По-интересни времена

Живеем в интересни времена. Само че преди няколко дни те станаха внезапно още по-интересни. Например освобождаването на Алексей Петров.

Какво представлява той според мен не е ясно единствено на хората, на които им изнася да не им е ясно. Публична информация за бандитизма му – колкото за Ал Капоне по време на разцвета му. На практика обаче, Петров за мен е пример как особено едрата престъпност беше превзела службите, чиято работа беше да се борят с нея. Вече съм писал за рушветната машина – според мен Трактора е един от капотата на българската престъпност. Работещ истински на едро – архивът му с компрометираща информация за ключови фигури, доколкото знам, е няколко стаи. Отлично интегриран във върховете на рушветната машина, и с амбицията да стане капо ди тути капи.

Арестът му не беше изненада за мен. Бойко Борисов се изживява като собственик на българската държава (точно както се е изживявал и Стамболов навремето – не случайно стиловете на управление на двамата доста си приличат). Нормално е да не е съгласен определени хора да поддържат държавата в състояние на гниещо блато, от което не може да се извлече нито наистина сериозна по размер облага, нито кой знае каква слава и име. И е нормално да вземе мерки срещу тези хора.

(Проблемът на ББ тук според мен е, че срещу него играят могъщи играчи. Службите на една огромна държава, за която България е вражеска, или по-точно НАТО са вражески, въпреки публичното взаимно правене на мили очи. А корупцията е перфектното оръжие срещу вражески държави. Малко по-малко унищожителна от масирана атомна бомбардировка, но с по-дълготрайни и по-страшни ефекти…)

Затова и ми беше толкова интересно, когато Петров беше пуснат на свобода. Възможностите бяха точно две – или той се е договорил с Борисов да се махне от пътя му и да си мълчи, или е решила да го задейства срещу Борисов подкрепа, способна да дирижира съдийското тяло както сметне за необходимо. Беше въпрос само на няколко часа да се види кое от двете се е случило. Видя се.

Като начало, за мен това отговори докрай на един по-стар въпрос. От кого е създаден РЗС, барабар с Яне Янев, стана ясно още след изборите, когато на пленум на БСП Румен Овчаров (дано да не греша) директно попита защо БСП са вложили толкова много в него, а резултатът е толкова мизерен. Доскоро обаче продължаваше да не ми е ясно откъде точно Янев взе десетките милиони за предизборна реклама. Че е от мафиоти, свързани с БСП, беше ясно, но този списък включва доста хора… Сега отговорът дойде. А аз се ругая, защото трябваше да се сетя по-рано. Отдавна знам, че Румен Петков е човекът в БСП, който отговаря за получаването на куфарчета с пари от престъпността. Отдавна знам и че именно Алексей Петров е най-неговият човек в нея (по-точно, че Румен Петков е човек на Алексей Петров). И въпреки това не се бях сетил. Срамота.

Другият въпрос е от категорията “задаваш отговори”. Трябва да съм пълен идиот, за да не разбирам, че без реално единодушие във върховните съдилища ще е невъзможно Алексей Петров да бъде пуснат от ареста – иначе съдията, който се опита да го пусне, вместо това ще влезе при него. А чия ръка тежи във върховните съдилища толкова, че реално да командва там? Не е на Красьо Черничкия, той е само посредник на такива като Алексей Петров (а може би и лично на него – иначе защо му запорираха имуществото точно сега?). Това е ръката на скъпия ни президент, известен също така с оперативната си подчиненост по кагебистка линия на руските служби. Интересно как се вързаха звената на верижката, нали?

Добре де, за какво всъщност е битката?

Свръхкорумпирането и разлагането на една държава може да е изгодно за едни, но ще е неизгодно за противниците им. Дори ако публично си правят мили очи. Не зная дали е дошло до гуша първо на немските, френските или американските служби. Не зная защо, нямам никаква информация, но бих заложил на немските. Може да греша. Надали има значение. Въпросът е, че вероятно на някои от тези служби им е писнало, и са решили да вземат контрамерки. Във вид на бивша мутра и пожарникар с политически амбиции. Не звучи добре. Но и Стамболов навремето хич не е звучал добре, и не без основания.

Почистването на тежко корумпирана държава обаче не е лесно. Не само защото работата е много, а най-вече защото когато корумпирането се върши професионално, най-корумпирани са именно органите за борба срещу корупцията. Затова и когато ГЕРБ предложиха създаването на извънреден съд, който да се занимава със случаите на крупна корупция, ушите ми щръкнаха. И оттогава следя развитието на това предложение много, ама много внимателно.

А предложението нещо не върви, засега. Причината е проста – ГЕРБ е пълен с хора, които лесно могат да бъдат убедени чрез компрометираща информация да гласуват както им бъде поръчано. Дори с риск да си навлекат гнева на Бойко. А и властта на президента в определянето на върховните съдилища (а и върху медиите – в един момент може и те да се окажат полезни) е много по-тежка, отколкото изглежда на хартия. И тъй като президентските избори наближават, нищо чудно Бойко Борисов да е решил да ги изчака и да постави за президент свой човек. Така ще получи на тепсия нужните инструменти за създаването на съд, способен да разчисти старателно наводненото и замърсено блато, наречено България.

Тук проблемът му е, че има доверие почти само на Цветан Цветанов. Физкултурник или не, ЦЦ досега никога не е предавал Бат Бойко. Успешна публична атака срещу Цветанов може да провали плановете на Борисов да постави свой президент, и да получи лост за разчистване на блатото. Или да го накара да постави човек, който не му е толкова верен, и чрез подходящ натиск да може да бъде отклонен от него.

Точно това в момента върши Алексей Петров. Арестуването му е по решение на ББ, а не на ЦЦ – не би имало логика, особено за умен човек (а той никак не е глупав) да атакува изпълнителя. Особено при положение, че поръчителят има далеч повече дертове… Но под атака е именно Цветанов. Очевидно е имало споразумение с някого – осигуряваме ти свобода, срещу условието да омаскариш Цветанов тотално. А това пък издава кой е дръпнал конците, и с каква цел.

Доколко изнесената компрометираща информация за Цветанов е истина? Изобщо не бих се учудил много от нея да е. Закупуването на няколко апартамента преди изборите, дори да е с огромен заем, ми се струва съмнително. Вероятно ще бъдат извадени и други неща, които също имат шанс да са мръсни сделки. Така че може да има и верни обвинения.

Има обаче и неща, които ме карат да се замислям. Голямата къща в село Шума ми изглежда сравнително чиста, за нея има доста свидетелства, че е наследствена и е още отпреди 1989 г. А тя беше извадена непоследствено след информацията за закупените апартаменти. За мен това говори, че вероятно сериозните обвинения са свършили с апартаментите, и оттук нататък почват все по-съчинените. Подобни ми изглеждат нещата и с връзките на Цветанов с (предполагаемо) корумпирани хора – аз например познавам десетки, за които знам, че са корумпирани (и вероятно стотици, за които не го знам, но са), и по този параграф съм по-замесен в корупция от него. Ако Цветанов наистина си е купил апартаментите със заем (което е доста лесно проверимо), очевидно не е почерпил значими пари от тези “корупционни връзки”.

Всичко това ми говори, че дори ако Цветанов е корумпиран, това е в пренебрежими като за политическия ни свят размери. И че дори в най-лошия от вероятните по извадената дотук информация случаи, той е далеч по-добър вариант дори от повечето “сравнително чисти” политици. Като направя сравнението с един от най-едрите мафиоти в България, моментално ми става ясно на чия страна бих искал, и е полезно за бъдещето на държавата ми да съм. Да, Цветанов може и да не е абсолютно чист, а Бойко Борисов пък съвсем. Само че на фона на хора като Алексей Петров, Яне Янев, а и Георги Първанов, те са едва ли не ангели небесни. Подкрепата ми в случая е за тях, дори въпреки всичките простотии около ограничаването на личната свобода на гражданите, и т.н. И ако издигнат Цветанов за президент, и не се окаже междувременно, че има наистина големи издънки, ще гласувам за него, и ще помоля всички, които ми вярват, да направят същото.

Алексей Петров обаче също прави грешки. Първата от тях е, че преигра. Изсипва на порой всички обвинения, които изравя. До два-три месеца на хората ще им е писнало вече от тях, особено ако медиите ги повтарят непрекъснато, а през това време Цветанов си върши работата и продължава да арестува престъпници. Ако непрекъснато се съчиняват нови обвинения срещу него, до още няколко месеца това ще започне да се посреща от обикновените хора с подигравки. И може да повиши изборните му резултати, вместо да ги намали… Тази грешка вероятно скоро ще бъде отчетена. Може би вече е. Така че бих очаквал атаката да не свърши само с това. Нищо чудно ситуацията да продължи да става все по-интересна.

И не само аз имам това чувство. Преди няколко дни Едвин Сугарев се изказа категорично – животът и на Бойко Борисов, и на Цветан Цветанов вероятно е под риск. А Сугарев също си има много недостатъци, но никак не е глупав, и знае за мафията повече от повечето прочули се “разследващи журналисти”. Което означава, че по същество в държавата ни има война, и че жертвите са напълно вероятни. (Като знам що за хора стоят зад тези атаки, и аз мисля същото.)

Какъв ще е изходът от ситуацията? Корупционната система в България няма да се предаде без бой. Тъжният ми извод е, че нищо чудно този спор да го спечели който стреля по-бързо, по-точно и най-вече повече и по-рано. Иначе казано, очакам или Борисов, Цветанов или и двамата да бъдат очистени, или това да се случи с някои от противниците им. (Които може да са публични фигури, и около очистването им да се вдигне много шум, или имената им да са известни само на много тесен кръг хора, и никой от нас да не разбере за очистването им.)

Алтернативният вариант – Борисов да се договори с мафията – не ми се струва вероятен. Бат Бойко трябва да е пълен идиот, за да не се сеща, че той никога няма да бъде смятан вече от мафията за безопасен. А това значи, че падне ли от власт, надали ще остане жив и година. Тоест, пътят му е или към спечелване на тази война, или към оня свят, и той го знае.

Затова и не бих се учудил, ако времената намерят начин да станат и още по-интересни. Трудно ми е да предскажа по какво точно трасе ще мине траекторията им, и по какъв план за движение. А и не знам дали има смисъл – така или иначе, ще го видим.

21 thoughts on “По-интересни времена

 1. Жилов

  Григоре, съжалявам, но съм склонен да не вярвам на това, което казваш.

  Едвин Сугарев е параноик и много пъти съм слушал ирационални изказвания от него. А “нашата полиция” е цар на това да арестува непрофесионално, с нарушени процедури, и без доказателства най-обикновени отрепки. И именно поради това, без дори да има някой влиятелен зад тях, тези арестувани не могат да бъдат осъдени. Какво остава за доказателства срещу един предполагаем мафиотски бос?

  Имам чувството, че в теориите си на конспирацията използваш писателската си фантазия. И сякаш сам се опитваш да се убедиш, че е истина, за да е животът по-вълнуващ, по-рицарски и по-интересен (Например казваш: “или имената им да са известни само на много тесен кръг хора, и никой от нас да не разбере за очистването им”, което е просто вратичка интересната история / игра да продължи да е истина). Няма да забравя как ти от раз повярва на това, че Първанов е правил секс с малолетна заради публикация в жълто-кафяв вестник – където няма нито един истински разследващ журналист, всичко се преписва и измисля, а целта е просто да се хвърлят лайна по известните хора, като това със секса с малолетна е буквално първото нещо, което би хрумнало на някой драскач! В този ред на мисли, много ми е интересно какво мислиш за вече покойния Александър Божков.

  Reply
 2. Любо Николов

  Драги Григоре,
  В хода на разсъжденията ти за кампанията по омаскаряването, искам да кажа едно. За наше щастие в някои области корупционната машина сама си подрязва клона. Между другото това се отнася до областта на пропагандата. Парвенютата (а мутрите и незаконно забогателите са си пар екселанс парвенюта) смятат всякаква интелектуална дейност за “нищоправене”, нещо от рода на Мерака на чичо Денчо. Следователно с подобна синекура спокойно може да се справи “нашето момче”, дето е учило в Лондон – няма значение дали е научило нещо или не. Или, за пестене на средства, може и самички да си организираме пропагандата, без да се допитваме до разни умници.
  Христоматиен пример за подобен провал видяхме на миналогодишните избори.

  Reply
 3. Петър Петров

  И аз мисля, че животът на Императора е в опасност. Но все пак той идва от преторианската гвардия, така че очаквам защитата да му е силно място.

  Reply
 4. tom

  В тия разсъждени има някаква истина.

  Още от секретарството на ББ беше ясно, че има голям екип, грижещ се му извая образа, при условие че слуша достаъчно. Точно тоя екип в сянка ме притеснява, тъй като той е кукловодът на Бойко.
  Да допуснем, че ББ ще спечели войната за която говориш. Ще има свиване на пипалата на сегашната мафия, но – кой ще бъде новият господар, криещ се зад Бойко?

  Reply
 5. WhoIsWho

  http://dnes.dir.bg/news/georgi-parvanov-alexey-petrov-plamen-nikolov-operatzia-oktopod-7338647?nt=10

  Няма какво да го мислим или да се досещаме, хората си го казват: “Целта е да се създаде частна политическа полиция, която „не се спира пред нищо”- от унищожаване на хора чрез досиета и компромати до физическото им унищожаване.”
  Ако трябва да си развием фантазиите, то уличните стрелби и разстрели би трябвало да са най-нескопосаните и направо непрофесионални изпълнения, които сме виждали. Колко хора са заминали в отвъдното в тази “война” всеки може да провери.
  Къде са обаче професионалните изпълнения? Колко хора се “самоубиха” със законно притежаваното от тях оръжие. Това също се вижда – все хора психично нестабилни, та чак неудобни. За Доган сигурно е ясно и нещо взе да не се чува вече. Ето това ми звучи професионално. А какво става когато човекът си няма пистолет. В този случай схемата не работи – та как да се самоубиеш с чужд пистолет. Тук на ход идва “самообесването” и “натравянето” – звучи малко изтъркано и средновековно, но все пак по улиците се срещат и каруци, нали!
  Като имаме в предвид че “поразяващата ръка” на съвременния атом достигна безпрепятствено до Лондон, то какво остава за България, където за фон всеки трети си е по-принцип неизлечимо болен.

  Reply
 6. Морфиус

  Кръга на приближените на Т. Живков се надцаква с кръга на приближените на А. Луканов, ние си мислим, че нещо се променя…
  Но изобщо не е проблема в това кой ни управлява… проблема е в това какво му позволяваме.

  Reply
 7. юлий

  За подкрепа от страна на службите от ЕС съм много склонен да се съглася, особено за предположението около немските (аз предлагам и участие от италианска страна). Друг ключов момент е пускането на Петров от ареста и демонстрациите му след това. Това е много силен знак и може да разплете, но само до някъде нещата.
  Полезно според мен ще е ситуацията да се види в класическия си вариант 1 – имаме човек, организация, властова структура, който е на светло и такава, която не виждаме и е на тъмно 2. в следствие на положението, в което се намират (по спектъра на светло-тъмно ) те имат своите слаби страни, но могат да избират инструменти и оръжия.
  Проблем на структурата, която е на тъмно, в случаите когато е достатъчно развита, е че тя има присъствие т.е. тя се схваща от обществото като обект, което води до желание за по-голяма различимост и изкарване на светло. Ето за това тя трябва да принася част от себе си в жертва на това желание и това променя нейната структура. Тя трябва да разполага с достатъчно outsource бушони, които да изиграят ролята на жертвата. Мутри и групировки, а сега хора от службите играят тази роля, но за да възпроизведе нови бушони е нужно време и това се оказва решаващ фактор. Ако Петров бъде подгряван на пангара (осъден/неосъден) като бившите мутри, то най-вероятно става въпрос за неформална договорка власт срещу време. Ако обаче бъде осъден (в преносен или буквален смисъл) Премиера може да се окаже прав ” война е, нормално е да има жертви”.
  Друг момент, който може да бъде анализиран е звеното борци и (бивши) тайни служби в близкото минало, като той може да послужи за моделиране (в най-общ план) на звеното (бивши) тайни служби – (бивша) стопанска номенклатура.

  Reply
 8. Шapкан

  проблемът на ББ е в това, че е стигнал нивото си на некомпетентност още като кмет. Преди това – като министър.
  Този човек става максимум за селски шериф, а най-добре – да си гледа пожарната.

  Желанието ти, Гриша, да търсиш “свестен държавник” предизвиква у теб халюцинациите, че ББ и ЦЦ били борци против мафията, против корупционната машина…

  толкова плътно си стигнал до разбирането, че корупционната машина и държавата е ЕДНО И СЪЩО, че просто не мога да разбера защо си търсиш оправдания да не направиш последната стъпка към това прозрение.

  но да речем за момент, че си прав, че зъл умисъл на чужда държава върти колелцата на корупционната машина…
  Да не мислиш, че “съюзните” държави няма да инсталират тук своята версия на такава машина?
  Ами че те вече го ПРАВЯТ.

  представи си само как би изглеждала една България, превърната в “атрактивна туристическа дестинация”… http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=31737&rb_v=viewtopic#p31737

  Reply
 9. Григор Post author

  @Жилов: И аз доста пъти съм слушал от Едвин Сугарев параноично и ирационално звучащи изказвания. Само че всичко, което съм чул, след време се е оказвало буквалната истина. Надали съм чул всичко негово – може да има неща, които са се оказали неверни. Но от чутото съм си изработил навика да внимавам какво казва Сугарев, да го проверявам (колкото мога), и да го вземам предвид. Прекалено често е звучал нелепо, но е излизал прав.

  @Любо Николов: Рушветната машина си подрязва сама клона дори със самото си съществуване. 🙂

  @Петър Петров: Защитата е въпрос на ресурси. Какви и колко ресурси стоят зад гърба на ББ не зная със сигурност, така че съм склонен да допусна и двата варианта за победа в тази война.

  @Tom: По мои впечатления, Бойко надали ще търпи господар лесно и за дълго – прекалено високо самомнение има (И тук паралелът със Стамболов ме смайва.)

  @WhoIsWho: Първата частна политическа полиция, и първите частни тайни служби в България отдавна са създадени, и то именно от Алексей Петров. Не отричам, че някои от кукловодите зад корупцията у нас са му помогнали сериозно, и с връзки, и с акъл. Но не мога да отрека и неговите качества – той далеч не е бил нито първият, нито вторият им вариант. Но засега е единственият успял.

  @Морфиус: Според мен и двата кръга не съществуват като такива от вече поне 15 години. Но съм напълно съгласен, че въпросът е как ние позволяваме да бъдем управлявани.

  @юлий: Според мен историята с арестуването и пускането на Алексей Петров разплете нещата достатъчно за всеки, който е внимавал в картинката. Оттук нататък остават подробностите и конкретиките.

  @Шаркан: Между различните машини има огромна разлика. Някои от тях работят за това България да е не особено силна, но все пак като минимум държава с прилична армия и боеспособност (а това включва куп други неща). Други обаче работят за пълното и окончателно разлагане на всичко у нас.

  Reply
 10. mdam

  Като прочетох Русия и се стреснах. Не ги обичам и ме е страх от тях и начина им на живот. Но се чудя дали те са големият брат с който уж не можем да се справим, Нали в момента Бойко държи в ръцете си всичките козове – Белене, Южен Поток, Б-А. Или просто в света който описваш ти това са цели, а не лостове, а лостовете са с (полу)криминален характер.

  Reply
 11. Шapкан

  държава с прилична армия – това ли е показател?!

  за пълното разлагане у нас работят мераците да се превърнем в народ от хотелиери, крупиета и проститутки + малко мутри и полицаи.

  Гриша, избирането от две лайна по-малкото е поначало сбъркан избор, подобен на избора “свобода или сигурност” (нещо, за което ти САМ писа).

  Reply
 12. Григор Post author

  @mdam: Всичко е цел, и всичко е лост. И много често лостовете са с (полу-)криминален характер. Нищо лично, просто държавничество.

  @Шаркан: Не е показател. Но за да имаш прилична армия, е нужно и някои други неща да са ти прилични. И мисля, че и двете страни ни виждат като държава на хотелиери, крупиета и проститутки. (Познай кои туристи у нас са най-много, и кои купуват най-много апартаменти в курортите ни.) Просто едната страна ни вижда и като държава на доста други, повечето свестни неща – иначе няма как да сме полезен съюзник, като минимум.

  Reply
 13. gost

  Не помня, нито Живков, нито Луканов, както и повечето от хаоса на 90-те. Не мисля, че ме бива по конспиративните теории. Ето защо погледнах нещата от малко по-друга гледна точка.
  ЕС не иска да зависи само от петролните доставки на откачените араби. Решава, че газта е удобен заместител до достигането на водородна икономика или до такава от ВЕИ. Да де, но газовите доставки минават през твърде много проруски страни, включително България и Румъния. Ето защо се започва с един дългосрочен проект, целящ преориентирането на двете страни.
  Още повече, че двенките затварят прекия достъп на РФ до западните Балкани, които пък са на три дни път с камили от Виена.
  България и Румъния обаче са порядъчно изостанали. Изключително трудно е да се вкарат в релси. Може би тогава са решили, че Бойко е подходящ. Но за да може ББ да вземе властта му е необходимо нещо, което да неутрализира купуването на гласове. Ето го и Дуган с прословутата реплика “Аз държа властта в България”, която докара рекордна активност на изборите. В замяна на Дуган ще му се позволи да се оттегли тихичко с няколко процеса про форма за изпроводяк. Теорията за Дуган не е моя, на Тони Филипов от delnicite.blogspot.com е.
  Това смятам, че се случва в по-общ план. Вече за вътрешните измерения на борбата, т.е. конкретните подробности, всеки си има теория освен мене, който стоя и псувам всичките циркаджии на определена тематика.

  Reply
 14. emo

  не търсете сложни обяснения за нещо което може да се обясни с некадърност

  Reply
 15. Мариана

  Според мен, Цветан Цветанов не е останал само с тези няколко апартамента (стои до кацата и не бърка в меда?), но поне не парадира с това, което е взел. Например Сараите на Доган направо бяха построени за да демонстрират власт и корупция.
  А ако кампанията срещу ЦЦ е истинска, тя е направена доста некадърно. Обвиненията изказани от мазната мутричка на Яне Янев звучат смешно. Този човек всъщност като цяло е една комична фигура в политиката, още отпреди да се появи размахвайки пликче с грозде пред дома на Алексей Петров (когото преди това заяви, че не познава).
  Всъщност от всички български политици в момента, най-неприятен ми е Георги Първанов. Едно време имаше виц, че ако си пуснеш чешмата, оттам ще потече Бойко Борисов. Сега този виц важи за Първанов – изказва се по всякакви теми, обикаля по градове, села и паланки и не мога да си включа телевизора без да видя лицемерната му физиономия. “Вълкът козината си мени, но нрава – не”, така и Първанов под козината на президент си е останал един от тези, които последните години досъсипаха страната ни.

  Reply
 16. wakeop

  @емо
  И аз не съм фен на конспиративните теории, но все ми се струва, че от случайни сблъсъци на некадърност да се зароди такъв “брилянтен” резултат ще са нужни малко повечко от 20 години 🙂

  Reply
 17. emo

  Според мен, идеята, че повечето “играчи” са вербувани, двойни агенти (или тройни агенти!?) въобще не е конспиративна.
  Имайки предвид, колко са плоски от идейна страна тези хора, влиянието на 45 години “комунизъм”, на русофилството, на други форми на чуждопоклонничество у нас… трябва да са луди да не са ги вербували от поне 2 места до сега 🙂
  Просто не мисля, че всичко е част от един голям план 🙂

  Reply
 18. Морфиус

  Съществуват си… и си личи даже.
  Я да добавим към горното неочакваната уж намеса на Първанов към случая Трактор… от хора във висшето ръководство на партията им и Мултигруп…?

  Reply
 19. Шapкан

  Гриша, сума ти латиноамерикански държави имат само едно “свястно” нещо – армията (снабдявана и въоръжавана от внос, на кредит). И се водят съюзници на САЩ. И за другите неща разчитат на туризма. И са просто придатъци на съюзника си – с всички негативни последици за културата и манталитета, науката и потенциала на народите си.
  Защо смяташ, че сме нещо повече от буферна зона за ЕС?
  ЕС се доминира от две държави и всичките “равнопоставености” са куха приказка.

  или ти се струва приемливо?
  Не се ли усещаш, че правиш точно това: избираш сигурност пред свобода, а по-точно: от две лайна по-малкото (?)

  нали си спомняш вица на Генерала: комунистите ни лъгаха за комунизма, ама за капитализма казваха истината.

  вероятно ще кажеш, че трябва да мислим “реалистично”.
  Само че с какво това “съобразяване с реалностите” се различава в корена си от страхливата поговорка за покорната главица, дето сабя не я сече?
  Нима по времето на Раковски, Ревски, Ботев “реалистичното мислене” не е водело към примирение, към по-нататъшно “вписване” в Османската империя?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *