Александър Литвиненко (Анна Политковская – 3)

Литвиненко е бивш полковник от КГБ. Критик на Путин, подобно на загиналата от ръката на “неизвестни убийци” журналистка Анна Политковская. Като по-предпазлив от нея, той избяга в Англия, когато започна да критикува някогашния си шеф. Сигурно е сметнал, че Русия няма да му е достатъчно безопасна (Политковская го потвърди с живота си).
След като Политковская загина, Литвиненко реши да се опита да разследва смъртта й. И бягството в Англия се оказа недостатъчна защита.

Преди две седмици неизвестен човек му съобщава, че разполага с данни за убийството на журналистката. Двамата се срещат в лондонски бар, хапват суши, и Литвиненко получава документи с имена на хора, които е възможно да бъдат замесени в убийството… а може би и още нещо, за което не подозира.

Само няколко часа по-късно Литвиненко усеща, че му е зле. Отначало нещата напомнят обикновена вирусна инфекция. Симптомите обаче се влошават, прибавят се и нетипични – косопад, главоболие, конвулсии… Преди няколко дни Литвиненко е приет в болница по спешност. Диагнозата: отравяне с потенциално смъртоносна доза талий, настъпило около деня и часа на гощавката в бара.

Талият е тежък метал, чиито соли предизвикват отравяне с горните симптоми. Освен това водят до трайни увреждания и деменция – точно както диоксинът, с който беше отровен Юшченко. (Дали идеята не е харесала на някого?) И както и фармакологично чистият диоксин, талиевите соли са изключително трудни за намиране. С тях обикновено разполагат само работниците в някои специализирани промишлени производства. И, разбира се, тайните служби.

Друго предимство на талиевите соли за отровителски цели е, че приличат на вид на обикновена сол, и нямат вкус, мирис и цвят – тоест, лесно се пробутват с храната. Дори няма нужда тя да е мазна, както за диоксина, за да се резорбира добре.

Още не е ясно дали Литвиненко ще остане жив. Дори да остане, със сигурност няма да е здрав и енергичен като преди – талият трови по-трайно от диоксина. Британските служби разследват случая, но надали нещо ще излезе на бял свят, поне докато Англия или ЕС не се скарат с Путин. А това надали ще е скоро, Европа е енергийно зависима от Русия, поне засега.

Въпросът е как това се отразява на нас, тук, в България, по домовете ни. Дали Политковская и Литвиненко са някакви далечни никои отникъде, или са гаранти на свободата и добруването на нас самите. Дали когато мечката играе у съседите, нашият двор е недостъпен за нея.

Когато тровят хората, решили да бъдат съвестта на околните, нещата винаги са страшни, дори ако не се знае кой точно и как точно ги трови. Дали ще е талий в сушито, диоксин в супата или рицин в сачма, изстреляна от чадър, няма значение. Изпълнителите могат да са различни – но идеята и манталитетът са едни и същи. Защото принадлежат на едни и същи кукловоди. С едни и същи идеи за нас – и за тези, които им пречат да приложат идеите си върху нас.

Казвал съм го неведнъж, ще го повторя пак. В Русия в момента се надига… не, не сталинизъм. Бериевизъм. Но този път няма кой да елиминира сегашния Берия. Путин е, който елиминира другите. Известните поне ги забелязваме, за тях се пише. А колко ли други, по-обикновени? Десетки? Стотици? Хиляди?… Ако генерал Лебед – помните ли го? – се върне от онзи свят, сигурно би могъл да разкаже доста. А и на този свят има предостатъчно, които могат да разкажат по нещо, но скоро вече няма да могат.

Време е да го разберем. Време е да го знаем. Начело на Русия в момента стои един нов Берия. Не бъде ли спрян, ни чака каквото щеше да чака СССР, ако Берия беше успял да вземе властта. Без значение, че сме в България. Апетитите на такива хора не знаят граници. И други техни качества също.

Написах по-горе “не бъде ли спрян”. Това не е точната дума. Точната е “не го ли спрем”. Защото ако не ние, няма кой друг. Абстрактни сили, заинтересовани да го спрат, няма. Ние сме, които сме заинтересовани той да не дойде “на гости” някоя нощ, под едно или друго лице. Спасението ни е единствено и само в наши ръце.

19 thoughts on “Александър Литвиненко (Анна Политковская – 3)

  1. Pic

    Сигурно имаш някакви неизвестни нам доказателства, че Путин е виновен, а?

    Reply
  2. Григор Post author

    @Pic: Точно така. Поклонниците на Дюма ги наричат “доказателствата на абат Фариа”. А стрина ми от село им вика “като видиш магарето на съседа си в царевицата, да можеш да се сетиш после кой я е опасъл”.

    Reply
  3. Victor

    Chel sam edna kniga ot Litvinenko… Nyakak ne mi se iska da povyarvam, che ne e bil dostatachno predpazliv i zaradi tova sa uspeli da go otroviat.

    Reply
  4. Edelweiss

    И понеже не ти се иска да повярваш, че може да е бил недостатъчно предпазлив, предполагаш какво – че се е натровил сам ли?

    Reply
  5. Eneya

    Това звучи невероято, да си призная честно. Като от евтин филм, пълен с “конспирации”.
    Хъм.

    Reply
  6. Божо

    >”Това звучи невероято, да си призная честно. Като от евтин филм, пълен с “конспирации”.”

    Кое по-точно?
    А аналогията с Берия се подсилва и от факта, че Литвиненко не можа да се спаси и в Англия, както и да речем Троцки в Мексико.

    Reply
  7. Pic

    Ами то затова стрина ти си е на село, а не във върховния съд.
    Иначе любимият ви Литвиненко е писал, че Путин пиел кръв като Хитлер и бил педофил (според журналята) без естествено да посочи и едно доказателство, ама нали трябва да се продават книжлетата.

    Reply
  8. Zoran

    Факт е, че историята се повтаря и почерка ясно сочи в една посока. Честно казано не ми е ясна функцията на тайните служби, независмо дали българските, руските или нечии други. От US филмите знам, че службите бдят и се грижат за спокойствието на обществото, предпазвайки го информацията за вражеските заплахи. Изглежда ни създават една Матрица за спокоен живот, но този филм сме го гледали и знаем как свършва. Явно системата им е допуснала Неовци, но въпроса е кой е Оракула.

    Reply
  9. Жилов

    Никак не е невероятно, Eneya – казва ти го човек, който мрази конспиративните теории. Хората, които разследват и говорят истината, пречат на Бога, на господарите и на търговците.

    Жалко е, че го научавам оттук, дотолкова съм се изолирал от събитията.

    Как се отнасят официалните медии към тези събития, Григоре? Среща ли се някъде анализ, подобен на твоя?

    Reply
  10. Ikew

    Съвсем сериозно и без ирония питам какво според теб може да направи всеки от нас?
    Колкото и ярка факла да запалиш, сенките няма да изчезнат. А нападенията идват от там…
    Освен да съберем пари за хитмен и да го пратим на путин… Което надали ти допада като вариант 🙂

    Reply
  11. Григор Post author

    @Victor: Боя се, че е бил.

    @Eneya: Уви, и други потвърждават, че наистина са го отровили.

    @Божо: Аналогията с Берия според мен идва най-вече от това, което Путин прави вътре в Русия, а не извън нея.

    @Pic: Стрина ми е щастлива, че не е във върховния съд. Там щеше да трябва по цял ден да казва на бялото черно и на черното бяло, а сега спокойно говори истината… А че Путин бил пиел кръв като Хитлер – искам да видя къде Литвиненко го е писал. “Любимият ни”… А на теб с какво ти е нелюбим? Кажи, да знаем…

    @Zoran: Оракулът сме всички ние. Днес може би аз, утре може би ти…

    @Жилов: Из някои западни. Само че дори те засега се въздържат да теглят паралела. Още звучи прекалено невероятно, пък аудиторията трябва да се кътка, нали?…

    @Ikew: Идеята с хитмена наистина не ми харесва. И да, запалиш ли свещ, вече хвърляш сянка… Но и мракът не се прогонва с мрак – прогонва се със светлина.

    Не е нужно да убиваме Путин, това не са наши методи. Нужно е да го посочим с пръст, и да кажем открито и ясно истината. Без да се боим. Какво ти казва престъпникът, който те пресреща нощем? “Не викай! Мълчи! Спотайвай се, и ще се отървеш леко!” А каква е правилната постъпка? Да викаш колкото можеш повече, с всичка сила – защото точно това е, от което го е страх. Ако всеки обиран задължително викаше до скъсване, без да слуша обирджията, обирите щяха да са доста по-редки. Тогава, и само тогава щяхме да сме се отървали леко.

    Изводите са си за нас.

    Reply
  12. Божо

    >”@Божо: Аналогията с Берия според мен идва най-вече от това, което Путин прави вътре в Русия, а не извън нея.”

    Ами то и двете убийства – и на Политковская, и на Литвиненко са си вътрешна, руска работа, въпреки че едното е извършено извън Русия. Друг е въпросът, че резултатът – подтискането на истината и заплахата спрямо хората, които се опитват да я разрият рефлектира по целия свят.

    Reply
  13. Алеко

    Моето мнение е, че Божо бърка много сериозно с “Ами то и двете убийства – и на Политковская, и на Литвиненко са си вътрешна, руска работа, въпреки че едното е извършено извън Русия.”
    Сериозните Божови грешки са:
    – мъртвият Литвиненко е британски гражданин. Сиреч, разследването за причините за неговата смърт (постигнала го на територията на Обединеното кралство) е задължение на британската държава.
    – ако убийството се окаже “руска работа”, това означава, че на Русия не и трепва синьото славянско око пред подробности, като нарушаване на законите на чужда държава.
    – ако убийството се окаже “руска работа”, това ще означава, че най- висшата степен за наказание се раздава от един човек, а не от процедурите на дадена правосъдна система.
    Има и други ‘ако”, но мисля, че по-горното е напълно достатъчно.

    Reply
  14. basstoon

    Според мен обвиняването директно на Путин за тези убийства са леко прекалени. Ако Путин наистина има властта над медиите и бизнеса, за която се говори, има много по-лесни и ефективни начини да запуши наякого устата. Убийството на журналист от властта е абсурден акт в днешно време. Ако визш офицер от КГБ може само така да си реши проблема, значи е много лесен.
    Второ. Ако има причина за убийството на избягал шпионин при врага, то едва ли е това, че прави дистанционно разследване. Струва ми се “по-нормално” (ако мога да се изразя така) за това убийство да бъде обвинена руската страна, но навързването на двата случая, че и трети има вече ми намирисва на опит за натопяване. Ако всички знаят, че Политковская смята Путин за диктатор, а Литвиненко го смята за кръвопиец ми се струва доста безумно Путин да действа толкова твърдо. Или казано по друг начин това че магарето на съседа ти пасе твоята царевица е просто факт, а не доказателство, че съседа го е завел там. Докато на село сложните интриги са рядкост, в голямата политика са ежедневие.

    Reply
  15. Григор Post author

    @basstoon: Докато има журналисти, които вадят кирливите ризи на властта, убийствата им няма да са абсурдни в днешно време. За съжаление.

    И не само Политковская и Литвиненко смятат Путин за диктатор и злодей. Много други също. Само че малко са тези, които говорят – а те са, които го посочват на другите, и ги карат да се замислят дали не е така. И като знам манталитета на руските служби, въобще не се учудвам, че техен дългогодишен продукт действа така – просто той така знае.

    Доскоро смятах, че идеите на Литвиненко за ФСБ, което взривява сгради със стотици хора, за да провокира втората чеченска война и идването на власт на Путин, са фантазии на бивш шпионин-беглец. След случките от последната година обаче почвам да се чудя дали няма шанс да са истина…

    Reply
  16. basstoon

    Добре разбирам че от мен не става политически анализатор. Незнам и механизмите, които предпочитат службите, но ми се струва, че “мокрите” решения са последна мярка. Има няколко причини поради които се съмнявам, че двете убийства са свързани и че са поръчани от Путин.
    1) Всеки журналист има нужда от форум. Затварянето на вратичките към медиите са доста лесни за система контролирана от диктатор. Има и доста ефективни начини за очерняне на някой журналист така, че дори да пише в интернет — никой да не му вярва. Друг въпрос е, че може причина за убийството да е сплашване на останалите журналисти…

    2) Ако си шрионин, който ЗНАЕ че ръцете на КГБ (ФСБ или каквото е там сега) са толкова дълги и си избягал за да не те достигнат, издаването на “мемоари разказващи истината” ми звучи като заявка за преселване на оня свят. Или шпионина сам не вярва на собствените си писания или някой иска всички други да повярват в тях.

    Тъпо е да защитавам Путин, затова моля това мнение да не се приема като такова. Като погледнем събитията от друг ъгъл Путин със сигурност е виновен поне косвено. Ако някой иска да подеме кампания срещу Путин и пречука няколко от големите му “противници”, то Путин все пак е виновен за смърта им.

    Reply
  17. Иво

    1 позакъснял (с 10 години) постинг по темата…
    Скоро си купих книгата на Гари Каспаров “Зимата идва”, където се потвърждава тезата за участието на ФСБ в атентатите в блоковете.
    В тази връзка се опитвам да открия книгата на Литвиненко “Взривената Русия”, но не е налична. Ако някой може да съдейства (може и в електронен вариант) ще съм благодарен.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *