Корупция – и молба към всички за помощ

Искам да ви помоля да помогнете. На мен и цял квартал хора.

На ъгъла на улиците „Буная“ и „Русалка“ в София се строи не твърде законен строеж. Ето накратко фактите около него.

До 2007 г. това е зелена площ срещу блок, със сграда на трафопост в нея. През тази година площта е продадена от общината, тихо и потайно – първо 69%, след това и останалите 31% – на фирмата „Ришельо ЕООД“. С неясен статут – дали е зелена площ или строителен терен, но и в двата случая незаконно. Нормативната база постановява, че зелена площ не може да се продава, а за терен с право на строеж трябва да се проведе търг (какъвто не е проведен, и разбираемо – теренът винаги е бил зелена площ). Продадена е за сума под 150 лева на квадратен метър – горе-долу колкото при прословутата сделка с „Царските конюшни“. Информация кой в общината е разрешил продажбата засега не сме успели да получим.

През 2015 г. теренът е препродаден – вече с право на строеж – на добре известната строителна фирма „Артекс“. Цената вече е 750 лева на квадратен метър. А през март 2016 г. е започнат строеж на осеметажен жилищен блок. В грубо нарушение на изискванията за отстояния до съседни сгради. (За да бъде замазано то, съседният паркинг е обявен за улица. Но дори така отстоянието пак е в нарушение на изискванията.)

В заповедта за разрешаване на строежа (ВРИД Гл. арх. на СО Бойка Къдрева) има поне две грубо неверни твърдения. Съседи с познания в строителството казаха, че и много от другите му документи също няма как да са редовни. Стреснахме се и започнахме да събираме информация по въпроса. В много от случаите се сблъскахме със стена. Много от исканията ни за информация, особено към органи на Столична община, бяха отхвърлени – все едно тя е над Парламента и сама си избира дали да спазва Закона за достъп до информацията, или не… Въпреки това намерихме интересни неща.

Сред тях са времената и цените на продажбите. Корупцията е очевадна и потресаваща, дори за нас, дето живеем в България. А то е само началото! Оказва се, че след като е продала терена, Столична община не само е продължила да го води зелена площ, но и е кандидатствала с тази площ за евросредства, за поддържане и обновяване на градинки! Средства не е получила, но признанието какво всъщност е този терен – непродаваема по закон зелена площ – е очевидно.

След известно ходене и протестиране по общинските институции без ефект, на 21 август се събрахме и направихме протест край строежа. Имаше представители на телевизии, но особено отразяване нема. Единствено в сутрешния блок на bTV кметът на община Оборище Васил Цолов излъга в ефир, че на този терен никога не е имало зелена площ, и че всички документи на фирмата-строител са изрядни.

След като се поопомнихме от тази наглост, на 16 септември отново се събрахме на протест, този път пред Столична община. Пак имаше телевизии, скромно отразяване… и оглушително мълчание от страна на общината. Негласно признание, че Столична община е вътре в далаверата и е защитник на тази корупция. Единствената реакция беше, че по строежа се появиха надписи „Снимането забранено“ и работата започна на удължен работен ден и се заработи и в почивни дни. Негласно признание, че строежът наистина е незаконен, и бързат да го завършат, за да не може да бъде премахнат по съдебен път. (Оказва се, че има такава вратичка в закона – сложат ли покрива, сградата трябва да бъде узаконена, колкото и престъпно да е построена.)

След като се уверихме, че Столична община е замесена в корупцията и прикрива незаконността на строежа, решихме да се обърнем с писмо до министър-председателя, други организации, най-различни медии и прочее. (Писмото можете да намерите в колекцията файлове на линка http://www.gatchev.info/ftp/public/Nezakonen%20stroej/ . Пак там ще откриете и малко документи около тази далаверка.) Нещо обаче съм загубил вяра, че ще получим помощ и оттам – знам добре механизмите и мащабите на корупционната държава. Затова и ви моля за помощ.

Помогнете всякак, както можете. Разпространете текста на този запис, или линк към него, навсякъде в Интернет, където можете. Разпратете го на всички журналисти, които познавате, с молба да отразят случая ни. На всички политици, които познавате, с молба да ни подкрепят. (Ако имате познанства в европейски органи – чудесно!) Ако имате идеи за хора, организации или действия, които биха помогнали, пратете ми ги на grigor в сайта gatchev.info. Каквото решите, че може да е от полза, все е добре дошло!

Нека поне веднъж вземем и си помогнем. Нека поне веднъж бъдем заедно срещу корупцията, която съсипва страната ни, обществото ни и съществуването ни. На други места хората успяха да спрат незаконни строежи. Мафията зад нашия очевидно е по-окопала се, но съм сигурен – ако всички направим каквото можем, ще я победим. Не само за да не мине една корупционна далавера. А и за да се научим, че имаме силите да побеждаваме корупцията. Защото нещата в България са стигнали до степен да е или ние нея, или тя нас. Нека поне веднъж си помогнем и я победим! Защото всички сме в този кюп. Ако днес номерът мине при нас, утре ще си замине и последната зелена площ и при вас. Помогнете ни, за да помогнете и на себе си!

Благодаря ви предварително и от сърце.

58 thoughts on “Корупция – и молба към всички за помощ

  1. Делибалтова

    Сложих връзка към текста във Фейсбук. Би трябвало да стигне до стотина опитни, активни и свестни хора.

    Сещам се за сигнал към строителен контрол. Има общински, но има и държавен. Чувала съм, че действат много бързо и спират строежи до установяване на законността им, но допускам и че това е мит от далечни стари времена.

    “Господари на ефира” са друга опция.

    Reply
  2. Иван

    Господари на ефира имаха преди време репортажи за незаконни строежи в София. Единият репортаж е от 2016.07.26 за строеж в кв. “Изток” 4-ти километър. Друг е от 2016.07.29 за ж.к.”Студентски град” ул.”Пъстър Свят”.

    Потърсих зелената площ в google maps, строеж все още не се вижда и честно казано не ми е ясно къде могат да сбутат строеж.

    Григор, моля те направи повече снимки на строежа от всички ъгли и ги качи в основната статия.
    Ако можеш да дадеш линкове към репортажите, също ще е от полза.

    Иначе, не знам какво можете да направите… ако сте достатъчно хора, може да пробвате да блокирате улиците със собствените си коли, така че камионите да не могат да влезнат. Но това е хубаво да се синхронизира с медиите… защото вероятно доста бързо ще викнат паяците да разчистят.

    Reply
  3. Иван

    Адаш, Господарите са ПР-отдела на Нова телевизия. Ако строителя има някаква връзка с Нова или няма да те отразят, или ще те изкарат виновен, че и за смях…

    Reply
  4. Ели

    Тия, за които говорите искап пари, за да напроват материал. Естествено, ще отрекат, че така е било.

    Reply
  5. Ели

    https://goo.gl/WAL2FV

    ей това е мястото. Тук е предишното заведение, което хранеше предимно прокурори. И кафето там струваше колкото в мол, пък беше измита чашка.

    Reply
  6. Марин

    Излиза, че мястото е около стар (вероятно недействащ) трафопост. От снимките на Гугъл от 2012 не се вижда никаква детска площадка, а има и ограда.

    Reply
  7. Ели

    Дефакто е продадено една част през 2006-та, и останалата – през 2008. Все по тиквено време. А кандидатства за евросредства за озеленяване и площадка 2 месеца след пълната си продажба. И мисля, че май са и отделени средства, но не можем да намерим документи.

    Reply
  8. Иван

    @Ели, твърдиш че Господарите не правят репортаж без да им се дадат пари.
    Това означава ли, че сте пробвали да се свържете с тях и те са отказали да направят репортаж?
    Имате ли запис на който ви искат пари за репортажа?

    Защото едно е да си чул че са корумпирани, друго е да го установиш от първа ръка.

    Reply
  9. ttt

    Изпратил ли си материалите които имаш на бивол.бг ? Не че е най-посещаваният сайт ама поне има реномето да работи с факти/документи и да се бори с корупцията.Може и да се съгласят да публикуват нещо за случая.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Делибалтова: Благодаря! Ето това е помощ!

    @Иван: Снимки ще приложа към следващ запис. Някога мястото беше градинката пред блока ни, около трафопоста в нея. Ние бяхме насадили дървета, бяхме направили катерушка за децата… След това тихомълком общината я продаде, уж заедно с трафопоста, и новият собственик направи кафене. Насипа с камъни част от тревата (около половината, откъм блока зад трафопоста на снимките, си остана зелена площ). Възмущавахме се, но общината оставаше глуха. Накрая строежът ни скандализира окончателно.

    За искането на пари – не са ни искали рушвет, за да направят репортаж, просто искаха да ни го пуснат като платено време, нещо като реклама.

    @Марин: През 2012 вече „купувачът“ (аз бих казал „дареният“, за тази сума) вече си беше заградил площта. Че май и малко отгоре.

    @ttt: Не е лоша идея. Те са малко бавнички на реагиране, но ще ги изпратя.

    Между другото, днес беше поредният протест пред строежа. От медиите бяха само България Он Ер. Присъстваха и пак кметът Васил Цолов и архитектът на строежа. Кметът си беше точно толкова нагъл и безпардонен. Не издържах и му поисках оставката право в очите, пред камерите – отгатнете реакцията… А архитектът ни заяви, че трябвало да сме му благодарни, че облагородявал квартала. Един твърде възпитан и културен съсед се опита да му предложи като компромисен вариант там да се направи само подземен паркинг, че в квартала и без тази сграда няма къде да се паркира. Онзи отговори ухилено: „Я каква хубава зелена площ имате ей тук, пред съседния блок! Такъв хубав паркинг можем да ви направим на нея, срещу скромно заплащане!“. (Въпросната зелена площ е последната наоколо.)

    Без коментар. Но не смятам да се предавам, и всяко действие и/или идея, с които можете да помогнете, са безценни.

    Reply
  11. Иван

    @Григор, Каква беше тарифата?
    На мен това “платено време, нещо като реклама”, ми звучи точно като рушвет. Ако репортажа е платен, това трябва да се обяви задължително, а аз досега такъв репортаж не съм гледал. От време на време има едни платени промоции, където от екипа разиграват някаква реклама, но досега платен репортаж за нечий проблем не съм забелязал.

    Гледах репортажа от Новините на “BG on AIR”, даже ще си го записах. Имаше един Григор, но не приличаше на теб.
    Момента с искане на оставката липсваше. Изобщо не съм сигурен дали архитекта го показаха в репортажа. Показаха Росен Димитров – фирма Ришельо (възрастен, едър, с черно яке) и Васил Цолов – кмет на район Оборище (възрастен, едър, гологлав, с оранжево яке).

    Пламен Мирянов – управител на Артекс Инженеринг говореше от офиса си и първите му думи бяха “Направо бяха директни хората. Как вика да не ходим на протест, като ни плащат по 20 лева”. Личи си му, че е правен по същия калъп като Орешарски.

    Иначе щеше да е хубаво, ако имахте собствена камера и собствен запис от събитието, който да можете да качите. Защото едно е да го преразкажеш, друго е да го покажеш.

    В репортажа имаше и много хубав кадър на строежа, заснет от съседния блок. Достатъчно е близо, за може да си хвърляте боклука от терасата в изкопа на строежа.

    Предлагам да инсталираш една охранителна камера, която да си наблюдаваш колата. Даже я пусни да излъчва на живо в интернет. 😉

    Reply
  12. Делибалтова

    За съжаление почти нищо не съм направила, за да помогна. Дължа повече, но не съм в състояние точно сега, едва се справям с изискванията на живота.

    Една обнадеждаваща информация точно навреме: http://dnes.dir.bg/news/stroitelstvo-zeleni-ploshti-mejdublokovi-prostranstva-24330641
    МРРБ ограничава застрояването на зелените площи в градовете с промени в ЗУТ.

    Reply
  13. Делибалтова

    Актуалната информация:
    http://dnes.dir.bg/news/okean-rezervat-pingvini-sepii-24330222
    “Друга промяна в закона е увеличението на отстоянията от съседни сгради при строителството на общежития и апартхотели. “Такъв е случаят при блоковете 19, 20 и 21 в “Младост”, където спрях строителството на подобна сграда. Тя беше обявена като общежитие, което дава възможност за по-малки отстояния и по-малко паркоместа”, обясни кметът Фандъкова.”

    Значи има надежда, примерно кметицата, да спре строежа.

    Reply
  14. Ели

    Ние си приказваме, а днес е там и бетонпомпата. Някой знае ли нещо за закон, който защитава незаконни сгради, ако са излети основите?

    Reply
  15. Делибалтова

    Пробвахте ли със сигнал до строителен контрол? Мисля, че по закон те трябва да спират незаконните строежи веднага.

    Reply
  16. Марин

    @Григор, излиза че истинската случка е станала през 2012, когато са оградили парцела. В този момент е трябвало да ви светне, че нещо става и да проверите градоустройството.
    Излиза, че за да живее човек в нормална среда, трябва постоянно да е нащрек и да си следи правата. Ако има някакво, макар и малко нарушение – да започне да реагира, митингува, протестира,

    Reply
  17. Pingback: Да строим животО нов « Пещерата на неандерталеца

  18. Ели

    В сайта на бгонеър информацията от вчера е напълно сменена и стои 10-минутно интервю със шефа на стоителната фирма, който се опитва /с почощта на водещата/ да изкара нещата “някой иска да купи имота” и ние му прокарваме идеите.

    Reply
  19. sali

    Не разчитайте на телевизии. Предлагам да направите подписка ( подписите може да съберете бързо като минете по апартаментите, а не да чакате по градинки някой да мине). Внесете я в Столична община, Столичен общински съвет, Народно събрание, Прокуратура, може би има още, не знам. Ако намерите някой съветник в общината или депутат, да я придвижи по-бързо.

    Reply
  20. Иван

    @Ели, давай ликове моля.

    Аз намерих информационната емисия, и репортажа от нея е доста по-добронамерен от този който хванах във вечерната емисия. http://www.bgonair.bg/video/novinite-on-air-obedna-emisiya-27102016-g

    По BNT2 от 17:30 в “Частични местни избори” обявиха ще дискутират и темата за зелените площи. Дано имате представител.

    Иначе, тази статия е на два месеца, проблема не е от вчера. https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5721287

    Reply
  21. Ели

    http://www.dnes.bg/sofia/2016/10/27/jiteli-na-stolichniia-oborishte-otnovo-protestirat.320063

    Тук статията е препечатана в първоначалния й вид.

    http://www.bgonair.bg/reportazhi/2016-10-27/protestat-v-rayon-oborishte-v-stolitsata-prodalzhava

    Тук е фризираната статия. В кеша попадам пак на същото. Предполагам, че се грижат да трият.

    Работата е стара, да. Продадено е още през 2006. Но не му пречи през 2008 да кандидатства за европейски пари. Да не говорим за разликата в цените при купуване от общината и после, при купуване от строителната фирма. Това вони на корупция, та се не диша. Но кмет тогава е бил тиквичко и естествено, се грижи нищо да не излезе наяве от това. Писна ми да живея в това отчаяние – когато виждаш, че никакви действия не могат да спрат толкова мащабни престъпления.

    Reply
  22. Иван

    Предаването по BNT2 е само за район “Младост” и само с кандидатите. Извинявам се за шума.

    Reply
  23. Дани Петрова

    Уважаеми г-н Гачев,
    Смятах, че сте по-добър в IT средите, но изглежда и Вие, както и повечето хора писали под тази добре скалъпена, направо, ако питате мен- платена история, не си падате по четенето.
    Като жителка на района, който сте упоменали, по-скоро бих ви отвърнала съвсем кротко с тази публикация:
    http://m.24chasa.bg/Article/c/5721579

    Дано е-vestnik, които са си позволили да Ви цитират и от които стигнах до Вашия блог да бъдат така добри да пуснат реалната история, пусната и публикувана във вестник 24 часа.

    А за тези като Вас, които определено не си падат по четенето, ще подчертая отделните абзаци, на които най-вече трябва да обърнат внимание:

    Трафопост и кръчма в района на столичния квартал “Оборище” се превръщат в бойно поле. В понеделник жители обещават протест, тъй като смятат, че петното между улиците “Русалка” и “Буная” е отредено някога за детска площадка. Кметът на район “Оборище” Васил Цолов е изненадан от неочаквания отпор, тъй като на това място никога не е имало детска площадка или зелени площи. Заведението направило “нещо като градинска част с плочки”. Идеята да има задстрояване е била обсъждана, а инвеститорът имал всички необходими разрешения.

    Междувременно от строителната компания “Артекс инженеринг” разпратиха открито писмо до медиите по повод готвения протест срещу строителството.

    “Отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община и район “Оборище”, пишат от “Артекс инженеринг”.

    Според строителите парцелът между улиците “Русалка” и “Буная” е частен и никога не е бил предвиждан за детска площадка или озеленяване. Винаги е бил отреден за жилищно строителство. Предвидената сграда ще се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната – 26 м, отстоянията от съседните имоти ще са по-големи от изискваните, а за опазването на дърветата от източната част на парцела е предвидено скъпоструващо укрепване, уверяват от “Артекс инженеринг”.

    Проектът за сградата е бил съгласуван с всички институции и има издадено разрешение за строеж от главния архитект на София. В писмото се посочва също, че повече от 10 години в имота е имало заведение, а не детска площадка.

    “Инвеститорите, които ще строят, имат всички нужни документи. Намерението е обявено и са спазени всички изисквания по закон от наша страна. Имаше няколко възражения, на които отговорихме, и после не е имало никакъв проблем”, обясни пред “24 часа” още кметът на район “Оборище” Васил Цолов.

    Хората в съседните имоти твърдят, че парцелът, в който ще се строи, е бил някога общинска собственост и тогава са го отредили за детска площадка и озеленяване.

    __________

    Вярвам в това, че тролските Ви прояви, които са изцяло платени и продиктувани от определени кръгове няма да надделеят. Вярвам и в това, че истината и възмездието над сумите, които сте прибрали ще надделеят и хората няма да се вържат на поредната недостолепна история.
    Прави впечатление, също така, че пишещите са едни и същи под различни псевдоними, но с едно и също местонахождение. Странно е.

    Reply
  24. Петър Петров

    Ееее, бахти наглостта! То не стига, че краде, не стига че лъже, ми на всичкото отгоре идва у вас в хола и започва да ти обяснява какъв си.

    Reply
  25. Григор Post author

    @Иван: Охранителната камера не е лоша идея – мога да се опитам да намеря. Колата ми има нужда от наблюдение. Както я паркирам точно до строежа… 🙂

    @Делибалтова: Отново благодаря от сърце! При нас положението може би ще се опитат да го тълкуват като заварено, но все пак.

    @Марин: Уви, тогава още не бяхме стреляни зайци. Ама сега вече сме.

    @Божо: Благодаря за предаването на новината!

    @Ели: Това е интересен и многозначителен момент. Балансираното като цяло предаване бива сменено с такова, което отразява само гледната точка на фирмата-строител. И което съдържа клевети по наш адрес.

    @sali: Правим го. Вече от три месеца.

    @Дани Петрова: Господин Мирянов, не ставайте за смях по толкова лесен начин. Поне се научете да си криете IP адреса. Не че това ще ви спаси – тези с по над 30 години ИТ опит ще ви хванем винаги и по всичко. Но поне покажете някакво уважение към познанията ни. За толкова некадърен в ИТ областта ли ме смятате?

    Апропо, да не би само да ви смятам за некадърен, а всъщност да сте ИТ гений, който не мога да оценя? Все пак до IP адресите на пишещите тук имам достъп само аз, а без това е невъзможно да определите местонахождението им, за да знаете едно и също ли е или не. Или това е поредната клевета, като тази в ефир, че лично сме ви били казали, че протестираме срещу пари?

    @всички читатели тук: Правете си изводи що за човек и що за фирма са „Артекс“ и ръководителят ѝ. Включително за законността на строежите им.

    @Петър Петров: Може да е идея да си направим една колекция по какво се познава този човек онлайн и да я разпространим между сисадмините из София. Ще падне голяма веселба. 🙂

    Reply
  26. Григор Post author

    @Дани Петрова: Апропо, един жест на добра воля.

    Господин Мирянов, почистете си троянеца от компютъра. Доколкото мога да преценя, е там вече от месеци – един господ знае на кого е разпратил информацията ви. Документи, съобщения, е-майл адреси, телефони… Сложете си наистина свестен антивирус, не всеки е добър. И от мен да знаете, Safari плюс 64-битов Windows е жива покана за вирусите. Почти всяка заредена с вирус реклама ще ви ощастливи директно. Ползвайте Google Chrome, на този етап е доста по-труден за пробиване.

    Иначе в някой момент ще опищите света. И като знам привързаността ви към истината, ще ходите да разправяте как аз съм ви лепнал това или онова. Вероятно понеже някой ми е платил 20 лева…

    Reply
  27. gezatop

    @Ели
    “Ние си приказваме, а днес е там и бетонпомпата. Някой знае ли нещо за закон, който защитава незаконни сгради, ако са излети основите?”

    Такова нещо няма със сигурност.

    @Григор

    “(Оказва се, че има такава вратичка в закона – сложат ли покрива, сградата трябва да бъде узаконена, колкото и престъпно да е построена.)”

    Доколкото ми е известно няма вариант за узаконяване (освен като ново строителство) на незаконни строежи след 2003-та година.

    Иначе:
    Закона е ЗУТ(закон за устройство на територията) + наредби по съответните специалности на проекта.
    Контрола се осъществява от ДНСК.
    Общините имат някакви инспекторати които се занимават със строежи които се отклоняват от одобрения проект.

    Така че:
    Ако смятате че има нещо незаконно в проекта – ДНСК; ако е нещо незаконно извън проекта – ДНСК+общински инспекторат; желателно е да цитирате какво точно е незаконно (с цитат от нормативен акт) – частите на проекта са между 9 и 16, а ДНСК ще го разпредели на един служител, евентуално комисия от трима – да очаквате че конструктор ще намери грешка на проектант по част ВиК не е разумно.

    Последно:
    ДНСК има доста широки правомощия и дори при разминаване със закона може да поиска само преработка на част от проекта без да спира изпълнението – най-сигурния начин да си подсигурите терена е да го купите – иначе се оказвате в положението на хора, които пречат на други хора да се разпореждат със собствеността си.

    Reply
  28. gezatop

    Хмм… Докато съм писал коментара има развитие…

    @Дани Петрова

    Сграда с височина 26м предполага масивен Кинт (коефициент на интензивност на застрояването), интересно как се спазват параметрите за озеленаване…

    @Григор @Ели

    По закон строежа трябва да има информационна табела със съответния Кинт – ако може снимка…

    Reply
  29. Дани Петрова

    Григоре, изпий си хапчето и лягай да спиш.

    Така, сега отиди до Агенция по Кадастъра и виж в каква територия се намира имота и как е заведен. Мога да те уверя, че при последната справка, която като брокер извърших, имотът се намира в зона за жилищно строителство и никога, ама никога не е бил предназначен за озеленяване или въображаема детска площадка. Съветвам и другите да направят същото и да публикуват документите тук, за да се види.

    Колкото до проекта, г-н ТРОЛ на АБВ! За имота е изготвен и процедиран градоустройствен проект за изменение на плана за застрояване в периода 2013 – 2015г., и инвестиционен проект за строителството на свободностояща жилищна сграда. Проектирането е протекло през следните фази. Дословно ти го пиша, защото го чета пред себе си в точно този момент (аз за разлика от теб си проверявам всяка една документация):

    2.1 Подготвено е мотивирано предложение за допускане на устройствена процедура. Допускането е съгласувано във всички отдели в ДАГ, разгледано е от експертен съвет и е препратено към главния архитект. Главният архитект е издал заповед за допускане на устройствената процедура. Заповедта ………… е обявена на всички в квартала.
    2.2 След изтичане на законноизискуемия срок, на база на предписанията в заповедта, е изготвен проект за ИПЗ за УПИ I-67,68,69,66 , който е внесен за съгласуване в ДАГ. Проектът е обявен на всички в квартала и след обявяването, заедно с всички постъпили възраженията, е разгледан на ОЕСУТ. На основание решението на ОЕСУТ, изменението на плана за застрояване е одобрено от главния архитект на София: ЗАПОВЕД РА50-171 от 18.03.2016г. Заповедта е обявена по надлежния ред и след изтичане на законноизискуемия срок за възражения, е влязла в сила на ……
    2.3 На основание на влезлия в сила ПУП, е изработен Инвестиционен проект за Жилищна сграда. Проектът е съгласуван в ДАГ и ГДПБЗН и е издадено разрешение за строеж. Заповедта е обявена по надлежния ред и след изтичане на законноизискуемия срок за възражения, е влязла в сила на ……
    3. РАЗРЕШЕНИЯТА
    Заповедта за разрешение за строеж: БЛА- БЛА № еди кой си, еди какво си: е проверена от ДНСК, още преди стартиране на строителството. След сериозния медиен интерес са направени още две проверки на всички документи и разрешения. Заключението и на трите направени проверки е, че строежът е законен и всички свързани с него документи и процедури са изрядни.
    Както се вижда от гореописаното, всички процедури свързани със строителството са изпълнени и на всяка стъпка от устройствените процедури жителите в квартала са били уведомявани. Проектът е в съответствие с действащата нормативна уредба – спазва пълните нормативни изискуеми отстояния от границите на имота и между сградите в съседните имоти и през улица.

    Това са фактите, г-н Плащат ми 30 лева да си измислям глупости! Ако можеш, опровергай ги- ДОКУМЕНТАЛНО!

    И гледай да сънуваш другия път и номера на прашките ми!

    Reply
  30. Григор Post author

    @Дани Петрова: Господин Мирянов, може би ще ви разочаровам, но не проявявам интерес към номера на прашките ви.

    И наистина ви съветвам сърдечно да си почистите троянеца от компютъра. Освен ако, разбира се, не предпочитате актуалната ви информация да заминава експедитивно към хора, които надали бихте искали да я имат. Сигурен съм, че с вашите ИТ умения да знаете откъде под какъв псевдоним пишат, без да сте видели логове, това няма да ви е проблем.

    Между другото, не помня да сме установявали отношения, които предполагат общуване на „ти“. Не поддържам такива с хора, които си представят, че да строят незаконна сграда кажи-речи на главата на някой не може да го мотивира да протестира, но 30 лева могат. Подобен манталитет е полезен за въртенето на точно определен сорт бизнес в България, но за нормалните хора контактът с него е сравним единствено с гмуркането в обществен нужник. Чудя се с що за хора е ежедневното ви вземане-даване, та не са ви го показали по един или друг начин.

    Reply
  31. Дани Петрова

    След като документално извадих на господина всичко, той “понеже не е трол” ме блокира по IP.
    Обаче, аз нали съм инат, обичам да се ровя за информация и ето до какво успях да достигна.
    Г-н Григор Гатчев или по-скоро Г-н ГРИГОР КОЛЕВ Е ТРОЛ ПЛАТЕН ПРИ ТОВА НА АДРЕС НЕДВИЖИМИ ИМОТИ! КОЙ МУ ПЛАЩА?! – ЧЕРЕПА, КОЙТО СЕ ГОРДЕЕ С ВРЪЗКИ ТАМ! ПО ДАННИ НА БИНЮЗ ПРЕДИ ДНИ, ИЗЛЕЗЕ РАЗКРИТИЕ, ЧЕ ФИРМАТА ЧРЕЗ ТРОЛСКИ ПРОЯВИ СЕ ОПИТВА ДА ДИСКРЕДИТИРА друга фирма, занимаваща се със строителство. Става въпрос за Артекс!
    Още нещо! ИМА ЖАЛБА СРЕЩУ ГРИГОР ПОСТЪПИЛА В ОТДЕЛ КИБЕР ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! СЪЩАТА ПИШЕ СЛЕДНОТО:
    Публикация от 2012-та година: https://technews.bg/article-5716.html
    anjela
    24/04/2012 08:57
    собственикът на блог “http://www.gatchev.info/blog/?p=294” … григор гачев е проникнал в личния ми компютър с цел шантаж и заплашва да публикува в интернет личните ми данни.по негова вина компютъра ми е повреден.по какъв начин да постъпя с този „човек“
    А ЕТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ГОСПОДИНЪТ Е ВЗЕЛ ПАРИ, ПРИ ТОВА МНОГО!
    Публикувано на: 30-04-2015, 19:09
    Quote Post
    Име: Григор Колев
    Група: Потребител
    Ранг: Новопостъпил
    Мнения: 45
    Регистриран на: 17.11.10
    Търся свободен дизайнер на HTML и CSS за съвместен проект.
    Проекта е за дълъг период от време.
    За момента трябва да направим около 10 основни функции.
    Става дума за web приложение за отчитане на казина.
    Вече има клиенти които искат да се направи софтуер специално за тях и да се доработва в годините. Може да се предложи и на други клиенти.
    Основния език за разработка е Python. Проекта е много голям и има много пари в него.
    Идеалният кандидат е да има познания по Python ( за предпочитане Flask ), CSS, jinja2 template language.
    Може и начинаещ само с HTML и CSS.
    Работата е за freelancer делим 60 на 40 и каквото изкараме.
    Клиента е мн. голям и сигурен плаща редовно и без уговорки ( работя от години с него )
    Клиента има човек който да консултира разработчиците за всички проблеми свързани с бизнеса.
    Основни функции:
    Отчитане на ротативки.
    Водене на ремонти на машини.
    Работа с мн. обекти.
    Права за достъп с много потребители.
    Работа с документи.
    Отчитане на разходи и приходи.
    Водене на лицензи.
    Ако има някой свободен да пише.
    Проекта не се бърза има достатъчно време и може да се работи в свободно време.
    E-mail: grigor.kolev@gmail.com
    Григор Колев
    __________________________________
    ТОЛКОВА С ИСТИНАТА ЗА БУНАЯ И РУСАЛКА!

    Reply
  32. Дани Петрова

    И за справка, г-н Хакер, съм съвсем друга личност от тази, която ме обвинявате. И да, реално живея в Оборище. А ти си нещастник, вярвайки, че това, което имаш като информация за мен си го измъкнал от моя компютър. Понеже само в тази мрежа са 20.

    Успех!

    Reply
  33. Иван

    @Григор, откъде знаеш че пишещият не е служител на гн. Мирянов? Напълно възможно е Дани Петрова да е истинско име.
    Всъщност намерих това.

    @Дани Петрова,
    Ще ви помоля да не прилагате тактики които сте научили от вестник Пик, тук аудиторията е друга. Тук няма кой да заблудите, че виждате ли Григор или съседите му са агенти на Кадиев. Пък и изборите ще минат скоро, кандидатите няма да печелят повече дивиденти на чужд гръб.
    Всъщност, основателен е въпроса, защо вие сте започнали активната фаза на строежа точно по време на изборите.

    По същество, отговорът ви се свежда до това, че сте изпълнили процедурите в кметството, за да можете да строите в този парцел.

    Точно изпълнението на тези процедури, въпреки възраженията на засегнатите живущи, са в основата на този проблем. Не вие сте корумпираните за които говори Григор и не вашите оставки се искат.
    Вярно, Вие всъщност сте единствените които ще спечелят огромни суми пари от цялото начинание. Вие сте тези които имат финансов интерес от ‘неспазването’ на закона. Но не е луд който яде зелника, нали?

    В поста си Григор обяснява, че са му отказани документи, които има право да получи по закон. Той е публикувал това което има.
    След като разполагате с необходимите документи, защо и вие не ги публикувате?
    Няма какво да криете, нали?

    Аз може да не разбера всичко, но тук определено има хора които са професионалисти.

    Малко по-горе @gezatop поиска да разбере Кинт (коефициент на интензивност на застрояването). Ще бъдете ли така добри, поне да ни предоставите тази информация. Няма да е лоши да покажете и как сте изчислили въпросния Кинт, какви ще са отстоянията от съседните сгради и какви са изискванията по закон.

    Беше споменато, че по закон строежа трябва да има информационна табела със съответния Кинт. Явно имате възможност да печатате глупости, като забрани на снимането, но да спазите закона не можете.

    С други думи, моля предоставете документацията на строежа, но без “БЛА- БЛА № еди кой си, еди какво си:”.

    Reply
  34. Дани Петрова

    Иване, ако Гатчев спре да блокира постоянно IP-то ми след всеки един коментар написан от мен, вероятно ще мога да публикувам много неща. Колкото до това чий служител съм- хахахахаха! Да бе, работя в Артекс за 1 млн и половина, а сега завиждайте! Прави сте! 😀 Хахахаха!

    Обвинявам г-н Григор Колев в това, тъй като случайно попаднах на тази публикация:

    Georgi Kadiev сподели публикация на Войслав Тодоров.
    22 август ·
    Българските управляващи, в частност корумпираната Столична община, разбират само от протести.
    ПП #НормалнаДържава подпомага всяка инициатива и всеки протест, чиято цел е запазване на малкото останала зеленина, междублокови пространства и паркови и крайпаркови зони.
    Първа беше Младост. После Мусагеница. Сега район Оборище. Изгрев и Люлин са на път.
    Това е начинът! Да излезем на улицата и да покажем на корумпираната управляваща клика в столицата какво мислим за тях.
    После да покажем същото във всеки български град.
    Потърсете ни! Заедно ще направим България #НормалнаДържава.

    За Ваше сведение, Иване, като човек, който наистина следи всички протести, които се правят в България, само ще кажа, че интересното е, че действително протекоха по начина, по който Георги Кадиев е обявил в личния си профил.

    Интересно!

    Reply
  35. Божо

    @Григор – Мисля, че г-н Мирянов-Петрова въобще не схваща, какво му говориш. А и като гледам в какъв филм се е вкарал сам… 😀

    Reply
  36. Григор

    @Иван: По мои впечатления, в България има към петстотин жени на име Даниела Петрова. Така че определено е истинско име. По-интересният въпрос е кой стои зад него.

    Би било малко дълго (и скучно за повечето хора) да обясня ИТ подробностите как мога да науча тези неща за хората, които пишат коментари при мен. Накратко, при тази процедура човек оставя много повече подробности за компютъра си и себе си, отколкото предполага. И най-смешното е, че това не е мое дело – просто такива са особеностите на протоколите за връзка… Да, ако искам, мога да вляза в компютъра на някой като тях и да извадя каквато информация пожелая. Но не бих го направил дори ако беше законно и ми предлагаха за това много пари. В предишния си коментар написах какво е усещането от контакт с подобни.

    Искането за представяне на подробностите за строежа според мен е хабене на време. Ако в подробностите нямаше незаконни неща, нямаше да ги крият от нас. (Което няма да е за дълго. За всичко си има начин.)

    @Деси Петрова: Ако съм ви блокирал по IP, как така продължавате да пишете от същото IP? Имате и други ИТ свръхспособности освен телепатичния достъп до логове? 🙂

    За разлика от някои хора, аз не се крия зад псевдоними. Ако мога да се казвам Григор Колев, значи мога да се казвам и Васил Божков, Лий Харви Осуалд и т.н. С нетърпение очаквам да получа хазартния бизнес в България и да ме вкарат в затвора за убийството на Кенеди.

    И още нещо – блогът ми е онлайн целият. Всеки може да го прочете и да прецени що за човек съм, дори ако не ме познава. А от изявите ви тук може да прецени и що за човек сте вие. Кой от нас говори истината, а кой само клевети.

    Reply
  37. Григор

    @Божо: Имам идея. Убеден съм, че тук е само малка част от онлайн кампанията на г-н Мирянов. Какво ще кажете да издирим всички неща, които са написали / ще напишат из Нета и съберем линковете тук? Ще дава на всеки посетител чудесна информация какво представляват. И ще е добра база за догадки дали строежът, и изобщо делата им са законни.

    (Това е и причината “Дани Петрова” да продължава да не е блокиран по IP. Ако бях поставил блокаж, нямаше да може да пише тук, независимо откъде и под какъв псевдоним. Вече писах по-горе – имам над 30 години ИТ опит и знам повече, отколкото такива хора предполагат, че въобще има да се знае.)

    Между другото, това с “Нормална държава” е чудесна идея. Бях забравил, че и те имат депутат, а май и представител в СОС. Ще се опитам днес или утре да ги издиря и да им разкажа за случая. Благодаря от сърце, “Дани Петрова”!

    И поздравявам с първото вярно нещо, написано от вас тук – че в офиса ви има около 20 компютъра. Честито!

    Апропо, ще разкажете ли защо ви е да следите всички протести в България? Или поне свързаните с незаконно строителство? Тези, дето ги спряха в Младост, Подуене, Бистрица и прочее също ли са на фирма “Артекс”? Колко интересно. 🙂

    Reply
  38. Дани Петрова

    Сървърът не е намерен

    Firefox не може да намери сървъра http://www.gatchev.info/blog/

    Проверете адреса за правописни грешки, като например ww.example.com вместо http://www.example.com
    Ако не можете да заредите каквато и да е страница, проверете хардуера.
    Ако компютърът ви е зад защитна стена или прокси, проверете дали на Firefox е разрешен достъп до мрежата.

    Ти си луд! А нелепите ти лъжи мога да ги опровергая винаги!

    Reply
  39. Григор Post author

    @Дани Петрова: Предупредих ви, че имате троянец на компютъра. Доколкото ми е известно за този сорт, не създава проблеми с Интернет свързаността. Но де да знам, може да е негова по-нова версия, или пък да се е омазал. Трябва да ви проверя компютъра, за да мога да кажа със сигурност. 🙂

    Иначе, дори този ви коментар е написан от все същия IP адрес – и то през Firefox (наистина вече работите с него – поздравления!). Ако някой се съмнява, с удоволствие ще му предоставя извадката от лога.

    Ще ви напомня отново, че не сме в отношения, които да предполагат общуване на “ти”. Вече писах защо.

    @Иван: Оправих линка от предишния коментар. Инфото е наистина интересно.

    Reply
  40. Иван

    @Григор Колев Гатчев,
    Може би тази година ще спечелиш титлата алкохолик на годината.
    😉

    @Дани Петрова,
    Пропуснали сте да направите връзка между статията която сте дали и разкритията за двойствения живот на Григор. Явно Григор е роднина на Явор Колев, началника на сектор “Компютърни престъпления”. Дори е възможно това да е самият Григор. Все пак досега не сме виждали двамата на едно и също място!
    🙂 😉 🙂

    Ето ви два линка 1 2, където набеденият от вас човек, посочва че се намира във Варна.

    Изобщо, колко тъпи трябва да сме, за да ви повярваме? Ако ви плащат за това, danitkaff, определено са пари хвърлени на вятъра.

    Reply
  41. Григор Post author

    @Иван: Без да се преместя спешно в Гурмазово няма да стане! Ще побързам! (Очевидно трябва да се преместя там от Варна…)

    А за Явор Колев – виждали са ни на едно място веднъж! И плюс това, имаме съществена разлика – той е с бръсната глава, а аз съм плешив!

    🙂

    … Лудите, лудите – те да са живи!

    Между другото, вече наистина започвам да вярвам, че Дани Петрова не е Мирянов. Стилът на общуване, видът привързаност към истината, афинитетът към клевета и някои други неща са едно към едно. Но ако той си вършеше работата така калпаво, отдавна да са дали „Артекс“ на друг „собственик“.

    Reply
  42. Григор Post author

    @Дани Петрова: Днес успях да открия „Нормална държава“ – офисът им е близо до ДСК. Приеха събраните от мен документи охотно. Благодаря от сърце за чудесната идея! Дължа ви почерпка.

    Апропо, няма ли да подскажете как да се свържа и с Черепа? Че то трудно се кара вече трети месец протестиране на едни 30 лева. На всичко отгоре и вас трябва да почерпя от тях. Имайте милост към мен, горкия, иначе ще умра от глад!…

    🙂

    Reply
  43. Петър Петров

    Мисля че след като каза за „Нормална държава“, Дани Петрова не знае какво да направи. Като пръднала — нито да замълчи, нито да каже нещо.

    Reply
  44. Кънева

    Здравейте,
    Вашата публикация ме заинтригува. Предлагам Ви да пуснете кратко видео в нашия портал, за да се запознаят повече хора и да се разгласи. Каналът в сайта, в който можете да публикувате клипче по темата и кратко описание, се казва Видео сигнал.
    Поздрави Ели Кънева!

    Reply
  45. Ели

    Тази сутрин осъмнахме с “отговора” на Министерски съвет, залепен на входната врата – обвиняват Григор, че подписите са фалшиви и събирани за друго мероприятие. Болднато са подчертали, че е клеветил и го очакват съдебни мерки. Толкова за “добрия” бащица-тиквичко.

    Reply
  46. Ели

    Поправка: писмото е от Артекс. Аз просто съм била доста ошашавена и съм приела печата на Министерски съвет за входящ номер, за такъв с изходящ номер. 🙂

    Reply
  47. Григор Post author

    @Ели: Не е от Министерски съвет – от „Артекс“ е. (Подписано „от оклеветените“.) Както и следва да се очаква. От Министерски съвет само са им дали информацията. Което очевидно е и единственото им действие по въпроса за строежа.

    Твърдението, че подписите са фалшиви и събирани за друго мероприятие, естествено, е клевета. Както може и да се очаква от „Артекс“.

    Reply
  48. Петър Петров

    Я кажи Сорос по колко плаща на подпис, че не стана ясно 😀

    Reply
  49. Григор Post author

    @Петър Петров: И аз не разбрах по трийсет лева ли беше, или по двайсет. Дани Петрова, ще ми напомните ли?

    Reply
  50. Pingback: „… Щяхме да асфалтираме и лунната пътека… “ Също и всяка зелена площ между блоковете… | Valentin D. Ivanov

  51. Биляна

    Не просто е очевидна кражба от всички данъкоплатци това, ами е и наглост на всичкото отгоре! Естествено, че ще се появяват Данипетровковци – даже са малко за взетите пари. И да оставим настрана парите – няма къде да го оставим вече, бе! Градинки не останаха, трябва в мазето да ги крием!!!! Най-важното е иначе фирмата да скъсява и от данъци с разни родолюбиви благотворителни събития, които очевидно са в тон с ценностите й за запазване на българското. Българските планини, гори, дървета, само да не са в центъра на София. Ще останат само три и ще се тръби, че са укрепени с много скъпоструваща технология, за да се поклоним за таз жертва. Цинични сте, но търпението на всички хора свършва, и една градинка в момента е символ на цялата държава!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *