И още за Крим, Русия и Украйна

Попаднах преди ден на един запис в блога на руски блогър, известен под ника dark-dark-voron. Възхити ме колко просто и човешки описва той позицията си. И реших, че си струва да я преведа.

Не толкова защото е казал точно каквото мисля аз, по-добре от мен. А защото в България положението е донякъде сходно. Тълпи хора са способни да глътнат като нафора божия измами и популизми, които ум не ми побира. И си мисля – може би си струва, ако някой от тях случайно сбърка и попадне на блога ми, да получи един пример как разсъждават нормалните хора. Току-виж го улучи метеорит по главата и му дойде просветление…

Някои места си позволих да отбележа с курсив (в оригинала няма такъв), понеже смятам, че са важни за българския читател. Да му обяснят как се прави свястна държава. Или пък защо неговата не е свястна, и кой, с извинение, му е срал по въпроса в гащите.

—-

Не ми се щеше да пиша за Крим, по-точно щеше ми се, но си забранявах. Толкова много вече е написано, и верни думи са казани, и държавни лъжи са опнати, че май няма какво да се добави. Но се оказва, че сума ти мои познати, които смятах за адекватни хора, си изпросиха бан във всички социални мрежи, и демонстрираха такова лице, каквото и от пенсионер на митинг на комунистите няма да видиш често. Затова пиша този запис и занапред ще препращам към него, да не пиша пак много букви. Няма да се опирам на чиито и да било коментари и слухове. Имаме два факта – Украйна махна Янукович, и Русия ѝ отмъкна Крим.

Първо. Украйна. Друга страна, с други закони, граждани и федерално устройство. Това, че докато в нея течаха сложни процеси, ние ѝ отмъкнахме полуостров, не прави делото ни легитимно. Представете си, че докато течаха митингите на Болотная (опозиционни митинги в Москва – бел. прев.), Япония беше изпратила войски на Курилите и след две седмици жителите ни там бяха гласували да се присъединят към нея. Ситуациите са еднакви. Курилите, по различно време наши, племенни и японски територии, са останали наши, понеже някой някога е прекарал така линията. Бихме ли ги предали просто така? Не. Или Чечня? И Украйна също няма да предаде просто така Крим. Освен руснаците там живеят и украинци, и татари, и още куп други хора, които живеят където руските закони още не действат. Сега, подчертавам, едва сега в Украйна почват да се отнасят зле с руснаците. Да режат руските канали, понеже им е писнало да слушат денонощно лъжи и измами, да свалят от излъчване филми с руски актьори и т.н. Какво получихме в крайна сметка вместо защита на руското население? Повишени рискове, ако ескалацията продължи. Това ли е целта на присъединителя на земи? Значи тези, които казват, че руснаците трябва да бъдат защитени, тук не са прави.

Второ. Крим е наша земя. А Татарстан? А Калининград? Крим е бил присъединен отначало през 18 век. Средна Азия, Кавказ, Финландия – през 19-ти. Защо не воюваме за тях? Или защо не връщаме взетото със сила? Всеки прецедент, свързан с промяна на съществуващите граници, днес може да отвори кутията на Пандора. Напомням на уверените във военната мощ на страната ни, че руската ПВО защитава само Москва. Бомбардировачите на всяка чужда страна могат да долетят до всеки друг наш град, без да срещнат съпротива. А ядреното оръжие е добро за сдържане, а не за прилагане. Вземайки Крим, ние в перспектива потеглихме по пътя към загубата на всички останали земи. Значи тези, на които им е малко мястото ни на картата на света, също не са прави в исторически план.

Трето. Крим е на дотации. Жизненият стандарт там е по-нисък от руския, няма инфраструктура, своя вода, електричество, нормално пристанище, железопътна проходимост, летище и прочее. Това са луди пари. Страшни загуби, по-големи от Олимпиадата и световното по футбол през 2018 г. Ако там е такова златно място, защо за 20 години се превърна в лайно? Може би не е толкова просто да бъде превърнато в перла на курортния бизнес. Като гледаме бясната популярност на Сочи, Адлер и Туапсе сред любителите на гмуркането и шопинга от цял свят, надали ще можем да го направим лесно. Значи се наемаме да храним 2 милиона души, знаейки по начало, че няма да можем да печелим. Никакви икономии от арендата на базите на флота и продажбите на кримски продукти няма да ни изкарат тези пари. Това са просто дрънканици, както всички големи проекти напоследък. Ще разграбят и изкрадат, ще покажат по телевизора прерязани лентички и щастливи пенсионерки с гащи, ушити от ризата на починалия съпруг. Значи тези, които вярват в засилването на Русия от това присъединяване, също лъжат. Кримчани няма да тръгнат да воюват за Русия. Ако бяха бойци, щяха отдавна да са напуснали Украйна, или поне да са построили нормални плажове и хотели.

Четвърто. Пак парите. Икономика. Международни санкции – ясно, ще купуваме всичко по-скъпо. Свалят ли цената на нефта, ще видим нови 1990-те, и всички проблеми, които имахме тогава. И безпаричието, и бартера, и това че всеки ще иска да се откъсне и да има суверенитет. Вътрешната издръжка също е ясна. Защо ли са ни нови пътища, пенсии, нормални поликлиники, самолети дето не падат, скоростни влакове и други радости на 21 век? По ни е по душа 19 век, крепостничеството и разширяването на империята. Сега приблизителната сума е 243 милиарда рубли само за тази година. За тези пари могат да бъдат спасени по други начини милиони руснаци. Да се построят училища и университети, бабките от замиращите села да бъдат преселени в нормални старчески домове, на талантливите ученици и студенти да бъдат плащани стипендии. Това, че Крим ще получи пари за сметка на пенсионните ни спестявания, говори за връщането на централното разпределение. Когато всички съюзни републики биваха снабдявани по-добре от Русия. Властта пак е готова заради имперските амбиции да стъпче в лайната гражданите си.

Пето. На някой от вас, мои познати и читатели, стана ли му по-добре от присъединяването на Крим? Аз не ходя там и надали ще отида. В Турция е по-евтино и по-качествено, в Испания е по-скъпо но пък направо е друг свят. ОК, аз не съм критерий. Който ще иде в Крим да си почива, надява ли се искрено, че под руска власт там ще е по-евтино? Че ще е по-безопасно, понеже е тъпкано с руски военни и специални служби? Всяко произшествие, за което са виновни нашичките, ще бъде потулвано и прехвърляно на гърба на пострадалите, да не се вдига шум. А местните, на които 40% от туристите им бяха украинци и още 10% други чужденци, също няма да преживеят тези загуби лесно. Русия ще им помогне, разбира се, ще им даде пари, че да млъкнат всички. Нашите пари. Твоите и моите. Какво, някой сега ще купува кримско вино ли? Че все едно досега не го купуваха. То се продава навсякъде. Къде е тогава ползата? И като сме почнали да говорим за пари, защо трябваше да влагаме милиарди в олимпиадата, да показваме на света положителен образ на светлото бъдеще на Русия, когато след два дни затрихме ефекта с изпращането на войски в Крим? Смърди на дебилизъм. И то на ваш, понеже и двете мероприятия са с ваши пари. Едно плешиво момченце иска да влезе в историята и не му пука колко болници няма да бъдат построени заради това. И колко хора ще загинат, понеже зареденото оръжие рано или късно стреля.

Никой жител на Русия няма никаква полза от присъединяването на Крим. Руските телевизионни канали са приведени във военен режим и той ще си остане, за всички други сфери, за много време напред. Цялото обществено пространство се прочиства – всички, които не са съгласни, са предатели, провокатори и фашисти. Плашат ни с украинските фашисти. Плаши ни Русия. Страната, в която феновете на почти всеки футболен отбор драскат свастики, в която бият и колят чужденците, в която евреин за половината граждани е обида, а доста други думи – хохли, чурки, татарва, косоглазые, звери, чехи – са подобни благи думи пък за други националности. Знаете ли защо толкова ви се иска да се радвате за присъединяването на Крим? Защото на всички ви се иска да имате поне нещичко, с което да се гордеете? А пък няма с какво. Всички стоки, които е удоволствие да използваш, са вносни. Две трети от храните даже. Не произвеждаме нищо, което да заинтересува света, освен оръжие по съветски образци, нефт и газ. Единствено много скъп спорт и малки, но много скъпи войни. Знаете ли как се гордеят финландците, че президентът им лети в един самолет с тях, в обикновена класа? Как се гордеят лондончани, че кметът им ходи на работа с велосипед? Ние нямаме с какво да се гордеем. И изкарваме Крим като пишка от омазаните гащи на онанист.

Всъщност всичко това са последствия от робството, от което руските граждани така и не могат да излязат. Излезе творческата класа на Болотная, отнесе шамарите, всички се покриха. Излязоха студентите на Майдана, отнесоха шамарите, след седмица там имаше десетки хиляди хора. Разбира се, не всички бяха алтруисти, не всички разбираха всичко, някой разбира се се опитваше да ги направлява, провокира и прочее. Но самият факт е важен. Половин милион хора излязоха и казаха да си обирате крушите. Всеки президент след Янукович, като знае този опит, ще знае и че наглостта си има граници. И тези граници ще се стесняват всяка година, докато не се застъпят със съдържанието на конституцията. Сравнете това сега с Москва. Конституцията тук всеки ден я приближават до кодекса на средновековния крепостен. Това е забранено, това е само с разрешение на господаря, за това – затвор, това го дай, защо ти е бизнес. Украинците можаха да станат и да кажат „я си …“. И да го отстоят с оръжие. Какво направи Русия? Приюти човека, който избяга от народа си. Сигурно има какво той да разкаже на света и за Путин, и за други тъмни дела. Коя нормална страна ще прикрива престъпник, съгрешил пред народа и страната си? Явно не тази, в която всичко е наред.

Преди време бях убеден, че всичкото зло е в Кремъл. Сега, за последните три месеца разбрах какви лайна кипят в главите на мои познати, които смятах за неглупави хора. Приведох пет пункта, по които радващият се на войната с Украйна руснак оправдава радостта си. Могат да бъдат изброени още много пунктове, и всичките ще противоречат на логиката. Освен при три изключения. Ако искате да забогатеете от пилеенето на кримските пари – тогава вие не сте дебил, просто сте крадец. Ако искате да отвлечете вниманието от сриващата се икономика и да вдигнете рейтинга си чрез нападане на друга държава, то вие не сте дебил, но скоро ще бъдете абзац в историята, който свършва с думите „умрял в затвора“. И трето, ако на Civilisation играете от името на Русия, то вие не сте дебил, а просто играете. Така че, скъпи мои всички останали, време е да спрем да играем и да връчим играенето на държавата. Убедил съм се, че Путин ни е президент, понеже всички тези осиновявания на беркутовци, пети колони и пребоядисвания на иначе разчертани карти пораждат сериозна ерекция в мнозинството от стадото. И за пръв път през живота ми ме посети мисълта, че стадото надали ще се промени по време на този живот. Не ми трябват имперски планове, трябват ми пътища без дупки. Не ми трябва Крим, трябва ми да имам доверие на продуктите в магазина. Не ме е страх от НАТО на руската граница, понеже не е възможно да се открадне повече, отколкото крадат Путин и другарите му. Искам просто да живея, да печеля с труд, да харча и да се грижа за себе си и близките си. Струва ми се, че такива като мен в Русия са 20%. Всъщност са повече, но много просто се водят по другите и викат „ура“ за компания. И може би това, което става сега с Украйна, е шансът на тези хора. Ако Украйна се пребори, ако в нея останат свободни медии и закони, които не биват пренаписвани всеки ден с все по-диктаторски, тя ще стане нелошо място за живеене. Киев е по-красив от Москва, кухнята е вкусна, цените са ниски, украинците и руснаците винаги се разбират като хора, свързват ни толкова неща. Климатът е по-мек, ще ѝ остане Одеса, дяволите я взели, за морски цели. Европа е по-близо географски, а ако донесе своите порядки в правото и безопасността, ще е по-близо и психологически. Всеки, който е бил в Европа, знае как после го посреща родината, и какъв срам носи това. Може би който може ще се премести там. Аз, например. Роден съм в СССР, за мен това е все пак някаква там родина. Бих се радвал да остана и да променям нещо тук, но доколкото разбирам, съм малцинство в страната си, а мнозинството все повече изтъпява и покафявява. ИМХО. Само да няма война.

—-

Мисля си – колко от наблюденията му са валидни и за България и за българите. И все повече му завиждам. Той си има Украйна, която да чувства като някаква там родина, и ако тя се оправи, да може да избяга в нея от надигащия се в Русия нацизъм. (Защото тяхното е именно и точно нацизъм, нищо друго.) А ние, нормалните българи, къде да избягаме от стадото?…

Стадото е ужасяващо. Българският патриот е най-руският патриот. Спомене ли се, че ние може да сме следващата хапка за Русия, той моментално изпада в паника от факта, че в Америка бият негрите. Спомене ли се, че Газпром купи политиците ни да подпишат престъпен договор за Южен поток, той се тръшка и вайка как американският посланик у нас пък бил хомо. Атакува ли Русия пак Украйна, той аплодира победите на славянството и православието – сигурно понеже украинците не са нито православни, нито славяни…

И най-много пищи до небето как ни експлоатират гадните европейци – как заливат страната ни с мръсните си дотации, как безогледно вкарват в пътя добричките ни и загрижени за нас политици, как ни заставят да тормозим щедрите ни и благородни монополисти, как ни натискат да ограничим чудесната си и стимулираща развитието корупция… Вади старателно от картинката отделни европейски политици, продали се заради личен интерес на Русия, и ни учи колко помъдрели са те и как трябва да следваме тях, а не осталата европейска неславянска измет. В някои случаи взема пари за това, но в доста го вярва искрено. За мой безграничен ужас.

И това е само един конкретен план на действията на добитъка ни. Той не отива да гласува, а после се тръшка, че ни управляват цигани (или турци, или който там му е фиксацията). Вярва, че се забогатява само с крадене, и в същото време проклина как окрадена е България. Мързи го да работи, а плюе как никой не върши свястна работа. Псува как не щат да го вземат на работа, а не се грижи да придобие поне хал хабер някакъв от тази работа. Накратко – бесен е, че е пропуснал шанса да се роди прасе или овца, та да го хранят и да му ринат лайната други…

Това стадо не е моят народ. Аз не съм един от него. Да, много от стадото са просто обикновени, излъгани хора. Само че щом са хора, имат правото на избор и свързаното с него носене на последствията. Щом те са решили да живеят като скотове, сред разложение и грабежи, аз с какво право им преча? С какво право да насилвам да живее в дом този, който е избрал да спи в кочина и да се въргаля в тора? Разбирам да не съм предупреждавал тези някои отново и отново, стотици пъти, късайки време и сили за това от работата си, семейството си, съня си… Но съм, а те въпреки това са избрали да са добитък. Какво мога да направя?

Ако тези хора са българи, то аз не съм. Ако аз съм българин, те не са. Не знам кое от двете е вярното. Не ме и интересува. Искам скъпите ми хора да не живеят сред това стадо, да не бъдат държани заедно с него и всъщност от него в обора сред лайната. Искам, точно както го иска този блогър, те и аз да можем да печелим с труда си достойно, да харчим спечеленото, да се грижим едни за други, да творим и създаваме. Да даваме достатъчно, за да имат с какво да започнат и да намерят свое място всички, които искат същото.

Съседът, който плюе мръсната демокрация и сънува безплатен порой благини от Москва, не ми е сънародник. Сънародник ми е този блогър, нищо че е роден един господ знае къде из СССР. И другите, които мислят като него и мен, родени из Норвегия или Филипините, САЩ или Аржентина, Австралия или Конго… Те са мои сънародници. И на хората, които ценя, уважавам и обичам.

Иска ми се някъде да имаше земя, на която да можем да се съберем. Бих зарязал на мига всичко, което имам, за да отида там, ако трябва само с ризата на гърба си. Съберем ли се такива хора, за не много време ще превърнем и най-отвратителната пустиня в земен рай… Уви, такава земя няма и надали ще има някога. Но съберем ли се достатъчно такива хора и осъзнаем ли се като народ, нищо чудно дори да сътворим земя от нищото. Далеч ли сме от добитъка, който превръща всеки дом в кочина, все ще намерим как да сме щастливи.

Пък кой знае, може би добитъкът, като ни вижда и завижда, малко по малко да започне да осъзнава болезненото разстояние, което го дели от хората. И може би отделни глави от него да започнат да еволюират, да се очовечават, да се спасяват от останалите и да идват при нас. Със сигурност ще трябва да минат тежък изпит, за да докажат че са хора – не бих позволил да е иначе. Но които са избрали да бъдат хора, ще могат да се преборят да го вземат.

Всеки заслужава да получи каквото е избрал и се е преборил за него.

26 thoughts on “И още за Крим, Русия и Украйна

  1. gezatop

    “Българският патриот е най-руският патриот.”
    Въпросният патриот съществува предимно във вид на коментари из интернет, което не е особено трудно (разбирай скъпо) да се постигне в материалите на български. Иначе по проучванията на евробарометър положителното мнение за ЕС нормално е над 80% (и от най-високите в съюза). Всичкия шум в медийната среда има твърде съмнителна пропагандна стойност, като се има предвид, че никой не се опитва да ти пробута паста за зъби или прах за пране с подобни средства, а след като не могат да ти променят мнението по въпрос за два (или десет) лева, то шанса да ти променят мнението за Крим клони към нула.

    Reply
  2. Григор Post author

    @gezatop: Има ситуации, в които и 1% добитък е изключително опасен. А по преброяванията, наречени избори, българският добитък е бая проценти (събери подкрепата за БСП, АБВ, Атака и клонингите ѝ и Бареков – от тези не-добитъкът е под 1%). Прибави традиционните купени гласове, и ще го видиш. Отделно, негласуващите са в огромния си процент класиката на добитъка.

    Иначе си прав за въпросния патриот (съвсем наскоро пуснах едно наблюдение по въпроса). Но ме е страх, че където се дават пари за форумно тролене, се дават и за купуване на продажни политици. А единствената пречка пред реализирането на продажбата от тези политици е ниският процент на добитъка сред народа. Уви, в България процентът гарантира успеха на всяка една политическа продажба – и, както виждаме, живеем сред политически продажби.

    Reply
  3. Жилова

    “Представете си, че докато течаха митингите на Болотная (опозиционни митинги в Москва – бел. прев.), Япония беше изпратила войски на Курилите и след две седмици жителите ни там бяха гласували да се присъединят към нея.”
    Като бивш жител на Далечен Изток, щях да съм първа да гласувам с двете ръце да се присъедини към Япония, без всякакви войски да ме натискат. Само че, японци, изглежда, достатъчно умни да не го правят 😀

    Reply
  4. Григор Post author

    @Жилова: Ох, момиче, хич не е смешно – тъжно е. Прекалено много хора живеят такъв живот, че са готови да се присъединят към друга страна, дори толкова различна като Япония. И предостатъчно от тях са заслужили истински, свестен живот, а не го получават. Това е, което ми се иска да кажа с този запис…

    Reply
  5. Симеон В.

    “Пък кой знае, може би добитъкът, като ни вижда и завижда, малко по малко да започне да осъзнава болезненото разстояние, което го дели от хората.”

    Няма да почне да осъзнава. Ти видял ли си някъде по тази замя или пък чул ли си някое говедо да се е превърнало в човек? Така че това твойто е илюзия. Започнал си писанието си нормално, с доводи и разум и накрая си залитнал в ирационалното. Не знам дали за самозалъгване или за нещо друго, но не е произлязло от разума.

    ПП. Тези примати са по-опасни и от добитъка, защото те силно мразят, докато добитък не мрази. Мразят преди всичко свободата. И оттам всичко последващо я.

    Reply
  6. NOP

    Лятото като видях колко автобуса с контрапротестиращи дойдоха окончателно се убедих, че “Това стадо не е моят народ”. И като едно малцинство почвам да си мисля, че не те не са на място, а аз. Аз съм тоя дето трябва да се махне, а на тях кочинката им харесва.

    Reply
  7. Любо Николов

    @ Симеон В.
    Странното е, че преди 1989 сякаш не бяха такива. Тоест, били са, разбира се, но не го проявяваха. Като че става дума за някакъв безумен фетишизъм, задоволяван от мисълта “властта е наша”. Нищо, че на практика не е била “тяхна”, нищо, че повечето от тях са търпели безропотно… но мислено са се причислявали към елита, към свръхчовеците, носещи гордо партийната книжка, за разлика от безпартийната сган.
    И това е било единственото им основание да се чувстват НЕЩО.
    Изпускането на властта – чисто формално, защото “техните” продължават да я държат – ги превърна в НИЩО.
    Резултатът е предвидим – люта, безумна, ирационална ненавист към всичко и всички.

    Reply
  8. +o

    Ако престанем да виждаме говедото в себе си, твърде бързо ще се превърнем в принцовете на една цивилизация, която ще е далеч от човека. Поне така си мисля.

    Reply
  9. Делибалтова

    Григ, написаните от теб думи не са били напразни. За мен те винаги са били и ще си останат много силна опора, понякога единствена. Още повече се радвам на шанса да се уверя, че каквото говориш, това правиш.

    Били сме нормален народ – и лош, и добър като всички други, живеещ от плодовете на труда си. Научиха ни да живеем от подаяния. Много хора не са издържали на 70 години целенасочено промиване на мозъците, съчетано с жестоки и подли методи. Деградирали са човешките им качества. Може би са изгубени завинаги, а може би не? То когато се стъмни се вижда, че нещо свети.

    Случват се и хубави неща. Познат ми разказа как добри хора в неговия квартал се обединили, започнали да търсят сметка от местните власти и хубавите неща се случили – ред, законност, прозрачност, чистота, ремонтирани улици и мостове и т.н. Това е истина, не мечта. Става сега. Правят го живи, грешни българи. В съседния квартал видел и започнали по същия начин. Както се казва, винаги има надежда.

    Reply
  10. Григор Post author

    @NOP: Уви. И това, че повечето от тях са купени, е основният фактор да мисля така.

    @Любо Николов: В момента те са кучета без овчари и стадо. Нормално е да лаят срещу всеки.

    @+o: Уви, това е вярно. Но е вярно и другото: ние сме хора с част говедо в себе си, а ТЕ са говеда в човешки образ – не е същото. emo е прав.

    @Дончо: Благодаря от сърце за моралната подкрепа. (Апропо, имаш готини записи в блога напоследък! 🙂 )

    @Делибалтова: Да си призная, това само ме натъжава. Още малко хора, разхвърляни сред добитъка, които също ще се уморят да изриват тора и ще престанат… Дано не съм прав. Но съм вече уморен.

    Reply
  11. Orc_Chieftain

    “…Тълпи хора са способни да глътнат като нафора божия измами и популизми, които ум не ми побира…”

    Писанието на dark-dark-voron е пълно със същите измами и популизми, само че с обратен знак.

    И е абсолютно нихилистично по дух — за чий ни е Крим, какво ще спечелим? Човекът го върти и суче по всякакъв начин, само да не каже най-простото нещо — болшинството от населението на Крим са руснаци, и те НЕ ИСКАТ повече да живеят в Украйна.За което украинските власти са им дали достатъчно поводи за 23-те години самостоятелност.

    Reply
  12. Orc_Chieftain

    P.S. Проблемът у нас не е в това, че някой псува “тъпата демокрация”. Проблемът е в това, че у нас демокрация НЯМА. И НЯМА ИЗГЛЕДИ да дойде.

    Проблемът не е в това, че българинът не гласува. Проблемът е в това, че НЯМА ЗНАЧЕНИЕ дали гласува и за кого.

    И къде ги видя тия “български патриоти”, които чакали благини от Москва, като в наши дни всеки чака благини от Брюксел…

    Reply
  13. mick

    Както се казва, не всичко е пари. В случая става дума за националната сигурност на Русия. Ако великите държави винаги гледаха само икономическите ползи и то краткосрочните.. щяха да бъдат даже по-зле и от нас.

    Например намесата в Либия, Египет, Сирия, Ирак .. правилно ли е? Не е. Най-малкото избиха хиляди невинни и създадоха там хаос за десетки години напред. Реално съсипаха държавите. Вярно не ги присъединиха.. пресъединиха само по една случайност петрола..

    При Крим поне нямаше убийства и хаос.

    Какво да кажем за Украйна – направиха реално преврат/няколко хиляди, обърнаха 50 милиона/, избиха 100тина човека, малко ли е, много ли е? Дали след преврата ще започнат да дишат по-свободно?

    Всъщност какво ми хареса при пресъединяването на Крим – това че стана чрез референдум. Вярно набързо проведен и “под дулата на оръжията”, макар, че реално там войниците бяха “много вежливи”/каквото и да значи това;)/. Мисълта ми е, че това трябва да е демокрацията на 21 век – всеки народ да може да се самоопредели, а не някой друг да му казва в коя държава да живее. След като 80-90% от населението на една област не желае да бъде поданик на дадената държава, явно има защо, не мислите ли? Това най-малкото значи, че държавата прави много малко за тая област. Казано по друг начин я ограбва. В момента благодарение на това, че границите на държавите са бетонирани, реално само няколко области в една държава – тези около столицата, около някой финансов център се развиват, останалите кучетата ги яли. Те са просто като донори.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Orc_Chieftain: Проблемът не е, че няма значение за кого гласува българинът. Проблемът е, че има такива, които го убеждават в това.

    За българските патриоти, които чакат благини от Москва – Волен Сидеров, Георги Първанов, Сергей Станишев и още бая компания невидими ли станаха? Аз като гледам, ги виждам. А ти?

    @mick: Какво е правил някой друг някъде другаде не оправдава какво направи Русия с Крим. Иначе се връщаме на „а у вас бият негрите!“.

    Дали е било преврат, когато дори собствените поддръжници на Янукович гласуваха (без „вежливи“ войници около тях) да го смъкнат? И дали е референдум, който се води под дулата на „много вежливи“ войници и получава 97% подкрепа?

    Ако да, тогава черното е бяло, бялото е черно и това е някаква паралелна вселена. Към която имам горещата молба да не се меси в нашата, тук бялото е бяло и черното е черно. Колкото и усилия да се полагат да изглежда иначе.

    Reply
  15. mick

    @Григор – “Дали е било преврат, когато дори собствените поддръжници на Янукович гласуваха (без „вежливи“ войници около тях) да го смъкнат? И дали е референдум, който се води под дулата на „много вежливи“ войници и получава 97% подкрепа?” – Да, вярно нямаше вежливи войници, имаше невежливи биещи, стрелящи и убиващи мейданци, които ги бяха оградили при гласуването и само чакаха да влязат и да “демократизират” депутатите. Всъщност не им стигна бройката при гласуване, но какво от това – приеха смяната на Янукович. А за 97те процента подкрепа от гласувалите – и да е имало манипулации, не са били големи, щото ако беше така – само за това щяха да говорят световните медии, а не за бързината на референдума. После имаше празненства – ако имаше недоволни все някъде щеше да има размирици, и щеше да излезе информация. Излезе ли? Ако вежливите войници бяха насочили оръжие срещу хората нямаше ли да се чуе и види? Вече сме в 21 век. Това за гласуването под дулата на оръжието, не е толкова лесно – получава се обратното, хората възстават и има размирици в такива случаи.

    “Какво е правил някой друг някъде другаде не оправдава какво направи Русия с Крим” – Нямаше кръвопролитие, както правят другите, нямаше мирни бомби. Имаше референдум. Ако утре Кърджали и региона си направи референдум и 80% гласуват и от тях 90% кажат, че искат да са в Турция и тя ги приеме – ами значи, това им е волята. Това значи, че Българската държава се е провалила там, че е оставила хората там без покрепа и те са се отказали от България. Трябва ли насила да ги държим в България? Трябва ли, хората да емигрират и да си оставят родните места? В крайна сметка, държавата не е затвор. Държавата не е само земя, това са и хората.

    Reply
  16. Григор Post author

    @mick: По тази логика, лагерите в СССР са били посрещнати с истинска подкрепа. Размирици нямаше абсолютно никакви, всичко се гласуваше с 99%, празненства имаше колкото искаш, никой не си е и помислял да въстане и т.н. Нали?

    Световните медии не бяха допуснати до референдума в Крим, само руските от Русия и чужбина. По-смели кримчани разказаха как бюлетините е трябвало да бъдат пускани без пликове в прозрачни урни, и във всяка секция е имало „вежлив“ руски войник с оръжие. Някои от тях даже вече си платиха за това. Писа се по въпроса навсякъде освен в „правоверните“ медии – ако не знаеш кого да питаш, чичко Гугъл може да ти разкаже предостатъчно. Бих ти налял няколко страници линкове, но твоето връщане в реалността е твой проблем и задача, не мой.

    Би могъл да започнеш от въпроса как може 80% от населението и 97% от гласувалите да са за присъединяване към Русия при положение, че към 40% от населението са украинци или кримски татари, и двете групи антируски настроени. Гък да нямаше за подозрителни неща по никои медии, още това вече би трябвало да е подозрително за човек, живял под социализЪма. Да не кажа еднозначно говорещо.

    А за Кърджали – ако населението там направи такъв референдум под дулата на турската армия, пускайки бюлетини без пликове в прозрачни урни, аз няма да го призная. Въпреки че от него доста повече са емигрирали за Турция, отколкото от Крим за Русия, ако това ти говори нещо… Ти – както искаш.

    Reply
  17. mick

    @Григор – Предпочитам вежливи войници пред “мирни” бомби. Предпочитам референдум пред улична демокрация. Предпочитам референдум охраняват от вежливи войници, отколкото улична демокрация със снайперисти.

    Reply
  18. Григор Post author

    @mick: Значи нямаш нищо против турската армия да завземе Кърджали със сила и да проведе там „референдум“ с бюлетини без пликове в прозрачни урни, който да охранява „вежливо“. С въоръжен войник във всяка секция, който да вижда как гласуват хората. Без да допусне наблюдатели. С журналисти само от предварително утвърден списък. И да получи 97% подкрепа, при положение че поне 40% от населението няма как да е „за“. Това за теб е валидно волеизявление на народа.

    И си против хората да се вдигнат срещу диктатор и крадец, направил си с държавни пари златна тоалетна с размер на императорски трон. Отначало само с половинмилионни митинги – с безредици чак когато той изпраща срещу тях полиция със заповед да ги смачка. Докарал страната си дотам собствената му партия да гласува срещу него. И избягал и подслонен в държавата, която дни след това напада страната му и ѝ откъсва територии. Това за теб е вредна и неприемлива улична демокрация.

    Нека всеки си решава сам кой в този спор е правият. И да си правят изводи за мен и теб.

    Reply
  19. Orc_Chieftain

    Григор Says: Проблемът е, че има такива, които го убеждават в това.

    Явно и тази тема била майтап, пък аз чак сега да загрея ;-)))

    И за кого ИМА значение да гласува българинът? Партия, личност — кажи ги, да ги знаем. Може пък и да гласувам за тях, ако ме убедиш.

    Григор Says: За българските патриоти, които чакат благини от Москва – Волен Сидеров, Георги Първанов, Сергей Станишев и още бая компания невидими ли станаха? Аз като гледам, ги виждам. А ти?

    Хъ-хъ! Много смешно 😉 Представих си как Болен, Първанов, Станишев и още бая компания фурнаджийски лопати гордо отблъскват европейските пари и гордо заявяват — “Ньет! Ние взимаме само от Матушка Рассея”. С руски акцент.

    Боя се обаче, че не само аз, ами и останалите ти читатели не са схванали, че се шегуваш.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Orc_Chieftain: Наистина някой не е схванал много неща от реалността. Например дали един господар с мания да яхне света позволява на слугите му да са фурнаджийски лопати, или ги наказва за това така, че останалите живи да не посмеят да си го и помислят.

    Така че останалите ми читатели може и да не схванат скоро, че се шегувам. И заедно с мен да продължават да си мислят, че пиша истината.

    Reply
  21. Hristo

    Григоре, не мислиш ли че достатъчно търпя/хме тролове!?
    Разбирам че искаш да дадеш гласност на всеки независимо колко крайни мнения има. Аз за това те уважавам и чете от години.
    Но саита ти бе нападнат от Орки, които се превърнаха в откровени тролове и от Мик-та, които се оказаха евтини червени Ники-тита.
    Чета те редовно – макар и рядко да коментирам – именно защото тук срещам мислищи Хора и не ми се налага да водя безсмислени спорове с купени тролове.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Hristo: Проблемът е че тези хора, уви, май си вярват. Трудно ми е да си представя подобна обърканост на ума, но очевидно я има. Все пак съм лекар, не мога да ги подмина просто така…

    Reply
  23. Жилова

    @Григор, за съжаление смайлито не може да изрази, че всъщност, смехът ми никак не беше весел.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Жилова: Уви. Погледни какви хора се намират наоколо. Като не са живяли там и не знаят, им е лесно да мислят и пропагандират дивотии.

    (А, и най-лесно от всичко им е да се смеят на американците. Че не разбират как стоят нещата извън Америка…)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *