Таласъмия и Златен кан

Таласъмия се нарича едно от най-старите и обичани сборища на любителите на научна фантастика (и всъщност май повече и на фентъзи). А “Златен кан” е ново сборище, свързано с едноименния конкурс за фантастика и организирано от стария фен, журналист и най-вече фантаст Кънчо Кожухаров. Както се казва, колкото повече – толкова повече. 🙂

Тази година обаче имаше сериозен риск да се получи гаф. По традиция Таласъмията се провежда по Еньовден – за тази година това трябваше да рече на 24, 25 и 26 юни. Само че новоорганизираният “Златен кан” (тази година – в Банкя, със съдействието на общината) се оказа на точно същите дати. Съществуваше сериозен риск двете мероприятия да се случат по едно и също време, и фенството да се окаже разделено. (Не че и заедно е твърде голямо в тези времена, когато всеки работи от тъмно до тъмно седем дни в седмицата…)

Кънчо направи всичко, което му беше по силите, за да избегне съвпадението. Уви, не успя – общината в Банкя беше предвидила именно тези дати, и замяната им с други се оказа абсолютно невъзможна. За щастие, старозагорският клуб “Уибробия”, които организират Таласъмията, за кой ли път вече се оказаха железни. Ходиха, молиха се, кланяха се и преместиха вече уговорените дати за ангажиране на хотел и т.н. с една седмица напред, на 17, 18 и 19 юни. За което им свалям шапка и им благодаря от цялото си сърце.

(Когато съобщих вестта на Кънчо, той направо разцъфна, все едно цяла планина му беше паднала от гърба. Благодари ми поне десет пъти за жеста, все едно имах каквото и да било общо. Истинските похвали са за Жулиен Маринов и целия старозагорски клуб – те са, които вдигнаха тази щанга. Още веднъж ви благодаря!)

И така, любители на фантастиката, празнувайте! Вместо неприятно съвпадение имаме вече два последователни празника за душата на поклонника на чудното, вълшебното и непознатото.

До срещи – тогава и там! 🙂

(Добавка от следващия ден: Стават и гадости. Понякога обаче наистина гадни.

След сума ти уверения, и след като сума ти народ се върза на възел, за да се нагласи според събитията, общината в Банкя внезапно отказа на Кънчо обещаната подкрепа. Чух го днес – колкото беше литнал от щастие вчера, толкова кипнал и гневен днес. А и не само той…

Къде ще се проведе Златният кан тази година към момента още не е ясно. Може би в Балчик, заедно с Булгакона, но окончателна информация ще има по-късно.

А аз се чудя как ще погледна в очите Жулиен и целия старозагорски клуб. И изобщо с какви очи ще отида на Таласъмията. Кънчо, разбира се, е мъжкар – поиска ми техни координати, за да поеме вината. Само че грешката си е лично моя. Аз се наех да координирам това злощастно напасване… Така че май единствената причина да ида на тая Таласъмия ще е, ако някой иска да ми хвърли един як бой за изтърпените унижения, срам и зор, да го хвърли. Заслужил съм го.)

4 thoughts on “Таласъмия и Златен кан

  1. Branimer

    Моля. И да дойдеш на Таласъмията, чуваш ли! Не сте виновни нито ти, нито Кънчо. Виновни са цървулите от община Банкя – те са за бой, всичките…

    Reply
  2. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Таласъмия 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *