За металицензирането

Най-сетне докарах статията си до състояние да може да бъде показана пред хора. (Това изобщо не значи, че е изпипана както трябва, нито пък че непременно идеята й е ценна.) За който се интересува – http://www.gatchev.info/articles/bg/metalicensing.html. Има я и в linux-bg.org.

Причината да човъркам въпроса беше безпокойството, че една от най-силните страни на свободния софтуер – общата база код, от която може да се черпи свободно – се фрагментира юридически, чрез различните лицензи, и така силата й се губи. А наличието на много различни лицензи е не само недостатък, но и предимство. Мислех си – няма ли как предимствата му да се запазят, а недостатъците да се минимизират? Така ми хрумна тази идея.

Не знам дали е истински добра. Бих се радвал, ако се окаже, че е. Но ако не е, няма да тъгувам особено. Ще съм се борил както съм умеел, ще съм допринесъл с каквото съм могъл. Това е, което има смисъл… Поне аз виждам нещата така.

Бих се радвал на всяка критика, без значение дали е похвала, или оплювка. Някои критики (както похвали, така и оплювки) сигурно ще бъдат много умни, точни и на място. Други може би ще бъдат много глупави. Ако обаче авторите им са дали от себе си каквото са могли, те ще са стояли на някаква невидима барикада рамо до рамо с мен. Ще са се борили, както са умеели, и ще са допринесли с каквото са могли.

А това е може би дори по-ценно от това непременно да сътвориш нещо велико и гениално. Няма как всички да сме гении, и с един замах да решаваме проблемите на света – светът ще стане прекалено хубав ;-). Но можем да изберем от коя страна на барикадата ще застанем – а това е, което е истинският избор.

Поне за мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *