Компютърните вируси и масовите психози

Здравей, пиша ти за едно интервю, което прочетох. Някакъв много умен и титулован американец е открил, че млякото е страшна отрова. Вреди на абсолютно всичко в организма, и какво ли не още. Всички млечни продукти – също. Страшно съм обезпокоен. Моля те, погледни интервюто и ми кажи дали е вярно.

Не ми се вижда много вероятно. Ако млякото беше отрова, кърмачетата щяха да мрат като мухи. Съответно, хората (и изобщо бозайниците) щяха да изчезнат още с появата си, преди много милиони години. И с пълна сигурност нямаше вместо това да завладеят света. Така че като минимум за кърмачетата млякото по му иде да е най-добрата възможна храна, като погледнеш реалността наоколо… Организмът на възрастните не е съвсем същият като на кърмачетата, но няма никакъв резон това, което е било перфектното за него, отведнъж да стане отрова. Особено при положение, че от много хиляди години млякото е основна храна за западната цивилизация, а именно тази цивилизация се е наложила в света – пак погледни реалността наоколо, и си прави изводите.

Здрасти, чух, че захарта от еди-коя си марка била ГМО! Вярно ли е?

Съмнявам се да има как захар да е ГМО. Все пак е химично съединение, а не организъм. Ако имаш предвид, че се получава от ГМО – напълно възможно е, но какво от това? Химията е една и съща и в двата случая. Специални ГМО-въглерод, водород, кислород, глюкоза и т.н. няма… Освен това, и да е ГМО, какво от това? Че е много страшна дума ли? 🙂

Разбра ли, че тия дни има силни слънчеви изригвания? Предупредиха ме на всяка цена да излизам с шапка. И децата, като ги извеждам, също да са с шапки.

Обичат ли шегите тези, които са те предупредили, или са обикновени идиоти? Защото атмосферата на Земята пази доста надеждно от слънчевите изригвания. Ако не извеждаш децата на разходка в Космоса, надали ще ти трябва защита. А ако е нужна, няма да е шапка. Защитата от земната атмосфера е горе-долу колкото от еднометров слой олово – ако слънчево изригване успее да я пробие, шапката няма да те опази. (Нито покривът и таванът, ако ще ме питаш пък за тях…)

… Сигурен съм, че всеки чува подобни въпроси и предупреждения ежедневно. Почти без изключение те се отнасят към две категории: масови заблуди и масови психози. Разликата между двете е проста. Ако човекът, след като му обясните реалното положение, се отърси от страховете си, се касае за заблуда. Ако не – за психоза.

По същество, масовите заблуди и психози са интелектуалният еквивалент на компютърните вируси. (Изкушавам се да формулирам разликата между заблуди и психози и по друг начин: заблудите са обикновено denial of service, докато психозите са пълно компрометиране на системата.) Между тези два вида “атаки” има много прилики, които е полезно да отбележа.

Характерно и за двата вида е проникването в системата, компютърна или интелектуална, нарушаването на правилната й дейност и пренасочването на по-малка или по-голяма част от ресурсите й в разпространяване на вируса.

И в двата случая проникването в системата се извършва чрез “експлойти” – слаби места в защитата й. В някои случаи се касае за изцяло липсваща защита на съответното място – сляпо доверие на определени заявки, или пропуск в образованието по съответната тема. По-често обаче слабостта е в неспособност входящата информация да бъде анализирана критично, и коректността й да бъде оценена правилно. В някои от случаите е налице надценяване на защитните функции на системата – например сляпа увереност, че еди-кой си вектор се парсира правилно, или че познанията в съответната област са достатъчни за разпознаването на истината от неистината. В други се касае за недостатъчна защита на административен достъп – например твърде лесна парола на администраторски акаунт, или твърде лесно поддаване на плашещи и емоционални “новини”.

И в двата случая опасността за системата е право пропорционална на това доколко тя се занимава с рискови практики. Компютри, които са свързани пряко към Интернет, или хора, които имат навика да се увличат по езотерика и сензации, и да им вярват безкритично, са по-изложени на риск от заразяване, отколкото компютри, които са в защитена мрежа, или хора, които виждат езотериката като езотерика, и сензациите като сензации.

И в двата случая, успешно овладяната система става възприемчива и открита за затвърдяване на позициите на вируса, и за въвеждане чрез него на други сродни вируси и техни елементи. Също, веднъж завладелият системата вирус като правило установява контакти с други заразени системи, и черпи от тях и инсталира допълнителни точки на контрол и функционалности. Резултатът е, че все повече от ресурсите на системата биват пренасочени към обслужване на вируса.

Прехванатият от вируса административен достъп води до типични промени в работата. Класическа е прикритостта на вируса: при опит за самопроверка системата не го открива, въпреки че за външни специалисти наличието му е очевидно. Активностите на вируса най-често изглеждат на системата като нормални (най-често критично важни) функции, които са полезни, и не бива да бъдат прекратявани. На системи, които го позволяват, съвременните вируси следят за опити да бъдат изчистени, и ги представят на системата като нарушения в дейността (най-често – вирусна атака), за да ги отбие тя.

В много случаи на хардуерни повреди или софтуерни омазвания системата се държи точно както и ако е заразена от вирус; също, някои такива дефекти правят проникването на вирусите изключително лесно. В такива случаи понякога дори за добри специалисти е трудно да разпознаят дали се касае за проникнал вирус, или за дефект на системата.

Различните системи са различно податливи на различни атаки, точно както и различните хора. Много често непретенциозни, но с добър анализ на входящата информация системи успешно отбиват атаки, които повалят изключително реномирани и хвалени системи. По същия начин, не много дипломирани и титуловани, но с критично и независимо мислене хора често разпознават масови заблуди и психози, които успешно зомбират популярни хора с образования и титли, и име и авторитет сред околните…

Може и да се изпише още много по въпроса – чувствайте се поканени. 🙂

27 thoughts on “Компютърните вируси и масовите психози

  1. Senji

    А виж за изригванията ще ме извиняваш, това което нормалните хорица не осъзнават е, въпреки защитата от атмосферата, бая от сателитите важни за модерният ни живот си обикалят извън голяма част от нея.
    Слънчеви изригвания могат да навредят на тях( ако изригването е достатъчно екстремно :]

    Reply
  2. ivo_isa

    Хареса ми… Но за шапките не си разбрал правилно. Трябва да са от вестник. Оловото съдържащо се в печатарското мастило предпазва от слънчевите изригвания 😉

    Reply
  3. Любо Николов

    Аз отдавна съм измислил един такъв вирус – специално за американци. Наричам го “Конспирацията Чужбина”.
    С две думи: Братя американци, правителството ви лъже, че има някаква чужбина. Всичко, което виждате по телевизията е лъжа, за да ви държат в подчинение. Кадрите се заснимат в специално създадени бутафорни градчета. Възможно е и вас понякога да ви заведат в подобни градчета. Ще останете с впечатлението, че сте били в чужда страна, но това е измама и заговор.
    🙂
    Пълна глупост. Но бас държа, че много американци биха повярвали.

    Reply
  4. Michel

    Между другото, човешкото мляко, с което се хранят кърмачетата, е много по-различно от това, което кравите произвеждат (и което също понякога се дава на малки деца; а възрастните консумираме краве мляко през целия ни живот, под една или друга форма). Човешката кърма е изключително полезна и необходима за кърмачето; кравето мляко (като заместител), не толкова, понякога дори може да е опасно…

    Така че е добре да уточниш, като казваш “млякото е опасно”. Да, кравето мляко може да е опасно и вредно за кърмачета; не, човешката кърма е изключително полезна и необходима за тях… 🙂

    Reply
  5. voland

    Ах, това вредно, вредно кравешко мляко. Комбинирано с излъчванията и пимпната царевица е опасно, да.
    Даже много! Доказано е, че затваря половината чакри от лявата страна, страната на изкуството и емпатията. Следва претоварване на шлюзовете по подразбиране и пълен срив на системата. Защото ТЕ искат така да стане.

    Иначе, хубав пост, мерси 🙂

    Reply
  6. Dr Serbezov

    Ако кажа, че американците /разбирай САЩ/ са най-големите идиоти в пускането и вярването на подобни безсмислици ще излъжа.
    Но със сигурност са най-наглите в лъгането /за пари и по поръчка/ и най-вярващите /по рождение предполагам/.

    40% от възрастното бяло население навсякъде по света има проблем с прясното краве,овче,козе мляко. Дори да е пастьоризирано или варено.
    Намалява с възраста ензима разграждащ прясното мляко. Нямат проблем със сирената и киселото мляко. Те са частично разградени от фермантацията.
    Виж черната и жълта раса почти на 100% губят същия ензим с възрастта. Затова и не са почитатели на млечните продукти :-)))

    Виж флуорираните млека “за децата” са си истинско престъпление. Флуора е микро минерал. Т.е. човек се нуждае от нищожни количества.
    Ако се прекали с вноса на флуорни йони – зъбите ПОЧВАТ ДА СЕ РАЗЯЖДАТ на големи кафяви дупки. Болеста се нарича флуороза.
    Но понеже американците си имат добра пропагадна /ПР/машина естествените нива в тяхната питейна вода /и замърсяванията в почват от атомните им централи
    минават в графата – “За доброто на децата”

    Reply
  7. Петър Петров

    Правилно, от утре започвам да си пия кафето само с кърма.

    Reply
  8. Itilon

    Много добра статия. Аз наскоро написах нещо по темата с конспирациите: http://e-lect.net/?p=3013 и голямо количество “знаещи” ме изядоха с парцалите за това, че се осмелявам да демонстрират така открито “незапознатостта” си.

    Все си мисля, че основната разлика между компютърните вируси и масовите психози е, че с вирусите все пак можеш да се справиш! 🙂

    Reply
  9. Steliyan

    Само да не се получи обратният ефект. Всяка масова психоза и конспиративна теория да будят в определен кръг хора единствено отрицание именно поради тяхната масовост и да бъдат веднага отхвърляни поради отвращението от тази масовост, без да се разгледат фактите безпристрастно и задълбочено. Струва ми се невъзможно поне от време на време ако не всички факти, то поне част от тях в някои от тези масови психози да не се оказват вярни, колкото и рядко да се случва това и би било иронично, че тези именно факти биха могли да бъдат пропуснати, ако гледаме на всички масови психози като на нещо изначално погрешно и никога не почиващо на истината, субективност, която в своята същност прилича на тази, с която останалата част от хората приемат всяка конспирация на драго сърце за безусловно вярна.

    Reply
  10. Божо

    За млякото съм чувал какви ли не небивалици. Всъщност съгласен съм че е вредно. Спомням си от училище, за сметаната четох, че ако някакъв ензим липсва в човешкия организъм, една лъжица сметана ще бъде смъртоносна. Въпросът е, че въпросният ензим не липсва. Така и за млякото. За определени хора, с даден проблем може да е много вредно.

    Само ще спомена, че в Родопите и в Кавказ има области, където има много столетници и достигането до 100 години не е рядко явление.
    И на двете места, млякото и млечните продукти са основна точка в менюто на местните 😉

    Reply
  11. Pingback: Tweets that mention Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Компютърните вируси и масовите психози -- Topsy.com

  12. Данаил

    Ако си алергичен към лактоза то тогава млякото е отрова за теб. Но колко са алергичните към лактоза хора? Предполагам под 1% от населението.
    А за млякото многго се говори, наскоро моята колежка ми се скара, че съм дал на кучето да пие мляко …. освен това се оказва, че и месото е вредно за кучетата, запомнете, мляко, месо и кости не се дават на кучета. Кучетата ядът само кучешка храна.
    🙂 А за атмосферата …. ами не тя ни пази от слънчевия вятър, а магнитното поле на планетата. Относно радиацията която атмосферата спира ….. ами не метър може и 10 метра оловна стена да не ни опази толкова добре, камо ли една шапка.

    Reply
  13. Божо

    @Данаил – и атмосферата 😉
    магнитното поле на планетата ни пази от заредените частици. А от неутроните, ултравиолетовите, рентгеновите и гама лъчите няма как да ни предпази.

    Reply
  14. Виктор

    Божо, вярно, живеят си тия хора на мляко до сто години, както казваш, но то пак може да си е вредно. 🙂 Не е важно да си здрав и да живееш до сто години, важното е да ядеш само здравословни храни. Това е повикът на времето, както се казваше едно време от едни хора. 🙂
    А когато беше едно време пълното слънчево затъмнение, (май почти пълно беше де), бях на морето, на плажа. Имаше хора, които се покриха с чаршафи, когато почна затъмнението, щото май така беше писало някъде, че е вредно затъмнението и трябва да се покрием. 🙂 Не ги беше срам хората, покриха си се. Добре, че не тръгнаха бавно към гробищата, щото и те бяха близо до плажа.

    Reply
  15. Божо

    @Виктор 😀

    С тоя чаршаф директно изкърти храма
    Народът много мрази да мисли явно.
    Даже, като цитирах някъде това:
    http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=805
    понеже вдигаха джабала по въпроса, за който пиша там – следите от реактивните самолети, ми се накараха здраво 🙂

    Reply
  16. Itilon

    Впрочем като става дума за масови заблуди… Любомир Николов, американската нация е най-интелигентна в света по на практика всеки измерим показател… И въпреки това, както ти добре доказа, в България е масово напълно неподкрепеното от нищо мнение, че американците са тъпи!

    Е, не са! 🙂

    Reply
  17. Виктор

    Itilon, то много зависи какво и как се мери. И ние сме свикнали да казваме, че перничани са прости, ама едва ли са повече от останалите. 🙂 Като вземем за пример Георги Димитров, Гоце, още видни перничани. Пък после ще трябва да се разберем какво разбираме под прости. Аз бих казал, че простотията не е порок. 🙂 По-добре да попадна при прост добър човек, отколкото при умен гадняр.

    Reply
  18. gost

    Itilon,
    впрочем като става дума за масови заблуди, американската нация не е най-интелигентната в света. Чувал съм същото за еврейската, пък. 😉 А и за българската… 😀 Всяка нация създава митове за собствената си интелигентност и даже прилага доказателства, мислейки си, че са решаващи. Американската нация е като всяка друга, а американците са като всички останали – убедил съм се от личен опит.
    Това, което признавам на Америка са либералната образователна система и гъвкавата социална структура. Тези два фактора позволяват на всеки, или поне на повечето хора, да реализира възможно най-голяма част от потенциала си, повдигайки така КПД-то си в полза своя и народу. 🙂
    ПП: Да, има ензим, разграждащ млякото, който се произвежда по-малко при старите хора. За тях прясното мляко може да предизвика проблеми от газове до натравяне и много рядко смърт.

    Reply
  19. @#$%&*-+()

    @Виктор
    А автоматите държаха ли ги напред, да не им капят по краката?

    Reply
  20. Виктор

    @#$%&*-+(), и аз за това се сетих, но че се покриха няколко души, покриха се. А напоследък чух от един студент, хайде, студентка, че флашката й хванала вируси, та май ще я остави и ще си купи друга, по-малко прихващаща вируси.

    Reply
  21. Виктор

    Божо, че ти ли си бил тоя от пещерата? Брей, аз отдавна го попоглеждам това, пещерата де, и ми харесва. Там си писал за това, че две момичета в купето на влака си говорили, и като влезли в тунел, едната казала нещо, а другата я помолила да повтори, защото според нея тъмнината поглъщала звука. Тя е била по свой начин права. Когато виждащите хора не се чуват много добре, те допълват чутото с това, че обикновено гледат човека, с когото говорят, нали, често в устата, а особено когато човек е сигурен, че не чува добре, най-често като гледа служителката зад стъклото на гишето, тогава, често дори подсъзнателно, хората си сглобяват казаното и по гледането в устата на говорещия. Това го зная аз добре, защото, нали, като не виждам, нито мимики гледам, нито по устата мога да позная и да се сетя какво казват зад гишето.
    Подобно е, когато някой казва, че когато някой го гледал упорито в гърба, той усетил, та се обърнал. Това пак е с чуване. Просто човек чува отразяването на разни звуци, или пък онзи зад тебе все пак някакъв звук издаде, и така…
    Едни мои познати, слепи, напълно слепи хора, по едно време си нямали друга работа, че даже експерименти правили, ако не се лъжа в БАН. Единият от нашите, хайде, няма да му казвам името, твърдял, че усеща прегради пред себе си, например, дори и да не знае на какво разстояние пред него е стената, като върви, усещал я, и нямало да се блъсне. Наистина, пробвали, така било. После почнали да се чудят що така. Турили му на лицето нещо, доколкото си спомням, олово, да му изолират нали, така да се каже сензорите, но той пак усетил стената. Мисля, че това дори беше описано в една книга, написана от професор. Не прочетох в тая книга, но сега, като се сетих, ще предложа на тоя нашенец да му надуя в ушите един MP3 плейър с чалга примерно, пък да видим дали тогава ще усети стената. Според мене той просто чува ехото от стената, колкото и да е тихо, все пак стъпва, стъпките издават шум, диша и т. н.

    Reply
  22. Божо

    @Виктор – даа, тъмнината отрязва много голям процент от информацията. Така че нашълно съм съгласен с твоето обяснение. 🙂

    Reply
  23. Валентин

    Като стана въпрос за флашки и вируси, има едни такива флашки специално създадени за включване към съмнителни компютри. Имат един превключвател, с който им се сменя режима на работа – “само за четене” или “четене и запис”. Ако компютърът е съмнителен преди включване се превключва в режим “само за четене” (така няма да може да се записва върху флашката, само ще се чете от нея, обаче няма как да хване вирус).

    Reply
  24. Виктор

    Божо, момичетата сигурно са били блондинки, затова така са си го обяснили.
    Валентин, страхувам се, че който мисли, че флашката му е предразположена към прихващане на вируси, трудно ще се справи и с това, за което казваш. 🙂
    А едно време лепяхме и отлепвахме лепенки на големите дискети… Който знае де… Имаше едни баровски лепенки, от метално фолио, а пък аз, като нямах фабрична лепенка, махах етикета от дискетата и го лепях него на процепа. Но което флопи не беше с фотоклетка, а с механичен палец, ако беше тоя палец с по-яка пружина, натисне лепенката, и хоп, пак отвори възможността за запис. Ама пък имаше повече тръпка в началото с компютрите. Сега само Фейсбук знаят младежите.

    Reply
  25. Pingback: Нова земя - Блог за книги

  26. Pingback: Феноменът майки в интернет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *