Доларите, икономиките и още нещо…

Напоследък се скъсвам от смях, като чета прогнозите за движението на долара в средно- и дългосрочен план. То не са продажби на домове в Щатите, то не са рискови фондове, то не са прогнози за войната в Ирак… Непрекъснато имам чувството, че прогнозистите не виждат от дърветата гората. Да не кажа нещо повече – изглеждат ми като хора, които стоят върху малкото пръстче на великан, и когато ги предупредят за това, трескаво вадят лупата и почват да издирват дали някой великан не се е скрил между пръстите им…

Имаше една дума – може да беше “валутен сеньораж”, но може и да греша – която описва печалбата на една държава (или по-точно на централната й банка) от това, че печати сама валутата си. Ето как става това:

Представете си една държава, и икономиката й. На пазара има еди-колко си пари, срещу които стоят еди-колко си стоки (услуги, и пр.). Съотношението им определя цените – кило домати струва, да кажем един лев; един лев струва кило домати.

Да, но така е в един определен момент. След година, ако икономиката е нараснала междувременно с 5%, срещу 100 лева на пазара вече ще стоят 105 кила домати. Съотношението пари / стоки е нарушено – цените няма как да останат същите. А промяната на всички, или повечето цени, е неприятно нещо, и всяка разумна държава гледа да го избягва.

В този случай избягването е лесно. Държавата напечатва 5% повече пари чрез централната си банка, и ги пуска в обръщение. На пазара 105 кила домати вече стоят срещу 105 лева, и паритетът е запазен на изходното ниво. Всичко е наред.

Има обаче една интересна подробност. Държавата не раздава тези новонапечатани пари на всички. Тя си купува неща срещу тях – плаща заплати на служители, изплаща дългове, инвестира в проекти… Купува стоки с хартийки, които просто ей така е напечатала! И те имат силата на абсолютно реални пари. Защото имат абсолютно реално покритие, далеч по-истинско от златото в трезори – стоки, които охотно ще бъдат продадени срещу тези пари.

… Добре. Представете си сега световната икономика. Има една световна валута, в която се извършват (почти) всички междудържавни плащания – щатският долар. Световната икономика расте – САЩ печатят все повече хартийки. И купуват срещу тях астрономически количества стоки, поддържат вътрешния си жизнен стандарт висок, и т.н. Сигурно в света циркулират далеч повече долари (било в реален хартиен вид, било в други видове; “печатят” е опростителската дума, точната е “емитират”), отколкото вътре в САЩ. Хубаво е да ти да печатиш световната валута, нали?

Да, ама до време.

Да се върнем към държавата с левовете и доматите. Какво става, ако икономиката й започне да се свива, и стоките след година са с 5% по-малко? Пари лесно се печатат и раздават, но няма как лесно да ги вземеш обратно. Всякакви трикарии с банкови влогове, блокирани нива на депозити и прочее са до време – в един момент възможностите им се изчерпват, надигащата се вода прелива през язовирната им стена, и стават лоши неща. Инфлация, спадане на жизнения стандарт, а при особено голям дисбаланс между парите и стоките може да се получи и истинска национална катастрофа. Държавите обикновено в такива моменти правят обмени на парите, валутни бордове и други тежки финансово-рестриктивни мерки от списъка на “последните средства”. Какво обаче става, ако тези средства не са достъпни?

Да се върнем пък към световната икономика. Какво става, ако тя започне да се свива, вместо да расте? Или ако продължава да си расте, но този дял от нея, който се търгува в долари, започне да се свива – примерно защото се е появила друга могъща валута, примерно еврото, която се управлява по по-ясни и формализирани правила от долара, и постепенно започва да го измества в междудържавната търговия?…

Точно така. Напечатаните хартийки започват да се връщат в САЩ, за да търсят стоково покритие. В колосални количества. Няма как да направиш валутен обмен, без реално да обявиш финансова война на целия свят. Валутният борд не върши работа, нито която и да е от рестриктивните мерки от кошницата с последните средства. Както нищо не може да те спре да не купуваш стоките на света срещу хартийки, докато парите ти са неговата валута, така нищо не може да те спаси от връщащите се хартийки, когато валутата ти престане да бъде световната.

И нещата са каскадиращи. Започнат ли доларите да губят позициите си на световна валута, се получава излишък от тях на пазара. Стойността им започва да спада. Тези, които не виждат от дърветата (или по-точно от листата им) гората, може и да купуват долари с надеждата, че ще поскъпнат скоро отново – но по-глупавичките, които събират две и две, знаят, че поскъпването няма да го бъде скоро, или че ще е малко и за кратко, и после падането ще е още по-лошо, и продават доларите си. И кръгът се затваря. Колкото повече позиции губи доларът, толкова повече спада доверието в него… Докато САЩ бяха световната работилница, това можеше да бъде спасено някак – но вече не са.

Накъде вървят нещата? Накъдето е логично да се очаква. Иран и Венецуела все по-категорично предлагат петролът на ОПЕК да започне да се търгува и в други валути освен в долари. Засега саудитският крал ги удържа – но в един сигурно скорошен момент те просто ще започнат да продават в евро направо. И вероятно ще ги последват и другите петролопроизводители, този път не заради идеология, а заради интереса си. Когато да купуваш долари с петрола си означава да купуваш хартийки… Същото сигурно ще се случи и на другите световни пазари. Не изключвам възможността да дойде момент, когато дори САЩ да бъдат заставени да плащат някои неща в евро. Надали ще е скоро, но би бил последният пирон в ковчега на долара.

А този ковчег май е по-скован вече, отколкото си личи. Преди десетина дни зам-директорът на Китайската централна банка заяви, че доларът е загубил статута си на световна валута, и Китай ще потърси начин да разнообрази валутните си резерви. Валутните резерви на Китай са около хиляда и петстотин милиарда долара. Не виждам каква по-голяма камбана би могла да бъде ударена. И да има как да е по-ясно за кого бие…

Добре, де. Който държи позиции в долари – предупредени сте. Оттам нататък, парите са си ваши… Само че нещата не свършват дотук.

Ще се юрне ли Китай да продаде следващия месец, примерно, хиляда милиарда долара? Ако го направи, САЩ надали ще се отърват с рецесия като тази от 1929 г. Дори без да броим колко още плочки от доминото биха паднали, а няма да са малко. Така че САЩ в момента са заложник в ръцете на Китай. Може да го плюят, може да приемат декларации срещу нарушенията на правата на китайците, но няма да направят нищо реално. (Ако смятате да идете на олимпийските игри догодина, за да протестирате, очаквайте китайската полиция да не е толкова милостива към вас, колкото обикновено е към чужденци. Познайте защо.)

И това е само началото. Китайците мразят варварски игри като шаха – при които, вземеш ли фигура на противника, я сваляш от дъската. Те уважават игри като го-банг, в които вземеш ли фигура на противника, тя става твоя и играеш с нея. Така че нищо чудно САЩ да почнат с времето да са много про-китайски… Да, от другата страна пък е американското население, а то е възпитано да вярва в демокрацията. Ама напоследък май се е попревъзпитало доста, като гледам какво става там.

И дори така, рано или късно, лавината ще се откъсне. Доларовите валутни резерви на дори всички държави по света са малки в сравнение с количествата долари, които се търгуват в световната икономика. Свие ли се достатъчно доларовият дял, дори по най-мекия възможен начин, жизненият стандарт на САЩ рискува да спадне осезаемо. Какво става в такъв случай в такава държава? Екстремизира се. Фашизира се. Натрупаното недоволство трябва да бъде извентилирано нанякъде – и изпитаното средство е външната агресивност. Не е изключено в един момент да проимаме бедни и вътрешно репресивни и несвободни, но въоръжени до зъби САЩ – с други думи, нов СССР. Но без нови САЩ, които да защищават демокрацията…

Още по-неприятно става, ако пък САЩ загубят военната си мощ. Стане ли това, други държави ще надигнат глава. И страшните ще са не лудите като иранския президент или някой нов Саддам, а Русия и Китай. Две държави, чиито апетити никога не са секвали, и които никога не са били световният еталон за добър и свободен живот на хората… Особено пък Русия, която надали се е разделила с мечтите си за имперско величие. И за повторно прилапване (този път не хлабаво като преди) на всякакви там Задунайски губернии…

Към момента единствената светлина в този тунел е Европейският съюз. Дали той ще успее да балансира нещата, без да е като минимум сериозна военна сила – нямам представа. Дали ще успее да избегне капана на световния валутен сеньораж, в който паднаха САЩ – също. И най-вече нямам представа дали ще стане място, където хората водят свободен живот, или не… Този набор от отговори май е прост.

Ако стане място, където хората живеят свободно, ЕС ще стане световна сила, с или без страховита армия. Ако се превърне в псевдодемократична система, в която държавите шпионират гражданите си безконтролно и за щяло и нещяло… не бих очаквал да стане нещо твърде различно от така описаните нови САЩ, нова Русия, или нов Китай.

А това ще рече, че ще трябва да се търсят нови територии за създаване на място за свободен живот. И сигурно дори тогава ще бъдат намерени. 🙂

23 thoughts on “Доларите, икономиките и още нещо…

  1. Георги

    Направо ме изумяваш с обширните си познания, за икономическите говоря, защото за тях мога да преценя. Напълно логично от икономическа гледна точка обясняваш. Освен това, когато започна войната в Ирак, един мой преподавател асистент, каза, че имало някъде забутано като факт, че ОПЕК искали да търгуват петрола в евро и за това започнала войната, да ги сплашат и да продължат да търгуват в долари. Както се знае петрола е една от най-търгуваните стоки и т.н. следвайки твоите икономически разсъждения се стига до същия извод.

    Reply
  2. dzver

    Разбира се, бъркаш.

    САЩ освен че доминират с долара на целия свят, притежават компании по целия свят. Така че както Китай притежава 1500 милиарда долара, които едва ли са деноминирани в хартийки, ами са депозити, акции, облигации и какво ли още не в долари, така и частният сектор в САЩ притежава сериозен дял от китайската икономика.

    Всички са оплетени като свински черва и за да се превърне в САЩ в СССР е нужно много повече от волята на саудитския крал. Нужно е населението им да е от мужици, а не от свободни хора, уважаващи закона и уважаващи се един друг.

    Можеш да си позволиш, иди да видиш – иди в Русия и в САЩ, повърви по улицата и си направи изводите.

    Reply
  3. Борислав Борисов

    Dzver ме изпревари с няколко минути, просто ще кажа, че е напълно и абсолютно прав. Ще допълня само още нещо полезно. Има в глобалната икономика (вече) два много важни ключови фактора – виртуални пари, които се движат мигновено (Пол Вирилийо, “Скорост и политика” е отново много актуален) и Интернет. Сценарият, който описвате, няма как да се реализира. Щеше да бъде реалистичен преди 10 години, може би. Нито 1929 г., нито китайско-руска доминация ни очаква. Ефектът на дигиталната революция (а тя все още е в зората си) е тъкмо в това.

    Reply
  4. Емо

    dzver, нали не си мислиш, че германците са се събудили една сутрин лоши и са решили да избият милиони хора?

    Reply
  5. Калин

    Гри, благодаря за всичкото – но най-много за хода на долара. Тия дни съм по-прагматично насочен и се опитвах да разбера накъде ще се движи чудовището. След това изложение няма да се чудя много-много – отивам да си обръщам стипендията (която ми е в долари, нищо че сме в Бг *въздъх*) още в понеделник.

    Reply
  6. nname

    има и обратното явление: китай и южна корея от няколко години умишлено подкрепят долара… защото ако падне милиардите им доларови резерви ще се обезценят жестоко. позволяват си да обменят и да купуват злато в съвсем малки киличества и валутните им курсове са фиксирани към долара

    САЩ е страна с чудовищен вътрешен дълг, лихвите по който са най-голямото перо в бюджета и нарастват бързо от година на година. много икономисти там недоумяват как е могло да се допусне текущото положение (добър принос има Буш администрацията) и какво ще се случи след неизбежното девалвиране на валутата

    междуфирмената задлъжнялост в америка е на колосални нива. всичко ценно в икономиката е ипотекирано, после емитирано на борсата и препродадено на спекулативни инвеститори, фондове, които също оперират с дългови пари и разчитат на краткосрочни приходи.

    на практика пенсиите на хората са инвестирани и заложени на карта, която ще изгори, медицинското облужване и висшето образование са частни и правителството им изземва доход без да дава достатъчно услуги.

    крахът е сигурен, въпросът е дали няма как да се удължи агонията още 5-10 години. след това срив на акциите, на имоите в цял свят, а в САЩ толкова домакинства ще фалират, че няма да им стигнат затворите да ги прибират 🙂

    Reply
  7. veni markovski

    S izvinenie za metodievicata.

    1500 miliarda, kazvash? Mozhe bi e dobre da se zamislish dali tova e mnogo ili malko. Ako ne se lyzha, towa e sumata, kojato sa platili do momenta za voinata v Irak.
    Zashto ne pusnesh i srawnenie za BVP i za proizwoditelnostta na truda v US i vg Kitaj?

    Neshtata ne sa tolkova ednoznachni, kolkoto izglezhdat. Shto se otnasja do izkazwaneto na shefa na kitajskata banka, zwuchi mi kato losh prewod na towa, koeto toj mozhe bi e kazal. Chowekyt, kojto dyrzhi w bankata si walutnite rezerwi na Kitaj da kazhe neshto, ot koeto tjahnata stojnost shte namalee?! Ako beshe taka, dosega da sa go linchuwali 🙂

    Reply
  8. Longanlon

    Много добър анализ, обяснение като за идиоти (аз така обичам 🙂 ) и интересни прогнози.

    Демокрацията винаги е била дефицитна стока в човешката история… Такива или онакива, направо не ми се мисли какво ще стане, ако САЩ отслабне дотам, че някой се осмели да наруши настоящия pax Americana…

    Reply
  9. mick

    Интересен пост. Искам да вметна обаче някои неща: 1. май беше към 2001-2 година когато фенералният резерв спря да обявява колко долари са в обръщение – което ме кара да мисля, че американците се подготвят отдавна за слабия долар, даже сами го създават – просто печатат повече долари, както се казва докато поеме 😉 – нали при инфлация, длъжниците са най на далавера, а УСА е отдавна е голям длъжник. 2. Не напразно американците продължават да харчат в пъти повече за въоръжение от другите държави – да си световен полицай си има предимства, даже и да нямаш силна валута. 3. Ясно им е че не могат да се задържат на върха и единственото което могат да правят е да а) създават размирици сред конкурентите (разбутаха Европа на етнически принцип) б) да превземат стратегически ресурси(нефт(Икак), наркотици(Афганистан) ). Всички тия неща обаче не трябва да ни карат да подценяваме УСА, там има хора които мислят с десетилетия напред – и единственото което им е в главата е, тяхната държава да е водеща – другите държави не са важни, целта оправдава средствата. В момента по-важно е да изкупуват и завземат ресурси. Тъй като те печатат доларите, колкото повече ресурси могат да си закупят сега, толкова по-добре. После доларите ще струват по-малко, но какво от това, важни са ресурсите. Получава се една обърната пирамида. Вместо да печелят в долари, американците печелят в ресурси 😉 Все пак, въобще не ми е ясно какво ще стане с долара, до колко ще се срине? Може би след време ще въведат нов долар?. Притежавайки огромна част от стратегическите ресурси на земята, огромната армия.. може би ще успеят? В крайна сметка, не валутата, а ресурсите и произвежданите стоки са важни.

    Reply
  10. Григор Post author

    @dzver: Това, че американски компании имат големи вложения в Китай, няма абсолютно никакво влияние върху нещата. Единственото, което ги определя, са съотношенията количество пари към количество стоки на пазарите, на които се пазарува в съответните валути. Ако това отношение стане от 1:1 2:1 в полза на парите, просто е невъзможно парите да не се обезценят два пъти. С всички абсолютно неизбежни последствия от това.

    И да, един добър човек много трудно става един лош човек, но уви, тълпа добри хора страшно лесно става тълпа лоши хора. Случвало се е толкова пъти в дори най-новата ни история, все при аналогични условия, че не виждам смисъл да споря възможно ли е, или не.

    @Борислав Борисов: Такова нещо като “виртуални пари” в икономиката няма. Има виртуални долари, виртуални еврота и пр. – оттам идва проблемът: реални хартиени, виртуални или в какъвто и да било друг вид, различните валути си остават различни. Скоростта им на движение и наличието на Интернет нямат никакво отношение към съотношенията пари-стоки на пазара, точно както и вложенията на американски компании в Китай. Единственото, което може да постигне нещо за спасяването на долара, е координирани усилия (на цената на огромни жертви) на световната финансова общност – и дори те могат да постигнат най-много малко по-меко падане на стойността му.

    @nname: Не съм следил вътрешното положение в САЩ; ако наистина е такова, нещата са още по-трудни за овладяване, отколкото съм предполагал.

    @veni markovski: САЩ (държавата) са платили за войната в Ирак до момента около една трета от тази сума, и почти нищо от тази една трета не е загубено за САЩ (икономиката) като валутен резерв – плащана е на практика само на американски компании. Производителността на труда в Китай наистина е далеч под тази в САЩ, но това отново няма никакво отношение към съотношението пари-стоки на доларовия пазар.

    Зам-председателят на китайската банка никога нямаше да си позволи такова изявление, ако Китай беше демократична държава с изборно управление. Ако случайно Китай е, да кажем, посткомунистическа тоталитарна държава, в нея ще става каквото реши ръководството й, независимо дали е икономически оправдано, или не. (Особено ако е оправдано откъм разширяване на властта им.)

    @mick: Ако САЩ купуват ресурси в долари, то те емитират още повече хартийки, и ударът после ще стане още по-лош. До колко ще се срине е трудно предсказуемо; ако обаче се срине 2 пъти, е вероятно жизненият стандарт в САЩ да спадне с поне 20%; ако се срине 3 пъти, спадането вероятно ще надхвърли 50%. Според мен това е напълно достатъчно, за да започне вътрешно радикализиране и да се създаде подходяща атмосфера за надигането на екстремизъм. А тръгне ли се по тая наклонена плоскост, спирането може да се окаже трудно…

    Reply
  11. MacTeP

    Много добър анализ. Определено по-голямата част от нещата ми бяха минавали и на мен през главата. Макар и да не съм икономист мисля че нещата изглеждат наистина така. А за кризата която говорите… всички които са в US коментират, че вече има много проблеми и нещата никак не са на добре…
    А за това че парите се управляват от корпорациите… ами да, така си е, само че корпорациите са най-големите курви и веднага ще преминат към валути, които са им изгодни.

    Reply
  12. Григор Post author

    @Some One: Специалистите по световната еврейска конспирация, естествено. Непрекъснато ги отчитат.

    Reply
  13. Pingback: [video] Америка - печатницата за пари набира скорост

  14. exPesho

    Нещата не са толкова прости естествено. Стойността на парите само донякъде се определя от функцията им на платежно средство в междубародните разплащания. По-съществена е ролята им на информационен канал за процесите между относително (в днешно време) обособени икономики. Китайците ще се ориентират към други резервни валути само ако тези валути идват от пазари които са интресни за тях. Огромния доларов резерв на Китай и огромния дълг на САЩ всъщност ни казват че двете икономики са симбиоти. В китайската има свръхпроизводство, а в американската свръхпотребление. Купувайки долари китайците всъщност поддържат най-важното за тях икономическо качество на американците – да потребяват в огромни (в сравнение с който и да е друг пазар) размери. Традиционно все още икономиките се разглеждат като национални, но те отдавна вече не са само национални. От дест години вече слушаме апокалиптични прогнози че днес-утре китайската икономика ще прегрее, ама тя нещо не иска да чува такива пророчества и си расте със ъщите темпове. Откакто американците също влезнаха в режим на бюджетен дефицит пак слушаме апокалиптични прогнози как всичко ще се сгромоляса, но ефекта е само че теповете на растеж на САЩ се смъкнаха едва сега под 3% които пък в очите на обединена Европа изглеждат като мираж.

    Колкото до конспиративните теории че САЩ нападнали Ирак за да спасят долара като платежно средство в петролната търговия – ами те просто нямат интерес да го правят. Скъпия долар означава по-трудно продаваеми американски стоки, по-малко производство, по-малко работни места и по-малко потребление вътре в САЩ, което е доста по-голям по мащабите си ефект от евентуалните икономии на средства за енергийни ресурси. Погледнете Европа в момента – скъпото Евро тушира донякъде скока в цените на енергийните ресурси, но с цената на загуба на конурентоспособност на международния пазар.

    Reply
  15. exPesho

    И едно допълнение – това че съотношението пари-стоки определяло цените пък съвсем не е вярно. Цените се определят от търсенето и предлагането и само се изразяват във величината на една специфична стока наречена пари. Ето защо ако икономиката нарастне с 5% то това не води до промяна на цените. До промяна на цените ще довде тъкмо това, което ти смяташ че запазвало цените – печатането на пари. Печатането на пари само ще пусне в обръщение повече пари, тоест предлагането на пари ще се увеличи, което пък води до намаляването на тяхната стойност, което пък е равносилно на повишаване на цените на доматите (примерно). Това за общото ти допускане как работи икономиката. Иначе имаш и разминаване с фактите конкретно за курса на долара: нито американската икономика се свива (тя расте по-бързо от европейската), нито обемите на сделките склчювани в долари се свиват (петрола продължава да се търгува в долари и дори еврозоната пазарува горива с долари, което в момента за нея е много добре), следователно по твоята логика долара трябва да расте със страшна сила, ама той пада. Много показателно е съотношението цена на петрола и курс на долара. Би трябвало при ръст на цените на петрола долара да поскъпва, но вече 3-4 години се случава точно обратното.

    Така че помисли по-внимателно над нещата на които си се смял – продажби на домове, лоши кредити, войни и т.н.

    Reply
  16. Григор Post author

    @exPesho: Уви, грешиш.

    Стойността на парите се определя единствено и само от стойността на стоките, които стоят срещу тях. Вътре в стоковия набор едни стоки могат да поскъпват или поевтиняват за сметка на други, но паритетът се спазва винаги и абсолютно задължително. Обратното би било финансово перпетуум мобиле, пълен и точен аналог на физическото.

    Провери си още веднъж сметките за икономиката. Грешката е обидно елементарна.

    Reply
  17. exPesho

    Уви, не греша. Никога масата на парите в обръщение не е равна на стойността на стоките. А стойността на парите се определя както от тяхното наличе, така и от дохода, който носят. Това са елементарни положения от икономиката. Колкото до перпетум мобилето – може и да изглежда така ако не познаваш физиката на икономиката. Всъщност твоята теза е класическо онагледяване на т.нар. от Маркс “паричен фетишизъм”. Но дори ако не разбираш теорията на икономиката би трябвало поне да се замислиш защо твоята хипотеза за курса на долара не съответсва на фактите.

    Reply
  18. Григор Post author

    @exPesho: Единствената причина да вярвам на тази хипотеза е, че тя съответства точно на фактите. Ако се вгледаш, ще установиш, че доларът се подчинява на нея в пълна точност. С какво, според теб, доларът ще бъде сринат, ако търговията на петрол престане да бъде в долари?

    А общата сума на парите в обръщение винаги е точно равна на общата цена на стоките в обръщение (освен точно в момент, когато този паритет е нарушен, и нещо се обезценява или поскъпва, за да го възстанови). Отклонения са възможни единствено в мащаби, незначими на фона на цялото. Не ми е известно по-елементарно положение на икономиката от това, и не очаквам то да се промени някога – поне докато законите на икономиката важат. Причината е, че цената на всички стоки в обръщение се определя именно и точно от сумата на всички пари в обръщение. Това е причината при напечатване на повече пари, отколкото са стоките, цените да се качват, и парите да се обезценяват, например.

    (На теория от това правило може да има изключения, например при натурална размяна, когато едни стоки се купуват срещу други стоки. В съвременната икономика обаче натуралната размяна на практика не съществува, което я изключва като фактор. И пак на теория, е възможно едни пари (валути) да се купуват срещу други пари, и така обемът на пазара им да се запазва – но прекупуването на пари е процес, който носи загуби, и всеки финансист се мъчи да го сведе до нула; това на практика го елиминира от мащаба на обмените, които биха могли да променят размера на пазара на валутата. Оттам нататък просто няма какво да промени положението.)

    Reply
  19. exPesho

    Остава да не мислиш в бъдеще пожелателно време и да разбереш защо доларът се срива СЕГА. Иначе те съветвам поне да прочетеш някой учебник по икономика като за начало. Със здраве от мен.

    Reply
  20. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Важната новина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *