Спасете Странджа – продължение

Благодарение на Вени Марковски вече знаем имената на двамата съдии, гласували за отменянето на заповедта за статута на Странджа като природен парк. Това са председателят на съда Андрей Икономов, и докладчикът Иван Раденков. Надявам се да ги запомним добре, и да си ги повтаряме, ако багерите и резачките тръгнат наред, докато “нещата се изчистват”. За да можем, когато стане възможно, да ги накараме един ден да отговарят за решенията си. След като шофьори, лекари, строители могат да отговарят, значи трябва да отговарят и съдиите.

(Всъщност, и политиците.)

Още подробности могат да бъдат намерени в този запис в блога на Вени.

Между другото, по все още непотвърдени слухове, следващото събиране в защита на Странджа се готви отново на Попа, в понеделник, пак в 19:30. Искам да приканя всички, които желаят да изкажат протеста си срещу отменянето на статута й, да дойдат.

И да ги помоля да се държат културно и възпитано. Не е нужно да трошиш и буйстваш, за да се види, че протестираш – така вредиш на идеята. Нагледните материали и културното поведение постигат много повече. Не е нужно да запушваш улиците, докато всички наоколо не побеснеят – мисля, че в Холандия бяха установили: блокиране за по един светофар време през 10-15 мин. демонстрира идеята също така добре, а ядосва и настройва срещу нея хората много по-малко.

Нека отправим посланието си така, че да спечелим хората. И да дадем на някои съдии недвусмислен сигнал, че сме решени да опазим България от тях.

Накрая, една добра дума за един политик – министърът на околната среда Джевдет Чакъров. Дали наистина ще обжалва решението на съда достатъчно експедитивно, ще видим. Но поне е декларирал, че ще го направи – а това е едно добро начало, ако бъде продължено.

Ще се видим на протеста!

9 Responses to 'Спасете Странджа – продължение'

 1. Michel Says:

  Ако ще се правят, по-добре организирани, с по-ясна цел и кауза… отколкото спонтанните протести, колкото и да са добри в началото.

  Сигурно има и по-добър начин? 🙂

  А другото е… Необходимо е много хора да дойдат, за да има много силен обществен ефект и отзвук. Повече “реклама” на събитието! 🙂 Ако се работи на принципа “подочух нещо, май еди кога-си еди какво-си”, как ще се привлекат много хора, готови да защитят каузата?… Искам и аз да я защитя, но как?…

  Хм.

  Дано “Странджа” остане! 🙂

  Чух, че и в други градове се организирали хората:)

 2. Cool Stories » Blog Archive » Още протести срещу промяната на статута на Народен парк “Странджа” Says:

  […] Преди малко завърши блокадата на “Орлов мост”, обявена по Интернет за 19:30 часа. За събитието първи пуснаха информация от “Фокус” в 19:55 часа. Според съобщението на агенцията “Около стотина младежи природозащитници се подготвят за протест в защита на природен парк “Странджа” на кръстовището на Орлов мост в София. Младежите са се събрали, за да протестират срещу решението на Върховния административен съд отпреди няколко дни, което обяви за незаконосъобразно създаването на парка. Еколозите носят плакати с надписи. “Искам Странджа да остане”, както и такива срещу “подкупните държавни институции”. С мощни освирквания те дадоха началото на протеста, след което се очаква младежите да блокират кръстовището на Орлов мост.” Пет минути по-късно “Фокус” предаде “Протестиращите в подкрепа на парк Странджа еколози седнаха в средата на кръстовището на Орлов мост и не дават признаци, че скоро ще пуснат движението, предаде репортер на Агенция “Фокус”. С викове: “Странджа”, “Мафия” и др. младежите изразяват подкрепа за съхраняване на парка. На място пристигнаха две полицейска коли, които бяха посрещнати с бурни освирквания.” В 20:09 от агенцията осведомиха “Сериозно задръстване се образува по бул. “Цариградско шосе” в посока центъра, където вече повече от 20 минути е блокирано кръстовището от протестиращи еколози в защита на парк “Странджа”. Младежите скандират: “Всеки ден ще е така до победата” и отказват да освободят кръстовището. За момента не се пропускат никакви автомобили, нито коли на градски транспорт. На място пристигна още полиция. Засега обаче полицаите не предприемат никакви действия срещу протестиращите, които са вече около 200 човека.” И така преди по-малко от 15 минути излезе и последното (засега) съобщение “Протестиращите в подкрепа на природен парк Странджа еколози освободиха движението на кръстовището на Орлов мост в столицата. Протестът на природозащитниците продължи около половин час и протече мирно и тихо, без сблъсъци с полицията. Движението вече е освободено, но все още има колона от чакащи автобуси и тролеи на градския транспорт, тъй като веднага след блокадата на натовареното кръстовище се образува задръстване. Участниците в протеста постпенно се разотиват.“. […]

 3. Michel Says:

  http://www.optimiced.com/bg/2007/07/02/civic-protest-to-protect-strandja-followup/
  (снимки и коментари след протеста на Орлов мост)

  http://nabludatel.blogspot.com/2007/07/20.html
  (много снимки и коментари)

  Поздрави!

  И нека Странджа бъде! 🙂

 4. Деси Says:

  Нека се обединим!

 5. Никола Райков Says:

  http://savestrandja.hit.bg/

  ТОЧНО в 19.30 пред президентството в сряда (4 юли).
  Ще лежим на тротоара пред административната сграда на парламента до президентсвото , но бързо (до 20.00 най-късно) ще се разпръснем И НЯМА ДА БЛОКИРАМЕ ПЪТЯ, защото арестите на 35 души бяха в повече и защото тази полиция не заслужава да й даваме „още“ поводи за грубиянщина тази седмица
  ТРЯБВА ДА СМЕ ПОСТОЯННИ И ДА СМЕ ПО УЛИЦИТЕ ДОКАТО НЕ НИ ИЗПЪЛНЯТ ИСКАНИЯТА! ТОВА Е! ДРУГ ВАРИАНТ НЕ НИ ОСТАВИХА!

 6. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Спасете Странджа - развитието Says:

  […] Grigor Gatchev – A Weblog (Personal – mostly in Bulgarian. English readers, please check the “In English” category.) « Спасете Странджа – продължение […]

 7. Иван Says:

  http://www.clubpierrot.com/strandzha/strandzha.htm

 8. julli Says:

  МОЛЯ ЗА ПОМОЩ!
  Изчезна ми мъжко сибирско хъски кафяво бяло със ляво клюпнало ухо. Кажаха ми, че са го видели със някакво момче на протеста за Странджа.
  Аз ходих но в тълпата….нямаше резултат. Моля ако някой има информация обадете ми се:
  0878 11 22 97 или 0886 700 994

 9. Кобург Велчев Says:

  СТРАНДЖА Е В ОПАСТНОСТ
  ДА БЪДЕМ БДИТЕЛНИ !! ДА НЕ НИ ИЗМАМЯТ !!
  Решението на Парламента за Странджа е измамно. Правно не е издържано. НЕ може да се отнема правото за обжалване и съдебно оспорване. Изцяло, особено със задна дата. Така уж се решава проблема, но всъщност не е така. АКО заинтересованите мафиоти и техни групи в Парламента и властта обжалват Решението на Парламента пред Конституционния съд, то има вероятност част от него да бъде отменена. И тогава битият – бит, окраденият – окраден, а Странджа – застроена !!!!
  ЗАТОВА искайте ВАС – петчленен да отмени предишното Съдебно решение, а Правителството да наложи пълен Мораториум за всякакво строителство, до приемането на ЗАКОН за Странджа !!!

Leave a Reply