Правилният отговор на тероризма

Става дума за една статия в CNN, която можете да прочетете тук.

Статията съдържа доста анти-Тръмп реторика. Вярна или не е тя, бих посъветвал читателите да я игнорират. Защото статията съдържа и нещо много по-важно – истината за това какъв е правилният начин да се борим с тероризма. И авторът ѝ е професионален контра-терорист, необременен с нуждата да угажда в това си писание на избиратели или шефове. Той просто е казал истината, на която са го научили обучението и опитът му.

Вече съм писал тук преди – съвременният ислямски тероризъм не е радикализиран ислямизъм, той е ислямизиран радикализъм. Разликата е ключово важна. Ако беше радикализиран ислямизъм, забраната на исляма би могла да го подтисне. При положение че е ислямизиран радикализъм обаче забраната на исляма няма да го намали.

За ислямския радикализъм ислямът е не движещ мотив, а форма на изразяване – мотивът е радикализмът. Да му вземете тази форма на изразяване означава просто че той ще намери друга, точно както ако забраните на любител на драскането на графити достъпа до една стена, той просто ще иде да драска на друга. Ако не може да бъде ислямист, радикалът ще стане християнин, комунист, атеист, будист и каквото друго му хрумне, че може да облече в него радикализма си – тоест, всеки възможен възглед. Но няма да го изостави.

Важно ли е да правим тази разлика? Да, защото от нея зависи дали ще се сражаваме с причините да ни тероризират, или с маските, под които ни биват показвани тези причини. В първия случай при правилни действия можем да имаме успех. Във втория случай няма как да имаме успех, независимо от действията ни. От него имат изгода само тези, които имат нужда от плашило за наивните или от враг-обединител – включително на цената на здравето и живота на хората.

Толкова от мен.

18 thoughts on “Правилният отговор на тероризма

  1. Веско

    Не видях никъде някакво практично твърдение, което да отива отвъд обичайната лява реторика.

    – Враговете на Америка се усмиряват чрез приятелство, споделяне на обща кухня и шеги
    – Тръмп радикализирал враговете на Америка
    —-> Няма кой да радикализира враговете на Америка повече, от мекушавостта на Обама.

    – Средство да се спрат терористи, газещи хора с камион – стени или нищо.
    —-> Ако в Израел някой тръгне да гази цивилни с камион, няма да оживее дълго, защото същите тези цивилни ще го елиминират бързо.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Веско: Дали не си влязъл във филм, в който „обичайната лява реторика“ е врагът, и каквото прилича на него се отписва без да се възприема? Ако си ограничил инструментите си до чук, е естествено всичко да ти прилича на пирони.

    Реално тази статия е не как да спечелим враговете си, а как да не превръщаме във врагове приятелите си. С това последното Тръмп се справя впечатляващо добре. В добавка към обявяването за приятели на врагове на Америка, далеч по-заклети и могъщи от Ислямска държава.

    Въоръжено до зъби и наплашено до способност да открие огън по всичко цивилно население не е признак за добро здраве на една държава. В Швейцария населението е не по-малко въоръжено от в Израел, но не всеки ходи по улицата със зареден автомат, готов да стреля по всеки камион. Също, където се стреля по камиони лесно, камионите се бронират – ако аз съм шофьор там, моят с гаранция ще бъде, иначе ще рискувам да ме застреля първият терорист, неразпознат между другите с оръжие, или просто откачалник. А където камионите са бронирани, терористите ще газят с такива. Съветът ти е да се започне надпревара между щит и меч, а в тази надпревара победа няма.

    (Ще ми дадеш пак Израел за пример, нали? Поинтересувай се как се чувства арабското население в Израел. Мирното. Ти примерно ако си арабин, роден и израсъл в Израел, какви чувства ще имаш към него?… И после си задай въпроса защо арабските терористи там нямат свършване, както и да ги газят. И какво ще стане, когато арабите там настигнат и надминат като брой евреите – което се очаква след няколко десетилетия. Накрая, ако искаш, можеш да си зададеш въпроса и кой манталитет сра в гащите на израелците…)

    Ще се запиташ ли откъде американските служби получават най-много информация за ислямски тероризъм и терористи? От службите на ислямските държави. При сегашното отношение и президент на САЩ колко дълго време още службите на ислямските държави ще искат да поддържат добри отношения с американските, и ще се качи ли сигурността на американците, когато тези отношения бъдат скъсани?

    САЩ са почти беззащитна държава, ако започне война на тяхна територия. Почти нищо в инфраструктурата им не е предвидено за такъв вариант. Нямало е нужда – навсякъде между тях и враговете им има техни съюзници, които те защитават. Започне ли война, тя ще се води на територията на съюзниците им… Какво обаче ще стане, когато Тръмп отблъсне съюзниците си и ги принуди да станат съюзници на враговете на САЩ? Или когато продаде сигурността им на заклетия си враг срещу популистки временни политически отстъпки, както се готвеше преди да избухне скандалът за руските връзки на екипа му?

    Това всичкото също ли е лява реторика, Веско? Ако ти изглежда така, може да е добре да се замислиш над еволюцията си. Обикновено до такива глупости и слепоти стигат хора, които са брутално притиснати от живота и търсят отдушник в алтернативни реалности. В някои от тези Земята е плоска, или ГМО и ваксините са отрови, или света го управляват рептили и го заплашва планетата Нибиру… Други звучат по-малко комично, но продължават да нямат много общо с истинската. И любителите им в крайна сметка също се превръщат в контингент на някой ориентирал се измамник. Както „сините якички“ в САЩ – на Тръмп.

    Reply
  3. Веско

    Какво обаче ще стане, когато Тръмп отблъсне съюзниците си и ги принуди да станат съюзници на враговете на САЩ? Или когато продаде сигурността им на заклетия си враг срещу популистки временни политически отстъпки, както се готвеше преди да избухне скандалът за руските връзки на екипа му?

    Това е точно така. Тук нямаме никакво разминаване (надявам се). Тръмп е опасен поради тези причини. Но… нали статията не обсъждаше Тръмп… Нали въпросът не беше за Тръмп?
    Позволи ми да съм против Тръмп, но да ме отвращават и неговите опоненти. Чиято “високоморална” идеология, точно защото няма общо с реалността, го докара на власт.
    Брекзит и Тръмп, стремежът към изолация, сигурно са провокирани от Русия, но те отговарят и на това, че хората в тези държави са се уморили от друг вид лъжи, вече им се гади от тях.

    Реално тази статия е не как да спечелим враговете си, а как да не превръщаме във врагове приятелите си.

    Това просто не е вярно. Пасажът, който обобщих, се отнася точно до това как да запазим добри отношения с враговете си, вражеските култури и държави.

    Съветът ти е да се започне надпревара между щит и меч, а в тази надпревара победа няма.

    По същата логика вратата ти не бива да има ключалка, защото това ще провокира изобретяването на по-добри шперцове, което пък ще принуди да се надпреварваш с това… Компютърът ти също не бива да има анти-вирусна защита, защото тя ще провокира изобретяването на още по-добри вируси…
    Да забраним и антибиотиците, сещаш се защо, там дори основанието е доста по-силно.
    Ползваш софизъм.
    Ползваш го, защото звучи морално и успокояващо.
    Това не го прави верен.

    Поинтересувай се как се чувства арабското население в Израел.

    Нека първо започнем от това, че там въобще има такова население, че се и увеличава, и може дори да ги удави, както казваш.
    Това арабско население в Израел се чувства много по-добре от… липсващото (прогонено) еврейско население от коя да е ислямска държава… и по-добре от… арабското население в коя да е ислямска държава (която не е Израел). Имат много повече свобода и по-добър живот.

    И после си задай въпроса защо арабските терористи там все нямат свършване. […] Накрая, ако искаш, можеш да си зададеш въпроса и кой манталитет им сра в гащите на израелците…)

    Кой манталитет? Десетилетните им опити да търсят примирие и компромис, които са срещани с война от страна на всички около тях?
    Фактът, че “израелците” са принудени да се борят с хора, които използват децата си като жив щит и цивилните си като жив щит?
    С врагове, при които омразата към евреите е издигната до религиозна проповед, която се преподава още на 4 годишни деца?

    Нещата стават много по-ясни, ако си дадем сметка, че ако Израел хвърли оръжията си и се откаже да се бие, ще последва пълен, безмилостен геноцид върху Израел. Докато ако враговете му хвърлят оръжията си и откажат да се бият, а и ако (не думай!) решат и да имитират единственото цивилизовано общество около тях, за тях ще последва не геноцид, а разцвет за тях.

    Хайде няма да казвам коя партия в САЩ е на твоето мнение, и обвинява Израел за отбрана, която трудно би могла да бъде по-морално и човечно изпълнена, без да доведе до гибел на Израел. Няма да казвам и кои медии изкривяват новините за Израел. Щото, нали, като казвам “левичарско” и олеквам. (Въпреки че и екстремното дясно в САЩ мрази евреите и вярва в разните им там конспирации.)

    ***

    Няма да се съглася и с още едно нещо – че идеологията и религията нямат значение. Разбира се, случайният психопат или отчаян, изолиран, гневен младеж – убиец си търси идеология, която да му позволи да убива. А този, който му дава оръжие и план, следва свои прагматични цели. ОК. Но това по никакъв начин не променя факта, че определени идеологии (ислям, християнство, комунизъм, нацизъм) са по-смъртоносни от други. Това, че имат беззъба форма, не ги прави безопасни, така, както джобното ножче не е по-малко смъртоносно, само защото може да го сгънеш. Рано или късно се появява някой, който да го разгъне.

    Във всеки случай, няма да е лошо да избягваш да говориш за моята еволюция, както и аз да говоря за твоята. Аз може да съм всякакъв – невротичен, агресивен, отчаян, стремящ се винаги да подкрепям “странни” убеждения, които не се ползват с широка популярност, но това е ad hominem и нищо не прибавя към дискусията. А и интроспекцията е нещо, с което прекалявам, тя е като един голям тумор при мен и трябва нарочно да я държа в някакви рамки, така че няма смисъл да ми я препоръчваш.
    Всеки може да е самокритичен, но ако няма правилните факти, няма да стигне далеч. Отделно от това, интелигетнтните хора са способни на самозаблуди, на които обикновеният човек не е способен сам по себе си. И т.н. Затова “кой какъв е и защо такъв е” са празни приказки, и не водят до никъде. Нека се въздържаме от тях. Всеки може да каже на другия “Ти не живееш в реалността”, но това нищо не означава само по себе си. Никой не е защитен от индоктринация. Можем само да се опитаме да признаваме грешките си, когато ни ги показват.

    Reply
  4. Божо

    “Ще ми дадеш пак Израел за пример, нали? Поинтересувай се как се чувства арабското население в Израел.”
    А как се чувства еврейското население в арабските страни? Опа! Няма такова!
    Арабин може да живее и работи в Израел. Обратното не е възможно.

    Reply
  5. gezatop

    @Божо

    “А как се чувства еврейското население в арабските страни? Опа! Няма такова!
    Арабин може да живее и работи в Израел. Обратното не е възможно.”

    Това не е вярно. Евреите в Тунис, поне преди десетина години, бяха няколкостотин хиляди и над 50% от населението на остров Джерба.

    Reply
  6. Веско

    @Божо

    Арабин може да живее и работи в Израел. Обратното не е възможно.

    Да де, и аз това написах.

    Но явно те са си виновни. Явно не са проявили достатъчно “диалог с тези, които възприемаме като наши врагове; приятелство към тези, които не са като нас; споделени шеги; общности, прегръщащи различията си; споделяне на храна и кухня” и т.н., стандартните мантри на “демократите” в САЩ.

    Reply
  7. Веско

    Впрочем, ако сваляш някоя много красива арабка в мулти-културния свят, може да установиш, че дори и тя да си пада по теб, за да правите секс, трябва 1) да се ожените с благословията на родителите й, 2) ти също да приемеш исляма и 3) за предпочитане и ти да си арабин. Аз бих се раздвоил много в тази ситуация да избера между желанията на половата си система и нежеланието на ума ми децата ми да бъдат индоктринирани религиозно.

    Това е интересно – религията е мем, който се разпостранява по полов път и окуражава собствената си репродукция. Атеистите не се размножават толкова успешно. Атеистите трябва да знаят с какво си имат работа, обаче, а не да индоктринират себе си и децата си с друг вид лъжи, за това че е възможна общност с култура, която целенасочено се капсулира и разширява.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Веско: Напълно съм съгласен, че някои от опонентите на Тръмп (Демократическата партия) са преки виновници за появата на Тръмп. Трябваше да коригират грешката на Рейгън преди тя да е изкривила обществото, но не го направиха. Но Тръмп използва и други тенденции, които не зависят от тях – например загубата на работни места поради автоматизацията и прогреса. (9 от всеки 10 изгубени работни места за „сини якички“ в САЩ се дължат на тези две тенденции.) Моралността и идеологията нямат нищо общо, освен в главите на Heritage Foundation – а напоследък и в техните не. Изучаването на феномена Тръмп им поотвори очите.

    Никоя от арабските държави не смята себе си за враг на САЩ. Единствената ислямска държава, която си го приписва, е Иран – и за нея САЩ е враг номер две, враг номер едно са арабските държави. И има много сериозна разлика между това да си сложиш ключалка и това да унижаваш съседа, който те пази от крадци. Едното води до повече сигурност, другото до по-малко.

    Да, арабско население в Израел има и се увеличава, но не благодарение на еврейската държава. Да си арабин в Израел е малко по-добре, отколкото да си негър в апартейдова Южна Африка, но не с много. Във всяка друга държава по света арабите живеят несравнимо по-щастливо, отколкото в Израел. Има израелски араби, които се изселват оттам другаде – да си забелязал обратен поток? Няма и да забележиш.

    Прогонено от арабски държави еврейско население за последните 50 години почти няма. В някои от тези държави евреите живеят почти толкова зле, колкото арабите в Израел, и някои се изселват в Израел. Но тези държави са изостанали, фундаменталистки и нетолерантни – а Израел е много просветен и толерантен, нали?

    Като слушам обясненията ти как враговете на Израел използват децата си и цивилните като жив щит, се сещам какви неща са се разправяли официално за евреите преди не чак толкова време. Ама в нацистка Германия, естествено… Да, има места, където араби учат децата си от малки да мразят Израел. Примерно в бежанските лагери. Случайно да знаеш, че да се внасят в тях детски играчки беше разрешено чак след скандала около „Нави Мармара“? Внасянето там дори на одеала все още е строго регулирано от израелските власти. А строителни материали, дори най-невинни, са забранени за внос и до момента, и полусрутени преди 30 години при израелските навлизания къщи и досега са неремонтирани, понеже няма с какво. Какво очакваш от палестинците в тези квартали, да обичат Израел ли? Ние тогава трябва да обожествяваме Османската империя и Василий Българоубиеца!

    Също, минавал ли си някога през квартал на харедим в някой израелски град? Ако си арабин, шансът ти да излезеш оттам е минимален. Познавам лично жена, еврейка, която е била гонена и замеряна с камъни в такъв квартал, защото е била без забрадка и по къс ръкав (макар и с дълга до земята пола, в 40-градусова жега). Когато това става в Саудитска Арабия, се възмущаваме, нали? Или в палестински лагер… Тези фанатици какво основание имат да мразят арабите? Направили са им нещо, или какво?

    Да, ако Израел се разоръжи едностранно, няма да му се пише добро. Познай обаче защо! Преди 70 години, при създаването му, арабите наоколо бяха достатъчно необразовани, за да нападат от национализъм и фанатизъм. Днес повечето вече не са – но междувременно Израел си е заработил тонове омраза. Много от тези араби разбират, че Израел трябва да се защитава, но не разбират защо е нужно да мачка арабското си население, и го мразят заради това.

    Ливан, който е арабска държава, беше „перлата на Близкия Изток“ дълго време преди да се създаде Израел. И щеше да остане, ако не беше постоянно разкъсван от противоположните интереси на големите регионални сили. Очевидно не е само до желание да бъдеш демократичен, нали?

    Говоря за твоята еволюция, защото ме безпокои – с това дали не си попаднал в същия капан, както и много други мои познати. Останалото по темата не е за коментари в блог.

    Между другото, по темата за красивата арабка: да, в много арабски държави трябва да си мюсюлманин, за да се ожените. Впрочем, в Израел ситуацията е аналогична. Там не съществува граждански брак – единственият признат от държавата е религиозният, а той се сключва само между евреи. Ако единият от двамата не е евреин, им се налага да ходят до чужбина (християните обикновено ходят до Кипър), за да сключат там брак. (Израел признава сключените в чужбина бракове.) Я пак за примера, който арабските държави трябвало да следват?

    Между другото, във всички арабски страни има еврейско население, в някои никак не малко. Във всички тях то се е заселило, докато са си били арабски. Примерно турските евреи (Турция не е арабска страна, но все пак е мюсюлманска) са основно бежанци от християнска Испания. Докато в Израел няма нито един арабин, заселил се там след 1948 – всички са заварени отпреди това. Изводи?

    Не ми вярвай за всичко това – провери го. Ако се окаже вярно, замисли се.

    Reply
  9. Веско

    Трябваше да коригират грешката на Рейгън преди тя да е изкривила обществото, но не го направиха.

    Америка се била възстановявала от Рейгън и неговия кошмарен Рейгъномикс. Освен това той е бил хомофоб, каза ми сестра ми единствената супер релевантна информация, която знае за него 😀
    Този, който всъщност се възстановява (и успя да се възстанови) от Рейгън са КГБ и ДС.
    Рейгън е последният велик американски президент, и ако имаше начин да живее в добро здраве 120 години и ако имаше начин да управлява и сега, нямаше да сме в тази каша. Пред Рейгън може само да сваля шапка, а защо не и да направя малък олтар със свещи до снимката му.

    Като слушам обясненията ти как враговете на Израел използват децата си и цивилните като жив щит, се сещам какви неща са се разправяли официално за евреите преди не чак толкова време. Ама в нацистка Германия, естествено…

    Гриша, това са лесно проверими ФАКТИ. Като човек на фактите, който не си сочи източниците, ще те оставя да ги ровиш сам.

    Какво очакваш от палестинците в тези квартали, да обичат Израел ли?

    По това, което описваш (и доколкото го разбирам), със същата логика ЕС и САЩ трябва да отменят икономическите санкции срещу Русия.

    в много арабски държави трябва да си мюсюлманин, за да се ожените. Впрочем, в Израел ситуацията е аналогична.

    Да, знаех си, че ще ми споменеш за това, но то няма общо с проблема, който поставям.
    ОК, евреите също са общност, която също се изолира и с това си създава проблеми. Е, и? Моят аргумент си стои. Анклавите в първия свят – също.

    Примерно турските евреи (Турция не е арабска страна, но все пак е мюсюлманска) са основно бежанци от християнска Испания.

    Знам за тях. Избираш период и място, които са далеч от това, за което говорим. Нека се върнем в сравнително скорошно време.
    Наскоро срещнах свидетелства, както от румънски, така и от руски бивши хора от службите, че омразата към евреите и като цяло дестабилизацията на ислямския свят идва от СССР, които се надяват да направят революция и там. Вярно, революцията става по-друга, отколкото са мислели, но те пак си печелят своето, защото ролята им винаги е била да дестабилизират света.
    Каквато и да е причината да се стигне дотук, фактът е, че едната страна е движена от религиозна омраза, дори и някой (предполагаме кой) им е “помогнал” да се озоват там.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Веско: Защо ли това мнение за Рейгън ми прилича на религиозност?

    Реално Рейгън не е направил абсолютно нищо за рухването на СССР и съветския блок. Тяхното рухване беше предизвикано от вътрешни икономически причини, които нямаше как да бъдат повлияни отвън. Всички обяснения как Рейгън качил военните разходи на САЩ и СССР не издържал, отговарят на религиозните нужди на авторите си, но не и на реалността.

    Срамотата тук е, че човек с толкова независимо и влагащо собствена преценка мислене като теб, се е отпуснал до равнище, близко до това на нововербуван от секта. Мисля, че и можеш, и заслужаваш много повече.

    За фактите как враговете на Израел използвали децата си като жив щит – да, сигурен съм, че е имало такива случаи. Точно както на немалко места най-жестоките полицаи в еврейските гета и концлагери в нацистка Германия са били евреи. Единственото, което доказва това, е че отрепки се раждат сред всяка група хора – нещо, което знаем от много преди Израел да съществува.

    Логиката за отмяна на санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия не я виждам. Виждам обратната. Ти къде я виждаш?

    Аргументът ти, че някои арабски общности се самоизолират, си стои (и съм съгласен с него). Но аргументът, че арабските държави трябва да последват примера на Израел, отива където му е мястото.

    Фактът, че едната страна е движена от религиозна омраза, не стои, понеже не е факт. Стои фактът, че сред всяка от двете страни (Израел и арабите) стои много омраза към другата. Стои също фактът, че и в двата случая в омразата няма нищо религиозно – и в двата случая е причинена от не-религиозни вражди. И стои фактът, че сред всяка от двете страни едно сравнително голямо мнозинство облича тази омраза в религиозни дрехи, понеже така му е най-лесно и изгодно.

    Reply
  11. Веско

    Не, не е доказателство, че отрепки се раждат сред всяка група хора. Нито, че двете групи са съпоставими по омраза.

    Хамас изстрелва ракетите си от райони с цивилни постройки. И когато цивилните са предупредени от израелската армия да се махат оттам, ТЕ ГРУПОВО се качват по покривите.
    Оттам крилатата фраза, че Израел пази своите хора с ракети, а Хамас пази своите ракети с хора.
    Израел не би сложил своите собствени хора по своите собствени покриви като жив щит.
    Израел също така не би осъществил геноцид, иначе веднага би убил цивилните по тези покриви – нещо, което съм убеден, че другата страна веднага би направила, ако можеше. Израел е цивилизована държава, всички й държат сметка за най-малката стъпка накриво, и армията се стреми да намали цивилните жертви в конфликт, в който другата страна умишлено слага цивилни като жив щит, възползвайки се от хуманността на противника и виждайки я като слабост.

    Също така, за хората, които жертват децата си, отново подценяваш религията. В Иран нали имаше момченца, дето ролята им е да се взривят като мъченици на минното поле, за да разчистят пътя на истинските войници? Това, разбира се, може да го проследиш до религията, а религията може да я проследиш до биологията – ако някой умира с увереност, защото за награда получава много девици в Рая, явно някой друг за негова сметка получава много девици на Земята.

    Що се отнася до ролята на Рейгън, Гари Каспаров, шахматният шампион и руски дисидент, автор на “Winter is Coming”, разобличил много отдавна Тръмп като руски агент, има сходно отношение към Рейгън – като допринесъл за краха на Съветския Съюз със своите блъфове и безкомпромисност – и заради скорошното си увлечение по написаното от Каспаров, започнах да чета повече за Рейгън. Но нямам енергия да нищя и това.

    Накратко, това, което ми прави впечатление е, че позицията ти е класическата позиция на масовите американски медии. Американците отдавна са най-добрите производители на пропаганда и лъжи срещу себе си. В почти всяка американска игра, развиваща се в модерен свят или близкото бъдеще, злодеите са “корпорациите”, военно – промишленият комплекс и т.н. Разбирам защо мислят така, както и защо не могат да видят по-далеч от носа си, но не мога и не мога да приема това, че докато 20-ти и 21-ви век са видели немислимо по-зловещи злодеи, американците искат да разядат себе си, защото са “зли”, “колонизатори”, “робовладелци”, и с охота петнят имиджа си пред себе си и света. ОК, често действат като слон в стъкларски магазин, и грешат – подкрепят не когото е трябвало. Това не ги прави по-зли, както обичат да се самобичуват. Ако Израел имаше същото отношение сред населението и медиите си, нямаше да оцелее дълго. Ти сам беше написал в наръчника за емиграция в Канада, че малцинствата там са “свещена крава”. Ами, на някои “прости” и “озлобени” хора явно им е писнало да се самобичуват и да дават площ за наглостта на враговете си.

    Reply
  12. Веско

    P.S.
    Да не забравяме, че американските, шведските, британските и т.н. медии никога не разказват ясно и открито за престъпленията, извършени от членове на малцинства, за да не нагнетяват етническа омраза. Съответно масово организирани (от роднини и приятели – мюсюлмани) отвличания и изнасилвания като тези в Rotherham биват покрити от медии и учреждения, за да не се стигне до скандал. Или пък, пълнолетни изнасилвачи от ислямски държави се представят за непълнолетни и се отървават с това да изнасилват 14 до 16 годишни ученички, без да получат сериозно наказание, по-различно от “общественополезен труд”. Това, разбира се, няма да го видиш в mainstream-a, но има доста такива новини, и скептични сайтове като snopes не са ги опровергали като фалшиви.
    Няма дори да започвам да разнищвам това, че “полицията в САЩ безмилостно убива негри” – мисля, че знам за последните 4 големи случая, и в 4-те случаят не е бил такъв, какъвто го дават по телевизора. Но медиите правеха всичко възможно дори престъпници да превърнат в жертви, стига да са от правилната раса, и да отговарят на одобрения от Партията светоглед, докато обратния случай – чернокожи, изтезаващи бял заради расата му – никога не стигна до същия отзвук. Нито други случаи с расово мотивирани убийства, и изнасилвания на бели от черни.
    Моето единствено обяснение е, че левичарите се нуждаят от изолирани, зависими малцинства, както тук при нас се разчита на гласовете на малцинствата при избори.
    Затова и в UK примерно лично видях повече отстъпки за тях – като стаи за молитва, понеже толкова често се молят… Наскоро научих и за масовата продажба на т.нар. HALAL месо, при което на животното му бива прерязано гърлото, за да е угодно това на Аллах. Свободен пазар.
    Русия, разбира се, се възползва от настроенията, и ги канализира за свои цели, но не тя ги е създала.

    Reply
  13. gezatop

    @Веско

    Това с халал (и кашер при евреите) месото вероятно е свързано с разваляне на храна и хранителни отравяния, не толкова с някакви прищявки на богове…

    Reply
  14. Григор Post author

    @Веско: Двете групи са напълно съпоставими по омраза. Познавам и предостатъчно араби, и предостатъчно евреи, така че знам историята и откъм двете страни. За различните хора тя е много различна, но заедно описанията им дават цялото.

    Проблемът с Хамас и ракетите е, че в Израел които и да са араби контролират в някаква минимална степен единствено жилищата си. А ако тези жилища са в бежански лагер (където цялата територия е жилищна), цялото население мигновено отива да ги пази, ако се очертава някаква причина да бъдат бомбардирани. Просто защото иначе после няма да има с какво да бъдат ремонтирани – вносът на строителни материали в тях е забранен. В тези лагери единственото, което не струва пукната пара, е животът на обитателите им – и положението е такова благодарение на Израел. Задай си въпроса защо не си чул Израел да е обстрелван с ракети от жилищна територия, която не е бежански лагер. И защо радикали като Хамас на практика царуват в тях, докато във все пак по-свободния Западен бряг не са толкова силни.

    Нормално и редно е армията на една държава да бъде контролирана и държана отговорна, когато причинява цивилни жертви. Това важи и за всяка арабска държава. Ако палестинците имаха държава, щеше да важи и за тяхната армия.

    Не зная откъде идва информацията, че в Иран има момченца, обучени за атентатори-камикадзе. Не знам обаче случай терористичен акт да е извършен от иранско момченце, и това ме кара да се усъмня в тази информация. От друга страна, в почти всяка окупирана през Втората световна страна – като правило християнска – е имало диверсии (погледнато от другата страна – терористични актове), извършени от деца, и страните се гордеят с малките си герои. Нали?… Сериозно ли би очаквал палестинците да са народ, различен от всички други, и да няма такива деца? А с какво точно ще промият главата на съответното дете винаги се е намирало – справка отново историята на Втората световна.

    За Рейгън – изчел съм десетки митове за ролята му в сриването на Съветския съюз, но никой от тях не е издържал елементарна сверка с фактите. Ако трябва да посоча западен политик, който заслужава адмирации, това ще е за мен Анжела Меркел. Далеч е от идеална, но за разлика от Рейгън и Тачър, не е намотана около нечии комплекси легенда.

    За американците по традиция опасност номер две са корпорациите, а номер едно – правителството им, откакто САЩ съществува. Това е причината населението там да е значително по-активно и неконформистко, отколкото в повечето други страни по света. Иначе казано, това е основата на свободите им. Това отношение е направило страната им тази, в която искат да емигрират най-много хора по света. Изчезне ли, това ще е знак, че са тръгнали към крах, и много американци го разбират. Тези хора са сериозна част от опозицията на Тръмп, въпреки че някои от тях са иначе републиканци.

    За отношението към малцинствата – точно сега имаме отчаяна нужда да се научим да ги зачитаме и уважаваме. Да, това отношение е не математическа линия, а широк спектър – затова в някои случаи е прекалено (а в други е недостатъчно). Да, неизбежно е да има малцинства, които злоупотребяват с него, точно както пък части от мнозинството са злоупотребявали с липсата му. (Османската империя от Гюлханския хатишериф нататък е пример за това, добре разбираем за българина – на хартия той е равен на османеца във всяко отношение, ама на практика нещата са доста различни.) Случаи, когато расово мотивирани престъпления на черни към бели стигат до съда, има в САЩ предостатъчно (в другите западни страни не съм следил, но предполагам, че и там). И съдебните журита, като правило изцяло черни, обикновено са безмилостни към престъпника в такива случаи. Целта е именно тези малцинства да се интегрират – затворени в себе си и зависими ги прави остракирането им. Нуждата да се научим да ги зачитаме и уважаваме служи на именно тази цел.

    Най-нормално е да се продава халал месо. За кашерни храни не си ли чувал? Търговията с тях е официална от столетия. Само че кой знае защо категорията хора, която аз наричам за себе си „поддръжници на Рейгън и Тачър“ не се дразнят от тях – дразнят се от халал месото. Естествено, без да се замислят за двойния си стандарт дори ако им бъде наврян в очите.

    Reply
  15. Веско

    За Иранските мъченици, имам предвид войната между Иран и Ирак от миналия век, в която самоубийствената саможертва е била на почит.

    Ще помисля и ще разгледам това, което ми каза, звучи убедително. Освен за Рейгън, разбира се. На богохулствата не бива да им се дава шанс да доведат до размисъл. 🙂

    Reply
  16. gezatop

    @Григор

    “Не зная откъде идва информацията, че в Иран има момченца, обучени за атентатори-камикадзе. Не знам обаче случай терористичен акт да е извършен от иранско момченце, и това ме кара да се усъмня в тази информация.”

    Не става дума за атентатори-камикадзе, а за деца участващи във военни действия.

    Сигурен съм че съм чел оригинална статия по въпроса от иранска гинеколожка, която впоследствие е била и министър, но не успявам да я намеря. Намерих това:

    https://medium.com/matter/what-started-the-biggest-population-boom-in-history-1909ce55ada2

    Горе-долу преразказва статията, като добавя и малко детайли за международното положение.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Веско: Войната е съвсем различно нещо, поне за мен. Буквално не съм чувал за нападната държава, в армията на която да не са се биели и деца, и да не са били обявявани за герои, ако загинат.

    @gezatop: За деца участващи във военни действия наистина съм чувал предостатъчно, включително от страна на Иран или на други предимно ислямски държави. Но това не е приоритет само на ислямските държави.

    Статията е интересна – има някои неща, които не знаех за Иран. Подозирах, че трябва да има нещо такова, но от подозрения до факти…

    Reply
  18. Митко

    През април 2016 “Kurzgesagt – In a Nutshell” направиха видео на тема “Safe and Sorry – Terrorism & Mass Surveillance”.

    Видеото обсъжа ползите и вредите от следенето като метод за борба с тероризма.

    Уви изглежда спам филтера премахва всяко съобщеие с линк към Ютуб. Това е третия ми опит да постна тук, този път ще е без линк.

    Ако знаете английски и темата ви е интересна го потърсете.

    (Григор: Линкът е https://www.youtube.com/watch?v=V9_PjdU3Mpo)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *