Подслушвания, подслушвания…

Бях решил, че няма да пиша тук на политически теми поне до изборите. Ако мога – и след това… Но днес не можах да се сдържа.

При едни клиенти имах доста съмнителното удоволствие докато работех да чуя записа на разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Съдържанието ме отврати до немай-къде. Но още в началото привлече вниманието ми един любопитен въпрос.

Кой ги е подслушвал и записал? Надали е Цветан Цветанов – няма собствен подслушващ екип, а ще е твърде голям риск да действа чрез МВР през главата на служебното правителство. Още повече че персоналът на „слушалките“, доколкото ми е известно, е почти несменяем отпреди правителството на ГЕРБ. (По-неофициално съм чувал и че яко бичи частни поръчки, но това вече е недостатъчно добре потвърдено – източникът, от когото го научих, е напълно способен да се опита да ме излъже.)

По принцип този тип изпълнения са в стила на Алексей Петров, но предизборно би могъл да ги върти кой ли не. А може би и не само избираните политици… Кой? И, по-интересно, как? Подхвърлено микрофонче, или какво?

Отговорът дойде неочаквано – случайно ми се счу, че в паузите на разговора чувам биене на сърце. Вслушах се внимателно – наистина! И освен него поне веднъж-два пъти различих добре шум от дрехи.

Вероятно сте виждали неведнъж по телевизията водещи на това или онова предаване с микрофони, забодени на ризата или вратовръзката. За да не хващат биенето на сърцето, шумоленето на костюма и т.н., тези микрофони са звуково насочени към областта, където трябва да е лицето на водещия. По тази причина те улавят само неговия говор – други говорещи, дори застанали до водещия, не се чуват. Това е чудесно за тоноператорите в студиото, но не е добро за хора, които искат да запишат тайно разговор. Тогава се налага под дрехите, най-често на нивото на деколтето на костюма, да се сложи не толкова насочен микрофон, за да улавя и другите събеседници. Недостатъкът? Улавя биенето на сърцето и шума от дрехите.

Иначе казано, записът беше направен тайно от един от тримата. Някой, който е знаел точно какъв микрофон се използва за такава цел, и е разполагал с такъв. (Или е бил инструктиран от някой друг, който знае какъв микрофон е нужен и разполага с такъв.)

Дори да бях глух и да не можех да преценя чий глас се чува най-ясно и отблизо, нямаше да ми е трудно да се сетя. И за тримата се подочува по това-онова за корупция, но единият е оплескан до ушите. До степен даже да го разследват в момента, ако и за дреболии. Това, което аз съм чувал за него, би стигнало на който го знае за изнудване на десет души, не на един – а ако съдя по косвени белези, надали знам и една десета от нещата… Иначе казано, вероятно някой просто го е предупредил колко бързо и лесно може да нарасне делото срещу него, и колко по-богато може да стане. И как би могъл да си го спести, ако запише някой компрометиращ разговор и го предаде на които трябва.

А кой го е предупредил, и на кого трябва да предаде записа? Не е толкова трудно да се сети човек. Знае се от какъв е-майл е изпратена информацията – от намиращ се в mail.ru.

Че няма да го пратят от български е-майл провайдер, е ясно – ще последва светкавична операция на ГДБОП ООД и логовете с IP-тата ще излязат на бял свят, а оттам нишката до изпращача е къса. В чужбина… службите на съответната чужбина трябва да са доста глупави, за да не се опитат да научат кой подслушва ключови политически фигури на малка, но стратегическа страна. Но все пак вероятността да бъдеш стиснат за гушата е под 100%, ако знаеш какъв провайдер и в каква чужбина да избереш.

Логичният избор е адрес в gmail.com – Google няма да предоставят лесно лична информация, и в конкретно такъв случай американските закони ще са на тяхна страна. Правителството на САЩ може да се опита да иска инфо, но шансовете му да успее са минимални. В Русия положението е обратното – всичко за изпращача ще бъде научено още по-бързо и гарантирано, отколкото в България. И все пак изпращачът е избрал Русия. Иначе казано, той изобщо не се тревожи от идеята руските служби да научат кой е, но го безпокои дори минималната вероятност американските служби да научат кой е… Което според мен дава и отговора на кого Мирослав Найденов е предал записа – иначе казано, кой му го е поръчал.

И още нещо. Това се случва ден след като Найденов беше изключен по експресната процедура от ГЕРБ. Съмнява ме съвпадението да е случайно. Не е гарантирано, но е сравнително вероятно поръчителят да е ценял Найденов главно в качеството на „къртица“ в ГЕРБ, щом го издъни като издайник точно след като стана неизползваем за това. Найденов надали е корумпиран (т.е. подлежащ на шантажиране) само откакто е министър, така че нищо чудно да е бил „къртица“ още отпреди да е министър, или дори гербер. Иначе казано, наш Батман май получи още един чудесен урок колко неприятни последствия може да има толерирането на корупционери – с голяма вероятност конците им ги държат едни умели и с много опит кукловоди.

Което за пореден път ме навежда на мисълта, че може ГЕРБ да са добрата алтернатива на изборите. За един бит двама небити дават. А когато става дума за бит на тема корупция…

Пфффф… Таман мислех, че съм се погнусил достатъчно от тоя тъп пожарникар, за да му тегля майната и да се чудя кой друг е най-малко лошият избор, и другите избори пак се оказаха още по-лоши. Войната за съдебната система изкарва наяве такива миазми, че и най-запушеният нос трудно ги изтърпява.

76 thoughts on “Подслушвания, подслушвания…

  1. Ани

    Защо всички говорят за това как е направен записа???? Защо почти никой не говори за съдържанието на разговора? Всичко, което си говорят тримата е гнусно, отвратително и нагло!!!! Това е истината! Ужасното е, че не само те говорят така, когато мислят, че никой не ги чува … това е езика на политиците за които ние сме пионки .. отвратително е!!!!
    Наистина няма избор, но не мисля, че трябва да избирам по-малкото зло … по-скоро няма да избирам. Няма смисъл … и не мисля да правя избор. Защото такъв НЯМА!

    Reply
  2. Бранимир

    Извинявам се за израза, ама на тези избори човек да гласува за ГЕРБ, понеже няма за кого другиго е все едно да обърне резбата с оправданието, че няма жени.

    Reply
  3. Gabo

    @Бранимир, според теб е по-добре да се гласува за травестити, така ли? Дето си сменят пола кога и както им е угодно и затова се смятат, че не са педали?

    @ Григор – написал си почти 1:1 моите разсъждения по темата, само дето мен ме мързеше да ги напиша. По-забавното е, че чрез всички тези простотии някой хора си мислят, че ще обърнат изборите, как не се научиха от предишните, че с кал и тиня имидж не се гради.

    Reply
  4. Gligi

    Който работи с техника за подслушване сигурно се сеща поне ТОР да използва…

    Reply
  5. Иван

    От статията в dnevnik.bg :
    “По това, че записът продължава и след раздялата на ББ и МН и се чува как МН казва на шофьора на ББ да го закара до “Банкя палас”, чуват се и разговори от радиостанция (явно в колата) може да се съди, че не е изключено устройството за запис всъщност да е в МН (неговият глас се чува най-ясно и през почти целия разговор, а на моменти се чува и звук, определян като сърцебиене).”

    Ще ми е любопитно някой да изолира сърцебиенето и да съпостави учестяването му с темите на разговор. Може да излезе нещо като примитивен детектор на лъжата 🙂 Може да подскаже и кой дърпа конците на МН.

    Колкото до микрофона,
    за съжаление вариантът телефонът му да е бил хакнат, е несъстоятелен. Той самият, само преди ден обясняваше, как всички знаели че Цецо подслушвал телефоните им, и затова ги оставяли в другата стая. Изведнъж да се окаже, че си държи телефона във вътрешния джоб, когато е на тайна вечеря с шефа…
    Някои хора считат че записът е направен с обикновен диктофон. Записването с “жица” стил криминален филм би означавало, че записът е легален. Но институциите вече потвърдиха че никой от участниците не е подслушван и разработван в този момент.
    Остава и вариантът да му е сложен скрит микрофон…

    Някой да посочи къде могат да се намерят оригиналните файлове? Ще е любопитно да се съпоставят с тези от “Ало, Танов”.

    @Бранимир,
    Ами… това с резбата си е по-скоро факт от живота. Примери бол – затвори, казарми, католици…

    Reply
  6. gezatop

    @Иван
    “Ще ми е любопитно някой да изолира сърцебиенето и да съпостави учестяването му с темите на разговор. Може да излезе нещо като примитивен детектор на лъжата 🙂 Може да подскаже и кой дърпа конците на МН.”

    Не мога да го намеря в момента, но мисля че го четох в Дневник – пулса се ускорявал с около 20% когато ставало дума за някоя си Кристина Спасова, с която Найденов очевидно живеел. Лоста за “дърпане на конците” на един мъж си е все там…

    Reply
  7. Ники

    Бранимире, жени отдавна няма, повечето са курви, дето преследват само пари. Така че не се извинявай, просто още не си разбрал жената до тебе каква е!

    Reply
  8. Шapкан

    Което за пореден път ме навежда на мисълта, че може ГЕРБ да са добрата алтернатива на изборите. За един бит двама небити дават. А когато става дума за бит на тема корупция…

    1) добрата алтернатива е отказ от избори, партии, държава – и преминаване към федеративно гражданско самоуправление. Вкл управление на собствеността – обществено.
    2) и кой беше “бит”? Политиците? Не ми изглеждат даже нашамарени. Леко нервирани (дори не всички) – и толкоз.
    3) корупцията не е “болест на държавата”. Корупцията е нормален режим на функциониране на държавата.

    Войната за съдебната система

    съдебната система обслужва интересите на държавата за сметка на гражданите. Поначало е така.

    Reply
  9. Иван

    @gezatop,
    Найденов беше казал, че е пратил семейството си в чужбина, защото се страхувал за тях, нали?
    Изобщо няма да се изненадам, ако и любовницата му е в неизвестност.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Ани: Съдържанието на записа безспорно е ужасно. Но в демократична държава няма избор единствено който се откаже от избора си, и така го подари на другите. Не помня кой беше казал една много мъдра мисъл – че когато от политиката се махнат отвратените, в нея остават само отвратителните.

    @Бранимир: Където няма жени, няма жени. Изборът е между обръщане на резбата и на***ване. И който не иска да го направи за себе си, друг го прави за него.

    @Gabo: Не съм склонен да съдя сурово реалните „нетипични“ сексуалности. Но за тези в преносен смисъл съм напълно съгласен.

    @Gligi: Пробвал ли си да си правиш е-майл акаунт през TOR? Ако не, пробвай. На доста места ще имаш „приятна“ изненада. Без да броим, че кадърен хакер ще те проследи и през TOR-а без никакъв проблем (правил съм го на няколко пъти, просто от любопитство – а не съм особен майстор).

    @Иван: За да се чува сърцебиене, няма как микрофонът да е в джоба – трябва да е на гърдите (което е и най-удобното място за записване на разговор, тогава звукът е най-чист). А там е на практика невъзможно да ти сложат микрофон без да го забележиш.

    @gezatop: Повечето замесени в наистина тежка корупция не са мъже до степен да има как да им се дърпа този лост. Така че ми се струва малко вероятно.

    Reply
  11. +0

    @Григор – ще ми е интересно да опишеш с две-три думи уязвимостите на тор и стратегията, която си ползвал, за да го проследиш. Мислех си, че все пак има достатъчно ниво на сигурност, което да кача цената на проследяването до толкова, че в много случаи да не си заслужава.

    Тази работа с пощата в mail.ru ми изглежда много очевидна, та се притеснявам да не тръгна по поставени следи.

    Reply
  12. +0

    @Григор – ще ми е интересно да опишеш с две-три думи уязвимостите на тор и стратегията, която си ползвал, за да го проследиш. Мислех си, че все пак има достатъчно ниво на сигурност, което да кача цената на проследяването до толкова, че в много случаи да не си заслужава.

    Тази работа с пощата в mail.ru ми изглежда много очевидна, та се притеснявам да не тръгна по поставени следи.

    Reply
  13. Григор Post author

    @+0: Не бих го описал в Нета – толкова елементарно е, че рискува да вкара в беля много хора, които все още вярват в сигурността на ТОР. Но бих им дал съвета, докато работят с ТОР, да си спрат джавата и джаваскрипта и да изключат адобските плъгини. Не е абсолютна гаранция, но ще ограничи сериозно най-лесните начини да бъдат разкрити.

    За следата в mail.ru – на мен ми се връзва доста добре с някои други неща, които знам, но също не искам да пиша тук.

    Reply
  14. ~!@#$%^&*()_+

    кфи торове, кфи 5 лева
    китайски таблет за еднократна употреба от интернет кафе и да търсят колкото си искат

    Reply
  15. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: по айпи адреса – в кафето, по записа от секюрити камерата… ще търсят даже по-малко, отколкото си искат.

    Reply
  16. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, предполагам се сещаш, че не е задължително да си вътре в кафето за да му ползваш интернета

    Reply
  17. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: нито пък за да те заснеме камерата му (или други камери наоколо) – по същата причина не препоръчвам и отворените безжички в парковете

    Reply
  18. Владимир Джувинов

    За подаването на електронно писмо до SMTP сървъра на получателя не е нужно да се ползва трета страна (като gmail или mail.ru), това може да се направи от всеки компютър в интернет с подходящия клиентски софтуер. Така погледнато решението да се ползва акаунт на mail.ru определено изглежда странно, освен ако адресът не е бил spoof-нат 🙂

    Reply
  19. Делибалтова

    Класика! 69-годишните безскрупулни кукловоди качиха на подиума жалкия Мирославчо по бели гащи, за да изиграе сценка “Крадецът вика: – Дръжте крадеца”. “Подслушваният” се оказа подслушвачът. Аналогията е валидна за всяко предизборно обвинение.

    Имаме елементарната задачка да се досетим кой е най-опасният крадец и да не му позволим да докопа ключовете от държавната (с нашите пари за нашите общи нужди) хазна. Да не се отказваме от властта над собствения си живот като сенилни старци – без разум и воля.

    Познаваме си ги и по бруталните заплахи срещу живота на невероятно смелия разследващ журналист Христо Христов и неговото семейство. Това ми стига, за да предпочитам всеки друг, само не отново да легитимирам властта на ДС. Във всичките й образи и подобия.

    Че е гнусно – гнусно е. И да мия тоалетната чиния си е гадничко, но какво ли ще стане, ако се откажа да върша тази работа от време на време?

    Reply
  20. +0

    @Иван – ако ще пращам такова писмо се предполага, че ще се погрижа и за браузъра. Примерно, ако използвам браузъра само веднъж и е добре изчистен какво може да се види само от него дори номера, до който ще сведат информацията да е уникално число?

    @Григор – Добре, но най-вероятно говориш за проследяване в реално време. Според теб възможно ли е също толкова лесно да се проследи и връзка, която вече не е онлайн ?

    Reply
  21. Григор Post author

    @Владимир Джувинов: Така е, не е нужно, но тогава си оставяш IP адреса – ела, вълчо, изяж ме.

    @+0: Защо е нужно? От връзката ти имат IP адрес и точно време. Намират на адреса, да кажем, Интернет кафе. То има камера, навсякъде около него имат също – няма как да те няма поне на една, вероятно на повече. А камерите обикновено пазят запис за поне ден-два назад, най-често поне за седмица. Така че… деца, не правете това в къщи.

    Малко по-трудно ще им е, ако си си подсигурил браузера и си го пипнал да не издава информацията ти, и след това минеш през ТОР. Още малко по-трудно ще им е, ако не седиш до кафето или в парка с отворения лаптоп, а го настроиш при улавяне на свързаност автоматично да праща, сложиш го в нещо неподозрително и просто минеш оттам с разсеян вид. И още малко по-трудно, ако имаш приятел в чужбина, който да пусне информацията когато ти имаш абсолютно алиби.

    Дори така обаче имаш слабо място – провайдера ти. Ако е някой от големите, очаквай пълното му съдействие на „службите“ без никаква нужда от формалности. (Очаквай го и да има пълен и точен лог на действията ти за достатъчно време назад.) Дори ако всички тези неща ги правиш през криптирани връзки, самият факт вече те прави подозрителен – не си се измъкнал напълно.

    Затова и анонимен е-майл адрес някъде по света е добро прикритие – ако това някъде не е Китай, Русия или Северна Корея. Всъщност, ако не е и повечето западноевропейски или латиноамерикански страни. И тези от Близкия Изток. И повечето в Африка… Абе, целият свят с редки изключения.

    Reply
  22. Шapкан

    Извинявам се за израза, ама на тези избори човек да гласува за ГЕРБ, понеже няма за кого другиго е все едно да обърне резбата с оправданието, че няма жени.

    какви ти оправдания, просто се търси повод…

    Колко чудесно, че тук е пълно с коментиращи, които разбират от политика, но не и от метафори

    “чудесното” е друго – априорното покоряване пред идеята, че “трябва да се гласува”.
    И сега, внимание, МЕТАФОРА!:
    проблемът “лъжат ме на карти” има просто решение – не сядай да играеш с мошеници. Не да избираш някакви “по-малко” мошеници, дето ще се смилят да те оставят по гащи, понеже другите гол те извхвърлят.
    Правилата на казиното е то винаги да печели. Това, че в казиното има няколко клана, дето си ръмжат и се лаят, е без значение за глупаците, дето разчитат, че поради “семейните скандали” крупието ще загуби бдителност.

    Reply
  23. Шapкан

    Делибалтова,
    а защо трябва да миеш ЧУЖДИ тоалетни? Или да оставяш да задръстват твоята разни натрапници?
    (пак е метафора; Бранко ме подсети, че наистина не всякога народът се усеща кое е 1:1, а кое – сравнение)

    Reply
  24. Делибалтова

    Шаркан, не е чужда, братле! На нашия (на)род си е. В нашата си къща.

    Reply
  25. mumintrol

    оохо, торове, хакери, фантастика…
    просто си намираш отворена безжична мрежа на хотел или ресторант и си пращаш на воля…

    Reply
  26. Шapкан

    кенефът на Народного събрание не е в моята къща.
    И не съм един (на)род с банкера или мутрата или чиновника със сто квадратни метра офис.
    Даже не говоря един език с тях, колкото и външно да си приличат думите.

    всеки чисти своите изпражнения – лично (изключение правим за хлапетата и грохналите от старост). Аргументът “един (на)род сме” защо важи (откъм задължение да чистим) само за НАС, но не и за ТЯХ?
    “Една къща”, ама те чорбаджии в одаята, ние – ратаи в обора.
    Чужда е такава къща, в която те пускат, само за да им чистиш – и нищо друго.

    Reply
  27. Иван

    Аз пак да попитам, някой има ли поне 3-те големи от оригиналните файлове?

    За мен е много подозрително че bivol.bg не помества нищо за този скандал. Самият сайт стана популярен покрай изследванията на първите записи с “Ало, Танов”. През годините се ползваше за пускане на този или онзи анонимен материал срещу правителството, и дори е партньор на wikileaks (те преравяха доста от грамите за България).

    Много ми е чудно, защо сега са пропуснали да им пратят копие от записите.

    Reply
  28. Делибалтова

    Да, така стоят нещата и никак не ми харесва. Затова предлагам да разкараме от “трона” най-нечистоплътните безродници сега, когато ключът е в нас. Защото ако отидем на разходка и оставим ключа на баба и дядо, ще ги излъжат или ще ги заплашат, или ще им подхвърлят някакво подаръче и те, както винаги ще отключат на наглеците. После и на себе си не можем да докажем, че къщата си е наша, но сами сме пуснали вътре разбойниците.

    Reply
  29. Григор Post author

    @mumitrol: И после по камерите от хотела те намират едни късо подстригани с чукове и ти вкарват малко фантастика в главата по директния начин. Не давай тоя съвет на наивни невиновни – прави си го сам.

    @Шаркан: И предлагаш да ги изчистим чрез бездействие? Ей затова обичам анархистите. И за принципа „дай да съборим старата къща, пък новата и по-хубава после сама ще се построи“.

    @Иван: Наистина е добър въпрос. 🙂

    Reply
  30. neuromantic

    Окей. Да приемем за момент конспирацията, че зли руски агенти са натопили Борисов. Това променя ли факта, че премиерът на страната ни е прост, неграмотен, корумпиран и рекетиращ примат? А, не е ли корумпиран? Останах с впечатление от записите, че разпъва чадър над доказано корумпирания Найденов и му помага със съвети. А ако не знаете как рекетира бизнеса, значи просто нямате такъв (или забележим такъв). Всичко минава през него. Ако искате икономиката да рухне напълно, гласувайте за по-малкото зло. Да видим тогава дали борбата със Станишев ще нахрани хората. Всъщност искам да видя този сценарий в действие. Искам да видя умиращи от глупостта си хора. За права даже няма смисъл да говорим. Ние обичаме феодалния модел на управление. Някой бащица да ни стъпи на врата… С което не казвам, че червените са по-малкото зло.

    Между другото, предишния запис на Борисов с Мишо Бирата не беше ли направен от Цецко? Хехе. Уж по погрешка. С тия дебили цирка е пълен. Само не разбирам как стана така че ГЕРБ се превърнаха в антипод на комунистите, като реално са едно и също нещо. Позволявам си да копирам една информацийка която се върти из нета:

    1.Бойко Борисов – комунист, син на полковник от МВР.
    2.Цветан Цветанов – син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
    3.Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.
    4.Николай Младенов – син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
    5.Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
    6.Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
    7.Симеон Дянков – стипендиант на фондация Людмила… още Живкова.
    8.Нона Караджова – дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
    9.Лиляна Павлова – внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
    10.Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
    11.Ивайло Московски – първа щатна работа в Мултигруп.
    12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП…

    Борци срещу комунизма, борец до бореца…

    Reply
  31. Григор Post author

    @Шаркан: Не искам да се правя на тапа. Помогни ми. Покажи как точно бездействието ще почисти страната ни от подобни неща. И как по-хубавото общество ще се издигне чрез самоорганизиране от руините на старото. Няма да приема обясненията безрезервно, но съм открит за възможността да ме убедят. Пробвай.

    (И не ме отпращай да изчета 100 тома литература, половината от която съм изчел и не ми е дала дори най-малко приближение до отговора, а за другата половина нямам време. Ти разбираш тази област далеч по-добре от мен. Дай си труда да направиш разбираемо и колкото е възможно просто и кратко обяснение – ако издържа на критика, ще е от огромна полза и за мен, и за неизброимо количество други хора.)

    @neuromantic: Проблемът е не че Борисов е прост, неграмотен, корумпиран и рекетиращ примат. Проблемът е, че останалите политици са образовани, възпитани и културни слуги на същата мафия, благодарение на която вече почти 25 години не можем да отлепим от изходната позиция. Проблемът е не че Борисов е почти най-голямото възможно зло като политик. Проблемът е, че опонентите му са марионетки на доказалото се най-голямо възможно зло.

    Излизащите в момента записи и подслушвания са най-доброто доказателство по въпроса. През изминалите над 20 години са правени в същите количества, да не кажа и повече. Само че всичко се покриваше – мафиотската омерта беше непоклатима, а ние не подозирахме какво става (или не можехме да го докажем пред неподозиращите). Сега мафиите са две, омертата е скъсана и истината излиза на бял свят. Да, неописуемо гадна и отвратителна е. Но е истината, за разлика от досега.

    В известен смисъл (и доста парадоксално), изборът на Борисов е нещо като изборът от „Матрицата“. Можеш да си избереш да се върнеш обратно в нея, да не те тревожат със записи и СРС-та и да живееш в сладък измислен свят. Или можеш да избереш истината, каквато е – а тя е каквато я виждаме в момента. Не че Борисов има някакво желание да я вади на бял свят – просто наличието му във властта, поне на този етап, води до този резултат.

    Така че който иска да се върне в Матрицата и да вярва каквото му е приятно, знае как. Аз, колкото и нафукано да звучи, предпочитам истината – мръсната, гадна, лайняна, отвратителна, но истина.

    Reply
  32. Шapкан

    Пробвал съм преди.
    Нееднократно.
    Имаш си своя идеология – чудесно. НЕчудесното е, че подменяш тезисите на опонента със свои, така че да са ти удобни за опровергаване.

    е, наистина си готов за политик.

    та за протокола:
    1. отказът от избори и преминаване към “съпротива-самоорганизация-самоуправление” за теб може да е бездействие, ама не е. Действие е. Радикално.
    (мога да разбера, че то не ти харесва, но не е нужно да използваш демагогия, за да обосновеш нехаресването си като “обективно”)

    2. “събарянето на старата къща” е възможно да започне, когато процесите на самоорганизация в обществото са достигнали определена критична маса и имат определена насоченост, тогава те създават и структури (“новата къща”), които могат да се довършат само ако се събори старата.
    (при все това метафорите с къщите са подвеждащи; държавата не е “щастлива обща къща”, а концлагер – а условията на режима в него варират в широки граници)
    (тази процеси ще буксуват, ако на гражданите се дава обезболяващо, вместо да им се извадят болните зъби – техните илюзии)

    3. не си прочел НИЩО от многото препоръчани ти неща (личи от реакциите ти; съжалявам, ако съм ти натрапвал тези препоръки, но ти ме питаше “как?” – и аз ти дадох инфо къде е обяснено по-добре, отколкото бих могъл).
    (допускам, че нямаш време. Ама намираш време да критикуваш нещо, което не познаваш… а и очевидно не желаеш да опознаваш)
    Кажи си го направо:
    “противник съм на идеята хората сами да се управляват без посредници, противник към на идеята за социализирана собственост, смятам човешката природа за такава, която се нуждае от постоянен камшик. Хората не са дорасли “да плуват”, затова съм против “да ги пускат в басейна”.”
    Точно и ясно. Нормална класова позиция на човек със собствен дребен бизнес.
    Вместо това се правиш за интересуващ се, без да се интересуваш, на загрижен, без да те е грижа. Пред себе си ли ти е неудобно, че търсиш “по-малкото зло” (самоунижение пред ничтожествата с власт и пари)? Мъчиш се да превърнеш нуждата в добродетел?
    Ами не става така, ако ще претендираш (пред себе си най-вече) за нещо повече от представител на дребната буржоазия със съответния калъп на мислене. Или си либерален интелигент, или си бизнесмен, нека и “работяга”. Несъвместими същности. Един ден едното ще надделее над другото окончателно. В най-добрия случай победената същност ще загине, в най-лошия – ще проституира на доминиращата.

    само не се ядосвай. Не целя да те засягам лично.

    Reply
  33. Григор Post author

    @Шаркан: Прекалено много пъти съм виждал до какво води опитът наличната власт да бъде унищожена, за да дойде свободата. Обикновено идва старата власт под друго лице и евентуално в ръцете на други властници. Доста често идва още по-лоша власт. Много рядко, когато процесите се окажат под мъдър и просветен контрол (било с мъдри и просветени лидери, било с мъдър и просветен народ… досега съм наблюдавал само първото, но допускам възможност и за второто), може да се получи мъничко по-добра власт. Която обикновено, уви, има тенденция да се влошава с времето.

    Това, което повечето анархисти не успяват да разберат е, че обществените системи не са просто съвкупност от хора, точно както примерно човешкото тяло не е просто съвкупност от клетки. Че колкото по-високо е управленското ниво, толкова по-далеч са естествените му интереси от тези на хората. Че разликата между самоуправление и демократично управление е само в името – който цени свободата си, я получава и под демократично управление, а който не я цени, я губи и под самоуправление (като го оставя да се изроди в класическо управление).

    Ти призоваваш за съпротива, самоорганизация и самоуправление, като за целта престанем да гласуваме. Вярваш ли, че това ще ни самоорганизира за дни или месеци до степен да заменим държавата? Аз не го вярвам. Дори при далеч по-просветен народ от нашия, примерно в Швеция или Исландия, това би отнело поколения. А дотогава какво? Да оставяме управленците да ни ги избират враговете на нашето самоорганизиране и да очакваме, че няма да ни пречат? Вместо да се погрижим да изберем хора, които и да не са идеални, ще ни слушат повече и ще ни пречат по-малко от наличните сега? Ако не те познавах, бих попитал директно за кого работиш – за анархизма или за противниците му.

    Моята позиция е, че до по-свястно управление се достига първо и най-важно с повече просвещение. Да, има случаи, когато просвещението не е достатъчно и трябват и по-енергични действия. Но няма на света толкова енергични действия, че да докарат по-свястно управление без повече просвещение. Затова моята задача в живота е просвещението на хората. Твоята – както си я избереш ти.

    Reply
  34. Делибалтова

    Шаркан, толкова ли си млад, та не помниш какво е било преди 24 години? Какъв концлагер ти се привижда сега? Да беше опитал тогава да се изцепиш с подобно твърдение, за да разбереш за какво става дума! Пробутваш ни пълни фантасмагории и се опитваш да скриеш от нас ли, от себе си ли, че СЕГА ИМАМЕ РЕАЛЕН ИЗБОР. Без да се налага да мрем за свободата си. Имаме могъщия инструмент ДЕМОКРАЦИЯ. Може би не работи идеално, защото зле го поддържаме, но си действа. С него си строим дома – какъвто си го направим. На теб ти харесва гола поляна – имаш пълната СВОБОДА да събереш единомишленици. Опитвай се колкото душа ти иска, но не обвинявай хората, които не споделят убежденията ти, защото е много вероятно именно ти да грешиш.

    Reply
  35. Шapкан

    Прекалено много пъти съм виждал до какво води опитът наличната власт да бъде унищожена, за да дойде свободата.

    мислех, че си само на 47, пропуснал съм единицата преди четворката.

    Обикновено идва старата власт под друго лице и евентуално в ръцете на други властници. Доста често идва още по-лоша власт.

    защото проблемът е в самата власт, в структурата на обществото.
    И защото борбата против ТАЗИ власт тръгва по коловоза “за друга власт” – ама пак власт.
    Погрешно целеполагане води до предсказуемо неудовлетворителни резултати.

    Това, което повечето анархисти не успяват да разберат е, че обществените системи не са просто съвкупност от хора, точно както примерно човешкото тяло не е просто съвкупност от клетки.

    не можеш да твърдиш такова нещо, след като НЕ ЗНАЕШ анархическата теория и практика.
    Анархическото определение за общество е “система взаимоотношения между личности”. Взаимоотношенията се влияят от структурата на разпределението на собствеността. Битието може да не определя толкова директно съзнанието (определя го виртуалният модел на битието в съзнанието), но определено диктува ПОВЕДЕНИЕТО – т.е. отделен човек и група хора може да са колкото си искат “свободни” в мислите си, но докато спазват правилата на управляващите (поради страх от меко казано неудобства вследствие на неподчинение, поради илюзията че “по-добро не е възможно”) – свободата им е илюзорна.

    разликата между самоуправление и демократично управление е само в името

    приликата между пряката демокрация и представителната е само в името. Две съвършено различни системи. Първата е непрекъсната (не от избори до избори), без посредници, разделена и ориентирана към локални проблеми за прякото им решаване, а за справяне с по-мащабни задачи използва механизмите на федерализма (така както един безначалнически колектив е “федерация от личности”, така федерацията е безначалнически колектив от колективи).
    Тази система работи ДАЖЕ в осакатения си вид, даже в неблагоприятната среда на частната собственост и стопанската конкуренция. Но и видимо деградира под влияние на тази среда.
    Швейцария е пример. Пример е и възходът на Западна Европа по време на “федералистичната епоха” (описано в “Национализъм и култура” на Рудолф Рокер).

    Ти призоваваш за съпротива, самоорганизация и самоуправление, като за целта престанем да гласуваме. Вярваш ли, че това ще ни самоорганизира за дни или месеци до степен да заменим държавата? Аз не го вярвам.

    не “за целта да престанем да гласуваме”.
    “За целта” преди всичко започваме съпротива-самоорганизация-самоуправление. Негласуването е следствие – отказ да даваме легитимност на система, която не желаем да се възпроизвежда; отказ да си губим времето и силите в натрапената ни игра (в която казиното винаги ще печели, каквито и суми да успеем да отнесем “по волята” на хазартния случай); отказ да храним илюзиите си, че това е “по-добро от нищо”, че е “все някакъв прогрес”.
    Не е прогрес, по-малко е от нищо. Дълбаенето на стената към съседната килия, че и към помещението на надзирателите трябва да престане, след като е известна коя е външната стена на зандана. Ако щеш – необходимото условие да се осъществи “революцията в умовете” – само чрез практика, само чрез действие. Без влизане във водата никой не се е научил да плува.
    Не слагай каруцата пред коня, както и карбуратора – след ауспуха. Моля.

    И аз не вярвам. Защото това е процес. Който се нуждае от поне няколко години (ама не чак поколения) в най-малко два плана.
    Ама без да се започне, ще си минат векове.

    А дотогава какво? Да оставяме управленците да ни ги избират враговете на нашето самоорганизиране и да очакваме, че няма да ни пречат?

    с какво съучастието в избора на надзиратели ще промени затвора? По-лек режим ли искаш? Колкото и да се облекчи, стените остават. И най-добродушният надзирател е подчинен на правилника за вътрешен ред на затвора. Ако го наруши – ще му сменят униформата и няма да се прибира вечер у дома, а ще спи в килията с нас.
    Искаш да промениш “правилника” до неговото пълно самоотричане? И то с ръцете на овластени “представители” на народа (“суверенът”, който само царува, но не управлява, щото няма навици, а няма навици, щото не му дават да управлява)? Колко време ще отнеме пък ТОВА? и какви са мотивите на “представителите” (истинските управници, уж “слугите”, които диктуват на “суверена” какво да прави)? Те получават привилегии, от които защо да се отказват ей така?
    Логиката на държавата е да мачка, да брани интересите на богатите. Ако искаш да я превърнеш в истински “слуга на народа”, това не може да стане чрез представителство с привилегии (и всички възможности за забогатяване), а и това няма да е държава. Еволюционният път дава на Системата всички шансове за оцеляване, за манипулиране, защото е организирана, а насреща няма организирана съпротива, особено когато зародишите на съпротива биват включени в същата Система. Те просто престават да действат като механизми на “контрол на народа над властта”.
    Властта по дефиниция не може да бъде контролирана. Структурата не го позволява. Структура, която позволява ефективен контрол, няма пирамидален вид и е нелогична – на всеки управленец се пада по един народен контрольор, който пречи, ако е некомпенентен, а ако е компетентен – защо тогава сам не ръководи?
    Така оптимизирането на управлението до абсолютно подконтролно се свежда до… пряко самоуправление. Най-вече – самоуправление на собствеността върху средства за производство, територии, комуникации, ресурси, инфраструктура.
    Моделът, описан от Рокер в “Федерализъм и централизъм”, от Кропоткин в “Поля, фабрики, мастерские” и “Хлеб и воля”.
    Модели, тествани в Украйна, Испания, Аржентина, спонтанно възникнали в Унгария (1956) и Чехословакия (от средата на 1960-те). Модели, непобедени в конкурентна борба, а брутално смазани със сила:
    чрез геноцид в Украйна; чрез обединена агресия на западните либерални “демокрации” и двата тоталитарни изрода по него време (които в същата година подписват пакт за сътрудничество и подялба на света); чрез адвокатщини и много пари в Аржентина + “неофициален” военен терор; чрез танкове в Унгария и Чехословакия при очевидното поощрение на това от страна на Запада.
    да, и Полша през 1975 – до момента, когато службите пробутаха Валенса за лидер на “Солидарност”.

    каквито и “правилни” политици да избереш, няма да “пречат по-малко”. Защото не управляват те, а едрият бизнес. Него как ще го смениш с “правилен”? Български Чавес ли искаш? Сидеров се напъва за нещо такова, ама и неговите привърженици не могат смислено да обяснят що е “национално отговорен капитал”. Капиталът е отговорен само към себе си, пък и интернационализиран отдавна.

    и най-важното – на каква свобода ще се научи народът, ако му е поднесена отгоре?
    Освободителната руско-турска война – “свята и чиста република” ли донесе? Донесе славянизация и либерализация на османския режим. Един от културните ефекти – само десет години по-късно се налага пуякът Вазов да пише “Епопея на забравените” – защото борбата наистина е забравена, идеалите са забравени. И не спонтанно, а поради потисничеството от страна на “своите” дерибеи. За да помниш нещо, трябва да ти остане поне малко време и сили след бачкане от мрак до мрак.

    Ако не те познавах, бих попитал директно за кого работиш – за анархизма или за противниците му

    хмък. Ми, питай. Поне няма да ти коства нищо. Един друг, дето пита, изхвърча от ФАБ, въпреки че гласувах против.
    Явно всички там “работим за противниците си”, след като не кандисваме да използваме държавата “за добри дела”. Просто защото сме си даказали теоремата, че държавата ОРГАНИЧНО не е конструирана за “добри дела”. Тя е инструмент за точно обратното на това, което искаме.
    Който мисли различно – да ходи при социалдемократите. Те и без това са доста заможни (в същата Швеция, например), има келепир да се иде при тях – много добро ще направят, ама за своите привърженици – според заслуги и място в партийната йерархия.

    Моята позиция е, че до по-свястно управление се достига първо и най-важно с повече просвещение.

    виж, тук съм съгласен. Просвещението е важно. И най-добро е, когато е обвързано с практика. Ама ЛИЧНА. Кел файда да учиш примерно за програмист, само за да избереш някой друг да ти пише програмите, които ще ползваш (и не можеш да ги редактираш, щото “има си процедура” – избираш кой да направи редакцията, или блъскаш да изкопчиш “допитване до народа”).

    Затова моята задача в живота е просвещението на хората

    чудесно. Ама ги просвещавай наистина, не им пробутвай нови илюзии вместо старите. Не ги учи да се примиряват с “по-малкото зло”, което винаги бързо пораства до голямо. Не ги учи да се въртят в този порочен кръг, кажи им, че могат да си избират посока, и то така, че да не умножават нещастията, нито да ги запазват на същото ниво.

    ***

    Шаркан, толкова ли си млад, та не помниш какво е било преди 24 години? Какъв концлагер ти се привижда сега?

    през ранната пролет на 1989 имах чувството, че се задушавам. Но поне имаше илюзията, че някъде “другаде” нещата са “наред”.
    Днес усещането е същото… ама липсва утешението за “другаде”.

    Да беше опитал тогава да се изцепиш с подобно твърдение, за да разбереш за какво става дума!

    правил съм го.
    Нарекох “соца” “мек фашизъм”, бях се сприятелил с хора от Кърджали, имах приятелка от Разградско, тяхната малцинствена драма ми отвори очите.
    Имам основание да смятам, че един от компанията (българин), в която приказвах тия неща, накрая ме топна. Особено след като се опитах да спретна група, идеологически доста аморфна и объркана. Спасиха ме две неща: фамилията ми явно е предизвикала тромави борюкратични проверки дали не съм роднина на члена на Политбюро Константин Теллалов; отидох на студентска бригада, без да се запиша за нея (имах трудовия стаж за записване на следващата година, ама ми се прииска купон сред познати хора, с които може да говоря за това, което ме вълнува). После станаха едни истории, скочих от мост в Разград и с два счупени крака ме докараха в София, при вуйчо ми, тв оператор от БНТ. Още кретах с бастунче, когато падна Живков.
    Размина ми се на косъм и още не съм възстановил всички обстоятелства на този ми късмет.
    Но единствената напечатана от “групата” листовка (разлепена в началото на юли 1989 на Плиска, Орлов мост и пред задния вход на СУ) съм я мярнал в досиетата на ДС. Някой ден ще си я поискам официално – ако ми текне.

    за съжаление, през 1990 и нататък си попилях времето със СДС и Подкрепа. Отвратих се от политиката, дръпнах се “в себе си”. Дълго се колебаех и за анархистите, смущаваше ме терминологията, докато не вникнах, че няма нищо общо с марксистите.
    (с Маркс най-много общо има съвременният капитализъм. Брадатият поначало е правил проект за усъвършенстване на капитализма – и е сполучил. “Революционното” у него се свежда до построяване на тоталитарна държава-собственик на всичко. Тъкмо заради това се е скарал с Бакунин – жестоко, след критиката на Манифеста)

    Пробутваш ни пълни фантасмагории

    виж сега, когато бях на 30, се е случвало да ми се губят цели седмици. Ама от 8-9 години не пия (престана да ми е сладко, без да съм ултравъздържател нарочно), така че, след като не помня да съм проповядвал Библия, Коран, Книга на Мормон и други такива, значи не е било. Друг род наистина фантасмагории не познавам.

    СЕГА ИМАМЕ РЕАЛЕН ИЗБОР

    сериозно?
    Да видим…
    по София сега пълзят групички агитатори на БСП. Никой не им обръща внимание.
    Но когато излезем НИЕ, мигом полицията изчезва и от нищото се появяват яки момчета от футболните агитки. В съотношение 20:6 в тяхна полза. Нарочно по лозунгите ни няма думата “анархия”. Как ни разпознават?
    Как, след като крещят по прегракване “Смърт за вас, гадни комунисти!”, не са предприели нито едно нападение срещу бесепарските активисти и техните съпроводители от БКП и “Че Гевара”, дето направо си искат “диктатура на пролетариата”?
    Как така не можеш да излезеш на прословутите “протести” с чисто социални призиви, ако в тях няма нещо от рода на “българи юнаци” и не вееш триколор?
    И какъв избор имаш, моля?! Избор да избереш на политическата сергия предложените лайна. Избор да смениш “лицата”, не и принципите.
    Нови курви в нов бардак. Ама защо все бардак?!

    Имаме могъщия инструмент ДЕМОКРАЦИЯ

    имате могъщ инструмент за излъчване на управници. Не които искате, а които ви ги натрапят.
    (някъде в блога писах за произхода на демокрацията – идеална схема за манипулиране, за разделяне на народа на електорати, така че покрай боричкането на ратаите чорбаджиите да рахатуват)
    И не я поддържате вие. Поддържат я тези, които имат изгода. Четкат ви с комплименти, но реално – плащате си надутите сметки и се надявате на “добър господар”. Спазвате законите, които не сте нито обсъждали, нито одобрявали. Съдят ви неизбрани от вас съдии. Мачкат ви мутри, които не можете да застреляте още докато ви доближават с явното намерение да ви изръсят или просто набият за свой кеф.
    Нормално е. Григор има бизнес – не му харесва социализация на собствеността (без която няма равенство в задоволяването на потребности, без което не може да има и свобода да избираш и свобода на реализираш решения). Той се нуждае от държава, която да му пази бизнеса.
    Ти си на държавна работа – премахването на държавата не е в твой интерес.

    не обвинявам хората. Напротив, защитавам се от обвинения в намерения, които ми приписвате – “голи поляни” и други измишльотини.
    Да, много е вероятно аз да греша. Практиката е критерий за истинност.
    Вашата практика защо все куца и превръща “дома, какъвто си го правите” в бардак? В господарско имение, в което сте само прислуга?
    Докато моята практика, само при опит да я оглася на улицата, ме води право в отдел “шев и кройка” на търговското дружество “Пирогов”.
    Лесно е да кажеш “твоето не работи”, след като даже опитен модел не допускат да се построи – и то със сила не допускат.
    Ами вашият действащ модел – какви успехи е отбелязал? Ами “правилно построените” модели в чужбина – защо и те буксуват?
    (за срутилата се в Бангладеш текстилна фабрика чухте ли? направи ли ви впечатление?)
    Та като говорим за вероятности, опцията ВИЕ да грешите никак не е малка. И май даже е по-голяма от тази да греша аз (не аз, а движението, в което съм се включил, идеите, които са формулирани от гениални личности… с които спорите задочно, и то без да знаете какво са казвали, писали и вършели. Най-много да ползвате инфо за тях, съставено от противниците им, заинтересовани да омаскарят и излъжат)

    това е. Зад личните ви мнения стоят класови принадлежности и комплекти предразсъдъци. И заинтересованост нещата да не се променят съществено (“а без хич?”). Позицията ви щеше да е “вярна”, ако добрувахте, ама не добрувате, мизерствате. Вследствие на какво? На неидеално работеща “демокрация” (представителната)? Ами получава се, че искате… утопия. Тогава с какво вашата утопия е по-добра от “моята”?
    малкото НАШИ “опитни образци” са работили по-добре (жилищното строителство в Барселона – сградите стоят и до днес, високият ръст на селскостопанска продукция в Арагон – рекорд преди механизацията след смъртта на Франко, способността на комуните и кооперациите в Украйна да изхранят и въоръжават три години цяла армия, която е воювала на 3-4 фронта).

    и за довиждане:
    щом се примирявате с мизерията и унижението, защо не си ги консумирате сами, без да карате и непримирените да сърбат надробенето от тези НАД и вас, и нас?
    Моля, моля, нито “вие”, нито “ние” не състоим в брак с държавата и “пазарната икономика”, а и да сме женени, има и развод, нали? Еле когато сме оженени, без да ни питат!
    Защото тогава не ни го дават този развод, защо ни карат да изпълняваме “съпружески задължения”? Защо и вие полагате усилия “да спасите брака”, дето не го искаме вече, ако изобщо някога сме го искали? Защо обещавате да има проверки против “домашното насилие”, сякаш това решава проблема (не го решава, подменя решението с друго)?
    Само недейте сега да ни пращате в гори тилелейски да си строим там “светлото бъдеще”, без да ви пречим! Нямате изключителни права върху застроения с “вашата къща” терен. Колкото е ваш, толкова и наш. Колкото са го поливали с пот вашите родители, толкова и нашите, колкото вие, толкова и ние.
    Обаче ВСЕКИ опит да построим своето на този терен, ще предизвика (и предизвиква) реакция от страна на номиналните господари. Защото ги е страх (и с основание), че нашият градеж ще стане причина за срутване на техния зандан, който смятате за дом (къде искрено, къде в самоизмама), понеже хабер си нямате от друг начин на съществуване.
    Тогава ще ви убедят, че и планът ни не струва (без да ви го покажат, най-много своите бележки по него, а вас ще ви домързи да видите оригинала), и че нашата къщичка ще е по-лоша… опа… ама то вече са ви убедили. Сами го проповядвате. Защитавате си оковите. Толкова ли ви е страх от себе си? Толкова ли ви е ниска самооценката, че без управници (“правилни”, естествено – дежурната доза психоморфин) не можете да си представите живота?
    Хубаво, не можете. Сума ти фантасти също не го могат, уж дето “виждат надалеч”. И пак се връщаме към въпроса: а защо да живеем по вашите шаблони, след като те “не работят идеално”? Защо да сме женени насила?

    Reply
  36. Шapкан

    СЕГА ИМАМЕ РЕАЛЕН ИЗБОР. Без да се налага да мрем за свободата си

    мигар сега не мрете – от несвободата си?

    ———
    да не ви се случи да викате “Бърза помощ”.
    Миналата седмица с един приятел чакахме 1 ч 25 минути (на 1 км от ИСУЛ, неделна пустош по улиците).
    Дойдоха, казаха че няма поводи за безпокойство, отказаха да карат пациента в болница – няма направление от личния лекар (който се беше покрил), а те няма да дадат препоръка, понеже “не било нищо сериозно”. Че говореха с болния и останалите като с малоумни – бял кахър.
    След два часа пак викахме линейка.

    свобода, а? Избор?
    ———

    хмък. Може би трябва да поумрете малко, за да разберете какво е тя.

    поне един от февруарските и мартенските самоубийци да беше завлякъл един от виновниците за отчаянието си – щеше да има смисъл.
    Умряха като роби, просещи внимание.
    Не се налагало било…

    Reply
  37. neuromantic

    Григор, струва ми се, че ти си бил в Матрицата твърде дълго и още те държи. Как стана така, че Борисов не е мафия или е по-добра такава? Откъде дойде тази масова илюзия, не разбирам. Трябва ли да те запозная с хора, които лично той е рекетирал навремето докато е бил мутра? А делото в Сърбия? Трафика на амфетамини? Според теб е нормално такъв човек да е премиер? Бодигардът на бившия Първи? Рекетът днес не е спрял, просто е преминал на качествено ново равнище – използва държавната машина за репресии. Да, старата мафия е отстъпила малко място. На новата банда разпасани разбойници дето нямат акъл как да откраднат два лева без да гръмнат всички медии. Не че не опитват де. Но това че ги хващат а те добродушно отричат, не означава, че вървим по прав път. За по-лесно медиите са под пълен контрол. Желязната хватка на доброто, а? Кой беше казал че ако заменяш свобода за сигурност не заслужаваш нито едното?

    Излизащите в момента записи и подслушвания са най-доброто доказателство единствено за това, че човешкият ум е ирационален и неуправляем. Вместо да предизвика вълна от, да речем размисли, този случай покачи акциите на Борисов сред народа, само защото се предполага, че старият враг стои зад всичко. Изобщо не е вярно, че такова подслушване има от 25 години. Ако имаш данни за това, изнеси ги. “Чух от един” не е сериозно. Точно ГЕРБ изхарчиха огромни суми за подслушване в началото на мандата си, а Борисов никога не е крил, че смята да подслушва всички, вкл. собствените си министри и те на свой ред изразиха дружно съгласие с това дело, точно като другари от ЦК. Проверката е висша форма на доверие. Тъй ли беше?

    Какво е истина? Попитал Пилат. По-скромни да бъдем с тези истини. Аз истината я знам много отдавна, знам и кое правителство натика Мултигруп в ъгъла, та им се наложи да си закупят цар – поредния месия, дето ни “оправи” за рекордно кратък срок. Тези, които сега откриват истини са просто жертви на пропагандната машина на една добре позната групировка. Излизането от матрицата също е част от добре режисиран сценарий. Нали помниш от филма, че машините използваха бунта на хората, та да намерят избрания и да си фикснат сорса…

    Reply
  38. Шapкан

    neuromantic,

    всъщност, реакцията е съвсем рационална, ама не от вида, който (навярно) би ни се искало.
    Системата демонстрира (за пореден път) колко може да е безжалостна, безцеремонна и с какви ресурси разполага. Обществото, подготвяно (с морков и тояга, с корумпиране и репресии) от десетилетия да се държи по определен начин, предсказуемо подви опашка и замръзна от страх.
    (и например за една костенурка такава реакция е оправдана, рационална… освен ако не е изпълзяла на шосето)

    и докато умовете на хората (значителната част винаги са конформисти, статистика) са парализирани, сума ти дейци продължават още по-настървено кампанията “ама да съхраним държавността да не се разпадне”.
    (при все че признаци на разпадане НЯМА – съдилищата съдят и протакат което им е изгодно, полицията пази овластените и богатите, данъчните и монополистите си прибират реколтата, мутрите мутруват, лудите лудуват, умниците се крият зад думите си от зъбките на своите съвести)
    Демек, да съхранят утробата, която ражда мафии и всякакви чудовища.
    (за нейното запазване ще пожертват всякакви “харизматични лидери” – фразата “какво тук значи някаква си личност” важи и за тях)
    Към този хор се е присъединил и Григор – факт, който лично мен ме огорчава отдавна.
    Всичко си е по правилата на матрицата, както посочи на края на поста си.
    Предложенията да се нарушат тези правила пък (също подготвено и постоянно в режим на актуализация) предизвиква същия страхов шок. Защото действието “счупи матрицата” е табу, ерес. Народът е закърмен с догмата, че отвъд матрицата няма ни живот, ни въздух, ни слънце, ни земя…

    Reply
  39. Григор Post author

    @neuromantic: Ще го напиша още веднъж, че да е за пръв път. Борисов е мафия, и не е по-добра такава. Просто където има две мафии няма истинска всеобхватна мафия. Точно затова и преди се подслушваше, и медиите „не бяха“ под пълен контрол, но истината излиза наяве сега, когато медиите „са под пълен контрол“. Просто теорията ти е хубава на думи, но се разминава пряко противоположно с наблюдаваната реалност.

    Данни за подслушване отпреди не мога да ти изнеса, без да издъня няколко свестни хора (въпреки това, което работят). Но ако сериозно смяташ, че подслушването го е нямало преди Батман и той го е въвел, не живеем с теб в една и съща вселена. Или пък ако за теб зад всяко положително нещо в реалността стои скрито зло, а зад всяко неприятно нещо – скрито добро. Ще оставя на читателите да си преценят кой е прав.

    @Шаркан: Вече съм писал неведнъж – демонстрирай как отвъд „матрицата“ има слънце, въздух и живот, и ще ти повярвам. Само че всеки път, когато те помоля, започват оправдания със злия капитализъм, злата световна конспирация и прочее. Други анархисти са ми се оправдавали с какво ли не друго, също толкова правдоподобно. Накарай мързеливия на работа, на ум да те научи…

    Reply
  40. Шapкан

    и как да ти демонстрирам неща, на които си затваряш очите и почваш да се държиш като човек, когото сякаш никога не съм познавал?

    твоите оправдания срещу моите “оправдания” (факти, всъщност). Ха сега де!

    “други анархисти”… аз ти предлагах да те запозная с доказал с делата си повече от всички в тая страна своя анархизъм – ти се фръцна.
    Ами, хубаво.
    Читателите ще преценят.

    Reply
  41. Жилов

    Григор има бизнес – не му харесва социализация на собствеността (без която няма равенство в задоволяването на потребности, без което не може да има и свобода да избираш и свобода на реализираш решения).

    Като говориш за лагери, наскоро попаднах на една история от лагер за американски военопленници през 1944. Те получавали пакети от Червения Кръст, съдържащи храна, цигари и други консумативи. В началото обменяли съдържанието им “по братски” – подарявайки на всеки каквото си поиска.
    Е, доста бързо стигнали до извода, че нито даването, нито приемането на подаръци върши работа, и минали на размяна, защото предвид ограничените ресурси, това се оказал най-ефективния начин това, което най-много искаш и цениш, да се озове при теб, а не при някой друг, който не го иска толкова. Добрата братска воля закономерно се превърнала в бартер, а по-късно и в по-сложни видове търговия, просто защото това давало по-добри резултати.

    Тази чисто техническа необходимост за разпределение на ограничена продукция е дори отделна от проблема, че социализацията на собствеността е вид несвобода и робство, но тъй като твоят морал е наопаки и фундаментално сбъркан (и би прочистил света от сволочи като мен), в тази тема няма смисъл да задълбавам.
    Във всеки случай, ми напомняш за моите илюзии за създаване на изкуствен интелект в игрите, които бяха разбити в момента, в който седнах реално да програмирам нещо реално. В главата ти всякакви методи може да работят, но реалността е единственият им съдник. И този съдник исторически не говори в твоя полза; Григор може да не е живял 140 години, но не е нужно да го е правил, за да разбере това.

    Reply
  42. Жилов

    Гриша, аз си спомням за един човек, който така съществено разбърка сценария, че беше съчинен Царят така, както сега бива съчинена Кунева и кой ли още не. Аз мисля, че все още вървим по инерция, дадена от неговото управление. Мисля да гласувам за този човек независимо от недостатъците му (и тези на хората около него) – същественото е, че знае какво прави и че резултатът ще е добър. Извън това, другият възможен избор ми изглежда този, който сочиш.

    Reply
  43. Григор Post author

    @Шаркан: Читателите видяха достатъчно покани да покажеш нещо от моя страна и достатъчно откази от твоя. Предполагам, че са преценили отдавна.

    @Жилов: Мисля, че въпросният човек наистина разбърка сценария, но не чак до такава степен. В смисъл да, на едни хора им се наложи да съчинят Царя, за да опазят своите интереси. На хората зад тях обаче и Царя, и въпросният човек им вършат работа почти еднакво. (Царят – не съвсем, защото е крадлив и лаком до степен да не е добро бушонче. Въпросният човек – още малко по-малко, защото е мегаломаниак и не е много послушен при командване. Но като цяло и той повече им върши работа, отколкото не им върши.)

    В точно това отношение за мен ББ е алтернатива защото освен че е мегаломаниак като Костов, в добавка е и изумително тъп. До степен да е повече неподходящ за изпълнител на онези хора, отколкото подходящ. Също така, за изминалите 20 години страната е мафиотизирана до степен да е близо до невъзможно да се премине направо към (сравнително) некорумпирано управление. Една мафия държеше доскоро абсолютно всички ресурси, без да ѝ целунеш ръка нямаше как да станеш дори най-дребен политик (ако Западна Европа не вкара ресурси, каквито няма да вкара повече от веднъж). Подходът на ББ – да се бори да създаде своя мафия – се оказа отчасти успешен. В момента неговата мафия вече има ресурси, които започват да са донякъде сравними с тези на старата – все още далеч по-малки, но ако държиш всичките власти (освен съдебната), можеш да се опреш на тях да издигнеш политици. Още един мандат на ББ, ако успее да превземе успешно и съдебната власт, може да закрепи мафията му до степен да е конкурентноспособна на старата дори ако излезе в опозиция. А това значи, че ще има две мафии вместо една монолитна – в такива ситуации преходът към относително некорумпирана власт става изключително труден, но все пак вече не невъзможен.

    Reply
  44. Иван

    @Шаркан,
    нямаш ли някоя книжка която да обяснява основните положения като за 5 годишни деца? С по-малко текст и повече картинки?
    Защото аз мога да се съглася относно кусурите на почти всички използвани в момента системи, но описанието на предлаганото решение някак ми убягва.

    Reply
  45. Делибалтова

    Добре, Шаркан. Убедена съм, че самоуправлението е естественото, желаното и най-доброто състояние на човешкото общество. Търся пътя към това състояние. Ти предлагаш анархизъм и твърдиш, че е възможен начин за постигане на самоуправление. Ако ми беше ясно стъпка по стъпка как е възможно това да се случи, щях да имам върху какво да разсъждавам. Но виждам, че е невъзможно, защото:
    1. По-голямата част от хората би трябвало да придобият спонтанно качества на обитатели на Рая. Почти не познавам хора, които да покриват такова изискване. Значи хвърляме ги в дълбокото – и който изплува. Обаче опитът ме учи, че това няма да са ангелите, а най-големите дяволи.
    2. Каква ще се случи с големите дяволи? Без закони те ще подчинят до буквално робство всеки по-малък дявол. Най-могъщите ще започнат нескончаеми войни. Така е било и така е сега, където няма държава. За справка виж Нова Гвинея. Може и България, където едно от най-честите оплаквания е, че нямаме държава, въпреки формалното й съществуване.

    И така нататък, имам цял чувал пунктуални възражения… но времето ми е кът.

    Предпочитам малките ясни стъпки с конкретен резултат. Имаме повече свобода да говорим каквото мислим без да ни убиват и да ни отнемат свободата. Това е много, но не е необратимо. В Русия и Беларус например убиват журналисти за огласяване на истината. Засега тук ги съдят, бият и заплашват. Последният брутален случай беше заплахата срещу Христо Христов, даващ истината за Държавна сигурност, включително доказателства, че е филиал на КГБ.

    Конфронтират се две брутални сили. Реалният възможен избор в момента е между тях. Само от едната кръвта ми застива от ужас. Приемам я за по-опасна и я отхвърлям органично. Ще направя каквото мога да няма власт над живота ми.

    Reply
  46. Samael

    “Логичният избор е адрес в gmail.com – Google няма да предоставят лесно лична информация…”

    Само ще кажа, че Google е най-големия шпионин в мрежата и ако някой иска всичко да бъде записано, индексирано и проследено трябва да използва Google. Въобще Facebook, Twitter и другите, така наречени “социални мрежи”, любезно предоставени ни от световния империализъм, са веригите в които сами се оковаваме. Не трябва да се чудим след това, че управниците си навират носа в личния ни живот. Последните, заедно с так наречените “медии” са причината за разбиване на семейството (малко от нас знаем какво е това), както и малките общности. Не могат да се намерят и двама души, които да споделят общ морал (моля , който не знае какво е морал да попита по-старите и мъдри хора). В една голяма какафония от източни религии, нюейджърство, “позитивно” мислене, NLP, “коректен” егоизъм и прочие, хората са превърнати в сива тълпа от шарени точки.
    В този ред на мислене, подкрепяйки Ширкан, аз смятам, че едиствения начин да се противопоставим е самоуправлението в малки независими общности споделящи с общи морални цености. Последното, няма как да стане в манипуираните и мониторирани “социални мрежи”. Истинските цености са в реалния свят и реалните хора, а не космополитни понятия завършващи на “-изъм” и “-ация”.

    Reply
  47. neuromantic

    Григор, ми не ти разбирам идеята. По-добре да има две болести, отколкото една. Така организмът става по-здрав? Да, вярно че разбираш по-ясно, че болният е болен, ако едновременно има чума и едра шарка. Защо тогава не продължим тази чудесна логика и не вкараме и трета мафия в играта? Би било разумно и последователно, нали? Хайде да гласуваме за Слави Бинев, който освен всичко е и в пъти по-умен от Борисов. Така ще имаме максимално ниво на шум в ефира. Ще имаме съмнителното удоволствие да се насладим на миризмата на тонове кирливи ризи. И това е пътят към прогреса? Не, това е адска тиня. Обаче знаеш ли. Ти не искаш това. Няма да гласуваш за войната на мафията. Ти просто харесваш “Батман”. Фактът, че го наричаш така е показателен. Батман – обсебеният от насилието, който се бори с него денонощно. Борисов не е обсебен от нищо, освен от собствения си звезден имидж, който дълги години старателно гради, започвайки още като царски “генерал”, плащайки на медиите (както се оказа впоследствие) да го изкарат борец срещу престъпността. И успя! Хвала на такива долни манипулатори. Победителите не ги съдят… И сега, следвайки принципите на confirmation bias-а, колкото повече свидетелства давам за вредността на любимия народен типаж, толкова повече ще усиля любовта към него. Алелуя.

    Да, смятам, че масово подслушване не е имало досега. В противоречие с всички конспиративни теории, ако една истина се знае от повече от десет човека тя неминуемо изплува в ефира. Просто се случва и фактите са налице. Досега имало ли е такива скандали? За един мандат народните хора два пъти паднаха в един и същ капан – собствения си. Да не говорим, че уродът Цв Цв имаше желание да подслушва целия интернет, телефони и т.н. (ако помниш поредния скандал) и само щото сме част от Европа, това не можа да се случи. “Още един мандат на ББ, ако успее да превземе успешно и съдебната власт, може да закрепи мафията му до степен да е конкурентноспособна на старата” – ти сериозно ли? Ако превземе успешно и съдебната власт държавата ще се превърне в тоталитарна. В смисъл, противоречиш си небрежно пак от симпатия към онзи човек. Нали идеята беше да има поне две мафии?

    Reply
  48. Григор Post author

    @Samael: Напълно съм съгласен, че Гугъл е най-големия шпионин в Мрежата, и че това е много опасно. Не мисля обаче, че лесно ще сподели нечия информация с правителства – успехът на Гугъл се дължи до немалка степен на репутацията му на фирма, която „не върши зло“, и това отчасти връзва ръцете му. За много други неща не бих посмял да му разчитам, но за това ми се струва, че опасността е в приемлива степен.

    И подкрепям идеята за самоуправление в малки независими общности с общи морални ценности. Мисля, че тази идея сама по себе си не става дори за начало, но че с много работа по нея, допълване и доизчистване може да е едно наистина добро начало. Само че работата се върши с практика, а не с оплаквания как световният империализъм няма да ни позволи да си направим такава общност, и ако пробваме, ще я изличи от лицето на земята със сила. Това вече за мен влиза в графата „оправдания за мързел“.

    @neuromantic: Разбира се, че масово подслушване не е имало досега, щом не е изплувало в ефира. А при социализъма нямаше цензура и имаше истинска свобода и демокрация – това изплуваше в ефира. А при Станишев пък имаше социална държава… Виж, хайде да приключим този спор. Живеем в напълно различни вселени, дори не паралелни – няма смисъл да го водим.

    Reply
  49. Шapкан

    Иване,
    нямам такава на български, може би е време да направя нещо такова. С картинки.
    откъслечни неща има в блоговете ми:
    http://sharkanan.blogspot.com/search/label/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
    http://sharkannht.blogspot.com/search/label/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F
    http://anarhia.org/forum/blog.php?u=1897&b=663

    ——————————–
    Делибалтова
    1) хората само ако започнат да се държат свободно, ще станат такива и в ума си; и не става дума за “рай”. Анархичното общество, както СЕГА си го представяме от позицията на нравствени личинки, е само началото.
    При това в бита, с близки и приятели хората ВЕЧЕ се държат като “обитатели на рая”.
    2) закон по определение е нещо, което се приема от малцинство и задължава всички да му се подчиняват под страх от наказание. На закона е противопоставен Свободния договор – обсъжда се и се приема от всички в дадена общност, а нещо прието от всички не дава мотиви за неговото нарушаване. И лесно се променя пак от всички (какво се прави при разногласия – пак отпращам към Рудолф Рокер, една тънка брошурка, има я в интернет, гугъл в помощ). Самата солидарна среда (със съвместно стопанисвана собственост) не съдържа поводи за конфликти и “дяволеене”. Ненапразно имаме поговорки като “добра дума железни порти отваря” и други в този дух.
    Всяка общност има свой договор, между общностите – отделно. Но тези общности не са затворени системи. Един човек и сега принадлежи към различни общности – съседи, приятели, колеги по работа, роднини. Т.е. тези общности се припокриват във всеки индивид. И всяка общност изгражда своя мрежа за взаимодействие (взаимопомощ).
    Фактически това е ставало и става и ще става – на доброволни начала, чрез равно договаряне и погаждане.
    Така че хората вече имат навици как да плуват. И ако не им се забранява, ако не им се регламентира всичко, ако не им се спира достъпа до водата, ще се поплацикат на плиткото, после ще се почувстват сигурни и в дълбокото. Тъкмо това е подходът – за започнат да разчитат на себе си с идеята за крайната цел. Не все да гледат как да се нагодят към изискванията “отгоре” (които с нищо не помагат, само пречат).
    Факторите, които опорочават тези естествени човешки взаимоотношения са властта (привилегия на малцинството да взема решения за всички останали, както и ресурс да принуждава останалите да се подчиняват на тези решения) и частната собственост върху територия, средства за производство, природни ресурси, инфраструктура, информация и т.н. Тоест всичко онова, което “не дава да се влезе във водата”. Е как при това положение “спонтанно ще се промени съзнанието”!

    Премахването на властническите привилегии (респективно дискриминация на мнозинството хора) не води до хаос, защото неформалните връзки за съжителство и съвместна работа между хората вече съществуват, при това като навици, наследство от животинските стадни инстинкти.
    (още повече сигурност против хаоса дава осъзнатото структуриране на неформалните връзки в механизми, които се справят с управлението на производството, разпределението и потреблението по-добре от държавните и корпоративните; по-добре, защото са насочени към общото благо, не към изгодата на шепа социални паразити, тук критериите за ефективност са други)
    Там, където няма държава, но цари произвол – значи има власт, облечена в принципно същите форми като държавата. Неслучайно мафиите и държавите в “скелетната” си конструкция и основните функции си приличат.

    ако ти е по-лесно да си го представиш – спомни си за първоапостолските християнски общини. Само дето няма вяра в бог, а “евангелието” (основните принципи) подлежи на постоянна дискусия и даже редактиране, подобряване съобразно растящото ниво на самите хора. Та тези общини не са ги направили “ангели”, а напротив – тогавашната “утайка” на обществото. Никаква йерархия, стремеж към съгласие. Поне два-три века са просъществували така, докато у част от пастирите не се появяват политически амбиции, защото светската власт дава знаци, че е готова за диалог (и превръща вярата в институция, инструмент на властта – което не е минало без съпротива и преди, и след).
    Забележителен пример тук са едни християнски братства по времето на Ян Хус в Чехия (не помня как се наричаха).
    Всъщност, основната разлика между ранното християнство и анархизма е предпочитанието на последния към ЗНАНИЕ, а не към безкритична ВЯРА, както и липсата на ДОГМИ, неоспорими истини.
    (в безкритичната вяра и наличието на догмите се съдържа отровното семе на идеята за властване – политическо, икономическо (собственост извън личната), духовно; анархизмът се стреми да отърве обществените отношения от тези метастази, вместо постоянно да е в напрежение да ги “контролира”)

    у нас държавата си съществува съвсем реално. Да, престанала е да изпълнява НЯКОИ свои функции, но те и без това не са й основни, а и в най-“добрите” си времена ги изпълнява калпаво (от наша гледна точка; от тяхна – всичко е наред, след като им създава удобство). Образно казано, привилегированите класи са излапали моркова, предназначен да успокоява народа, да го отказва от бунтове. Обаче камшикът – това е основното – не е изпуснат ни най-малко.

    с малки стъпки не се прескача широк трап. Даже и да тръгнеш по дъното му към другия бряг, точно защото са малки, отсреща с багера все ще са пред теб, така ще вървиш, докато не паднеш.

    имаме ли свобода? колко струва тя, след като не получаваш ПРЕДПЛАТЕНАТА от теб медицинска помощ? колко струва, след като ограбват труда ти? след като никой “горе” не се трогва какво говориш, стига да следваш наложените ти процедури и правила? Всяко едно нещо причинява сакатлъци, смърт, страх.
    Нямаш свобода. Затова и не посягат върху нея.
    (прокуратурата, въй, призна, че ЦЦ има вина. И? На някакъв човек му отнели с доказано фалшив подпис къщата – и? Ама я опитай да си вземеш нещо от ТЯХ! “Несъществуващата” държава изведнъж се появява, за да те смачка.)

    недей храни илюзията, че докато двата хищника се бият, ще успееш да минеш между капките. Видят ли плячка, ще спрат да се бият, ще я разкъсат ОТ ДВЕ СТРАНИ, за да не избяга, пък после, ако не си я поделят, пак ще се бият.
    И като избереш “по-малко опасната”, какво – гарантираш си, че няма да станеш нейна закуска? Все едно да стоиш на брега – от едната ти страна акула, от другата – вълк. Викаш си, вълкът е с по-малко зъби, пък и на суша съм по-бърза, отколкото във водата, дай да избера вълка… може пък да го опитомя?
    (край на метафората, защото вълк наистина може да бъде опитомен, а даже и към детето ти да се привърже, ако е загубила кутретата си вълчица; едни варненци пък ми разказваха, че и с акула било възможно да се сприятели човек. Ама с държавата, с мафията – тц, не става. За тях ти винаги си средство. Храна)

    реалният избор, който ще сложи край на ужаса, ако се действа решително, е не да се чудиш кое чудовище да омилостивяваш, а да откършиш дебела тояга, да я подостриш и да я забиеш в гърлото и на двата. Или ти, или те.
    В момента. Утре пак ще има моменти, цялото време е момент след момент.
    Докога?

    ——–
    и още нещо: все искат от мен “покажи анархия, която работи, при това работи добре, при това работи поне 100 години без прекъсване”. Невъзможни условия, предвид фактори, които биват обявявани за “конспирация”, “фантасмагории”.
    Давам факти – правят се, че не съм. Колко мило.
    Ама след като все ме ръчкат “покажи!”, хайде и аз да поискам: “покажете ми къде ВАШЕТО работи ДОБРЕ!”
    (и веднага следват жалки оправдания, че сами сме си виновни, че в реалността няма нищо идеално, че това е по-малкото зло… ами в този ред на мисли анархията е още по-малко “зло”. Само че… нещо си там за иглени уши и товарен добитък, нали. Та това е истинското възражение: не ти искаме твоето “по-малко зло”, защото това ни харесва, дава ни шанс да се издигнем по пирамидата и вече да не ни е грижа за тия долу.
    Е, откога лицемерието стана обективен аргумент за отричане на тезисите на опонента?)

    айде, останете със здраве, крадци на време.

    Reply
  50. Вени Марковски

    Григоре, изненадан съм от заключенията и изводите ти. Защо ли?
    Разбира се, че има някакво значение кой е записвал – ако записът е незаконен, записвачът носи наказателна отговорност. Но още по-голямо значение има това, че трима души са част от деяние, което е наказуемо и прокуратурата трябва да води две паралелни разследвания.
    Според теб първото е по-важно, защото са нарушени конституционните права на Бойко и Ники Кокинов.
    Според теб второто е без значение.
    Според теб всичко това е заговор на определени кръгове, които не желаят Бойко да е премиер. Теб не те смущава това, че Цецерон подслушва без контрол – съгласно промените в ЗЕС това е напълно законно. Но е без контрол. Според теб това, че Цветанов обяви трима лекари за детеубийци – без следствие, без обвинение от страна на прокуратурата, без съд и присъда! – това е по-малкото зло и следователно трябва пак да си го изберем за министър?!
    В началото казах, че съм изненадан. След като написах няколко реда обаче се чудя – дали съм изненадан или потресен от това, че си готов да гласуваш за такива хора.

    Reply
  51. Иван

    Малко връщане към оригиналната тема. Мисля че намерих оригиналните записи тук:

    http://www.dnes.bg/politika/2013/04/26/zapisi-na-borisov-naidenov-i-kokinov-kacnaha-v-mediite.186608

    Нищо чудно, че са били разбити на по-малки файлове, големите са към 64MB .wav с PCM 16bit 16000Hz mono.

    Нещо друго което ми направи впечатление в горната статия. Посочва се, че писмото е пратено от mail.ua . Домейнът .ua е на Украйна и ако отворите mail.ua ще бъдете препратени към mail.ru, така че технически това е руски сайт. Не че е нещо важно, във формата за регистрация можете да посочите желания домейн.
    Въпреки това е любопитно че повечето новини посочиха адреса като mail.ru …

    Reply
  52. ran

    Мафията винаги се разцепва. Вътрешната й динамика е такава – преторианската гвардия, рано или късно, израства организационно до собствена структура. Азиатската агентура може да влияе до някое време върху центробежните процеси, но не може да спре разцепването. И тогава истината започва да излиза наяве, независимо от медийния контрол или от желанието на отделни личности. А истината просвещава, наистина.
    Какво да правят разумните в тази ситуация?
    Да обясняват ставащото и да спрат дотук, или да вземат страна в конфликта, вярвяйки че публично заявената им позиция има само положителен ефект върху разпадането на мафията?
    Някак не мога да приема негативите от разрушителното влияние върху ценностната система на хората (живяли последния четвърт век в мафиотска държава), когато се пропагандира участие в един съвсем закономерен деструктивен процес. И, накрая, какво ще стане с авторитета на разумните, ако двете мафии се помирят, разделяйки си сферите на грабеж?

    Reply
  53. Григор Post author

    @Вени Марковски: Хайде, нека не падаме току-що от Марс. Естествено, че ме смущава как някой подслушва без контрол. Само че това се върши през последните 23 години без прекъсване. Разликата не е че преди не се е подслушвало, а сега се подслушва – разликата е, че преди това не излизаше в „свободните“ тогава медии, а сега излиза, в „монополизираните“ медии. Нормално е да предпочитам ситуация, в която истината се чува, пред ситуация, в която е скрита – особено ако това е единствената разлика.

    (Добре де, интересен ми е и още един момент. Как така уж ГЕРБ е наложил тотално подслушване, което никой друг не върши, а всички излезли реално записи са все на ръководството на ГЕРБ? Май това злодейско ръководство е толкова заето да подслушва само себе си, че не смогва с другите… Не са ми симпатични ни най-малко, знам за тях неща, които нищо чудно и ти да не знаеш. Но как така хем те са единствените и зли подслушвачи, хем от наличните факти все се получава, че те са подслушваните? Нещо тук не ми се връзва.)

    Че въпросните трима души са част от наказуемо деяние (всъщност от много наказуеми деяния) е публична тайна. Точно както е публична тайна обаче и че алтернативите им са част от много повече и по-страшни деяния, някои от тях наказуеми, други умишлено ненаказуеми от закона. И зад тази публична тайна стоят факти, които в някой момент може и да бъдат извадени, ако на някои хора им писне…

    Най-сетне, има и още нещо. Найденов очевидно се саморазобличава, като записва този разговор и го пуска на медиите. Вероятно го прави от пристъп на изтерзана съвест? Само аз ли виждам тук нещо странно, или?…

    @Иван: Просто доста медии не пасат трева.

    @ran: Две мафии никога не могат да се помирят – могат да се „помирят“ две части на една мафия. А от две мафии се стига до две части на една само чрез обезглавяване на едната от мафиите. А към момента очевидно едната от тях държи изпълнителна, законодателна и медийна власти, и въпреки това страната реално е под контрола на другата. Очевидно съотношението на силите е много далеч от равностойно – остане ли без подкрепа, първата мафия ще бъде обезглавена аламинут. И втората ще продължи да се грижи за благоденствието ни както досега. Не, благодаря. Който иска да слязат от небето едни пречисти ангели и да ни спасят, да си иска колкото ще. Аз ще правя каквото ще свърши някаква работа – много несъвършена, но случваща се на дело.

    Reply
  54. neuromantic

    Григоре, аз не споря. Както казва Оскар Уайлд – спорят само умствено недоразвитите. Умните винаги са на едно мнение 🙂 Опитвам да вдигна малко мъглата поне от наглед интелигентни хора, та да остане някаква надежда за тази държавица. Така като гледам.. Кауза пердута. Пожелавам ти бизнеса ти да се разрасне до степен, да бъде забелязан от Всевиждащото Око. Не се изисква кой знае какъв мащаб. Два милиарда липсващи приходи в хазната, следствие на контрабанда, която абсолютно се покровителства от досегашните ни управници и налива пари за партийно строителство, очевидно не те притеснява, та дано поне личното състояние да е някакъв индикатор. Всъщност, тъй или иначе ще го усетиш, защото ни чака тежко и продължително обедняване. Спомни си думите ми след четири години. когато ще триумфираме с победа над мафията – гладни и опърпани с вили в ръце, убили и последния мафиот, дето поръчва подслушвания на Бащицата. Ти поне се занимаваш с фантастика, би трябвало да си наясно с тези сценарии…

    Малка подробност. Не всички записи са на ръководството на ГЕРБ, което реално се състои от двама души. Единият от тях го няма записан. Мисля, че няма нужда да казвам кой. Първо, ГЕРБ никога не са били партия – те са хаотична пасмина с вожд начело. Един по един министрите им изпокапаха, обявени за врагове (от липсващия в записите), като се започна от най-принципните, които пречат най-много. Тоест, няма нищо чудно, че война тече и в редиците на народната партия. Тя не е хомогенно цяло и в общи линии играта там е всеки за себе си. Като в онази чудесна поговорка: “Гарги в редица не летят”. То с прости хора, водени от низки страсти какво друго да излезе?

    Да завършим с един забавен парадокс. Борците срещу комунизма днес се изправят като народен съд, нарочват врагове, подслушват, раздават присъди без следствие и съд, защото се борят със… злините на комунизма. На бившите комунисти, превърнали се днес в капиталисти им остава само да се посмеят. Или да поплачат. Ще усетят те какво е да си от другата страна.. 🙂

    Reply
  55. Вени Марковски

    Григоре, казваш “Че въпросните трима души са част от наказуемо деяние (всъщност от много наказуеми деяния) е публична тайна.”
    Наистина ли е така? И кое дава право на министъра на вътрешните работи да обяви едни хора за престъпници, БЕЗ да е имало надлежно разследване, БЕЗ да имат повдигнати обвинения и БЕЗ да имат влязла в сила присъда?
    Някои подхвърли нещо на тема атентаторите в Бостън. Да, ама за тях пишат по щатските вестници “евентуалните” или “обвинените”, а не “извършителите”. И това го пишат вестниците. Сигурно е, че има случаи, в които престъпникът е ясен, но също така е сигурно, че в обявените от Цецо Кадафито за престъпници хора има много, много невинни. И не е нужно човек да е юрист, за да му направи впечатление, че някак си странно е, че съдът не успя да осъди нито един от обявените за престъпници хора. Та нима всички съдебни състави са корумпирани? Или е по-вярно другото твърдение: че Цветанов е недоразумение, даскал по физкултура и момче за носене на папки, станал министър?

    Reply
  56. Григор Post author

    @Вени Марковски: Нека да не оставяме политическите ни пристрастия да ни подхлъзват да говорим глупости, става ли? Дори ако юридическото образование също тегли към това.

    Със случая, който имаш предвид под „въпросните едни хора“ съм по-запознат, отколкото предполагаш – ако нямаше буквално да съсипя живота на един човек, щях да ти кажа неща, от които да побелееш. Че съдът не е успял да осъди някого не винаги значи всичко, нали?… Да, Цецо определено се подведе по емоциите (доколкото знам, и той е научил по страничен канал това, което аз научих). Не е постъпка като за човек, чиято професия е да казва на черното бяло, без да се изчервява. Но аз също не владея тази професия, така че съм склонен да му простя. Ако и също като теб да не смятам, че става за министър. Просто когато ти си жертвата, некадърният крадец е за предпочитане пред кадърния.

    Reply
  57. Делибалтова

    Шаркан, не във вярата е разликата. Анархистите очевидно силно вярват в чудеса: “хората само ако започнат да се държат свободно, ще станат такива и в ума си”. Християните сравнително по-обективно приемат, че част от хората са безнадежден случай, но общо взето не се наемат да съдят кой става и кой – не.
    Странно ми е отричането на разликата в степента на демократичност на различните държави. Все пак в някои държави, включително нашата днес, е възможно да има анархизъм и анархисти, а в други е немислимо. За мен това е свобода и несвобода, а според теб излиза, че е едно и също.
    Напълно вярвам, че свестни хора с еднакви ценности, живеещи в общност по определени от тях самите правила, са идеалът за общество. Не виждам причина това да е невъзможно в наши дни, след като го е имало при ранните християни. При това те са успели да променят света без революции, при ужасяващи гонения и жестокости.

    Reply
  58. Шapкан

    тоест смяташ, че е възможно твоето чудо: държат се покорно пред властта, но (с медитация може би?) “вътрешно се освобождават”?
    Има “безнадеждни”, да. Но не ние преценяваме, а самите хора – с делата си. А и безнадеждни да са – и какво от това? Ще си получат свободата на аванта, пък колкото могат, да я ползват.
    Просто ако всички чакат авантата, няма начит да настъпи, все някой трябва да се размърда, барем за самоуважение.

    излез на улицата с черно знаме, ще видиш колко е свободно.
    (ама да не вземеш верно да го направиш?! ще ми тежиш на съвестта после)
    И в затворите има общи килии, единични, карцер, двор за разходки. Ама е едно и също – затвор.
    (анархисти има, анархизъм – освен неосъзнатия, битовия, сред приятели и близки – липсва; липсва, защото има държава. Поради същата причина липсва лед в горяща камина)

    не виждаш? Т.е. за теб е все едно дали тази общностни правила ще трябва да се съобразят с държавните регламенти, което може (и го прави!) да обезсмисли досущ всичко? Държавата винаги се стреми да формализира всичко. Ако не тя, ще довтасат мутрите и ще “регламентират” правилата по своя си начин.

    какво точно промениха християните в света? Робството например остана за дълги времена.
    Променихте вида илюзии, рецептите за самоутешение, мотивите да се търпи нетърпимото.
    И кога го промениха? След като станаха държавна религия. Т.е. след като на дело изневериха на вярата си. Останаха еретиците – ама тъкмо те вдигаха революции. Споменах Чехия и Ян Хус, ама пак съм си загубил времето явно.

    Reply
  59. neuromantic

    Ако нямаше буквално да съсипя живота на Григор, щях да ви кажа едни неща за него от които да ви побелеят косите, че и да ви се сбръчка кожата. Съдът няма значение тук, защото щом аз знам, че той е виновен изобщо няма нужда да се стига до там. Е, аз не присъствах, когато той ги каза, обаче едни хора ми дадоха негови текстове. И аз съм емоционален като Цецо и чакайте само да вземем властта, най-първо ще се потресем дълбоко и морално от членове на партии, които ни пречат в парламента. Това лекари, юристи, нямат значение щом честни хора от МВР си вършат съвестно работата.

    Но както е казал Бърнард Шоу: никоя демокрация не е надхвърлила качествата на своите създатели. Замислих се, дали поради отвореността на глобалния свят ще дойде ден, в който в България ще живеят само последователи на ГЕРБ. Една дълбока, безинтересна провинция, в която едни хора влачат хомота, който сами са си навлекли.

    Reply
  60. Делибалтова

    Държавата не е нещо различно от конкретна човешка общност. И ти посочваш, че когато няма държава някаква форма я замества. Общността е такава, каквато я измислят и се съгласят да я търпят хората в нея. Тя е директен продукт на техните верни или сгрешени представи, като условията и традициите в нея също ги оформят.

    Хората не са еднакви, дори поставени в напълно идентични условия. Не искам да захапвам анархизма и от този край, но има една категория – социопатите, които са постоянния проблем на човечеството. Те са зли, нямат нормалните човешки чувства и реакции, обаче лесно се научават да ги имитират и да останат неразпознати. Според изследователите се пада по 1 социопат на 20 нормални хора. За съжаление броят им се увеличава. Не са равномерно разпределини по държави – в Япония са по-редки. За България не ми се мисли колко нормални са оцелели.

    Социопатите имат предимството да са безскрупулни сред съобразяващите се с интересите им хора. Така лесно постигат целите си, манипулират околните и живеят за тяхна сметка. Такива няма да ги промениш с различен обществен ред. Не държавата, а социопатите са ни проблем. Освен изследващите ги психиатри и психолози, струва ми се християните ги разпознават като “грешници”. Може би това е една причина християнството да бъде силно мразено.

    Интелигентните социопати са напълно способни да подменят представите на хората и да въвлекат в кошмарните си сценарии огромни групи хора. Ленин, Хитлер, Сталин и цял легион по-дребни. Инструментът им е лъжата, затова имат органична непърпимост към всеки знаещ експерт и полагат специални усилия за унищожаването му. Христоматиен пример е Пол Пот.

    Въпреки този трън в петата, човечеството върви по своя път, трупайки знания и опит се приближава към добрия начин на живот. Преди да го реализираме ние го виждаме в мечтите си, храним надежда за постигането му, градим планове и полагаме усилия и това придава смисъл на живота ни.

    Не се захващам да доказвам на предубеден човек какво е променило християнството. То ако сам не го виждаш, какво ли мога аз да помогна…
    Но обърни внимание, самият ти даваш първите християни за пример. Значи техните мечти са живи в нас.

    Reply
  61. Шapкан

    Делибалтова… има ли смисъл?

    държавата Е нещо различно от общността – толкова, колкото общността е различна от щепата свои тартори.

    тъкмо защото хората не са еднакви, не е редно възможностите им да бъдат поставяни в зависимост от платежоспособността. Творците и работягите ПО ПРАВИЛО не са толкова заможни в сравнение с управленците и търговците.

    социопатите са плод на социопатичната среда.
    (в Япония много неща традиционно се премълчават)

    щом не могат да бъдат променени (което е съмнително), значи обществената система не бива да дава възможности някой (социопат или не) да се качва на главите на останалите

    илюзия е, че се “приближаваме”.

    ми не виждам, посочи ми.

    първите християни са бунтари. Какаво е живо от тях във вас, сегашните, – отговорете си сами, ако ви стигне смелост и честност.

    Reply
  62. Делибалтова

    Шаркан, само ти можеш да знаеш има ли смисъл за теб. Когато аз смятам, че няма смисъл, не си хабя времето да коментирам.

    Шепата тартори са си неразделна част от общността, ако не друго, поне търпяни от нея. Където хората са активни и имат късмета да живеят в цивилизован регион, управляващите се държат прилично. Развитието е еволюционно, взаимоотношенията се изграждат чрез възприемане на нови идеи. България върви зле, защото последоватенло бяха налагани погрешни представи и позволяваме това да продължава.

    Съгласна съм: “тъкмо защото хората не са еднакви, не е редно възможностите им да бъдат поставяни в зависимост от платежоспособността. Творците и работягите ПО ПРАВИЛО не са толкова заможни в сравнение с управленците и търговците.”

    Социопатите са медицински случай. Наскоро излязоха резултати от изследване, според които мозъкът им работи различно. Те не можели да отлагат удоволствието, искали да го изпитват веднага. Допаминът им бил в повече.

    Съгласна съм: “щом не могат да бъдат променени (което е съмнително), значи обществената система не бива да дава възможности някой (социопат или не) да се качва на главите на останалите”

    От Големия взрив насам еволюцията е еднопосочна. Никое постижение не се губи, а се надграждат нови. Хората не сме изключение.

    Първите християни са не някакви си бунтари, а носители и реализатори на нови идеи. Бунтът е точно обратното – насилие и хаос.

    Моите и твоите представи за християнство се разминават и от това следват недоразумения. Ценното в него е: високата етика (според мен ненадмината); светогледът, касаещ и боравенето със загадъчния духовен свят; истинността.

    Само няколко от трудно достижимите етични норми: обичай врага си, прощавай всичко, дай втората си риза на ближния, обичай ближния като себе си… Има и много други, препотвърдени от по-ранни култури: не прпави на другите това, което не искаш да правят на теб; десетте Божи заповеди, седемте смъртни гряха. Като цивилизационни достижения виждам европейската култура, като международни практики – помощи за страдащите по света, зачитане на човешката личност и човешките права, отмяна на смъртното наказание.

    Изобщо не ми е по силите да дам цялостната картина. Взаимодействията са прекалено сложни, проникващи едно в друго и в крайна сметка резултатът е различен фон, друга атмосфера в света.

    Reply
  63. Шapкан

    добре, няма да си хабя времето. Бях се заблудил, че го заслужаваш, но щом твърдиш обратното – така да бъде.

    Reply
  64. Шapкан

    “Никое постижение не се губи”
    това са глупости.
    Ако не се губеше, щяха да ни растат ампутираните крайници и зъбите да се сменят редовно при износване.

    “високата етика” не спря европейската цивилизация да унищожава другите. Даже езичеството има повече примери за толерантност.

    Reply
  65. Шapкан

    просто не мога да подмина цитираните две твърдения – нямат нищо общо с доказаните факти.

    Reply
  66. Делибалтова

    Откъде ти хрумна, че ние трябва да сме носители на всички еволюционни постижения? Еднозначните и доказани факти са, че от възникването на живота на Земята преди 3,8 милиарда години, развитието му върви неотклонно към увеличаване на разнообразието и сложността. Дори петте големи масови измирания не прекъсват или връщат назад възходящата линия на усъвършенстване. Те даже помагат да се затвърдят по-бързо и категорично зародилите се принципно нови форми, понякога живели дълго под сянката на стария живот. Същевременно дори най-унищожителното измиране от преди 250 милиона години, заличило над 90 процента от живите организми, съхранява и старите форми с еволюционно значими преимущества. Като се замислиш, това си е напълно логично.

    По-горе обсъждахме, че социопатите по правило драпат към властови позиции и успешно подменят на ниво обществено мнение добрите представи с извратени страсти. Християнска Европа не е била пощадена от тях. Положителните резултати от бурното културно и технологично развитие са дали големи преимущества на европейците. А също увеличили възможностите на властващите изроди. Изобщо темата е за дисертация и направо ще се пръсна от безсилие да я изложа цялостно. Всяко опростяване е осакатяване на представите и води до грешни преценки.

    Другите култури, които наричаш езичество, си имат своите постижения и място под Слънцето. За човешките общества вероятно са валидни същите еволюционни принципи. Запазват се полезните белези. Обществата, които генерират достатъчно енергия, са в състояние да направят поредния еволюционен скок. Те са на гребена на вълната, но и притежаващите качества по-примитивни форми се съхраняват.

    Reply
  67. Кал

    За първи път ми е наистина лесно да реша дали и за кого да гласувам. Схемата „личности; проверени“ от години ми се струва най-добра. Ще я тествам до доказване на противното.

    Интересно ми е дали някой ще ме изненада с контрааргумент. (Имам си предварително сглобен списък. 😉 Включително – от кого кой контрааргумент очаквам. Това да се чете не като метафора, а като иносказание. Така де, нещо за слушането-с-разбиране ви намеквам…)

    Reply
  68. Вени Марковски

    http://www.glasove.com/prekrateno-e-dosudebnoto-proizvodstvo-po-sluchaya-s-bebeto-v-gorna-oryahovitsa-27191#.UZI4ggDaPqI.facebook

    Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебното производство по случая с бебето в Горна Оряховица, съобщи Агенция “Фокус”.

    С постановление от 8 май 2013 г. Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебно производство, прокурорска преписка № 2064/2010 г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Велико Търново, водено срещу виновните лица, за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 2, пр. 1, т. 4, пр. 2 и т. 5, във връзка с чл. 115 от НК , поради липса на престъпление, се казва в съобщение на прокуратурата.

    По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми. Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство, и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност.

    Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ “Св. Иван Рилски” ЕООД гр. Горна Оряховица не осъществяват от обективна страна състав на престъпление, защото не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм, се казва още в съобщението на прокуратурата.

    През декември 2010 г. вътрешният министър по онова време Цветан Цветанов прочете от трибуната на Народното събрание стенограми от специални разузнавателни средства (СРС) на разговори между лекарите от Горна Оряховица – Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и началника на родилното отделение в местната болница Димитър Сотиров.

    Лекарите са били подслушвани във връзка с разследване за длъжностни престъпления в болницата. От разговорите им Цветанов научава за смъртта на недоносено дете, абортирано от 17-годишна ученичка и впоследствие направи публично достояние шокиращи реплики от разговори между лекарите, които според него доказвали, че бебето е умишлено умъртвено.

    Лекарите твърдят, че плодът е бил мъртвороден. Те обаче са арестувани показно и държани няколко дни в следствието. Ден след ареста Цветанов сам им произнесе присъда от трибуната на парламента: “Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”.

    Reply
  69. Григор Post author

    @Вени Марковски: При положение, че бебето е демонстрирало „спинални рефлекси“ 12 часа след „мъртвораждането“, въпросното решение говори нещо не за Цветанов, а за прокуратурата.

    А заключението, че мъртвият плод е имитирал жизнена дейност… ще се въздържа от коментар.

    Reply
  70. Иван

    @Вени Марковси,
    След като делото вече е приключено, можеш ли да намериш официалните документи. Особено интересни са съдебно-медицинските експертизи, защото те са решаващите по делото.

    Доколкото разбрах, делото се е бавило досега, защото един от лекарите е отказвал да подпише втората експертиза.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *