Бежанците и… руската пропаганда

Днес ми попадна (вече не много) прясна новина в някои руски медии. Германия – и по-точно Карлсруе – били окончателно превзети, вандализирани и съсипани от бежанците. Там бил ужас, който не можел да се опише с думи. За щастие, около 400 живеещи в Германия руснаци взели нещата в ръцете си и се притекли на спасение на германците. Нападнали с бухалки бежанците в Карлсруе и в героична битка срещу превъзхождащ ги противник спечелили сражението, смазали врага и донесли мир и щастие на измъчените европейци.

Че руската пропаганда напоследък надмина постиженията от времето на СССР го знае всеки, който поглежда руски сайтове. Ако случайно някой се съмнява в това, да погледне тамошните новини за България. На някои места са нормални – познайте къде. На някои места са строго официални, но с ехиден българоненавистнически подтекст – пак познайте къде. (Или с подтекст как ръководството ни са проевропейски и проамерикански предатели, но народът ни е умен и добър и душа дава да се прекланя пред руския гений и да целува руския ботуш.) А на някои места са обикновена антибългарска фантастика, подобна на горната антигерманска.

Да, фантастика. Който не е ловил и блокирал из форуми (или дори просто в блога си) платени тролове, той не разпознава мигновено писанията и опорните им точки. В този случай ми стана смешно и реших да проверя къде точно е истината. Оказа се, че известен случай на мигрантски золуми в Карлсруе за последните години няма. Както ги няма и смелите руснаци-защитници – всъщност четирима местни хулигани се напили и замеряли прозорците на мигрантското общежитие с камъни. За да съм напълно сигурен къде е истината, потърсих приятелски връзки в Карлсруе. Познайте къде се оказа.

А това вече ме накара да чета и ровя старателно по въпроса какво се случва в Германия с бежанците. Вече писах за мнението на един експерт за ислямския тероризъм – че става дума не за радикализация на исляма, а за ислямизация на радикализма. Забрани исляма – радикалите ще станат християнски фундаменталисти. Забрани им религиите изобщо – ще станат неофашисти, комунисти, войнстващи атеисти, каквото и да е, и пак ще убиват. Прилагането на грешното лекарство не е прочуто с излекуване на проблема.

Кое е вярното лекарство? Според мен германците ще го намерят. Ако не допуснат мигрантите да се гетоизират, ако ги пръснат сред работещи свестни граждани, те бързо ще започнат да учат правилата – повечето от тях така или иначе нямат особено желание да донесат със себе си това, от което бягат. И особено ако бъдат и изрично обучени по въпроса и предупредени, че простъпка означава присъда и депортиране обратно, завинаги и със задължението да излежат присъдата си в затвор в родината си. След първите няколко десетки депортирани престъпността сред мигрантите ще спадне до тази сред основното население, че ако не и под нея.

Но не германците са ми проблемът – те ще се оправят. Проблемът ми е руската пропаганда.

Русия в момента е близо до икономическа катастрофа. Спечелените от износ на петрол за последните 15 години около две хиляди милиарда долара – повече от брутния национален продукт на Русия за година – бяха буквално пропилени. Истински демократична страна би инвестирала такъв приход в развитие и направо би литнала. Русия инвестира около една четвърт от него във въоръжаване, останалото просто се изпари – къде похарчено, къде откраднато… И в момента, въпреки приличното развитие на военни технологии, остава като цяло аграрно-суровинна държава. Спадането на цената на петрола я доведе близо до банкрут, а населението ѝ – до рязко обедняване. Малко по малко то почва да се убеждава със стомаха си, че Путин и компания не са точно титаните на мъдростта и управленството, за каквито се представят. И ако Путин и компания не искат да си тръгнат, трябва да направят нещо.

Те знаят това и правят нещо. Разпалват национализъм, познат ни като степен единствено от военновременни условия. Замесват се във военни конфликти където може, без да бъдат плеснати през пръстите… Но най-вече инвестират каквото им е останало в пропаганда. В Русия и навън.

Пропагандата е не по-малко страшно оръжие от контролираната отвън корупция. Както по-разрушително, така и по-избирателно от атомното. А руснаците открай време са били царе на това, което те наричат „дегизировка“, а останалите хора – лъжа. На принципа „ако не са повярвали на лъжата, значи не е била достатъчно нагла“. Лъжат дори на най-високо ниво, без да им пука, че там доверието е от ключово значение. Че в ключов момент малко недоверие може да значи атомна война.

(Между другото, подходът на САЩ и Русия към защитата от атомно нападение е най-сигурната илюстрация на разликата между двете страни. При САЩ цялата територия (с изключение на Гуам, Самоа и може би Хаваите) е под защита. В Русия е защитена само Москва и няколко „номерирани обекта“ – бункери за правителството. Народът кучета го яли, да мре…)

Съвременната руска пропаганда се опира на принципите на съветската – колкото по-нагли и бомбастични са лъжите, толкова по-добре. Хиляда пъти повторената лъжа става истина – този принцип още Ленин го е приложил много преди Гьобелс да го научи. На Запад се живее ужасно, хората са обезправени, мизерстват и не могат да си позволят нищо. Тайните служби ги тормозят жестоко и не ги оставят да си живеят живота. (Докато в СССР / Русия се живее чудесно и свободно, има идеален ред и няма престъпност.) Всичко свястно открито всъщност е открито от руснаци, на Запад само са го откраднали…

Има обаче и съществени разлики. В съвременната руска пропаганда западняците са некадърни слабаци и извратени „меки китки“. Те са неспособни на нищо както трябва и отстъпват във всичко на истинския руснак, и най-вече на руския войник. Те се избиват да си го признават, да се кланят на руския гений и да искат да лижат руския ботуш. На Запад кадърни политици няма, с изключение на Силвио Берлускони и Доналд Тръмп – понеже те подражават на Путин и биха превърнали държавите си в повторение на Русия.

Откъде идват разликите? СССР всъщност не смяташе да атакува САЩ или Западна Европа. Знаеше, че няма ресурсите да спечели такава война, така че предпочиташе да се опитва да ги трови отвътре. Затова и ги описваше не както се описват на войниците си враговете – хилави и неспособни да се сражават. Описваше ги като поробени народи, които нямат търпение да отхвърлят игото на мръсните капиталисти. (И се надяваше в случай на военен конфликт това да мотивира съветските войници да се чувстват като освободители. Колко успя знаем покрай агресията в Чехословакия от 1968 – официално се твърди, че е успял напълно, но кой знае защо не посмя да атакува Полша през 1980. (Без)действията казват повече истина от приказките.)

Сега Русия също няма ресурсите да спечели такава война, и го знае. Само че руското ръководство има по-сериозен проблем. Русия няма механизъм за демократично пенсиониране на силен държавен глава. Който го смени, трябва веднага да го очисти, за да не получи нож в гърба при първа възможност. Затова и падането на силен лидер от власт в Русия означава смърт. (Освен ако бившият Първи не избяга при некадърните слабаци и извратените меки китки, но новият Първи с гаранция ще се е погрижил да го предотврати, иначе е в опасност той.) Така че когато алтернативата е смърт или война, е нормално Първият да избере война. И ако го знае – а няма как да не го знае – ще се готви за нея отрано. Пък дали Украйна, дали Сирия, дали Европа или Китай – според както.

Какво ни касае нас всичко това? Погледнете медиите ни – особено Пеевските – и вижте чия пропаганда бълват. Ако случайно не се сещате защо, спомнете си как когато отношенията между Русия и Турция се влошиха, про-турският Лютви Местан изхвръкна с шут от ДПС. И стовари шута дори не Пеевски, а лично зареклият се никога повече да не излиза от сянката Доган. Очевидно нареждането от Москва е било по-силно от заричането му… Изводи?

Ако ви се мисли и по-нататък, погледнете (не-Пеевските) медии за последните месец-два-три. Да откривате седмица, през която Пеевски да не е купил нещо ново и ключово? Без да е ясно (официално де) откъде има парите, без да е заложил нищо към банка даже?… А сега погледнете Пеевските медии. Да сте забелязали за този период анти-ГЕРБ кампанията да продължава? Случайно съвпадение? Да, бе. А пък аз съм на кон.

(Човек би могъл да се замисли и по-нататък. Как така Първановите съдии във ВСС – знаем какъв е Първанов, чувало се е даже какъв точно чин има във ФСБ – внезапно почнаха да рапортуват на Бойко Борисов кой говори срещу него? И как безпардонно започнаха да бъдат изритвани неспадащите към тази групичка, все едно тя има зад гърба си изпълнителната власт и силовите агенции? Иде ли ви някакво просветление какво се е случило и накъде са тръгнали нещата, или чакате фактури от мафията и самопризнания пред медиите?)

Иначе казано, срещу опосканата ни страна биват използвани на максимална скорострелност и контролираната корупция, и пропагандата. Кой ги използва – не вярвайте на мен, вярвайте на главите си. Защото Нета е пълен с писачи, които вярват на портфейлите си, а портфейлите им биват пълнени срещу писане. И в това можете да се уверите сами – отворете кой да е новинарски форум и погледнете какво става. Има платени писачи и от двете посоки, но едната е несравнимо по-платена, по-многобройна и с по-строго налагани опорни точки.

(Ако пък съвсем случайно сте администратори на такъв форум или имате достъп до логовете му, погледнете от какви IP-та какви коментари идват. Аз съм си правил труда. Оказва се, че към 80% от антируските коментари идват от индивидуални IP-та в България, докато към 90% от про-руските идват или от много тесен кръг IP-та (познайте чии), или от ботмрежи. Ако не знаете какво значи последното – ботмастерите често рентват заразените компютри на „агенции за Интернет влияние“, за пращане на коментари от тях.)

Какъв ще е резултатът? Уви, в тон с чудесната българска пословица „Прост народ – слаба държава“. И още по-уви, в тон с наблюдението ми, че дори народ от предимно образовани и умни сами по себе си хора може понякога да е изумително прост… Надали можеш да си представиш, читателю, колко ще съм щастлив, ако изляза неправ. Дано да изляза неправ.

(И дано политиката престане да е поне чак дотам скандална, и да започна да посвещавам времето, което смогвам да отделя на блога тук, за друг сорт записи. Не на предназначени да сритат разума, а на предназначени да стоплят душата.)

21 thoughts on “Бежанците и… руската пропаганда

 1. stealth

  Антируските коментари, както и про-руските такива са плод на едни и същи шматки, обикновено нямащи доводи, с които да подкрепят мненията си. В момента сме под американско влияние и внасяме огромно количество презокеанска „култура“. Хубава или лоша (в действителност и двете) е друга тема, но много от младите хора нямат друг поглед към света и всичко чуждо им е враждебно. Проруските коментари е нормално да са генерирани от много тесен кръг лица – по-старото поколение, което пък беше под стария режим, когато внасяхме съветска култура, ползва И-нет, колкото да се обади по скайпа на внуците в чужбина, то просто липсва като присъстие в мрежата.
  Аз лично, не бих могъл да отговоря на въпроса, коя страна получава повече пари за да води на пропаганда. Дали анти или про… дали бачкат за пари или просто толкова им стига акъла…
  Не подкрепайте пропагандата и от двете страни, търсете източник на псевдоновините, ако ви засягат пряко, ако ли не – игнорирайте ги. Не хранете троловете, на тях им плащат за вашата емоционална реакция.

  Reply
 2. Петър Петров

  Не знам дали е чак толкова скъпа пропагандата. Нали имали 400 души наети в Москва да пишат из форуми, колко да струва това на държавата? Според мен могат да си водят такава пропаганда неограничено дълго време. Въпросът е в простия народ и сложното образование, иначе то и лунатици колкото щеш, все ще има мат`риял.

  А тъпите прости гейропейци сигурно отдавна са провидяли този сценарий и вероятно имат нещо наум. Все пак не всички държави се управляват от бесни кучета. Европа знаем, но вече и Китай масово преминава към възобновяеми енергийни източници и основната стратегическа зависимост от Русия (газ и петрол) видимо избледнява. Нещо, което беше твърде хубаво дори да се мечтае от обикновените хора в държавите-заложнички на руския монопол.

  Reply
 3. Htodorov

  Интересно наблюдение. Дори може да се продължи, така започнаха нещата в Донбас, в Молдова и къде ли не.
  Общи черти. Слаба власт, престъпност, корупция, доброволни отряди/опълчение желаещо да се опълчи на властта и да върне властта в ръцете на народа.
  На този път сме. Опълчение, после малко съветници, някой ще ги снабди с малко оръжие, малко провокации и хоп затъваме в кал от която няма излизане.
  Но пък може и да ни излезе късмета и Русия да фалира преди това.
  А дали роднините ви ще станат жертва на опълчението или на меките китки от ЕС надали ще Ви донесе облекчение.

  Reply
 4. Христо Христов

  Григоре аз като ти казавах за Бойко ти ме наричаше комунист.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Петър Петров: Виждал съм отделни руски форуми, за чието “обслужване” вероятно работят по 40-50 трола. 400 души не могат да покрият половината от руския Нет, та да остане и за България. Но с останалото съм напълно съгласен.

  @Htodorov: Много се надявам Русия да не фалира. Едно, че руснаците може да са глупави като нас, но не заслужават държавата им да фалира – това си е страшно изпитание, ако живееш в такава държава. И второ, че тръгне ли да фалира, Русия ще започне война с който й падне, а ние сме един от първите кандидати. И не си правя илюзията, че НАТО ще ни опази.

  @Христо Христов: Наричах те комунист не заради Бойко, а заради алтернативите ти на Бойко.

  Reply
 6. Иван

  Искам само да поставя един акцент.

  Местан не беше детрониран от Доган. Той беше детрониран лично от Пеевски, с типичния си подмолен и задкулисен метод. Доган просто беше използван. Медиите на Пеевски са тези, които раздуха критичната част от изказването на Доган. Пеевски е този който даде ултиматума на Местан да подаде оставка и е свалил охраната му.

  Помните ли атентата срещу Доган?

  В момента доста анализатори обясняват как Путин няма изход от властта. Неговото отстъпление означава, че хиените с които е заобиколен ще го изядат. Затова и той прави всичко за да остане на власт.

  С оттеглянето си Доган беше поставен в подобно положение. Атентата срещу него беше по-скоро напомняне, да си кротува и да не се меси. Затова и той не излиза от сараите…
  Дали атентата е бил организиран от хиените или лично от Пеевски, няма значение. Важното е, че в момента Пеевски разполага с всичката власт и лостове, които имаше Доган.

  Като се има предвид, че Пеевски излиза на светло като придобива официално дялове в контролираните от него предприятия и фирми, няма да се учудя ако се поблазни и реши открито да оглави ДПС.

  Reply
 7. Божо

  Абе Доган ли управлява Пеевски или обратното? По-скоро е първото.
  А “атентата” срещу Доган си беше представление. Да му даде повод да се оттегли в сянка.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Иван: Според мен Пеевски няма да оглави ДПС – просто няма нужда да го прави.

  Не съм съгласен, че той вече е господарят на Доган – ДПС се крепи с подкрепата на руските служби, а техният човек е Доган, не Пеевски. Но потвърждавам, че в момента се извършва преход в това отношение. Все още не знам дали ФСБ издига Пеевски в йерархията си, или западните служби го подкрепят срещу Доган / ФСБ. По-вероятно ми се струва първото, но нямам сигурна информация. Преточването на власт обаче е факт.

  Reply
 9. Кал

  Гри, леко по тангентата (но кой знае, кой знае…): След разкола (?) между ГЕРБ и Реформаторския блок заради провала на съдебната реформа (ти събра ли материал да пишеш за това?), колко дълго даваш на ГЕРБ да се задържат на власт? Може ли да очакваме нов „февруари 2013-а“?

  Питам откровено и лаишки: последните месеци следя главно локалния си граждански сектор и добре, че има блогове като твоя, та по малко да поемам и от глобалната картина…

  Reply
 10. Григор Post author

  @Кал: Като се има предвид, че ГЕРБ по същество зае позицията „реформа само на думи“, няма никаква опасност от нов „февруари 2013“. Можеше да има, ако бяха подкрепили истинска реформа.

  По-интересно ми се струва какво ще стане, когато ЕС прати в съдебната ни система техните експерти. ББ вероятно е притиснат до стената в това отношение и няма как да откаже. Вероятно ще има силен натиск върху въпросните експерти – и с подкупи, и със заплахи. (По същество идването им тук е нова фаза на война срещу влиянието на руското разузнаване в съдебната ни система.) Така че развитието на нещата зависи от доколко ЕС е готов да защити и контролира експертите си. Това е, което ще покаже иска ли ЕС истински реформи в България, или само имитация на реформи – и готов ли е да се противопостави на ФСБ, или избягва конфронтация..

  Reply
 11. Кал

  Аз се чудя за ГЕРБ, понеже не знам (отново заради лаишкото си следене на медиите) дали още имат управляващо мнозинство в Парламата. Реформаторският блок твърдо ли се отдръпна от тях, или…?

  Ако знаеш някой информативен линк, просто ме насочи. Да не ти крада време.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Кал: Един общ линк нямам. Накратко: РБ се разцепи в парламента (макар и не извън него). ДСБ излезе в опозиция срещу ГЕРБ заради симулацията на съдебна реформа. Останалите партии от РБ засега играят клиентелисти.

  Reply
 13. Григор Post author

  @Кал: За момента да, както се вижда от избора на Кунева.

  Reply
 14. Б.Павлов

  Историята на една нация трупа плът за по-тежки времена между две войни или между две катастрофи. За добро или за зло ние се намираме в такъв исторически промеждутък, в такъв кратък исторически “антракт”. И ако двигателят на нацията, нейната активната, предприемчива и относително млада интелигенция няма съзнанието, че тази почивка е дадена за да се свърши нещо важно, пак ще се окажем изпреварени от събитията.

  ГЕРБ е проект, който ще се развива с темповете с които се променяше БСП. Според мен и посоката на “развитието” му ще е същата. Просто поколенията, които представляват елита му са от друго време и няма скоро да пуснат кормилото.

  С ДСБ нещата изглеждат различно. Там промяната на поколенията като че ли е извършена и посланията им са актуални, ярки и убедителни. Мисля, че бъдещето е на един отворен за младите и активни хора, десен проект. Ползата от него, освен всичко друго, ще е, че, ако той събере достатъчно последователи, ще издърпа и “народняците” на Борисов напред, принуждавайки ги да се конкурират за вота на младите. А това би било полезно изобщо за дясното в България.

  Аз считам, че на ДСБ трябва да се помага преди всичко с участие в дискусиите им и в разширяване на кръга от запознатите с тях. Дясното и проевропейско мислене у нас се нуждае от сериозна подкрепа. Иначе рискуваме неотложният дебат за разделението на властите да се изроди в разпри за личности, етноси и митологии. Фамилната, пропагандна империя има интерес точно това.

  И още едно мнение: Пеевски е достъпният за сетивата на обществото Доган. А Доган, тоест ДПС в настоящото му състояние, е институциализиран проводник на интересите на Кремъл не само у нас, а и на Балканите. И защото е етнически защитен, това го прави на практика непробиваем.

  Reply
 15. Григор Post author

  @Б.Павлов: Съгласен съм с всичко, но мисля, че „официалната“ ни интелигенция ни е по-скоро културтрегерство. (С много малко „култур“ и твърде много „трегерство“.) От тях друго освен да клиентелства на разните Пеевски няма как да се очаква.

  Истинската интелигенция е по-друга приказка, но влиянието ѝ – ключовият инструмент на всяка интелигенция – клони към нулата. Масовият българин беше умело и трайно отучен от това да я разпознава и уважава. Ако някой не вярва, да погледне популярността в България на хомеопатията и веганството. И да ми каже после, че народът ти да си честити банята било срамно и позорно. Че то е направо достойно на фона на крайните степени на простотия и малоумие, които царят наоколо!… Да, изключения има и ще има. Но единственото, което ще успяват, ще е да потвърдят правилото.

  Малко по малко приближавам до становището, че най-доброто, което може да се случи на България, е някоя друга държава да ни превземе и присъедини като провинция. Много добре си давам сметка колко ужасяващо звучи подобно заключение. Просто единствената алтернатива е да продължаваме като сега, а това е още по-ужасяващо. Така че единственият въпрос е дали ЕС ще ни интегрира като придатък, или Русия ще ни превърне в поредната си Новорусия. Лично аз предпочитам първия вариант. Ако някой се учудва на това, да си каже.

  Reply
 16. Б.Павлов

  @Григор:
  Нито първият вариант е възможен, нито вторият е осъществим.
  “Руският” или “турският” интерес е ние да се оставим някой като Слави да ни заведе при някой като Пеевски. Това е катастрофална перспектива, но и да ни “спасява” от нея Борисов също е “руско” или “турско” решение.

  Политическото ни “русофилство” и “любовта ни към робството” са следствие от некадърността на властта (страхувам се да кажа “демокрацията ни”) да създава усещането за справедливост като се опира на Конституцията.

  Заради провала на правосъдието, държавата за нас е “враждебна сила”. Отнасяме се към нея ирационално, а подходът ни към проблемите там е емоционален. Вместо за инструмент на обществото ние я имаме за самодържец.

  Държавата ни е дълбоко чужда, ние чакаме някой да ни спаси от нея или да ни я подреди.

  Но друг няма да дойде и едва ли някога ще дочакаме по-подходящо време. Спасението, както при всеки личен проблем, е да правим което трябва, пък да става каквото ще.

  А, какво трябва да правим, решаваме сами. И в това се състои животът ни.

  Reply
 17. Григор Post author

  @Б.Павлов: Страх ме е, че да решим правилно какво трябва да правим също не е осъществим вариант. Едно, че масовият българин е научен решенията да идват не от главата му, а от телевизора. И второ, че при сегашното положение колкото и да правим каквото трябва, в държавата ще става каквото Пеевски ще.

  Отделно, и първият, и вторият вариант ми се струват реално постижими. За първия е необходим далеч по-агресивен, безпардонен и премислен натиск от ЕС и НАТО, но принципно е възможно. За втория е достатъчно петролът да стои под 50 долара на барел още 3-4 години, докато Русия се превъоръжи и масовият руснак загуби доверие към Путин до степен да му потрябва състояние на война… Да видим.

  Reply
 18. Григор Post author

  Като допълнение към темата:

  Гледам, че днес последният шеф на Шести отдел на ДС – Димитър Иванов, понастоящем шеф на Института по библиотекарство – наградил Ахмед Доган с почетен знак за лидерство „Стамболов“. Ако някой се чуди по какво да разбере кой къде стои и какъв е в България, ето му чудесна възможност.

  Друга една чудесна възможност е обявяването от Турция на Доган и Пеевски за персони нон грата. На Доган – ясно защо. Интересното, че и Пеевски – ако някой се чуди да разбере кой в крайна сметка стои зад гърба на Пеевски, ето му възможност да разбере. Примерно по това по кой списък го наказват.

  Още възможност да разбере човек кой стои зад Пеевски е да следи Пеевските лайномети медии. Познава се чудесно по най-старата от всички ДС-КГБ-ФСБ опорни точки в България – изкарай противниците си, че са какъвто си всъщност ти. Знаят какво петно е най-страшно. И не случайно го правят задължително псевдонимно – иначе всеки читател с грам мозък и година-две памет ще се разхили над това кой вика „Дръжте крадеца“.

  (Вариант на тази тактика гледах при вземането на решение кого България да номинира за шеф на ООН. Контролираните от ДС/ФСБ източници в един глас виеха как Кристалина Георгиева била някаква роднина на някакви комунисти, а пък Ирина Бокова била професионален дипломат с международен успех. По логиката, че който има петно някъде по себе си е мръсен, а който има чисто място някъде по себе си е чист… Е, наложиха своето – Бойко им се поклони. Само че за Ирина Бокова се чува, че и към момента е активен агент на ФСБ, така че шансовете ѝ да стане шеф на ООН ги виждам само ако американското разузнаване намери с какво да неутрализира това. Не ми се вярва да успее – служителите на тая агентура стават бивши единствено в ковчега. Изводите са си за нас.)

  Reply
 19. Григор Post author

  @Петър Петров: Ние правим по-малко, но също доста. И ги прави не толкова правителството ни, колкото предимно хората на едно друго правителство у нас.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *