Рекламите

Напоследък, като гледам реклами, все ми правят впечатление разни детайли. Чак се чудя – бе аз добре ли съм, или какво.

Гледам серията реклами, където разни влизат в Германос, за да намерят решението на всичките си проблеми. Само че ги посреща все един и същи служител – горките Германос, сигурно един си имат. Сигурно взима бая за извънредна работа. А може и да не взима – гледам го, че винаги оправя едно и също нещо, и все не го е оправил докрай. Май тая верига си имат сериозен проблем с кадрите.

Оня ден пък гледам на един билборд реклама за мобилни услуги. Някакъв образ си скъсва брака с оная бабичка, излязлата от “Матрицата”, дето я играе Латинка Петрова. Бил намерил много по-добра връзка. Забелязвам, че ноктите му са много старателно лакирани. Ей, богу, на това му викам еволюция на вкусовете. От геронтофилия към вероятно хомосексуализъм. Тая реклама ще да има широк таргет.

Пак по билбордове преди време имаше реклама на банкови услуги. С един доволен рибар, хванал абсолютно впечатляващ шаран. Рекламата била узаконена лъжа ли? Нищо подобно. Просто не са написали хората кой е рибарят, и кой шаранът. Ако някой се е сетил накриво, това проблем на банката ли е, или лично негов?

… Чудя се да продължавам ли списъка. Мога и доста. Но има ли смисъл?

По-весело е човек сам да гледа внимателно, и да забелязва подобни издънки. Не че са фатални – не греши само който нищо не върши.

Но са повод да се усмихнеш добродушно насред потока на дните.

10 thoughts on “Рекламите

 1. CHILIEV

  Интересен поглед. Мен повече ме дразнеха малоумните реклами преди време дето на сила ти набиват тъпия продукт в главата. Нямаше никакъв замисъл, сюжет, нещо да ти хване вниманието – нищо. Една горила повтаряща джобсбг, джобсбг, карсбг, диарията е самотно замнимание… абе… Сега поне малко от малко са ги замазали.
  Ето още малко по темата: http://blog.chiliev.com/?p=2344

  Reply
 2. Дени

  Хм, откога лакираните мъжки нокти са признак на хомосексуализъм?
  А иначе докато има реклами, ще има рекламен идиотизъм. Като например рекламата на медикамент за улесняване на храносмилането, който е подходящ за лица над 18 години (!). По принцип ги разделят на подходяши или неподходящи за деца над 2-3-5 години и за бременни. Откога почнаха да диференцират приложението на лекарства според възрастта на пълнолетие, нещо не мога да схвана.
  Или призивът да използваме някакъв нов тип четка за зъби, за да “четкаме като зъболекари”. А?
  Но лично на мен любимата ми беше рекламата, която бях гледала някъде по руска телевизия, предлагаща препарат, който ако съпругата тайно капва в питиетата на съпруга си, това ще му ограничи ищаха да пие. Даже имаше записани свидетелства от доволни клиентки.
  Затова съм вдигнала съм ръце от рекламите. Каквото и да правя, те ми замърсяват ежедневието. Мога единствено да се постарая, колкото е възможно да не им обръщам внимание. И така правя.

  Reply
 3. Божо

  @Дени >”Хм, откога лакираните мъжки нокти са признак на хомосексуализъм?”

  А нима ВЕЧЕ не са?

  Reply
 4. Виктор

  Аз всъщност не зная дали лакираните нокти на мъж са знак за хомосексуализъм. Но ми е интересно на какво може да са знак? Тоест, интересно ми е защо един мъж би си лакирал ноктите.
  С обезкосмяването и боядисването на косата вече свикнахме.

  Reply
 5. Петър Петров

  И други изводи:
  1. Хората, които не се къпят с шампоан против пърхот са заразно болни. Те трябва да бъдат изтезавани, например пръскани с пожарникарски маркуч или хвърляни от самолет.
  2. Мъж, който не пере с прах Х, е кретен под чехъл, който хаби пари. Ако пере, е само кретен под чехъл, но това е хубаво.
  3. Чорапите се перат задължително на топка един в друг, иначе може да останат петна.
  4. Петно по чорап след пране е траурно събитие. Петно по покривка е национална катастрофа.
  5. Не съществуват покривки и чорапи в други цветове, освен в бяло.
  6. Месечният цикъл на жената е голям срам и позор. Тя трябва да отрича съществуването му безусловно, да се крие и маскира на всяка цена.
  7. Основна жизнена потребност на човека, наравно със сън и храна, е да говори по телефон без да спира. Дори когато спи. Това той прави с 3-4 избрани номера в живота си и по това се определя неговата Фамилия.

  Reply
 6. Дени

  А също:
  8. Диарията е занимание самотно
  9. Определени кафета могат да ти изправят косата, докато други ти я накъдрят
  10. Някой е скрил всичкото мляко
  11. Мъжете знаят защо, но си траят
  12. Коса без обем се счита едно от природните бедствия и трябва да заслужи поне ден на национален траур
  13. Абсолютно всичко, което си струва да се яде в наши дни – от кисело мляко и баница до суджуци и кИфтета, е извадено то готварския тефтер на баба ви
  14. Почистване, което включва каквото и да било усилие от страна на домакинята е богохулно и трябва да се избягва, както дявола избягва тамян.

  и прочее рекламни бисери. Преди си ги събирах и даже още имам колекция някъде. ако се разровя може и да ги изнамеря

  Reply
 7. Григор Post author

  @Chilev: Макар и в по-малки мащаби, проблемът продължава и сега.

  @Дени: Всичко има своя идиотизъм, но рекламите са крайна форма. А рекламните послания са брутални – давай колекцията насам! 🙂

  @Виктор: Помниш вица за политическото убежище, нали? 🙂

  @Петър Петров: Давайте ги всичките тези правила! Ще направим една колекция, и ще я пуснем да обикаля нета, за радост на нормалните хора! 🙂

  Reply
 8. Дени

  – Дори целият свят да ви е накриво – да ви се строши колата, да си изпуснете срещите, да ви се провалят сделките и прочее катастрофи, ВСИЧКО това ще бъде чудодейно разрешено след като се приберете (някак, без кола) и си вземете душ с точно определен магически душ гел.
  – Важно е да имате обемни мигли. Техният обем (в проценти) трябва да нараства в геометрична прогресия, докато на лицето ви не се забелязва почти нищо друго освен миглите. Не е ясно защо трябва да имате толкова обемни мигли, но моето предположение е, че някой някъде държи скрит патент за много специални подпорки за мигли, които ще влязат в употреба, когато вече не можете да си държите очите отворени и, разбира се ще бъдат супер-хипер-мега-гига яки.
  – Ако ти омекват яйцата, значи е време да си смениш пастата за зъби.
  – Макар летищата да са натоварени и хаотични места, решителни зъболекари ще Ви нападнат докато бързате да си хванете полета, ще ви приковат към инсталиран насред залата зъболекарски стол и ще Ви разкритикуват зъбите подрбно. След две седмици, когато се връщате, същият зъболекар ще ви издебне и ще ви повлачи към същия стол, за да Ви демонстрира колко Ви се е подобрила усмивката само за двуседмично ползване на чудодейната паста и какъв сте бил идиот да не я ползвате досега.
  – Ако имате гъбички по краката, почти е сигурно, че ще можете да подтичвате по тавана
  – Едно от основните приложения на секундните лепила е да се самозалепита за тавана. Не, нямам идея защо.
  – Бате е ето там. Не, не гледаш в правилната посока. Там казах. Добре, колко ТОЧНО ракия изпи преди да дойдем да посрещаме бате?
  – Мама е супер, понеже отстранява петна от дрехи. Това, разбира се означава, че ако мама не успее да пребори петното тя е провалил се родител.
  – Който прекалява с концентратите може скоро да открие мека топлина… която му се стича по крачолите.
  – Ако едно ренде няма поне осем приставки, два предпазителя, 3 до 5 сменяеми (лазерно заточени) ножа и не може да ви нареже морковите на поне две дузини формички, то изобщо не заслужва да се нарече ренде. И бог да е на помощ на всички ония, които нямат такова ренде в инвентара си.
  – Ако един домакински уред не ви позволява да сготвите поне 3 различни ястия едновременно, като едното е задушено, едно сварено на пара, а едното сушено на слънце, то, този домакински уред не заслужава да преминава прага на дома ви.

  етцетера. има още. това е неизчерпаем извор. 🙂

  Reply
 9. ssk

  Ще ме накарате някой път да изгледам десетминутните блокове с реклами по родните телевизии и да потърся няколко “общоекзистенциални правила”.

  Reply
 10. aslara

  Точно това е от дразнещите страни на рекламата-кара те да се чувстваш едва ли не виновен,че не употребяваш даден продукт.:(

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *