Част от Google Chrome EULA

20.2 From time to time, Google Chrome may check with remote servers (hosted by Google or by third parties) for available updates to extensions, including but not limited to bug fixes or enhanced functionality. You agree that such updates will be automatically requested, downloaded, and installed without further notice to you.

20.3 From time to time, Google may discover an extension that violates Google developer terms or other legal agreements, laws, regulations or policies. Google Chrome will periodically download a list of such extensions from Google’s servers. You agree that Google may remotely disable or remove any such extension from user systems in its sole discretion.

За мен решението в такъв случай е просто – съответният софтуер моментално получава “черен печат” за компютрите, на които работя, и за които отговарям. Даже Microsoft Windows EULA е по-малко нагъл и безпардонен.

По-тъжно е, че Google все по-решително изоставя принципа “don’t be evil”. Да, това е неизбежно. Интересите на корпорациите са различни от тези на хората, точно както интересът на дребните пухкави животинчета е различен от интереса на тиранозавъра. Рано или късно се очаква това да се случи.

Защото корпорациите рано или късно забравят, че именно хората ги издигат или пращат в забвение. Google се издигнаха толкова именно заради принципа “don’t be evil”, и вдъхновените от него поддръжници и служители. Изглежда обаче е дошло време на етапа “пази боже сляпо да прогледа”. На налагането на зли EULA, на разработването на затворени “отворени” операционни системи от типа на Андроид (да, Стив Джобс е прав по въпроса, ако и да е още по-малко стока). И вероятно на още нови стъпки.

Всъщност, тази еволюция не е нова. Още Рим постига най-голямото си величие, когато става империя – но основите и силата на тази империя са съградени от републиката. Тя е, която прави Рим екуменален лидер в моралното превъзходство, и превръща фразата “civus romanus sum” (аз съм римски гражданин) във върховна гордост. А това морално превъзходство е, което привлича в Рим най-добрите умове отвсякъде. И умовете от несравнимо по-културната древна Гърция започват масово да се преселват в Рим, и да се прехранват от даване на уроци на тъпите римлянчета. За да възпитат бъдещите пълководци, юристи, учени на Рим…

Империята отначало впряга силите на създадената база, и лапва почти целия екумен. Но загубва моралното превъзходство, и умовете и силите започват да изтичат накъдето попадне. Или вместо в защита и за слава на Рим да се борят едни с други. Или дори просто да пребивават в апатия вместо в творчески ентусиазъм… И така, докато поредните варварски племена не превземат изгнилата докрай империя. И не настъпва хилядолетно Средновековие.

Това е пътят, по който върви сега Google. Империята все още е само повей преди буря, но листата вече шумят характерно. Може би ще има затихвания, но уви, не вярвам превръщането в империя да ги подмине. Ще станат могъщи, ще прилапат огромен дял от ИТ света. Но и ще станат мразени като Майкрософт, ако не и повече. Докато не започнат да западат, както запада сега Майкрософт.

Въпросът е какво ще стане с нас, потребителите, когато Империята пристигне. Apple от няколко години насам вървят по същия път, и то още по-решително не само от Google, но и от Майкрософт. Като управленец Стив Джобс е буквално исторически двойник на Сталин – никак няма да се учудя, ако до десетина години Apple се превърнат в синоним на “империя на злото”… Какво ни остава?

Едното, което ни остава, е съпротивата. Категоричен бойкот на всички стоки и услуги на Google, които носят подобни EULA, все още би могъл да ги спре, и може би дори да ги върне отново към пътя на бъденето не-зъл. Уви, това надали ще се случи – отдавна съм се отказал да вярвам в разумността и прозорливостта на масовия потребител. А подобен бойкот иска именно тези качества.

Другото, което ни остава, е подкрепа за свободния софтуер. Защото именно той дава свобода от подобни напъни, или поне създава условия за нея. Това, че Chrome е свободен софтуер, прави много лесно някоя фирма, или дори група ентусиасти, да изреже от него каишката на Гугъл, или да я снабди с “ръчка” и откъм потребителя – да му даде възможност да одобрява какво да стане и какво не. С несвободни софтуери това е невъзможно.

А за да има кой да върши такива неща, е полезно да подсигурим за свободния софтуер и друга корпоративна поддръжка. Може би не на един свръхгигант, а на голям брой фирми среден размер – това е далеч по-малко рисковият вариант. Пак тези фирми биха могли да правят и финансират и иновации в свободния софтуер. Това може да осигури в неговите рамки експлозивното развитие, което наблюдавахме в разнообразието на софтуера за персонални компютри, преди Майкрософт да стане де факто монополист. И така да си извоюваме, в икономическо сражение, свободата.

(Да си призная, и мен ме мъчи сериозно идея за 3D среда, оптимизирана за сетивно ориентиран терминал. Би била оптимална в диапазон от монитор, слушалки и джойстик, та чак до пряк неврален вход-изход. И би била далеч по-удобна и привична, и изискваща по-малко обучение, от сегашните среди, дори графичните. Но нямам времето и силите да я реализирам… Нищо. По-нататък може и да смогна. Ако някой друг не смогне преди мен. 🙂 )

16 thoughts on “Част от Google Chrome EULA

 1. Пешо

  http://build.chromium.org/buildbot/snapshots/chromium-rel-xp/

  Това е само Chrome частта на Google Chrome, без подобни дивотии. Никога не съм ползвал гугълския Chrome, при мен отдавна е с черен печат.

  Нямам навик да чета ЕУЛИ, но и в други техни продукти и услуги съм срещал подобни бисери.

  Reply
 2. юлий

  Чудно ми е с какви инструменти мислиш, че може да се промени сегашния икономически модел, при който се получава това окрупняване на биснеса (не само в ИТ). Едва ли си сериозен, ако вярваш, че тази тенденция може да се спре изкуствено или поне разбие “на фирми среден размер”. Според мен това е следствие на самата ни социалност и култура, по-скоро етап, и посоката в която трябва да се работи е как да бъде ускорено преминаването през върха на тази тенденция ( т.е Рим по-бързо да преживее империализма, който е неизбежен). Между другото примера с Рим е доста сполучлив, но аз обикновено сравнявам настоящия проблем със силата на църквата от към (8-9 в. до към 18-19в.) и от това сравнение дойде много просто, но важно за мен прозрение – съременната култура е все повече или корпоративна или светска. Всъщност, когато се интерисувам какво ще стане с тази тенденция отварям учебника по история и на местата където пише “църква” заменям с “корпорация” т.е. това което ще прави корпоративната култура го е направила вече църковната.

  А някой знае ли от къде мога да си изтегля изчистен гугъл хром , имаше някакви немци го бяха редактирали но не помня къде какво ?

  Reply
 3. mdam

  Дам, все повече хора им светва червената лампа – Don’t be Google.

  Reply
 4. Eneya

  Бива те да вдъхновяваш.
  Почти ми се прииска да седна (пак) да се интересувам и занимавам с програмиране и писане на код. 🙂

  Reply
 5. .

  “А някой знае ли от къде мога да си изтегля изчистен гугъл хром , имаше някакви немци го бяха редактирали но не помня къде какво?”

  Потърси SRWare Iron.

  Reply
 6. Григор Post author

  @юлий: Уви, сегашното законодателство не може да се бори с този проблем. Той е донякъде от “тюрингов” характер (термина го крада от Гибсън, в чиито книги големите изкуствени интелекти са строго следени от т.нар. Тюрингова полиция, която внимава те да не станат прекалено умни, и да излязат извън всякакъв контрол).

  Както един прекалено умен ИИ може да е ужасяваща заплаха за човечество, съставено от умовете на обикновени хора, така една прекалено голяма корпорация може да е ужасяваща заплаха за човечество, съставено от обикновени хора с обикновени финансови ресурси. Автоматично корпорацията се оказва в ролята на тиранозавъра, а хората – в тази на малките пухкави животинчета: те просто нямат как да контролират тиранозавъра, или да са му равностойни.

  По тази причина, в едно общество твърде големите концентрати (на финанси, интелект или каквото и да е друго) би трябвало да са сурово контролирани, и то именно от държавата (защото тя е, която на свой ред е контролирана от хората). В противен случай с обикновените хора неизбежно се случва каквото се случва с малките пухкави животинчета, решили да оставят тиранозавъра да прави каквото той реши.

  Reply
 7. ~!@#$%^&*()_+

  хе хе,
  аз от кога ги приказвам тея неща
  гугъл и аппле са много по-страшни от майкрософт, защото микромеките никога не са се опитвали да контролират какво да имаш на желязото си
  амазон също го направи, после се извини, кой знае защо столмановци не надигнаха вой до небето

  Reply
 8. Божо

  защото микромеките никога не са се опитвали да контролират какво да имаш на желязото си

  Я си припомни пак 😉

  Reply
 9. Григор Post author

  “кой знае защо столмановци не надигнаха вой до небето”

  Я си припомни пак 😉

  Reply
 10. ~!@#$%^&*()_+

  @божо: нямам предвид автоматичните ъпдейти и нещастните опити да предотвратят нелегалното ползване, имам предвид че никога на са премахвали автоматично, а и ръчно софтуер на трети производители. най-тежкото им провинение от подобен характер за което си спомням беше че пускаха надпис, че виндовс 3 евентуално може да има проблеми с dr-dos

  @григор: може и да са надалу вой, но определено не е бил много силе, хеле пък до небето, щом не съм го чул 🙂

  Reply
 11. Григор Post author

  В EULA-то на Windows 7 е изрично написано, че си запазват това право. А за протеста на FSF срещу изтриването на “1984” – здраво трябва да си спал, за да не си го чул.

  Reply
 12. noemis

  Преводът в българската страница:

  20. Допълнителни условия за разширения на Google Chrome

  20.1 Условията в тази секция са валидни, ако инсталирате разширения на копието си на Google Chrome. Разширенията са малки софтуерни програми, разработени от нас или трети страни, които могат да променят или подобрят функционалността на Google Chrome. Разширенията може да имат по-големи права за достъп до вашия браузър или компютър в сравнение с обикновените уеб страници, включително способността да четат и променят поверителната ви информация.

  20.2 Периодически Google Chrome може да проверява отдалечените сървъри (хоствани от нас или трети страни) за налични актуализации за разширения, включително, но не се ограничава само до поправки на програмни грешки или подобрена функционалност. Приемате, че подобни актуализации ще се заявяват, изтеглят и инсталират автоматично, без допълнителни съобщения до вас.

  20.3 Понякога е възможно да открием разширение, което е в нарушение на правилата на Google за програмисти или други правни споразумения, закони, наредби или правила. Google Chrome периодично ще изтегля списък с подобни разширения от сървърите ни. Приемате, че е възможно отдалечено да деактивираме или премахнем подобно разширение от потребителските системи по свое собствено усмотрение.

  Reply
 13. Кирил Кирилов

  Нещата в случая са доста по-сложни. От една страна наистина тези условия в EULA са неприемливи, но от друга страна google просто няма друг избор. Помните какво стана когато microsoft разреши разширения и BHO на трети производители в IE, веднага се напълни със шпионски приложения които освен, че гълтаха много ресурси понякога крадяха и пароли и други неприятни неща. Преди няколко месеца и при firefox откриха разширение хостнато в mozilla.com в което беше вграден вирус, тогава и в mozilla обсъждаха по-строг контрол на разширенията, включително и онлайн, в mozilla това беше отхвърлено но в google залогът е много по-голям. Ако плъзнат такива разширения за crome, а те без контрол задължително ще плъзнат повечето потребители дори няма да разберат къде е проблема а ще почнат масово да псуват google и техният браузър по форуми и блогове. Макар, че тези условия дават възможност на Google да злоупотребява, то това може и да се приеме като една специфична антивирусна и антишпионска функция, всичко зависи от Google как ще я използва.

  Reply
 14. Пешо

  @Кирил Кирилов
  че google просто няма друг избор – не е баш така. Може примерно да проверят инсталираните разширения тихомълком, и ако открият нещо опасно – да ти покажат съобщение. Да ти обяснят какво точно му е опасното и да ти предложат да го махнеш, ако искаш. Ако не искаш – сам си си избрал. Да деактивират нещо или инсталират ъпдейти без да знаеш обаче не е допустимо по никакъв начин. Да не говорим че е и опасно, защото ако нещо може да се променя без съгласието на юзъра, рано или късно от това ще се възползва и някой разбойник.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *