Инструкция за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави – 2

Преди петнайсетина години бях описал в едно разказче (така и не помня видя ли то бял свят, и в колко дописан вариант) освен всичко друго и как Хитлер получава инструкции как да заробва и управлява хората завинаги, от мистик свързан пряко със Злото. Като основа на инструкциите използвах именно текста от предишния запис. Използвах към двайсетина от указанията му (в леко модифициран вид) и почти нямаше какво да добавя.

Иначе казано, стандартните указания как да направиш една страна безпросветна и безпомощна са доста близки до указанията как да я разложиш и унищожиш докрай, които би могло да напише Злото. А за всеки новоимпериалист по света тези стандартни указания са учебник номер едно. Иначе казано: колониализмът, и особено неоколониализмът не носи просвета, процъфтяване и бъдеще – той носи единствено разлагане и унищожение на креативността и процъфтяването.

Не защото колониалистите са зли – просто това е печелившата им стратегия в играта на държави. Не я ли спазват, се провалят и ги завладяват други колониалисти. Да им се сърдиш е точно толкова безсмислено, колкото да се сърдиш на вълците, че ядат други животни. Или да се сърдиш на някоя голяма корпорация, че се опитва да си “арестува” клиентите, да корумпира правителства, да действа с непазарни методи, да пробутва боклуци на завишени цени и прочее. Нищо лично, просто бизнес… Това, от което има смисъл, е да им се противопоставиш.

Това е и една много основна разлика за България във външнополитически план. Русия и ЕС са поставени от обстоятелствата в напълно различна позиция спрямо нас. За Русия сме “потенциалният враг”: тя има изгода да ни съсипе и разложи докрай, дори повече, отколкото когато бяхме нейна колония. От колонията все пак се очаква да има принос поне във войните на метрополията, така че трябва да е функционална поне в това (вижте указанията от предишния запис)… За ЕС, от друга страна, сме дори не колония, а държава-членка. Да се опитва да ни проваля е точно толкова “мъдро”, колкото примерно за САЩ да се опитват да съсипят някой свой щат, бил той дори най-неугледният. Направят ли го, нито могат да ни оставят в дупката, нито има кой друг освен тях да ни вади от нея, за своя сметка.

Справка – Гърция. Познайте колко щастливи са френските и немски банки, че ще се простят с почти 200 милиарда евро опростени гръцки дългове и лихви, и какви хубави отношения ще имат с правителствата си, които ги принудиха да опростят тези дългове. Респективно, на какъв шиш са пък правителствата пред избирателите си заради 100-те милиарда евро рефинансиране на банките (нищо, че тези пари не са просто подарени). Ако някой разправя, че ЕС смятал да ни превърне в непроизводителна покупателна зона, нека обясни как ще стане това, без да ни превърне в още една Гърция. Ако не произвеждаме, откъде пари да купуваме, освен от заеми?… Или ако някой твърди, че ЕС иска да ни държи бедни, нека обясни как ще стане това, без ЕС да се напълни с българи, превърнати от мизерията в престъпници… Да, Евросъюзът не е майка-хранителка (всъщност е – помислете за еврофондовете). Но ако някой ви уверява в злите му планове към нас, е или луд, или идиот, или платен пропагандист (предположете чий). И си решете трябва ли ви акълът му.

Затова и предпочетох да гласувам за политически сили, за които имам информация, че ЕС са заложили на тях (ГЕРБ), а не обвързаните с Русия (БСП и кюп бушончета). Не защото Бат Бойко, или Плевнелиев, или Фандъкова са ми любимци – хич даже не са. (За Плевнелиев засега нямам много лоша информация, но за корупцията в Софийска община се говори, че не е намаляла съществено при Фандъкова, най-меко казано. А ББ… просто не ми се пише. Все пак тук четат и дами.) Защото са зависими от ЕС, пък оттам просто няма да им разрешат да грабят и крадат до осезаема за държавата степен. Ако мислите, че някой в ЕС гори от желание да се бръкне за още стотина милиарда, за да спасява и нас от фалит… Особено при положение, че в момента страната в света с валутните резерви, която ще ги предложи охотно на всеки закъсал срещу влияние, е Китай. А надали има друга страна, чието влияние да харесва на ЕС по-малко. На неговия фон САЩ, че даже и Русия са направо приемливи.

Добре де, признавам си – за президентски избори на първия тур гласувах за Светльо Витков. За да подам към ГЕРБ сигнал, че подкрепата за тях не е безрезервна. И че не се ли грижат за интересите на гласоподавателите си, може следващият ГЕРБ да е “Хиподил”. Да, убеден съм, че Светльо няма да е по-добър управленец от ББ, колкото и трудно да е постижението. Само че това вече не е проблем на ББ. Негов проблем е да управлява както е редно, за да не падне от власт. Падне ли, надали ще му е голямо утешение, че го е сменил рок-певец вместо БСП.

А проблемът му се надявам скоро да стане належащ. Вярно е, че краде доста по-малко от БСП в различните си аватари (НДСВ, “тройна коалиция” и пр.) – просто краде много по-некадърно, и почти всяка кражба се вижда и чува. Вярно е, че разграждането на кадесарската мафия е от ключова важност за бъдещето на България, а няма какво друго да я разгради. (А и тази, която съгражда Бат Бойко на нейно място, е калпава до немай-къде – падне ли той от власт, до две-три години ще е тръгнала да се разпада от само себе си.) Но въпреки това, мафиотщината и особено изборното му тоягаджийство ми идват малко в повече. Може би и аз залитам по по-доброто още преди да е съградено доброто (мерени спрямо старото положение). Но все пак ми се ще нещата да се оправят колкото се може по-бързо…

Възможно ли е да съм сбъркал някъде в тази логика? Естествено. Непогрешими хора няма. Може да съм в стопроцентово разминаване с истината… Но поне я търся и се боря за нещо по-добро според знанията си. Открия ли грешката си, ще я поправя. Допусна ли нова, ще търся да поправя и нея. А дори и никога да не налучкам истината – а това надали е възможно – поне ще съм се борил. По-достоен начин да прекараш живота си е от това безропотно да пасеш и да чакаш да те доят и стрижат.

27 thoughts on “Инструкция за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави – 2

  1. Морфиус

    Бъркаш само на едно място… от ЕС няма да се намесят у нас докато не се превърнем в заплаха.
    Гърция в момента е заплаха за целия ЕС и в добавка още няколко държави, ако шумно обяви фалит еврото загива, а като удари още някоя държава от ПИИГС… ЕС потъва и се разпада.
    И тогава като нищо ще се сбъдне мерака на Китай да изкупи Европа.

    Замисли се какво трябва да направи ББ или който и да е на негово място за да се превърнем в заплаха… такива кредити, че да сме опасност за банковата система на ЕС няма никой да ни даде, политическо влияние също.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Морфиус: Абе според мен има предостатъчно начини да станем заплаха. Един най-прост е като вземем малко повече кредити и закъсаме за връщането им, и приемем да ни купи който не трябва. Примерно саудитските крале или пък Китай. При положение, че сме формален член на ЕС с право на глас и вето, познай дали това няма да е заплаха за ЕС… Пък когато се случи, вече ще е късно.

    Reply
  3. Виктор Кордон

    Аз мисля, че съобразявайки се с реалностите на българската политика, ние трябва да се ръководим от принципа за избора на по-малкото зло. Тъй като няма идеални хора и следователно няма съвършени политици, а и не съществува голяма вероятност Месията да се кандидатира за управленски пост, ние сме поставени пред алтернативата да избираме между по-голямото и по-малкото зло. Бих опростил ситуацията със следния пример: поставени сме пред избор да ни ударят десет плесници или да ни зашлевят сто пъти. На пръв поглед имаме две възможности, но в действителност съществува и трета – тази, която предпочитат не малко българи, а именно да останат пасивни, да дезертират от задълженията си и да отстъпят правото си на избор на други хора. По този начин те се опитват подсъзнателно да прехвърлят отговорността за евентуални бъдещи несполуки върху гласувалите – една доста безотговорна позиция, бих казал.
    Примерът с плесниците, разбира се, е много елементарен, защото простата калкулация ни подсказва и решението, докато в реалния живот обстоятелствата са доста по-комплицирани. Съзнавам, че в конкретната обстановка не е лесно да се прецени, кой е подходящият кандидат. Но кой е казал, че животът е лесен? Ние, като част от този колектив, имаме задължението да следим за процесите, които протичат в него, да се информираме своевременно и усърдно за събитията и тенденциите, които го касаят. Това ни прави по-компетентни и увеличава шанса ни за правилен избор. Защото в крайна сметка всички явления, случващи се в обществото ни, колкото и далечни и маргинални да ни изглеждат, рефлектират и върху нас. И от избора ни или от отказа ни от такъв зависи и качеството ни на живот.
    Аз собствено ще гласувам за кандидата на ГЕРБ, но не защото съм влюбен в него или пък съм очарован от програмата на партията и от нейното управление, а понеже смятам, че този избор ще нанесе по-малко вреди на страната. Знам, че Бойка Борисов, Цветан Цветанов и другите функционери от тази партия не са идеални (а кои са?). Знам, че ще се извършат нарушения, ще има злоупотреби, кариеризъм, популизъм, безотговорност и т. н. Но считам, че алтернативата – БСП и ДПС, е по-неприемливият вариант.
    И тъй като всеки човек греши понякога, възможно е и аз да не съм прав в този случай. Но мога с чиста съвест да кажа, че изборът ми не е мотивиран от користни интереси, партийни пристрастия или идеологически фанатизъм, а единствено от загриженост за бъдещето на българското общество и държава. Ако съм сбъркал, значи не съм бил достатъчно компетентен. Но аз не се крия от отговорностите си и не съм абдикирал от правата си, за които поколения наред са се борили. Респектът към хората, извоювали за нас привилегията да избираме бъдещето си, както и елементарната загриженост за самите нас и нашите потомци, превръщат вота не просто в право, а в морално задължение.
    Виктор Кордон

    Reply
  4. Григор Post author

    @Виктор Кордон: Тук сме единомишленици. 🙂

    Според мен ГЕРБ-аджиите не само не са идеални, ами са си същите мафиоти. (Ако ме опровергаят, ще съм щастлив, но засега мисля така.) Просто са по-некадърни мафиоти от старата мафия, и са по-зависими от Запада и избирателите, та им се налага да бъдат по-малко крадливи и по-грижещи се за избирателите. Което за мен е мотивът да гласувам за тях.

    И много бих се радвал, ако повечето гласували за ГЕРБ също мислят така. Пак не защото съм влюбен в ГЕРБ, а защото ще означава, че хората почват да мислят с главите си, а не с билбордовете наоколо, и за своите интереси, а не за “идеали”, съчинени от манипулатори-професионалисти. Дойде ли моментът значителна част от българите да го правят, ще има оправяне за България.

    Reply
  5. Виктор Кордон

    Съгласен съм с Вас, Григоре. Единствената причина хората (визирам политиците) да не правят нещо, което искат и към което ги подтикват желанията, инстинктите и интересите им (да крадат и злоупотребяват) е страхът. Смятам като Вас, че статусът на сегашното правителство е зависим в достатъчна степен от ЕС, за да не си позволи то големи нарушения, което би коствало доверието на Запада и съответно политическата му позиция в момента. А вероятно би довело и до разпадане на самата структура на партията, която едва ли е кой знае колко стабилна, предвид младенческата ѝ възраст. Напротив, техните опоненти от БСП са така безочливи и безпардонни, именно защото зад гърба им стои Русия, в която редът и законността не са първа грижа. Политическите и икономическите цели в тази географска зона се осъществяват с трудно прикриваема бруталност и безцеремонност, поради което и свързаните с тях кръгове в България трябва да отговарят на тези качества. Именно те имат нужда от социален и правен хаос у нас, защото методите им изискват точно такава среда. В нормална обществена атмосфера с добре функциониращи институции те не биха могли да виреят. Това, което наблюдаваме в момента, е сблъсък между два модела – този на държавната мафия в Русия и другия на върховенството на закона в цивилизована Европа (без да изпадаме в идеализация, защото виждаме какво се случва в момента в ЕС). Но Вие едва ли се нуждаете от подобни интерпретации, защото виждам, че споделяте идентични възгледи, което е основано, разбира се, на информацията, която имам и аз и която свободно циркулира наоколо. Надявам се обаче, повече хора да прочетат Вашия материал и да си извадят съответните поуки.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Виктор Кордон: Структурата на ГЕРБ като партия се състои от Бойко Борисов плюс произволен пълнеж. Това доста развръзва ръцете на ББ, но в същото време го поставя в положение да е лично отговорен за проблемите на ГЕРБ. А личната отговорност е нещо, което много липсва в политиката ни… Русия има реда и законността като грижа, но тези в Русия, не тези в България. Най-сетне, и за Европа ми е трудно да кажа, че там върховенството на закона е абсолютно – но в сравнение с Русия определено е.

    Reply
  7. Кирил

    Сега ще ми е интересно и да покажеш текста за Хитлер. Той тези неща вършел ли ги е в Германия или само в окупираните територии?

    Сега аз за некорумпиран политик не съм чувал. Аз гласувах за кмет който знаех, че краде и то не малко. Но направи много неща за града. Преобрази го.
    Сега ГЕРБ не ме интересува колко са корумпирани. Спрямо БСП, НДСВ и ДПС при тях поне се върши работа, носи се отговорност, дават се пари от еврофондове.
    Сега проблема с Кърджали как подходиха:
    – БСП и НДСВ си затвориха очите за това което ставаше там.(Отричаха че има проблем).
    – АТАКА искаше да вкара танкове и да избии всички.(Наливаха бензин в огъня).
    – ГЕРБ подкрепяха хора които си бяха турци.(Действаха по някакъв начин).
    Коя от трите политики е успешна?
    Когато беше троината коалиция, някога казвали ли са “ние говорихме с президента/премиера X на европейската държава Y”? Аз не съм чул. Тогава единствената комуникацият на ЕС с нас бяха доклади на комисии в които се казваше “имате много корупция”. Не искаха да си губят времето със срещи или ако имаше такива те бяха да дойдат разни еврокомисари за да ни четат конско за корупцията.
    Има желание да махнат сътрудниците на ДС от посолствата ни. Ако спечели Плевнелиев спечели това ще стане.
    Според мен колкото и лоши черти да има, спрямо другите е много по-добър избор.

    Reply
  8. Zorn

    “Структурата на ГЕРБ като партия се състои от Бойко Борисов плюс произволен пълнеж.”
    Ее не чак толкова произволен пълнеж и някак си мъдро подбран – дори и Вуте не може да ги обвини в нещо от сорта на “Със стари кадри нова партия не се прави”. И добре, че е Чък Норис, че да има подходящи вицове и за Бойко Борисов.
    Но кой съм аз да се правя на европеец и да подкрепям ГЕРБ, аз съм си българин преди всичко 😉

    Reply
  9. Шapкан

    “съобразявайки се с реалностите на българската политика, ние трябва да се ръководим от принципа за избора на по-малкото зло”

    наел един търговец Крали Марка за пазвантин, понеже трябвало да мине през гората на разбойниците.
    Тръгнали през гората и по едно време току ги нападнали разбойниците – 40 броя. За нула време обезоръжили търговеца и пазвантина, взели им кемерите със златото, след което ги навели… и ги почнали.
    Търпял Крали Марко, търпял, обаче когато последният, четирийсети поред разбойник му се наканил, търпението на юнака свършило. Скъсал въжетата, грабнал боздугана… и след около минута наоколо се въргаляли размазаните трупове на разбойниците. Прибрали си обратно златото търговецът и Крали Марко и продължили по пътя си.
    Пристигнали в града и там търговецът казал на Марко, че повече не се нуждае от услугите му.
    – Чакай бе, чорбаджи, не те ли отървах, не ти ли върнах златото? – запротестирал Крали Марко.
    – Така е, отърва ме. Ама се чудя какво ли щеше да стане, ако разбойниците бяха само 39…

    определено, 39 е по-малко зло от 40…

    (впрочем, ведомството на мижитурката на ГЕРБ (предпочитания тук Плевналиев) се грижи за регионалното развитие, като отпуска средства за построяване на… 300 църкви в цялата страна. Тъкмо от такова развитие имахме въпиюща нужда. Сега регионите па като ще се развият, па като цъфнат, па като вържат… китайците масово ще почнат да измират от завист. И това ще намали емисиите от въглероден оксид в атмосферата – ами да, по тон въглероден двуокис годишно от всеки китаец – леле!)

    Reply
  10. Виктор Кордон

    Уважаеми Шаркан,
    Примерът Ви бе доста колоритен, но аз все пак не видях в него голяма връзка с реалността. Освен това всеки избира за себе си кое зло е по-малко. Вие сте избрали своето, а аз – моето. Значи един от нас е сбъркал със сигурност. Животът ще покаже, кой е направил правилният избор. Това обаче, че ние с Вас имаме различни виждания, не ни прави врагове, защото вярвам, че всеки от нас е направил своя избор с чисти помисли и в името на по-добро бъдеще не само за него, а и за България.
    Дерзайте!

    Reply
  11. Шapкан

    животът вече 20 години показва (имам предвид личния опит, щом историческият не хваща дикиш) – и кое е “по-малкото”, и с какво се различава от “по-голямото” (и тук е ПРЯКАТА връзка на притчата с реалността).
    Колко още трябват данни, за да се направят изводите относно системната несъстоятелност на избирания от вас модел?

    ще припомня друг “колорит” – нерядко повтаряния афоризъм, че “нов бардак със стари курви не се прави”.
    Стари, млади, естествени, силиконови – това няма значение. Проблемът е, че се прави отново и отново БАРДАК, а не нещо друго.

    мога да препоръчам като начална стъпка за възраждане само едно (не конкретно на някой от тук пишещите и четящите, а изобщо на всички): ако не можете да вземете пример от Караджата, поне започнете с подражание на Андрешко.

    Reply
  12. Прасе на дефиле

    Гриша, в логиката не си сбъркал, но допусканията са грешни, а оттам – изводите:
    – не е вярно че при ГЕРБ се краде по-малко, изследвай по-внимателно. говори с държавни служители. обърни внимание колко се плаща на “пашата” за министерско кресло.
    – не е вярно че мафията на б.б. е слаба. т.и.м. не е слаба мафия. никой не е слаб след 20 години естествен подбор.

    ще ми е интересно какъв анализ би направил при други допускания, особено в по-тясно връзка с предния пост

    Шаркан, респект и поздрави!

    пп. милиционерчета, четете ли, четете ли???? ну, читайте, учитесь!

    Reply
  13. Жилов

    Българите през цялото време взимат пример от Андрешко… Я като си направят незаконна пристройка на надстройката на достройката на къщата, я като пътуват без билет в автобуса, и т.н. А самата държава дори нарочно създава ситуации, в които няма как законът да не бъде нарушен, после си затваря очите за нарушаването на закона, освен в случаите, когато даденият човек е неудобен и може да бъде топнат, или когато просто може да има доста приходи от глоби. Целият комунистически режим ни възпита в Андрешковщина, в това да паразитираме върху държавата и да не очакваме, че тя може нещо да направи за каквото и да е.

    “В реалния живот се случват и по-невероятни работи” – а във въображението на религиозния идеалист се случват най-невероятните работи.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Прасе на дефиле: За министерските кресла (още) нямам информация, но гледам какво става по кметствата. Пак се краде доста, но е малко по-малко (а се работи малко повече, поне в София). Изцепки, скандални до степен като договора с Майкрософт на Николай Василев като цяло няма (някои не са много по-малко скандални, но все пак не са от тая категория). Затова съм останал с впечатление, че се краде малко по-малко.

    За мафията на ББ: доколкото знам, отношенията му с ТИМ не са така обвързани, както примерно тези на ключовите “финансиери” на БСП с капотата на кадесарската мафия. (Да не говорим, че капо ди тути капи на тая мафия е Първанов.) Личното ми впечатление е, че ББ се опитва да наложи мафия от свои предани хора, която да заеме значителен процент от “пазара” за сметка на кадесарите, а донякъде и на ТИМ (те на някои места получават гювеч, но на други биват притискани). Успее ли Плевнелиев да прочисти съда, ръцете на ББ да разчисти старата мафия и да наложи своята ще са развързани. Само че, за разлика от старата, неговата мафия ще се разпадне много бързо, когато той падне от власт. Затова мисля така.

    При други допускания, естествено, бих имал съвсем други изводи. Ако крокодилите можеха да летят, щяхме да берем обувки от дърветата, нали?

    Reply
  15. Шapкан

    не, Жилов, не вземат от него пример. Даже ти си забравил какво всъщност е направил Андрешко и пишеш глупости по този повод (без извинение). Никоя власт не поощрява постъпката на Андрешко, защото властта първо се стреми да разрушава естествената човешка солидарност.

    в реалния живот веднъж на сергията ми се изсипаха цяла сюрия нахакани нацисти, да им кажеш нещо напреки – ще те изядат с парцалите, ама след петнайсет минути приказки вече ми се оправдаваха като дечурлиги пред директора на училището – и то без с пръст да ги пипна, само като им се подиграх с факти над “мирогледа им”.
    Ама ти както си падаш по религиозни обяснения, кой знае как ще го изтълкуваш…
    Мисълта ми е, че ако си готов да търпиш – и 40 ще изтраеш, а ако се озъбиш още на първия, глутничавите нападатели се стъписват.
    Нима не ги знаеш тия неща?

    Прасе на дефиле,
    благодаря.

    Гриша,
    още ли чакаш Спасителя на бяла бюлетина?
    Ами няма да дойде. Спасението е в ръцете на бедстващите. Ама докато не се решават да се спасяват, пак ше дойде поредният разбойник, ще разчисти терена за удобство на своята банда, пък вие бройте после колко пъти е било “малкото зло”…
    Не знам за брането на обувки от дърветата, но определено има хора, които жънат ударни реколти рахатлък от тучните ливади на човешката наивна вяра в “добрия” (или барем “по-малко злия”) цар.

    Reply
  16. Шapкан

    и кой ви е казал, че ББ не е от кадесарската мафия? Според вас в ДС само мускетари са се трудели – един за всички и всички за един?
    Питайте хора патили от ДС, да ви отворят очите на клановите борби във всяко едно ведомство на “социализЪма” (държавния капитализъм, същата фъшкия като частния). И всеки клан си напрами мафийка, ама отстрани, в очите на стадото всички вълци са сиви… или по-зле – на оптимистите им се привижда, че в глутницата може да има и някое “честно” овчарско куче.
    Ама нали се сещата каква е ролята на кучето – да пази овцете от вълци… за ножа на овчаря.

    Reply
  17. Божо

    и кой ви е казал, че ББ не е от кадесарската мафия

    Ами аз все това се мъча да повтарям – че е, ама никой не слуша.

    Reply
  18. Шapкан

    Божо,
    нима можеш да говориш от името на “всички”?
    Друг изход няма. Има самозалъгване вместо изход.

    Reply
  19. (името е сменено заради опит за спамене)

    В Европа живеем, но дали сме европейци? А какво всъщност означава да сме “европейци”? И дали някога ще достигнем до тази висша категория и ще спрем да живеем с мисленето, че всичко наше българско и родно вече е обезценено, загубено и опустошено?

    Reply
  20. Григор Post author

    Един добър начин да достигнем до тази категория е да не се опитваме да спамим блогове. Ако повториш, може да си припомня щурите младини, когато подобни неща се отразяваха крайно зле на нечий компютър…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *