Гласувайте с портфейла си

Наскоро видях отново една много популярна из Нета картинка. Не се сдържах, и с дизайнерската помощ на Ели я преведох на български. Ето я:
Потребителската разлика между пиратски и легални филми
Зад шеговитата форма се крие много тъжна истина. Монополизмът на “праводържателите” на интелектуална собственост неизбежно ги довежда до това да смятат себе си за царе, а клиентите си – за крепостни селяни. И да правят каквото си поискат с продукта, който им поднасят. Без да се вълнуват, че така съсипват потребителското му качество.

Потребителите, естествено, търсят начини да избегнат това съсипване на качеството. А праводържателите, които печелят от него – да го запазят. В САЩ вече има закони, които правят подсъдно това да изтриеш рекламите от телевизионно предаване, което си си записал.

А технологичните мерки, предназначени да ограничат потребителската стойност на продаваните интелектуални продукти, нямат край. Официално те са предназначени да спрат нелегалното разпространение на продуктите. Реално обаче никоя от тях не е ефективна в това, и създателите им го знаят. И това изобщо не ги смущава – всъщност тези мерки са предназначени за друго. Да ограничат потреблението на легално закупените продукти. Да бъдат принудени купувачите да плащат повече, за да получат същото “количество” потребителско качество. Иначе казано, “за каквото и да ти говорят, става дума за пари”. Поне когато говори бизнесът. Би било странно да става дума за нещо друго.

Мога да пиша още много – и за “изкуствения недостиг” (artificial scarcity), и за какво ли не още. Не е нужно. Просто погледнете още веднъж картинката. Помислете си – вярна ли е, или не (защото все пак е шега, а не Божие откровение). Ако не е вярна, просто се посмейте.

Ако обаче е вярна, се позамислете. Струва си.

8 thoughts on “Гласувайте с портфейла си

  1. JJ

    То това го има от много време по кината. Бичат ти реклами за които ти си си платил чрез билетчето. А пионерите в БГ мисля бяха Александра с техните видеокасетки започващи с няколко трейлъра и накрая поучителен клип “пиратството е престъпление” с оня пират дето се качва в самолета без пилот и казва няколко пъти “В какво се забърках”. После почва филма :). Както казваше един приятел работата е “прекъсваме рекламите, за да гледаме филма”. Направо прекалиха.

    Reply
  2. Pingback: Tweets that mention Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Гласувайте с портфейла си -- Topsy.com

  3. Морфиус

    Ей за тая картинка и цяла статия свързана с нея говорих в предния запис.
    Подигравка и тормоз на легални клиенти… типично поведение на всеки държавно гарантиран монопол.

    Reply
  4. Иван

    Като стана дума за Александра.
    Иронията е в това че всички касетки на Александра започваха с текстово съобщение че копирането на филма е забранено, както отдаването под наем и прожекциите на чужди лица… или нещо в този смисъл. Използваха доста твърда ръка за да принудят видеотеките да взимат легални касетки от тях и бяха станали доста големи.
    Но един ден завеждат дело срещу човек (собственик на видеотека?) който се бори и съответно иска доказателство, че Александра имат правата за които претендират.
    Оказва се че Александра имат право само да продават касетки на крайни клиенти, но не и да ги отдават на видеотеки или да ги предлагат под наем в собствените си.

    Мда, текстовото съобщение забраняваше отдаването под наем.

    (Ако някой знае историята по-точно, нека да ме поправи).

    Reply
  5. Пешо

    наистина е абсурдно да платиш за да гледаш нещо, и въпреки това да те облъчват с реклами. За дебилните ‘стряскащи’ съобщения с FBI да не говорим.
    Т.нар. пиратство може да бъде спряно или много ограничено по един единствен начин – ако хората престанат да виждат смисъл в това да гледат/слушат/четат пиратски копия. А дивотията на картинката определено не работи в тази посока, всичко това просто те подтиква да си свалиш торент в който глупостите отсъстват.
    За да престанат хората да виждат смисъл в пиратството, трябва да има много добра система за дистрибуция на цифрово съдържание на изключително ниска цена – у нас в момента пределно допустимата цена за легално сваляне на филм/албум с високо качество е максимум 1 лев, по скоро 50 ст, без никакви ДРМ щуротии. Все пак замунда и стотици подобни са на една ръка разстояние.
    Това може да стане само ако отпадне камарата от кърлежи по веригата автор/производител -> потребител, и връзката стане директна. Автора пак ще печели горе долу същото, но за кърлежите не остава място. Това на кърлежите им е ясно, те просто всячески се стремят да удължат периода, през който все още докопват по нещо. Може би няма смисъл темата да се дискутира, просто трябва да изчакаме докато нещата си дойдат по местата 🙂

    @Шели – какво общо има тая глупост с темата?

    Reply
  6. Григор Post author

    @Пешо: Според мен може би има смисъл да се направи нещо, за да може потребителят директно да купува от автора. Иначе има много дълго да си чакаме камарата от кърлежи да отпадне.

    @Любо Николов: Шели е объркала под кой запис да пусне коментара си. Не е за пиратството и т.н.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *