Спасете Странджа – развитието

Статия в Сивостен, и блог с доста снимки от протеста. (Още такива полезни линкове – в коментарите към предишния запис от серията.)

Следващият протест е насрочен за сряда, пак от 19:30 ч., пред Партийния дом. (Не “бившия” – според мен сега името му подхожда точно колкото и преди.) Ще лягаме по тротоара. Няма обаче да блокираме движението, за да не даваме повод на полицията да арестува още хора.

(Лично моето мнение е, че ако полицията арестува дори само един от легналите, ще е добре да се върнем към протестите с блокирания. След като така и така ще ни арестуват, поне да е имало за какво. Време е някои самозабравковци да разберат, че не всички сме добитък.)

Иначе, протестите определено имат ефект. Петко Арнаудов, кметът на Царево, излезе с предложения максимално бързо проблемите в отменената заповед да се оправят, а дотогава да има мораториум на строителството в тези територии. Вдигна се шум по вестници, радиа, масмедии. (Не всички – за някои протестът не съществува. Правете си сметка що за “журналистика” е тяхното, и бихте ли разчитали на тези средства за осведомяването си – казано по-простичко, бойкотирайте ги, и убеждавайте и всички околни да ги бойкотират. Имаме нужда от медии, а не от рупори на корупционери.) Така че определено си струва да бъдат продължени.

В някои блогове беше отбелязано, че някои полицаи се самозабравят. Повечето от тях са просто момчета, които работят по опазването на реда. Нареждат им да разпръснат протеста – правят го, нищо лично. Може да не ни е приятно, но трябва да ги разберем, и да не губим уважението си към тях… Ако обаче някой полицай се опитва да ви вземе фотоапарата или камерата, или да ви нареди да изтриете снимки, не се съгласявайте, и викайте колкото глас ви държи: “Взимат ми фотоапарата! Взимат ми камерата”. И ако чуете, че някой вика това, бързо тичайте и снимайте, без да се плашите – няма как да вземат апаратите на 50 души! Нека самозабравилите се “полицаи” знаят, че опитът за вземане на фотоапарати и камери ще доведе до моментално снимане от десетки хора, и стотици техни снимки в нета как се саморазпореждат. Това е една чудесна, и извънредно ефикасна форма на самозащита срещу полицейски произвол. Нека я приложим!

В тази връзка, възможностите ни да документираме случилото се са нашата защита. Колкото повече от нас носят камери, фотоапарати и диктофони, толкова по-добре; в идеалния случай всеки ще носи поне по един. (Дори да не са работещи – няма значение, важното е да плашат самозабравилите се измежду полицаите.) Накичете се с всички журналистически карти, които успеете да намерите; ако имате откъде, си извадете, преди да дойдете – те също охлаждат твърде горещите глави.

Полезно ще е да има поне десетина души (най-добре с камери), които да не участват в протеста, но да стоят отстрани на безопасно разстояние и да снимат всеки опит на полицията да му попречи. Ако полицията действа в рамките на допустимото, няма да има причина да се срамува от заснетите кадри. А ако прекрачи границите, тези кадри ще са защитата ни… Тези снимачи е добре да са готови при заплаха от арестуване или отнемане на техниката да бягат много бързо, или по друг начин да спасят заснетото. И ще е чудесно, ако има предварителни уговорки с радиа и телевизии, които да излъчат звуко- и видеозаписите от мястото. Нека обикновеният българин знае какво е ставало, и нека може да отсъди справедливо кой как действа, и какъв е.

До утре!

13 thoughts on “Спасете Странджа – развитието

  1. Вени Марковски

    Нямам време да пиша в момена надълго, но виж в http://blog.veni.com – цялата информация от община Царево. Чудя се защо никой не я е популяризирал. Виж също и бележката ми за полицаите и фотоапаратите.

    Reply
  2. doni

    Григоре, хубав пост си написал, но ти присъства ли или само се възмущаваш пред екрана?

    Reply
  3. Sami

    Аз… много ми е тъжно да го кажа, но шумът по медиите е следствие на професионална ПР кампания. С ПР агенция, бургаска, ПР материали и всичко както му се полага. Това е!
    В случая действа правилото – Целта оправдава средствата. Така че, нека решим, че добър човек с добри намерения е платил, или че въпросната агенция е приела присърце проблема и прави кампанията про-боно.

    Reply
  4. Хлебаров

    Там сме !!! С камери, фотоапарати, снимащи GSM-и, журналистически и всякакви други карти !!!
    И ще доведем и още приятели ! И всеки ден ще ставаме все повече и все повече.
    До като се чуе гласът ни !

    Reply
  5. Григор Post author

    @Вени Марковски: Информацията за Царево я има на много места. И на повечето пише, че Петко Арнаудов е предложил Чакъров да издаде заповед за Странджа, “подобна на тази за Иракли”…

    @Michel: Ще видим 🙂

    @doni: Уви, само се възмущавам пред екрана.

    Първият път бях решил, че в 19:30 вече е следработно време, така че няма проблем да дойда. Вместо това ми се наложи спешно да успокоявам клиент, който ми късаше договора по… и той не можеше да си спомни защо му е трябвало, след като се взе в ръце.

    Вторият път бях твърдо решил, ако ще да ми късат договори, да отида. Вместо това се наложи спешно да умиротворявам роднина, изпаднал в истерия, и способен да направи някоя глупост.

    Този път… ме е страх да кажа, че ако съм жив, ще съм там. (Въпреки че намерението ми е такова.) Както е тръгнало…

    @Sami: Дай, моля те, повече инфо! Такива неща е много ценно да се знаят. Ако някой ни води за носа, по-добре да го разберем навреме, за да знаем в какво ни въвличат. И да се противопоставим, ако е нужно.

    @Хлебаров: Успокой ентусиазма – и аз тръгнах на първия протест също толкова ентусиазиран, пък…

    Reply
  6. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

  7. Marfa

    Ама адски странно ми излиза trackback-a. Вероятно заради линка точно в началото …:?

    Reply
  8. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

  9. Pingback: Странджа

  10. Pingback: blog.doncho.net » Blog Archive » Шанс за Странджа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *