Посрещането на депутатите

Утре е 4 септември. Първият работен ден на депутатството след „заслужената“ им ваканция. (Която президентът си позволи така неучтиво да прекъсне за ден, и те няма да му го простят. Какво антинационално и антибългарско действие – да не ги оставиш да се плацикат в Евксиноград на народни разноски!)

По този повод призивът на „Протестна мрежа“ е да ги посрещнем както им подобава. С призиви за оставка, предсрочни избори и операция „Чисти ръце“. И се присъединявам към този призив.

Съмнявам се дали ще мога да дойда още в 8 сутринта пред парламента. Дано работният ми ден да не е много натоварен и да успявам да мина поне от време на време. След работа с гаранция ще съм налице. (Стигне ли се до ключов момент на противостоенето, ще си зарежа и работата – какъв е смисълът да се блъскам, за да изкарвам за тях? Ключовият момент още не е дошъл, но много ми се иска да е скоро.)

Днешният протест ме изненада приятно. Едно, че хората бяха малко повече от последните дни. И второ, че бяха доста по-активни. Направиха кръг около парламента, задържаха се доста повече време от вчера или оня ден. Надявам се утре да има още малко повече хора и активността да е още малко повече. Не вярвам веднага да се събере човешка маса като в началото на протестите. Но ако хората не са забравили достойнството си, докъм третата десетдневка на септември вероятно броят на протестиращите ще нарасне значително.

(А ако са го забравили… дано да не са. Ще съм съсипан, ако се окаже, че наистина не съм част от този народ. Истината освобождава, но петдесет години национална гордост и двайсет и пет години борба за отърваване от мафията трудно се изхвърлят като скъсана дреха. Много се надявам да мога да се гордея, че съм българин, а не да трябва да се срамувам от това.)

Гледам и че напоследък се въдят всевъзможни контрапротести. Както казва Любо Николов, криптокомунисти – срамуват се да си кажат какви са (писал съм защо), и се чудят как да излъжат наивниците. Чух например за една група във Фейсбук, която се борела „за София без блокади“, че пречели на гражданите. Погледнах я – не те приемат, без да си предварително одобрен!… Не знам защо ми напомни едни групи от спортни момци, които редовно ги показват на контрапротеста, и които бягат от камерите като дявол от тамян. Ум не ми побира защо – нали са отишли там, за да изявят политическа позиция? Каква по-подходяща възможност от тази журналист от телевизия да те търси с микрофон и камера, за да кажеш какво мислиш?… Та, и споменатата група ми стои странно. Ако аз я правех, щеше да е свободна за достъп за абсолютно всеки, нали идеята е именно да пропагандирам някаква кауза и позиция?

Друга интересна новина от днес е, че посланикът на Франция приключва мандата си у нас, без да получи традиционния за всеки приключващ мандата си посланик орден „Стара планина“. Причината? Ако живеете на този свят е ясна – Вигенин го „наказва“ заради подкрепата му за протестите.

Колко нищожен, тъп и в крайна сметка антибългарин трябва да е някой, за да „наказва“ от името на страната ни посланик на ключова държава в общия ни ЕС, понеже позицията му е противоречала на най-отблъскващите напъни на своичката Партия? Доколко трябва някой да е негоден за държавник, за да спретне подобна дивотия?! Бедна ми е фантазията. Направо. Какво демонстрира – че България в негово лице не приема тази политика? Която с гаранция е изработена не на „Оборище“ 27, а в Елисейския дворец? Дали не е по-добре да бъде сменен с първия хванат от улицата?

Като изтече мандатът на германския посланик, и на него ли ще откаже традиционната за България награда, която посланиците на Северна Корея и Беларус ще получат? Сигурно. Каквото е започнато няма причина да не бъде продължено. А къде ще стигнем така и какво ще си спечелим оставям да се сетиш ти, драги ми читателю. (Подсетка: дали ще е национална гордост, държавно величие, позиции в ЕС, приемане на дипломацията ни на сериозно…?) Пътем си помисли и дали това правителство не е направо опасно за България като държава. И дали е добра идея да го оставим да работи и да се доказва още. Какво ни носи всеки ден негово управление. Какво се очертава да ни докара, и то вероятно доста скоро…

До утре. На протеста.

20 thoughts on “Посрещането на депутатите

  1. Кирил

    Това правителство е много опасно. Пеевски беше само пример за това как се вземат решения. А колко заместник директори и шефове на агенции смениха? Новите са верни единствено на мафията и няма да се поколебаят да ни ограбят, да ни ощетят, да направят национално предатество, да ни предадът ако им кажат от партията. Но тези БСП как взеха властта защото те управляват само малко по-нагло от преди? Че това правителсто ще падне е ясно, но въпроса е да е скоро, иначе ще съсипят страна ни до такава степен, че населението ѝ ще намалее с 1-2 милиона.

    Reply
  2. Христо Христов

    А на времето в тоя блог се пишеха интересни неща, за софтуер, хардуер, човешки истории, икономика, фентъзи. Сега само и единствено политика….

    Reply
  3. Григор Post author

    @Христо Христов: Нормално е. Който се интересува от софтуер, хардуер, човешки истории, икономика и фентъзи е морално длъжен да се опре срещу престъпниците във властта. Не го ли направи, не заслужава да се кичи с блог и да иска да докосва умовете на хората.

    Reply
  4. Шapкан

    Кирил Says:
    September 4th, 2013 at 12:34 am
    “Това правителство е много опасно.”

    всяко правителство е опасно.

    Reply
  5. Кирил

    Всяко правителство е опасно в различна степен. Това правителство е комунистическо – сбирщина от некомпетентни и близки до лидерите служители и хора, които биха продали и майка си за пари.

    Reply
  6. Жилов

    Един майстор, който ти е взел повече пари от очакваното, но е направил добър ремонт и е поставил добра основа за по-нататъшен строеж, не може да бъде сравняван с крадец, който е способен единствено да вандалства и да те граби.

    Reply
  7. Любомир Сирков

    Практиката (или “традицията”) да се дава орден “Стара планина” (или изобщо каквато и да било държавна награда) на основание единствено на това, че дадено лице е заемало някаква длъжност (било е посланик), е пълно безумие. Ако някой, по някаква неясна и досега причина, в продължение на години е “спазвал” подобна практика или “традиция”, то първо трябва да се анализира що за хора са се “придържали” към подобно безобразие – и какво говори този факт за мисленето на тези хора.
    Според закона за ордените и медалите, в България държавните награди се подреждат “по старшинство” така:
    1. “Стара планина”;
    2. “Св. св. Кирил и Методий”;
    3. “За гражданска заслуга”, “За военна заслуга”, “Мадарски конник”.
    Ако ние сме давали досега това най-висше държавно отличие по този абсолютно безпринципен начин, може би наистина е по-добре този орден просто да бъде премахнат, като вече окончателно компрометиран.
    Не съм запознат как стои положението с (раз)даването на останалите ордени – но към момента е абсолютно задължително да се вкара някакъв ред поне в даването на най-висшата държавна награда на Република България. За да има тя действително някаква стойност именно като “награда”, а не да се превръща в най-елементарна “значка”, каквато обикновено се дава “за участие” в някакво любителско състезание…

    Reply
  8. Григор Post author

    А за традицията да се дава държавно отличие на посланиците с изтичащ мандат – почти всяка държава я има. И не-даването му е общоприетата форма на израз на разочарование от политиката на държавата, чийто посланик си тръгва. Дали при нас това трябва да бъде точно орден „Стара планина“ може да се дискутира, но традицията е тази. Трудно ми е да си представя степента на умствено объркване, която би накарала човек искрено да вярва на тези аргументи.

    (Особено ако следващият посланик, чийто мандат изтече, получи въпросния орден. Ако, разбира се, не е германският. Да видим?)

    Reply
  9. Любомир Сирков

    Не знам каква “чест” би било за който и да е достоен човек да получава “награда” по силата на нещо като “абонамент” за нея (и то на “служебен” абонамент, така да се каже – т.е. да получаваш орден по силата на служебното си положение, а не във връзка с някакви реални постижения поне в някаква област).
    А по въпроса дали “следващия”, или изобщо някой друг посланик ще получи някакъв орден – както каза министъра, време е да се въведе ред в даването на ордени. И е прав – не може ордените да се дават “на корем”.

    Reply
  10. ~!@#$%^&*()_+

    е все пак е абсурдно “За гражданска заслуга”, “За военна заслуга”, да са по ниски от орден дето се раздава на кило

    Reply
  11. Петър Петров

    Е то пък Обама получи Нобел за мир, не се впрягай. Хокинс е отказал рицарското звание, но не го имат за по-глупав.

    Reply
  12. Григор Post author

    @Любомир Сирков: Въпросният орден не е изключителен жест към човек – той е протоколен жест към държавата, изпратила посланика. (Изключително странно ми е, че не го знаеш. Бих очаквал повечето хора със средно образование да са наясно с това.)

    Иначе казано, аргументацията ти не важи. Още преди следващият “приятелски” посланик да е получил ордена, напреки на ценността му и порядъка. Искам да видя как Вигенин няма да го даде на руския, севернокорейския, иранския или сирийския посланик. Когато те го получат, какво ще обясняваш? Любопитен съм да чуя предварително. Тогава вече няма да е интересно.

    Reply
  13. ~!@#$%^&*()_+

    определено е абсурдно за тая цел да се ползва най-високия орден
    все пак английската кралица не раздава жартиерата на сульо и польо
    просто трябва да се назначи значка за случая

    Reply
  14. Петър Петров

    Исках да кажа, че оценките не определят човека, а само отразяват мнението на оценителя. И затова те по-скоро говорят за оценителя, отколкото за оценявания. Колко университета канят разни известни хора, за да им дадат Доктор хонорис кауза. Ама после, нали.

    А това, че е най-високото отличие, си е донякъде отражение на реалността. В днешната държава България (посланик) да не золумства си е за награда. Тъжно, но реално. Освен това отново класацията “по-по-най” в ордените е мнение на съответната държава. За мен лично най-отгоре стои “За храброст”. Понеже “Герой на НРБ” го отмениха.

    Reply
  15. Петър Петров

    * В днешната държава България властимащ (посланик) да не золумства си е за награда.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *