Два месеца

Днес се навършват 2 месеца от обявяването на уикито БГ-Фантастика. Тоест – повод за равносметка.

Няма да скрия – изненадан съм. Да не кажа смаян.

Когато го започнах, бях убеден, че ще съм основният, вероятно дори единствен редактор в него. Че я ще му се събира по 1 нова статия на ден, я не, и че няма да стане истински полезно за интересуващите се от българската фантастика преди да минат поне 2 години, и то да стигне 500 статии. Няма как – темата “фантастика от български автори” е една от най-тесните, които човек въобще може да сложи на уики. Но понякога човекът действа импулсивно – или стената, или главата. И тръгва на сражение с вятърните мелници и изобщо с целия свят. И не след много време, за свое смайване и дори ужас, се вижда заобиколен от армия съратници – и печели сражението.

В момента, в който пиша този запис, в уикито има 534 статии. През последния месец се събират средно по над 10 нови на ден; в делничните дни по по-малко, но през уикендите, когато авторите имат повече време, се изсипва порой. Създал се е екип от десетина постоянни редактори, които правят чудеса с енергията, желанието и познанията си. А може би най-вече с ентусиазма си. И от време на време се присъединява и по още някой.

Такъв поток нова информация дневно не бях предвидил. Натоварването си покрай нея – също. Много от редакторите имат изключителни познания във фантастиката, но нямат много опит с уики-форматирането; доста бързо ми се наложи да изоставя писането на нови неща, за да мога да насмогвам с очовечаването на приносите на другите. Ако не беше помощта на Intery (която от няколко дни вече е и първият избран чрез гласуване администратор на БГ-Фантастика), щях вече и да не насмогвам. Дори така пиша тук доста по-рядко, а писането на разкази остана в по-добрите времена… Но редакторите малко по малко стават все по-умели в оформянето на статиите си, така че се надявам отново да почне да ми остава по повече време. 🙂

Добре де, стига съм хленчил. Трябва да се радвам, след като чадото на ентусиазма ми се оказа осиновено от толкова родители, и расте така юнашки. Не бих се учудил, ако БГ-Фантастика е второто по активност българско уики след Уикипедия-БГ. Ако нещата продължават така, не е трудно да се сметне колко статии ще има тук към края на годината.

А колко статии принципно може да захрани като тема фантастиката от български автори? Съмнявам се да е реалистично да се напишат повече от пет хиляди. Ако върви все така, следващата година това число ще бъде достигнато. Тогава?…

Едната насока вероятно ще е да се премине към описване на цялата фантастика, издадена на български. Ако се тръгне натам, ще съм категоричен поддръжник да се описват само изданията, а не и произведенията и цялата парафералия около тях. Иначе ще създадем уики за световната фантастика. На български. И ще ни трябват спешно още няколко хиляди редактори, ако искаме да се справим със задачата в обозримо време.

Друга възможна посока е да започне качване направо на произведения, чиито авторски права го позволяват. Май нещата направо напират натам – вече доста автори и художници подхващат темата и предлагат произведенията си, без дори да съм отворил дума. Истински, класни автори, и майстори художници – не тепърва пробиващи графомани и бездарници. Съмнявам се Джимбо Уелс да е бил толкова смаян от успеха на Уикипедия, колкото аз от това развитие на нещата. Винаги съм се надявал, че с достатъчно молене и врънкане някои автори ще се съгласят да публикуват отделни творби под свободен лиценз. И съм се мислел за оптимист. А сега авторите ме гонят да приема творбите им, свободни за всекиго! Господи…

И – което е най-странното – някои искат да публикуват само рекламни откъси, но много повече са тези, които искрено и спокойно предлагат цели творби, без ограничения, просто за да ги четат хората и да са щастливи. Казвал съм на не един от тях: “Ти така си подяждаш хляба. Ще научиш всички да чакат наготово от БГ-Фантастика, и никой да не плаща труда ти, няма да можеш да живееш от него.” Отговорът винаги е бил някакъв вариант на: “Ще намеря как да живея от него, или от какво друго. Искам творбите ми да стигнат до хората, и да ги радват – това ме прави по-щастлив от парите.”…

Един мъдър писател беше казал: “Ако можеш – не пиши! Истинският талант е, който не може да не пише.” Прав е – истинският творец не може да не твори. Но е спрял точно крачка преди да разбере (а може би преди само да каже) нещо по-важно.

И то е, че истинският човек не може да не дава. Не може да се откаже да носи щастие, да прави околните радостни, да им дава опора и помощ според силите си. В предишен запис бях споменал – ако теолог ме попита защо Бог е сътворил света, бих му отговорил, че сигурно не е можел да не твори.

Мисля, че с БГ-Фантастика стана точно това – събраха се хора, които не могат да не я сътворят. Всеки от тях правил доскоро свои любителски библиографии, или мечтал да прави, или да помага, или каквото и да е, само да може да даде излаз на желанието да сътворява, ако ще това да значи просто да оправя правописни грешки!… Събраха се, намериха се, и сигурно няма лесно да оставят сътвореното от труда им чадо да умре недоносено, недорасло, незапочнало да е от полза за хората.

Мислех, че започвам просто любителски, ентусиастки експеримент – а той отвори пред мен врата на мъдростта. Нищо особено не е, няколко откачалки каталогизират и описват разни дивотии… Но погледаш ли нещата внимателно, осъзнаеш ли какво всъщност става пред очите ти, разбираш – пред теб е екип творци в действие. Събрани и напаснати от необяснимата магия, наречена сътворение. От онова, безкористното, най-истинското, което правиш не за пари, награди или похвали, а защото не можеш иначе. Вече не сенки в мрака, а факли. А превърнеш ли се във факла, нищо не може да те накара да станеш обратно сянка – и да си щастлив така.

… За мен това е истинската равносметка на проекта дотук. Че успях да осъзная урока, който участниците в него ми преподадоха, може би дори без да го разбират. Урокът за величието на ентусиазма, за триумфа на сътворението, за това, че благородство, безкористност, творчество и човечност са едно.

Благодаря ви!

3 Responses to 'Два месеца'

 1. Калин Says:

  “събраха се хора, които не могат да не я сътворят”

  “благородство, безкористност, творчество и човечност са едно”

  *усмихвам се с мълчалива радост, отразил светлината и разгорял собствената си, после отивам да си легна, най-сетне в покой*

 2. Виктор Says:

  Колко хубаво! Не знам какво да кажа, но, моля, не ме питайте защо тогава пиша.
  Искам да кажа колко се радвам, че има такива хора.

 3. sol_lam Says:

  Знаеш ли, всеки път като вляза и направо не вярвам н очите си колко нови статии има от последния път!!! Бих нарекла тази радост “върховна”, но тя е твърде дълбока и мека и не е подходяща думата… Усещането е съвсем ново за мен, че правя заедно с толкова хора нещо наистина добро и важно. Благодаря, че го започна!!! 🙂

Leave a Reply