Перли на мъдростта

Днес направих юнашки опит да подредя и систематизирам раздела “Табели, обяви, надписи, реклами и подобни” в колекцията ми от бисери. Оказа се, че хич не е лесна работа – разнородността на плодовете на мъдростта беше по-безкрайна и от вселената (както е установил Айнщайн).

Все пак, отделих част “И на чужди езици…”, посветена на това как българите превеждат, или си мислят, че превеждат какви ли не обяви, надписи и реклами. С времето вероятно ще отсистематизирам някак и още раздели. С гаранция обаче накрая ще остане раздел “Непобиращи се в никакви норми и описания”.

За попълненията съм благодарен на Ани Абаджиева-Гологанова, която ми прати линка, и на хилядите знайни и незнайни автори във forum.bg-mamma.com. Смял съм се със сълзи на веселието там (а то включваше далеч не само цитати на бисери!).

Ето и няколко бисера оттам, които влязоха в други раздели на колекцията:

Шкембеджийница “Леонардо да Винчи”
(ако Леонардо не е вампирясал покрай това, значи вампири с гаранция няма как да съществуват…)

Надпис: “Вече бръснем отзад” (по повод преместването на бръснарница на гърба на блока)

Шопска салата по мексикански (в менюто на софийски ресторант)

Чудя се дали не трябваше преди тази колекция да сложа в сайта една форма, в която да трябва изрично да отбележите, че сте здрави физически и умствено, не страдате от внезапни припадъци при сблъсък с каквото и да било ниво на идиотизъм, имате подръка лекарство за сърце, глава, стомах, черва и пикочен мехур, и т.н. Подчертавам за кой ли път, че колекцията следва да се чете на свой собствен риск.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *