Важната новина

Днес пред очите ми мина новина, която вероятно е останала незабелязана за повечето хора. А именно: страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) са се договорили да търгуват помежду си в националните си валути вместо в долари. Като ключова резервна валута между тях ще бъде китайският юан.

Сигурно и аз нямаше да й обърна внимание, ако не следях внимателно за нея вече от няколко години. От около година преди този запис, който обяснява с какво е интересно подобно развитие и до какво може да доведе.

Русия е най-големият износител на петрол на света. Китай е най-големият вносител, Индия също е сред най-големите. Бразилия и Русия са огромни износители на суровини и потребители на промишлена продукция, Китай и Индия – огромни производители и износители на промишлена продукция, от суровини. Когато опитите за петролно ембарго срещу Иран престанат, независимо по каква причина, вероятно той ще е много добре дошъл в компанията им… Между тези държави се върти поне 15-20% от световната търговия, може би повече. Тя е процес, който се нуждае от количества долари, сравними с тези във вътрешното потребление на САЩ. Ако тези долари станат ненужни, трябва да идат някъде – емитирани са, пуснати са в обръщение, САЩ са купили срещу тях нещо. И това някъде е реално да е вътрешният пазар на САЩ, да си търсят там покритието. Което го няма…

Да си призная, когато го писах, очаквах нещата да станат по-иначе. Китай държи като валутен резерв хиляди милиарди щатски долари, Русия също. Надали ще им се иска доларът внезапно да се превърне в хартийки. Най-малкото защото това ще ги лиши от възможността да притискат САЩ на политическата сцена. И ще даде на САЩ повод да се осъзнаят, да спрат изтичането на бизнеси и работни места и да си оправят търговския баланс. И да се върнат отново като суперсила с вековни традиции в гражданските права и свободи, а те са ключов извор на икономическо, и оттам и на политическо и военно могъщество… Очаквах постепенното поставяне на САЩ под контрол, основно китайски, да стане абсолютно незабелязано за публиката. Очевидно съм сгрешил.

Всъщност, може и да не съм. Лишаването на щатския долар от статута на световна валута няма как да стане без официални договорки като тази, а те не може да бъдат сключени тайно – търгуващите няма как да ги спазват, ако не ги знаят. Но пък нищо чудно да са се случили неща, които не съм очаквал и дори сега не зная или не оценявам напълно. Може би например за аналитиците на Китай и Русия да е станало ясно, че САЩ няма да могат да овладеят търговския си дефицит, и може да се действа по-свободно. Или пък щатското правителство да не се е показало достатъчно послушно, и да му е ред да опита тоягата вместо моркова… Надявам се да го разбера в някой момент.

Убеден съм, че нито Русия, нито Китай имат желанието отведнъж да спрат търговията в долари и да врътнат на САЩ събуждащ шамар. Шамарът най-вероятно ще дойде, но когато вече е късно за събуждане – убеден съм, че това няма да е преди 2020 г., нищо чудно да не е преди и 2025, може да е дори след 2030. Дотогава просто ролята на долара и САЩ в световната икономика ще спада постепенно и неусетно, докато тази на Китай и компания ще расте. И процесът ще се контролира много внимателно да е плавен… Да, винаги може да изскочи нещо неочаквано и да промени хода на нещата. Но очакваното е за мен това.

Как ще повлияе тази ситуация на ЕС, и в частност на България? Дали промененото политическо и икономическо положение няма в някой момент да форсира радикални промени в САЩ? Дали… Много и много интересни въпроси. Но нека са в някой друг запис.

27 thoughts on “Важната новина

 1. Pingback: Важната новина | К+

 2. Иван Богданов

  Не е по тази тема, но мисля че е добре да я знаеш!

  PIA1008ЮД.74798 — НС – Бойко Борисов – АСТА
  10:08 09/03/2012
  СОФИЯ — 9 март (PIA) — —
  Министър-председателят Бойко Борисов направи изненадващо изявление в Народното събрание.

  Той бе принуден от народния представител от Коалиция за България Петър Курумбашев, нервно да заяви, че изважда АСТА от “фризера” на МС и ще внесе за ратификация скандалното Търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА.

  Припомняме, че АСТА предизвика многохилядни протести в цяла Европа, включително и в България, когато на европейския ден срещу АСТА само в столицата София излязоха около 10 хиляди души.

  На 14 февруари министър-председателя заяви тържествено, че “спира” АСТА, но всъщност бе замразена процедурата по ратификация. От ПГ на “Атака” три пъти подед внасяха проект за решение на НС, с което да бъде задължено правителството да оттегли подписа на България от споразумението. Депутатите на Бойко Борисов три път отхвърляха предложението това да бъде включено в дневния ред на Народното събрание.

  Reply
 3. Ico

  А дали това не е съществена част от пазарлъците за президентски пост в Световната Банка и други подобни ?

  http://www.capital.bg/biznes/2012/02/27/1775239_stranite_ot_briks_iskat_prezidentskiia_post_v/

  Защото има дговори и договори.
  Договора може да обхваща само определена част от търговския обмен между тези страни, а колко голяма ще е тази част, може да зависи и от това, доколко са се спогодили заинтересованите страни за нещо друго. Стандартна практика. Ако се разровите из публикациите за BRICS, излезли през последният месец-два в USA издания, може да попаднете на материали, в които може и да намерите отговорите на доста от въпросителните около това споразумение.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Делибалтова: Знам. 🙂 И си мисля – не знам Израел дали ще загроби Палестина, но САЩ определено. Последните над 10 години ги вкарва в беля след беля…

  @Иван Богданов: Твърди се, че споразумението ще бъде внесено с препоръка да бъде отхвърлено, и че депутатите на ГЕРБ били поели ангажимент да гласуват против него. Да видим каква ще я бъде. Ако наистина е така, това е почти равносилно на оттегляне на подписа на България – Курумбашев ще има голямо браво от мен. А PRESSCLUB – едно наум към бъдещи нейни новини.

  @Ico: Напълно е възможно и това да е част от картинката.

  Reply
 5. Кирил

  @Иван Богданов: Аз го гледах днеска как протече. Курумбашев наистина натисна Бойко да каже че се отказва от аста, кога ще го внесе в парламента и герб да гласуват срещу тази идиотщина. И Бойко заяви, че до месец(не съм сигурен за срока) ще се гласува в парламента за аста и депутатите от ГЕРБ ще гласуват против АСТА. Така че това е много добра новина.
  @Григор: Аз да те питам, ако имаш възможност да кажеш, според теб защо се получи така, че американците преди 15 години американците бяха най във всичко(технологии, жизнен стандарт, свобода, производство, средна класа) а сега могат единствено да печатат долари, да следят хората и да искат пари за патенти. Аз като си спомня какво беше мнението като се кажеше “Америка” тогава и сега имам чувството че говорят за 2 напълно различни страни.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Кирил: Според мен преди 15 години просто карахме на представи, създадени преди доста повече години.

  Реално за мен американците бяха най в технологиите, жизнения стандарт, свободата и производството някъде през втората половина на 1960-те. Оттогава обаче тръгнаха надолу… А като средна класа според мен дори тогава не бяха най. За мен представата за страна с истински здраво вкоренена средна класа е Германия от 1970-те (и донякъде и сега). А и за производство, впрочем – Германия е вторият в света износител след Китай, с плюс на търговския баланс 2/3 от китайския, при положение, че е 80 милиона срещу 1300 в Китай. И че заплатата на германеца не е китайска, че да е лесно продукцията му да е конкурентна…

  Може някой път, ако имам време, да драсна един запис за Mittelstand-а.

  Reply
 7. Любо Николов

  Втората половина на 60-те години бе времето на една безмълвна и скрита трагедия за човечеството.
  По онова време цял свят вярваше в покоряването на космоса. Не случайно Кларк написа “2001”. Покоряването на океанските дълбини също беше на дневен ред.
  И изведнъж някой дръпна шалтера.
  Уж по икономически причини, но лично аз имам много големи резерви спрямо това обвинение. Например проектът NERVA можеше поне десетократно да поевтини далечните космически полети. А и да реши основните проблеми на един полет до Марс, да речем.

  Reply
 8. Любо Николов

  Втората половина на 60-те години бе времето на една безмълвна и скрита трагедия за човечеството.
  По онова време цял свят вярваше в покоряването на космоса. Не случайно Кларк написа “2001”. Покоряването на океанските дълбини също беше на дневен ред.
  И изведнъж някой дръпна шалтера.
  Уж по икономически причини, но лично аз имам много големи резерви спрямо това обяснение. Например проектът NERVA можеше поне десетократно да поевтини далечните космически полети. А и да реши основните проблеми на един полет до Марс, да речем.

  Reply
 9. Григор Post author

  @Любо Николов: Абе икономическите причини не са малки.

  Едно изстрелване на актуалната през 1960-те ракета – “Сатурн 5” – по съвременни цени е над милиард долара. Вярно е, извежда 120 тона в ниска околоземна, но пак са страшно много пари, а и такива големи товари не се случват често. Совалката е по-адекватна с нейните 20 тона, но нейното изстрелване е 500 милиона, дори по-скъпо на килограм. Полетите на Ариана-5, които са към по 300 милиона на 20 тона изведена маса, продължават активно – графикът й е запълнен до дупка, да си изстреляш спътник с нея се чака по 2-3 години.

  Истинската ми надежда обаче е в мероприятия като Фолкън-а на Елон Мъск. Той твърди, че при достатъчно чести изстрелвания ще може да сведе цената за изстрелване (при 16 тона товар) докъм 25 милиона. Слезе ли цената на килограм докъм 1500 долара, един полет на турист в ниска околоземна ще слезе под 5 милиона, а това ще ги направи доста по-масови – немалко хора имат такива суми. А стане ли космическият туризъм печеливш, нещата ще потръгнат… Но да видим дали ще го бъде.

  Един друг интересен дизайн е IXV-то, което ще лети през 2014-та. Нещо като совалка, но е безкрила lifting body конструкция. Мъничко е, демонстратор, но на такава база може да бъде направен кораб за 10-12 души, или дори повече. Прикрепи ли му се един солиден резервоар пропеланти, може много лесно да бъде ускорен почти до звука и пуснат на височина над 15 километра от тежък транспортен самолет, и да се ускори до ниска орбитална оттам нататък. Жертва се само резервоарът, а той може да е и сравнително евтин, и дори също да се мисли за прибиране и повторна употреба. Излитането и кацането става възможно от летища – идеална туристическа совалка. Ако лети често, цената на полета сигурно ще може да бъде сведена до под 5, може би до под 2 милиона за неголям кораб. А това ще рече цена на полета на човек половин милион и под – броят на кандидатите ще скочи поне десетократно. И колелото се завърта…

  Reply
 10. Делибалтова

  Григ, палестинците са проблем преди всичко за Израел, както и Израел за палестинците. Изглежда ми, че повече търсят как да се унищожат взаимно, отколкото как да живеят едни до други. Може би, защото едната страна се чувства много по-силна. Вярно е, че САЩ допринасят за дисбаланса.

  Но когато собствените проблеми притискат американците, случват се още по-страшни неща. С тези, които откажат да използват долара като международна валута, особено в търговията с петрол. Има такива факти и слухове за Ирак, Венецуела, Либия. На дневен ред е Иран и поне хронологично точно така се подредиха събитията – отказват долара, заплашват ги с война.

  БРИКС обаче е прекалено голяма хапка.

  Reply
 11. emo

  “Аз да те питам, ако имаш възможност да кажеш, според теб защо се получи така, че американците преди 15 години американците бяха най във всичко(технологии, жизнен стандарт, свобода, производство, средна класа”

  Що, сега да не са зле в тези области? Дори да не са номер едно, не мисля че има страна която може да се сравнява с тях.
  Трябва да се съберт поне 5-6 страни, да се вземе най-доброто от тях и да се игнорират проблемните им области, така че да се получин нещо сравнително близко до САЩ като цяло.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Бранко: Това имах предвид по-горе, като казах, че към PRESSCLUB ще имам едно наум към бъдещи новини.

  @emo: Като средна класа в момента САЩ летят към дупката. Като производство също са на път. А какво става със свободата им не ми се говори – вярно е, тръгват от много висока база, но посоката е стремглаво надолу…

  Reply
 13. Иван

  Относно средната класа, ви препоръчвам лекцията на Elizabeth Warren от 2007 година http://www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A “The Coming Collapse of the Middle Class”. Лекцията е дългичка (първите 5 минути не говори Елизабет, така че може да ги прескочите), но гарантирано си заслужава гледането. Имайте в предвид, че нещата които описва са от преди икономическия срив през 2008.

  Reply
 14. Иван

  Малко допълнение към предния ми пост (който все още не виждам). В лекцията освен за ипотеки, става дума за здравеопазване и обучение. Срива на пазара създаде достатъчно добри документални филми за ипотеките. Предполагам че всеки вече е гледал “Sicko” за здравеопазването. Но се съмнявам че имате представа, за бедствието което представлява основното обучение в щатите. За него ви препоръчвам “Waiting for Superman(2010)”.
  Препоръчвам ви да го гледате преди горната лекция.

  Reply
 15. dzver

  Светът се променя и в някакъв момент Китай може да надмине САЩ, но този момент не е настъпил.

  Тази сделка по важност ми напомня на икономическо споразумение между Брежнев и Живков да деноминират цената на доматите във валутни рубли.

  Reply
 16. Кирил

  @emo: Преди като се кажеше Америка се разбираше всичко най. На светлинни години бяха от нас. Имаха небостъргачи, магистрали, много висок стандарт на живот, произвеждаха много неща.
  Сега обаче небостъргачите ги има навсякъде, а за тези в Дубай не говорим.
  Сега пак си ги имат магистралите но по света ги има вече навсякъде, скоро даже и в нашата страна.
  Пак си имат висок стандарт, но оттогава всички страни имат скок в стандарта. Преди 15 години разликата в заплатите в Америка и нашата страна каква беше, а сега каква е? А като им сметнеш и данъци, такси и образование. Това че средната им класа намалява, това че бедните се увеличават.
  Гражданските им права да не говорим – преди можеше обикновен човек до осъди така някой корпорация, че после и внуците му да са осигурени. Сега могат да дойдат в дома ти, да те арестуват, да те задържът за колкото време си искат, да те изтезават и да те убият, само ако се съмняват че си терорист. Такова нещо най-вероятно няма да стане, но има голяма разлика.
  Друг пример е шистовият газ – в цяла Европа има ли големи протести политиците веднага го спират, докато в Америка където има много недоволни и тровени от шистовият газ още продължава, че даже и ще го увеличават.
  Преди колко корупция имаха? Знаеше се че български политик с американски не може да се сравнява. Сега по управлението на Буш, се “раздадоха” толкова много пари, колкото нашите политици не могат да си представят. Това че подлъгаха целият си народ да започнат 2 войни, също не е малко. Това че започнаха да подслушват всички по най-грубият начин. При нас чак такова подслушване и проследяване никога не е имало.

  Преди като се кажеше че нещо е произведено в америка се считаше за качествено. Сега американците изнасят долари, “патенти”(софтуерни, музика, филми), храна и скрап.
  Като им махнеш софтуерните компании и наса какво им остава?
  Американските автомобили могат ли да се мерят с немските?
  Американските банки могат ли да се мерят с швейцарските?
  Американските небостъргачи могат ли да се мерят със дубаиските?
  Американците бяха най-големият защитник на човешките права, сега обаче нещата са коренно различни.
  А преди бяха номер едно в почти всичко. Според теб как ще продължават да командват света?

  А колко им е националният дълг на САЩ? Аз не знам числото на български как е. Въпреки че завърших математическа гимназия, толкова голямо число просто не знам как се казва. Те ако си върнат парите ще са по-зле и от гърците.

  Reply
 17. Nikolay Mitev

  @Кирил: За дълга на САЩ, Гърция и други страни – http://www.imdb.com/title/tt1890383/

  А иначе ако САЩ немогат да върнат дълга си, защото е няколко пъти тяхното годишно БВП. Неслучайно Обама само вдига границата за допустим коефициент, защото иначе следва нов финансов бом-бок.

  Reply
 18. Кирил

  @Григор: Аз малко се отклонявам от темата, но пак новината е важна – в уикипедиа, правителството ще суска архивите(чух го по новините). Даже сме били и 6-тата страна в света която ще го направи. Звучеше много добре, но не казаха, колко точно документи ще качат от архивите, кога ще е готово и още много неща. Аз по принцип не гледам новини защото са под всякаква критика и като информация и като достоверност. Ти се занимаваш с българската уикипедиа и ако можеш да кажеш и подробностите какви са.

  Reply
 19. Григор Post author

  @Кирил: Договорката е определени уикипедианци да могат да ходят в агенцията и да сканират архиви със собствена техника. Файловете отиват за агенцията; копие с ниска разделителна способност се позволява да бъде качено в Общомедия. Поне засега не ми е известно да се предвижда в Уикипедия да постъпят файлове, сканирани от агенцията.

  При наличните обстоятелства и това е по-добре от нищо. Безпокои ме обаче, че публичността на механизма (и най-вече на това, че присъединяването към инициативата е свободно) е почти нулева, особено извън Уикипедия. Ако не му бъде дадена широка гласност се боя, че реално ще работят не повече от четири-пет най-активни уикипедианци. (Като ще късат за целта от времето, в което вършат в Уикипедия други полезни неща, а те са реално опората й – тоест, не е ясно дали вредата няма да е повече от ползата.) Дано изляза лош пророк, или пък дано бъде дадена много по-широка гласност на отвореността на проекта. Но се боя, че е доста вероятно да се получи “хубава работа, ама българска” – проектът да се провали в сравнение с каквото би могъл да бъде.

  Reply
 20. Kiril Tzenev

  Новината е важна, но за съжаление бе пропусната тихомълком от по- големите новинарски ментерджийници… И няма как иначе, защото тази новина не е НИКАК приятна нито на Мърдок, нито на никой от шефовете на новинарниците. направо им бърка в червата, същото се отнася и за всички банкери, спекуланти и патентни тролове, пишман-икономисти, платените социолъзи и политолъзи, ПР-агенти, и мощните корпоративни лобита, които стоят зад всички тях. За сметка на това е първата “добра новина” за бабите и дядовците в село Зелениково от началото на “прехода” досега. Толкова е добра, че някои се чудят дали не е твърде добра, за да е истина.
  Крайно време беше, и както писа някой по-горе, нещата се развиват бързо, и вероятно развръзката ще я срещнем след 10-15 месеца, а не години. не знам, през 60-те ме е нямало, но помня едно от последните изказвания на Горби- дето казва как СССР е направил своята перестройка, но за САЩ тя тепърва предстои. И няма как иначе, след като вече не са номер 1 по никой от параметрите на икономиката- ресурси,производство, потребление, стабилност, обезпеченост,иновации… По всеки 1 от тези параметри САЩ са били номер 1 някога отдавна, но в наши дни челното място се заема от някоя страна членка на БРИКС… Както е добре известно, монополите и картелите не влияят добре върху развитието на никоя икономика, особено ако тя е Глобалната такава. И какво тогаз се чудим, че развиващите се страни официално обсъждат отказването си от съмнителните услуги на монополиста и се организират в свой собствен картел? А докога правителствата и банките ще могат да удържат контрола върху финансите си и дали”интересните времена” от популярното китайско проклятие няма да ни сполетят по- скоро, отколкото очакваме??Защото този път кризата няма да е просто поредната континентална депресия или рецесия, а изглежда ще се окаже една невиждана досега глобална катастрофа… Хартиените пари са били измислени в Китай… За съжаление сами по себе си не са добри подпалки дори за печката,а като заместител на тоалетната хартия изобщо не могат да се сравняват с “радостта на туриста” или дори с остарелия вестник. п.с. U$D—->Tango Down!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *