Първанов срещу Дянков

Кой е прав, и кой е крив?

Не съм абониран за истината. Но мога да кажа какво мисля. Този блог е затова.

Дянков е клоун и палячо. Надминал е Владко Каролев в съревнованието “Поразяващата уста”. Колко компетентен финансист е не зная, защото досега не е направил нищо, което да покаже компетентност. (Което вече е показателно.) Начинът, по който се опитва да стегне финансите на страната, е като разсипе трайно икономиката й (която би могла да запълни тези финанси далеч по-адекватно, ако и мъничко по-дългосрочно). И няма никакъв проблем с погазването на закони и договорености в опита си да събере пари за държавата, като ограби пладнешки всеки, когото може да докопа.

Иначе казано, Дянков е идеален пример как НЕ трябва да се управлява държава в криза. Не държа да споделим съдбата на гърците, но засега опасността това да се случи не е голяма. А действията на Дянков са начин да споделим съдбата на сомалийците – благодаря, предпочитам гръцката. Има прост принцип – държавата принадлежи на хората, техните приоритети стоят над нейните, а не обратното. Разграничението често е фино, но Дянков сгази нещата брутално и отвъд съмнение. Такъв “слуга” (“министър” значи точно това) е нужен само на икономически мазохисти.

В крайна сметка, Първанов е много близо до истината – най-сигурният начин кризата да си тръгне от България е Дянков да си тръгне. (Като според мен трябва да тръгне към съда, където да поеме персонална финансова отговорност за простотиите си.) Даже Ники Василев беше по-компетентен от него. Че не е толкова крадлив е хубаво, но достатъчно тежки некомпетентност и глупост могат да са дори по-опропастителни от крадливостта. Ако не си тръгне навреме (а това време изтича), ще се наложи да си тръгне цялото правителство, начело с премиера си. И ще видят вече власт единствено във вицовете и скечовете на комиците.

Първанов, от друга страна, е позор за България, на фона на който Дянков е дребно недоразумение. Че се изживява като руски генерал-губернатор, и реално превърна България в руски агент в ЕС, е направо нищо на фона на останалото. Че и до момента е действащ агент на руското разузнаване – също.

Първанов активно корумпира висшата съдебна система и СЕМ. Избраните от него съдии почти без изключение са известни най-вече с прикрита корумпираност. Заради нея и ги е избрал, защото чрез нея ги държи в подчинение… Подобно е положението в СЕМ – там волята на Първанов е закон, и почти всички ключови решения се взимат по негови указания. Не става дума само за уволненията на журналисти, осмелили се да кажат нещо вярно за него. Спиранията на едни телевизии, отказите на честоти за други телевизии и радиота, скандалните, но утвърдени от СЕМ сделки на трети – доколкото ми е известно, зад почти всичко това стои той, лично. Чиста корупция, само дето под масата преминава от ръце в ръце не пачка, а власт в тази или онази сфера.

Публична тайна е, че повечето от връзките на едрата престъпност в България в крайна сметка опират пак до него – той е най-близкото, което имаме до “капо ди тути капи”. Вдига гири кой е дал на Алексей Петров първите връзки във властта, но ако човек разрови малко повече около на кого “рапортува” Алексей Петров, или по-точно на кого рапортува пък този човек, опираме до познай кого… С изключение на дребни “активистки” престъпни групички от сорта на “Наглите”, които или плащат дребен данък спокойствие на неголям престъпен бос, или даже на никого нищо не плащат, висшата политическа протекция на капотата на престъпността, и връзките им със съдебната власт, минават през Първанов. Или поне така съм чувал от хора, които не се познават един друг, но казват точно едно и също.

Най-сетне, моралният облик на Първанов ми е направо гнусен. То не бяха ловджийски изпълнения, при които биват вдигани всички ловджийски дружинки в окръга, за да гонят дивеча към величеството. (Някои от тях – в ден на национален траур.) То не бяха изпълнения с леки момичета (чувал съм, че немалко са били малолетни, но нямам представа дали е истина – не съм могъл да го проверя с прилична степен на увереност). То не бяха… Абе, да не почвам, че това ще стане най-дългият запис тук. Не че сме имали досега президент, който да е бил личност от ранга на Ганди, Джордж Вашингтон или дори Кол или Митеран. Освен на фона на Първанов. Гьонсурати като него са наистина изключителна рядкост, даже в политиката.

Чух преди малко, че групата в подкрепа на Дянков във Фейсбук е минала десет хиляди членове за нула време. Не ми се вярва много от тези членове да виждат в Дянков кадърен финансов министър – щом използват Интернет, няма как да са биологични кретени. Но противопоставянето на такъв като Първанов може да направи всекиго популярен и поддържан. Въпреки скоростта, с която Дянков съсипва икономиката, отстраняването на Първанов може да е дори по-неотложна задача от неговото.

Уви, не ми се вярва това отстраняване да се случи. На теория зад Бойко Борисов стоят достатъчно ресурси, за да пресипят към него нужния брой депутати и да открият процедурата по импийчмънт. Зад Първанов обаче също стоят големи и изключително безскрупулни ресурси – не зная дали в момента първите се чувстват достатъчно силни, за да започнат война срещу вторите. А дори импийчмънтът да бъде открит, по него трябва да се произнесе Конституционният съд, в който Първанов е окопал своите хора много здраво. В крайна сметка мисля, че Първанов ще оцелее на власт.

Струва ли си тогава да се оказва подкрепа на идеята за импийчмънт? Според мен да. Един достатъчно сериозен натиск срещу Първанов би могъл да убеди тези, които стоят зад гърба му, че той вече е изгорял бушон, и че е по-добре да бъде сменен. Вярно е, много трудно ще намерят чак такава изпитана трупна отрова като него, а и в сегашния политически момент доста трудно ще я наложат. Затова и може да решат да го подкрепят докрай. Но дори да не го жертват, ще му изкарат през носа подкрепата си, и той знае това. Затова, ако усети сериозен натиск, е вероятно да проведе задкулисни преговори и да обещае на Борисов и неговите кукловоди някои неща, за да спаси поста си. А е доста вероятно да могат да се договорят предимно по неща, които биха били от полза за България като цяло. Така че полза ще има.

А Дянков? Ако остане на власт още шест месеца, и продължи в същия дух, нищо чудно да съсипе икономиката така, че да си мечтаем за кризата в сегашния й вид. Дори Първанов да бъде свален, от това Дянков няма да стане по-кадърен. Затова трябва натиск и срещу него, за отстраняването му, особено след като Първанов бъде поозаптен.

Реалният начин Дянков да бъде смъкнат или взет под контрол минава през шефа му. Появят ли се ясни признаци, че непопулярността му вече яде рейтинга на Бат Бойко, Дянков е пътник. Борисов може да има значителни вътрешни и огромни външнополитически ресурси в своя подкрепа, но падне ли рейтингът му, е свършил… Проблемът тук е кой ще замени Дянков. Доколкото знам, външнополитическите фактори зад Б.Б. са поставили като ултиматум ключовите хора в екипа му да са от извън България – тукашната върхушка е преценена като корумпирана отвъд надежда в нея да се намери дори един кадърен човек, несвързан с мафията. Но и извън България кадърните българи не са с лопата да ги ринеш, и малко от тях биха се обвързали с човек като Бойко Борисов. Така че в крайна сметка въпросът може да е не как Дянков да бъде сменен, а как да бъде озаптен, докато се намери по-кадърен заместител. Кристалина Георгиева, уви, се наложи да бъде изгърмяна за еврокомисар след провала на Желева. Кой друг би могъл да става – уви, не знам…

Това са моите 5 ст.

49 thoughts on “Първанов срещу Дянков

 1. rgthjkl

  Държавността в страната традиционно е била занятие за хора без образование. Не виждам голяма разлика в развитието от последните сто и петдесет години в посока различна от московсконабелязаната. Тук говорим за една АЕЦ, не за кой имал по-интересното индианско име.
  За стадото
  медийния цирк спретна демократичен сценарии с име импиичмънт. Звучи някак вносо. Вносно на бг е модерно. Всеки път когато нещо в бг липсва, най вече откъм образование и познание, вносно звучи гордо, лъскаво. Всеки път, когато нещо се случи, то е по вносна идея.
  Ако ти трябва бг лице за пред света, то пак ще е вносно дялано, щото бг нещо не функционира безпроблемно от 681 насам.

  Реалното решение за икономически подем е вдигане на познанието за клиента и нуждите му. Тук поразяващата уста не може да ти помогне, ако си Спиро от село. Поразяващата уста с всичките си контакти не може да ти облагороди продукта, ако не си му вградил 20% дизайн върху функциите. Дори патрона на фамозната кучка овчарка, с цялата си спортна сила и татовски патос не мож ти отвори вратата за експорт, ако продължаваш да мислиш в безбрежните руски поля на безотговорното петгодишно планово производство.

  Отстраняването на Първанов е нужно не за да се демонстрира на ЕС че бг не е московско преградие, а щото е здравословно начело на държавата да не стоят агенти социопати.

  Замисли се
  как реагира президента ти около ВВС филма с Могилино? Мда, антибългарски.

  В сезонът на стенограмите
  докато чалгопослушната тълпа зоба тв супа кой е лошия, някои пак става богат. Пак става богат на твой гръб, щото му е все тая дали децата ти утре ще имат хляб на масата. Той е ДС. Обучен да впряга контактите си в сенчести сделки. Той е опериран от съвест. Той се дистанцира от реалността. На някакво непознато теб ниво, той е справедлив в решенията си и сладкодумен в пресконференциите си. Като Седефчов.Нито народонаселението, нито кризата има нужда от тия компетентности, така де бг дори не е във война с някого. Бг е най-големия си враг.

  Reply
 2. Zoran

  Ммм да – точно попадение. Само..Според мен Гърция реално сме я задминали – от излишък на дефицит – значии мнооого голям дефицит ще да имаме, който иска да смята…Не съм (луд) фен. Но здравеопазване, съд, образование и държавна администрация в този вид не ми харесват така, че съм за по-малко пари хвърлени на вятъра и хората, които работят за това. Крайно време беше…

  Reply
 3. Дончо

  rgthjkl: Чукча писател, чукча не читател??

  Григоре, честно, сложи една система за е-подписване на твоите материали :). Ще ми свърши доста работа 🙂 🙂

  Reply
 4. Кирил Кирилов

  Аз имам малко по-различно мнение. Не съм почитател нито на ГЕРБ нито на Симеон Дянков нито съм икономист, но смятам, че за да се издигне в йерархията на световните икономисти сам, без чужда подкрепа не може да няма качества за това. Разбира се това правителство взе напоследък много много грешни и прокризисни решения в областта на финансите и икономиката, но дали тези решения са на Симеон Дянков? Аз се съмнявам. Един пресен пример, когато Бойко Борисов на среща със стачкуващите медици реши да вдигне здравната вноска на 10%, на следващият ден в парламента Симеон Дянков каза, че има две алтернативи за запълване на бюджета на здравната каса, или да се вдигне здравната вноска или да почнат държавните служители да си плашат здравните вноски наравно с всички други в тази държава. По интонацията стана ясно, че лично Симеон Дянков е за второто решение, което ме кара да мисля, че тези решения се взимат зад гърба на финансовият министър. На Бойко Борисов като отявлен популист му е удобна тази ситуация, защото така Симеон Дянков обира всички негативи, един вид играят на доброто и лошото ченге. Вината на Симеон Дянков е, че се е съгласил да играе тази игра. В тази ситуация и всеки икономист би се провалил.

  А за Гоце нямам какво толкова да се говори. Всеки който поне малко мисли трябва отдавна да е разбрал, че той работи само за интересите на Русия и на неговите спонсори като Марио Николов, Людмил Стойков, Ковачки и т.н. И точно затова Симеон Дянков стана толкова неудобен за президента когато единствен се опъна за АЕЦ Белене и им развали далаверата.

  Reply
 5. Станимир

  Не вземам позиция (имам си, но това е субективно, тъй като фактите са малко), но искам да споделя какво в написаното горе ме дразни:
  Казваш за Дянков “Колко компетентен финансист е не зная…” и после изведнъж почваш да описваш колко е некомпетентен. Едно на ръка, че е противоречиво. Отделно, как го преценяваш това? Специалист си по икономика и разполагаш с макроикономическата гледна точка и данни, която има той може би? I don’t think so…

  За Първанов директно с обвиненията:

  То не бяха ловджийски изпълнения, при които биват вдигани всички ловджийски дружинки в окръга, за да гонят дивеча към величеството. (Някои от тях – в ден на национален траур.) То не бяха изпълнения с леки момичета (чувал съм, че немалко са били малолетни, но нямам представа дали е истина – не съм могъл да го проверя с прилична степен на увереност). То не бяха…

  Останалите конструкции като “Публична тайна е…”, “Безспорен факт е…” са същата работа.
  Hello, какви траурИ, какви леки момичета, какви малолетни, какви 5 лева?! Жълтите вестници ли са ти достоверния източник? Тия неща се четат в Шок, Мок, Викенд и т.н. Дето се вика във вица “…посмали от рибата и няма да трепя децата…”. Това са страшно много твърдения без никаква аргументация. Аз лично не съм чувал никога половината от тях, а другата половина съм чел само в МНОГО жълти вестници (с изключение на лова в траурА — единствено и множествено число! много са важни!).

  (Разсъжденията ти по идеята не ги коментирам, защото бих бил съгласен, ако имахме обща начална точка. Аз обаче не мога да виня някой, без сигурни доказателства за прегрешенията му)

  Reply
 6. rgthjkl

  Драги Дончо
  приемам конструктивната ти критика, щото си прочел мнението, без да го разбереш ама бг не винаги е език за консенсус
  Сега приеми, че григоровата дълга мисъл тежи от баластра и бе нужно да обясня що се цели в грешната птица с индианското име. За протокола, Дянков не е някой с който ще изляза на пица. Да си бяха внесли Lykertoft, днес щяха да са по добре.

  Reply
 7. Светла (една от всичките)

  Понеже “Лъжете, министър Дянков” остана назад в блога ти, да споделя тук на какво се натъкнах снощи:
  http://www.blitz.bg/news/article/72790
  Това, поне според мен, обяснява много от странните прокризисни активности на финансовото министерство. Просто нашите пари в момента са заети антикризисно другаде.

  Reply
 8. alvin

  Григоре,
  определенията ти за Дянков звучат опозиционно-популистки. Няма конкретни данни, само подхвърляш лозунги – “Дянков да се махне”, “Дянков е вреден” и т.н. Звучиш като БСП + Парванов, взети накуп. Нямам обяснение защо го правиш. Подозирам, че знанията ти по икономика и финанси са по-слаби от тези по медицина, информационни технологии, бойни изкуства и, разбира се, писане на хубава литература 🙂

  Дянков има позиция. Обаче ББ за да потуши пожарите, постоянно прави отстъпки. Реформи и сериозни мерки не се правят, когато се опитваш да угодиш на всички. А ББ иска да е добър за всички. Да даде на всеки.
  Получава се разнобой.
  Опозицията много иска Дянков да се махне, а “Бойко” да си продължи работата. Защото без дисциплина ББ ще го докара до 1996 г. Гърция ще ни се види рай. Трябва дисциплина. Трябва някой да казва “Не” на всички искания.

  С удоволстеие ще чуя какво имаш предвид с “Дянков сгази нещата брутално и отвъд съмнение”.
  Иначе просто се включваш в хОра, който го плюе като по сигнал.

  Reply
 9. npocmaka

  Дянков ме радва.И точно защото си говори каквото му е на сърцето.
  И не мисля ,че е некомптетен – некомптетени ми се виждат действията на бойко ,когато взема популистки решения (пример – акциза на ракията).

  “досега не е направил нищо, което да покаже компетентност:”

  1.Свърза информационните системи на митниците и данъчните.
  2.Изюрка данъчните и погна разни футболистчета и фолк-силиконки дето крият данъци.
  3.Не пусна руснаците да си веят байряка в АЕЦ Белене – заради което Агент GOATSE (агент Гоце винаги ми е напомняло за агент GOATSE 😀 ) го намрази и в червата.
  4.Тръгна да съкращава разходи в здравеопазването и в БАН , но за съжаление не успя.

  и т.н.

  бтв:

  http://versus.bg/?ff=64

  Reply
 10. ssk

  Излишно влизане в жълтото (истинското жълто, не българското жълто), при условие, че има доказани аргументи и двамата да бъдат смъкнати.

  Reply
 11. Петко Физиев

  Не знам защо си мислиш, че Дянков ще съсипе икономиката непоправимо. Реално от кризата пострадаха най-много строителните фирми и всичко свързано с тях – доставчици, архитекти и т.н. Още преди да почне цялата работа обаче беше ясно, че строителния бранш не върви на добре. Презастроява се, изкуствено надути цени, заради корупцията и спекулантите, и т.н. Нормално беше тея фирми да фалират и да съкращават. Това, че Дянков не им помогна е добре! В противен случай се поддържа изкуствено някакъв бранш за сметка на всички останали хора в държавата, което не е честно.

  Според мен е нормално по време на криза икономиката да се преструктурира. Това означава фалити и съкращения, но означава и откриване на нови фирми, оптимизации и т.н. Дянков работи по-скоро в тази посока и затова си навлича омразата. По-лесно (но и по-глупаво) щеше да бъде да направи излишък, да се разплати с всички, да дава субсидии и т.н. Демек да запази статуквото само и само някой да не ревне. Така действат социалистите, но той не е такъв, за което го подкрепям.

  Накрая като казваш, че Кристалина Георгиева щеше да е по-добър избор, направо ми става смешно. Какво по-различно мислиш, че щеше да направи тя от Дянков? (имам предвид икономически. ясно е, че нямаше да прави скандалите с Първанов и другите толкова неумело). И Кристалина и Дянков са от една и съща школа! И са работили на едно и също място. Кристалина е била нивото над Дянков в Световната банка. Тя щеше да действа по абсолютно същия начин ката него и най-много да се различава в разни дребни детаили.

  Reply
 12. Longanlon

  “определенията ти за Дянков звучат опозиционно-популистки. Няма конкретни данни, само подхвърляш лозунги”

  Reply
 13. voxy

  Григор, даваш доста силни квалификации за Симеон Дянков без да ги подплатиш с нито един конкретен пример, дай примери за грешките които е допуснал във финансовата политика, защото така остава впечатлението, че просто не ти е симпатичен или като по-консервативните българи не приемаш леко фриволното му поведение и по-остър език

  Reply
 14. Божо

  @Кирил Кирилов – това, за мястото на Дянков в йерархията на световните икономисти май само той го знае 😉 Световните икономисти още не са наясно с въпроса 😀

  Reply
 15. Пешо

  и аз не съм икономист, но Дянков не ми изглежда чак такова бедствие. Дори напротив.
  По скоро шефа му създава хаос, защото се съгласява с много неща без да мисли(освен за рейтинга си).
  В условията на криза, недостиг на средства създаден от други и изобщо ужасното заварено положение, няма да мине без болезнени мерки. Трябва да има някой ‘лош’ и това е финансовия министър. Примерно здравната ‘реформа’ е нещо от което предишните правителства бягаха като дявол от тамян. Не се правеше нищо, разчиташе се, че нещата някак си ще се закрепят и няма да се влошат много, и толкова. В условията на растеж и излишъци това е лесно. Сега вече или трябва да се направи нещо, или системата скоро ще се разпадне. Тоя който го започне ще обере и многото негативи, защото неотложната необходимост не се разбира от повечето хора. Има избор да започне, или да остави нещата на самотек и ако има късмет – разпада да не стане при него, а да стовари проблема, вече много по-тежък, на следващите – така са действали в Гърция. Кой е правилния начин мисля е ясно.
  Иначе Дянков не е политик, приказва повечко, но това не кой знае какъв недостатък. Колкото до Гоце, няма какво да го коментираме. Ще го изтърпим още година и нещо, явно няма друг начин.

  Reply
 16. Григор Post author

  @Кирил Кирилов: АЕЦ Белене в сегашната финансова ситуация е отписана работа. И друг да замени Дянков, пак ще е срещу нея, ако ще това да е лично Първанов – просто няма как. Виж, с изискването там основна роля да играе Европа наистина бръкнаха в президентското здраве – рискува да трябва да рапортува на шефа си по службена линия, че задачата да защити интереса на майчица Русия се проваля. Само че това пък го изискват, и то категорично, тежките играчи в ЕС – ще или не ще, нито Дянков, нито ББ може да им се опъне. Така че просто подозирам, че Първанов си излива яда заради каквото го очаква, и отбива номера, че се е пробвал.

  @Станимир: А ще ми повярваш ли, че в България се търгува с наркотици, ако не ти представя фактури за кокаин, издадени от мафията?… Не ми се сърди, но е нормално да нямаме обща начална точка.

  @alvin: Основното, с което Дянков сгази лука наистина яко, е рекетът към фирмите, изпълнявали държавни поръчки. Много от тях (не всички) са си заслужили поизцеждане, но не се прави така. Това просто е начин да се рапортува “Бюджетният дефицит е запълнен”, а направените към фирмите лоши дългове да се заметат под килима. Точно както гърците си фалшифицираха счетоводството… Ами ако фирмите се стегнат и осъдят правителството в Европейския съд да им плати наказателна лихва за забавянето? Бюджетният дефицит ще зейне двойно, заради Дянковата мъдра мисъл. И парите за запълване на дупката ще излязат от твоя и моя джоб, а не от неговия.

  Другото е, че като спря държавните плащания, направо съсипа целия икономически сектор, който зависи от тях. Всяко едно спряно държавно плащане спира десетки други плащания по веригата между фирми, и съответно суми в ДДС и други данъци, които превишават размера на плащането. Само че ще дойдат чак след месеци. Къде по-лесно е сега да разсипеш масивно парче от икономиката на страната, и да рапортуваш успех, пък след няколко месеца, като приходите от унищожените обороти изчезнат, и потоп… Това на кадърна политика ли ти прилича? Ако да, значи аз наистина нищо не разбирам от финанси, и моля да бъда извинен.

  @npoctaka: Ако трябва да сме честни, свързването на митническите и данъчните системи беше подготвено още от Станишев, просто не смогнаха да го довършат при своя мандат. Че погна укривателите на данъци наистина е похвално. (Далеч по-похвално щеше да бъде, ако беше погнал едни други хора – щеше да събере десетки пъти повече данъци. Ама няма как, те са сред патроните на това правителство.) Решението за АЕЦ Белене идва от ЕС, Дянков няма нищо общо с него. В здравеопазването оряза разходи почти само от здравето на пациентите, реалните кранчета останаха почти непокътнати. А за БАН просто не ми се говори – там добре че го озаптиха, иначе щеше да затрие последните остатъци български научен потенциал едно към едно (зная точно какво как се предвиждаше да бъде направено, така че знам много точно какво говоря). Българският космически институт например, ако се изчислят вложени средства към научна продукция, не е чудно да е на първо място в света по ефективност в бранша си – той се беше наточил да го закрие и да продаде сградата, за да изкара някоя пара. Ега ти лешояда, с извинение. Разсипването и продажбата на промишлеността ни първите две-три години сред промените ряпа да ядат…

  (Признавам си, че като стар кадър на БАН, ми е близък до сърцето. Но пък знам добре, че там хората не мързелуват. Заповядай някой ден, ще ти покажа как изследвания, за които другаде се отпускат грантове от десет милиона нагоре, у нас се правят с изобретателност и ентусиазъм с разходи за по няколко хиляди лева, а понякога и изцяло със стари материали, закърпени в импровизирани работилници…)

  @ssk: Уви. Дянков съм склонен да го търпя още известно време, докато се намери замяна, на която да не се налага да й вадим главата от задника по три пъти дневно. Стига дотогава да го контролират със здрава ръка. Но Първанов е за експресно изпращане с освирквания.

  @Петко Физиев: Не изпитвам нито капка симпатия към строителните фирми (въпреки че има някои, предимно малки, строящи масов тип сравнително евтини жилища, към които не съм зле настроен). Че Дянков няма да им помага, е естествено. Но не съм съгласен да спре плащанията на държавата. Ако аз спра да си плащам данъците и осигуровките, докато държавата не ми направи 10% отстъпка, какво заслужавам?… И не е само моралната страна. Писах по-подробно на alvin за ефекта върху икономическите вериги. Апропо, да си видял Дянков да е създал поле за нови фирми и оптимизации в някоя сфера? Освен в тази на вицовете?…

  Това е едното нещо, което Георгиева нямаше да направи – да се мъчи да събира финанси за сметка на съсипване на икономиката, която ги докарва. Друго, което нямаше да направи, е да меле дивотии ежедневно, и да се чудим на акъла й. Двете заедно покриват горе-долу всичката дейност, която е работата на финансов министър. Разликата е като във вица: “три дребни подробности – не е Киркор, а Гарабед, не е кола, а мотоциклет, и не си е купил, а го е блъснал”…

  @Пешо: Че шефът на Дянков създава доста хаос е вярно. Но в същото време прави и нещо много ценно – учи хората, че политиците не са недосегаеми робовладелци, и че зависят от тях. В България имаме нужда от този урок дори повече, отколкото от един процент по-добър бюджет. Здравната реформа – според мен е предвидена за икономия на средства, най-вече от здравето на хората, а не за ефективност. Тоест, колкото по-скоро я спрем, премислим истинска реформа и започнем нея, толкова по-добре… Да, определено е по-добре да се действа, отколкото да стане като в Гърция. Но ако действията разсипват икономиката така юнашки, ще стане като в Сомалия или Западна Сахара – благодаря, в Гърция поне имат какво да ядат.

  Reply
 17. Иван

  Да си кажа и аз.
  Имам горчив привкус от това президента де бъде свален по административен път (импийчмънт). Президентът е избран от народа, и народът трябва да го свали.
  Затова – референдум.

  Поне може да предвижат промените в закона за референдумите.

  Reply
 18. Вени Марковски

  Григоре, понеже това е явно много важна тема за България, други теми, като тази например: http://mamamemi.com/ остават незабелязани. Ако можеш да заделиш същото време за темата за липсващите лекарства за онкоболните деца, каквото си заделил за Дянков, ще е чудесно!

  Reply
 19. Кирил Кирилов

  Не си напълно обективен. За рекетът към фирмите и спирането на държавните плащания съм съгласен с тебе, но има и неща с които не мога да се съглася:

  За АЕЦ Белене

  ЕС имаше същото отношение към АЕЦ Белене и преди, но това не попречи на предишното правителство да налее 600 милиона лева държавни пари в проекта и да бетонира позициите на руснаците, въпреки, че и миналата година имаше бюджетен дефицит.

  И министъра на икономиката беше твърдо против да се хвърлят държавни пари в АЕЦ Белене в началото на мандата, докато сега след две срещи с руснаците започна да шикалкави за разлика от Симеон Дянков.

  За здравеопазването

  Здравеопазването и реформата в здравеопазването е в правомощията на министерството на здравеопазването. Не можеш да вмениш всички незгоди в държавата на министъра на финансите. Работата на министъра на финансите е само да осигури достатъчно пари за здравеопазване и той ги е осигурил, даже повече от миналите години въпреки кризата.

  http://ikonomika.org/?p=3617

  Това как ще се харчат тези пари, и какво е качеството на здравеопазването трябва да търсиш сметка от министъра на здравеопазването.

  За БАН

  Същата работа, министъра на финансите има отношение само към държавното финансиране ма БАН. Реформите в БАН и законодателството свързано с БАН са в правомощията на ръководството на БАН и МОН.

  Разбирам раздразнението от репликата за “феотдалните старчета”, което наистина беше грубо но съвсем не всички институти на БАН са на нивото на Българският космически институт, това го показа и международният одит. Скандалите в управлението на БАН и в някои институти не са от сега а от много преди Дянков да дойде. Дори хора от БАН от няколко години говорят за “БАН-ски старци” и “БАН – Клуб на пенсионера”

  http://analysis.actualno.com/news_147592.html

  http://petyr.blogspot.com/2009/05/blog-post_13.html

  Симеон Дянков беше просто най-високопоставеният служител, който каза това което се носи в публичното пространство от години, а и репликата му беше по повод антикризисната програма направена от икономическия институт на БАН по поръчка на Първанов.

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=156369

  Тази антикризисна програма наистина беше малоумна. Много хора в БАН имат реална вина за това мнение.

  Reply
 20. Пешо

  @Григор – не мисля, че здравната реформа е предвидена за икономия на средства от здравето на хората. За здраве се дава определена сума пари. Целта е тези пари да свършат повече полезна работа. Може да дадем голяма част от тях за поддръжка на неефективни болници с ниско качество на услугата, или на по-добрите болници. Или пък за повече безплатни лекарства. Това е избора, и той не е лесен. Неизбежно ще доведе до обвинения като ‘икономия за сметка на здравето’, и до по-лошо обслужване на част от хората, поне временно. Разбира се, има и лесен път – той е досегашния, не правиш нищо, само крепиш нещата да не се разпаднат. Ако няма драстично влошаване, няма протести, няма спад в рейтинга и т.н. Ако има – развързваш кесията и раздаваш пари, много от които отиват на халост. Така отлагаш проблема, докато това е възможно, след което оставяш системата в много по-лошо положение от сега. В крайна сметка реформи все някога ще трябва да се направят, колкото по-късно, толкова по-болезнени. Все едно да отлагаш ходенето на зъболекар.

  Reply
 21. alvin

  Григоре,
  у мен няма грам милост към фирми спечелили обществени поръчки и чакащи парите си. Грам няма.
  Първо, спечелили са обществени поръчки в края на мандата на миналото правителство. Време на неразумно разточителство и опити за ‘заделяне на средства’ като за последно. Казвам го, защото ЛИЧНО съм запознат с такива случаи (едни подпорни стенички за 200 хиляди, те всъщност струват 80, ама тъкмо да има за всички..).
  Второ, били са авансирани, за да започнат работа.
  Трето, как точно да се разплатиш и откъде да вземеш пари за неща, които в голямата си част не са били съобразени нито с икономическата обстановка, нито е мислено как и откъде да се финансират?

  Що се касае до невърнатото ддс – не е приятно, да. Но в момента няма и точене на ддс, по простата причина, че не се връща въобще.

  Така покрай сухото, ще изгори и мокрото (или както там е правилната метафора в случая), но.. като няма – няма.

  Reply
 22. Itilon

  Това е първият запис от доста време насам, с който не съм съгласен, така че си позволявам да коментирам (не съм писал в другите, понеже “съгласен съм” или “много добре написано” не допринася особено за разговора :P).

  Всъщност, ще пиша само за импийчмънта, тъй като нямам никаква представа дали казаното по адрес на Първанов е истина. В смисъл, склонен съм да се съглася с много от него, обаче не ми се иска просто да осъждам някого, без да имам по-конкретна информация. За Дянков, за съжаление, направо съм си съгласен. А не желая да е така!

  Обаче, ако има нещо, което съм убеден, че не трябва да се случва, то е този фарс с импийчмънта да продължи. Забеляза ли, че скандалът Първанов-Дянков е основна тема на всеки вестник и във всяко новинарско предаване? В седмицата, в която джипитата излязоха да стачкуват, а Бойко предложи ДА УВЕЛИЧИ здравната вноска (което не само че не е дясно, ами противоречи на собствената му програма, доколкото си я спомням). Надявам се да греша, но според мен цялата история е просто поредното шоу – след референдума за новините на турски, показните арести на МВР (и не толкова популярните освобождавания на задържаните няколко часа по-късно) и прочие и прочие. Импийчмънтът просто цели да ни накара да гледаме в грешната посока, докато други по-важни проблеми се решават задкулисно и вероятно не в наш интерес.

  Това си мисля!

  П.С: И без да оправдавам Първанов… все ми се струва, че при това демонстрирано толкова високо ниво на морал, депутатите от ГЕРБ можеха поне веднъж в последните седмици да споменат, че осъждат поведението на Волен Сидеров в самолета на Луфтханза например. Ей така, от куртоазия. Щото в избирателния морал няма нищо морално!

  Reply
 23. Божо

  @Пешо >”Може да дадем голяма част от тях за поддръжка на неефективни болници”
  Ефективни болници не може да има, ако няма средства за оборудване, подръжка и заплати.
  Да оставиш селища от порядъка да речем на Радомир без болница е много повече от престъпление.

  Проблемът е, че т.н. “здравна каса” от създаването си е единствено средство за източване на пари от населението.

  Reply
 24. Божо

  @Григор – >”Българският космически институт например, ако се изчислят вложени средства към научна продукция, не е чудно да е на първо място в света по ефективност в бранша си – той се беше наточил да го закрие и да продаде сградата, за да изкара някоя пара.”

  Всъщност апетитът е за всички имоти на БАН – на хубави места са и им са “наточени” прекалено много “бизнесмени”. Те вече започнаха да си строят на територията на академияата.

  В последния брой на “Супер 19” има интересна статия за майката на Дянков и дългогодишните й усилия срещу БАН. Както и за “мястото на Дянков в средите на световните икономисти”. Ще взема да я сканирам, но ще сгазя въпроса с правата, ако я пусна в нет-а.

  >”ще ти покажа как изследвания, за които другаде се отпускат грантове от десет милиона нагоре, у нас се правят с изобретателност и ентусиазъм с разходи за по няколко хиляди лева, а понякога и изцяло със стари материали, закърпени в импровизирани работилници…”

  По въпроса за БАН, и изобщо за българската наука – нещо, което писах преди време. Там за друг министър иде реч, но то няма значение. Всеки новоназначен идва с определен пакет поръчки за изпълнение и действа по еднаква схема.

  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=61

  Reply
 25. Виктор

  Хаха, като прочетох заглавието и материала, веднага се сещам за хвани единия, удари другия.

  Reply
 26. Пешо

  @Божо –
  >Ефективни болници не може да има, ако няма средства за оборудване, подръжка и заплати.
  >Да оставиш селища от порядъка да речем на Радомир без болница е много повече от престъпление.

  преди месец-два гледах в някакви новини за болница, в която напуснал последния щатен лекар. Няколко дни преди това бил напуснал директора. Ако правилно си спомням, ставаше дума именно за болницата в Радомир. Сам направи сметка колко струва издръжката на тая болница, и колко хора се лекуват в нея(и как). И какво е съотношението между двете, т.е. ефективността. И какво е същото съотношение за болницата в Перник. Не трябва да си икономист или лекар за да ти стане ясно, че ако парите и за двете болници отидат в Перник, ще е по добре за всички.
  Разбира се, нещата не са така прости и еднозначни, но като цяло логиката е това. Реформата не може да се отрази положително незабавно и на всички – добре би било да е така, но за здравеопазване може да отделим някаква ограничена сума. Целта на реформата е срещу тази сума да получим повече, отколкото получаваме сега, т.е. средното качество и ефективност на здравната услуга да се повиши. За някои, примерно в Радомир, може и временно да се понижи, макар че се съмнявам – чудя се колцина биха избрали да се оперират в Радомир вместо в Перник или София.

  Та интересно кое е по-голямото престъпление – да оставиш Радомир без болница, или да даваш пари на тая болница, при положение че ако дадеш същите пари на друга могат да се излекуват много повече хора.

  Reply
 27. Божо

  Добре Пешо
  Да затворим всички болници в провинцията и да ставим една в София, като всички пари се дават за нея.

  Аз пък викам, нека едната болница да не е в София, а да речем, в Хасково – за по-забавно.

  Reply
 28. Григор Post author

  @Иван: Нищо против – нека да е чрез референдум. Схемата е логична. (Но и куца в едно отношение – един Хитлер примерно трудно можеш го смъкна по нея, твърде популярен е бил.)

  @Кирил Кирилов: За Белене – при предишното правителство кризата още не беше ударила така. И тогава трябваше да си пълна подлога, за да действаш като тях, но поне беше принципно възможно.

  За здравната реформа – Дянков е един от основните й защитници в сегашния й вид. Който според мен е абсолютно погрешен. Ще позволи да се икономисат малко средства, но ще влоши здравеопазването още повече.

  За БАН – хайде стига. Кой поведе атаката срещу БАН? Да, там има разни старци, дето трябва да си тръгнат, ама те са няма 10 души, БАН не е само тях. Да, има и некадърници, като Първановите хора с програмата му (за тях с чиста съвест мога да кажа, че са повече комунисти, отколкото учени). Но огромната част от БАН не е за “закрий и разпродай”. Такова отношение се движи в най-добрия случай от мерак за бързо спестяване на едни пари, пък после и потоп. (А в най-реалния – от мисълта как тия пари могат да бъдат “приватизирани”.)

  @Пешо: Напълно съм съгласен, че без достатъчно средства трудно се прави свястно здравеопазване. (Затова и съм склонен да простя на ББ отмятането от предизборната му програма, ако увеличението на здравните вноски наистина отиде в здравеопазването.) В България обаче най-страшният проблем на здравеопазването е безхаберието, гьонсуратлъкът и лакомията на повечето от скъпите ми колеги. Където лекарите носят душа и сърце, все успяват да помогнат, ако и не най-фърст. По-малко болници значат по-висока концентрация на тепигьози, по-агресивно гонене на свестните, и по-лошо здравеопазване – това е, което очаквам от сегашната реформа.

  Полза би имало, ако пациентите са реално свободни да отидат при който лекар пожелаят – тогава ще има истински прилив към свестните, сега само на теория е така. При реален избор колкото повече здравни заведения, толкова по-добре – тепигьозите ще фалират достатъчно бързо, за да не обременят бюджета на системата съществено.

  @alvin: Проблемът, като начало, е че като не платиш на пооцапаните, те нямат с какво да платят на свестните, които често са им доставчици. Икономиката е взаимносвързано нещо. Уж наказваш лошите, но всъщност по този начин наказваш всички.

  А като продължение, проблемът е че този начин на действие е разрушителен за икономиката. В момент като този, не платиш ли един милион, се нанизва верига от неосъществени плащания за 40-50 милиона. Къде пряко защото този милион го няма, къде защото липсата му наплашва и други, и те спират да плащат, дори въпреки че имат парите. Съответно, в бюджета няколко месеца по-късно не влизат 2-3 милиона данъци върху бизнеса, който е щял да се върти около сделките за 40-50 милиона. (А неплатения един милион продължаваш да го дължиш.) Тази стратегия е начин да вдигнеш бюджетния дефицит лавинообразно. Това на мъдра финансова политика ли ти прилича?

  Най-сетне, като няма, наистина няма. Но хем уж да няма, хем ако отстъпиш 10%, моментално да има – това е не нямане, а рекет. А който политик почва да рекетира спечелилите държавни поръчки, бързо и лесно ще мине и към останалите.

  @Itilon: Сидеров, уви, си го знаем. И аз също мисля, че доста от арестите са оперетни, и замазване на очи. Но от това, което знам за Първанов, мисля, че даже Сидеров е направо доброкачествен случай пред него… И да, и аз се чудя какво ли става зад кулисите, докато ни замазват очите. Имам предположения, но още нямам потвърждения или опровержения. Да видим…

  Reply
 29. Морфиус

  Като няма хляб, дай да ошашавим стадото със зрелища … ей това е с едно изречение.
  А зад конфликта стоят различни икономически и геополитически интереси, но на преден план се изтъква другото.
  Е и днес, нали имаше протест пред МФ срещу своеволията на НАП и опитите да издоят със задна дата двойно и тройно осигуряване от малките фирми (идиотията е заложена в КСО) – коментари по темата от случайни минувачи – “комунистите пак излязоха да защитават Гоце”.
  Изобщо стаден популизъм в действие…

  Reply
 30. Itilon

  Хаха! Точно моята теза – та даже с почти същите думи (за хляба и зрелищата това)…

  Позволявам си да пусна линк към мнението си по темата: http://e-lect.net/?p=256 – вече по-систематизирано от това, което написах тук. Надявам се, че няма да се изтълкува като спам! 🙂

  Reply
 31. mick

  БАН има имоти за милиарди, а иска държавно финансиране!? Защо и са имоти в центъра на София? Може да продаде няколко и да финансира съществуването си, след което така добрите институти(80 на брой) да създадат и продадат нещо и да се самофинансират. Вече комунизмът отдавна го няма.

  По въпроса за Дянков – какво искате да направи? Пари няма, а трябва да раздава яко, щото миналото правителство подписвало договори като за световно, увеличи и заплатите къде ли не, пенсии и т.н. точно когато започна кризата. Остави разбито здравеопазване.. и т.н.

  Освен това някои казват трябва да се раздават пари по време на криза – защо? да изядат и тях ли? Ще отидат за вносни стоки, щото какво произвеждаме? Освен това, според мен, бизнес, който разчита на държавата за поръчки и пари за нищо не става.

  Reply
 32. Божо

  @mick – а къде да отиде? В Занзибар ли?
  Между другото, много колеги (бивши колеги де) се изнасят към Турция. Там, за разлика от тук наливат здраво пари за наука и нещата са много по различни.

  Една научна организация НЕ Е фабрика. Наука не се произвежда и не се продава, въпреки че слабоумни счетоводители така си представят нещата. Така, че всякакви приказки за алъш-вериш с наука са безумни.

  Reply
 33. mick

  @Божо – Ако науката не намери приложение в практиката за какво е? Никой не е казал всяко разработка да има икономически смисъл, но след като имаме 80 института би трябвало според мен поне 1 изобретение да има на година което да си заслужава и да има практическа стойност. Защо другите институти регистрират патенти?

  А хората ще се изнасят към Турция и навсякъде другаде просто защото там има наистина работещи институти. То и тук в БАН може да е така.. но трябва да останат 10-20 но с наистина добро финансиране и лаборатории. Бедна страна сме и не можем да си разпиляваме силите.

  Освен това наистина за какво са на БАН имоти за милиарди, за които трябват постоянно пари за поддръжка? Вместо тях на БАН и трябват съвременни лаборатории например в Перник или Елин Пелин да речем, защо трябва да са в София? Една пристижна сграда – да, но за какво са другите? Неподдържани вече 20 и повече години? БАН брокер на имоти ли е или научна организация?

  Reply
 34. Божо

  Не е брокер на имоти.
  Не купова и не продава имоти. А изобретенията са много повече от 1 на година.
  Имотите така или иначе ги има и точно понежа БАН не е брокер на имоти е неудачно да се очаква да прави търговия с тях.

  Reply
 35. Божо

  ПП
  Освен това, като се преместят институтите в Перник или Елин Пелин, където няма никава база, не мислиш ли, че ще се хвърлят много повече средства на вятъра? И за какво? За да могат престъпници да правят казина и хотели, на мястото на добре изградената научна база.

  Reply
 36. emo

  е няма нужда да е в Перник, ама по-добре да бяха продали старите имоти срещу това да им построят модерни( и по-евтини за подръжка ) сгради и да ги бяха оборудвали със съвременна техника.
  вместо това се чудят каква глупост да измислят, последно чух че искали да бъдат университет. Щото са малко в София университети…

  Reply
 37. emo

  впрочем чувам че фундаментални науки( физика, химия, математика) в СУ са съвсем западнали,
  не могат да попълнят броиките за първи курс дори приемайки с 3 от дипломата.
  Дано да не ми е вярна информацията но това е трагично.

  Reply
 38. Божо

  Не искат emo, ами ги карат…

  >”впрочем чувам че фундаментални науки( физика, химия, математика) в СУ са съвсем западнали,
  не могат да попълнят броиките за първи курс дори приемайки с 3 от дипломата.”

  Вярно е уви, в резултат на 20 годишните “усилия” на “мъдри” политици

  Reply
 39. emo

  http://www.uni-sofia.bg/docs/ucheben/Minbal09-10-etap3.pdf
  примерно по физика от 3 класиране мин. бал е 17.55
  с две думи с 3.51 средно от 5 балообразуващи
  по математика – 18.08 което се равнява на 3.62 средна оценка

  интересно дали има много влезли с 3.50 които са минали във втори курс…

  Reply
 40. Кирил Кирилов

  @Божо @emo
  Наистина фундаментални науки в България западат, но това не е Български а световен феномен.

  Погледнете например какво е положението в САЩ:
  http://www.capital.bg/blogove/iasen_pekunov/2010/03/14/872951_lider_v_kriza/

  Ако се поразровите в интернет ще откриете, че положението е подобно и в много други страни които имат традиции в науката. Проблема е глобален и трудно може да се препише на нашите политици.

  Reply
 41. Божо

  @Кирил Кирилов – на нашите политици приносът е, че за няколко долара продават майка си и баща си. Нашенското явление няма нищо общо със световната тенденция.
  Факт е, че в страните, които се измъкнаха от кризата и дръпнаха напред бяха наляти много пари в науката. Примери – Ирландия, Турция, за която споменах, Китай, Южна Корея. Япония през най-тежките години след войната не е ограничавала средствата за наука!

  Е , вижда се къде са тия страни и на къде вървим ние.

  Страните с традиции в науката още се държат, защото имат здрава основа, но ако тенденцията на затъпяване там продължи, скоро ще се променят нещата.

  Reply
 42. mick

  @Божо – След като БАН не е брокер на имоти, няма нужда да ги дава под наем, нито да ги държи, а да се освободи от тях на добра цена, и с парите да построи ако трябва само един, но качествен научно изследователски център. А не както е сега 100 сгради сигурно имат и всичките се разпадат.. парите по поддръжката сигурно само за една година ще стигнат за един нов център.

  БАН може сама да се издържа, че и да печели. Но по-лесното е да стоят на държавната ясла.

  А за изобретенията.. казах да има едно значимо което да връща пари в БАН а не, просто заради самото изобретение.

  Reply
 43. Григор Post author

  @mick, @emo: По същество предлагате БАН да се занимава само с приложна наука, и да зареже фундаменталната. Само че идеята на БАН е да интегрира двете, защото без фундаментална наука няма приложна. Ако се действа по твоя план, резултатът ще е не повече наука, а по-малко, до николко. Тази грешка е правена по света прекалено много пъти, винаги с точно този резултат. Няма причина да се очаква в България да стане обратното. А фундаменталната наука няма пряка възвращаемост, която да има как да бъде сметната финансово, за да се заплаща, примерно от приложната наука. Затова и навсякъде по света фундаменталната наука се спонсорира – гълта пари, и то много, но без нея няма и приложна наука.

  Когато строиш научен център, основната част от разходите е за спецификата му. Когато продаваш имот, спецификата не струва нищо. Краен, но илюстративен пример: да построиш научноизследователски атомен реактор струва купища милиони, но тръгнеш ли да го продаваш за преоборудване в офис или жилищна сграда, или за събаряне и построяване на негово място на такива, и без пари няма да ти го вземат. С БАН е същото: за всичките пари, които могат да се вземат за базите на БАН, не може да се построи и един “качествен” научноизследователски център. А в този център, дори построен, биха работели сто пъти по-малко души, и би се произвеждала поне десет пъти по-малко наука, независимо колко качествен е – ключовото оборудване на научен център е талантът в главите в него. Когато той е сто пъти по-малко, няма как продукцията да е повече.

  Не знам на какво се дължи спадането на наплива към точните науки в САЩ (впрочем, то там е компенсирано от наплив към хуманитарните). В България спадът на приемния бал в университетите се дължи на катастрофалното спадане на качеството на основното и средно образование. Неведнъж съм писал – ако българските учители трябваше да получават заплати според качеството на труда си, три четвърти трябваше да плащат за привилегията да работят като учители. (Останалата една четвърт работи в точно същите условия, но обучава децата прилично – тоест, разликата е не в условията, а в кой как си гледа работата. Затова и свободният избор на училище, комбиниран с точна информация кое училище какво качество на образованието дава – например какви оценки изкарват децата от него на кандидатстудентски изпити – е много важен.)

  Reply
 44. emo

  Григор, не съм предлагал БАН да се занимава само с приложна наука. Предолагам че и mick няма това предвид, а че би могло да печели пари, което е съвсем различно.
  Дори с фундаментална наука може да се “печели” в локален план, като се ползва европейско финансиране.
  А цените на имотите и парцелите бяха доста скочили до преди година, за тази специфика говорех, струваше ми се много по-изгодно да се продаде стар имот който няма архитектурна или историческа ценност а оборудването в него е амортизирани, но би донесъл много пари заради локацията си. Някой от БАН беше казал, че имат имоти с пазарна оценка за над 2 млрд., по повод това че смяташе че някой иска да им ги отнеме. Може и да е преувеличил…
  Сега не знам как е реално положението с пазарът на НИ. Може би възможността е вече пропусната, за финансиране на науката в БАН по този начин.
  А като знам нивото на корумпираност в държавата, не бих се учудил ако в тези имоти са пуснати частни фирми на “наши” хора срещу символичен наем, от което печели само някой бюрократ…

  Reply
 45. Божо

  @Григор

  Както Капица е казал “Няма фундаментална и приложна наука. Има наука и приложение на науката”
  За съжаление разните там счетоводители, които управляват финансиите не могат да схванат тази истина и подхождат към науката като към някаква индустрия.

  За условията си прав, ама не съвсем. Когато един човек си е на мястото и си гледа съвестно работата, условията наистина не са чак толкова решаващи. Но лошите условия карат кадърните хора да си търсят друга работа, даже да имат призвание в дадената област – в случая учителската професия. Вместо тях с този непрестижен труд (за българските условия имам предвид) се захващат хора, които въобще не им е там мястото.

  Reply
 46. emo

  При всички положениям, съм склонен да заложа в “полза” на бюрокрацията и корупцията, срещу професионализма и идеализма в управлението на БАН

  Reply
 47. Божо

  @emo това ни е може би един от най-големите проблеми на българите, че хора, които хал-хабер си нямат от даден проблем дават “комтетентни” решения

  Reply
 48. Григор Post author

  @emo: За добро или лошо, покрай двайсетте години немотия в БАН останаха само хората, които са готови да си продадат душата за удоволствието да правят наука. Така че бюрокрацията и корупцията тежат по-малко от обичайното, а професионализмът и особено идеализмът – повече.

  За имотите – действително пазарната оценка на имотите на БАН е над 2 милиарда, но над една трета от нея се пада на научната специфика на сградите. Другото е, че тази оценка не отчита състоянието им. Ако всички сгради на БАН бъдат продадени, надали ще има как да им се вземе реално и 1 милиард. Тази сума няма да стигне да се построи наново дори само изследователският реактор; за постройка и оборудване на нов комплекс на БАН, със същите размери, дори ако е в същото лошо състояние като сега, ще идат поне 4-5 милиарда. (Това, ако всичкото оборудване, което има как да бъде преместено, се премести, и не се купува ново.) Отделно, доста сгради в БАН са някаква архитектурна или историческа ценност.

  Затова и идеята “да продадем старите сгради на БАН, че да построим нови”, тръгне ли да се реализира, ще спре между етапи 1 и 2, и парите ще изчезнат някъде. Точно както стана с някои заводи.

  Печеленето от фундаментална наука е напълно възможно, но при едно условие. Повечето европейски програми, които реално дават пари, искат правителството ти да е техен член и да си плаща вноските към тях, иначе не дават. Така че проблемът, уви, пак опря до бюджета…

  Reply
 49. ris

  Не разбирам защо се афишира толкова тезата, че ако правителството се разплати с бизнеса нещата ще тръгнат нагоре или, че ще се промени нещо. Както каза mick защо наричаме това бизнес. Точно защото това е българския бизнес – закачен в по-голямата си част към някое държавно кранче, нещата отидоха толкова надолу. Всъщност и без световна криза ние си отивахме към наша си икономическа, буфера беше инвестиции от типа да построим поредния комплекс и продаване на бъдещите приходи във вид на прескъпи заеми заради което още дълго време ще плащаме на небългарски финансови институции. Не казвам, че не трябва да се изплатят задълженията (има си законов начин да се следи за злоупотреби – нищо че това си е пожелателно мислене без много общо с реалността), а че в по-голямата си част тези пари ще отидат в швейцарски банки. Но проблемът с банановите републики (че и банани нямаме 🙂 ) си е друга тема и тя не касай само българия.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *