Питам и отговор… имам

В предишния запис поставих въпроса за намерените в Костинброд бюлетини. Дали те са наистина подготвяни за фалшификация на изборите, както твърди прокуратурата, или са нормален печатарски брак. И дали цялата история около тях беше коректна работа на прокуратурата, или нейна политическа акция.

Оттогава мина почти седмица. Много неща станаха известни. Много хора извадиха на бял свят или пък посочиха важна информация. И говорих с доста специалисти, които да могат да кажат точно как стои едно или друго. Време е да кажа какво научих. Защото надали само аз искам да зная каква е истината по въпроса. Сигурно искат да я знаят още куп други хора. За да знаят какво да мислят за едни или други организации или институции?

За бюлетините вероятно ще може да се отговори окончателно когато всичко около тях стане публично. От разговорите, които проведох с печатари, обаче става ясно доста. Ето го:

Когато се печатят бюлетини от този тип (32 различни, повечето от по няколко части, тираж от няколко милиона и т.н.), е нормално да останат три категории отпадък. Едната е класическият брак, например размазано отпечатани или погрешно срязани бюлетини. Втората е т.нар. надпечат – отпечатване на повече бройки, което се налага по техническа необходимост. (Например ако бюлетините за два окръга се печатят на един лист, ще бъдат отпечатани еднакъв брой. Ако в единия окръг има повече избиратели, за другия окръг ще останат излишни.) Третата е „резерв“ – количество, което обикновено се отпечатва умишлено в повече. (Нерядко се случва продукция да се похаби по пътя и да трябва да се допечатва отново. Тъй като пренастройването на машините е най-скъпият етап, обикновено излиза по-евтино да се допечатва малко резерв, за всеки случай.)

В нашия случай резерв не се очаква да има – правителството нарочно поръчва с 10% повече бюлетини и си ги взема преди изборите. В печатницата остават да се съхраняват бракът и надпечатът. Съгласно договора ѝ с правителството, печатницата е длъжна да ги съхранява до след изборите, когато ще бъдат унищожени. (Което е редно да е контролирано от правителството.)

Колко е откритото в печатницата количество? Според прокуратурата то е 350 000 броя, което е над обичайната норма за печатарски брак (около 2%, което би било около 160 000 броя). Трябва обаче да се вземе предвид и че бюлетините не са в стандартен печатарски размер, тоест е напълно реално бракът да е повече. Най-сетне, както и да се групират бюлетините за общ печат, е логично да се очакват поне 2-3% отгоре надпечат – иначе казано, 350 000 броя започват да изглеждат напълно реално количество. (Още повече че по много мнения тази бройка е завишена.)

Прокуратурата също така изтъкна, че кашоните с бюлетините били подредени на палети, т.е. готови за спедиция. Това обаче изобщо не е убедително – в печатниците всичко се съхранява на палети, за да може лесно да бъде местено, включително бракът.

Беше изтъкнато също така, че бюлетините били разпределени по кашони, за да е по-лесна спедицията. Това обаче би било и положението с брака във всяка що-годе подредена печатница. Бюлетините се отпечатват една след друга, и е нормално бракът на всяка да попада на отделно място. (Като минимум за да е по-удобен правителственият контрол при унищожаването.) Също, имаме косвена информация, че вероятно разпределението по кашони не е кой знае колко спазено (експертизата от петък – вижте по-долу).

Първото твърдение на прокуратурата беше, че бюлетините е трябвало да бъдат спедирани из цялата страна (и затова са били подредени по кашони). Акцията на ДАНС и прокуратурата беше проведена в 14 ч. в събота, и не бяха открити никакви опити за разкарване на бюлетини. Тоест, ако прокуратурата е права, се е очаквало в рамките на 18 часа (до неделя сутринта) всички бюлетини да бъдат развозени из цялата страна, разпределени до съответните партийни щабове, оттам до партийните активисти, оттам до продавачите на гласове и оттам до купените гласоподаватели. Нещо, което е очевидно нереално.

Второто твърдение на прокуратурата – че бюлетините са били подготвени за чужбина – беше издигнато, за да се заобиколи необходимостта да се демонстрира разпределение като за спедиция до страната. То обаче не се връзва с факта, че са налични (по данни на прокуратурата) бюлетини за всички избирателни райони, а не само за тези, за които се гласува в чужбина. Също така, в рамките на 18 часа бюлетините би било дори по-трудно да се спедират до чужбина, отколкото до България. Иначе казано, тази теза е още по-нереална от първата.

Бяха подхвърлени от няколко източника (не от прокуратурата) хипотези, че бюлетините са били подготвяни за следизборни фалшификации. Впредвид възприетата тази година процедура (всеки от членовете на секционната комисия получава копие от секционния протокол, подписано собственоръчно от всички членове на комисията), обаче възможността за следизборни манипулации е сведена на практика до нула. Единственият начин да има подмяна на вота, без да има разлика между съдържанието на урната и секционния протокол, е да бъде купена цялата секционна комисия. На по-високите нива такава подмяна ще наложи и подмяна на секционния протокол, която веднага ще бъде уловена при сравняване с протоколите на членовете на СИК. А официалните секционни протоколи са публични, което прави проверката лесна и удобна. В крайна сметка: следизборната фалшификация е на практика невъзможна, особено в значими мащаби – купуването на значим брой СИК не само би струвало много пари, но и рискът от разобличаване ще клони към 100%.

Най-сетне, остава и въпросът, зададен дори от „любимия“ ми Бойко Борисов – защо прокуратурата не е изчакала да издебне кой ще дойде да ги превозва, за да хване конкретния виновник? Прокуратурата се оправда с това, че информация за акцията е изтекла в медиите и така е предотвратила „засадата“. Това обаче не е истина – информацията за акцията беше пусната от TV7, ако не ме лъже паметта, известно време след началото на акцията.

(Това поставя и един много интересен въпрос. В информацията по TV7 се съдържаше и какво прокуратурата и ДАНС са намерили при акцията – още преди тя да е приключила и дори те да знаят какво са намерили. Иначе казано, не само прокуратурата е знаела предварително, че медиите ще изнесат информация за акцията, но и медиите са знаели предварително какво прокуратурата ще открие при нея.)

Една възможност за предварителна информация е акцията на прокуратурата, направена в петък, деня преди събота, в печатницата. На тази акция е доведен експерт от печатницата на БНБ. Благодарение на вътрешни за прокуратурата лица, изпратили анонимно информация до медиите, имаме достъп до обясненията на длъжностните лица от печатницата и до заключението на експерта Божидар Василев. В него той подробно излага информация какво се намира в печатницата. Проблемът тук е, че тази информация сериозно се различава от изнесената на следващия ден от медиите и от съобщената от втората проверка на прокуратурата (а тези двете съвпадат, въпреки че не е ясно как е възможно – информацията е изнесена от TV7 преди да е установена от прокуратурата).

Покрай предварителната акция на прокуратурата от петък възниква още един въпрос. Доколкото е известно към момента, единственият сигнал за тези бюлетини е подаден от Мая Манолова (висш член на БСП и от днес зам-председател на парламента). В документите, изнесени от прокуратурата, е посочено, че петъчната акция е проведена по този сигнал. Не е ясно обаче тогава по какъв сигнал и от каква необходимост е проведена съботната акция – особено при положение, че няма 24 часа от провеждането на предишна, на същото място, завършила с експертно мнение и заключение. (На съботната акция засега няма информация да са присъствали външни за ДАНС или прокуратурата експерти.)

Още информация по въпроса:

Петър Кънев – Бюлетините от Костинброд са стандартен излишък
Капутовата революция от 11 май – Руслан Йорданов

Когато се сумира всичко това, за мен истината става неоспорима. А именно:

– прокуратурата е знаела, че наличните в печатницата бюлетини няма как реално да бъдат използвани за фалшифициране на изборите
– прокуратурата съзнателно и умишлено е провела акцията съвместно с определени медии
– и в крайна сметка, провеждането на акцията на прокуратурата в събота, деня за размисъл преди изборите, е било политическа поръчка

Дали въпросната „акция“ повлия съществено на изборния резултат? Не вярвам. Може да е смъкнала процент-два за ГЕРБ, но не повече. По-важното в случая е, че прокуратурата у нас доказа нагледно и неоспоримо, че е не част от независима съдебна система, а политически инструмент на старата кадесарска мафия. И че на нея може да се разчита единствено и само да преследва целите на тази мафия.

Това е моят извод. Не е нов – просто е доказан още веднъж, много нагледно и неоспоримо.

Останалото е шум – тоест, по същество мълчание.

40 thoughts on “Питам и отговор… имам

 1. Христо Христов

  аз предпочитам да вярвам на прокуратурата, от колкото на Боко и компания. А и цялата работа със шуробаджанащината с печатането на бюлетините смърди.

  Reply
 2. Gabo

  Много логически и правилно си го обяснил Григоре. Всеки мислещ човек е стигнал до това, но … на повечето хора им е приятно, когато гледат по ТВ и четат във вестника готовите поднесени ‘истини’, претоплят си ги и си лягат с тях. Много трудно такъв човек ще го накараш да се замисли и да види фактите, просто защото инстината не му е вкусна.

  Reply
 3. Любо Николов

  Просто прокуратурата си свърши работата и сега всичко ще се замете под килимчето.
  Което, впрочем, е равносилно на престъпление. След като е обявено за действия, равностойни на опит за държавен преврат, прокуратурата е длъжна да събере доказателства и да предяви обвинение.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Иван: В първото им прессъобщение говореха за 22 кашона, подредени на палети и готови за спедиране.

  @Христо Христов: Ако не искаш да вярваш на собствените си очи и ум, ще вярваш на лъжи цял живот. Изборът си е твой.

  @Gabo: „Внезапно заговори друг глас — нисък и мелодичен, вълшебен в самото звучене. Който непредпазливо се вслушаше в този глас, рядко можеше да преразкаже какви думи е чул, а успееше ли, сам се чудеше колко малко сила е останала в тях. Най-често си припомняха само това, че с истинска наслада са слушали речта на гласа, всичко казано изглеждаше мъдро и разумно и у хората се зараждаше копнеж бързо да се съгласят, та сами да изглеждат мъдри.“ – Толкин, „Властелинът на пръстените“ – „Гласът на Саруман“.

  @Любо Николов: Именно. Само че това обвинение никога няма да дойде – поръчката е изпълнена. Спете спокойно, вярващи на прокуратурата.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Иван: За съжаление не – само си спомням, че ставаше дума за 22 кашона, подредени на 10 палета.

  Reply
 6. Симеон В.

  “- и в крайна сметка, провеждането на акцията на прокуратурата в събота, деня за размисъл преди изборите, е било политическа поръчка”
  Ако това е вярно, в главата ми се зародиха следните въпроси:
  1. Кой е поръчителят?
  2. Какви са му мотивите за поръчката?
  3, С какво Бойко е предизвикал тази поръчка?

  Reply
 7. Любо Николов

  @ Симеон В.
  По точка 1 тръгни от името Мая Манолова и нататък всичко ще ти се разплете…

  Reply
 8. Gabo

  При мен се зародиха следните отговори:
  – Колко е лесно да манипулираш половин България, точно когато според закона не тряба да се споменават дори имена на партии;
  – Колко лесно хорицата кълват ли кълват каквото им подхвърли дори и най-жълтият предпазител от забременяване, ловко подкрепян от ‘независимите’ медии и прикуратура /правописната грешка не е неволна/
  – Нека кажат, че сестра ти е курва, пък ти после обяснявай, че нямаш сестра. Е, след месец съдът ще се произнесе, че бюлетините няма как да са били ‘фалшиви’, но освен 2 блога, надали някой друг ще го отрази в новините.

  @Симеон В.
  Отговори:
  1. Кой подуши той подпуши /сигнала нал знаеш от кой е подаден едновременно и към прокуратурата и към предпазителя, при това – подробно/
  2. Въпреки всички противоречиви миризми, пускани за някакви уж подслушвания, дори платените от столетницата гадатели на общественото мнение не можеха да докарат приемлив за възхваляващият руската униформа процент.
  3. Спря БЕЛЕНЕ.

  Reply
 9. Григор Post author

  @Любо Николов: Въпросното име си получи наградата за мероприятието – трибуна за устата ѝ.

  А това, че била подала сигнала, без да предупреди ръководството на БСП, включително Станишев… някой да го вярва?

  Reply
 10. Пешо

  Съгласен съм, че историята с бюлетините е скалъпена, и че очевидно не става дума за никакво престъпление. Т.е. то престъпление си има, но е другаде – в целодневното облъчване на избирателите с лъжи в деня за размисъл с активното участие на прокуратурата.
  Не съм съгласен обаче с извода, че това не е повлияло съществено на изборните резултати. Според мен ГЕРБ загуби повече от процент-два, но не числата са най-важното. Ако не беше въпросната акция, БСП+ДПС нямаше да имат точно половината депутатски места, а с няколко по-малко. Сега им е необходимо да прикоткат само един депутат от Атака който да стане “независим”, за да имат гарантирано мнозинство което не зависи от никой друг. Ако се съди по предишния парламент, превръщането на депутати от Атака в “независими” е вероятно въпрос на седмици.

  Reply
 11. Иван

  @Григор, най-вероятно се бъркаш за кашоните. С google не намирам нищо за “22 кашона бюлетини”. От друга страна доста сайтове посочват 22 палети.

  В самия край на пресконференцията се споменава, че 22 палети са иззети от печатницата. Подозирам че са иззели всичко от печатницата, дори резервната хартия.

  Преглеждайки записа от пресконференцията (от youtube), внимавах повече за споменатите палети.
  Към 30-мин. зам. главен прокурор Борислав Сарафов, казва:
  “…господин Бончев е развел проверяващия екип от ДАНС в помещение където са оставени на съхранение 4 броя палет с опаковани в тях бюлетини, отпечатани по 3 на всеки лист хартия. Листата хартия с отпечат на тях бюлетини бяха в тяхната си цялост, тоест изборните бюлетини не са били рязани сгъвани и лепени. Видимо опаковани листа хартия са намачкани и изцапани.
  След това проверяващия екип е заведен в друго помещение-склад, където се съхраняват около 10 палета с бюлетини. Част от тях не-нарязани, не-сгънати. Друга част нарязани, сгънати и слепени в кочан. При първоначалния преглед не бяха установени белязани бюлетини.
  …”

  Защо това е важно!
  В предишен пост се оплаквах, че снимките не показват всичките 10 палети. Сбъркал съм. Снимките от пресконференцията показват всичките 10 палети, но 5 от тези палети (по признанията на самия Сарафов) са брак. Повечето от брака видимо съдържа цели листове.

  Ще повторя.
  Първите 3 снимки от пресконференцията показват 5 от 10-те палети, и за тях зам.главен прокурор Сарафов приема че са брак.
  Това автоматично сваля броя на валидните бюлетини наполовина.

  Един от вестниците пише, че Бончев сам е посочил 350’000 като количество бюлетини, но в изтеклите документи няма такова число. Посочено е само, че той е доставил бюлетините за изборите “…пакетирани в кашони по 500 бр. и на палети, съответно по 35 000 бр.”. Предполагам някой е направил простата сметка 10*35’000.

  Ако съм прав в наблюдението си, то тогава официалното съобщение от 11.05.2013 за “… 350’000 отпечатани и готови за еспедиция бюлетини за гласуване…” е откровена лъжа. Още предходния ден са знаели, че 5 от тези палети не могат да съдържат годни “бюлетини за гласуване”.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Иван: И не само това – прочети внимателно експертизата на Божидар Василев. А за 22-та кашона – може и да се бъркам, макар че ми се върти някакъв спомен как го казаха някъде. И ме учуди как така на 10 палета има само 22 кашона – че това прави по 2 кашона на палет, твърде странно разхищение.

  Reply
 13. Любо Николов

  Уви, Гьобелс е бил прав: Една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина. А българските политици и журналисти се оказаха достойни негови последователи…

  Reply
 14. Иван

  @Григор,
  вероятно визираш пасажа “Намирам за нормално количества брак представляващи отпечатани листа и бюлетини, както и напълно годни бюлетини да останат след производството.”

  За мен това беше ясно от самото начало. На практика това означава, че до момента прокуратурата няма доказателство за извършване на престъпления, по точките по които се разследва. Но те продължават да “проверяват”.

  Но има нещо друго. Вероятно експертизата е тази, която ме е накарала да вярвам, че 10-те палети са с “годни” бюлетини.
  Експертизата първо казва, че са им показани 4 палети с брак от печатната машина(т.2). Следващата точка е:
  “3. Беше ни показано складово помещение с неизвестен брой отпечатани бюлетини представляващи брак от другите процеси (сгъване, лепене) и напълно годни бюлетини представляващи надтираж по думите на г-н Бончев.”…

  Понеже в този склад прокуратурата е намерила 10 палети, аз предположих че всичките са с отпечатани, нарязани, сгънати и лепени бюлетини. Понеже палетите брак на снимките са 5, няма как това да са 4-те палета от т.2 .

  Reply
 15. Делибалтова

  Любо Николов, социопатите-безродници успяват да властват чрез непрекъснати съчинения от лъжи. Докато им вярваме, ще определят съдбите ни, а докато могат – ще ни опростачват и оглупяват, за да продължат да ни лъжат. Не им е трудно, защото почвата е подготвена – знаещите (експертите) са унищожени, прокудени, смачкани или обезверени. В сегашната ситуация гласът им отново не се чува публично.

  Народът ни е отсечен от хилядолетните си духовни корени, източник на мъдростта му. Трудно различава красиво от грозно, добро от зло или живот от самоубийство. Рушат се най-дълбочинните цивилизационни устои – правото. И примитивните общества не могат без някакви норми. Дали ще е обичайното право, дали мешерето или поне някакво табу, все нещо трябва да определя границите между допустимо и недопустимо. Погазваме тези последни признаци на човешка общност.

  Умишлено избягвам персоналните нападки. Питам се само каква кампания, какви агитки могат да заглушат нечия гузна съвест. На някой, който заличава народа си и така извършва престъпление срещу човечеството.

  Като при всяко престъпление трябва да търсим кой има полза от това. Приятелчетата на Гьобелс отдавна са мъртви.

  Reply
 16. neuromantic

  Напълно съм съгласен, че “прокуратурата у нас доказа нагледно и неоспоримо, че е не част от независима съдебна система, а политически инструмент…” Та нали самият софийски градски прокурор беше хванат да услужва на бащицата като дребен чиновник пред селски чорбаджия? Толкова енергия разпиляхте, за нещо толкова очевидно.

  Прочетох малко и от писанията на псевдомислителя Руслан. Той твърди че, “редът за купуване на вот е следния – дават ти 30-50-100 лева и ти отиваш и сам си попълваш бюлетината. Никой не е толкова луд да разкарва бюлетини из цялата страна”, което обаче не е вярно, защото циганите които хванаха обясниха схемата, а тя е че ти дават попълнена бюлетина, а ти се връщаш при тях с празната. Иначе каква е гаранцията че гласа реално е купен? Ма то не става само да си смучеш от пръстите неща които ти звучат вярно. Трябват и факти.

  Не изключвам възможността в действията на главния прокурор да има и лични мотиви, като се имат предвид постоянните нападки на физкултурния министър към съдебната система (понеже ченгетата са толкова некадърни, че не могат дори да съберат нормални доказателства). Пък и аз лично съм се сблъсквал челно с “експертния” потенциал на досегашните управляващи и честно казано след наблюдавания безпорядък и разруха, които той остави след себе си, при наличие на възможност бих изпратил всички гербери на луната, дори без да са печатали допълнителни бюлетини. Трети закон на Нютон му казват… Аман от простаци.

  Намирам за много интересно, че никой не обръща внимание на потъпканата държавност, а всички са се вторачили в някакви бюлетини. Това е то – новият антикомунизъм. Колкото и червените в момента са антикапиталисти. Трагедия или комедия гледам – това не мога да разбера.

  Reply
 17. Любо Николов

  @ neuromantic
  🙂 🙂 🙂
  Това, за което говориш, беше обсъждано тук многократно. Става дума за така наречената “индийска нишка”. Много правилно посочваш: дава се попълнена бюлетина, изнася се празна. Празната се попълва и дава на следващия. След това на по-следващия.
  Хайде сега, сметни колко бюлетини са нужни на една секция за организиране на индийската нишка. Цифром и словом една. Хайде, за резерва – десет.
  Кому са потребни стотици хиляди?
  Ако можеш, обясни ми системата за фалшификация. Ще ти бъда искрено благодарен, защото досега никой не успя да ми я обясни.

  Reply
 18. neuromantic

  Любо Николов, да ти кажа честно нямам никакво желание да се забърквам в този казус. Не мога да свърша работата на прокуратурата и следствието, а и не е нужно. Нали това е капитализмът – всеки се занимава с това което разбира? Все на някой трябва да вярваме. В България всички разбират от всичко и никой не вярва на никой. Така до никъде няма да я докараме. За мен е достатъчно, че законът допуска 10% излишък на бюлетини, а той е надхвърлен. Не сме длъжни да пресмятаме възможно ли е да има фалшификация или не. Ако някой проникне с взлом у вас не те интересува дали носи достатъчно голям чувал за да побере всичкото ти имущество и не му прощаваш защото е казал “добър вечер”. За мен, също така, разнасянето на чували с бюлетини до вкъщи е нередно. Веднъж като се покажеш в такава светлина не очаквай после разбиране.

  Изобщо, много сериозно го давате тук, а вижте какви забавни хора като Шаркан има.

  Reply
 19. Любо Николов

  @ neuromantic
  Странно ми е да се оплаква от “сериозност” човек, готов да праща хора на разни отдалечени места единствено въз основа на личните си пристрастия.
  Колкото до надхвърления излишък – все още нямаме никакви доказателства за въпросните 350 хиляди бюлетини. Можеш ли да ми посочиш официално твърдение за това? Без вестникарските измислици и отчаяните вопли на Бареков, разбира се.
  И като сме тръгнали, кажи ми как си представяш микробус с двойно дъно, в което да се побират кашони. Аз не мога да си представя.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Любо Николов: Не кашони – палети! Нали кашоните бяха на палети точно за да ги спедират…

  Май neuromantic никога няма да прости на Цветанов изказването, че лекарите, дето загробиха новороденото, са го загробили. (А те, разбира се, не са. Както вече знаем от деветорната медицинска експертиза, умрелият плод се е преструвал на жив и ги е подвел…) Доста типично за тези, дето са готови да пращат хора на разни отдалечени места въз основа на личните си пристрастия.

  Reply
 21. Кирил

  @neuromantic за това „престъпление“ с бюлетините, ти не можеш да измишлиш нито една правдоподобна причина. Нито прокуратурата или червените депутати са го направили, иначе щяха да го раздухат по медиите. Григор е положил голямо усилие за да разгадае тази загадка, а ти с твоите неправдоподобни хипотези искаш да спориш. Спри се!
  В предишният запис имаше няколко въпроса, в този ти зададе няколко. Пробвай да отговориш на всичките и с удоволствие ще чуем какво имаш да казваш. Но ако мислиш да продължиш с твоето „честно нямам никакво желание да се забърквам в този казус“ се откажи!

  Reply
 22. neuromantic

  Е, сега, само Цецо ли може да праща хора в затвора въз основа на лични пристрастия? Аз даже избрах едно по-прилично място, където народната партия с нейния управленски потенциал да може да се изяви на чисто, без досегашните натрупвания на цивилизацията, които съвсем откровено и пречат… Да, не мога да простя на поредния политически труп, който има наглостта да занимава парламента с някакво престъпление, от което той вади лични дивиденти. Дали е престъпление има кой да определи. Както в болниците не се коват закони, така и в парламента не се разследват престъпления. Не знам защо не го разбирате. Краткият път към справедливостта е пътят на саморазправата. Надявам се, не искате това.

  Пак казвам, че дали има нарушение не решаваме ние, както не решаваме как да се лекува постъпилия с високо кръвно в болница премиер. Дотук аз видях една каша от данни, от която не могат да се направят никакви изводи. В такава среда на несигурност е опасно да търсим причини и схеми. Можем да опитаме да намерим причини и за Големия Взрив. Да напишем една-две стени от текст. Дали ще уцелим верния отговор? Ами ако наистина случката е постановка на червените? Това прави другите ангели небесни? Мдаа, логика.

  Reply
 23. Любо Николов

  @ neuromantic
  Бравос! Ашколсун! Аферим! Машалла! Кьопоолу! (последното не е от поредицата, но карай да върви)
  Значи Цвък, Цвинокио, Физкултурника и още както там го наричате, е ТВОЯТ морален еталон.
  Правилно са казали хората: Робът по душа не мечтае да бъде свободен. Той мечтае да бъде господар на други роби.

  Reply
 24. Григор Post author

  @neuromantic: В държава като нашата има точно един, който може да определи престъпление ли е нещо – всеки един от нас, за себе си. И за лекарите от „онзи случай“, и за сегашната предизборна театрална постановка.

  Reply
 25. Иван

  @neuromantic,
  Методът на индианска/индийска нишка се знаеше още когато въведоха интегрираната бюлетина, преди… забравих колко години.
  Всъщност още тогава считах, че интегрираната бюлетина е въведена именно за да може да се ползва този метод за контролиране на гласуването. Разбира се, печатите служат да се държат случайни партии настрана от далаверата.

  За главния прокурор се знаеше че не е чист, още преди да го изберат. Бивола изрови че той е получил апартамент като дарение. https://www.bivol.bg/darenie-cacarov.html

  Не ми е известно кой е този закон който “допуска” 10% излишък на бюлетини. Струва ми се, че смесваш няколко различни неща. Първо 350’000 бюлетини са към 5% и както спорим досега, изобщо не е сигурно дали “годнитe” са дори наполовина. Второ, законът “изисква” да се отпечатат 10% повече бюлетини от броя на гласоподавателите. Трето, поръчката за бюлетините бяха с 10% повече от всички граждани, но не всички граждани са гласоподаватели. Тази “грешка” обаче не беше счетена за престъпление и прокуратурата отказа да се занимава с нея.
  Нещо повече, прокуратурата на няколко пъти изрично заяви, че няма да търси отговорност от служебния кабинет, въпреки че те носят пълната отговорност за липсата на контрол позволили всички “нарушения”. Точно така както министър Цветанов носи отговорност за това, че не е предотвратил незаконните подслушвания.

  Изпитването на дискомфорт когато се представят факти оборващи системата в която вярваш, както и горния пример за омешване на нещата в нещо което изопачава фактите за да подкрепят твоята система от вярвания е типичен пример за когнитивен дисонанс.
  Всички сме го изпитвали… той е част от това как работи съзнанието ни. Но е хубаво да запомниш чувството, за да можеш да го разпознаеш. Препоръчвам ти да залагаш на фактите…

  Reply
 26. Комитата

  Не мога да се съглася с анализа. Каквото и да правим и да струваме, нищо не обяснява присъствието на валидни бюлетини в печатницата. Всякакъв резерв, надпечат и прочее, който става за гласуване, трябва да се съхранява в ЦИК, а не в печатницата. Всякакво съхранение на годни за употреба бюлетини в печатницата е в нарушение на закона.

  Reply
 27. Григор Post author

  @Иван: 10-те процента повече са необходими, за да покриват възможни неочаквани недостиги на бюлетини. Бюлетини могат да бъдат унищожени или повредени при транспорта до секциите. В някои секции може да дойдат да се запишат в изборния ден и да гласуват повече гласоподаватели, отколкото са бюлетините. Затова трябва да има някакъв излишък – трудно ми е да преценя дали 10% е подходящият размер, но трябва да го има.

  @Комитата: Резервът е в правителството, не в печатницата. Също, дори бракът не е лесен за дефиниране – няма точен и неоспорим критерий до каква степен на размазаност примерно една бюлетина е годна за гласуване и от каква не е. Най-сетне, печатницата е длъжна да спазва договора си – каквото пише в него, това трябва да направи.

  Не тук обаче е проблемът. Дори нарушението да е безспорно, проблемът е дали то е нарушение без последствия върху изборните резултати, или част от опит те да бъдат фалшифицирани. От всичко, което виждам, няма как да е второто. От всичко, което прокуратурата знае от проверките си (и е публикувано) – също. Но прокуратурата категорично декларира публично, че става дума именно за опит за фалшифициране на изборите – нещо, което очевадно няма как да е истина. И го направи в деня за размисъл, с открития намек, че става дума за нарушение на ГЕРБ. Иначе казано, нищо не може да оспори факта, че прокуратурата изпълни политическа поръчка на Първанов и компания.

  А именно и точно това е, което твърди анализът. По какъв начин примерно идеята, че печатницата може да е нямала право да съхранява надпечата, оспорва факта, че прокуратурата изпълни политическа поръчка?

  Reply
 28. Иван

  @Григор, не четеш внимателно какво съм написал.

  МС е поръчал над 20% повече бюлетини. По закон за база се взима броя на гласоподавателите, който е 6’868’455. Към него трябва да се добавят 10%, което прави към 7’555’300. Поръчката на МС (база +10%) е за 8 343 000. Обяснението е, че 700’000 от тях са за Външно Министерство, поради многото разкрити СИК. За сравнение, средно-аритметично районите в България са към 250’000 избирателя. В чужбина са гласували към 115’000 избиратели, като на миналите избори са гласували към 100’000.
  Заявените количества са доставени на 8 Май. Бюлетините в печатницата са извън тези 10%.

  @Комита,
  за това какво трябва да се прави, може да се съглася. Проблемът е че законът изрично указва, че бракът се пази в печатницата, докато минат изборите и от МС не им кажат, че могат да го унищожат.

  До голяма степен объркването, което експлоатира прокуратурата, се внася от дефинирането на “годни за гласуване бюлетини”. Както беше обяснено много пъти, самия факт че се печатат по 3 бюлетини на един лист, означава че ще имаме повече произведени бюлетини. Те са технологичен остатък и законът не се занимава с него, този остатък се бракува, въпреки че е годен.

  Нещо повече, ЦИК изисква бюлетините да са слепени по 50 в кочан. Ако кочана е от 14 или 15 бюлетини, той брак ли е?
  Доказателство №1, което беше размахвано пред журналистите на пресконференцията, бяха 2 кочана от 14 и 15 бюлетини.

  Искам да съм лош пророк, затова ще го напиша публично.
  Ясно е, че прокуратурата никога няма да изнесе истинската бройка на намерените бюлетини. Тогава ще стане ясно, че те са излъгали в първото си и най-важно съобщение. Но делото е твърде важно за да бъде пратено в 3-та глуха. Хората ще започнат да се съмняват.

  Страхувам се, че складът където се пазят палетите може да се запали. Доказателствата, заедно с част от работните протоколи ще изгорят, а Цацаров ще се пошегува, че дори пожарната го е подвела.

  Този ход е оптимален, защото отново очевидния виновник ще са мутрите на ГЕРБ, които се опитват да се измъкнат от “престъплението на века”.

  Надявам се складът да е с изправна противопожарна система, работещи водни кранове и пълен комплект маркучи и дюзи. Надявам се, че е под постоянно видео наблюдение, отвън и отвътре. Надявам се, че се спазват елементарни предпазни мерки, като забрана на пушенето и изключване на ел.уредите през нощта. Надявам се работните протоколи да не се “зарязват” в склада.

  Reply
 29. Иван

  Ура, преброиха успешно бюлетините.

  Според информацията която се повтаря дословни из всички медии, “Нарязани и сгънати са 170 хиляди бюлетини.”

  Как се обявява тази новина? С голямо заглавие “Броят на надпечатаните бюлетини достигна 480 000”.
  Добре известно е, че 99% от хората четат само заглавията.

  Напълно се подменя значението на думата надпечат, като в него се вкарват бюлетини които не са нарязани, не са сгънати и открито се признава, че са брак.

  Това че 310 000 от тези бюлетини са на един лист, е малко неудобство, все пак “При малка преработка и останалите бюлетини могат също да бъдат в този вид, обясниха прокурорите.”. Така де, 2 дена преди изборите, те държат 310 000 бюлетини които тепърва трябва да разрежат на ръка, да сгънат на ръка, да залепят на ръка. И това трябва да се направи преди изнасянето им, защото както знаем, се печатат по 3 различни бюлетини на един лист и няма как да ги транспортират преди да ги нарежат.

  Разбира се, за 170 000 нарязани и сгънати бюлетини, тепърва “Експертиза ще покаже дали те са годни, или не.”
  След две седмици очаквайте заглавие “Бюлетините са напълно неотличими от истинските, казват експерти”. Това го знаехме и миналия месец.

  Reply
 30. Григор Post author

  @Иван: Ако сегашната теза на прокуратурата е вярна, резултатите им от проверката в предишния ден, петъка, трябва да са фалшификация открай докрай – тоест, отчетът за нея и експертизата трябва да са документно престъпление.

  Искам да видя дали участвалите в нея прокурори и експертът от печатницата на БНБ ще бъдат съдени за този фалшификат, или това ще се замаже изключително старателно. Например защото иначе обвинените ще кажат някои неща, които да издънят открай докрай сегашната теза на прокуратурата. И в крайна сметка ще стане прекалено очевадна политическата поръчка…

  Reply
 31. Иван

  Май познах за експертната оценка.

  Разбира се, от прокуратурата отново надуха цифрите, така че да паснат. 351 075 са напълно изрядни, нищо че преди две седмици стана ясно че половината от тях не са нарязани и са все още по 3 различни на лист. Експертите така казват, вервайте.
  За съжаление не изпълниха обещанието си да изнесат точна информация колко са бюлетините по райони, споменаха само няколко района.

  Нищо де, следващата сценка ще е след месец-два, когато компютърната експертиза ще установи, че при печатането на бюлетините е заложен 2-3% надтираж. Не че не го знаем и сега де, но вероятно на този етап ще повдигнат обвинения.

  Reply
 32. Григор Post author

  @Иван: Паре ке ми даеш…

  (Аз продължавам да чакам да видя как точно ще се заобиколи и замаже въпросът с експертизата от предния ден. По-горе писах и защо.)

  Reply
 33. Иван

  По новините обясняват как съдът е върнал делото в прокуратурата за слабости в обвинението, които са отстраними.

  http://www.mediapool.bg/news/print_p/215833

  В обвинителния акт срещу Желязков прокуратурата не е изяснила защо той е допуснал отпечатването на допълнителни 351 075 бюлетини от “Мултипринт” ООД за парламентарните избори на 12 май 2013 г.
  Освен това разследващите не са изяснили и “в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на обвиняемия, посредством което прокуратурата твърди, че той е осъществил престъплението”.
  […]
  “В обстоятелствената част на обвинителния акт не е посочен един от елементите от субективна страна на престъплението (по чл. 282, ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1 от НК), което прокуратурата претендира, че е извършил обвиняемият. По-конкретно – не е описана целта, с която обвиняемият е действал и насоките на целената от него облага”, приема СГС.

  На мен тези “слабости” ми звучат доста фундаментални.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *