За уринотерапията… и подобните.

Моя добра позната наскоро ми писа един е-майл. Скалъпих ѝ отговор, набързо, неподреден и неизчистен. После се ядосах на себе си – не се пише така претупано на човек, когото уважаваш! Реших да ѝ пратя подобрена версия. След това ми хрумна, че сигурно и други хора биха ме попитали същото. И отговорът, вместо в е-майл към нея, се появява тук.

—-

> Здравей, Гриша.
>
> Предварително се извинявам за безумния въпрос и ако го считаш за толкова
> налудничав, че не заслужава вниманието ти, можеш да не отговаряш. Честно
> да си кажа и аз го смятам за такъв, но не мога да се въздържа да не те
> питам какво ти е мнението.
>
> Ще започна с това, че според мен от чисто еволюционна гледна точка няма
> как да е станала грешка при развитието на бозайниците така, че организмът
> на всички ни да се пречиства от отпадъчни материали и токсини посредством
> отделянето на пот, урина и фекалии.
>
> Затова ми е интересно откъде и на какво основание се появиха — прощавай,
> ама преди малко видях наименованието на специалността; добре, че бях
> седнала — “уринотерапевти” и защо, аджеба, препоръчват на хората да пият
> собствената си сутрешна урина.
>
> Даже чух определение за уринотерапията като “върховна форма на
> хомеопатия”.
>
> 🤣🤣🤣
>
> Ох, извинявай. 😂😂😂 Не мога. 🤣🤣🤣
>
> Та, ако искаш, кажи си мнението.
>
> Поздрави,

Привет,

Естествено, урината – сутрешна или друга – не съдържа нищо, което да е полезно за човешкия организъм. В твърде екстремни условия човек може да я пие заради водата в нея, но това рядко удължава живота с повече от ден-два.

Реално, светът напоследък е пълен с хора, които не могат да се почувстват на мястото си и реализирали се, и имат усещането, че нямат минималната необходима обществена позиция. Че положението им в обществото е несигурно, те не могат да разчитат на него и са заплашени от мизерия, лошо отношение и/или други неприятности. Последният запис в блога ми е точно за такива – и мисля да пиша и още, но все не намирам време и енергия.

В минали времена тези хора също ги е имало, и вероятно са били същият процент в обществото, ако не и по-голям. Тогава обаче борбата е била най-вече за базово биологично оцеляване. Имаш ли го, имаш защо да си щастлив. Нямаш ли го, те няма. Затова и процентът им в обществото не е бил значителен. Когато ситуацията е ставала по-добра, процентът често е ставал значителен, и това най-често е било причината за упадъка на това общество. (Древен Рим е един пример. Древен Египет е друг…)

Изглежда, че това качество на хората, когато бъдат обединени в общество, се оказва „слабо място“, „дефект в дизайна“ на обществото. Вероятно еволюцията може да се справи с него, като промени някои баланси в мозъците ни. (Основно баланса на социалната удовлетвореност. Когато е изместен към нисък, хората се борят повече. В условия на недостиг на блага това е от полза. Когато обаче базовите блага са налице, вредата започва да превишава ползата…) Но еволюцията ще има нужда от милиони години за целта, така че няма смисъл да чакаме на нея.

Причините човек да се чувства социално неудовлетворен са най-различни. Някои хора са мързеливци и/или некадърници. Други имат физически или интелектуални проблеми, които им пречат. Трети живеят в общества, които подтискат инициативата и свободата на индивида. (Именно там този ефект е най-масов.) Четвърти са родени с твърде нисък такъв баланс на мозъка, или „се разболяват“ от него в някой момент. (Примерно заболяванията от депресивния спектър сравнително често дават такъв ефект, понякога далеч преди заболяването да се прояви разпознаваемо. Нерядко този ефект за цял живот остава единственият признак.)

В крайна сметка проявата е една и съща – човек почва да търси някаква вътрешна опора, която да го крепи. Обикновено опорите са два типа. Единият е непоклатим и всеправ авторитет – божество, фюрер, патер фамилиас, светло бъдеще… Другият е нещо, което дава на човека специална стойност, прави го значим сред другите, че и повече от тях – невероятни умения, тайни и могъщи знания, необясними способности, принадлежност към група „специални“ / „избрани“… Така човекът получава възможност да се чувства по-значим и с по-сигурни позиции в обществото. Реално, естествено, той вместо това вписва себе си в категорията, за която Тери Пратчет казваше: „И тези хора карат коли и гласуват, а някои притежават оръжие…“

Някои хора улучват в търсенето си натрупване на реални познания или умения, или пък попадат на някой, който разбира ситуацията им и им помага. В повечето случаи обаче намерената опора дава някаква стойност или дори изобщо съществува само в представите на човека. Иначе казано, тя формално е вид неадекватност – тиха (или не толкова тиха) лудост. (Моля те, не го бъркай с психично заболяване. Повечето психично болни, които познавам, си пият лекарствата и възприемат реалността адекватно – те не са луди. Докато доста хора без диагноза се водят нормални, но реално са неадекватни – луди – до степен да са опасни за себе си и околните.)

Защо тогава е толкова разпространена, особено напоследък? Когато такива луди се съберат в група, те си дават един на друг подкрепата, от която се нуждаят. Бог може да няма, но общността на една църква винаги ще помогне на закъсалия сред тях – уязвимостта и несигурността му намаляват. Земята може да не е плоска, но плоскоземецът се чувства по-добре, когато го смятат не за луд, а за по-знаещ от другите – социалното му признание расте. Да, само сред плоскоземци, но ако те са основната му социална среда…

А Интернет даде възможност да се комуникира с целия свят. Допреди 50 години вярващите, че Земята е плоска, най-често бяха изгубени сред масата нормални хора. Неадекватността им носеше минуси вместо плюсове, и това ги насочваше да се освободят от нея и да търсят адекватни начини за интегриране… Сега обаче и най-шантавият луд лесно намира себеподобни в Интернет. И участието в групата им му дава усещане за интегрираност и оттам сигурност – лудостта му се превръща в (субективен) плюс вместо минус. Така че където има Интернет, лудостите пламват като чумна епидемия в средновековен пренаселен град.

Групите луди не само разпространяват лудостите върху здрави (но податливи) хора, но и ги задълбочават у вече полуделите. (Съжалявам за неделикатния термин – точен е.) Като правило те смятат здравите за ненормални или промити („sheeple“), и виждат опитите да им се помогне като опити да бъдат „промити“ и „заробени“. Това създава у околните съответното отношение към тях – като към тежко луди – и ги излага на подигравки и друго открито негативно отношение. А това засилва у тях усещането за липса на свое място, нестабилност и заплаха, и оттам необходимостта да вярват още по-разпалено във фикс-идеята си. И да се изолират още по-силно от здравите, и съответно от шанса да получат обратна връзка от реалността.

Усещането за вътрешна заплаха поради неприспособеност не е от ясно очертаните усещания. Много хора изобщо не осъзнават, че ги движи именно то. Преобладаващият процент от другите го осъзнават в някаква степен под някаква форма, но не могат да я дефинират достатъчно точно, за да им даде база за вземане на реално полезни мерки. Затова тези хора са напълно способни, за да го облекчат, да правят неща, които всъщност са крайно неадекватни – дори в области, в които те са специалисти. Има лекари, които искрено вярват в хомеопатията (освен че има измамници в престилки, които просто правят пари от нея). Има инженери и физици, които искрено вярват, че ще изобретят или вече са изобретили вечен двигател. И навсякъде е пълно с избиратели, които искрено вярват, че поредният Путин, Орбан или Тръмп ще ги спаси. Необходимостта им да вярват, че морето може да се подкваси, и Фюрерът знае как и ще го направи за тях, се оказва по-силна от базовия здрав разум.

Също така, това усещане е изкривена проява на инстинкта за самосъхранение, и затова е изключително трудно да бъде преодоляно от разум или логика – особено когато те му противоречат пряко. Никоя нормална майка не би поила детето си с пикня и не би го мазала с кравешки лайна – но ако вътрешното усещане за несигурност я е довело до вярване в уринотерапия, „народни рецепти“, антиваксерство и подобни, тя ще го върши и ще защитава тези си действия агресивно. Нерядко дори очевидна заплаха за живота на детето няма да я спре, нито ще е способна да види как от истинско лечение детето ѝ се оправя, а от нейното се влошава, независимо колко очевидно е. На http://www.gatchev.info/blog/?p=2073 можеш да прочетеш за малко такива случаи – а има още много.

Или пък никой разумен човек не би подкрепял президент като Тръмп, но фанатично вярващите в за каквото той твърди, че се бори, ще са готови дори да воюват за него. Никакви факти, че той кани чужди държави да се месят в Америка, или ѝ вреди по друг начин за своя изгода, няма да бъдат повярвани от тях, независимо колко добре са доказани. И, както той обича да се хвали, дори да застреля някого, те няма да трепнат – ще се разколебаят единствено ако той ги „предаде“, ако влезе в противоречие с фикс-идеята им. (Което той няма да направи, защото има нужда от гласовете им, и нищо чудно да планира да използва оръжията им.) Точно както на времето образованият и културен немски бюргер масово е подкрепял Хитлер заради обещанието, че ще го изтръгне от разрухата след Първата световна война и ще направи Германия отново велика. И както масовият нискообразован и беден руснак сега масово тъгува по Сталин, при който „олигарсите са ги разстрелвали и пращали в Сибир“, и т.н. Както казва принцеса Амидала, „ето как загива демокрацията – под бурни ръкопляскания“.

По тази причина тези вярващи могат да бъдат и много опасни. Те са таргетът на всеки измамник, който се е досетил какво обещание те искат да чуят, или знае как да ги уплаши, така че да потърсят закрила от него. Съответно, те са средството той да реализира мераците си. А мераците и амбициите на хора, готови да лъжат другите в очите за лична изгода, рядко са читави или полезни за другите… Положението е такова във всички мащаби – от най-малък, примерно телефонни или улични измамници та до най-голям, примерно правителства и държавни глави.

Нещо повече, в съвременния свят измамниците често добре знаят, че вярата на зомбитата в тях се държи на вътрешната безизходица на тези зомбита. Затова, докопат ли се до власт, те често правят каквото могат, за да засилят тази безизходица. Примерно, ако сериозен проблем в съответната държава е бедността, те се грижат тя някак си все да не се оправя. (Естествено, заради злите вътрешни врагове, които пречат – и трябва да бъдат елиминирани с желязна ръка, до последна капка кръв. Зомбитата ще го подкрепят.) Или пък, ако основна карта им е ксенофобията, те бързат да скарат страната си с всички други и да съсипят имиджа ѝ, така че сънародниците им да започнат и реално да бъдат остракирани и гледани с неприязън от чужденците.

Най-лошото е, че съществуват организации, за които използването на хора като „актив“ (инструментариум / пушечно месо / материал) за постигане на целите им, е част от работата им. За руското военно разузнаване например напоследък това е основният начин на работа (неговата основна дейност е не събирането на информация, а навреждането на потенциалния враг, по възможност чрез полезни идиоти сред собствения му народ.). Съответно, тези организации старателно разработват и използват това, което се нарича „социално инженерство“. А златоносната жила на социалния инженер са именно типът зомбита, които описвам. Така че те стават опасни не само за себе си и околните, или дори за целите си народи, а и за страните си.

(Помниш ли „Синия кит“? Онази „игра“ на предизвикателства за деца, която започва със закъсняване за час в училище, минава през по-сериозни неща, и свършва със самоубийство? Официално тя изобщо не съществува, особено в Русия, където бяха преобладаващият брой случаи. И случаите, разбира се, също не съществуват, всичко е медийна измислица… Само че аз познавам два такива случая. И познати руснаци, на които вярвам, са ми разказвали как опити да се разучава какво е станало се сблъскват с непоколебимо и отлично координирано противодействие от „няма такива служби“-те. Затова подозирам, че може би това е бил експеримент на въпросните служби – как работят едни или други методи за управление на управляеми…)

Дори без измамници, които да поемат юздите им, тези хора продължават да са опасни. Над 90% от съвременните терористи – ислямски, крайно десни, крайно леви… – спадат именно към тях. (Останалите 10% се делят горе-долу поравно между антисоциални психопати / социопати тип 1 по Дейвид Хюм, болни от психози и иначе нормални хора, които обаче са преживели твърде крайни неща.) Немалък процент от преуспелите хора, които обаче не са способни да осъзнаят богатството и осигуреността си и трупат пари по всякакви начини, докарвайки хиляди до мизерия, са също такива. Пак такива са най-често този тип адмнистратори от най-различни нива, от министър та до охранител в община, които не могат да спрат да се изживяват като дерибеи и постоянно изпитват вътрешна нужда да командват другите и да им демонстрират, че са над тях.

За справяне с проблемите, които създават тези хора, често се предлагат наглед логични, но всъщност напълно неадекватни мерки. (Особено от измамници, които обещават да се борят с причиняван от такива хора проблем, но всъщност търсят как да го запазят.) За справяне с терористите се предлагат брутални мерки срещу свободата на хората, омраза към всички различни, и т.н. Срещу алчните богаташи – комунизъм, експроприация и прочее. Срещу наглите дерибеи в обществени институции – граждански тероризъм… Естествено, никое от тези решения няма да сработи – няма как. Това е проблем на общественото здравеопазване, и може да бъде решен единствено с неговите средства.

Как може да се реши проблемът? Страдащите от този проблем по същество са болни, които не са намерили своето лечение. Като начало, правилно диагностициране на проблема. След диагнозата трябва да следва преценка доколко болният е опасен за себе си и околните. Следва подходящо лечение (а за опасните за себе си и околните и принудителна хоспитализация, ако е нужно). Обикновено добър курс широкоспектърни антидепресанти е чудесно начало на връщането на тези хора към реалността и основа за тяхна успешна интеграция в обществото. Той трябва да бъде последван от психотерапвтичен курс с цел да разреши вътрешните проблеми на пациента, и особено неспособността му да се интегрира в обществото. При много пациенти вероятно ще се наложи и последващ курс за придобиване на умения, които ги правят ценни и полезни за обществото. При пациенти с по-сериозен органичен мозъчен проблем може да се наложи постоянно лечение. При редки случаи, които не се повлияват от лечението, може да се наложи дори перманентна хоспитализация.

Такава методология без съмнение може, и вероятно ще бъде използвана на много места срещу политически опоненти и други неудобни за вече установил се диктатор хора. Всъщност, опитът с нея идва предимно от точно такива ситуации. Той е един от примерите как комунизмът може да използва принципно добри идеи за зли цели. (Други примери за това са комунистическото / пост-комунистическото правителство, съд, отбранителна система, имитация на свободен пазар и т.н.) Затова е важно да се вземат надеждни мерки, че в тази система ще попадат реални болни с нужда от здравна помощ, а не политически опоненти… Какви точно трябва са – не знам. Но знае ли се това дотук, може би има как да се определи и какви предпазни мерки пък срещу него са нужни. 🙂

Григор

22 thoughts on “За уринотерапията… и подобните.

  1. Валентин

    Това за „синия кит“ не е ли теория на конспирацията?

    Не е ли по-вероятно това да е просто случаен мем, създаден от някой аматьор меметик или от непросветен човек, напълно случайно?

    Защо им е да създават мем за масово поразяване и да изучават ефектите му след като такива меми има създадени по естествен път (не целенасочено) или са пуснати от някакви луди, а не от секретни държавни организации?

    Няма логика нормални хора да пускат меми за масово поразяване по същата причина, поради която не пускат биологични оръжия и атомни бомби просто ей така.

    Reply
  2. Валентин

    Това за Тръмп може да бъде разбрано от някой неправилно. Може някой да си помисли, че развиваш теория на конспирацията, че Тръмп всъщност е новия Хитлер/Сталин.

    Което не е съвсем без аргументи – той вече застреля човек. Не собственоръчно, беше направено с дрон. Но той е натиснал метафоричния бутон. И затова не го обвиниха, обвиняваха го за някакви глупости (и го оправдаха).

    Reply
  3. Григор Post author

    @Валентин: Аз познавам две семейства, пострадали от този мем. И мога да разпозная построена къща от купчина сринали се камъни.

    За Тръмп – всяка дума на всеки може да бъде разбрана от някого по всякакъв начин. Това не е повод да не казвам каквото е наложително да бъде казано.

    А за Касем Солеймани не ми е особено тъжно. Да, беше изключителен военен и нелош семеен човек. Но по неговите ръце има кръв на хиляди хора, много от тях невинни цивилни – и щеше да има и още. Той беше един от много малкото хора, за които съм съгласен, че е по-добре да ги няма… И да си президент за съжаление означава понякога да трябва да вземаш такива решения. Конкретно за това мога само да поздравя Тръмп.

    Reply
  4. Делян

    Ваксинирането с безопасни версии на мемовете помага според мен – също както уиндоус потребителите бързо се научават да ползват антивирусни, и да не цъкат на всеки попаднал им линк и диалогов прозорец (или пък научават къде е най-близкия нърд/сервиз, който да им преинсталира уиндоса)…

    Reply
  5. Делян

    Колкото до древния Рим и упадъка му, странно защо, но си мисля, че обезценяването на парите им, лудите императори, безкрайните войни, и разпростирането им над територии на които нямат никакви права, приемането на не-римляни за граждани и разводняването на римската култура със тези на завладените народи, и употребата на робски труд (съответно стагнирането на развитието на технологиите), стратифицирането на обществото на хипер богати Крез-ове и хипер бедни плебеи, сигурно имат далеч по-голяма роля за упадъка им, от това колко римляни са вярвали, че земята е плоска понеже са го чули във форумите им, или че кръвопускането може пък да не е най-добрия метод за лечение на главоболие…

    Reply
  6. Делян

    @Григор, интересно ми е, какво са правели родителите във въпросните 2 семейства, докато челядта им е действала все по-налудничаво?
    Защо тези хора не са предупредили децата си, да не вярват на всичко което четат в Интернет и извън него, и да внимават когато говорят с непознати?

    Reply
  7. Делян

    @Григор – какво би казал за тест за психопатия, задължителен за всички обществени длъжности?
    Полицаите например ходят на психотестове редовно.
    Не виждам защо политиците, кметовете и общинските съветници да правят изключение?

    Reply
  8. Делян

    IQ тестовете също биха били полезни, макар да знам, че са загубена кауза – ще елиминират твърде много хора.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Делян: Абе някои уиндоус потребители никога не се научават. (И по мои впечатления голямата част от тях спада към точно същите хора, които и иначе не им работи антивирусът.)

    За древния Рим – обезценяването на парите им и лудите императори (и императорството изобщо) са пряко следствие от описаната глупост на средния римлянин.

    За „разпростирането над територии, на които нямат никакви права“ – в епоха, когато правото се определя от силата, това звучи като в добрия случай не особено премислено изказване.

    За „приемането на не-римляни за граждани и разводняването на римската култура с тези на завладените народи“ – това е чудесен пример как опасен съвременен мем изкривява преценката за древността, и често и способността за преценка по принцип.

    За „употребата на робски труд (съответно стагнирането на развитието на технологиите)“ – робският труд е неизбежен етап от развитието на цивилизацията, точно както например парната машина (и горенето на въглища с всичките му последствия) е неизбежен, освен в научната фантастика, етап от развитието на технологиите.

    За стратифицирането на обществото съм донякъде съгласен – в известна степен то е полезно, но премине ли я, започва да става вредно. Проблемът тук е пък, че е неизбежно следствие от свободата. Много трудно е да създадеш законодателство (или друга кодификация на обществените отношения), което хем позволява изискваното от свободата стратифициране, хем пречи то да нарасне твърде много. Обикновено включва мерки, които са непопулярни сред всички или почти всички видове немислещи (а те са обикновено над 90%).

    Като го сумирам, начинът на мислене и формиране на светоглед зад някои от изказаните мемове е всъщност демонстрация какво разлага обществата и в крайна сметка разрушава цивилизациите.

    За въпросните семейства – в едното изобщо разбраха, че нещо с тинейджъра им не е наред, чак при опита за самоубийство. Опитът не успя на косъм. В другия случай – когато детето им се опита да подпали училището и беше пратено в ТВУ. И в двата случая родителите бяха започнали да търсят откъде иде тая тенденция, и бяха се натъкнали в единия случай на записки в дневник, а в другия на сайта в Интернет (вече не помня кое в кой от двата случая беше)…

    За тестовете за психопатия – един Тръмп примерно би го взел безпроблемно, достатъчно интелигентен е, за да знае защо и как да го излъже. Не толкова интелигентните така или иначе не успяват да излъжат избирателите, поне в свободни страни с приличен процент мислещи хора. Страни с глупави избиратели обикновено са достатъчно корумпирани, за да може психопатът да си купи евтино добър резултат от теста… Принципно е възможно, някаква полза вероятно ще има, но далеч не каквато биха очаквали много хора.

    За IQ тестовете – зависи къде ще се пусне летвата. Но бих предложил тест за правоизбирателство – който не покаже минималната необходима способност за преценка на политици и партии, не бива да има право да гласува. Точно както без минимални способности за шофиране не бива да има право да кара кола, дори в най-свободните страни. Ако например човек вярва, че „силната ръка“ опазва свободите на хората, или че допускането на имигранти съсипва обществото, очевидно няма минималните необходими способности за преценка.

    Едно свястно общество съществува, за да е от полза на хората – да си опасен за обществото в него значи да се опасен за хората. Затова свястното общество няма право да допуска свободата да бъдеш такъв – тя е в крайна сметка свобода да отнемаш свободата на другите в рамките на това общество. Който държи да има такава свобода, трябва да е редно да напусне това общество и да си потърси друго, или да живее извън общество.

    Reply
  10. JJ

    Григор здравей,
    Интересно ми е да чуя мнението ти като лекар за коронавируса. Толкова ли е страшно наистина или е поредната грипна истерия, раздухвана ни от жадни за паника инфо агенции.

    Reply
  11. Делян

    Добре, да приемем, че съм инфектиран от съвременните мемове, които ми замъгляват съзнанието.

    Сега какво следва според теб?
    > Страдащите от този проблем по същество са болни, които не са намерили своето лечение. Като начало, правилно диагностициране на проблема. След диагнозата трябва да следва преценка доколко болният е опасен за себе си и околните. Следва подходящо лечение (а за опасните за себе си и околните и принудителна хоспитализация, ако е нужно). Обикновено добър курс широкоспектърни антидепресанти е чудесно начало на връщането на тези хора към реалността и основа за тяхна успешна интеграция в обществото. Той трябва да бъде последван от психотерапвтичен курс с цел да разреши вътрешните проблеми на пациента, и особено неспособността му да се интегрира в обществото. При много пациенти вероятно ще се наложи и последващ курс за придобиване на умения, които ги правят ценни и полезни за обществото. При пациенти с по-сериозен органичен мозъчен проблем може да се наложи постоянно лечение. При редки случаи, които не се повлияват от лечението, може да се наложи дори перманентна хоспитализация.

    Според теб, 3 пъти прочитане на “Ортодокс” или гледане на 100 клипа на Галена & Фики (като например YT Hash: RM96XQ7X6b0 ), ще бъдат ли достатъчни да ме откажат от идеята, че рибата се вмирисва откъм главата, и че управляващата класа и медиите са предимно съставени от долни лъжци? Или ще трябва да мина и на клозапин в добавка? А може би ще трябва да се преместя и в някой преобучителен Китайски център за Уйгури, за да е по-ефективно и цялостно лечението?

    Би ли развил цитирания параграф малко по-обстойно? Мисля, че ще бъде интересно не само за мен като засегнат, но и за редовите ти читатели.

    p.s. предния ми опит да постна този коментар, го хвана цензурата. Редактирах го малко, за да няма пряк линк към ютюб.

    Reply
  12. Делян

    Колкото за тестовете за психопатия, има и обективни такива, базирани на fRMI – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4059069/ , които не са само въпросници за попълване… Дали могат да се манипулират и те – сигурно, но предполагам ще е по-трудно от просто заучаване на шаблонни отговори на шаблонни въпроси и попълването им.

    Reply
  13. Григор Post author

    @JJ: Ако коронавирусът се обърне на световна епидемия, никак няма да е приятно. Ако не се намери лечение за него, ще има десетки, може би стотици хиляди умрели. Засега обаче няма признаци нещата да са тръгнали натам.

    Положението е малко като с рака. Ако развиеш рак, това ще е много лошо. Но реално всеки ден в тялото ти милиарди клетки стават ракови – просто тялото се справя с тях, така че на този етап няма нужда от паника.

    @Делян: Цитираният параграф според мен е напълно достатъчно развит. Но ще се постарая подробно:

    Не, няма нужда да бъдеш лекуван от мнението, че рибата се вмирисва откъм главата, и че управляващата класа и медиите са предимно лъжци. Нито пък от идеята, че 2х2=4, или че Земята се върти около Слънцето. Но имаш нужда някой да ти каже директно, че си имаш и заблудите си, и някои от тях са взети на въоръжение като инструмент от хората, на които им е работата да манипулират хора чрез заблудите им. Идеята колко ужасни са мигрантите е една от тези заблуди. Идеята, че една култура се разводнява от други култури, също.

    Ако това те успокоява, и аз съм минал през предостатъчно заблуди, и вероятно си имам и към момента. Но съм благодарен, когато ми посочват моите. И ако посоченото нещо не съм го изпробвал за заблуда вече десетки пъти, всеки път с категорично отрицателен резултат, го изпробвам отново, по различни начини и старателно. С ясната мисъл, че за да го вярвам, значи то запълва някаква нужда в мен – и трябва да я открия и да погледна нещата от гледна точка, която няма тази нужда, за да разбера заблуда ли са, или не. И ако се окаже, че наистина е било заблуда, да преценя дали не е добре да се отърва от тази нужда. На кой му трябва backdoor в OS-а?

    За тестовете за психопатия – да, съществуващите не са никак лоши. Но при практическо приложение в корумпирана обстановка вероятно няма да са толкова ефективни. Вероятно някои ще продават манипулирани тестове, други ще заучават шаблонни отговори, трети ще вършат още други неща… Отделно, корумпираната среда ще се бори много организирано и ефективно срещу въвеждането на такива тестове. Затова смятам идеята за много разумна, но към момента и мястото (България) непрактична.

    Reply
  14. Делян

    Уточнение за протокола: не смятам, че мигрантите са ужасни.

    Смятам обаче, че има кукловоди, които изкуствено създават и дирижират мигрантските потоци за свои собствени цели.
    Примерно за да намалят социалната кохезия в дадено общество, за да не може то да се противопоставя единно на запланирани действия, които са в негов ущърб, за да могат да насъскват различните групи в обществото и по етнически признак една срещу друга на принципа “докато двама се карат, трети печели”, или с други думи “разделяй и владей”. Поддържането на заплащането за определени видове труд на ниско ниво, понеже има свеж приток от хора отвън, готови да работят в мизерни условия и конкуриращи се с местните работници, също е вероятно важен мотив за кукловодите.

    Идеята, че една култура се разводнява от другите е мое наблюдение – ти колко хора познаваш, които в ежедневието си носят потури, гайтани и имат шевици по дрехите си? В моето ежедневие, броя е 0, с изключение може би на Коледа, Богоявление в Калофер и Сурва, но дори и тогава, само преките участници носят традиционните български дрехи.

    Може да го наречеш еволюция и развитие на културата вместо разводняване, но фактите са си факти – преди 100 години броя на уникалните култури дори само в Европа, е бил значително по-голям отколкото е сега.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Делян: Да, такива кукловоди има. Този момент с намаляването на социалната кохезия и насъскването на различните етнически групи една срещу друга го гледахме в България през 1980-те, когато социализмът почна да закъсва. Викахме му „възродителен процес“.

    Към момента използването му за поддържане на заплащането на труда на ниско ниво не ми е известно да става някъде. Ако ставаше, би си личало по огромно приемане на хора с търсени професии отвън, далеч отвъд границата на просто задоволяване на търсенето, чак до масивно презадоволяване – тогава е, когато заплатите почват да спадат. По начало приемането на хора с търсени професии е естествено, неизбежно и от полза за всяко общество, така че до границата на пълно задоволяване на търсенето е полезно и се реализира естествено без нужда от кукловоди. Засега не забелязвам тази граница да се преминава, или дори достига където и да е; има едно-две много дребни изключения, които са далеч под нивото, което би реализирал такъв кукловод.

    Носенето на шевици и прочее по дрехите е елемент, който лесно се появява или изчезва от културата. Било е време, когато го е нямало, и той е дошъл отнякъде да „разводни“ тогавашната ни култура. В това отношение да се боиш, че културата ни се разводнява, е все едно да се боиш, че старееш, без да ти хрумва, че без това няма как да живееш.

    Много от изчезналите елементи в културите никак не са приятни. Зазиждането на живи хора в сгради, че „да станат здрави“, е било част от българската култура, за чието изчезване не съжалявам ама изобщо. Същото за много други части и от нашата, и от други култури. Да, изчезнали са и много безвредни или дори полезни елементи, но без да изчезват и те, нямаме истински жива еволюция, а без нея нямаме изчезване на вредните елементи. В това отношение има много какво да се говори и мисли, но нещата не винаги са еднозначни.

    Reply
  16. JJ

    Григор, благодаря за отговора.

    Тъй като съм предвидлив човек и винаги съм готов за worst case scenario, ако се случи в нашия район както е в Италия в момента липсата на продоволствия и медицински материали може да е по-опасна от самия вирус. Та си мисля да си подготвя една аварийна аптечка, която в случай че отпадне като необходимост да даря впоследствие на нуждаещи се :

    Какво би препоръчал като лекар да има вътре имайки предвид оскъдната информация и знания които имаме за болестта – мислих си по две банки физиологичен разтвор и глюкоза, венозни системи 2бр, витамини, две шишета спирт, евентуално нещо за температура и силен антибиотик. Ако можеше да посъветваш и да подготвиш хората какво би направил като списък.

    Reply
  17. Григор Post author

    @JJ Ако нямаш подръка човек, който може да поставя системи и банки, ползата от тях е колкото от кола, ако никой не знае да я кара. Най-лечебната им употреба ще е да биете с тях вируса по главата…

    Иначе, в аптечка в къщи е добре да има (и извън епидемии) известен запас от стандартни лекарства, и известен запас от каквито лекарства използват хората в дома. Първото може да включва шишенце спирт, парацетамол и/или аналгин, малко превързочни материали, може би тубичка гентамицин и тубичка дефламол. За антибиотик не съм сигурен – ако човек е склонен към настинки, е добре да добави нещо подходящо. Второто е според хората.

    Reply
  18. Делян

    Цитат от кратък, но поучителен филм (YT hash 1grn6oQ9jNg):
    “Ако изплашиш щраус – ще си скрие главата в пясъка. Ако изплашиш таралеж – ще се свие на кълбо, така че бодлите ми да стърчат във всички посоки. Ако изплашиш жена – ще отиде да си купи нова шапка.”

    А може и маска за $99 ( https://www.cbsnews.com/news/gwyneth-paltrow-face-mask-on-plane-amid-coronavirus-outbreak-contagion-instagram/ ) …

    Reply
  19. Делян

    Добрата новина е, че пролетта дойде, така че Корона-чан и останалите простудни и грипни вируси, ще трябва да почакат до следващата година.
    Слънчевата светлина е най-добрия дезинфектант. Включително и за медийни истерии.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Делян: Абе не съм убеден, че ще изчакат – но да видим.

    А за светлината ми прави впечатление, че е от полза само където има зрящи…

    Reply
  21. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Консерваторът и алт-консерваторът

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *