Не уйдисва…

Не съм фен на шоуто на Слави Трифонов. От години избягвам да го гледам, и съм щастлив с това.

Понякога обаче нямам избор (най-често на гости при приятели). Тогава разбирам колко щастлив съм, че не го гледам.

Наскоро имах такъв случай. Търпеливо изчаках шоуто да свърши, и докато течаха рекламите преди “Господари на ефира”, предпазливо попитах:

– Напоследък все такова ли е? Аз не съм го гледал скоро.

– Такова е – отговори домакинът. – Чудят се какво да си смучат от пръстите. Ако имаше нещо друго, дето да става за гледане по това време, надали и аз щях да го гледам.

– Ако не са скечовете с Краси Рядков, и аз няма да го гледам – добави една от гостенките. – Комиците му държат аудиторията.

– Те пък едни скечове – обади се заядливо съпругът й. – Ако не си чел най-новите вицове в dir.bg и vicove.com, не съжалявай, ще ти ги кажат в шоуто му.

Само по-просташките, помислих си. Но продължих да разпитвам:

– А каква е тая история с чужденците и оценките? От много време ли тече?

– Де да знам. Месец и нещо, може би. Чужденци, дошли в България, показват как се справят с типично български неща. Журито ги оценява, и който спечели, ще вземе там някаква награда.

– Типично български неща? Като например да играят кючек? И да продават риба на Женски пазар? – Малко по малко картинката ми просветваше. Или, по-точно, ми притъмняваше.

– Ами, да…

Навремето спрях да гледам шоуто, защото се беше превърнало в полигон за избиване на комплексите на Слави. Писнало ми беше да го гледам да се цепи като тайфа тинейджъри на по две бутилки бира, когато минават през чужд квартал нощем. Направи ми впечатление, когато всички отведнъж започнаха да му викат “ГОСПОДИН Трифонов! ГОСПОДИН Трифонов!”. (Разбрах и защо. И се смаях колко дребен може да е човек отвътре. Какво като е шеф на фирмата? Представяте ли си аз да наредя в моята фирма да ми викат “господин”, пък дори само за пред клиентите?! А съм в бизнес, в който това е много по-прието…) В един момент ми дойде отгоре, и си казах: “Това ме цапа. Дави ми самоусещането, че съм човек, в лайна. Не ща повече.”

От малкото, което изгледах, ситуацията ми смърдеше още повече. Много пъти съм заявявал, че съм политически некоректен, но не мога и да си представя да се държа с някого както Слави се държа с чужденците. Според мен има граница между двете – границата между политическата некоректност и универсалната простащина… Или пък това е едно от “типично българските” неща, с които трябва да се справят чужденците? Ако да, моля, бройте ме отсега нататък за патагонец. Или танзаниец. Или какъвто щете друг, но не българин. Прекалено оцапано звучи “традиционното българско гостоприемство”.

Отделно, погнуси ме до гуша самата идея на шоуто – да караш чужденци да се справят именно с най-отблъскващите неща от българската действителност. Да, изгледах после на запис и едно по-свястно – как чужденците декламираха български стихове. Но защо ли на това “изпитание” екипът се кефеше и очите му светеха единствено когато африканката декламираше “Аз съм българче”? Докато, когато германецът трябваше да танцува изключително българския танц кючек, Слави беше на крачка от оргазъма? Или когато американката продаваше риба на Женски пазар?

Все повече си мисля, че по-свестните “изпитания” са прибавени в кашата за прикриване на основната съставка. И че тя е меракът на Слави и компания да видят чужденците унизени, осмяни и превърнати в изтривалка. Подмамени с обещания за награда, и правени на маймуни.

За да може да имат някаква стойност те самите. Не само в очите на околните – в собствените си очи.

Вече чувам как някой обяснява, че това се прави, за да било интересно шоуто, и да го гледали хората. Да, ама не.

На кои и какви хора е интересно в този вид? На комплексираните отрепки. На тези, които нямат капка своя стойност, и единственият им начин да се почувстват значими е да видят другите принизени… Какъв процент са тези хора от зрителите? Дали другите хора, които не се радват от гаврата с някого, не са много повече? Дали, ако предаването беше наблегнало на истински добрите страни на българина, нямаше да го гледат тези много повече хора? Пък може би и комплексарите също… Така че не приемам този аргумент.

Има и още нещо – парите не са всичко. Едно е да правиш парите си от това да учиш околните как да бъдат достойни хора. Съвсем друго е да печелиш от това да задоволяваш комплексите на комплексарите, като унижаваш някого. Не че Слави Трифонов прави тази разлика, де. Не съм забравил как той започна да пее чалга единствено защото се продаваше повече. Нито пък съм сляп за подигравките му към тези певци, които от самоуважение не пропяха чалга.

(Ако трябва да съм честен, чалгата на Слави е далеч от най-помиените представители на бранша, от тези, които му изкараха лошото име и слава. От малкото чалги, които мога да се насиля да слушам, повечето са негови. Което е истина, истина е – няма да го премълча. Но не мисля, че това го оправдава да унижава другите, за да си избива комплекса за малоценност.)

И съвсем не мога да понасям подигравките му към наистина големите български певци – поне към живите между тях. С Лили Иванова. Докато беше жив Емил Димитров, и с него. Белким ги оцапа достатъчно, за да изпъкне над тях, и да си сложи короната на българското пеене… Да, Лили Иванова вече е на 70, с куп последствия от това. А пък Емил Димитров беше гей. И какво? Все едно това ги прави по-малко велики певци. Все едно има как Лили или Емил да не ги помнят дълго след като Слави ще бъде забравен. Напълно различни категории са. Ама дай, вместо да осъзнаваме мястото си, да каляме другите. Току-виж смогнем да ги принизим до себе си, и под себе си…

Затова и си мисля, че в този си вид шоуто на Слави всъщност е избиването на комплексите на Слави. Че е ориентирано към гъделичкане на проблемите на българските комплексари. И че е “толкова гледано” просто защото никой достатъчно свестен не се е хванал да направи наистина свястно предаване. От недоверие, че свестните хора са достатъчно, и че няма да бъде гледан… С нетърпение чакам някой да се престраши. И с удоволствие ще му помогна да потегли, с всичко, което умея. Без да очаквам заплащане, слава или каквото и да е.

Как според мен можеше да изглежда шоуто с чужденците ли? Така че да е интересно? Сигурно има как. Моят вариант надали ще е идеалният, измислен е от самотната ми глава за минутите, през които пиша този запис. Ако и други прибавят идеите си, сигурно би станал истински.

Като начало, можеха да махнат унизителните “изпитания” от плана. А и повечето от тях спокойно могат да бъдат направени във вариант, който пак ще е весел и интересен, но без да е унизителен. Програмата нямаше да стане по-кратка. А можеше да добавят и нови, които да карат извършилия ги да се чувства победител. От това, че е свършил нещо хубаво, българско. И така да напомни и на нас, че някои неща не са срамни, напротив.

На кой, освен на комплексарите, му трябва да гледа чужденците как играят кючек? Можеха да ги изпитат на истински, народни хора и ръченици. Ако им дадяха и по една носия, щеше да е хем весело, хем трогателно. (Лично аз щях да се повеселя от сърце на африканката, да кажем, с родопска носия.) И щяха, вместо смигване и побутване зад гърба им, да жънат ръкопляскания и симпатия по улиците. Което ще рече – в сърцата ни.

Като казах танци – защо не ги поизпитат и на българска литература, история, география? Не само да кажат стихотворение, а да покажат основни познания в много по-широка сфера. Едно, че сигурно ще има на какво да се посмеем, няма как да не объркат това или онова. (Представям си грешките им, илюстрирани с добродушни карикатури.) И второ, че може и ние да се замислим какво знаем…

Можеха да ги изпитат на типична българска селска работа. Да накарат мъжете да изорат бразда-две с рало, да напластят сено с вила, да наклепат коса, да стегнат разнебитена кошара. Да пробват жените да издоят крава или овца, да умесят погача, да окопаят лук или домати. (Не бих се учудил, ако са го направили. Бих се учудил обаче, ако не са го направили така, че чужденците да се сблъскат точно с гадните и засрамващи моменти от работата. Вместо с тези, които носят удовлетворение, и ги карат да се чувстват победители.)

Можеха да им предложат да се присъединят за един следобед към някоя младежка група, която се грижи за чистотата на природата. Или към някой комитет ентусиасти, който опазва и реставрира българско историческо наследство. (Да, точно така – или да напишат, или оправят някоя статия в българската Уикипедия. За да се понаучим да уважаваме знанието. Вече ми е писнало, вместо да пиша там полезни неща, да чистя “приноси” от типа на “da vi eba u zubarite smotani”.) Или пък към доброволци, които носят дарения по домовете за сираци или възрастни хора… Дали това нямаше да е един чудесен тест, хем за чужденците, хем и за нас самите? Дали нямаше да е много по-интересно и истинско, отколкото да ги гледаме как се опитват да продават нещо на Женски пазар?

Можеха да им подстроят някоя ситуация, подобно на психологическите тестове, в която да получат възможност да се справят подобно на българите в най-добрите си моменти. Да могат да защитят някого от заплаха, дори ако те самите са под риск. Да могат да отстоят своето, дори срещу наглед превъзхождаща сила. Да могат да се борят за правата си, дори ако са нарушени от високопоставен и влиятелен фактор… Не знам дали това ще е интересно за наистина най-тъпите и прости хора. За всички останали обаче сигурно ще е.

… Може да има още много и много идеи. Кои добри, кои не толкова. Един запис надали би побрал всички. А и не това е идеята му. Уви, идеята е да си кажа открито: писна ми масмедиите да са място за полюциите на комплексари. Защото така изкривяват и осакатяват умовете на нормалните хора. Защото превръщат обществото ни в общество на утайки, които се чувстват добре в канавката.

Много ми се иска да вярвам, че шоуто на Слави може да стане такова. Уви, не се надявам. Поне не и докато там се разпорежда Слави. Отказал съм се да вярвам, че той може да надмогне комплексите си, или дори да ги контролира, за да не се разливат около него като миризмата около Тери Пратчетовия Дърт гнусен Рон.

Ако наистина иска да е забавен, нека пусне скечове за свръхамбициозен фирмаджия с тежък комлекс за малоценност. Едно, че материал за скечовете има натрупан, та ще стигне за години. (И май ще бъде допълван и занапред.) Второ, че зрителите ще се смеят от сърце и душа. (Темата е лекичко поизтъркана от някои ситкоми, но на българска почва е свежа, и най-важното, много значима.) Трето, ще е полезна за целия народ – ще ни научи да се смеем на амбициозните комплексари, вместо да треперим от тях. (И предаването ще е адски гледано – зрителите вечер ще изгарят от нетърпение да гледат, по същество, своя шеф, осмян както му се полага.) И четвърто, ще помогне и на немалко амбициозни комплексари да осъзнаят проблема си, и да се опитат да се справят с него. (Което пък ще доведе до хем много по-ефективно работещи, хем много по-приятни за работа в тях фирми. Ще спечели цялата икономика, а оттам и всички ние.)

Защото сега, като се спомене за шоуто на Слави, винаги се сещам за един израз на мъдрия ми дядо, лека му пръст.

“Не уйдисва на цървул висок ток”.

26 thoughts on “Не уйдисва…

 1. ssk

  Знаеш ли, два пъти гледах по малко от шоуто. Единият видях един чужденец, който търсел печка и след като не намерил в големия магазин отишъл до едно хубаво момиче, охрана, и му обяснил, че му трябвала пИчка да се стопли.

  Другият път беше днес – за малкото време между рекламата хванах как танцуват ръченица. След това изпълнение следваше май кючека на германеца. Като видях горкия човек с пояса за кючек обърнах.

  Казват, че аудиторията определя предаването. Факт е обаче, че аудиторията все по-често се отказва да гледа телевизор.

  Reply
 2. Marfa

  Не мога да се сетя кое ми беше последното гледане на тоз. 🙂 Май беше едно потресаващо шоу с Лоренцо Ламас, на което по едно време на актьорът толкова му доскуча, че скръсти ръце и крака и взе да блее из студиото, докато Слави се биеше у гърдите и викаше “булгар, булгаааар!”. Разбирай, водещият май по едно време забрави, че има гост, толкова беше зает да ближе гумите на мотора му. А когато се сети все пак да го попита туй-онуй, което включваше дежурните реплики “какво ти хареса в България”, Ламас започна да му отговаря, че бил в Рилския манастир, където много… Какво много в Рилския не разбрахме, щото Трифонов го прекъсна с въпроса дали бил ял там шопска салата. Очевидно според Слави това ще да е най-отличителното нещо на манастира – шопската салата. Някъде след тоя момент смених канала.

  А имаше и двама индийци, за които не мога да се сетя дали бяха преди или след Ламас. Сещате се, че говоря за времето, когато все още канеше що-годе интересни гости в шоуто си. Индийците, мъж и жена, били някакви известни боливудци. Е, на мен не ми бяха известни, ама това не е болка. Та жената се водела за някаква особено сексапилна индийка, в което беше й основният проблем. Оня се усука около нея като кукувича прежда върху бегония и взе да я души. Метафорично, разбира се. Не се сещам даде ли й възможност въобще да каже нещо. По някое време явно в микрофона му напомниха, че има не само гостенка, но и гост. Това, очевидно, го учуди. Гледа госта си тъпо няколко мига, след което го срази с въпроса дали разбирал от Камасутра. Човекът тъкмо се опита да каже, че това е клише, с което неизменно свързват индийците, но те… Какво те пак не се разбра, щото Слави реши, че му е отделил достатъчно внимание и отново се върна на жената.

  Не съм сигурна, ама май 7-8 години от тези две случки има. Май в момента не мога да се сетя за свой познат, който да го гледа този. 😀

  Reply
 3. mdam

  И все пак да се задържиш в ефир толкова дълго не е лесно. В негоеия случай лоша шега му изигра и липсата на конкуренция както и угодническия дух в цялото бтв.

  Reply
 4. Тами

  Добро утро (г-н) Гачев.
  Няма да коментирам темата,не защото не съм съгласна,напротив(Шоуто на Слави надживя времето си,но Слави не надживя комплексите си и те устойчиво се укрепиха във величаво тесногръдие).Изкуших се.
  Пиша Ви по повод Вашите публикации”Кутията на Пандора”.Попаднах на тях преди няколко дни,докато се опитвах да намеря отговор на някои странни обстоятелства в живота ми.След като прочетох някои Ваши разсъждения реших,че бихте ми помогнали да разбера какво точно става и как да се справя с проблема,как да защитя себе си и семейството си.
  Надявам се,че ще ми пишете.

  Reply
 5. Иван

  За Лили Иванова.
  В началото Слави се подиграваше с възрастта ѝ, изкарваше я антично и археологично древна. Минаха години и екипът му започна да ги изкарва връстници. Жалко че никога няма да си вземе поука.

  Reply
 6. Michel

  http://twitter.com/bpapa/status/13767577455

  Е, аз нито имам телевизор, нито имам Facebook (поне засега, Facebook Free съм;-)

  Така като гледам, нямайки телевизор, по-скоро печеля, отколкото губя нещо… Григоре, страхотен анализ си направил пак — ама тъй де, да знаеш, малцинство сме онези, които не харесваме цялата тази TV помия и избираме да не я гледаме затова. Повечето хора гледат телевизия и адски тъпи предавания и шоута защото “еми то това дават и вярно, че е тъпо, ама гледам, щото го дават…”… за съжаление.

  Reply
 7. Itilon

  Не ми се ще да съм опозиция, още повече, че не съм гледал “Шоуто…” от адски много време, обаче… Да започна с това, че имам приятели там и знам колко професионално се работи. Няма човек в България, колкото и свестен да е той, който (все още) да разполага с ноу-хауто да направи нещо дори отдалеч наподобяващо неговото качество – виж Шоуто на Азис (то май вече изчезна, де) и това на Иван и Андрей за сравнение – още повече, че по мои относително бегли наблюдения и двете предавания са доста по-пошли.

  (Което ще ме доведе до втората ми мисъл, но не мога да не вметна една скоба – професионален продукт се прави от професионалист/и. Разбирам какво имаш предвид под “свестен” и на мен ми се иска достойните – като граждани – хора да излизат напред, но това се случва рядко, защото изобщо не е необходимо условие… особено в шоубизнеса, който е ориентиран не да възпитава (една сама по себе си погрешна по моему концепция), а да отговаря на нагласите на публиката.)

  Второто нещо, което искам да кажа: в България просто няма сцена за предаване от типа на това, което предлагаш. Аз бих го гледал (в момента на практика не гледам телевизия, тъй като ми иде да се застрелям от цялата простотия), много от читателите ти също биха… и това е. Преди време покрай предишната ми работа ми се налагаше да следя статистиката и мога да гарантирам, че всяко нещо, минаващо за “интелектуално” просто няма публика, без значение колко е интересно.

  (Това по правило!)

  Погледни пресата – Капитал е интересно издание, написано на достъпен език, но колко бройки продава на седмица? 5-10 000? А Уикенд? 700 000. Но докато един вестник може да се задържи с 5000 читатели, макар и трудно, за една телевизия са необходими стотици хиляди зрители. (Впрочем, какво се случи с RE:Tv?)

  Та, не искам да казвам, че Слави не избива комплекси, защото видимо е така. Проблемът е, че на хората това им харесва. Иначе нямаше да го има унизително предаване като Big Brother.

  Иска ми се това да се промени. Но за целта трябва да се измени условието, което споменах по-горе: в България просто няма влиятелни професионалисти в тази сфера, които да са свестни.

  Reply
 8. Itilon

  Отплеснах се и забравих за нещо. Споменаваш Лили Иванова… Тя е прекрасен пример за това, което казвам. Като певица Лили Иванова е огромна (при все че не по моя вкус) и със сигурност ще бъде запомнена за дълго. В това спор няма. Като човек е едно от най-жалките и отвратителни същества – това от наблюдения на случващото се покрай нея и по думите на хора, които я познават и не вярвам да лъжат. (Аз работя в медиите, ако не съм го споменавал, и имам съмнителното щастие от време на време да знам разни неща, които не стигат до обществото…) Някога май са го наричали диалектика.

  Reply
 9. Geo

  “Можеха да ги изпитат на типична българска селска работа. Да накарат мъжете да изорат бразда-две с рало, да напластят сено с вила, да наклепат коса, да стегнат разнебитена кошара. Да пробват жените да издоят крава или овца, да умесят погача, да окопаят лук или домати. (Не бих се учудил, ако са го направили. Бих се учудил обаче, ако не са го направили така, че чужденците да се сблъскат точно с гадните и засрамващи моменти от работата. Вместо с тези, които носят удовлетворение, и ги карат да се чувстват победители.)”

  Всъщност точно това ги накараха да правят в един от малкото епизоди, които съм гледал. Мисля, че беше миналата седмица – правене на метла, прекопаване, доене и т.н.

  Reply
 10. Григор Post author

  @Тами: С какво се занимавате? Ако сте шефът на българските тайни служби, или ключов наркотрафикант на Балканите, има някакъв шанс да имате нужда от защита в тези отношения. Да кажем, едно на милион. Ако обаче не сте, имате нужда единствено от спокойствие и оптимизъм.

  @Itilon: Проблемът ми е не с професионализма на работещите в шоуто, а с погледа му върху нещата – все от към гнусната и гадна страна. Така да се каже, сервират професионално сготвени лайна… Шоуто на Азис се занимаваше с неща, които са принципно по-пошли, но не ги опошляваше допълнително и умишлено (а Азис е човек, от чийто имидж това би трябвало да се очаква много повече). Иван и Андрей… са си Иван и Андрей, аз не бих ги наел и за чистачи, силно се съмнявам да са спечелили позициите си с качествата, реално нужни за тях. Ако те са ни критерият за сравнение, най-добре да вървим да се застреляме… Да, има хора, на които това им харесва. Да, повечето хора с пари са такива, заради “спецификата на прехода” ни. Но не мисля, че харесва на всички, или дори на повечето хора – само на изплувалото най-отгоре в нужника. Дай на хората цветя вместо лайна, и ще видиш дали няма да им харесат.

  Не съм съгласен, че за интелектуални издания няма пазар. Едно, че интелектуалните хора, да го кажем нафукано, са приличен процент от населението на страната, може би около милион. Много от тях са без претенции, но са свестни отвътре, и свястно предаване би ги привлякло много повече. И второ, огромният процент от opinion makers прослойката са именно те – успешно рекламиран пред тях продукт би получил много повече изложение, чрез тяхното влияние върху околните хора, отколкото рекламиран в предаване за, хм, по-елементарни хора. Въпреки че по-елементарните, поне в България и към момента, са повече. Малко са хората, които познавам, и които не гледат “Ловци на митове” при всяка възможност, или “Господари на ефира”. Очевидно за свестни предавания има чудесна почва.

  За “Капитал” и “Уикенд” има нещо основно, което много хора изпускат. “Уикенд” е много жълт, но не чак толкова просташки вестник. А в същото време е на практика единственият вестник в България, който пише открито истината за някои хора. Да, често пише и измислици. Но в “Капитал” никога няма да прочетеш кой висш политик с кого се е спазарил, как, кога и къде. Извън спецификата им е, и извън интереса на Иво Прокопиев. А страшно много хора, и елементарни, и не толкова, това ги вълнува… Re:TV просто се изчерпа като проект. Беше създадена с една определена цел, и когато я постигна, парите спряха, екипът се пръсна и тя затвори. Успя да свърши немалко хубави неща за краткото си съществуване, защото екипът беше свестен, но уви. (Понякога си мисля дали да не помогна да тръгне любителска Интернет телевизия, която да работи в нейния стил, но хич без пари ще е много трудно.)

  Лили Иванова… е като повечето хора, оказали се на върха на славата. Може и да е жалка и прочее като човек. Но Слави я дъвче не затова, а заради каквото тъп комплексар би дъвкал някой като нея. Затова и ме възмути.

  @Geo: И как беше? Дали целяха да им помогнат да успеят, и да се почувстват горди, или да ги направят за смях? (И двете са начин да се повдигне националното ни самочувствие, и да ни е интересно да гледаме – но различни начини, за различни хора.)

  Reply
 11. Виктор

  Да ме прощавате, че ще се обадя, но все пак някак нещо отвътре ме кара да отбележа, че клепането на коса, орането, доенето и прочее изобщо не са типично български.
  Иначе, аз като човек почти непрекъснато из интернет, наистина леко се дразня, когато чуя в това шоу виц от интернет, честичко преразказан от руски.
  За Лили Иванова, която всъщност мога да слушам и даже някои песни ми харесват, най-много ми хареса вицът, че когато хан Кардам, или който там е бил, рекъл да покаже на синовете си съединението и силата, казал на един от синовете си:
  – Я ми подай пръчките, ей там са, зад портрета на Лили Иванова.

  Reply
 12. Itilon

  @ Григор, почти всичко, което казваш е така. Малко ми е трудно да водя дискусия, защото няма за какво да се захвана (освен факта, че тръгваме от различен светоглед предполагам) :). От друга страна не ми се ще да падам по гръб, така че само две вметки: първо, и Азис, и Иван и Андрей са много добри професионалисти – макар и не толкова, колкото работещите със Слави. Зад тях стоят способни хора, които те си подбират и изобщо за общество, в което идеал доскоро бяха мутрите, тези хора са крачка напред.

  Не съм съгласен още, че интелигентните (или нека са интелектуалните) хора са чак толкова много. Не съм чел статистики за България, но съм дълбоко убеден за себе си, че те не се различават като процент от подобните си във всяка друга държава – което ги прави не повече от 1 на всеки 10. Впрочем не знам дали някой ще ми повярва, но допреди 3 дни буквално аз не познавах нито един човек, който да чете Уикенд. Приятелите ми не гледат Big Brother. Не си купуват списание Слава. В общия случай не ходят в Биад. Ако и твоите са такива, е нормално да гледаш на света по малко по-особен начин. Аз много се пазя да не си създавам илюзии, но от време на време разни случки ме хвърлят в тъча. Въпрос на среда!

  Както казах, с всичко останало съм съгласен. Впрочем мисълта ти, че предлагането ще си създаде търсене ми напомни за едно изказване на Хенри Форд, който някога заявил, че, ако питал клиентите си какво искат, те щели да му отговорят “по-засукани каруци” или нещо от сорта. Един от огромните проблеми на България, обаче, е, че тук няма такива като Форд. Бизнесмените не смеят да рискуват – и като се има предвид колко силна и непредвидима още е държавата и колко социалистическо е мисленето на мнозинството от хората (наскоро прочетох някъде, че само 3% от българите смятат, че държавата не бива да се меси в живота им – сравнено с над 60% от американците), аз ги разбирам. Никой няма да тръгне да създава търсене при положение, че си има удобна ниша, в която да се настани, “па макар и с погнуса” (това последното впрочем е точен цитат).

  Може би в идеята за интернет телевизия има най-много хляб. То, като се замисля ти с блога си правиш нещо подобно – създаваш място, където могат да отидат хората, които искат нещо не толкова пошло. Аз също пробвам, макар и на по-ниско ниво. И много други го правят. Сигурен съм, че това е бъдещето.

  Reply
 13. Григор Post author

  @Itilon: Да, хора като Азис, Иван и Андрей са крачка напред в сравнение с мутрите. Но не е ли време тази крачка отдавна вече да е отмината и забравена?… След като нямаме достатъчно хора, които да не искат държавата да се меси в живота им (и да знаят защо не искат), трябва да си ги възпитаме. Ако чакаме друг да ни ги възпита, не вярвам да дочакаме. А за блога ми – той нищо не е на фона и на най-любителската Интернет телевизия. Затова тя ми се върти като идея. Повтарям – бих помагал тя да тръгне и да се закрепи с всичко, което мога.

  Reply
 14. Тами

  За щастие нямам нищо общо с мафията,нито с тайните служби.Спокойствието е хубаво нещо,но проблемите не се решават сами.
  Световната конспирация и извънземните също не са ми проблем.
  Става на въпрос за конкретен човек и неговата мания.
  Конкретно ме впечатли “Кутията на Пандора”3-Десинхронизиране по слухов път-ев. Амплитудна модулация на звука.
  Ще се радвам,ако ми препоръчате метод за анализ,за да съм сигурна,както и начин за противодействие.Ако Ви е необходима конкретна информация,ще Ви я предоставя.
  Благодаря предварително.

  Reply
 15. Григор Post author

  @Тами: Ще съм любопитен за конкретната информация. Е-майлът ми го има на челната страница на сайта.

  Reply
 16. Itilon

  Малко ще изляза от топика, но, ако не си го направил, погледни коментарите под статията в Дневник, посветена на оттеглянето на Бербатов от националния отбор. Дневник все пак – поне на теория – се чете от по-интелигентната част на обществото ни. Е, това е тя! 😀

  Reply
 17. Пешо

  това все едно аз съм го написал 🙂

  Наистина тъпотията и простащината настъпват на широк фронт, а в последните 2-3 години са просто неудържими. А по двете ‘национални’ телевизии просто не остана друго – бигбрадъри, тъповати шоупрограми често преминаващи в откровена простащина, ‘конкурси’ за какви ли не идиотщини, и турски сериали. Въпросните кретении се коментират дори в новинарските емисии!!
  С вестниците е същото, останаха 3-4 нормални.

  Тъжното е, че това дават защото това се търси. Но все пак национални медии би трябвало да имат някаква отговорност, защото влияят на хората, особено на по-малките. Мисля си, че преди 10-15 години аудиторията на подобни простащини би била наполовина. Може и да греша.
  Абе въобще човек да съжали, че няма цензура 🙂

  Reply
 18. Григор Post author

  @Itilon: Вестникът се чете от по-интелигиентните хора, но форумът му се чете (и) от комплексирани лайномети. (Както всяко място из Нета, където можеш да псуваш анонимно.)

  @Пешо: Ако даваха това, което се търси, поне 50% от предаванията щяха да са културни. Така че по-скоро дават това, което пасва на душевността на собствениците на медии и назначените от тях директори.

  Между другото, не понасям турските сериали, както и всякакви други сапунки, но те са направо полъх свеж въздух на фона на българската продукция от сорта на шоуто на Слави. Това е, което според мен е тъжното.

  Reply
 19. Пешо

  @Григор
  >Ако даваха това, което се търси, поне 50% от предаванията щяха да са културни

  Много ще се радвам да си прав, но се съмнявам, че е така.
  Собствениците на телевизии са главно чужди компании, които едва ли имат и бегла представа какво се излъчва. От назначените директори се изискват рейтинги и финансови резултати, а единствения що годе сигурен път към това изглежда е простащина по-голяма от тая при конкуренцията. Примерно РЕТВ беше чудна телевизия, ама нямаше рекламодатели – защото нямаше достатъчно зрители. Бигбрадърите и турските сериали нямат тоя проблем.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Пешо: ReTV не беше ефирна телевизия. Не помня беше ли кабелна, дори за много малко оператори, или хич – аз съм я виждал единствено по Интернет. Това означава изложение на не повече от процент-два от типичната зрителска аудитория (колко дори от имащите Интернет гледат телевизия по него?)… А и дори така все пак имаше рекламодатели, просто рекламите й бяха малко, и нямаше как да им взема много пари.

  За директорите – прав си, искат се от тях рейтинги и финансови резултати. Само че когато всички са един дол дренки, рейтингите и финансовите резултати не оказват подобряващ ефект. А те са, и причината не е че няма свестни зрители, а че телевизионните ръководства не вярват, че има. (Познай защо.)

  Reply
 21. Пешо

  да, ReTV беше кабелна и повечето оператори я излъчваха, виждал съм я по хотели в цялата страна.

  @Григор
  >причината не е че няма свестни зрители, а че телевизионните ръководства не вярват, че има

  Не мисля, че ТВ босовете живеят в някаква измислена реалност, те са си съвсем наясно – просто трябва да видят рейтингите. Доколкото все още има нормални добри предавания, видно е, че техния рейтинг е много под този на Биг Брадър или Стани фолк звезда или каквато там простащина ни дойде наум. А читателите на Дневник и Уикенд са в съотношение сигурно 1:50.
  Не че няма свестни зрители, има разбира се, но са много по-малко отколкото ми се иска. В момента например от трите национални ТВ Канал1 ми изглежда най-читавата – има тъпотии но няма простащини, новините им не са 15 минути новини + 20 минути реклами, имат някои добри предавания. Въпреки това неизменно са последни по рейтинг, и то със значително изоставане след другите две.

  Всичко това говори, че мат’ряла наистина е лош. И става все по-лош, защото всепроникващата простащина трови децата. Примерно на много хлапета GSM-ите звънят с чалгаджийски мелодии – дреболия, ама показателна. Направо не ми се мисли какви ще са днешните 10-годишни след 15-20 години.
  Затова ми се струва че е необходима някаква форма на цензура – разбира се не директна забрана, но поне забрана за излъчване на най-големите идиотщини преди полунощ. Това доста ще затрудни някои телевизии, ще трябва да вместят по-голямата част от програмата си в няколко часа 🙂

  Reply
 22. Григор Post author

  @Пешо: Жълтите издания в България имат едно предимство, което “свестните” нямат – пишат истината за величията. Често скандалната и мръсната, но истината. А хората, дори простите, често имат вкус за истината, особено когато “свестните” издания не правят никакви опити да крият, че не я публикуват.

  Иначе си напълно прав – всепроникващата простащина трови децата. Ако се задържиш месец-два в Уикипедия, ще го видиш. Не само като теми. Повечето нови редактори, особено по-младите, съвсем искрено искат да допринасят със свестни неща, и съвсем истински хал хабер си нямат защо изрази като “Гоце е един тъп кадесар дето требва да му ****** ********” (цензурата моя) не са приемливи в една енциклопедия. И много често, колкото и да се стараеш да не ги обидиш, се обиждат и махат, като им премахнеш писанията… След 15-20 години днешните 10-годишни ще са почнали да разбират колко прости и тъпи са, ама уви, вече за повечето ще е късно. Току-виж тогава малко по малко започнат да набиват в главите на децата си да учат, че да не са като тях.

  А цензурата… не само не ми харесва като подход, ами и съм скептичен дали ще даде резултат. Но съм убеден, че една свястна телевизия, ако ще отначало да е само по Интернет, ще даде. Не е нужно да е масивна като БТВ. Един дву-тристаен апартамент под наем за студио, може в покрайнините на града за по-евтино, една-две камери, приличен Интернет и малко хардуер, и двама-трима на щат биха били чудесно начало. Ако се прави с истински мерак, ще излезе в рамките на три-четири хиляди лева месечно – това са пари, които е напълно реално да бъдат намерени. Фондации, спонсорирания по линия на ЕС, грантове – дори хич без реклами ще може да изкара година-две. За толкова време ще е напълно реално да е събрала покритие колкото за приличен поток на реклами. И да не загроби големите телевизии, поне ще ги накара и те да се културизират малко. Което всъщност е и целта на задачата.

  Reply
 23. mick

  Мисля, че идеята чужденците да правят разни български неща е много добра. И добре се получава шоуто тогава.
  Иначе не знам какво искате от едно толкова дъглолетно шоу? Естествено, не може да бъде толкова интересно, колкото беше преди 5 години да речем.. че то вече няма известни хора които да се канят на гости 🙂 не е като в щатите. Сигурен съм обаче, че ако гледате 10 години подред всяка вечер известните шоу-та на щатите пак ще ви омръзнат. Просто тук в България пазарът е малък и ако едно предване е само 1 път на седмица трудно ще издържи дълго щото няма да има достатъчно приходи. Като е 5 пъти седмично пък омръзва…

  Reply
 24. Григор Post author

  @mick: Проблемът не е в дълголетността на шоуто, или в малкия пазар, и прочее. Проблемът е в комплексарията и простащината му. И в това, че учи на тях околните.

  Reply
 25. joe

  “Подмамени с обещания за награда, и правени на маймуни.”

  Абе то не е като да са ги карали насила… Слава+пари. Много хора (от цял свят) биха направили бая неща за тез двечките 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *