Спасете Странджа – продължение

Благодарение на Вени Марковски вече знаем имената на двамата съдии, гласували за отменянето на заповедта за статута на Странджа като природен парк. Това са председателят на съда Андрей Икономов, и докладчикът Иван Раденков. Надявам се да ги запомним добре, и да си ги повтаряме, ако багерите и резачките тръгнат наред, докато “нещата се изчистват”. За да можем, когато стане възможно, да ги накараме един ден да отговарят за решенията си. След като шофьори, лекари, строители могат да отговарят, значи трябва да отговарят и съдиите.

(Всъщност, и политиците.)

Още подробности могат да бъдат намерени в този запис в блога на Вени.

Между другото, по все още непотвърдени слухове, следващото събиране в защита на Странджа се готви отново на Попа, в понеделник, пак в 19:30. Искам да приканя всички, които желаят да изкажат протеста си срещу отменянето на статута й, да дойдат.

И да ги помоля да се държат културно и възпитано. Не е нужно да трошиш и буйстваш, за да се види, че протестираш – така вредиш на идеята. Нагледните материали и културното поведение постигат много повече. Не е нужно да запушваш улиците, докато всички наоколо не побеснеят – мисля, че в Холандия бяха установили: блокиране за по един светофар време през 10-15 мин. демонстрира идеята също така добре, а ядосва и настройва срещу нея хората много по-малко.

Нека отправим посланието си така, че да спечелим хората. И да дадем на някои съдии недвусмислен сигнал, че сме решени да опазим България от тях.

Накрая, една добра дума за един политик – министърът на околната среда Джевдет Чакъров. Дали наистина ще обжалва решението на съда достатъчно експедитивно, ще видим. Но поне е декларирал, че ще го направи – а това е едно добро начало, ако бъде продължено.

Ще се видим на протеста!

9 thoughts on “Спасете Странджа – продължение

  1. Michel

    Ако ще се правят, по-добре организирани, с по-ясна цел и кауза… отколкото спонтанните протести, колкото и да са добри в началото.

    Сигурно има и по-добър начин? 🙂

    А другото е… Необходимо е много хора да дойдат, за да има много силен обществен ефект и отзвук. Повече “реклама” на събитието! 🙂 Ако се работи на принципа “подочух нещо, май еди кога-си еди какво-си”, как ще се привлекат много хора, готови да защитят каузата?… Искам и аз да я защитя, но как?…

    Хм.

    Дано “Странджа” остане! 🙂

    Чух, че и в други градове се организирали хората:)

    Reply
  2. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » Още протести срещу промяната на статута на Народен парк “Странджа”

  3. Никола Райков

    http://savestrandja.hit.bg/

    ТОЧНО в 19.30 пред президентството в сряда (4 юли).
    Ще лежим на тротоара пред административната сграда на парламента до президентсвото , но бързо (до 20.00 най-късно) ще се разпръснем И НЯМА ДА БЛОКИРАМЕ ПЪТЯ, защото арестите на 35 души бяха в повече и защото тази полиция не заслужава да й даваме „още“ поводи за грубиянщина тази седмица
    ТРЯБВА ДА СМЕ ПОСТОЯННИ И ДА СМЕ ПО УЛИЦИТЕ ДОКАТО НЕ НИ ИЗПЪЛНЯТ ИСКАНИЯТА! ТОВА Е! ДРУГ ВАРИАНТ НЕ НИ ОСТАВИХА!

    Reply
  4. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Спасете Странджа - развитието

  5. julli

    МОЛЯ ЗА ПОМОЩ!
    Изчезна ми мъжко сибирско хъски кафяво бяло със ляво клюпнало ухо. Кажаха ми, че са го видели със някакво момче на протеста за Странджа.
    Аз ходих но в тълпата….нямаше резултат. Моля ако някой има информация обадете ми се:
    0878 11 22 97 или 0886 700 994

    Reply
  6. Кобург Велчев

    СТРАНДЖА Е В ОПАСТНОСТ
    ДА БЪДЕМ БДИТЕЛНИ !! ДА НЕ НИ ИЗМАМЯТ !!
    Решението на Парламента за Странджа е измамно. Правно не е издържано. НЕ може да се отнема правото за обжалване и съдебно оспорване. Изцяло, особено със задна дата. Така уж се решава проблема, но всъщност не е така. АКО заинтересованите мафиоти и техни групи в Парламента и властта обжалват Решението на Парламента пред Конституционния съд, то има вероятност част от него да бъде отменена. И тогава битият – бит, окраденият – окраден, а Странджа – застроена !!!!
    ЗАТОВА искайте ВАС – петчленен да отмени предишното Съдебно решение, а Правителството да наложи пълен Мораториум за всякакво строителство, до приемането на ЗАКОН за Странджа !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *