Няма дим без огън – 2

Вчера пуснах запис на тема как да си правим заключения за истината на базата на недофалшифицирани неща в медиите или на намеци от реалността. Ето и продължение на темата. Получих го от Ели, която го намерила някъде из Фейсбук; вероятно е публикувано първоначално в Биволъ.

—-

МВР “сводка” разпратена днес към 14 ч. от пресцентъра на БСП до депутатите от БСП. Биволъ разполага с оригиналния мейл, съдържащ цифров подпис, който идентифицира подателя, времето на изпращане и получателите.

Опорни точки
За протестите
През целия ден и вечерта на 12 ноември едва ли са протестирали повече от 1600 души. Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на „Котараците“, „Титаните“ от чистотата. На практика имаше 2 протеста:
Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – „зелени“, анархисти, „традиционните“ протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата.
Вторият протест – в късните следобедни часове и вечерта. Протеста на погромите и вандалските прояви. Счупени бутилки пред парламента, хвърляни по полицаите, бутилки с минерална вода – също, всичко това се прави от „втора линия“. Рушене, дърпане и бутане на загражденията. МВР издирва извършители на хулиганските и вандалски прояви. Не може да бъде наречен студентски „протест“, защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в Университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от „Титан“ и свързани с бившия шеф на „Напоителни сисистеми“. Отново – „зелените“, свързани с Прокопиев, включително и журналитска Лора Филева – надничарка при Прокопиев, работи в „Дневник“, и дъщеря на Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера Борисов. Разплащането с „протестиращите“ – в отдалечените от центъра квартали на София, тарифи – между 50 и 80 лева на глава за „протестиращ“. Традиционните автобуси на ГЕРБ от Благоевград и Перник.

Профилът на задържаните от МВР почти 50 лица (49 според официалната сводка) на 12 и 13 ноември едва ли отговаря на студентския – основно лица около и над 40 години.

Търси се радикализация и създаването на нов импулс на увяхващия протест (цифрата) с нови цели на протестиращите – МВР и ръководството на министерството. Днес Бойко Борисов за първи път напада МВР и полицията за „полицейското насилие“ при снощните й действия и персонално главния секретар Светлозар Лазаров (незаслужено си бил получил генералските звездички), въпреки че нееднократно е декларирал: Няма да хвърля дума срещу българската полиция. В същия ден и протестиращите студенти решават да преместят протеста си пред МВР, за да търсят сметка за „полицейското насилие“.

Днес на практика Борисов потвърждава, че е организатор на метежите. Признава, че организира и медийното отразяване на „протестите“, като ожалва журналистите от БНТ и Канал 3.

Сега Борисов планира „протестна вълна“. Досега „протестите“ така и не успяха да „излязат“ от София. Затова в събота Борисов свиква партиен протест в Пловдив, където ще дава и указания на кметовете на ГЕРБ в страната да бутат правителството и да организират локални метежи, включително и по темата за бежанците. Пример – бунта в Телиш, организиран от Цецка Цачева и оглавен от кметицата от ГЕРБ Нели Дакова.

Мероприятието е изнесено в Пловдив, за да се създаде впечатление, че има бунтове и извън София. По следващата седмица ще прави протести и в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово и т.н. Сценарият на Борисов е да вдигне протестна вълна подобна на тази от февруари. Протестът в Пловдив ще бъде гарниран с „граждански“ такъв в София.

МВР НЕ Е ПРЕВИШИЛО ПРАВОМОЩИЯТА СИ, А Е ВЪЗСТАНОВЯВАЛО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, КАКВАТО Е И ОСНОВНАТА МУ ЗАДАЧА. СИЛИ, ОТДЕЛЕНИ ЗА ПРОТЕСТА, НЕ СА В УЩЪРБ НА БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА. НЯМА ПРОМЯНА В БЮЛЕТИНА ЗА 12 НОЕМВРИ. ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДИ ЗА ЗАКОННОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ДОСЕГА НЕ Е РЕАГИРАЛА.

—-

Ето как се инструктират познати ви от медиите лица какво да говорят. Изводите са си за вас.

Апропо, протестиращите – да знаете, че по крайните квартали ни плащат! (Пиша го не за пръв път.) Крайно време е да организираме издирване на плащащите. Може с фенери посред бял ден. Че и очевидно мизата се вдига – в началото на протестите бесепарските медии говореха за по 20 лева на ден за тартор на групичка протестиращи, после за по 30 до 50, сега вече е по 50 до 80 на ден за всеки протестиращ!

Имам гениална идея. Да се включим още по-масово в протестите – така ще изсмучем всичките пари на мръсния сатана Сорос и ще ги вкараме в българската икономика! Каква по-високопатриотична и национално отговорна постъпка? И каква по-социална политика – всеки нуждаещ се може да получи за месец хиляди само за вечерите!

Още повече че и шестото, седмото и осмото чувство ми подсказват – колкото повече и по-гневни стават протестиращите, толкова повече ще им се плаща.

Поне според сводките на БСП и компания.

11 Responses to 'Няма дим без огън – 2'

 1. Anonymous Says:

  Не знам защо отричаш, че на протестите има платени индивиди. Това е очевидно, казвам го като редовен в първите стотина дни. Нормално е някой (ББ) да иска да яхне вълната, макар че не му стига капацитета 🙂

 2. Кал Says:

  😀

  В „Дневник“ има още малко коментар: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/13/2181386_kakvo_shte_kazvat_deputatite_ot_bsp_bitoto_momche_ne_e/

  (Дали е възможно някой наистина да иска да натопи Тодор Пройчев? И ако да – кой и с каква цел?)

 3. Григор Says:

  @Anonymous: Не отричам.

  Някои от тях носят униформи, за да се разпознават. Известни са още като полиция.

  Други се налагаше често да ги изпровождаме, поне първите петдесетина дни. Запомнил съм Петното, имаше и други.

  Трети… гледал съм внимателно за такива – не съм видял: и да ги има, надали са значим процент.

  За кой се опитва да яхне вълната – не е само ББ. (И на другите също не им стига капацитетът… с изключение на един, който има точно определена цел.)

  @Кал: Смъкнах си файла (в статията има линк към него) и ако ми остане време ще се опитам да го анализирам внимателно.

 4. Георги Says:

  Очаквах малко повече откритост към членовете на БСП от страна на партията. Мислех, че ще е по-прагматичен бюлетина. Изглежда и на членската си маса им промиват главите.
  Интересно, но миналата седмица един член на БСП, на шега ми предложи да ходя да протестирам, давали 80 лв и покривали всичко. Тази цифра 80 се появи и тук. Не мога да пропусна да разкажа как му казах, че аз търся повече пари и съм гледал клип как на един през февруарските протести си признал, че за провокации са му дали 300 лв. Члена на БСП беше “леко” смутен.

 5. Любо Николов Says:

  Анонимен,
  Отделни бройки със сигурност има – хора, пратени да слухтят. Не само от полицията, но и от другите партии. Евентуално за да завържат познанства, да докладват за полезни връзки и т. н.
  Впрочем, спомням си как на един от първите протести зърнах Христо Бойчев. Беше невероятна картинка. Стоеше далече от тълпата – точно срещу банката – и имаше една такава неуверена и меланхолична физиономия. Държеше свирката така, сякаш се чудеше що за магически инструмент е зокоснал и дали няма да го ухапе.
  Два дни по-късно го зърнах, вече с поведението на врял и кипял демонстрант. Беше като риба във вода.
  Повече не го видях. Не знам дали е идвал често или не. Но в едно съм сигурен: ако протестите успеят, той ще оповести решаващата си роля.

 6. Георги Says:

  След второ прочитане разбрах, че съм се заблудил. Това били инструкции за осъзната пропаганда или манипулиране на общественото мнение.

 7. Георги Says:

  Пичовете от БСП получили нови инструкции (това по дедукция нищо ново не е изтекло). Твърдят, че инструкциите за пропаганда са гледна точка, която БСП разпространява. Интересно, защо тогава е заглавието опорни точки. Опорни точки за въздействие, а не се казва гледна точка\и, ама и така да се казваше как ще ти казват какво гледаш. Това е примерен контра-инструктаж.

 8. Тони Says:

  А на това http://offnews.bg/index.php/267090/bsp-svikva-kontramiting-sluzhbogontsite-dlazhni-da-uchastvat трябва ли да му правя специален прочит !!! Противопоставянето върви с пълна сила. Интересно как ги събират там, като от 15.00 часа има вечно дерби. Дали ще присъединят и феновете и какво ли ще скандират феновете на Левски, като дежурното мото е ” Червени боклуци”. Това е за малко разведряване на блога.

 9. emo Says:

  не ми се смята точно 🙂 но ако има по 500 портестиращи за 150 дена по 50лв… това прави една много кръгла сума, тоя Сорос да беше взел 3 бивши снайпериста с опит от Афганистан и да си беше решил проблема с това правителство окончателно

 10. Кал Says:

  Хехе… това ще вземат да го раздуят сериозно:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/14/2182139_deputatite_triabvalo_da_poluchavat_opornite_tochki_za/

 11. Шapкан Says:

  добре де, и какво от това? все едно за първи път се случва манипулация на медии, активни мероприятия на държавни служби и партийни отдели!

  защо толкова кълвете, кат шарани, на камуфлажни провокации? и без това деконцентрацията на вниманието е недъг с размерите на паднемия…

Leave a Reply