Виктор Кирилов

Наглед Виктор е най-обикновен момък. Има си чудесни жена и дъщеричка. Работи денем в някакво предприятие. Вечер се прибира, и най-често увисва пред компютъра. Поддържа сайт с какви ли не полезни и нужни неща на него. Понякога пише програмки. Доколкото зная, понякога денем води полуофициални курсове по компютри. С удоволствие би пил по бира с който и да е свестен човек.

Особеното тук е, че компютърът му няма монитор. Виктор е незрящ, още от дете. Но това не му пречи да е по-добър компютърен специалист от много дипломирани такива. Зрящи.

Всъщност, дори това не е голямо чудо. Има и други незрящи, които се справят с компютри. Вече са доста. Благодарение именно на Виктор. Защото другото, което той прави, е да помага на незрящите да овладеят компютърната техника, да се бори за тях, да търси решения и начини. И го прави вече от много години. Тихо, скромно и безкористно. Без да се самоизтъква. И без да се предава или отчайва.

Виктор живее в скромен панелен апартамент, брои си стотинките за хляба в супера, и всеки лев, който отделя за компютри, е отгладуван. Всяка минута време, която им посвещава, би могъл да използва и за лична полза. Не го прави. За него компютрите са не хоби или краста, както за безхаберни самохвалковци като мен, а начин да се помага на хората. И незрящи, и зрящи. Да видят те още една, чудесна и огромна страна на света.

Както всеки от нас, той често се сблъсква с грубата и черна страна на живота. Но никога не се предава, нито се обезкуражава. Не се оплаква, не хленчи, не унива – не защото му е лесно, а защото стиска зъби, без да го покаже. Когато го попитат: “Какво е нужно за компютър, за да могат слепи да работят с него?”, той отговаря: “Сляп човек му трябва.” И се усмихва.

И в това изречение е целият Виктор. Защото то съдържа страшно много в себе си. Колкото повече мисля върху него, толкова повече го разбирам.

Едно от нещата, които той върши, е да поддържа сайта bezmonitor.com, създаден от него – първият сайт за незрящи в България. Там е и е-майлът му – victor. (Доскоро този сайт беше на 123.dir.bg.) На него може да се намери най-удивителната колекция от всичко нужно за незрящи компютърни потребители, която съм виждал някога. Друго от нещата там е една великолепна колекция от книги – предполагам, че зрящите, които са я ползвали, са много повече от незрящите. 🙂 Посетете този сайт, погледнете го – струва си. Особено ако се чудите дали да не се разхленчите, че ви боли кръстът или са ви подбити краката. Аз често го правя в такива случаи.

Не зная човек, който да не познава Виктор, и да не е смаян от невероятния му дух и сила. Той е един от хората, на които се възхищавам и кланям доземи. А още по-смайващо е колко обикновен наглед и скромен е. И все си мисля, че само истински силните и необикновени хора могат да изглеждат толкова обикновени – те са, които го умеят, и имат скромността да го правят.

(На него е кръстен героят в един мой разказ – “Царството на сънищата“. Героят не е особено велик, но ми се искаше да изразя по някакъв начин възхищение и признание към Виктор.)

На ОпънФест 2004 си позволих да обърна вниманието на публиката върху него. Той после ми се скара, че занимавам толкова хора с такава дреболия. (И ако прочете този запис, сигурно също ще ми се кара.) А си мисля, че не съм прав. Че с хора като него трябва да бъде занимаван всеки, а не само тристатина посетители. За да можем да се сравним с такива като него, и да разберем колко големи сме всъщност.

Поклон, Викторе! И продължавай все така! Нужен си и на незрящи, и на зрящи. И като помощ, и като пример.

Всъщност, понякога тези двете са едно.

7 thoughts on “Виктор Кирилов

 1. Teri

  Поклон пред Виктор и от мен. И мисля, че въпреки, че преди 2 години имахме интервю с него, сега пак е време да се напомни на обществеността проблема с не-добре оформените сайтове – тези, които не позволяват на незрящите хора да ги ползват. Ще потърся среща с него тези дни. Благодаря ти Григоре, че написа това. Точно в този момент ми подейства и на мен и на приятелката ни стимулиращо, каза ни директно “Не се отчайвай, можеш! Трябва да си силен! Виж как други, го могат”. Възхищавам се от Виктор и ми се иска повече хора да разберат за него. Редакцията ни е в Студенстки град и често виждам млади хора с бастун..Много ми е мъчно като ги гледам, онзи ден едно момиче щеше да влезе в една голяма локва, отбих се от пътя за да я спра и преведа. Но ми направи впечатление, че всички други наоколо сякаш си викаха “я да видим как ще влезе вътре!” и дори май ми се ядосаха, че им развалих сеира. Тъжно…:(
  Никой не е застрахован да стане незрящ. Ето аз мъкна 5 диоптъра вече…нямам идея какво ще бъде бъдещето. А очите са едни от най-крехките органи в организма.
  Още веднъж, благодаря, че представи Виктор Кирилов!

  Reply
 2. Таня

  Наистина има много хубави неща в неговия сайт.
  Защо полуофициални курсове? Мога ли аз да помогна с нещо, за да станат официални?

  Reply
 3. Таня

  Искам да се запозная с Виктор и семейството му, искам да ги поканя на гости, много искам 🙂

  Reply
 4. Григор

  Таня: Ами пиши му! 🙂 Дал съм е-майл (в малко разглобен вид, за да не го намерят спамботовете – но човек с лекота ще си го сглоби :-))

  Reply
 5. Ванката

  Преди може би година намерих случайно този сайт, когато още беше на 123.dir.bg. Бях впечатлен главно от колекцията от книги, която си изтеглих, а и прочетох голяма част от тях… като си помисля колко безсънни нощи съм прекарал. Тогава за първи път се замислих и за някои неща в страниците ми, на които преди не обръщах внимание, а сега знам, защо са нужни, знам и защо трябва да се валидира проклетия код. Да, причините са много, но тази е една от много важните.
  Пожелавам много късмет на героя ни днес – дано станат повече и по-известни, защото го заслужават!

  Reply
 6. Victor

  Zdraveyte i izvinete za latinicata. Az sum prochee tozi Victor ot bezmonitor.com. Razbira se, Grigor e dosta sgustil kraskite za men 🙂 Po-zaslujavash vsichkite mu pohvali e moia priatel Husein Ismail, koyto napravi i produljava da pravi poveche za slepite i kompiutrite. Dori fondacia napravi, eto ya tuk: http://horizonti.bg – Ako ne beshe Husein, i az niamashe da moga da rabotia s kompiutri. Husein e dori po-skromen ot men, ako az izobshto moga da buda narechen skromen. Izvinete me pak za latinicata, ne mi se puska Windows, mnogo sum umoren… pisha s Lynx pod DOS.

  Reply
 7. Pingback: blog.doncho.net » Blog Archive »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *