Уики за Резервата?

Преди мнооого години (нищо чудно вече да има двайсет) ми се завъртя из главата идеята да си скалъпя нещо като „вселена“ за творчество. Някакво измислено бъдеще, в което да мога да си развивам сюжети и да си играя с герои, ситуации и случки.

А бръмне ли ти толкова голяма муха в главата, място за обичайните бръмбари не остава, докато не я пуснеш да излезе. Около шест месеца писах и брисах, докато не се появи първата версия на описанието на Резервата. Ако не знаете какво е това – вселената, в която се развива действието на истории като „Ортодокс“.

Самото описание се състои на този етап от няколко файла. Тяхна версия може да бъде намерена в страничката за великата ми персона в „Моята библиотека“. (Версията е старичка – по дисковете ми има доста по-нова.) Съдържа историята как точно се е получило това бъдеще, заедно с приличен списък описания на светове от него.

Каква е идеята ли? При достигането на сингуларността (в смисъла на Кърцуел, но коригирана заради нещо, което наричам за себе си ефект на Пригожин-Мур) част от човечеството е еволюирало до свръхвъзможности. Така получените същества (наричани Безтелесни, понеже не са обвързани с определено физическо проявление) са се опитали да разрешат конфликтите между хората, като са поставили ултиматум човечеството да бъде разселено, разделяйки се по възгледи. За целта те са предложили (открили или създали, не се знае) огромен брой възможни светове, на които да се живее. Системата от тези светове бива наричана Резерватът.

Резултатът е огромен набор от изключително различни светове. Описаните в „Ортодокс“ средновековен свят (Ортодокс) и свят, базиран основно на първата половина на 21 век (Академия) съвсем не са най-странните, които съществуват вътре… Но за това после.

След като понаписах първата версия на описанието разбрах, че съм създал нещо твърде далеч свръх силите си. Първоначално бях изсмукал от пръстите си, че съществуват около милион свята. След това разбрах, че числото е напълно реалистично. Описах няколко десетки светове, които ми трябваха за различни повествования… и разбрах кога точно ще опиша някакъв осезаем процент от милиона.

В същото време разбрах и че съм създал пясъчник, който би побрал не само моите лопатка и кофичка, а и тези на още хиляди деца. Просто някой трябва да докара достатъчно пясък… Усмихнах се вътрешно и обявих системата за отворена за използване и допълване от други хора. С някои дребни условия, които хем да не ограничават креативността, хем да ми позволят да запазя системата вътрешно консистентна… Но тази информация си остана между мен и шепичка най-близки приятели. Към момента само един-два свята в цялото описание са създадени от други освен от мен.

И така допреди няколко дни, когато Митко Стефанов по време на телефонен разговор не спомена:

– Очаква ли се скоро уики за Резервата?

– Амиии… Прекъснах по средата, защото направо подскочих. Мамка му, точно това е, което е нужно! Митко, благодаря ти от сърце и душа за страхотната идея! – Всъщност хич не е лоша идея. Ще помисля дали да се хвана и да я направя…

След разговора около час просто се разхождах трескаво напред-назад из къщи. Идеята направо вреше в ума ми с ентусиазма, с който вдетинените се нахвърлят на някоя обзела ги хрумка. После малко по малко успях да се взема в ръце и да се замисля – абе има ли смисъл да го правя? Ще бъде ли полезно на някого за нещо? Ще бъде ли интересно на някого да го дописва, коригира, допълва? Или е просто щуротия, която ще умре без интерес?

Искам да се допитам за това до вас. Моля ви, дайте ми обратна връзка дали идеята ви се струва добра. Ето предварително описание как си представям нещата (търпи промени по ваш съвет):

За да не бъде твърде лесно за вандализиране, регистрацията в уикито ще изисква одобрение от мен. Но смятам да го давам на всеки, който е проявил желанието да допълва.

Ще изисквам запазването на вътрешната логичност на системата и на правдоподобността ѝ. Ако някой примерно иска да опише нов свят, и описанието му да влезе в уикито и да бъде „официална“ част от описанието на Резервата, ще трябва аз да го одобря. Целта ми ще е, дори ако има нелогичности да бъдат изгладени така, че духът му да бъде запазен по най-добрия възможен начин.

Същото важи за цялостните описания на системата от светове – тя подлежи на редактиране в определени граници. За да не стане нелогична, редакциите ще минават през моето одобрение, на същия принцип. Както и със световете, ако редактор е показал, че разбира логиката на нещата и може да му се има доверие, ще му давам свобода да редактира, без да е консултирал с мен.

Смятам в уикито да има възможност да бъдат качвани произведения, базирани на описаната система. Както и редакциите и описаните светове, те ще трябва да може да бъдат разпространявани свободно. Неща от типа „първата глава тук, останалите платено“ засега не предвиждам да позволявам: който само търси как да изкелепири, нека си намери друг глупак да му хоства рекламата безплатно. Може би с времето ще разреша творци, които са дали достатъчно неща за свободно разпространение, да имат възможност да разпространяват платено – но искам първо да преценя дали и да намеря как.

Независимо дали са регистрирани в уикито или не, автори ще могат спокойно да използват материала от него за база на свои произведения. Към описанието на всеки свят или елемент ще бъде дадено доколко свободно може да се работи с него, какво трябва да се избягва и т.н. Мисля, че съчетаването на голям брой различни светове, особено ако са създадени от различни автори, ще дава огромни възможности да се базират произведения.

Може да реализирам вътре „базар на идеи“ – страничка или странички, където всеки може да добавя идеи, да ги подарява или търгува, да търси съавтори и какво ли не още. Дано е от полза за българското авторство… И сигурно ще има и още много други хрумки – ако в момента ви се върти някоя, не се колебайте да я предложите! 🙂

Чакам преценката ви има ли смисъл и нужда от подобно нещо, и би ли ви привлякла.

12 thoughts on “Уики за Резервата?

 1. Lazy

  Чудесна идея, разбира се. Но това, от което се нуждае най-много Резерватът, са повече произведения от титулярния автор.

  Reply
 2. Григор Post author

  @Lazy: Титулярният автор беше позаглъхнал няколко години, но в момента кълве нещо. И ако има интерес към уики за Резервата, нищо чудно да го усети като морална поддръжка да довърши нещото. 🙂

  Reply
 3. gal.eon

  Изглежда интересно – веднага се сещам за “Тльон, Укбар, Orbis Tertius” на Борхес.

  Само текстове ли предвиждаш да се публикуват, или и изображения – схеми, диаграми, илюстрации?

  Reply
 4. Григор Post author

  @gal.eon: Доста по-непретенциозно е от Борхес все пак. 🙂 Но иначе всичко, което е по темата, е добре дошло.

  Уикито вече е заформено на rezervat.zavinagi.org. Още е в процес на попълване, ще отнеме няколко дни, докато се налее основната маса. (Попреработвам и допълвам лекичко, докато наливам.) Така че приемам първи критики. 🙂

  Reply
 5. ~!@#$%^&*()_+

  може би трябва да разрешиш беседите за всички, нали някъде трябва да се ръсят простотии 🙂

  “Предният фронт има само едно ниво на развитие – текущото”, ами ако на следващата стъпка “текущото” се разклони?

  Reply
 6. Григор Post author

  ~!@#$%^&*()_+: На следващата стъпка текущото не се разклонява, понеже става текущо. 🙂

  Идеята е, че Предният фронт е събирателно за всички интелекти, които са преден фронт в каквото и да е отношение. Към момента на повествованието това са без изключение свръхразвити Безтелесни. Те си имат грижата да поддържат връзка и консистентност между предните фронтове в различните отношения. И това може и да е не по-лека задача от поддържането на консистентност на тезауруса, правено от Свръзката. (По същество тези от Предния фронт, които се грижат за това поддържане на връзка, са част от Свръзката.)

  Reply
 7. Кал

  Ммм, shared world. Одобрявам! 🙂

  (Получи ли редакцията на „Ортодокс“ отпреди няколко дни?)

  Reply
 8. Григор Post author

  @Кал: В момента я обработвам. Надявам се утре до края на деня да я имаш. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *