Цикълът на Тайтлър

Не бях писал от доста време. Случиха се доста неща, които си струваха да бъдат описани. Уви, пропуснах ги.

Върхът, уви, се пада на изцепките на правителството. На някои от тях просто не зная как да реагирам. Имам чувството, че то е решило да се бори с протестите по оригинален начин – като до септември свърши такова количество кражби, простотии и дори политически престъпления, че когато хората се съберат масово, вече просто да няма какво да ги възмути отгоре на вече направеното.

И неволно правя връзка с една формула, спомената преди в коментар тук под един запис – цикълът на Тайтлър.

Александър Фрейзър Тайтлър е шотландски историк и юрист, живял в края на 18 и началото на 19 век. Въпросният цикъл се приписва на него (макар че е по-вероятно да е измислен и приписан на Тайтлър от американския индустриалец Прентис през 1943 г). Първата част от описанието му действително е дело на историка:

Демокрацията е винаги временна по природата си: тя просто не може да съществува като постоянна форма на управление. Една демокрация съществува докато гласоподавателите не открият, че могат да си гласуват щедри подаяния от обществената хазна. От този момент нататък мнозинството винаги гласува за тези кандидати, които му обещават най-много от съдържанието на хазната. Резултатът е, че вследствие на безогледната финансова политика демокрацията задължително рухва и неизменно бива последвана от диктатура.

Втората част е приписана на Тайтлър в една реч на американския индустриалец Прентис през 1943 г. Вероятно е измислена от Прентис. Тя гласи:

Още от началото на историята средната продължителност на съществуването на великите цивилизации е около 200 години. През тези 200 години нациите им винаги преминават през следната последователност:

– От робство към духовна вяра
– От вяра към смелост
– От смелост към свобода
– От свобода към охолство
– От охолство към егоизъм
– От егоизъм към съглашателство
– От съглашателство към апатия
– От апатия към зависимост
– От зависимост обратно към робство

Преди години се бях запитвал – къде ли са САЩ по този цикъл? В някои отношения – още на прехода от охолство към егоизъм. В някои – вече на този от апатия към зависимост… Но не бях свързвал с правилата България. Просто защото ние още не сме излезли от робството.

Да, не сме. След промените имахме шанс да се измъкнем от икономическата примка на комунизма, като се научим да си изкарваме хляба сами. Уви, Андрей Луканов измисли начин да се противодейства ефективно на този наглед неудържим процес – организирането на мутрите и оставянето им да разоряват безнаказано всеки, който не е „нашичък“. Въпреки това, с времето част от хората постигнаха минимална икономическа самостоятелност – работят за себе си, или пък получават прилични заплати (като правило от чужди фирми). Все още обаче вътре в умовете си продължаваме да сме роби. Да се възхищаваме на мутри и мутреси, да завиждаме на престъпници, да мечтаем да сме богати от корупция… Докога така? И най-важното – защо все още така?

За пръв път го видях ясно покрай това правителство. Когато осъзнах, че неговата истинска мишена не е нито смешникът Бойко, нито дори смешният ни на фона на целия народ протест. Че истинската му мишена е вярата ни. Вярата, че от нас зависи нещо. Че можем да се преборим срещу нагла и безсъвестна власт. Че си струва да имаме смелост и да се борим за свободата си.

Точно това е, което е било мишена на явните и скрити комунисти и кадесари през всичките тези години на преход – вярата ни. Вярата ни в силата на духа ни, в себе си. Знаели са това, което аз осъзнах чак сега – че без вяра в силите си ще останем техни роби завинаги. Вярата, с която Бойко Борисов – клоун и палячо, но не чак комунист или кадесар – не се пребори достатъчно добре, и тя избуя в нас. И сега мафията ни бърза презглави да я смаже, да ни нахлузи обратно оглавниците и да ни впрегне.

Това е причината за всички тези скандални назначения и действия. Не защото не могат да назначат начело на ДАНС неотблъснал обществото послушник на Делян Пеевски – а защото ние трябва да се уверим, че не можем да ги спрем. (В крайна сметка ЕС ги спря в това назначение, защото то удряше по европейската сигурност. Не ги спря обаче в хиляди други не по-малко скандални, но по-малко касаещи европееца.) Не защото им трябва това или онова престъпно нещо – от някои те ще откраднат милиарди, но други изглеждат безсмислени. А за да ни научат, че сме безсилни и вярата ни е безсмислена. Не защото им трябваше автобусът с излизащите онази нощ от НС депутати на всяка цена да заобиколи целия „Александър Невски“ и да пресече всички групи протестиращи. А за да ни демонстрират, че сме безпомощни и няма в какво да вярваме. И не защото някой ще им повярва, че са се самоорганизирали в тяхна подкрепа цигани, които не знаят кой е премиер и кой президент. А за да ни покажат, че сме безпомощни да попречим и на най-наглите им и очевадни лъжи… За да убият вярата ни.

Естествено, демонстрациите им са лъжа. Ако имаха каквато и да било реална подкрепа, щяха много лесно да организират нея да дойде да ги крепи на прегласуването на бюджета – нямаше да се налага да плащат на цигани, които не знаят кой е премиер и кой президент. Нито пък щеше да им се налага да купуват присъствието на прилична част от „контрапротестиращите“ – в София живеят два милиона души, надали е капка проблем да се намери един на хиляда, който е комунист и кадесар и в червата и би излязъл да ги подкрепи. Но очевидно и толкова нямат, въпреки заплахите към социолози да дават резултати в тяхна подкрепа. И въпреки изнудването на медиите да не отразяват протестите…

Но мисля, че ни подцениха. Малко по малко ставаме народ. Бавно, колебливо, понякога с крачки назад, но вървим.

Да сте видели след протест срещу това правителство да остава бунището, което остава след техните бузлуджански сбирки? И което оставаше дори след най-благородните събирания доскоро? Да, не е много да почистиш след себе си. Но е показател, че се чувстваш стопанин, а не добитък.

Да сте видели на протеста ни сляпа политическа привързаност към този или онзи, каквато се вижда на „митингите“ в тяхна подкрепа? И каквато се виждаше доскоро и на най-благородните начинания? (Още една от лъжите им – че този протест бил „про-ГЕРБ“. Не че ГЕРБ на техен фон не са направо приемливи. Но протестът не е про-ГЕРБ.) Вместо това виждате хора, които биха повярвали на всеки честен, но и са критични към всеки лъжец.

Да сте видели на протеста ни бруталност, пиянство, безпочвена злоба, мръсна агресивност? Аз съм виждал – когато някоя групичка провокатори успее да се лепне. Обикновено вече по тъмно, защото денем биват забелязвани отдалече и изпровождани веднага. А какви са тези провокатори и за кого работят можете да разберете от срещите им с правителството, където щедро му дават десетилетия срок. И се изказват, че ако е тяхната, ще арестуват протестиращи, и че многобройните им криминални присъди са съчинени…

Мога да изброявам още много. На вчерашния протест обаче се случи нещо, което ме трогна.

Срещу Руската черква имаше неголямо павилионче. Момичето, което продаваше в него, даваше отстъпка 10% на всички протестиращи. Нямаше как да напусне работното си място, за да се присъедини към нас – но ни подкрепяше за сметка на джоба си. (Кой от „контрапротестиращите“ би го направил? Дето уж ние сме на протест за пари, пък те – не?)

Взривът в китайския ресторант разруши и нейното павилионче. Но протестиращите, които тя беше подкрепяла, не я изоставиха. Вчера буквално целият митинг спря за малко, непланирано и неподканяно, пред Руската черква, където момче с кутия събираше дарения в нейна полза. Нямам представа колко пари събра, но буквално нямаше човек, който да не пусне някоя банкнота. Откъснати от залъка пари – както тя беше късала от залъка си заради нас.

Може би цикълът на Тайтлър ще важи и за нас – един ден, когато потеглим по него. Но нека потеглим. Нека излезем от робството. Заслужаваме го.

А сега пускам този запис – набързо нахвърлен, непрочетен за грешки – защото бързам. Да бъда част от този народ и тази вечер.

100 thoughts on “Цикълът на Тайтлър

  1. Делибалтова

    Ето това е!
    Кошмарният паразит в умовете, налазил ни преди 69 години.
    „Най-безмилостното захапване на кокала, познато на човечеството – това на докопалите власт комунисти.”
    Имах нещастието да бъда опустошена, да се боря за правата си и почти да ме унищожи номенклатурен работодател до преди една година. Не бях единствената жертва, не и най-пострадалата – само една от всички.
    Комуноидите си приличат не като хора, а като машинни изделия. Познавам в детайли мръснишките им похвати и човеконенавистническите им цели. Не трябва да имаме илюзии – единствената ценност за тези субекти е едноличната им безконтролна и безотговорна власт. Борят се за нея с неизтощима енергия и абсолютно безогледно. Всяка пречка бива заличавана безмилостно.
    Башар Асад и подкрепящият го Путин. Бойни отровни вещества срещу децата на собствения народ. Нашите не са по-различни, но не смеят. Такива нищо не ги свързва нито с народа им, нито с човечеството. Не чуват Бог – те нямат съвест.
    Ако виждахме ясно какви са, не бихме ги изтърпели и ден. Единственият им шанс да докопват и да се вкопчват във властта е измамата. Това е, което умеят, но безспорно са ненадминати майстори. Не просто ни лъжат, не! Правят несравнимо повече. Обработват психиката ни издълбоко и толкова професионално, та чак плашещо необяснимо. От първия ден на Великото докопване, за дългия период на цял човешки живот.
    Добросърдечният и доверчив народ, живеещ по християнските ценности, става лесна жертва. Никой не може дори да си представи мащабите на мерзостта, за да се предпази от нея. За хората е невъобразимо чак такова зло. Според мен по-възрастните отказват да го повярват, за да съхранят психичното си равновесие.
    Никой нормален човек със съвест не би приел тази власт. Тя е противоестествена, деградираща, носеща самата смърт. Не случайно според доклад на Фонда за населението на ООН в периода 2010 – 2015 г. България е с най–голям отрицателен прираст на хора в света – 0,7 %. Населението на България и още 11 страни: Беларус, Хърватска, Куба, Грузия, Латвия, Литва, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна, ще намалее с 15 процента до средата на века. Най-малка продължителност на живота сред развитите страни (под 70 години) имат Беларус, Молдова, Русия и Украйна. Какъв по-обективен критерий за несъстоятелността на една властова система?
    „Мишена на явните и скрити комунисти и кадесари през всичките тези години на преход”, също и 45 преди това, наистина е вярата ни. „Вярата ни в силата на духа ни, в себе си” и за мен най-важното – в Бог (моля атеистите да го четат „в истината и доброто”). Те прекъсват връзката ни с извора на живота. Отнемат свободната воля, заглушавайки съвестта с лъжите си. Не допускат личната преценка, не признават дискусията, не зачитат истината. Набутват ни в извратената си демонична „реалност”. Който им повярва, превръща се в духовен труп.
    Комунизмът е злокачествено заболяване на духа. Не ми е известна по-страшна болест, покосяваща цели народи. Прихваща се при отсъствие на критично мислене, закърняване на съвестта и сбъркана ценностна система.
    Как да се предпазим и как да се лекуваме? Дали не с първия етап в цикъла на Тайтлър: от робство към духовна вяра? И ще бъдем каквото сме – свободни хора.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Делибалтова: Именно. С вяра в доброто, истината и собствените си сили – кой както предпочита да го нарича, едно и също е. Тази вяра дава куража, който ни е нужен да преборим тях.

    И отровата им вътре в нас самите.

    Reply
  3. додо

    Делибалтова..добре ..но не съвсем добре…. Искаш да кажеш,че Асад използва отровен газ Зарин..срещу народа си ли? ако да,то явно чифутската пропаганда е заразила и теб..ето защо подкрепям мнението,че жени с политика не трябва да се занимават.

    Reply
  4. Григор Post author

    @додо: На Асад няма да му е за пръв път, нито за втори – питай сирийци, които живеят в България. Нито пък на режима, създал Путин, ще му е за първи или втори път – питай някогашни зекове.

    (Което е деликатен начин да кажа мнението си за познай кого.)

    Reply
  5. Кирил

    Асад използва отровен газ…
    Садам имаше оръжия за масово поразяване…
    Садам заковаваше хората за вратите и го поливаше с вряла вода…
    В Кувейт иракчаните изхвърляха бебетата от куриозите…
    Войниците на Кадафи се тъпчеха с виагра и изнасилваха жени на улицата…
    Всичките тези неща се говорят от едини и същи телевизии…
    А някой да е споменал доказателства, освен „очевидци“…

    Reply
  6. Трор

    Григоре, опитвам се да гледам оптимистично на ситуацията и постовете ти ми помагат. Благодаря.

    Додо, ако тръгна да обобщавам, водейки се по написаното от теб, мъжете не трябва с нищо важно да се занимаваме, понеже интелектът ни по начало е ограничен, а антисемитизмът и женомразието ни замъгляват мозъците още повече.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Кирил: За отровния газ на Саддам е вярно. Познавам иракски кюрди – разказвали са ми какво е станало в Халабджа още преди да беше станало публично известно. Един от тях е изгубил брат на жена си при газовата атака там.

    Reply
  8. Виктор

    @Кирил Не, че някой не е разбрал, но да се отбележа, че съм тука, защото преди ден-два един човек ми праща какво е писал Григор, сякаш, че не го следя, хаха. Та Кириле, не са куриози, кувьози са. Ако някой случайно не знае, да кажа, че има разни неща, които публикуват по много гледани телевизии, как някакви войници изхвърлят бебета от кувьозите, как някаква майка плаче за отрязана…. Ох, както и да е, и после се оказва, че такива работи няма, или поне, че не са документирани, а са си ги измислили някакви медии, някакви телевизии, някакви правителства, и дотук ще спра, че да не залитна към … как бяха, конспиративните теории. С една дума, не всичко, което се вижда по най-гледаните телевизии е истина. Според мен човек трябва да чете и да гледа и да слуша и едните, и другите, и третите, и терористите, и алкайдите, и прочее всякакви, че най-сетне, като види всички, да си състави едно прочее мнение, що-годе обективно.

    Reply
  9. Любо Николов

    @ Виктор,
    Въпросът за манипулациите е отделен и заслужава отделно сериозно обсъждане. Но главното е, че трябва да бъдат разобличавани безмилостно – иначе след определен брой повторения се превръщат в истина по метода на Гьобелс.
    Затова много ми хареса как подходи преди няколко дни една радиоводеща към представителка на контрапротеста. Когато онази заяви например: “Вие знаете как беше избран този президент”, водещата отговори: “Не, не знам. Обяснете ми.”
    Темата бе изчерпана.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Любо Николов: На мен пък много ми харесват тези от контрапротеста, които се крият от камерите и ругаят журналистите. Все едно не тяхното, а вражеско правителство е на власт. Викам си на акъла – абе момчета (те са като правило спортно изглеждащи момци на 20-25), нали уж сте политически ангажирани, как така не ви вълнува възможността да си кажете позицията по медиите? Барем да ви бяха раздали на инструктажа по едно листче да го научите наизуст, че така става очевадно за всеки с IQ над едноцифрено каква ви е работата…

    Reply
  11. Делибалтова

    Сега се чудя умишлено или по стар български обичай големите въпроси за вярата и разобличаването се подминават, разбира се с изключение ва Григор и Любо Николов.
    Възможно е да се окаже, че не Асад, а напълно еднаквите му противници са отровили децата на народа си. Тези изчадия се скупчват навсякъде, където замирише на власт. Има ги във всички общества. Променя ли това факта, че за Башар властта е единствената ценност и затова безмилостно избива десетки хиляди хора, включително много деца.
    Въпросът е, че именно в комуноидните властови структури те безпрепятствено разгръщат целия си потенциал. А също, че нашият основен проблем в момента не е ционизмът, а ферментиращият комунизъм, упоил част от сънародниците.

    Моля също мачовците да не страдат. Не съм безгрешна и не смятам да им накърнявам самолюбието по никакъв начин. Най-малко – политически. 😉

    Reply
  12. Петър Петров

    Пак да кажа: не са комунисти, нямат нищо общо. Безчувствени убийци са и си мислят, че с това са нещо повече от нормалните.

    Reply
  13. Кирил

    За кюрдите и газовите атаки не знам как стоят нещата. Но напълно подкрепям Виктор и Любо Николов.
    Садам го изкараха „втори Хитлер“(както много хора), но се оказа, че тези хуманитарни американци откакто отидоха им съсипаха живота до такава степен, че иракчаните се надяват вече американците да им вземат петрола, само и само да се махнат. Но това естествено не се казва след като го свалиха. Затова Асад колкото и лош да го изкарват просто не им вярвам, защото точно тези хора, които ни дават цялата информация за събитията вече са се доказали като лъжци, на който не трябва да се вярва. А и кой ще го замести след като този „брутален диктатор“ падне? Ако дойдат фундаменталистите какво правим?

    Reply
  14. Христо Христов

    реших да пиша заради това “…цигани, които не знаят кой е премиер и кой президент.” , за да покажа от другата страна какво става. В спора ми с един приятел завършил УНСС, млад на 24 години, активно протестиращ той 4-5 пъти ми каза че правителството е направило най-голямата си грешка с назначаването на “Плевналиев” за директор на ДАНС. Явно не само “контрапротестиращите” не знаят за кво протестират.

    Reply
  15. emo

    Ние им викаме комунисти по исторически причини и произход, все пак 45 години и повече ( май и малко преди 1944 ) се наричат Бъгарска КОМУНИСТИЧЕСКА Партия или Бъллгарска Работническа Партия (КОМУНИСТИ)

    Та така има разни комунисти и на децата/наследниците и им казваме комунисти.
    Иначе какво Българи или Партийци ли да им казваме? Очевидно най-подходящо е комунисти.
    Сега, разни дето си мислят, че те са баш комунистите – ДГД, не са исторически значими

    Reply
  16. Григор Post author

    @Христо Христов: Не е реално висшист да мисли, че „Плевналиев“ е бил назначаван за директор на ДАНС. Подозирам, че е било грешка на езика.

    Иначе, както протестиращите, така и контрапротестиращите много добре знаят какво искат. Не го знаят само платените клакьори. Сред протестиращите такива мисля, че просто няма – аз не съм видял нито веднъж (а гледам). Сред контрапротестиращите съм виждал няколко пъти в телевизионни репортажи очевидно платени групички, но мнозинството им ми изглежда също отишли по убеждение и позиция.

    Reply
  17. Любомир Сирков

    Най-хубавото (за нас, българите) в онзи цикъл („цикълът на Тайтлър”) вероятно е това, че ние до „охолство” досега май не сме стигали, а навярно няма и никога да стигнем. Така че нас по дефиниция не би трябвало да ни застрашава всичко онова, което се намира във втората половина на цикъла (от „охолството” нататък)…
    Това е така, една забележка, в най-общ национален историко-стратегически план.
    А ако трябва да се върнем в конкретно-политическата ни днешна обстановка, всички вдъхновено протестиращи би трябвало да се замислят над думите на Григор за това как „те” (онези, „мафията”) правят нещо, което той описва така:
    те „ни демонстрират, че сме безпомощни и няма в какво да вярваме”.
    Защото някои неща са очевидни и без да става нужда някой специално да ти ги „демонстрира”. Например, за мен е очевидно, че протестиращите като цяло наистина нямат в какво да вярват – просто нямат.
    И ако за Григор това е едва ли не някакво голямо предимство („Да сте видели на протеста ни сляпа политическа привързаност към този или онзи, каквато се вижда на „митингите“ в тяхна подкрепа?”, пита Григор), то от чисто практическа гледна точка липсата на подобна „сляпа политическа привързаност към този или онзи” винаги се отразява на политическата ефективност на един протест.
    Ако нямаш „този или онзи”, ако нямаш никого, ако не вярваш на никого, то ти нямаш и кого да сложиш на власт (ако и след като евентуално успееш да събориш от власт онзи, когото си си поставил за цел да събориш от власт).

    Reply
  18. Григор Post author

    @Любомир Сирков: Протестиращите нямат в какво излишно им да вярват – например в някакъв спасител отвън. Имат обаче предостатъчно в какво истинско да вярват – в себе си.

    Писал съм го десетки пъти, няма да се уморя да го повтарям: добри и лоши политици няма. Има контролиращи и неконтролиращи политическата си класа народи. Орешарски би бил чудесен управник, ако знае, че гафовете няма да му се разминат. Станишев също. Борисов беше най-добрият управник в България за целия преход, въпреки че е най-голямата тиква, палячо и клоун начело на българския народ откакто има български народ, по една проста причина. А именно – няма зад гърба си мафия с ресурсите на комунистическо-кадесарската, така че му се налага понякога за това или онова да се съобразява с хората. (И така ги и научи да вярват, че могат да променят нещата – увереността, която сегашните управляващи се борят да ни отнемат на всяка цена.)

    Затова изобщо не се кахъря кой ще стане управник, когато Орешарски падне. Може да е пак Орешарски. Просто разликата между единия, който си мисли, че всичко ще му се разминава, и другия, който се е убедил, че няма да му се разминава, е разликата между лошия и добрия управник.

    Reply
  19. Виктор

    Повтаряй, Григор, и който мисли като теб и има къде, също го моля да повтаря това, защото според мен не са го разбрали достатъчно хора. На мен ми се вижда просто и ясно, но чат-пат по телевизиите пак често-често някой повтаря: “Искате да падне това правителство, а после какво?”. И на мен така ми се иска веднага да му отговоря с това, което Григор все повтаря.
    @Делибалтова, направи ми впечатление, че казваш ционистите, комунистите… Може би не си наминавала при Ифандиев. Виж, може би да ти е интересно. Има там неща като другаря Шаломович Путин, другаря Обамович и т. н.

    Reply
  20. Делибалтова

    Виктор, не ми е интересно. Както теб и Григор, аз също искам преди всичко да се научим да контролираме политиците си. Възможно е да не съм се изразила добре и да си ме разбрал по друг начин. Общоприето е обвързаните с БСП да се наричат комунисти, а до преди 24 години именно те ни пълнеха главите с “комунизъм”. Сега може и да не им харесва, но вече ми е в речника. Нямам време за терминологични спорове. А “ционизъм” употребих заради обвинението в “чифутска пропаганда”. Дума като дума – има си смисъл и място под слънцето, не разбирам какво те притеснява.

    Reply
  21. neuromantic

    Може би трябва да се въведе някаква нотация за отбелязване на новото летоброене. Примерно СБ – След Бойко.
    “2г. СБ настана страшен апокалипсис. Вярата на миряните беше подложена на адски изпитания. Светлината в душите им беше потъмнена и страх скова сърцата им…”

    Ако има една вяра, която ББ затвърди в нас е, че ние сме роби. Защото Той строи и Той раздава на заслужилите и Той е Пътят (справка – църквата). Не ние правим всичко в държавата, а той. Без Него сме загубени – крепостни селяни в открито море. Като класически фанатици вярващите благодарят за вярата в свободата си на отнелия им е… Между другото, първият (и най-голям) протест беше още 90та. Преди новата ера.

    “Затова изобщо не се кахъря кой ще стане управник, когато Орешарски падне. Може да е пак Орешарски. Просто разликата между единия, който си мисли, че всичко ще му се разминава, и другия, който се е убедил, че няма да му се разминава, е разликата между лошия и добрия управник.”

    Това е разликата между осъзнатия и неосъзнатия бандит. Добрият управник е съвсем различна категория. Изискват се качества, мисъл, визия и т.н. което ляво мислещите трудно проумяват.

    Reply
  22. Григор Post author

    @neuromantic: Явно живеем в различни държави. По мои наблюдения ББ създаде вярата у нас, че можем да променим нещо. Да, не с доброто си желание, а с факта, че е страхлив и без достатъчно солидна и опитна мафия зад гърба си, та се плаши от сериозни протести. Но понякога резултатът е по-важен от намеренията.

    За мен добрият управник в смисъл на благороден ангел, който пада от небето и носи качествата си без да бъде контролиран от всекиго, е герой от приказките. В реалния свят не съм срещал такива. И впрочем, склонни към вяра, че такъв може да има, са именно ляво мислещите.

    За мен нещата са прости. Държавата е моята частна фирма. Искам ли да ми я управляват в мой интерес, трябва неотлъчно да контролирам с желязна ръка мениджърите, които назначавам. Иначе ще ме разкрадат до последна трошица. В моите представи това е либертарно мислене. Дали за теб е ляво или дясно, ти кажи.

    Reply
  23. Минувач

    @Григор: благодаря ти за цикъла на Тайтлър.

    за религията: не ме жали, аз съм щастлив човек. Все едно да жалиш Нютон, че е бил дълбоко религиозен, или Бащите-Основатели на САЩ и създатели на Американската конституция, едно от най-великите творения на свободния човешки дух и мисъл, също дълбоко религиозни люде, и чието Творение е пронизано от край до край с вярата в Бог, и което съдържа възможно най-непреходното: какво представлява свободният мъж. Първата и Втората поправка, които дефинират неотменимите права на свободния мъж: правото да притежава оръжие, с което да брани живота и честта на семейството си, както и собствеността си, която е неприкосновена.

    И за да се убедиш, че макар и дълбоко религиозен, не съм фанатик, ето ти един линк към един весел “научен” материал: http://inosmi.ru/world/20130817/212012406.html – Чем умнее люди, тем меньше они верят в Бога; (“Materia”, Испания) Мигель Криадо (Miguel Ángel Criado). По-голямата част от коментиращите го са го оценили по достойнство, особено един участник, сигурен съм че ще се сетиш кого имам предвид, без да ти го соча.

    И понеже спомена едно нещо действително важно, а именно либертарианското мислене, ето два интересни материала в тази област. Ще се радвам, ако им отделиш по някоя минута и на двата.

    Благодаря ти предварително.

    http://demografi.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=1266&sid=861e8a041eb02095714b3f1ccba1f0e6

    Eлегантно решение на проблема с демографската катастрофа
    …….
    http://demografi.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=1277&sid=861e8a041eb02095714b3f1ccba1f0e6

    Бисмарк, пенсии, константи, променливи и … фараони

    Reply
  24. Григор Post author

    @Минувач: За мен вярата е нещо лично. Горе-долу като пениса е: някои хора го имат, някои го нямат, но и в двата случая не е прието да навираш наличието или липсата му в очите на околните.

    Колкото до материалите: идеята за замяна на помощите с отстъпки би могла да бъде интересна. Не споделям обаче отношението към жените, изложено в тях.

    Reply
  25. Минувач

    @Григор: По първия ти параграф: 2016 г., с Божията помощ, Ранд Пол ще спечели изборите, и на деня на встъпването в длъжност ще се закълне с ръка върху Библията. Сигурен съм, че той не би одобрил думите ти, както съм и сигурен, че той би бил последният мъж на земята, който би оспорил свободата ти да ги изречеш.

    По втория ти параграф: в материала за елегантното решение жените не са упоменати, по един или друг начин. Можеш да го подразбираш по какъвто начин желаеш. А ако действително желаеш да разбереш какво мислят мъжете в САЩ за 99% от сънародничките си, можеш да отвориш http://www.avoiceformen.com. Там има много мъже и жени, да, да, и жени, които ще ти обяснят някои неща за жените, неизвестни за теб. Пол Елам ще ти разкаже интересни неща за Несветата Феминистка Инквизиция, също както и един наш северен съсед, Мариан Вълчан.

    Reply
  26. Григор Post author

    @Минувач: Кои мои думи не би одобрил Ранд Пол, може ли по-точно? И в чия градина е камъкът, ако той не ги одобрява?

    За жените – упоменати са в другия материал, по точно определен начин. И да, на света съществуват сайтове за мразене, на всичко. И аз съм доста ироничен към феминизма. Но съм човек с достойнство, а не човек с паника и без мозък. За мен жените не са изверги или световна конспирация, а просто хора, точно както и мъжете. И се съмнявам сайт като посочения да знае каквото и да било (реално) за жените, което аз не знам – не че знам много, просто хората, които правят такива сайтове, знаят още по-малко. Убежденията им произтичат именно от този факт.

    Reply
  27. Шapкан

    Григор Says:
    August 29th, 2013 at 10:31 pm
    “За мен нещата са прости. Държавата е моята частна фирма.”

    блажени са вярващите в абсурда.

    Reply
  28. neuromantic

    Не живеем в различни държави, просто сме различни хора. Има една група хора в България (все по-малка), които нямат нужда някой да им създава вяра в каквото и да е и които от началото на прехода не са спрели да работят за подобряване на държавата ни. Проблемът е, че за да принадлежиш към тази група се изискват знания и умения. Когато ги имаш автоматично се появява рационалната вяра изразена с вероятности. Другата (голямата) група, към която явно принадлежиш и ти, Григоре, имате нужда да ви бъде създавана вяра – имате нужда от месия. Сега, защо царя не се оказа достатъчно годен за целта не мога да разбера. Явно народът се разпознава по-добре в друг екземпляр от политическия зоопарк.

    В следствие от неразрешими вътрешни противоречия – резултат от големи надежди и недобри резултати – развиваш болестен процес, който се засилва от стръвтта, с която го отхвърляш, с надеждата да се окаже илюзия. Така се появяват епитети за месията от сорта на клоун, палячо, тиква, и разбира се, отхвърлянето на благородните ангели (каквито аз не съм споменавал никога, защото под качества нямам предвид леещ се хуманизъм и реки от щастие; в най-добрия случай връзката между двете е косвена), но едновременно с това вярата във въпросния не изчезва и от него се очаква да проявява най-вече морални качества, каквито отиват много повече на ангели, отколкото на политици.

    Дясно в България има и то не се казва ГЕРБ. Съжалявам. Дясното е свързано с икономически реформи и много степени на свобода. ГЕРБ не проведе нито една реформа, следвайки пътя на царя – на най-малкото съпротивление (иначе ББ гарантирано щеше да се прости с титлата народен човек, като народен у нас означава раздаващ, а не мислещ за бъдещето на народа) и затегна хватката около всеки възможен паричен поток. ГЕРБ е популистка партия – църква, продукт на социалното генно инженерство разработено от наши “учени” от близкото минало, която смесва десни мантри с леви, или никакви реални мерки. На Запад популистките партии са задължително леви. Тъй че… Такава се роди, такава ще си умре (надявам се скоро).

    Reply
  29. Григор Post author

    @neuromantic: Боя се, че все пак живеем в твърде различни държави.

    В България наистина има група хора (все по-голяма), които нямат нужда да вярват и които от началото на прехода не са спрели да работят за подобряване на държавата ни. И които имат знанията и уменията да принадлежат към тази група. Проблемът е, че има и група (все по-малка), които винаги са вярвали единствено в гушата си, имат знания и умения предимно или само в държане на властта чрез мръсни похвати и я държат чрез наследени позиции и въпросните знания и умения. И най-сетне, има голяма група хора, които имат нужда да вярват – например в това, че има едни компетентни хора, които малко по малко оправят държавата и един ден ще я оправят изцяло. Само че тези хора не се броят, защото не вършат нещата сами, а чакат на „компетентните“. Иначе казано, всъщност са не хора, а добитък. Фон за останалите. Такива са си избрали да бъдат.

    Защо царят не се е оказал достатъчно годен за мен никога няма да разбереш. Би ти се наложило да разбереш, че аз съм от тези, които не вярват и действат. Ако не го разбираш след като всеки ден го показвам и тук, и с действията си в реалността, очевидно никога няма да можеш. Пречи ти нещо просто – сляпата омраза към един конкретен политик. За теб всеки, който не го смята за самия Сатана, изначално и априори по-лош от всеки друг, е негов поддръжник, сляп вярващ, глупак и т.н. Че е фалшиво десен, а всъщност ляв, и прочее. С една дума – в перфектна точност купчината лъжи, които използват най-тренираните в лъженето комунистически пропагандисти. Дали си от тях или просто приемаш лъжите им си е твой проблем. За мен е безразлично, след като резултатът е един и същ.

    Дясно в България няма, защото почти няма социална база. Нямаме средни и малко над средни собственици – имаме мизерстващи маси и олигарси. ГЕРБ са псевдо-дясно, което се опитва да служи на малка групичка мераклии за мафиоти. БСП и другите маши на ченгеджийската мафия са псевдо-ляво, което всъщност служи на най-едрите олигарси от тази мафия, на съвременните робовладелци – тоест, е ултрадясно. (Приликата между фашизъм и комунизъм е всичко друго освен случайна.) Именно на тези маши дължим факта, че средна класа на практика нямаме. Затова докато не ги заменим с каквото и да е, дори с ГЕРБ ако няма друго по-добро, липсата на социална основа за дясното ще остане. С всички последствия от това.

    Основата на бъдещото дясно в България са хората, които протестират срещу това правителство. Хората с прилични заплати или пък дребни собственици, които са началото на средната класа. Протестират срещу него не защото е ляво – то не е – а защото е мафия, която ги унищожава просто защото са средна класа, а на нея ѝ трябва общество от шепа олигарси и маса мизерстващи. По същата причина хич не са настроени добре и срещу ББ. Признават, че той е по-малко злокачествен от комунистическата мафия. В същото време обаче знаят и казват открито, че причината е само че по-злокачествено от нея просто е невъзможно да има, а наравно с нея няма как, понеже мафия като тяхната може да има максимум една в една държава. Не че това го прави добър или дори приемлив. Просто всеки нормален човек избира да го пребият пред това да го убият.

    Поради тази причина ГЕРБ няма да умре скоро, включително за мое съжаление. Просто няма друга партия, която да не е неразделна част от злокачествения тумор на България, и не очаквам да се появи до година или две. А хората не са идиоти – те разбират или поне усещат това, и търсят кой да ги пребие вместо да ги убие. Въпреки тези, които медено и сладко им обясняват колко лошо е да те пребият, а колко хубаво е да те убият. И как злокачественият тумор е за предпочитане пред доброкачествения, понеже доброкачественият е все пак тумор – грозен, гаден, вреден и отвратителен…

    Reply
  30. neuromantic

    Докато стоиш заклещен в анти-избора си няма как да ме разбереш. Коя е по-миризливата от две фекалии е въпрос който не ме вълнува. Нито искам да ме пребиват, нито да ме убиват, нито пък хората за които гласувам открай време ми осигуряват едно от двете… Дефиницията ти за дясно е лява. Олигарси в свободен пазар не съществуват. За реформите нищо не споменаваш… То няма и какво. Цялата ти енергия е съсредоточена да различиш два тумора. Сигурно от образованието нещо.

    Reply
  31. Шapкан

    neuromantic Says:
    August 31st, 2013 at 12:19 pm
    ” …не са спрели да работят за подобряване на държавата ни.”

    подобряваш държавата – влошаваш състоянието на обществото.
    Пък и подобрителите, а това го гледах от една ръка разстояние на примера на отделните структури в ранното СДС, НАГАЖДАХА държавата към своите търговско-предприемачески интереси. И в това имаха удивителен синхрон с болшевишката номенклатура, караха се само за “кадрите”, не и за системата.
    Резултатът от тези им усилия е налице.

    абе тук по странен начин взехте да разбирате що е свобода. Явно смятате, че свобода е да си избереш кой да те управлява, но не и да минеш без управници.
    (вижте историята на декабристите; и те мислеха, че първо трябва “духовна подготовка” – демек “докато не се научите да плувате, не припарвайте до водата”)
    (не споменавам декабристите току-така: днес реформаторите се изживяват, а в определен смисъл и СА, като елит, нова (интелектуална) аристокрация; само че историческата роля на елита е консервативна, опитите да инициират прогресивна промяна води до когнитивен дисонанс – и това отчетливо се вижда например в този блог и сродни нему. Задънена улица.)

    (за продължаващите емоционално-предразсъдъчни истерии относно термина “комунизъм” ще премълча; когато човек мисли със сбъркани термини, сбъркани се получават и възгледите му, както и истинските желания, не смее да си ги признае и пред себе си)

    между другото, какво препятства в “свободния пазар” по-оправните да се сдобият с достатъчно богатство, след което да си гарантират запазването му чрез извънпазарен натиск? като установят олигархична диктатура? Примери – бол. Държавата ли ще е арбитър? И кое тогава му е “свободното” на такъв пазар? Пък и държавата НИКОГА не е безпристрастен арбитър – тя е точно инструмент на онези, които са били успешни играчи на свободния за кратко и частично пазар.
    Пробвайте да мислите логично, ама докрай и без робуване на комплекси.

    и, да – НЕ ЖИВЕЕМ в държави. Оправете си филологията. Грешни понятия в началото на логическата верига = грешни крайни изводи (в които ВЯРВАТЕ като в света истина; няма проблем – вярвайте, щом ви успокоява душевно, ама с едно наум, че не това е реалността).

    Reply
  32. Григор Post author

    @neuromantic: Още една от комунистическите лъжи – че в България има как да има свободен пазар, без предварително комунистическата мафия да бъде премахната. Тази мафия е причината в България да има олигарси и да няма свободен пазар. Докато я има, положението няма как да се промени.

    Да пазиш страната от засега единствените, които имат реален шанс да премахнат тази мафия, значи да пазиш олигарсите и да се бориш срещу свободния пазар. Дори ако намерението на въпросните засега единствени е да заменят тази мафия със своя (което няма как да се сбъдне – нямат уменията и знанията да изградят мафия с такава злокачественост). Което е и целта и задачата на този тип пропаганда – в името на светлото бъдеще да ни държи завинаги в лайняното настояще.

    @Шаркан: Предложи алтернатива на свободния пазар, при която да не е възможно контролът върху нея да бъде завзет от някаква олигархия.

    Reply
  33. Шapкан

    предлагал съм, но ти игнорираш предложенията.
    А и продължаваш да разсъждаваш с демагогеми.
    Жалко за ума ти.

    Reply
  34. Григор Post author

    @Шаркан: Ето ти възможност – предложи. Енергично търся някаква алтернатива на свободния пазар, която да не е съвършено очеваден провал.

    Reply
  35. Жилов

    В безпаричният, безвластен свят на Шаркан

    – няма недостиг на ресурси, стоки и услуги (няма нужда да се знае кой колко много иска нещо, защото има ВСИЧКО за ВСИЧКИ ЗАВИНАГИ; за капак всеки е честен със себе си и знае отлично нуждите си, никога не би взел повече, отколкото “му трябва”)

    – няма логистични проблеми (“солидарността” и готовността да споделяме с останалите тотално премахва нуждата от търговци, които са мотивирани да разнасят до нуждаещите се)

    – няма липса на мотивация за работа (още известна като мързел или като “а кой ще чисти кенефите”)

    – няма хора с коренно различни потребности (някои, които за да реализират желанията си (вкл. в наука и изкуство), се нуждаят от много повече ресурси от останалите)

    – няма сложни конфликти, солидарността оправя всичко (е, освен ако някой от участниците в конфликта не е боклуко – отрепка като мен, според начина, по който Шаркан категоризира хората и който е много показателен за това какво наистина стои зад убежденията му).

    Reply
  36. Минувач

    @Григор: Ранд Пол би ти отговорил в този ред на мисли: “според теб, когато един американски президент се кълне с ръка, положена върху Библията, той си размята члена? Когато правя всичко възможно, за да предотвратя атаката върху Сирия, като соча какво ще се случи с 2-та милиона християни, аз си размятам члена, така ли

    Reply
  37. Минувач

    @Иван: аз съм фанатик, да. Моля се за спасението на България и правя каквото е възможно за моите повече от скромни възможности. Можеш и ти да се включиш без проблеми. Като за начало можеш да почнеш да разпращаш на всички свои близки и познати този материал:

    http://www.investor.bg/analizi/91/a/oon-naselenieto-na-bylgariia-se-topi-nai-byrzo-v-sveta,125113/

    Reply
  38. Минувач

    @Григор: “Държавата е моята частна фирма” – Тук съм напълно съгласен с теб. Само че кажеш ли А, трябва да кажеш и Б, и всичко останало. Като например, че семейството ти е свято и неприкосновено, и никой няма право да пристъпи прага му без твоето изрично разрешение. Разчитам на интелекта ти да разбере какво имам предвид. А ако все пак се направиш на разсеян, мога да ти обясня как стоят нещата, много простичко.

    Reply
  39. Григор Post author

    @Минувач: Не, Ранд Пол не би ми отговорил това. Ако наистина е либертарианец, той е длъжен да уважи правото ми на свое мнение. Не знам дали знаеш, но либертарианството цени личното мнение на другите. Ако ли не ми отговори така, значи именно и точно си размята члена.

    Материалът, за който каниш Иван да почне да спами с него околните, просто не е верен. На света има поне десетина държави, чието население се топи по-бързо. Не че това е добра вест, но просто не обичам представените за истина лъжи.

    Представата ти, че който смята частна фирма или държавата за своя собственост, трябва да смята и хора за своя собственост, си е лично твоя. Аз не я споделям – всъщност направо мисля, че е изпаднала от някакви отдавна отишли си, за щастие, времена. Така че интелектът ми добре разбира какво имаш предвид, но го приема единствено като показател за теб самия. И подозирам, че обясненията ти ще са просто още потвърждения за заключението ми.

    Reply
  40. Минувач

    @Григор: разбирам, че не можеш, по-скоро не желаеш да отговориш на въпросите му, които той би ти задал. Да, ситуацията си е хипотетична, но не и конкретните въпроси. Ако предаваното по ТВ встъпване в длъжност на един американски президент пред минимум 1 000 000 000 зрители по света с полагането му на ръка върху Библията не е размахване на член по логиката ти, тогава може би ти ще кажеш какво е? Един автентичен либертарианец би имал доблестта да признае, че е сгрешил. Не би избягал от конкретния отговор.

    По втория ти параграф: може и да има десетина, може и да са доста по-малко. Но дори и формално да си прав, примерно пред теб има десет човека, на които им изтича кръвта, но с различно темпо, и ти да кажеш: “Абе за тоя десетия в класацията има време, не му берете гайлето, още повече, че е българин”.

    по третия ти параграф: много правилно подозираш, и най-много ме радва репликата ти за заключението. Ще ти дам пример за все още заобиколните, но вече съвсем не завоалирани атаки срещу американската конституция и Поправките към нея: Джордж Вашингтон е white dead man и при това slaveowner. Да не говорим за “опиума за народите” отпреди две хиляди години.

    Reply
  41. Григор Post author

    @Минувач: Според мен разбираш много добре, че Ранд Пол не би задал такива въпроси. Би ги задал ти, а на теб ти отговорих. Просто отговорът не те урежда, защото противоречи на религиозния фундаментализъм. А друг отговор няма да получиш, защото фундаментализмът е неприемлив за мен във всичките му форми.

    Това, че формално съм прав, води до един много важен извод: статията е лъжа и нищо не може да промени това. Ако беше истина, бих имал различно отношение към нея. Пак не бих спамил околните, но поне бих я зачел. Сега не я зачитам, нито зачитам съградените върху нея позиции. Сложно ли е за разбиране?

    По третия параграф: радвам се, че диагнозата ми се потвърждава. (Честно казано, хич не се радвам, но това вече си е изцяло мой проблем.)

    Reply
  42. Минувач

    По първия ти параграф: поредното ти бягство от отговор не се забелязва, спокойно.

    по втория: няма нищо сложно, ти го изясни прекалено добре. Българин в класацията на умиращите, на десето място. Какво му е трудното за разбиране?!??

    по третия: да, вече е условен рефлекс у някои хора, да се нахвърлят върху вестоносеца. Малко трудно се съвместява с декларираната либертарианска идеология, но в качеството си на диагностициран кой съм аз да разсъждавам… усмирителната риза и там, където ми е мястото, със силни медикаменти. Хммм… що ли се сещам за един човек на име Владимир Буковски и един нечуван скандал в София с негово участие не толкова отдавна?!?? Това последното в скоби.

    Ето ти едно материалче за лека нощ (нали твърдиш, че си либертарианец):
    ………………..
    http://www.freerepublic.com/focus/f-news/946681/posts?page=1

    Men Behaving Badly – Why?
    | July 15, 2003 | Karl Glasson, Ph.D.

    Posted on 07/15/2003 1:45:35 PM PDT by Nick Danger
    …….
    Пиши ми го на спамерската сметка.

    Reply
  43. Григор Post author

    @Минувач: Няма как да има бягство от отговор на въпрос, който няма как да бъде зададен в определения контекст.

    А за статията, която сочиш – тя е в подобен източник не защото той подкрепя идеологията ѝ, а защото той, като истински либертарен, позволява всякакви възгледи. Както всяка уважаваща себе си сериозна медия – може да излъчи мнението на бял нацист по повод някакъв расов сблъсък, но това не значи, че застава зад белия нацизъм.

    Reply
  44. Минувач

    След всеки твой такъв отговор все по-добре разбирам какво му е на душата на Владимир Буковски.

    От двайсет човека, прочели статията, все ще има 1-2 да те разберат.

    И това не е малко.

    Reply
  45. Шapкан

    жилов, обосновах защо те смятам не за отрепка, а за мръсник – въз основа на собствените ти думи, с препратка към тях. Грамадно самочувствие е да решиш, че след като ти си наречен боклук, всички хора са такива.
    И не е нужно да демонстрираш, че си и плиткоумен на всичко отгоре, като измисляш глупави уж “мои” допускания, за да им се присмиваш.

    Гриша, КОЛКО ПЪТИ да ти се обяснявам? По-резултатно е да си блъскам главата в стена, от нея поне пада мазилката, но от твоя мироглед не се откърти нито един предръзсъдък.
    Сам анализирай защо е така.

    до Минувача:
    коя именно “България” си се втурнал да спасяваш? И от кого?

    Reply
  46. Жилов

    Не виждам (и никой друг тогава не успя да види) с какво тези думи ме правят мръсник. Просто е логично, че щом трябва да има базов безусловен доход, трябва да има и базов безусловен секс – и да, и ти, и аз също ще сме в кюпа – трябва да осигуряваме както достъп както до жените си, така и до собствените си анални отверстия, иначе каква солидарност ще има. С базовия доход е същото – той пак идва от всеки човек, всеки плаща за някой друг, независимо дали иска или не.
    Е, определено да съм по-“мръсен” от теб – и това е хубаво, защото чистите хора са най-страшните и най-опасните.

    Тогава не отговори и какво смяташ да правиш с мръсниците. Единственото, което се видя от всички тогава е, че за теб мръсник (а също и “с класово детерминирано мислене”, “хабящ ума си” и пр.) е всеки, който не споделя месианския ти фанатизъм. Ето защо грамадното самочувствие е при теб и виждам как с годините в този блог ставаш все по-зле. И понеже религиозните хора ме дразнят, а ти си един от тях, не възнамерявам да не коментирам лъжите, които разпостраняваш.

    И да, ти не решаваш нито един от тези проблеми. Не решаваш недостига. Не решаваш логистиката (търговците за теб са безполезни паразити). Не решаваш конфликтите. Не решаваш проблема с човешката мотивация. И т.н., и т.н. Упорито игнорираш всеки един от тези проблеми винаги, когато ти бъде посочен, или ги омаловажаваш, или предлагаш неработещи “решения”.

    Reply
  47. neuromantic

    И колко време им трябва на “единствените”, Григоре, за да премахнат мафията? Четиристотин години ще стигнат ли? Щото четири вече минаха и нищо. Натиснаха дребни риби (конкуренти) но нито един (словом и цифром), нито един олигарх! Докога да им даваме шанс? Докога с вярата? Резултати нещо?

    Малко взе да досажда тази песен за мафията. Олигарсите не са класическа мафия. В България може да има свободен пазар въпреки наличието им и точно такъв пазар ще разкара половината от тях от сцената завинаги, а другата половина ще се адаптира към правилата с цената на големи загуби. Нещо повече – друг (законов) начин вече няма. Контрареволюцията беше опция преди да влезем в ЕС. Единственото което се изисква е да се прекъсне връзката им с политиката и правителството. Единственият политик, който сериозно обърка плановете на олигархията, като отряза пуснатите върху всички държавни лостове пипала е Иван Костов и затова беше демонизиран с библейски размах (червената бабичка още сънува кошмари), за разлика от Бойко, който през целия си мандат беше героизиран. А сега си отговори сам, кой има силата да настройва на определени вълни цели народи и кой от двамата политици е по-симпатичен на тъмната страна.

    В Държавен Вестник, между другото, са описани изискванията за заемане на висши държавни постове. Прочети и помисли на кои от тях отговаря Охранителя. Ако не си зает прекалено да играеш на Стражари и Апаши, разбира се, или да пишеш нови правила на играта. Което пък Шаркан би трябвало да аплодира, понеже склонността към ред дори сред молекулите и естествените натрупвания и образувания на йерархични структури, били те държава или нещо друго и непонятно, са гадни, ненужни и противоестествени. Институциите за Шаркан са инструмент на злото, за ББ са просто пречка по пътя към трапезата и пълния контрол над овцете, но изводът е… там някъде.

    Reply
  48. Жилов

    И на мен ми е интересно защо според теб само и единствено Бойко Борисов е човекът, хвърлил прът в колелата на комунягите (докато Иван Костов не е направил нищо съществено). Допускам, че вероятно ще цитираш конспиративните обяснения на Едвин Сугарев за това как и при Костов ситуацията е била корумпирана, което обаче според мен не е съществено в случая, дори да е вярно, защото не е принципно важната характеристика на неговото управление.

    Reply
  49. Григор Post author

    @Шаркан: Направи още веднъж това усилие – предложи ми система. Ще я прегледам с удоволствие. Не обещавам, че непременно ще я одобря, но ще проявя добросъвестност.

    @neuromantic: „Единствените“ вече постигнаха важен успех за демокрацията, въпреки че сигурно са бесни от този факт – научиха немалко от нас, че ни е по силите да променим нещата и има смисъл да си вярваме. Това е по-съществен резултат, отколкото ако бяха натиснати три четвърти от олигарсите – истинската промяна иде от хората отдолу.

    Българските олигарси не са класическа мафия, подобна примерно на сицилианската – те са тоталитарна мафия, която съчетава качествата на криминалните мафии с тези на тоталитарните управления. Те са абсолютно несъвместими със свободния пазар, защото той е тяхната смърт. И понеже те имат всички средства да го спъват, докато тях ги има в България, свободният пазар ще го няма. Да се прекъсне връзката им с политиката и правителството е възможно по само един начин – като бъдат свалени от власт за продължителен период, и на власт дойдат техни врагове. Иван Костов за мен постигна по-малко от Бойко Борисов, не на последно място защото мафията отначало подцени Бойко. Да, несравнимо по-интелектуален е (то просто няма как да е по-малко), но това не променя крайния резултат.

    И да, съгласен съм, че ББ живее с целта не да премахне мафията, а да постави на власт своя. И все повече се убеждавам, че нищо не е научил от падането си на власт – а това е най-тежкото ми разочарование от него, по-голямо от всички други заедно. Но обективният факт е, че разклати и обедини срещу себе си старата мафия, която създаде тресавището и безнадеждността у нас. Желанието му е да я замени със своя мафия, само че няма нито познанията, нито образованието, нито уменията, нито интелектуалния капацитет да създаде качествена мафия – това не е лесно. Да замениш хората на БСП с него е все едно да замениш Сталин с Волен Сидеров – на думи уж същото, но каквото съгради Сталин и досега стои само леко пребоядисано и продължава да дава отровни плодове, а каквото съгради Сидеров ще се разпадне още пред очите му. Не е приятен избор, но ако са налични само те двамата, все пак бих предпочел Сидеров.

    @Жилов: Не оспорвам, че Иван Костов има някакъв принос в борбата с комунистическата мафия. Неговият обаче не успя да научи хората да разчитат и вярват на себе си, а това е ключов момент в борбата за демокрация. Парадоксално, но страхливият Бойко беше по-полезен в това отношение от смелия Костов. А че ситуацията при него беше корумпирана – уви, беше корумпирана до степен да е съществено в случая. Изключително неприятно ми е да го призная, но което е истина, е истина.

    Reply
  50. neuromantic

    Доколкото разбирам ти търсиш духовен водач на народа сред политиците. Човек, създаващ вяра борейки се със стария завет. Няма да го намериш сред тях… Започвам да мисля, че Костов изпревари времето си (както изглежда – с много). Да вдигнеш държавата на крака след пълен финансов колапс е дело което малцина оценяват днес. Повечето търсят лесно разпознаваемия герой – по потник и вдигащ стотици от лежанка. Тъй де, ако ще бием комунистите, някакви умници ли ще го правят… България мрази интеуекта.

    Излиза, че най-голямото постижение на Бойко е, че падна от власт, с което явно (и неочаквано за самия него) вдъхна надежди за смисъла от борбата. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Но дори да признаем това му постижение, колко пъти трябва да го повтори? Исус умря само един път. Ако се беше върнал възкресен пак да търси властта, с обещание да умре отново, ако се наложи, нямаше да е същото, нали?

    Reply
  51. Григор Post author

    @neuromantic: Тук грешиш. Сред политиците е мястото, където не вярвам да се намери духовен водач на народа. Такива като Ганди се раждат веднъж на хилядолетие, ако не и по-рядко. Търся начин всеки от народа сам да си бъде духовен водач и опора.

    За Бойко – тъжно и смешно, но наистина падането му от власт под натиска на хората (заедно с няколко отдръпвания от решения след протести) наистина е в крайна сметка най-полезното нещо, което направи. Да, от магистралите и прочее има по-пряка и бърза полза, но това е по-трайното.

    По-лошото е, че не забелязвам да си е извадил поука от ключовата грешка, която направи – да се опитва да прави своята мафия с продажни хора. Да постави ударението не на разграждането на старата мафия, а на приятелските кръгчета и игрички. Ако беше подгонил по-здраво старата мафия, имаше шансове да успее да намести на нейно място своя. (Която пак щеше да се разпадне още при наближаването на избори, но поне нямаше масово да го предаде.) Така вместо да почисти старата мафия от терена, ѝ даде възможност да се върне на власт с пълна сила и да го държи в шепата си. И май и занапред има намерение да върши същата грешка – иначе казано, ползата от него почва да клони към тази от старата мафия, тоест към максималната възможна вреда. Това е причината да съм толкова разочарован от тази му грешка. И да се замислям за създаване на някаква алтернатива. Тя няма да е толкова добра дори колкото ГЕРБ беше реално да бъде, но все пак ще е по-добра от комунистическата мафия.

    @Шаркан: Винаги съм знаел, че анархистите са пълни единствено с празни приказки. Затова и не уважавам анархизма. Симпатичен ми е, както може да ми е симпатично дете, но няма как да очаквам от него да извърши възрастна постъпка.

    Reply
  52. Жилов

    А че ситуацията при него беше корумпирана – уви, беше корумпирана до степен да е съществено в случая.

    По съществена от промените, които ни изкараха от пътя, водещ до деветдесетарската мизерия?

    Reply
  53. Григор Post author

    @Жилов: Не съм убеден, че тези промени ни изкараха от въпросния път. Ако бяха успели, ако не бяха отменени после напълно, може би щяха да ни изкарат. За мафията, която ни владее, обаче това не беше и не е допустим вариант – точно както не е допустим вариант и да измизерстваме до степен да вдигнем революция и да ги изметем физически. Затова, уви, корумпираността на Костов е най-същественото му наследство в нашия спор. Защото именно тя помогна на мафията да го смъкне – точно както ѝ помогна да смъкне ББ.

    (От твоя и моя гледна точка може единият да е интелектуалец, а другият – тъпа и смотана тиква. За мафията обаче разлика между тях няма – и двамата са Врагове. Разликите между тях за мафията нямат значение. Който се опитва да я лиши от абсолютната ѝ и неограничена власт, е неин враг, без значение на мотивите и желанията му. А врагът на най-злия ми враг доста често се оказва поне в някаква степен мой приятел.)

    Reply
  54. Шapкан

    е щом “винаги си знаел”, защо се преструваш, че нещо те интересува, след като си го заклеймил априори?
    та продължавай да упрекваш другите в догматизъм.

    Reply
  55. Жилов

    Гриша, принципът на комунистите е “нека обяснява, че няма сестра”, така че за да бъде очернен Костов и да бъде изобретен месия, който да го замени, не е нужно да има каквито и да е реални негови грешки. Като вземем предвид и че не е харизматичен и не говореше много с медиите, резултатът е налице.

    Също така, какво е отменено напълно? Възможността сега да се пътува по-лесно? Намаленият рекет?

    Преди няколко години бях в Русия и си припомних България от деветдесетте. Жена ми ме инструктира как да се пазя от джебчии, предупреди ме за купища възможни измами (вкл. “никога не взимай пари от земята! някой ще дойде да ти иска много повече от това, което си взел”). В първите месеци на живота ѝ в България, тя се изумяваше как така оставяме строителни материали на улицата без никой да ги краде (в Русия най-обикновеният руски гражданин би си ги отнесъл… дори в един епизод от руската анимационна поредица “Маша и мечокът” има една забавна сцена, в която мечокът (главен, положителен герой) намира един роял оставен в гората, оглежда се гузно дали някой няма да го види и бързо си го замъква вкъщи – сцена, която е неразбираема, ако нямаш този контекст). Също така жена ми отбеляза, че пенсионерите явно не са гладни, щом не събират орехите и плодовете от дърветата в града и вместо това минувачите ги стъпкват върху земята – а аз помня времето, в което орехите се събираха, помня и времето, в което рискът да ме оберат на улицата беше много по-голям. Помня и времето, в което чистачките на колите бяха застрашени. И ти ми казваш, че създаденото от Костов е отменено напълно. Все още не е.

    Reply
  56. neuromantic

    Корупцията у нас е повсеместна. Тя тръгва от най-ниското ниво и очаквано избуява в най-високото. Комунизмът научи хората да крадат при всяка възможност – тъй или иначе всичко е общо. Наскоро видях край едно шосе в ремонт хора да крадат пясък. И кал да беше сигурно пак щяха да я откраднат. Всеки от нас е готов да даде на полицай двайсет кинта за да си спести дребни неприятности. Примерите са безброй. Незнайно защо обаче хората очакват на върха всички да ходят в бяло. Не може малките елементи да са гнили, а голямата конструкция да е здрава. Корупцията е вид система с положителна обратна връзка – ефектът се усилва с всеки следващ етаж.

    И не опира само до материалния аспект. Ако приемем корупцията в по-широк смисъл като разруха, то тя е налазила и ефира ни. Българите са царе да бистрят геополитиката, но ако трябва да си изметат двора или да си ремонтират общите части в панелката никакви ги няма. Разрухата е станала състояние на духа. Бойко щеше да свърши поне една добра работа, ако беше казвал, че това което прави той с магистрали и зали ние можем да го правим на локално ниво. Но не, той беше твърде зает да ни убеждава, че ако не е той, всякаква градивна дейност у нас ще прекъсне навеки.

    Костов имаше лоши елементи сред обкръжението си и това е нормално. У нас няма изградена политическа класа и в първите години след прехода кандидат експерти и управници бяха събрани от кол и въже. Никой не можеше да предвиди какви ще се окажат в бъдеще. Така се появиха разни йорданцоневци и христобисеровци, които в момента са от другата страна на барикадата, т.е. имат толкова общо с Костов колкото и Станишев има. Кои промени не успяха? Тази, че Костов обърна държавата на Запад и настояваше за бързо влизане в ЕС (насред апокалиптичния вой на червените че ни чакат тежки времена), та изпреварихме и много по-заслужили държави като Хърватия? Само благодарение на този ход още не сме умрели от глад и има някакви елементи на правда. Май си позабравил по какъв път вървяхме преди това, щом този ти се вижда същия. Кое беше отменено напълно? Имаш ли лепенка на ВИС или СИК (откъдето е ББ между другото, който лично е рекетирал навремето мой познат) на прозореца? Плащаш ли сметката на фалирали държавни мастодонти? Живееш ли в хиперинфлация като след световна война?

    Reply
  57. Григор Post author

    @Шаркан: Надявах се, че греша. Дори още се надявам, въпреки купищата потвърждения, че съм прав. Затова и ти исках предложение, но получих само поредното потвърждение.

    @Жилов: Намаленият рекет, кражби и по-лесното пътуване не са дело само на Костов. Съгласен съм, че той има значителен принос към тях. Но някакъв дял в тях имат почти всички досегашни правителства – просто тези неща са процес, който може да бъде ускорен или забавен, но е много трудно да бъде спрян. Затова и не ги пиша като еднозначен плюс на Костов. Първият му опит да смачка мафията – определено да, тук съм съгласен. Уви, не беше успешен.

    @neuromantic: Съгласен съм, че когато нещата са гнили отдолу, е трудно да са читави отгоре. Но е вярно и че горе нещата са още по-гнили, отколкото долу – а е редно горе да са малко по-читави. И има как: достатъчно е тези отдолу да контролират тези отгоре, а не обратното. Бойко… ако това му беше единственият проблем, щеше да е направо ангел. Но не съм съгласен и че е само черен – смятам, че си има приносите, които е несправедливо да бъдат отричани.

    (Всъщност единственото правителство, което досега не съм видял да направи абсолютно нищо положително, е именно сегашното. На думи – брилянтни намерения. На дело – като с тока: свалиха го така, че дневната тарифа остана същата, а нощната стана от 8 стотинки на киловатчас 9. С времето нищо чудно и то да направи нещо свястно, но се очертава като цяло да е по-лошо от всяко друго до момента, дори Беровото и Виденовото.)

    Не оспорвам, че сред първите „демократи“ имаше много плява – наистина нямаше как да е иначе. Нямахме дългогодишната дисидентска практика на Чехия, Полша или Унгария. Че Костов обърна държавата на Запад съм съгласен, че му е голям принос, най-големият според мен. Но Хърватия е чудно, че не я изпреварихме с повече – тя имаше ужасяващо политическо наследство покрай Югославия. Изумително е, че ни изпревари Словения (вината за това не е на Костов, съгласен съм). ВИС и СИК обаче процъфтяваха и след Костов (апропо, Бойко може да е тръгнал от съюзник на СИК, но и Костов е тръгнал от специалист по политикономия на социализма, а всички сме тръгнали от насиране в пелените – нека гледаме кой до какво е еволюирал, по-честно е). Сметката на фалирали държавни мастодонти все още плащам, чрез парното, а плащам сметката и на частни монополи и картели. Хиперинфлация и е имало, и е нямало и без Костов. Така че това за мен не са аргументи в негова полза.

    За мен Костов направи същата непростима грешка, както и Борисов – не разбра, че опитите за съставяне на собствена мафия нито са нужното на България и мен в частност, нито има как да успеят на пост-соц българска почва. И дори след като тази грешка го свали от власт, не я разбра истински, точно както не я разбра и Борисов… Тази грешка беше причината да си оттегля поддръжката за него, както и сега е на практика да съм я оттеглил от Борисов. И да търся някаква алтернатива.

    Reply
  58. Жилов

    Григоре, ако някой е тласнал едно “гюле”, и след това другите са могли само да го ускоряват или забавят, естествено, всички имат участие в движението, но първопричината е в този, който е тласнал гюлето.

    Reply
  59. Жилов

    Костов е тръгнал от специалист по политикономия на социализма

    Сравнението ти е много некоректно. И аз съм служил в олтара на църква години наред всяка неделя като послушна марионетка, това не значи, че съм бил вярващ.
    А Костов не е бил дори това – послушен лектор, той е преподавал еретични неща на студентите.

    Reply
  60. Григор Post author

    @Жилов: Според мен трябва да се мери и приносът към тласкането на гюллето. А за преподаването на еретични неща – ами то и Бойко не беше рекетьор чак от класата на ВИС и СИК, но дали е бил или не не променя факта какво е сега. Митеран е почнал като доста десен политик, но остана в историята като лявата икона на Франция. Чърчил пък е почнал като сравнително ляв. Велислава Дърева беше сред дисидентите едно време, а за последните години е първа мракобесница… Според мен все пак е редно да се отчита кой къде е сега.

    @Шаркан: Всеки път, когато си ми пращал нещо тук или на мейла, съм си давал труда да чета. Всеки път съм открил, че не става дори за по-сериозен анализ – грешките му са очевидни. Ако има нещо странно в реакцията ми, то е, че все още се надявам да предложиш нещо стабилно и достоверно. А както виждаш, очаквам. Не съм се предал.

    Reply
  61. neuromantic

    Всичките ти разсъждения дотук могат да се обобщят с изречението ти “Хиперинфлация и е имало, и е нямало и без Костов”. Нещо като “добро и зло винаги е имало на тази земя”. Само че със Костов хиперинфлация единствено нямаше. Малка разлика. Да не говорим че хиперинфлацията беше заложена в програмата на комунягите умишлено и ако я е нямало в един момент е само защото е била в инкубационен период.

    Не можеш да сравняваш Костов с Борисов. Интелигентните и разумни хора не правят мафии. Борисов е част от СИК, така че не знам за каква класа говориш. Той е много по-голяма класа от тях всъщност, защото рекетираше от най-високо ниво. Всички фирми на които държавата е била длъжник помнят как действаше Дянков в началото – ако искате изобщо да си видите парите, откажете се от 20% от тях. На всички нива се плащаше неофициална такса за бащицата. Ако се обявиш срещу него, ти разказват играта с държавен терор. Но това е дъвкано, дъвкано…

    Костов не падна от власт заради грешка. Малко преди изборите социологическите агенции даваха отново стабилна преднина за него. Тогава се намесиха олигарсите от бизнес клуб Възраждане, най-богатите у нас и най-ощетените по това време, и си закупиха от Мадрид цар. В последвалата масирана пропаганда всичкии медии се надпреварваха да го наричат в големи заглавия “Негово Величество” и хоп – ето ти го месията, който дойде да ни спаси от разума. При Костов нямаше гладни протести и побои. Той не падна след бунтове. Въобще не слагай знак за равенство с Борисов. Ако си загубил доверие в него, то е само заради червената пропаганда. А тя беше мощна, мощна… Най-голямата му грешка беше, че не направи собствена медия, та да отвори малко очите хорски.

    И накрая, искам да напомня, че имаме повече от добре познатото ни хоризонтално измерение. Дилемата не е само ляво-дясно. Имаме и вертикална ос. Можем да изберем къде да бъдем. Дори политическото разделение Изток-Запад започва да бледнее пред по-физичното Север-Юг. Испания, Италия, Португалия, макар и на Запад, са същите маймуни като нас. Е, чак като нас няма как, но сме близо. Чърчил може и да бил ляв като малък, но е толкова високо над Дърева, че тя дори не може да го забележи докато тъпче сьомга в ада. ББ и той там някъде, два етажа по-нагоре.

    Изобщо… с рационални аргументи трудно се борави. Те са сухи, скучни и не предполагат към крайности, а човек най-лесно се идентифицира като заеме крайна позиция. Освен това са склонни да ти откраднат вярата. Емоционално се разсъждава толкова по-лесно и приятно. Знаеш, че си прав, защото го чувстваш така. Какво повече е необходимо…

    Reply
  62. Григор Post author

    @neuromantic: То и с Борисов хиперинфлация единствено нямаше, но не съм склонен да му зачета това като някакво особено постижение. Че е бил част от СИК – не е вярно (не че Ипон бяха много по-доброкачествени, но все пак). Искането на Дянков към фирмите не беше мафиотско, ако и да беше рекетьорско – двайсетте процента оставаха официално за държавата, а не отиваха в черни каси.

    Апропо, за неофициалните такси и машината зад тях съм писал подробно. И ми е трудно да отрека, че точно при Борисов тази машина позавяхна значително, преди него работеше с пълна сила. Вярно е, че завяхна предимно поради некадърността му да я поддържа, но фактът си е факт. И е вярно, че при Костов още не беше създадена, но и той си имаше корупцията (той беше желязната опора на “г-н 10%” Божков във властта). Така че и тук двамата не са толкова далече, колкото ти се иска… а да си призная, и на мен. Уви, реалността е реалност.

    Че Борисов не направи собствена медия – мислеше, че не му е нужно, че Пеевски ще е зад него винаги. А дори да беше направил своя, тя нямаше да отвори ничии очи. Щеше да е герберски вариант на комунистическите медии – ползата от нея щеше да е повече от нулева, но далеч от истинска.

    За закупуването на царя – тук съм напълно съгласен. Въпросната личност за мен е позор за България, напълно сравним с Борисов. Че да не кажа и по-голям даже.

    За физичното разпределение Север-Юг – има го, но мисля, че ние имаме потенциала да сме поне донякъде добро изключение от него. Лошото е, че ни е трудно да го реализираме, защото хората още не са осъзнали силата си да командват управниците си. Осъзнаят ли я, ще има пък един дълъг период на вършене на глупости, някои от тях наистина лоши. Но накрая преобладаващото количество хора ще се научат и че трябва да се помисли, преди да се действа, и че някои работещи неща е добре да не се бутат. Чак тогава може да поемем пътя към бяла държава. На този етап обаче още сме в битката дали ние ще контролраме управниците ни, или те нас.

    Reply
  63. Жилов

    Гриша, аз не съм научно настроен човек и не мога да събирам данни. Признавам пред себе си, че се ръководя от интуиция.

    Но понякога и ти не проявяваш по-висока класа. Веднага повярва например на жълтините за това, че Първанов чукал ученички. Не че не е възможно и вероятно. Но е напълно недоказуемо, особено вземайки предвид, че жълтите вестници последните години се пишат точно с идеята да се съчини най-гнусната клевета за произволен известен човек (в тях не присъства никакъв елемент на разследване. Слави Трифонов бил болен от рак, “Мастурбирам, докато гледам порно”, признал Емил Димитров). Често копираха и интервюта от по-малко тиражни вестници като Новинар, внасяйки в тях няколко реда съчинени “срамни самопризнания” на интервюирания от себе си. Затова, въпреки че аз лично мисля, че много мъже имат слабост към тийнейджърки, а тези, които имат власт, могат да си позволят да осъществяват по-ефективно и безнаказано желанията си, самата “изтекла информация” нищо не означава. И това, че не харесвам Първанов по никакъв начин не я прави по-вероятна.

    По същия начин, откъде знаеш, че Божков е заслужил прякора си? Това, което знам за него е, че беше човек, който чете фантастика (и имаше добър вкус за нея), водеше радиопредаване “музика за душата” всяка седмица, пишеше есета във вестниците и т.н. Разбира се, този профил не е несъвместим с този на корумпиран човек. Но това, което пресата направи, е че просто съчини един хубаво звучащ прякор, запомнящ се като популярна песен. Обяснения не са нужни. (Впрочем клеветата за Плевнелиев и “офшорките” е нещо в този дух, макар и слабо – не е нужно да знаеш какво е това офшорка, важното е, че е нещо мръсно, нека президентът доказва, че няма сестра).

    Reply
  64. Шapкан

    като си чел, защо не ми посочи тези грешки? И с какво твоите анализи са по-сериозни от тези на Рокер или Константинов?
    Евтини измъквания. Плюс директни отричания на факти.

    (наистина не личи да си чел, щеше да имаш поне едно възражение по същество)

    трудно ли е да си кажеш “съществуващият модел ме задоволява, проблемът е в настройките”?
    честно и ясно. И съвсем класово определено, между другото.

    а така твоето “хайде предложи де”, все повече прилича на подигравка, то поначало на това мязаше. Писва. Най-вече заради усещането, че си губя времето. Върви спор за твоите ВКУСОВЕ, за ПРЕДПОЧИТАНИЯТА ти. Хубаво, твои са, ама поне не ги поднасяй като “обективен анализ”.
    Затова зарязвам опитите. Ако щеш ме банвай, но коментирам чат-пат изключително с цел да внеса малко съмнение в това, че позицията “ами това е животът” не е безалтернативна. Съмнение в четящите, разбира се. Повечето пишещи са свято убедени в правотата си.

    е, истината все някой ден ще мине като валяк през уютните виртуални реалности.
    Да видим кой ще има доблестта да каже: “бърках”.

    Reply
  65. Григор Post author

    @Жилов: Странно ми е, че задаваш този въпрос. Точно ти би трябвало да знаеш, че знам някои неща – а може би и откъде ги знам.

    Reply
  66. Григор Post author

    @Шаркан: Защото не е нужен кой знае колко сериозен анализ, за да докажеш, че водата е мокра, или че две плюс две е четири. Грешките ти ги посочих неведнъж – уви, нема кой да ме чуе.

    Съществуващият модел не ме задоволява, но до момента не съм открил не само по-добър, а дори и толкова добър като него. Дали е класово определено си решавай сам.

    Reply
  67. Шapкан

    neuromantic Says:
    September 4th, 2013 at 1:56 pm
    “Интелигентните и разумни хора не правят мафии.”

    ха! за първи път срещам НА БЪЛГАРСКИ фраза, която по дефолт приема за факт, че интелигентността е и етична категория.

    не, Невромантик, “интелигентен и разумен” може да са условия за “неправене на мафии”, но това не са всичките условия.
    Щеше да е много лесно, ако само тъпанарите правеха мафии…

    Reply
  68. neuromantic

    Григоре… Разбирам надеждите ти за един по-добър свят, просто мисля че залагаш на грешния кон (куче). Царят е духовен учител и всъщност създател на явлението Бойко Борисов. Ако ББ искаше да докаже своята еманципираност от прогнилия си родител, както направиха това с голямо закъснение неговите икономисти, като Каролев, щеше да протегне ръка навремето към Синята Коалиция, която блика от експертен потенциал. Но той избра Атака… Защото са по-удобен партньор в диктатурата. Лесно си продават душичката. Сега, дали проумял грешката си или просто оказал се пълен нещастник, протяга ръка за коалиция с Реформаторския Блок. Както се казва, късно е либе за китка. От друга страна, след новите (надяваме се скоро) избори може би няма да има друг вариант. За съжаление. Можеше и по-добре да е. Отдавна още. Но природно глупави хора нямат бъдеще нависоко – доказано е.

    Шаркане, интелигентността не е етична категория. Тя е конструктивна категория. Мафията никога няма да бъде там.

    Reply
  69. Шapкан

    убийствен извод: тъпата мафия се е качила на главата на интелигентните държавни институции и на главата на обществото, което даже сумарно усреднено е над нивото на кретенизъм.

    от собствена гледна точка мафията (наред с държавата, корпорациите) е напълно конструктивна. А че някой страда от нейното съществуване и функциониране – ами какво толкова? съвсем в духа на тезиса “оцеляват силните и здравите”. Конкуренция, пазар – все неща, които са в пълна хармония с мафията.

    може би първо трябва да дадете адекватна дефиниция що е мафия? без емоции, без демагогия?
    да се определите какво да разбираме под “интелигентност”? що е “конструктивно”?

    (например, проектите за непетролна икономика конструктивни ли са? щото спрямо досегашната инфраструктура са деструктивни. Деструктивна е било забраната на робството, признаване на избирателните права на жените… разрушили са доста стабилни общества тия, иначе съвсем конструктивни практики, нали? Думите имат точен смисъл, при беседа смисълът трябва да е общ, иначе – нищо, нито разговор, нито мислене, а опънати нерви и нерециклируем отпадък)

    Reply
  70. Жилов

    Разумното в крайна сметка води до нравственото не вследствие на възвишени хуманистични идеали, а като по-ефективен и по-успешен модел на живот.

    Чисто пресметливата, шахматна интелигентност (която е характерна и за много животни) не е точно това, което се влага в думата ‘разум’. Помня, че веднъж Григор беше писал за Бойко нещо от рода на “подозирах, че е тъпа мутра с амбиции, но като че ли се оказа хитра мутра с амбиции” – тогава си отбелязах наум неслучайния му избор на думите.

    Reply
  71. Шapкан

    ефективен и успешен за кого?

    представям си какви песни ще запеете, когато кризата ви натика лично вас в гетото, баш в обичаните от вас “основи”.

    Reply
  72. Григор Post author

    @neuromantic: ББ може да се е учил от царя, ама не се е научил. Царските юпите (и в крайна сметка премиерът им) изкрадоха десетки пъти повече от него, без това да възмути почти никого. Към Синята коалиция нямаше как да протегне ръка, защото тя не е парламентарна сила и подкрепата, която може да даде, е нулева – не разбирам какво може да бъде по-очевидно от това. Отделно съм най-меко казано леко скептичен за експертния ѝ потенциал.

    Тук мисля, че ББ се ориентира много по-точно – да подбира хората си не по експертност, а по лична вярност. Беше първият не-комунист премиер, който се сети, че опитът в управление на държавата почти в 100% от случаите върви с тайна членска карта в мафията. (Погледни как сега цялото обществено пространство най-старателно бива прочиствано от всичко, което не е комунист или кадесар. Без значение дали почистеният е гербер или не.) Като резултат, избра немалко калинки, които обаче при показване на крилцата им биваха сменени. Докато сегашните орешарчета биват пазени, включително и особено след като се покажат какви са.

    Също, калинката е като прасе в курник – изяжда всичката храна на носачките, осира всичко, смърди до небето и не снася яйца, но поне не яде кокошките. Ограничава се с безполезност и пречене. Докато орешарчето е като лисица в курник – не цапа и не смърди толкова очевадно, но не само че не снася яйца, а и първата му работа, след като се намъкне, е да удуши всичко, което мърда. След него курникът трябва да се строи и заселва наново. Какво щеше да направи Делян Пеевски в ДАНС (и пак ще го направи, просто чрез марионетка)? Същото, което и Петко Арнаудов с ПП Странджа. Или Вигенин с Външно министерство. Или… абе, единственият от това правителство, който все още не се е демонстрирал като катастрофа за България, е Цветлин Йовчев. И треперя дали и той няма да го направи всеки момент, или вече не го е наравил, но аз не знам.

    Проблемът на ББ е, че не доведе това си правило и във връзките – помисли си, че парите могат да купят съратници по-добре, отколкото досиетата, снайперите и най-вече повечето пари. Груба грешка, която не осъзна дори след като се опари от нея. Ако беше разбрал, че единствената му надежда е да се опита да разгради корупционните системи, вместо да се опитва да ги присвои, щях да му дам цялата си подкрепа. Уви, не би. Продължавам да мисля, че е една идея по-добър от марионетките на Станишев и ДПС, но ако не може поне да започне ключовата за България работа, трябва да се замислим каква алтернатива да му подсигурим. Със собствен труд, защото на Реформаторския блок в този му състав имам доверие колкото и на ББ или Орешарски.

    Reply
  73. Жилов

    @Шаркан

    Аз съм бил беден, мога да бъда беден и пак.
    Бедността няма да ме направи анархо-комунист, така както безебието няма да ме направи изнасилвач.
    Макар че по-точна метафора е че ако тялото ми се разболее знам какво ще го оздрави, и това не е самоубийството (т.е. разрушението на свободния пазар).

    Reply
  74. Жилов

    Принципно човек, който се е занимавал с наука и е писател би следвало да е по-богат умствено от мен. Утопичните идеологии и религии обаче осакатяват и оковават и най-богатия ум. Не бих искал да падам до нивото ти, в което преобладават обидите, озлоблението и липсата на аргументи.

    Reply
  75. neuromantic

    Григоре, говоря за първия парламент с ББ. Синята Коалиция беше ВЪТРЕ и беше отхвърлена с ирационална страст, а за партньори бяха избрани РЗС и Атака – все креатури от путински тип. Атака – същата която сега осигури възможността за безкрайни протести – факт, който удобно се пропуска от феновете на ББ. Но веднъж тръгнал ли си по тоя път… Иначе, да, сигурен съм, че Цецо и Фидосова са несравними като експерти. Знанието така ги е облагородило, че им личи на външен вид. Оная министърка намерена на бензиностанцията също. Заеби. Това че юпитата на Царя изкрадоха повече (което не знам как се доказва) не оправдава Борисов за фундаменталната разруха на политическото например. Той не участва в никакви обществени дискурси (защото е тъп) и ни научи че сам решава нещата свише. Ние сме кучетата които трябва да бъдат държани изкъсо. Хвала на такива демократи. Изобщо как човек с претенции да е умен може да е съгласен с такова отношение?

    Непрекъснато правиш опити да вкараш всичко в кръга на калинките и орешарчетата. Не можеш да ме вкараш там. Не ме интересуват следствията от генерално сбъркания авторитарен модел на управление. Ако тръгнеш надолу по канализацията сигурно ще се намерят уродливи образувания. Не искам да знам за тях, омръзна ми от тях. Интересува ме икономиката и свободата. ББ няма какво да каже по тези въпроси. Той не разбира, пита разни хора и после реве че са го излъгали. В детската градина имаше повече смисъл.

    Шаркане, главата ти е такъв микс от полуистини, че е безмислено да се говори. Пълен невежа да беше, по-лесно щеше да разбереш. В твойта игра можеш да победиш всеки. Мафия и конкурентен пазар? Дефиницията на мафия е връзка на престъпността с държавата. Намеси ли се държавата – забрави за свободния пазар. И както ти каза Жилов вече, ти ако си анархист си задължен да подкрепяш този пазар, освен ако не си наумил да смениш държавата с друга репресивна структура – може би (наказателни) отряди по контрол на обмена? И още. Конструктивни са всички проекти, чийто основи са на земята. Проекти с литературни основи принадлежат към вероизповеданията. Какво е непетролна? Защо непетролна? За да е по-скъпо? Ти ли ще платиш цената? Или неверниците?

    Reply
  76. Жилов

    Намеси ли се държавата – забрави за свободния пазар. И както ти каза Жилов вече, ти ако си анархист си задължен да подкрепяш този пазар, освен ако не си наумил да смениш държавата с друга репресивна структура – може би (наказателни) отряди по контрол на обмена?

    Много добре казано, но много ще се изненадам ако последва смислен (или какъвто и да е) отговор от негова страна…

    Reply
  77. Жилов

    @Жилов: Странно ми е, че задаваш този въпрос. Точно ти би трябвало да знаеш, че знам някои неща – а може би и откъде ги знам.

    Знам единствено, че от време на време като описваш някаква сложна задкулисна игра (почти конспирация), пишеш, че имаш вътрешни източници, чиито имена не искаш да издаваш, за да не ги вкараш в беля.
    Така че не знам откъде знаеш, извън това, че едно птиченце ти е казало. Може ли да ме насочиш към информация, която доказва вина на Божков извън “остроумните” прякори?

    Reply
  78. Шapкан

    neuromantic Says:
    September 7th, 2013 at 1:02 pm
    Шаркане, главата ти е такъв микс от полуистини … Намеси ли се държавата – забрави за свободния пазар. И както ти каза Жилов вече, ти ако си анархист си задължен да подкрепяш този пазар …”

    олеле

    определено никой тук не си дава труда дори във википедия да надникне, за да е наясно с терминологията.
    След това се пъчи със силно стиснати очи, че не му даваш аргументи, които да види.

    Reply
  79. Григор Post author

    @neuromantic: Забелязвам, че не можеш да отречеш нито дума от това, което обясних. А ако не можеш, тогава твоите аргументи престават да тежат.

    @Жилов: В личен разговор.

    Reply
  80. Жилов

    Добре, че ти не се пъчиш, и нямаш самонадеяността да си мислиш, че единствено ти си наясно с терминологията. Добре че не си достатъчно заслепен да мислиш, че единствено другите са невежи и тяхната терминология е каша, а твоята е изрядна до последния детайл. Добре, че ти не стискаш очите си.

    “Дори не си отворил уикипедия” – по подобен начин християните ме обвиняват, че не съм чел Библията, без да знаят какво е миналото ми, колко навътре съм бил в религията им и какво всъщност съм чел. И без да считат за нужно да прочетат на свой ред някоя книга за това как работи еволюцията, например – достатъчно е да я отричат на общо основание.
    С чия терминология следва да съм наясно? С тази на хората, които са решили, че първо е била създадена светлината, а доста по-късно звездите са били посипани по небесната твърд, като допълнително украшение?
    При положение, че нито обществото, нито психологията, нито материалният свят могат да работят по очаквания от вас начин, наказателните отряди по контрол на обмена не ни мърдат – особено като се вземе предвид, че ти не обичаш хората (освен братята си по култ) – хората за теб са някаква абстракция, и е горчиво-забавно (любимият ми тип “забавно”) да се види как вярващите във възвишените качества на човечеството всъщност дълбоко и пламенно презират хората.
    Е, но разбира се, не всички заслужават да бъдат наречени “хора”, нали така. Хора са само тези, които отговарят на стандартите, поставени от култа. 🙂 Всички останали, които незнайно защо не се вписват в “терминологията”, не съществуват като хора.

    Reply
  81. Жилов

    @Григор
    Винаги се притеснявам да не ти губя времето, но бих се радвал да се видим.
    Тъкмо да ти разкажа една идея, която се чудя как би приел.

    Reply
  82. neuromantic

    В предпоследния ти коментар, Григоре, не виждам какво има да се отрича. Примерно, че “ББ се ориентира много по-точно – да подбира хората си не по експертност, а по лична вярност” е толкова точно и ясно написано, че няма как да не се съгласи човек. Но така вдъхновен от прозренията си продължаваш с класическата грешна логика, че ако не мога го да отрека, то моите аргументи не важат. Аз мога да кажа същото. Между двете няма връзка. Това са два различни етажа. Ти си се съсредоточил в мазето, където има сблъсък на плъхове и хлебарки. Аз съм на верандата и разглеждам чертежа на къщата. На теб не ти е интересен, ти очевидно не го разбираш. И не си единствен. В България единственото което вълнува хората е колко и къде се краде. В държава от крадци това хич не ме учудва, а върха на шизофренията е, че въпросната си избра полицай за управник. И цялата ни парламентарна демокрация винаги ще се върти само и единствено около посочване на врагове и линчуването им. А враговете (освен комунистите) ще са тези които решат Цецо и Бойко. Например аз, щото много говоря срещу тях. А и вчера убих едно бебе.

    Ти си човек, който вярва, че кадрите в управлението трябва да се подбират по своята вярност, а не експертност. Излишно е да ти казвам, че най-верни са шуробаджанашките мрежи. Но ти вече ме заподозря веднъж, че атакувам Цецо, защото някак съм лично засегнат от него, тъй че отдавна си идентифициран към коя школа принадлежиш. Днес тотално ми стана все тая дали правителството ще падне (а ме бяха ядосали много напоследък). С тях или с другите, тая държава ще си остане една бедна, проста, провинциална кочина. Но какво лошо – тук едни хора предпочитат да живеят в кочина, но стерилна (без орешарчета вътре, само калинки). Аз предпочитам да живея в къща, пък нека има гадини в мазето. Въпрос на вкус, а за вкусове не се спори, е казал римският мъдрец.

    Reply
  83. Григор Post author

    @neuromantic: Проблемът в случая е, че ориентацията на ББ беше вярната.

    Един от основните инструменти на българската комунистическа мафия е, че не допуска никой, който не е неин член, да придобие държавнически опит. (За да се бие в гърдите, че единствено тя има подготвени и кадърни кадри.) Същото е с едрия бизнес, особено финансовия и многоотрасловия. ББ установи това на свой гръб много добре – докато управляваше, определени хора от тези бизнес-категории спечелиха доверието му, но в момента, в който кукловодът дръпна конците, го предадоха без миг колебание. В държавните назначения не допусна тази грешка, там назначаваше само лично верни хора. (Част от които също бяха пробити после, но по корупционна линия – ББ беше подценил факта, че всичката корупция преминава пак през въпросната мафия.)

    Като резултат в държавния апарат влязоха доста калинки, но повечето бяха много бързо подменени. (Доста от най-неприятните – още на етап селекция.) И да, за ключовите постове му трябваха хора, подбрани единствено по вярност, без особена кадърност – Цветанов, Фидосова и прочее. Това си има негативните отражения, но за щастие бяха повече като медиен шум, отколкото като реална вредност на дело. И даде на ББ реалната възможност да се опъне на старата мафия – нещото, за което беше избран и на което се надяваха повечето му гласоподаватели, включително аз. Уви, той не разбра ключовия момент с корупцията и своята мафия – че в условия на налична българска комунистическа мафия всяка корупция ще работи срещу него. И че „неговата“ мафия ще го предаде в момента, в който получи по-добро предложение, а комунистическата мафия има как да им го даде… И продължава да не го разбира. Което означава, че губи предимствата си – остават само недостатъците му.

    Между другото, не мисли, че Цветанов или Фидосова са политическо изключение по непригодност. Те просто не са толкова отшлайфани в умението да прикриват непригодността си, колкото са повечето други политмафиоти. Един Румен Петков примерно никога не е бил особено плют за некадърност (за изпълненията с фонтана – да, но те са съвсем друго). В реалността обаче той с нищо не е по-добър от Цветанов – просто умее да си прикрива изпълненията по-добре и да не говори чак такива глупости пред медиите. С Фидосова е същото – тя просто не умее да прави достатъчно тайно това, което аналозите ѝ в другите партии правят дори в по-големи мащаби от нея. Станишев е феноменален апаратчик, но като държавник е далеч по-слаб не само от Борисов, а и от три четвърти от политиците на БСП… На времето не помня кой журналист беше казал (по памет) за политиците от СДС: „Те поне не умеят да си прикриват далаверите и ги е срам, като ги хванеш. Политиците от БСП умеят да ги прикриват и не им пука, като ги хванеш – лъжат те в очите, докато не почнеш да се чудиш дали не си луд.“ С Цветанов и прочее водещи фигури от ГЕРБ има донякъде подобен момент – не са по-корумпирани и глупави от аналозите си от другите партии, може би дори малко по-малко, но не умеят да се прикриват, да лъжат без да им личи и да не приказват глупости пред камери и микрофони. Което за мен лично е дори плюс на Цветанов – по-прозрачен е и повече възмущава обществото с изцепките си. Няма как да не го предпочета пред примерно Ивайло Калфин.

    За идеята, че най-верни са шуробаджанашките мрежи – ситуацията преди тези избори показа чудесно дали това има нещо общо с истината. Ако въпреки реалността продължаваш да го вярваш, не зная как да ти помогна. Също и ако мислиш, че съм забравил как се засегна жестоко не от друга изцепка на Цветанов, а именно от една от малкото му точни и верни – за случая с бебето в Горна Оряховица. (Хората, които знаят какво се случи там, са живи. Познавам един от тях, така че също го знам.) Така че продължавам да мисля, че си лично засегнат по въпроса по някаква линия.

    Най-сетне, за мечтите за хубавата и чиста къща, която обаче я няма в реалността – за точно тази заблуда е измислен изразът „най-страшният враг на доброто е по-доброто“. В наличната реалност изборът е между калинки и орешарчета. Някои хора правят каквото могат, за да се появи и различен от тези избори, но правенето става с работа, не с обясняване как еди-кой си е небесен ангел и трябва да изберем него. (Защо СДС / Синята коалиция / Реформаторския блок на този етап нямат абсолютно нищо общо с желаното, няма да се спирам да обяснявам.) На този етап различният избор още го няма. Затова към момента който не иска калинки, получава орешарчета. Много ми се иска да не беше така, но е. Животът не е училище – в него няма как да не те върнат да повтаряш ненаучените уроци. Нито е общество, за да има как да ядеш, без да си работил.

    Reply
  84. Жилов

    Там и тогава, където е работел и вечния двигател, интелигентен, достоен и спокоен събеседнико. Макар да не харесвам тази авторка, добре е описала защо не работи, а заключителните абзаци са много добри.

    Reply
  85. Жилов

    Гриша, по начина, по който дефинираш “държавнически опит”, мимоходом споменавайки неумението на СДС да крият кражби, е ясно, че според теб те нямат такъв. Но не съм съгласен. В работата си съм се убедил, че визията на дизайнерите да проектират логически съгласувана система и способността на програмистите е по-важна от опита им години наред да висят в офис – висенето не може да им даде тези качества, ако ги нямат по начало. Костов веднъж каза, че проблемите на България са като задача, която само един-двама ученици от училището могат да решат – и разбира се, имаше предвид реформи и икономика – тези неща, които наивността и лековерността на избирателите не му позволиха да доведе докрай. Наивността продължава и затова съм съгласен с невромантик за участта ни на провинциалната кочина.

    Reply
  86. neuromantic

    Къщата съществува и беше построена от ОДС върху виденово-берово-лукановото наследство/бунище. Борисов просто си я присвои и пробутва илюзията че той се грижи най-добре за нея. Но на него не му пука за ремонти, той се е заел с прочистване от вредители, което тъй или иначе не свърши. Няма смисъл да говоря повече за смисъл. Аз си пея за реформи, ти за мафия. Аз искам закони и съдебна система защитаващи свободата и пазара (което ограничава мафията достатъчно за възможностите на една южна, прабългарска действителност, която никога няма да бъде северноевропейска; тук реалист съм точно аз), ти искаш инвазия от калинки да изяде врага. Ако изяде и посевите здраве да е. Покрай сухото гори и суровото. Всичко да изгори, та да почнем начисто, с правилата на хан Крум… Принципни различия имаме които ни разминават кардинално. В крайна сметка обаче всеки има право да избере в каква държава иска да живее. Това е демокрацията.

    Ситуацията с Цветанов и лекарите е следната. Те просто бяха от СДС (както и повечето лекари). В онзи момент, в парламента, СДС беше остра опозиция на мутрокапитализма и милиционерското мислене. Цветанов избра това изключително престъпление, измежду всички други, като най-ужасно сред ужасните, та да занимае самия парламент с него (което е нагла постъпка сама по себе си, тъй като има други институции за целта). Свършиха се другите престъпления? Мафията изчезна? Не, направи го само за да си разчисти сметките с врага, който го хулеше така безобразно. Как си позволяват! Та те убиват бебета! Ти и Цецо така решихте, не е доказано, но ти си правия, дори когато съгрешиш. Но дори да беше истина (не е от значение за фундаменталния въпрос), ако вярваш че Цецо извади тази гадост защото е борец за правда, то надминаваш всякакви критерии за наивност и напълно заслужаваш силова “демокрация”. Политиката е мръсна игра, аз ли да те уча? Популистката му постъпка не се различава по нищо от “майчинските” на сегашните. Един вид – грижим се за народните бебета. Но и от РЗС да бяха лекарите, аз пак щях да ги смятам за невинни до доказване на противното. Не са ми роднини. И СДС не са ми. Принципите обаче са ми.

    Вече си мисля, че единствената надежда за държавата ни е парламента да се разпусне и да се създадат малки, независими (племенни в нашия случай) общности които да си решат първо малките проблеми и да го направят сами, и чак после да решават кое е добре за всички. След години самоорганизация ще стигнем до разбирането какъв трябва да премиера ни – ковач на закони или квартален строител и стражар. Икономист или разпоредител в евтин цирк.

    Reply
  87. neuromantic

    Жилов, Шаркан е просто музеен експонат. Не е фактор за нищо, но е интересен с тези висини в абсурда, които достига 🙂 Малко хора мислят като него, но много мислят като Григор.

    Reply
  88. Григор Post author

    @Жилов: Съгласен съм, че без визия и смелост е трудно държава да бъде извадена от дупката. Уви, управлението ѝ обаче изисква и значителен брой практически познания. Особено насред окопана мафия, която непрекъснато търси как да те прецака, за да те оцапа и дискредитира.

    Тези без познанията се оказват в положението на гениални идеалисти, живеещи в облаците. Проектират идеални системи, които обаче се оказват неприложими на практика. За да станат системите приложими на практика, идеалистите търсят съвета на тези с практическия опит и модифицират системите си – по-добре малко, отколкото нищо. За да се окаже скоро, че тези с практическия опит са ги посъветвали така, че да съградят система с вратичка за олигарсите и мафиотите в нея. Вината за така получилата се система се пльосва върху идеалистите, те биват оплюти и изкарани олигарси и техни марионетки, и идеята на системата им бива отречена. Мафиотите поемат отново властта в ръцете си и кротичко насочват ситуацията обратно към тресавището… План, изпълняван безброй пъти на най-различни нива, включително и у нас.

    Кърпил съм психиката на не един такъв идеалист, доведен до депресия или дори до самоубийство. Не ми се иска мафиотите да жънат нови и нови победи по тази рецепта. Затова и мисля, че в наличната ситуация Борисов и начините му за действие са в крайна сметка от повече полза, отколкото тези примерно на Орешарски. Именно защото Борисов разчиташе за плановете си на верни, а не на компетентни хора. Не успя да ги реализира, защото не посмя да разчита на верността докрай и навсякъде. Ако беше успял, щеше да измести старата мафия и да си съгради нова.

    (Която пак щеше да е некадърно сглобена, да рухне веднага след слизането му от власт и да отвори възможност за реална демокрация и прочее. Нямаше да може да държи в толкова желязна хватка всеки икономически аспект, щеше да разгради в немалка степен рушветната машина в България, като я подмени с несвързани и некоординирани рушветни начинания, и т.н. В крайна сметка щеше да е от полза. Но това е друга тема.)

    @neuromantic: Да, наистина имаме сериозни принципни различия.

    Ако поискам да вземам десет хиляди долара заплата, както е напълно редно за шеф на ИТ фирма и става на Запад, няма да мога. Причината? Няма откъде да дойдат, понеже не съм се стегнал да си ги изработя. Клиентите ми са малко и бедни, и не съм успял да намеря повече и по-богати. Да очаквам, че има как да получавам десет хиляди, без да направя по-напред необходимото да ги изкарам, би значело да вярвам на комунистически идеи. Нали?

    Ти правиш точно това. Искаш да имаш чиста къща, свестни партии, свястна съдебна система и т.н., без да си се погрижил да си ги заработиш. Искаш ги в условията на организирана и обучена мафия, която се е преборила да ги няма и продължава да работи, за да ги няма и занапред. Като очакваш тези неща да се появят отведнъж, със замах и въпреки наличието на въпросната мафия, без да се направи по-напред необходимото за разчистването ѝ. Иначе казано, защитаваш комунистически идеи, само че не в икономическата сфера, а в социално-обществената. И се смяташ за реалист заради този си подход.

    Нормално е да не те вземам на сериозно. Не е нормално да продължавам да си хабя усилията с теб, след като след толкова обяснения продължаваш да не разбираш. И смятам да се поправя и да престана да се мъча. Имам предостатъчно други, важни приложения за времето си.

    За лекарите – не ме вълнува изобщо от коя партия са били. Да разкажа точно и с подробности (знам ги) какво се е случило ще означава да издъня човека, който ми го разказа (а и да компрометирам сериозно момичето, което е било много повече наплашено и принудено, отколкото виновно). Ще ти оставя един простичък факт. Разпитай познати ти лекари дали е възможно това, което пише в експертизата – че бебето е било мъртвородено, но е проявявало лъжливи признаци на живот, които са заблудили лекарите. Ако отговорът им не те убеждава, замисли се възможно ли е мъртвородено бебе да продължава да проявява лъжливи признаци на живот след 12 часа престой в хладилник. Това последното надали е нужно да си лекар, за да прецениш има ли как да е истина… След което вече надали ще ти е трудно да си досъшиеш какво всъщност се е случило. (Подсетка: именно каквото следва да се предполага. Да, точно толкова възмутително е. И да, точно това е причината Цецо да каже тези неща в ефир. Ти би ли могъл да се сдържиш? Било, за да си разчисти сметките с хулещия го враг – кога го охулиха тези лекари, че да има да им отмъщава? Извинявай, ама това са глупости на търкалета.)

    Reply
  89. neuromantic

    Ще прощаваш, но мисълта ти не е особено трудна за разбиране. Единственото интересно, което заслужава да се отбележи е, че си оплетен напълно в праисторически предразсъдъци. В твоя свят умните са отвеяни идеалисти, а простите – с практическа насоченост. Нелепо е. Тези ти сигнали към обществото рисуват единствено картина на собствения ти свят. Факт е, че в блога ти се навъртат предимно вятърничави “интелектуалци”, на чийто гръб ти изграждаш “практическата” си разумност и си загубил представа за реалността (не аз пиша фантастика, бай дъ уей). Само че с ръце могат да се свършат също толкова глупости колкото и с ум. Практическата насоченост не гарантира прагматизъм.

    И по-важното. Има предостатъчно умни, силни и практични хора едновременно, а ти изглежда не познаваш такива. Иван Костов е умен и практичен, Бойко Борисов не е нито едно от двете. Иван Костов унищожи Мултигруп – мощна мафиотска структура, Бойко Борисов ликвидира мафията на думи, докато (не) играе карти с Вальо Златев. Може би имаш предвид че Костов не е добър на белот, това толкова ценно умение чрез което разбираш кога мафията те лъже? Какви са практическите умения за борене на мафия, дето само тъпаците притежават? Суплес и слагане на белезници? Или реформи в съдебната система? Кой е подготвен повече за тях – мутри и милиционери или юристи? Я да помислиш малко първо, преди да редиш тежки приказки на кило. Бойко просто направи опит да подмени мафията със своя. Ако за теб това е борба, значи приемаш борбата с мафията като олимпийски спорт, където медалите се въртят в един кръг от шампиони.

    В света на измислени от теб аксиоми се раждат невероятни прозрения. Завършил си медицина доколкото знам, но освен икономист, сега се оказа инженер и архитект. Проектиране на системи от идеалисти, които с трепет в сърцата търсят съветите на общия работник, който най-добре знае практиката, ето това и нищо друго е комунистическо видение. Тук си много близо до Шаркан с неговите инженерни фантасмагории за космически двигатели. Науката за болтчетата на малкия човек е нищо ако не се синхронизира с изчисленията. Без тях не можеш да построиш нищо повече от един етаж… На всичко отгоре умните в твоите пророчества са толкова глупави, че не разбират кога практическия тип ги подхлъзва с грешното винтче което оставя отворена врата за злото. По-безумно нещо не бях чувал. Ти наистина не познаваш умни хора.

    Всъщност Жилов се справя по-добре от мен тук с неговите примери и пак не е разбран, затова наистина е безмислено да се продължава. Еволюцията е бавен процес.

    Reply
  90. Григор Post author

    @neuromantic: Иван Костов не унищожи Мултигруп – унищожи я смъртта на Илия Павлов. (Освен ако не го е поръчал Костов, де.) След него вече Мулти беше на доизживяване.

    (Не споря повече, безсмислено е. Само посочвам очевидните разминавания с действителността.)

    Reply
  91. neuromantic

    Добре ги посочваш, признавам.

    Смъртта на Илия Павлов унищожи Мултигруп колкото и смъртта на Брежнев унищожи комунизма. Малко история да се прочете би било добре.

    Reply
  92. Шapкан

    neuromantic,

    трудовете на Маркс унищожиха (опорочиха понятието, подмениха същността му) комунизма.
    (и заразиха умовете да вярват, че той е описал комунизма, а болшевиките го реализирали, хмък)
    След Брежнев номеклатурната класа просто промени формата на собственост, от чиновници-разпоредители с държавната станаха собственици на приватизираната.

    от Мултигруп пък беше ликвидирана само табелата.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *