Ежедневно… и предизборно

Преди няколко дни, едва прибрал се от работа, излязох да купя нещичко. На уличката близо до нас ме посрещна тъжна гледка. Момче на двайсет и няколко години лежеше на земята и трепереше ужасно. Около него се суетяха двама негови приятели и се опитваха да го подкрепят някак.

Естествено, веднага им предложих помощ. Момъкът, напълно в съзнание и адекватен, разказа как му е прилошало. Как е повикал приятелите си, които са го посрещнали, но по средата на пътя му станало толкова зле, че паднал… Бързият оглед и проверка на пулса показаха и причината – очевидно момъкът беше почти колабирал. Загуба на течности или може би на тонус на съдовете, не знам, но спешно имаше нужда от вливане.

Приятелите му вече се бяха обадили на Бърза помощ. Повторното обаждане обаче само показа каквото следваше да се очаква – че не е ясно дори дали обаждането е предадено от 112 на медиците. Кола имаше на разположение, но момчето категорично отказваше дори да бъде местено – усещаше, че ще припадне… За щастие не го послушах. Взехме го тримата, като внимавахме да не надигаме главата му, натоварихме го и те потеглиха към ИСУЛ. За мен нямаше място в колата, така че просто се обадих на Бърза помощ да отменят повикването на линейката на този адрес и продължих по пътя си.

Дотук – нищо кой знае какво, странно или необичайно. Инцидентът, претоварената и преразтеглена Бърза помощ, хаосът и бъркотията в организацията на спешните повиквания, намереното набързо решение – всичко това е ежедневие. В това ежедневие обаче се намеси и нещо друго. Нещото, което искам всъщност да разкажа.

За десетте минути, докато изяснявахме ситуацията, покрай нас минаха може би десетина пешеходци. Всички без изключение спряха да предложат помощта си, по своя собствена инициатива. Нямаше нито един, който да подмине безучастно. Подобно беше положението дори с минаващите по уличката коли – над две трети, може би над три четвърти от тях спряха, за да ни попитат могат ли да помогнат с нещо, без ние да сме спрели или дали знак на никого.

Често съм чувал как в най-белите западни държави, закъсаш ли на път, винаги ще се намери някой да спре на махването ти и да окаже помощ. И съм се възхищавал на човечността на западняците. И съм въздишал: „Това е народ, а не мърша!“. Винаги съм си мислел, че ето как богатството поражда добродетели – прави хората по-благородни… И съм мислел горчиво как това няма да се случи у нас никога. Как дори да станем пребогати, българският егоизъм и безразличие ще са неразделни от нас за много поколения напред. И съм си пожелавал с тъжна ирония да живея толкова дълго, че да видя деня, когато това ще се промени…

Денят дойде. Преди пет години човек можеше да падне и да умира насред дори най-оживена улица, и я се намереше някой измежду хилядите минувачи да му обърне внимание, я не. А да се мисли, че минаваща по улицата кола би спряла, за да предложи помощ, щеше да е не просто детска наивност – щеше да е чиста лудост. Насред същата тази София, сред която преди няколко дни предлагаха помощта си всички без изключение минувачи и спираха да попитат могат ли да помогнат с нещо шофьорите по улицата… Вървях към магазина и, срам не срам, си бършех сълзите. От щастие и гордост, че поне за мъничко сме били ама истински народ. По-истински може би и от богатите западни.

След това се замислих – откъде дойде тази готовност за помощ? Как така се променихме за пет години? Ако има нещо сигурно, то е, че не сме забогатели за тях. Напротив. Нито сме се излекували от злобата, завистта или безразличието – нямам познат, който да е страдал от тях преди, и да се е поправил междувременно. Какво се е случило, за да се променим? Къде е разликата в нас?

И на касата в магазина, и по пътя обратно, и цялата вечер после, и през нощта, и през целия следващ ден си блъсках главата. Усещах, че тук има нещо страшно важно. За едно общество надали има по-важно нещо от това как да превърнеш егоистичните, студени, неоказващи помощ хора в готови да похабят времето и силите си, за да помогнат на непознатия. Който държи ключа към разрешението на тази загадка, държи ключа към бъдещето на народа си. Който народ владее това изкуство, ще бъде и пребъде. Докато на света има хора.

А отговорът беше елементарно прост. Толкова прост, че не можах да се сетя през цялото това време. И може би нямаше и да се сетя, ако не бях разказал случката на Ели. За да се убедя, че никога не бива да подценявам интелекта ѝ.

– Просто хората си изработиха усещането, че от тях зависи нещо – отбеляза тя, почти без да се замисли. – Научиха се, че могат да повлияят на нещата, да променят света наоколо към по-добро. Че техните усилия имат резултат и значат нещо…

Бях забравил нещо толкова просто – че хората по начало са добри. Че премеждията и нещастията често могат да ги изкривят, понякога ужасяващо. Че мизерията и безизходицата може да ги накарат да се затворят в себе си, да не вярват на нищо и да не предприемат нищо. Но доброто вътре в нас е дълбоко и силно. Дадеш ли на човек надеждата, че той има власт да променя света, да го прави по-добър и свестен, доброто в него надига глава. Подава се плахо изпод слоевете дебелокожие и безразличие, както пъпка разцъфва и след най-мразовитата зима. У някои веднага, у някои мъничко по-бавно. У някои спонтанно, у някои след подтик – примерно гледката на паднало и страдащо младо момче. Може би при някои много, много трудно. Но ми се ще да вярвам, че надали на света има толкова зловещо изкривен и осакатен човек, че в него да няма как, дори и много трудно и бавно, доброто да бъде пробудено отново.

… Дотук добре. Но какво научи хората да мислят, че нещата зависят от тях? Какво ни даде за последните години това, което не бяхме получили за десетилетията преди тях?… Обикновено в една държава има само една сила, която има ресурсите да постигне този ефект – управлението ѝ. Без значение дали го желае или се бои от него.

През последните месец-два за ГЕРБ и Бойко Борисов се изписа какво ли не лошо. Личното ми мнение е, че всичко или почти всичко е вярно, и че има и още много ненаписано. Че нашенският Батман е тъпа, самодоволна, самохвална, самовластна, корумпирана и безогледна мутра. Че не става за политик ама изобщо, че е направо позор за страната ни. И че ако го изберем пак, ще продължи да си е пак същият, ако не и по-лош… И че тези около него не струват дори и толкова. Че някои от тях са по-костюмирани и полирани от него, но и още по-прости, крадливи и корумпирани. Че ако разкажа една десета от това, което знам за тях, на всички четящи тук ще им се доповръща…

Но въпреки това смятам да гласувам на изборите за тях.

Да, звучи абсурдно и противоречиво. Поне на пръв поглед. Но едно от нещата, които знам, е че първият поглед понякога лъже.

Често човек или действията му остават в историята и паметта не с намеренията зад тях, а с постигнатия резултат. И с право, защото той е от значение. Ако си убил някого, докато си искал да му помогнеш, утешението не е голямо. И ако си спасил някого, докато си се опитвал да му навредиш, грехът е лесно простим. Затова и умните хора съдят за другите по намеренията им, но мъдрите съдят за тях по резултатите, които постигат.

Бойко Борисов се оказа изправен във властта срещу мафия, каквато дори най-информираните от нас направо не можеха и да си представят. Дори когато вече държеше в ръцете си законодателната и изпълнителната власт и медиите изглеждаха негови, тази мафия продължаваше реално да контролира държавата. В момента, в който той сдаде властта (на близки свои съюзници), уж стиснатите в юмрука му медии отведнъж се обърнаха срещу него. Излязоха обвинения, че подслушвал всекиго (и записи от подслушвания, които кой знае защо все бяха подслушвания на него – той ли подслушва основно себе си, аз ли имам проблем с реалността, не знам…). Двайсетгодишната желязна мафиотска омерта внезапно бе нарушена – в ход влязоха неща, които са вършени винаги през тези двайсет години, но сега отведнъж бяха признати, за пръв път. Координираността на атаките и единството, с което почти всички центрове на власт се обединиха срещу него, е просто смайващо – такъв синхронизиран балет не съм виждал и на сцена… Коя е тази мафия и кой стои зад нея съм писал неведнъж. Но не това е въпросът в случая.

Борисов знаеше с какво си има работа още отначало. Затова и заложи на политика, непозната в най-новата история на България – популизмът. Досега винаги бяхме били управлявани чрез гьонсуратлък и абсолютна глухота за желанията на хората. Борисов беше първият, който започна да се съобразява с исканията им. Надигнеше ли се единен и категоричен глас отдолу срещу негови решения, той най-често се обръщаше като фурнаджийска лопата и ги отменяше. Често вършеше невероятни простотии, налагаше корупционни решения или лобистки закони, но притиснеше ли го силен глас отдолу, нерядко се извърташе и ги зарязваше. Понякога го правеше под натиска на миниатюрни маргинални групички хора – но надигнеха ли те шумен глас, уплашваха властта му.

Никой властник не обича народът му да има решимост и самочувствие – обича народът му да е от обезверени, обезнадеждени и апатични овце. От съгласни да ги стрижат, доят и дерат. От желаещи да гласуват само ако някой им предложи пари – а ако няма кой, готови да оставят правото си на избор на тези, на които са предложени пари. Най-вероятно на циганите, че те се продават най-евтино. И после да мърморят под юргана, че ги управляват крадливи цигани, но да нямат смелостта да го променят… Придобие ли народът самочувствието, че от него зависи нещо и той е силен, вече не можеш да го плашиш и обезверяваш толкова лесно. Вместо да се уплаши и измори заради далаверите ти, ще се надигне масово и ще те смъкне. Дори да успееш да му пробуташ пак свои бушончета, ще смъкне и тях. Докато не те изчисти от властта и в нея не пробият, навлязат, натрупат опит и установят позиции не чак толкова организирани мафиоти, и нищо чудно дори не чак толкова крадливи хора. Затова и крадливите мафиоти бягат от държави, където народът е силен и със самочувствие. И се насъбират в държави, където народът е слаб и овчедушен.

Бойко нямаше зад гърба си мафията, която ни управлява последните десетилетия. Ако я имаше, сигурно щеше да е перфектно бушонче. Само че я няма, така че му се налага да угажда на хората – и така да ги учи, че от тях зависи нещо. Личното ми предположение е, че хич не е щастлив от това, и той сигурно предпочита народ от овце, но няма избор.

И мисля, че ако го изберем пак, ще е точно така крадлив и корумпиран, както и досега, ако не и още повече. Само че пак няма да има зад гърба си мафията – синхронният балет на противниците му, който гледаме в момента, го доказва достатъчно надеждно. Така че пак ще му се налага да ухажва хората и да ги слуша. И с това да ги учи и възпитава, че от тях зависи нещо и те имат силата да пазят интересите си и да правят света по-добър. Колкото и да не му харесва това.

Затова и си мисля, че към момента той е най-добрият избор. Не защото за него може да се каже каквото и да е добро, поне според мен. А защото в позицията, в която се намира, е принуден, колкото и да не му харесва, да дава на хората именно това, от което имаме в момента най-много нужда – да се научим, че от нас зависи нещо. Че ако се преборим, побеждаваме…

Научим ли този урок, ще стане от нас народ, а не мърша. Ще спираме да помагаме на падналите на улицата. И ще се надигаме без колебание и без страх срещу измамилите ни да ги допуснем до властта измамници и престъпници. Ще им пречим да ни крадат, дерат и кръвосмучат. Ще ни има, и ще можем да се радваме на плодовете на труда си, а не да ги виждаме как изчезват по посока на нечии офшорни сметки…

Гьотевият Мефистофел казва за себе си: „Аз съм силата, що зло желае, ала добро твори“. Мисля, че нашенският бабаитест и почти потурест Мефистофел е от същата категория. Не зная има ли нещо, което може да ме убеди, че той не желае само неща, които за мен са зло. Но мисля, че обективно е поставен в положение да е принуден да твори добро, ако иска да го има и занапред – а сигурно иска.

Каква е изборната му алтернатива? В свят, в който наоколо се прескачат искрени и кристално честни ангели, желаещи да ни управляват в единствено наша изгода и да творят единствено добро, никога не бих гласувал за него. Проблемът е, че не забелязвам наоколо подобни ангели. Като изключим Волен Сидеров, който май е подвластен единствено на липсата на подходящо лечение, всички останали с реални шансове да влязат в парламента са марионетки на същите кукловоди, които в момента дърпат конците на синхронния балет. Тези, при управлението на чиито бушончета живеехме на върха на период на развитие почти също така зле, както в период на световна криза под управлението на алчна, тъпа и корумпирана мутра…

Искам или не, изборът ми реално е между Бойко и марионетките на Първанов. Всичко останало е политически илюзии. А ако трябва да избирам между тези двете, знам какво ще избера. Да, ще умирам от срам, че съм подкрепил Батман. Ще се червя пред телевизора, когато той се фука. Ще ми доверяват приятели и познати каква корупция се вихри при него… Но все пак ще е за предпочитане пред корупционната машина, желязната омерта и непробиваемата глухота на Първановата мафия. При Бойко поне ще се учим, че от нас зависи това-онова – не всичко, но поне нещо.

И малко по малко, и за негов ужас, ще се учим да бъдем народ, а не мърша.

51 thoughts on “Ежедневно… и предизборно

 1. Любо Николов

  Има и още нещо.
  Някъде бях чел едно интересно разсъждение: че Ленин и Сталин, при цялата си чудовищност, все пак са носели спомена за някогашната порядъчност. И в отделни моменти са постъпвали човешки – или са прибягвали до човещината като печеливш ход, но пак защото са я познавали.
  Дошлата на тяхно място номенклатура вече не притежава и капка човещина. А когато се опита да я демонстрира, заприличва на Мария-Антоанета.
  Тъй че… може би не е чак толкова зле в детството си човек с едната ръка да е ял филия с мас, а с другата да е ритал футбол.

  Reply
 2. Григор Post author

  @Любо Николов: Ако Ленин или Сталин живееха в демократична страна и имаха политическа конкуренция, вероятно щяха да са принудени от нея да са доста коректни. И нищо чудно да се окажеха добри управници… Същото според мен важи и за повечето български политици. Ако ги пратиш да управляват Германия или Франция с техните стабилни демокрации, нищо чудно Костов или Станишев с нищо да не отстъпят на Кол или Митеран. А ако пратиш Кол или Митеран в България, където мафията им спуска нареждания и им осигурява непоклатим гръб за глупости, нищо чудно те да задминат и Костов, и Станишев, и царя, и Бат Бойко…

  Reply
 3. Geo

  Григоре, мисля, че този път си в грешка. ГЕРБ и ББ са една мафия, а другата мафия, с която си сътрудничеха и не се закачаха никак по време на мандата в момента е на нож срещу него, просто защото вижда възможността отново да си върне властта. Нали се сещаш – при положение, че беше избран и се радваше по време на управлението на добра подкрепа, мафията си го коткаше, а той за благодарност не направи нищо срещу нея (а реално направи и доста ЗА нея). Сега просто мафията е решила, че може да го разкара и да си доведе нови бушончета. Това е. И за мен не е опция да се гласува за ГЕРБ в никакъв случай. Още един мандат и няма да остане държава, защото това, което правиха близо 4 години е да разрушат всички държавни институции и най-вече усещането за държавност у хората. Усещането, което се внушаваше нон-стоп беше – от Бойко зависи всичко. Което е в брутално противоречие с това “от мен зависи всичко”.

  А относно конкретната случка – аз съм бил свидел на такива събирания и отзовавания на минувачи в няколко случая, и то преди години. Далеч не мисля, че е скорошен феномен това. Не забрявай, че причината може да е и много по-различна, от тази, която си мислиш. Всеизвестен факт е, че при наличие на сериозна външна опасност и всеобщи несгоди хората се сплотяват и стават по-съпричастни към околните, тъй като се чувстват заедно в кюпа. Това е, което става в момента според мен и което би обяснило някакво евентуално нарастване на съпричастността на хората.

  Reply
 4. Шapкан

  щом хората поначало са “по-добри”, за какво им е да избират власт, която по принцип ги поощрява да бъдат лоши?

  Reply
 5. Зелен Бетон

  Много е трудно да се вземат решения, когато се срамуваш от всички алтернативи.

  И наистина, кое е по-срамно – дали един президент-майстор на задкулисните игри, който въпреки привидно безукорния си бекграунд и изряден външен вид цял мандат стоя като изпъден от европейската и световната политика, защото чуждите висши държавници страняха от него като от прокажен? или един министър-председател с поведение на „дете на улицата“, на дребен квартален тартор с недопустимо ниско възпитание, компенсаторно допълнено от недопустимо високо самочувствие, с недопустимо нисък за висш държавник интелект, компенсаторно допълнен от дребнава селска хитрост и животински нюх?

  Човек застава зад лидерите си толкова по-убедено, колкото е по-готов да се идентифицира с тях. За тази цел те трябва да имат ПОНЕ ЕДНО качество, което заслужава уважение, в което са безкомпромисно последователни, и с което да могат да бъдат припознати като ПРИМЕР (и, разбира се, останалите им характеристики да не са толкова негативни, че да обезсилват плюсовете на това качество).

  Бих приел простотията на Борисов, ако беше честен, прям и добронамерен. Бих приел лукавството и номенклатурната обиграност на Първанов, ако работеше за интересите на нацията, а не против тях. Въпреки че убежденията ми са много далеч от лявото, бих се гордял, че български партиен лидер е председател на партия в ЕП, ако Станишев беше показал някакво желание да скъса пъпната връв между днешната БСП и бившата БКП. Бих приел и надменността на Доган, ако наистина защитаваше либерализма, правата и свободите на хората, вместо да създава собствен тоталитарен режим насред една демократична по конституция държава. Бих приел дори изцепките на Сидеров, ако беше наистина патриот, идеалистично посветен на националните интереси, а не вманиачен дребен провокатор на конци. И така нататък, да не ги изреждам всичките.

  Не виждам обаче каквото и да било основание за снизхождение към който и да било политически лидер или субект.

  Това, че при Борисов някакси усетихме, че нещо зависи от нас, е вярно. Но това не е защото той е имал такова намерение: той просто нямаше нито достатъчно опит, нито достатъчно механизми, нито достатъчно акъл да го предотврати. (Освен това да не забравяме, че вече голяма част от нас е новото поколение, което не е мачкано от комунизма: повярва си първо то, ние просто се охрабрихме и го последвахме.)

  На всичкото отгоре това НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ. Когато властта отстъпва пред този, който вика най-силно – това е ОХЛОКРАЦИЯ. Демокрацията е когато властта се съобразява с този, който има най-силни аргументи. Разликата е повече от съществена.

  В този смисъл, заедно с ползата, че си повярвахме (донякъде), Борисов ни направи една изключително лоша услуга: ДЕФОРМИРА ПРЕДСТАВАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. Неговата демокрация не е тази на осмислената обществена активност, а тази на „демократичния“ цар-господар, арабията, който благоволява да се вслушва в поданиците си и да им казва добродушно, но величествено „Яжте бре, маскари…“

  Така че, когато виждаме в Борисов най-малкото зло, имаме сериозно основание да се запитаме: като печелим, какво губим.

  Ни най-малко не жаля по аристократично-конспиративната потайност на предишните управления (достигнала уродливия си връх с „когато му дойде времето“ на паркетното изкопаемо от Мадрид). Борисов обаче направи нещо, което е поне също толкова лошо: окончателно затвърди ПОЛИТИЧЕСКАТА ЧАЛГА КАТО СТАНДАРТ. Явно всеки простак не само може да подкара Бентли или да стане телевизионна „звезда“; вече е видно, че той може да стане И ПОЛИТИК. Включително партиен лидер и министър председател.

  При това не е нужно да се извисява до стандартите на професията „политик“: обратно, това може да стане като ПРИНИЗИ стандартите на тази професия до собственото си ниво. Просто, бляскаво, достъпно и първично. Чалга.

  Затова, за разлика от Григор, аз няма да гласувам за Борисов. Ще гласувам за една от ония формации, които са близо до 4-процентната граница. За да стане парламентът (дай боже) по-шарен, да не е възможно еднолично управление, да има опозиция от различни страни (не само от една), да е НЕИЗБЕЖНО съгласуването и синхронизирането между различни политически програми и подходи, и най-малкото – да се вкарат колкото може повече СМУЩЕНИЯ в гладкото функциониране на политическия монопол. Защото той, айсбергът на политически монопол, заедно с подводната си част, е основното препятствие на пътя на държавата и нацията. Не ЕРП-тата и търговските вериги, те са само следствия.

  А дори и подкрепената от мен формация да не влезе в парламента, все пак ще разполага със субсидия за гласа ми – което значи, че ще подкрепя бъдещата извънпарламентарна опозиция. Тази опозиция на практика почти не се чува в българския политически живот – и е време това да се промени. Тъй както се очаква гражданските протести да продължат, благоприятни възможности ще има.

  Накратко: с политическия монопол трябва да се действа както с всички други – като се либерализира пазарът и се вкарат колкото може повече различни субекти, които да се конкурират помежду си. НЕ като се избере „най-малко вредният“ монополист с ирационалната надежда, че ще продължава да бъде добричък или поне поносим.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Geo: Ако ББ не е направил нищо срещу мафията, а реално е направил и доста за нея, защо тя да го сменя?! Че той е перфектно бушонче, ако е така – хем свършил куп работа за нея, хем на практика почти неизносен още! Помисли си колко средства отиват, за да се създаде нов качествен бушон. Или да бъде смъкнат все още качествен стар. Мафията сигурно е ужасно глупава да дава тези пари за голо развлечение…

  А иначе, точно в момента ситуацията е абсолютно полярна – или ББ, или старата мафия. Който не гласува за едните, по същество гласува за другите – и по-точно който не гласува за по-слабия, гласува за по-силния. Към момента ББ е по-слабият. Ако за теб не е опция да гласуваш за него, просто за теб е опция да гласуваш за Първанов и Алексей Петров. Ситуацията е такава, че не оставя средно положение… И дори това не е важното, защото според мен ББ не е кой знае колко по-свестен от онези двамата, нищо чудно да е дори по-голям боклук. Важното според мен е, че ББ е в позиция да е принуден да е популист, а това неизбежно учи хората, че гласът им значи нещо и имат власт да променят нещата. А това е, което ни липсва.

  За сплотяването в труден момент – в труден момент българите винаги сме се доказвали като шампионите на поединичното спасяване (и съвместното загазване). Ако причината е различна от тази, която си мисля, надали е точно тази. (И със сигурност има повече от една причина – но мисля, че тази, която посочих, накланя везните в сегашната ситуация.)

  Reply
 7. Григор Post author

  @Зелен Бетон: Към момента монополистът е само един – несменяемият за последните 25 години. Борисов уж държеше в железен юмрук законодателна и изпълнителна власт, медии, всичко – какво се оказа? Държи ли медиите, или си ги държи открай докрай старата мафия? Държеше ли изпълнителната власт през цялото време, или собственото му МВР е подслушвало основно него и Цветанов, като погледнем изтеклите записи? Държеше ли законодателната власт, или непрекъснато го правеха на маймуна Воленци и Янета?…

  Реално Борисов е нещо като малко по-популярен за момента Светльо Витков. Ако вместо Борисов се беше издигнал Витков, в момента щеше да е също така плют. Вероятно за други недостатъци, не е толкова прост и фукльо примерно, но със сигурност плют по всички фронтове и от всички калибри. Няма как да не е, ако се опитва да разклати монопола на старата мафия. И тогава твоят начин на мислене щеше да ни прати да смъкнем Витков, преди да е успял да разклати старата мафия сериозно, понеже започва да е монополист. И да тръгнем да гласуваме за някой дребен, примерно Борисов. А ако той вземе също да израсне и да заплаши монопола на старата мафия, отведнъж също да стане „монополист“ и да трябва бързо да го сменяме, преди да е развалил на някои хора рахатя…

  Reply
 8. Григор Post author

  Между другото, току-що прочетох нещо много интересно. В Костинбродската печатница са открити 350 000 фалшиви бюлетини. Не се споменава кой е намесен, но бас държа, че ще се окажат ГЕРБ.

  Защо съм толкова сигурен ли? Защото бюлетините са открити от ДАНС. На които не им е работа да търсят за подобни неща – работа е на МВР. Но пък повечето са хорица на Алексей Петров.

  А дали са истински, което също е важен въпрос? Съмнявам се. Ако днес, в събота, 350 000 бюлетини са още на опаковани палети в печатницата, представимо ли е в български условия в неделя вече да са разнесени тайно из цялата страна и раздадени на съответните хора? За по-другата неделя – сигурно. За в следващата неделя – не знам, може би. За утре – няма как да стане. Посмъртно.

  Така че мисля, че имаме още едно па от балета на мафията. И още едно доказателство загубила ли си е тя властта, че да е време да смъкваме противниците ѝ.

  Reply
 9. Geo

  Това за спасяването са предразсъдъци. Има достатъчно примери от войни и други подобни действия. Разбира се, ще има и в обратната посока, но чакам някой да ми покаже нация, в която това го няма. А иначе – защо го сменят: ами защото бушона е за това – да се сменя като гръмне. А в случая се натрупа достатъчно недоволство срещу ББ, т.е. вече не си върши работата добре като бушон.

  Reply
 10. Бранимир

  Григоре, 350 000 бюлетини НЯМА НУЖДА да бъдат разнасяни из България. Достатъчно е днес, в рамките на 24 часа да бъдат попълнени с отбелязка “герб № 15”, натъпкани в чували и тези чували утре да бъдат тихомълком разменени с такива, с които вече са гласували хора. Може да се направи в софия, в костинброд или пък в някой район, където по принцип не се гласува за герб, а за друга партия (примерно в разградско и кърджалийско гласуват основно за дпс). Има ли желание, начин се намира. Не сме толкова голяма държава – за шест часа се стига с кола от софия до варна.

  Reply
 11. Зелен Бетон

  @Григор:

  Борисов не е антипод на старата мафия. Тя си го излъчи и го сложи във властта, за да преведе той страната през кризата – и съответно да обере всички негативи от неизбежните непопулярни решения. Ако Борисов го нямаше, през 2009-та тройната коалиция щеше да остане на власт; а ако това беше станало, рейтингът на БСП и ДПС днес щеше да е несравнимо по-нисък, може би дори щяха да се боричкат около 4-те процента.

  Борисов всъщност не е направил нищо съществено срещу мафията. Хаотичните му ходове предизвикаха нервност и някои размествания в нея, но те никога не са имали за цел да я изкоренят: той (понеже искрено си вярва, че е хванал Господ за шлифера) се опита или да получи контрол върху част от нея, или да създаде своя, паралелно действаща – като междувременно не забравяше да се грижи за имиджа си, затова всички по-сериозни действия срещу (определени кръгове на) организираната престъпност неизменно имаха популистки привкус.

  Старата мафия грижливо се беше подготвила да разкара Борисов, когато кризисният период наближи към края си. Той обаче очевидно се опъва, защото му харесва да властва. Такава конфронтация е едно от най-добрите възможни неща в момента, защото така два вредни фактора взаимно се обезсилват. Това противопоставяне обаче не бива да се свежда до познатото отпреди червено-синьо такова – защото ако остане двуполюсно, значи the winner takes it all. И после ще се сърдим само на себе си.

  Парламентарното присъствие на БСП/ДПС и ГЕРБ е гарантирано от твърдите им електорати, там не може да има кой знае какви изненади. Останалите гласоподаватели според мен трябва да се постараят да изкарат на сцената колкото може повече различни субекти, всеки от които да дърпа към себе си и така да разконцентрират още повече главните пехливани. А и да им гледат непрекъснато в канчетата, и то отблизо. За да може ако Борисов в определен момент се опита да се споразумее задкулисно, така че да си гарантира парче от баницата, да има наоколо много новаци, всеки от които би искал да си извоюва популярност, огласявайки и възпрепятствайки нещо такова. Колкото по-пъстро и непредвидимо е новото присъствие в парламента, толкова по-добре. Даже старите хиени, които са на ръба, е по-добре да са вътре, отколкото отвън – защото когато големите взаимно се обезкървяват, те по-скоро ще гледат да ги доразкъсат и да извлекат престиж за себе си, отколкото да се съюзяват с тях. (Сори за животинското описание, гадно е, ама пък аналогията е точна.)

  Дори при недостатъчен вот за ГЕРБ да е възможно БСП и ДПС да съставят правителство (срещу което Станишев предвидливо се застрахова, изтиквайки напред Орешарски за премиер), жална му майка на това правителство, имайки предвид, че протестният потенциал от февруари само временно е стихнал – и особено фактът, че този потенциал в основната си част не е левичарски, а антисистемен и против статуквото. Можем да си представим как ще реагира, ако баш двете партии-символи на статуквото на прехода излязат на власт. Колкото и странно да е на пръв прочит, в такава ситуация Борисов ще е много по-полезен като опозиция. По много причини, но да се задълбавам.

  И още: изобщо не смятам, че Борисов някога е тръгвал да прави нещо срещу мафията на прехода. Начинът му на мислене (който е многократно демонстриран) е такъв, че това е явно невъзможно; той по-скоро притежава оня тодорживковски усет за мимикрия и „снишаване“, който помогна на бившия генерален секретар да се задържи толкова години начело на страната. Тоест, въобще не го виждам като поборник срещу сливането на власт, капитал и престъпност. В допълнение, докато Борисов си играе неговите си игри, той нанася купища collateral damage на психическото и ментално здраве на нацията (което и без това е в критично състояние).

  Да де… не пиша всичко това за да те разкандърдисвам, ти не си човек, който си формира мнение току-така и не бих си позволил „да ти наливам акъл“ (най-малкото защото много мразя някой да го прави по отношение на мен). Само си доизяснявам позицията, в интерес на дискусията.

  Reply
 12. Шapкан

  “интереси на нацията” – ха-ха.
  Кой ги формулира?

  “старата мафия” – ха-ха.
  държавата е мафия по принципи, структура и функции. Поначало и завинаги.

  “охлокрация” – ха-ха.
  властва този, който контролира собствеността. “Улицата” може да е свалила една група фигуранти, ама пак си плаща сметките за тока и парното.

  тези дни на Ц.гара една жена падна на ескалатора. Само един човек й помогна.

  който се оставя на мършата – по-долен е от нея.

  Reply
 13. Морфиус

  На миналите избори подменяха чували с бюлетини, на тези пак ще го правят… и това е най-малкото в начините за подмяна на вота.
  ГЕРБ отдавна преминаха границата на поносимост.

  Reply
 14. Ели

  Хи-хи, Бранимире, ти замисли ли се как се попълват 350 000 бюлетини на ръка от хора? Колко хора ще са необходими, за да стане това за една нощ? Никой не може да си позволи да използва такова количество хора и да се надява да остане скрито-покрито. Току-що шефът на печатницата обясни, че това е технологичният брак, който по договор е трябвало да съхранява печатницата до края на изборите. Също така точно вчера и била посещавана и проверявана печатницата, като не е установено нищо нередно. Ха да видим… Кой прав? Познайте! Никога няма да ни стане ясно. Обаче ефектът вече е постигнат.

  Reply
 15. emo

  Кой е измислил бракуваните бюлетини да се съхраняват?
  Трябвало е да се унищожат преди изборите. Реално погледанто, преброителите едва ли ще им гледат качеството, ако не са съвсем омазани…

  Reply
 16. Жилов

  Помня, че хората се събраха на улицата заради 1) улично куче, 2) шистов газ, 3) ГМО – все глупости, на които ще се върже обикновеният жител на града. “О, ужас, небето пада, небето пада! Трябва да спрем злото!” Мерси за такива “повярвали” си хора. Протести на псевдо-екологична и парична тема почти нищо не означават за мен.

  Най-важното е да има работеща система, осигуряваща икономическа (и друга) свобода. Има един човек, който започна да я гради, спасявайки България в критично положение, и който беше премахнат преди да довърши работата си, за да не развали паразитизма на вечните играчи. Там отива и моят избор.

  Reply
 17. emo

  @Жилов, не смятам, че описаните от теб случаи са “хората”.
  Това по-скоро са “активистите”, а в случая 2 и едно мощно рамо от СССР

  Reply
 18. Любо Николов

  До гуша ми е дошло от криптокомунисти. Зад всичките им благи приказки се крият само две неща: или неистов стремеж отново и отново да бъдат на власт, или “ако ще да пукнем, но нашите да спечелят”.
  Впрочем за благите приказки великият Крилов е написал следното:
  ВОЛК НА ПСАРНЕ

  Волк ночью, думая залезть в овчарню,
  Попал на псарню.
  Поднялся вдруг весь псарный двор –
  Почуя серого так близко забияку,
  Псы залились в хлевах и рвутся вон на драку;
  Псари кричат: “Ахти, ребята, вор!”-
  И вмиг ворота на запор;
  В минуту псарня стала адом.
  Бегут: иной с дубьем,
  Иной с ружьем.
  “Огня!- кричат,- огня!” Пришли с огнем.
  Мой Волк сидит, прижавшись в угол задом.
  Зубами щелкая и ощетиня шерсть,
  Глазами, кажется, хотел бы всех он съесть;
  Но, видя то, что тут не перед стадом
  И что приходит, наконец,
  Ему расчесться за овец,-
  Пустился мой хитрец
  В переговоры
  И начал так: “Друзья! к чему весь этот шум?
  Я, ваш старинный сват и кум,
  Пришел мириться к вам, совсем не ради ссоры;
  Забудем прошлое, уставим общий лад!
  А я, не только впредь не трону здешних стад,
  Но сам за них с другими грызться рад
  И волчьей клятвой утверждаю,
  Что я…” – “Послушай-ка, сосед,-
  Тут ловчий перервал в ответ,-
  Ты сер, а я, приятель, сед,
  И волчью вашу я давно натуру знаю;
  А потому обычай мой:
  С волками иначе не делать мировой,
  Как снявши шкуру с них долой”.
  И тут же выпустил на Волка гончих стаю.

  Reply
 19. Случаен

  Това с “фалшивите” бюлетини е балон…

  1. Няма как да се подменят чували с бюлетините, защото всяка бюлетина трябва да има уникален (наранен) печат на СИК, които са почти 12000.
  2. В обществената поръчка за избор на печатница изрично пише, че технологичния брак се пази в печатницата до приключване на изборите. Това се прави именно, за да не може тези бюлетини да се използват в изборите. Също така “фалшификаторите” трябва да са завършени идиоти, ако нарочно са напечатили допълнителни бюлетини, да ги държат в склада на печатницата… ехо?
  3. Друго доказателство, че тези бюлетини са технологичен брак ще бъде тяхната проверка за пропорционалност. Бюлетината е интегрална, но не е 1, а са 32, колкото са избирателните района. Като се преброят, ще се види, че са пропорционално като бройка спрямо МИР-овете.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Geo: Ако срещу Борисов се беше натрупало достатъчно недоволство, нямаше да има нужда да се инвестират милиони, за да бъде засилено то. Щеше просто да бъде оставен да вземе каквото вземе, и доизползван преди изхвърляне. Но вместо това гледам ангажирани срещу него ресурси, които струват ама наистина сериозни пари. Мафията толкова тъпа ли е, че да разсипва парите си без нужда? Не ми звучи убедително.

  @Бранимир: Не е реално. Гласовете се броят още в секциите – ако има разлики между секционния протокол (който се подписва от представители на всички политически сили) и съдържанието на чувала, задължително има вой до небето. Също след изборите се публикуват всички резултати, посекционно – ако внезапно в типичен примерно за ДПС район се окажат 100 или дори 60% за ГЕРБ, всичко ще бъде пресято под лупа. Просто няма как да стане.

  @Зелен Бетон: Борисов не се опитва да унищожи мафията – той се опитва да смъкне старата мафия, за да я замени със своя. Така че е абсолютно нормално да не си личат кой знае какви антимафиотски мерки от неговата страна. Карат ме да го предпочета не обещанията му да се бори с мафията – не им вярвам нито на дума. Кара ме да гласувам за него това, че където има две мафии реално няма истинска мафия. И че където има популизъм, хората се учат, че от тях зависи нещо – именно това усещане, което ни липсва през последните десетилетия. И на липсата на което е съградено всевластието на мафията, стара или нова.

  @Морфиус: Единствената реална алтернатива на ГЕРБ остана ли в границите на поносимост? Ако да, кажи го открито. Ако не, кажи как смъкването на ГЕРБ няма да работи за тази алтернатива.

  @Жилов: И аз клоня към същата идея. Разликата ни е само, че въпросният човек няма да влезе в парламента, така че гласът ми за него реално ще отиде за противниците му. Така че гласувам за този най-близък до него, който има реалния шанс да направи нещо сродно. (Не защото го възнамерява, а защото няма друг избор.)

  @Ели: Май наистина е това. Нещата се връзват. Просто на един от танцьорите в балета е поверена ролята да вдигне патардия около тези бюлетини – все е повод…

  Reply
 21. Огнян

  Общо взето от всички по-популярни блогове единствено тук виждам категорично заявена *И* обоснована позиция. Искрени поздравления за мъжката постъпка Григоре. Вече се бях отчаял, че и ти ще се ограничиш до общи приказки и “интелектуално” мрън-мрън.

  Reply
 22. Шapкан

  призивите да се играе по правилата на системата, която ни прецаква (е, явно не всички), си е точно “интелектуално мрън-мрън”.

  Reply
 23. Григор Post author

  @Огнян: То си е за интелектуално мрън-мрън ситуацията. 🙁 Няма не просто добри, а дори приемливи алтернативи. Няма дори най-малко лошо – има много лошо и по-лошо и от много лошото. Напълно разбирам тези, които не са могли да преодолеят погнусата. И аз съм на границата си. Ако ситуацията не беше толкова ключова и нуждата от промяна в модела „мафията си има държава“ толкова голяма, не знам щяха ли да ми стигнат силите за ясна позиция…

  Reply
 24. Божо

  “Бойко Борисов се оказа изправен във властта срещу мафия, каквато дори най-информираните от нас направо не можеха и да си представят.”

  Тоест, беше изправен срещу себе си 😀 😀 😀

  И не, не приемам “аргумента”, че мафията на борисов е различна от тази на първанов и че те не са само различни лица на една и съща мафия.

  Reply
 25. Огнян

  @Григор
  Проблемът с “интелектуалното мрън-мрън” е, че е напълно в унисон с “Докато умните се наумуват, лудите се налудуват”. Да не гововорим, че всички го правихме това от години и очевидно резултатът беше нулев…
  По отношение: “Няма не просто добри, а дори приемливи алтернативи” – и за това май сме си виновни самите ние. Ако поне беше направен опит да се организира една, да я наречем съвсем грубо, “интернет партия”, щяхме да имаме алтернатива, па макар и да не влезеше в парламента 🙁

  Reply
 26. Gligi

  … защото съм 99% сигурен че не си толкова тъп, че да вярваш на написаното (бяха 100%, но след онова за ваксините…), така че остава само да са те заплашили или подкупили. Доколкото знам нямаш деца, така че заплахата става по-валко вероятното обяснение… Значи остава въпросът КОЛКО ???

  Reply
 27. Радослав

  Григор, напълно съм съгласен с Вас. И аз стигнах приблизително до същите изводи от цялата ситуация, която се разигра през последните няколко месеца.

  Reply
 28. +0

  Пирова е тази победа, но Мафийотко не е пълен глупак – няма да вземе властта, поне като съдя как даде оставка. Предполагам че ще каже нещо от сорта “народа не ни даде мнозинство, ние сме в опозиция, триглавата ламя да си прави правителство”, ще ги коментира и насъбира от управлението на опонентите. Може би ще атакува зимата.
  Става все по-тегаво и мъчно.. груст

  Reply
 29. Григор Post author

  @Божо: А как тогава ще обясниш всичко, което се случи предизборно? Първанов и Борисов са похабили общо над сто милиона (на толкова оценявам “разходите”, които знам да са дадени около тези избори), за да си правят купона?

  @Огнян: Тук и аз имам вина. Но просто физически не мога да смогна за всичко. Не съм забравил едно твое писмо… 🙁

  @Gligi: Някои хора наистина са се опитвали да пишат тук за пари, но аз не съм от тях. Различаваме се в преценките, понеже единият от нас използва очите, ушите и най-вече мозъка си.

  Ако претендираш, че това си ти, да ти предложа едно простичко упражнение? Докато писах предишния абзац, някакъв протестиращ каза пред камерите: “Аз не съм за никоя партия! Никой тук не е!” – “А защо сте тук?” – “Възмутени сме от изборния резултат! Искаме анулиране на изборите!…” Как преценяваш това ти?

  @Радослав: Не е най-приятната ситуация, уви…

  @Бранимир: Ако резултатът беше различен, какъв щеше да е коментарът ти и защо?

  @+0: За политиците, за щастие, тази победа е пирова за всички. А Мафийотко – няма как да не вземе властта, не е ли в нея, старата мафия ще го ликвидира физически при първа възможност. Шанс да атакува няма да има… И ако има нещо, което да ме ужасява повече от ново негово правителство, това е нова тройна коалиция, експертно правителство (на въпросната тройка), програмно правителство (на въпросната тройка) или друг вид марионетно правителство на старата мафия. Няма да ни е нито първото, нито второто за последните двайсет години…

  Reply
 30. Божо

  ами за “връзката” им нещата лъснаха още покрай мишо-бирата, макар и да се попотулиха после. А иначе ТИМ хич не ми мяза на “малка групировчица”. Само като погледнеш как всичко което беше “мулти-ххххх” стана тяхно…

  Reply
 31. Николай

  Григоре не мога да те разбера, наистина. Чета ти поста от три дни, мислих си и пак четох. Най-правдоподобното ми обяснение е че просто си търсиш оправдания срещу БСП. Целта да не е БСП, оправдава средствата (гласуване за ГЕРБ). При цялото ми недоверие към представителната демокрация (не съм гласувал), почти всички други партии са по-добър избор от ГЕРБ… Бойко Борисов и Цветан Цветанов няма как да са решение на каквото и да е, както и да ги гледаме, откъдето и да ги въртим. Добре че все някак не ни се случва това дето наистина си заслужаваме с такива избори.

  Reply
 32. Григор Post author

  @Божо: По мои наблюдения, връзката им с ТИМ е малко… амбивалентна. Има в нея доста дебнене кой от тях ще успее да забие нож в гърба на другия. И, между другото, ТИМ почти не са прибавили активи за последните четири години – изкупиха цяла Източна България реално през десетилетието преди тях.

  @Николай: Както ГЕРБ, така и БСП са куклички на сцената. Срещу тях нямам нищо против (и доколкото го имам, е повече срещу ГЕРБ). Истински интересните са кукловодите. Единият е на светло, шеф е на партията си, и дърпа кажи-речи само нейните конци. Другият е под мантията на бивш президент и дърпа конците на всички други партии (като се изключи Атака – Волен Сидеров е неспособен да носи отговорност за действията си, така че никой не може да разчита на лоялността му).

  По-интересно ми е друго. В момента вече е почти единайсет и половина. На всички предишни избори шефовете на партии по това време се избиваха да напират да се пъчат и да говорят в НДК. Този път ги няма никакви!… Дребните платени лаячи пък обикновено по това време бяха млъкнали, а и преди това подлайваха колкото да си оправдаят парите – в момента се запенват без спирка и отдих… Нещо се е случило, и вероятно много скоро ще го научим (дано и се усетим какво значи достатъчно бързо).

  И май дори подозирам какво е. Перфектният балетен синхрон на всички танцьори на старата мафия срещу ГЕРБ продължава и в момента, без спирка и почивка. Ако бяха постигнали успех, щеше да е спрял (“ама то никога не го е имало!”). Ако бяха постигнали категоричен неуспех – също (“ама твои хора сме, Шефе, просто нещо малко се поподведохме покрай изборите…”). А сега битката продължава… Да се врътне шмекерлък при броенето на бюлетините е много трудно, лесното е да се пробутват с купени гласоподаватели – тоест, няма как спешно да се вдигне резултатът на Кунева или някоя друга марионетка, че да влезе… Едната възможност е да се опитват в момента да купят алтернативните преброители, че да се извадят два много различни резултата и да се разчита на медийния огън да посмачкат Батман още малко преди повторни избори. Другата е да се търси спешно в момента лост за повлияване на Болен…

  Апропо, аз продължавам да следя какво става с бюлетините от печатницата. Надявам се до ден-два да получа и вътрешна информация по въпроса. Но по-интересното е не каква е тя, а как ще процедира около тях този или онзи играч. Носи полезна и видима за всеки с над един грам мозък информация кой дърпа конците на прокуратурата, ДАНС и още някои други явления из татковината ни. И когато стане видимо, ще е много интересен въпросът по каква точно линия може да ги дърпа… 🙂

  Ще мине време (доста малко), ще видим.

  Reply
 33. Григор Post author

  И още едно интересно развитие – Румен Петков призовал Станишев да поеме вината за загубата на изборите и да се оттегли. Очаквах го, ако БСП не спечели изборите, и то точно от него, но поне няколко дни след тях. Човекът вероятно е бил пийнал малко повечко и е изгърмял фишека предварително. Не ми се мисли как ще го кастри Първанов после. 🙂

  Reply
 34. Gligi

  98% ако не можеш да разбереш колко прав е бил човекът, ако и да му липсват изразни средства!

  Reply
 35. Григор Post author

  @Gligi: Според мен му липсват не средства, а нещо друго. Хем не е за никоя партия, тоест не се вълнува от избори, хем е възмутен от резултата им и иска анулирането им.

  Иначе казано, „нещо друго“ следва да се разбира или като спирачка в пиенето, или като проблем в инструктажа. Не мога да си представя да страда от подобно умствено объркване човек, който е способен да говори и да се движи.

  Но… какво ли го обяснявам на човек, застъпил подобна позиция за ваксините…

  Reply
 36. Николай

  Теорията, че Първанов дърпа всички конци ми се струват много конспиративна. Или ти мразиш Първанов повече от Бойко, но все не виждам логиката какво хубаво си сторил гласувайки за ГЕРБ. По-малкото зло?

  Миналата седмица по Великден бях на едно събиране, където имаше деца. Вечерта се разказваха приказни истории за това, какво празнуваме тази вечер. По едно време дискусията стана откровено атеистична. Един приятел възкликна шеговито: “Шшшшт, тихо! Има време децата да станат атеисти като нас.” Та да перифразирам гледайки цирковете по телевизията сега, май има време всички да станем анархисти като Шаркан… 🙂

  Иначе сега правиш сложни ходове да неутрализираш едната мафия с друга мафия, и накрая както казва майка ми “се оплиташ като пиле в кълчища”. После ще се чудиш с коя мафия да неутрализираш Бойко, който дори и сега не заслужава да се приближава по-близо от 20 км до каквото и да било управление.

  Reply
 37. emo

  Не е и Първанов, а тези които докараха него и предшествениците му от БКП на власт – и не са си тръгвали. Имат най-големите паметници, в центъра на столицата дори.

  Reply
 38. Григор Post author

  @Николай: Просто знам някои неща от задкулисието. ГЕРБ са достатъчно голямо зло, за да е трудно да бъдат наречени „по-малкото“, просто Първанов е още по-голямо.

  Бойко ще е за неутрализиране, когато мафията му надхвърли 50% от реалното влияние в страната. Както доста добре се видя предизборно, още един мандат може да го доближи до… 5%. Ако действа като досега. И си абсолютно прав, че не заслужава да се приближава по-близо от 20 км до каквото и да било управление, нито е заслужавал някога, нито ще заслужава занапред. Просто единствената му реална алтернатива е още по-лоша, а и в момента е в управлението много повече, отколкото той беше, докато беше на власт.

  @emo: В крайна сметка – да. Но те само спускат общата задача – разкапване и разлагане до последно на този балкански член на потенциалния враг. Ръководителят на изпълнението е той.

  Между другото, направих опит да проверя няколко неща. От това, което успях да докопам (надеждността му я преценявам на около 95%), май на този етап се потвърждават няколко интересни неща около хванатите в Костинброд бюлетини:

  1. Не са 350 000, а са малко над 100 000.
  2. За всички не е ясно, но голямата част наистина са технологичен брак. (Който печатницата е задължена по договор да съхранява до след изборите.)
  3. По цялата дължина на конвейерите в печатницата има камери, които записват всичко. Отделно, машините имат броячи за отпечатаните бройки. Така че всичко е много лесно проверимо.
  4. В петък, 14 ч., в печатницата е имало проверка от прокуратурата. Огледали са абсолютно всичко, включително въпросните бюлетини. Не са имали никакви забележки или проблеми с тях. До 12 ч. в събота, когато внезапно са пристигнали заедно с ДАНС.

  Чух и още нещо, което е дълбок слух. Нямам представа дали е истина, така че моля всички да го приемат с нужната доза съмнение. А именно: че на тези, дето охраняват бюлетините, е изрично наредено да не допускат никой да ги вижда как изглеждат или да ги брои.

  Тоест, ако информацията от четирите точки горе е вярна, в момента тези бюлетини вероятно биват пазени с точно една цел – да не се разбере, че наистина са технологичният брак. И тезата, че прокуратурата е изпълнила политическа поръчка, внезапно става най-вероятната. Ще чакам или по-сигурно потвърждение, че инфото за бюлетините е вярно, или надеждно опровергаване, за да мога да заявя сигурна позиция за прокуратурата.

  Reply
 39. +0

  @Николай – да много е вероятен този сценарии http://vbox7.com/play:24572d78&al=2&vid=5444 , но пък от друга страна да се разделяй и владей е също не лош вариант. Тук бих направил аналог с нарко пазара, когато има монополисти те могат да организират сложни мрежи, които да влияят на обществото пряко, но ако държиш нещата на ниво банди и малки групи имаш повече шанс срещу овладяването им. Вече съм убеден, че Бойко не може да направи здрава структура и тази предизборна кампания добре го показа.

  @Григор – Не мисля, че кукловодите ще ликвидират Бойко физически, освен ако не обмислят цялостна смяна на политическите фигури включително и в БСП. Един такъв акт комбиниран с цените на тока, идващата зима, насъбраното срещу монополите и кризата в Европа, според мен почти сигурно би довело до ситуация сценария от зимата на 97-ма да се повтори, че и да бъде по-лошо. Според мен има кръгове в БСП, които няма да го допуснат. Но скоро ще разберем.

  Reply
 40. Шapкан

  “мафията си има държава” ли?
  Айде пак, някой ден току виж покълне: държавата Е мафия по дефиниция

  Reply
 41. Зелен Бетон

  Добавка относно бюлетините:

  Нормата за технологичен брак (макулатура, както му казват печатарите) зависи от типа на изделието. Основните два вида брак са: 1) хартията, изхабена за контролни отпечатъци при първоначално настройване на машината за тиража, и 2) накриво захваната хартия (по-характерно за листовите машини; обикновено се дължи на лошо качество или състояние на хартията, или на износена/неизправна машина, което при сериозните печатници рядко се допуска).

  Бюлетините са елементарно изделие – едноцветно (няма напасване на цветове) и щрихово (не съдържат растер, който да иска фино регулиране на мастило и натиск). Съдейки по показаното на сайта на Мултипринт оборудване, вероятно са ги печатали на някой от малките ролни офсети. Ролните машини имат по-висок брак от листовите, но при такова просто изделие би следвало да е макс. 1%, дори заедно с брака от довършителните операции (рязане/сгъване/подлепване).

  Тъй че 100 хил. на 8,4 млн. звучи съвсем прилично. Особено като се има предвид, че това не е един непрекъснат тираж: бюлетините са 32 вида, т.е. и да са печатани комбинирано, са ги групирали в поне няколко отделни тиража, всеки от които добавя брак.

  Освен това, ако за един район трябват 500 хил. бюлетини, за друг – 480 хил., много по-ефективно е да ги комбинираш на една форма, вместо да подготвяш и пускаш две отделни. При това от двата вида се отпечатват по 500 хил.; даваш колкото са ти поръчали, а излишните 20 хил. ги слагаш при макулатурите, въпреки че всъщност са абсолютно редовни. Това не е необичайно при комбинирано отпечатване на еднородни, но различни изделия.

  А даже и 350 000 да са, по-скоро бих допуснал, че собственикът се е презастраховал, отпечатвайки малко допълнителни количества. За в случай, че стане нещо и предвидените 10% резервни бюлетини не стигнат. Защото пускането на високоскоростна машина като ролния офсет за малка и спешна допечатка си е жива мъка: 1 час подготовка за 5 минути работа в тиражна скорост (примерно) – а бракът е практически толкова, колкото при цял тираж. За довършителните операции също трябва да се настройва оборудване. Та човекът си е казал – ако затрябват, хем реагирам бързо, хем вземам добра цена (за спешност), хем си спестявам бачкането в неделя; ако не, унищожавам ги после с макулатурите (загубата е само цената на хартията, което е нищо).

  Дали по закон е допустимо да отпечатва на своя глава допълнителни количества, е отделен въпрос – но това е дребно прегрешение. Да видим какво ще го изкара прокуратурата.

  И още нещо: силно се съмнявам тези бюлетини някой ги е броил на ръка. Тиражите се отчитат по броячите на машините.

  Reply
 42. gamar

  Искам да те върна на конкретния случай и да попитам какъв би бил анализът ти в контекста на http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect

  Съвсем популярна концепция, с която предполагам си запознат. Колкото по-малко хора е имало, толкова по-голяма е вероятността, те да прояват загриженост.

  Виж това със спиращите коли е действително впечатляващо и радващо.

  И все пак колкото и полезна да е политическата дискусия тук, просто ми се струва, че не е съвсем основателно, а е нямало и нужда да се базира на конкретната случка.

  Иначе политическата ситуация преди и след изборите си е интересна (включително и в “китайския” смисъл). Ще поживеем и ще видим.

  Reply
 43. Петър Петров

  Отчайвам се като гледам уж разумни хора как игнорират логически изводи. Шизофренната ми баба я разбирам, тя заяви че едно време безплатно си е отгледала децата, а пък за 8 лева е ходела на море, и повече място за разсъждения няма. Но други мои познати, роднини, а и тук четящи… 27% от всички гласували!? Това не може да са само цигани и старци. Това са осъзнати мизерници, които са се отказали от всяка добродетел в себе си и вече открито симпатизират на престъпниците. Дочух преди изборите в едно кафене как “айде наш`те пак земем властта, че да си лапкаме отново”. Тези хора нямат нужда от просвещаване дали мафията е мафия. Те имат нужда от затвор. А в затвор праща само съдия.

  А съдиите знаем чии са. Първанови Безсмъртни.

  Reply
 44. emo

  Хе кво чудно има за 27% вярващи в комунизма, то 85% вярват, че има някакъв бог. Нещо повече – че го познават и някой от тях са си говорили с него 🙂

  Reply
 45. Жилов

  @emo
  И аз преди съм казвал, че незнаещият човек по подразбиране е религиозен, нацист или комунист. Натам води инерцията на естественото, интуитивно състояние на ума. Нищо чудно че се гласува за Царе, мутри, популисти, или за утопични мечти.

  Reply
 46. Григор Post author

  @gamar: По-скоро съм склонен да мисля, че не се касае за този ефект. Все пак около човека вече се въртяхме трима души и очевидно се мъчехме да му помогнем. По-скоро бих мислел за ефект на подражаването. Но и този ефект преди пет-шест години го нямаше почти никакъв – помагал съм и преди на паднали, виждал съм какво е. Така че има някаква промяна, дори без да броим това с колите.

  @Петър Петров: Мисля, че основният процент от тези 27% са вечните наивници. Тези, които можеш да лъжеш до безкрай, че си социален и ще се погрижиш за тях.

  @emo: Някои от тях си говорят с него ежедневно, и това хич не им пречи. Един такъв беше наскоро президент на САЩ. Два мандата.

  @Жилов: Уви.

  Между другото, тази вечер ще ми е страшно интересно да гледам какво ще става в шоуто на Слави – ще продължава ли плюенето по Бойко или не. Ако не му платят, Слави няма да плюе, колкото и да му е неприятен Тиквата. А ако тези, които му плащат, нямат нужда от плюенето му, няма да му платят, независимо колко закъсал е финансово. Иначе казано, тази вечер смятам да разбера какви са плановете на едни хора за ситуацията – предвиждат ли в скоро време (не повече от година) нови избори, или са намерили формулата за марионетно управление. (Да са се отчаяли и отказали е много рано, Батман още не е имал реален шанс дори да пробва да се договори със Сидеров.)

  Reply
 47. Жилов

  Трите процента играчи, които гласуваха с парите си за “странни” игри най-накрая получиха своя свят благодарение на дигиталния пазар.
  Не знам как това ще стане за трите процента гласуващи за адекватна политика.

  Reply
 48. Кал

  Разсъждавайки върху изборните резултати, сглобих кратко проучване, с водещи въпроси „Знаехте ли, че…? Ако не – щяхте ли да гласувате така?“.

  Ако ви е интересно, участвайте – и предайте нататък. Повече участници – по-представителни отговори.

  (Не е политически дебат.)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *