Опасностите от .бг

Вече споменах, че не съм 100% оптимистичен за домейна .бг. Всяко ново нещо, от каменния нож до Интернет, винаги е носело не само придобивки, но и негативи. И обикновено придобивките са си стрували, въпреки негативите – иначе сега щяхме още да скачаме по дърветата, и да се зъбим един на друг за някой прогнил банан.

Само че придобивките са си стрували най-вече когато достатъчно отрано сме внимавали за негативите, и сме вземали мерки да намалим влиянието им. И ми се иска да помислим за тях, докато е време. По-долу съм събрал най-честите доводи, които съм чувал срещу .бг:

– Несъвместимостта на кирилицата с налични програми

За щастие, този негатив на практика не съществува. Страшно малко програми не поддържат други азбуки освен латиница в работата си, и при повечето това е направено умишлено, с една или друга цел, и е лесно да се избегне. Вече почти година поддържаме експериментално домейна .бг, продали сме над 1000 домейна, обменяме към него всички дейности на Интернет, от уеб заявки до поща, и го вършим със стандартен, немодифициран от нас, свободен софтуер. Проблеми не сме имали.

– Възможността да се съставят домейни, които визуално наподобяват използвани латински, с цел измама на потребителя (т.нар. фишинг, и пр.)

Също я има, но е много малка. (Всъщност, има я и в момента. Не ви ли се е случвало да видите фишинг сайтове, в които някоя буква “l” е подменена с цифрата “1”?) В правилата, които сме приели за домейните в .бг, засега имената могат да бъдат съставяни само от кирилски букви. (А и май ICANN ще го наложи като изискване.) Така че шансът да се състави с кирилица точно подобие на името на някой известен сайт на латиница е възможен, но доста малък. И с малко повече внимание на кого продаваме такива сайтове ще можем да минимизираме възможностите за измами.

– Невъзможност чужденци, които не могат да пишат на кирилица, или нямат клавиатури с кирилица на тях, да наберат имената на български сайтове

Това вече е малко изсмукано от пръстите. Клавиатура, която да набира на кирилица, не ми е известно да има – това се прави с кирилски драйвери, има свободни или вградени такива за всички по-използвани операционни системи. А ако човекът не знае кирилица… каква азбука би се очаквало да намери на сайт, на който дори домейнът му е на кирилица? За какво му е такъв сайт? За каквото му е, според мен, ръчен часовник, който издържа на 10 километра дълбочина под вода… Ако някой очаква значителен процент такива гости на сайта или е-майла си, просто ще си вземе домейн на латиница. Никой не смята да ги забранява.

(А помисли ли някой от изтъкналите този аргумент за милионите българи, които не владеят латиницата? Защо да им забраняваме възможността да пишат домейните на кирилица?)

– Хората ще бъдат затруднявани да разберат дали даден домейн е на кирилица, или на латиница.

Ако домейнът е предаден писмено, ще е доста рядко. Ако е устно, ще се налага да се уточнява – но подобни случки ще са доста редки. (И ако Регистър.БГ продължава да поддържа силно контролираща политика в .bg, сигурно ще стават и все по-редки…)

– Търсачките няма да знаят как да намират текстове в кирилски домейни, или потребителите няма да знаят как да отидат при намереното

Ох… влезте в час, моля ви! Никой търсачков бот няма проблеми с кирилски символи в домейните, проверено е. Защо се очаква да проима с изцяло кирилски домейни? А колкото до отиването при намерените резултати – има една специална хакерска техника, казва се “цъкване върху линка”…

– Обособяването на различни азбуки в Интернет рискува да изолира културно хората едни от други, и да разпокъса Мрежата

Мрежата и към момента е разпокъсана. Колко от вас могат да четат на китайски, дори ако домейнът е на латиница? Или дори ако е изписан с латиница, а не с йероглифи? Или да разберат дори какво значи домейнът, ако е на исландски, или бислама, или йоруба, нищо че е с латиница? Границите са не между азбуките, а между езиците. Ще започнат ли внезапно французите или немците да разбират български, ако го напишем с латиница?… Въвеждането на кирилицата няма да увеличи изолирането ни най-малко.

Вярно е, съществува и още един ефект. Ако всичко ни е на кирилица, може да ни стане прекалено лесно, и да изгубим стимула да учим чужди езици (всъщност, чужди азбуки – чуждите езици не се появяват с въвеждането на кирилицата). Според мен обаче на който му трябва, ще научи някак латиницата… Нека по-добре помислим за мнозинството българи, които не я владеят, и затова не посягат към Интернет. Може би, ако част от Интернет стане лесно достъпна за тях, после ще е по-малка и лесна крачка да научат и латиницата. И по този начин разпокъсването на света да намалее, вместо да се увеличи. А пък грамотността и кръгозорът на българите да се увеличат, вместо постоянно да намаляват.

– Въвеждането на изцяло кирилски домейни може да стимулира държавата или нейни институции да почнат да прилагат филтиране и пр. в Интернет, или срещу не-кирилските имена, или като се сетят, че принципно е възможно.

Подобно филтриране би сложило България в една лига с Китай, Северна Корея, Иран и Куба. Съмнявам се дали ответната реакция на света ще хареса на политиците ни. А за мен лично това би било белегът, по който ще гласувам за или против определена партия, и за много други хора също. Така че не вярвам да се случи.

– Въвеждането на кирилски домейни може да ни присъедини към някаква “панславянска общност”, да ни направи зависими от Русия, и т.н.

Ако без Русия беше технически невъзможно да си изградим система за поддръжка на домейна, това може и да беше вероятно. За щастие, поне няколкостотин души в България, всеки от тях поотделно, имат техническите умения да я изградят като на шега – тя не е безумно сложна. Нито пък разходите за поддръжката й са катастрофални – сдружение “Унинет” към момента успява да ги покрива, при положение, че засега печалбите ни от продажба на домейни са смешни. Така че не очаквам подобни ефекти. Ако бяха възможни, бих очаквал да ни излага на тях използването на кирилицата като официална писменост. А него засега не съм чул да го оспорва никой, чието мнение да заслужава и миг внимание. Нито пък съм забелязал през последните 100 години да е довело до тези ефекти – а през тях е имало предостатъчно желание и ресурси да бъдат търсени.

… Без съмнение има и много други възможности за негативни ефекти от въвеждането на .бг. Още не съм се натъкнал на ефект, който да има реален шанс да доведе до сериозни последици. С нетърпение обаче чакам нови идеи, и ще ги разгледам внимателно. Получилият обяснение защо страховете му са безпочвени е успокоен. А предупреденият за реална опасност е въоръжен.

(Между другото, не помня дали бях писал за анкетата “за” и “против” .бг. Намира се на сайта www.za-bg.eu. Бъдете добре дошли да гласувате – мнението ви е ценно, и ще бъде чуто! Първоначално обявеният срок за анкетата изтече, но докато има желаещи да гласуват, ще я поддържаме.)

40 thoughts on “Опасностите от .бг

 1. CTEHATA

  За официалното приемане на домейни на кирилица са валидни само проблемите:
  – “Несъвместимостта на кирилицата с налични програми” – дори и само проверката на всичкия наличен клиентски и сървърски софтуер би била кошмарна. Основните браузъри със сигурност поддържат кирилица в URI, но потенциалните кошмари с “не мога да ти изпратя писмо от фирмената поща”, дължащи се на някой стар Novel например ще продължават дъъъълго, след като ICAN приеме новите суфикси.
  – “Липса на налична кирилица” звучи като сериозен проблем – и днес, по разни форуми могат да се срещнат теми, започващи с “izvinqwam se za latinicata” и други подобни. Българи, работещи в чужбина често не могат да си осигурят лесен достъп до кирилска клавиатура.

  Най-големия проблем засега е нуждата от промени във настройките на DNS системите, неоторизирана от ICAN. Предполагам, че подобни инициативи ще доведат до фактическия край на Интернет, в днешния му вид. В крайна сметка нищо не пречи на произволен брой други организации да започнат подобни инициативи… Дори и ако зоните станат официални, предвиждам едно масово дублиране на домейни от страна на всички организации – по един на български, но и по един “стандартен”.

  Reply
 2. Сашо

  – Несъвместимостта на кирилицата с налични програми – не сте имали проблеми, защото не сте си имали работа с Active Directory интегрирани зони, Web Sense, Checkpoint/Nokia, ISA, вякакви антиспам филтри, мейнфрейми, appliance-и с VxWorks и какво ли още не. Спор няма, решимо е, но кoй ще си прави усилието за “милионите българи, които не владеят латиницата”, и които явно, според теб, изгарят от желание да се заврат обратно на топло и миризливо в XIX век и да хлопнат границата, та да не ги закачат “западняците”.
  Всъщност аз НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ човек, български гражданин, който ЖЕЛАЕ да работи с компютър и Интернет и НЕ ПОЗНАВА латинската азбука.
  – Въвеждането на изцяло кирилски домейни може да стимулира държавата или нейни институции да почнат да прилагат филтиране и пр. в Интернет, или срещу не-кирилските имена, или като се сетят, че принципно е възможно – хич няма да е насилствено, просто ще ти понамекнат, че е добре да регистрираш дабЪлЮ.даваме-рушвети-по-ЗОП.бг
  – Въвеждането на кирилски домейни може да ни присъедини към някаква “панславянска общност”, да ни направи зависими от Русия, и т.н. – Хайде прочети пак писъмцето (http://www.icann.org/correspondence/vatchkov-to-twomey-18jun08-en.pdf) и ми кажи дали се говори за DNS, или как нашия Президент обича Путин и как България е страна, чиято политика даже и по въпросите на IDN се прави в Москва и Питер.

  Reply
 3. Григор Post author

  – Несъвместимостта на кирилицата с програмите: Към момента вече са въведени (макар и неодобрени от ICANN) IDN TLD на китайски и корейски език. (IDN не-TLD са въведени още отпреди това.) Активно се работи по въвеждане на IDN TLD на кирилица, арабски, иврит, фарси, гръцки и мисля че и арменски – тоест, на реално всяка азбука, различна от латиницата. Така че подозирам, че дори ако има софтуер, който да не е съвместим с IDN, просто ще се наложи да стане. Не заради кирилицата, а заради целия свят. А такива програми ще са малко – с повечето, изброени и от Сашо, сме имали работа, и проблеми почти не е имало.

  – Липсата на кирилска клавиатура – доводът “izwinqwam se za latinicata” в почти 100% от случаите значи “мързи ме да си сложа кирилица”. Трудно ми е да си представя българин, който работи в чужбина, и не може да си позволи домашен компютър, на който да слага каквото си поиска. Интернет прелива от указания как се прави номерът.

  – Размерът на промените в настройките на системите: точно еднакъв е, независимо дали ICANN е одобрила домейна Х, или не.

  – За кирилицата като некомпютърна идея за 19 век: няма да коментирам, защото не разбирам откъде и по каква логика идва тази представа. Може би с идеята, че латиницата е светлината и бъдещето на човечеството, а кирилицата – мракът и миналото му? Ако да, може да е добре да напомня: не латиницата носи светлина, свобода и охолство, а желанието на някои от използващите я народи да си носят сами светлината и свободата, а не да чакат на нещо извън тях, азбука или друго.

  – Това с филтрирането и рушветите не можах да го разбера дори след доста мислене. Може ли пояснение?

  – За въвеждането на общността: това, че много елементи на българската политика се правят в Москва, не се дължи на кирилицата нито в Интернет, нито извън него. Ако разчитаме на невъвеждането на кирилицата да ни го оправи, има да си разчитаме много дълго и много безрезултатно. (Подробности около нещата има в предишния ми запис, и в запис в блога на Вени Марковски. Кой е прав, и какво всъщност е станало, оставям на читателя да прецени.)

  Reply
 4. voxy

  не са милиони българите не владеещи латиницата и ползващи компютри :))) и в крайна сметка, защо представяте латиницата едва ли не като да научиш чужд език, след като е един мапинг на 30-те букви в кирилицата, които и най-тъпия за няколко дни може да усвои и повече да не са му проблем, също латиница не се ползва само за домейни, има е по всички ел-уреди, менюта, имена на ресторанти клубове, дори има знак STOP който използва латиницата… куп програми изобщо нямат български превод, и добавят и поне още 100 думички от английски сред задължителните, стигаш до крайност в която заради мързела на една много малка група хора(вероятно 0.1%), да се създаде сериозно неудобство на много други

  и в крайна сметка за теб латиницата не е ли задължителна в общата култура на един човек, в света в който живеем

  Представям си немците да поискат u-то с двете точки, французите с-то със запетайката, гърците алфата…

  английският като език/и латиницата която ползва/ вече се е наложил като глобален, език през който японец и българин най-лесно биха се разбрали, защо проповядвате подобен изроден патриотизъм не е ясно, освен да си напълните джобчетата, принуждавайки всеки сайт от рода на abv.bg, dir.bg ….. задължително да си регистрира и .бг еквивалентите и то по няколко, абв.бг и абж.бг.
  Конкретно в твоя случай не смятам че е до пълнене на джоба, а до абсолютно скъсване с реалността

  Reply
 5. Васил Колев

  Аз имам само един довод против – който е, че това е замърсяване на и без това омазания жестоко namespace. Има си .bg, .com, net и т.н., всичките други, дето насипват, са все по-безсмислени и са в общи линии начини да се набутат нови TLD оператори и да изкарват още пари от разни фирми, който искат да запазят ИМЕ-НА-ФИРМАТА.TLD.

  В крайна сметка само ще се затруднят хора като мене, които ще трябва да дебъгват хилядите простотии около тези domain-и.

  Изобщо няма да споменавам колко опит и знания трябват, за да се оперира TLD както трябва, и как реално погледнато за мен в България има точно един човек, дето го може и го прави. Останалите ще се учат на гърба на потребителите 🙂

  Reply
 6. Григор Post author

  @voxy: Немците, французите и гърците ВЕЧЕ си искат съответните букви, и не щат да се трогват от аргументите против… Ще мине време, реалността ще покаже кой е бил скъсал с нея. 🙂

  @Вени Марковски: Нямам нищо против да съм смешен, стига да съм прав. (Конкретно за политиката ни в Интернет – да, не се реди в Москва, за щастие. Засега. Само обикновената.)

  @Васил Колев: Доводът за замърсяването на омазания namespace, уви, е абсолютно валиден. Процесът на създаване на нови домейни е неизбежен елемент на деглобализацията в Нета, а тя няма как да бъде удържана, зад нея са много и силни причини, и добри, и лоши. Оттам нататък обаче омазването е въпрос на как ще се поддържа именното пространство на домейните. В Унинет имаме някакви правила; ако предложиш подобрения в тях, ще бъдеш посрещнат като човек от екипа – целта ни е не да налапаме едни пари, а да направим един свестен домейн. 🙂

  За оперирането на един TLD както трябва – според мен не трябват чак безкрайни знания и опит. Към момента вършим 99% от работата, която би вършил пълноправен TLDA (а някои от фирмите в сдружението – и работата на регистрари), и се справяме като цяло добре. Дребни проблемчета имаме колкото ги има всеки, дори “някой” :-). Често компетентният човек, който знае как, се намира много по-лесно от лудия, дето е готов да работи, за да случи нещото…

  В крайна сметка, .бг ще има – обективната нужда от него е твърде голяма, за да може да бъде спряна. Напълно е възможно да не бъде даден на “Унинет” да го оперира, и аз лично изобщо няма да си разплета чорапите от това. (Зависи на кой ще бъде даден, де – има възможни кандидати, които ме плашат.) Ще съм потрошил години труд без никаква лична изгода – голям праз, да ми е за пръв път… Но който и да го вземе, ще открие, че е добре да запази свястното от правилата за стопанисване, които ние сме направили. Ако това стане, трудът ми ще е оправдан. 🙂

  Reply
 7. 3.14f

  Честно казано, цялата идея ми се вижда доста безсмислена (да не кажа тъпа), но това е друг въпрос. Иначе грижата за хората, които не знаят латиница е безпорно хуманна. По-нататък може да се измислят домейни с пиктограми за неграмотните.

  Шегувам се, разбира се, като реакция на леееко талибанския подход на Г.Г. – всички, които имат възражения, са неуки тъпаци или гадни заяждачи, ние сме си го измислили точно.

  Напр. “Липсата на кирилска клавиатура – доводът “izwinqwam se za latinicata” в почти 100% от случаите значи “мързи ме да си сложа кирилица”. Защо не отидеш в една западна фирма със строга политика за персоналните компютри, да видиш как е с инсталацията по желание? Също може да се опиташ да сложиш кирилица на телефона ми.

  Или “А ако човекът не знае кирилица… каква азбука би се очаквало да намери на сайт, на който дори домейнът му е на кирилица? За какво му е такъв сайт?” Ами например има сайтове с пълна или съкратена версия на един или няколко чужди езика – туристическите са първото, което ми идва наум. Само че как да стигне не-кирилизирания навлек до инфото на своя език, като дори URL-а не може да напише?

  Честно казано, това е дори по-тъпо от правенето на сайт за конкретен браузър. Едни хора се опитват всячески да привлекат посетители към сайтовете си, а други им казват – ааа, не – само за “нашенци” с кирилица.

  Reply
 8. Григор Post author

  @3.14f: Този подход в риториката се нарича “правене на плашило” – обвиняваш опонента, че е казал някоя очевидна глупост, и я оборваш. Не знам дали си забелязал, но този запис е на тема “дайте доводи, за да проверя дали сред тях няма реални опасности, и да се мислят мерки”. Ако твърдях, че всички опоненти са тъпаци или заяждачи, просто нямаше да го пусна.

  В западни фирми със строга политика съм бил, и знам как е. Не съм забелязал обаче чак толкова строга, че да забрани на служителите си какво да слагат на домашните си компютри (ако знаеш такава, моля те, кажи – ще си преразгледам мнението). Колкото до телефона ти – има такива ОС за телефони, на които не може да се сложи кирилица, но са доста малък процент като разпространение. В повечето случаи проблемът пак е мързел.

  Колкото до сайтовете, които имат версии и на езици с латиница – ако собственикът им си е взел домейн САМО на кирилица, не зная какво да кажа за него. Повечето нормални хора, на които идват на гости всяка седмица чужденци, незнаещи български, си слагат на вратата табелки и на латиница. Очаква ли се в домейните да е различно?

  @Комитата: Прочетох записа (а и този на Симо). Много обсъждане как има японски клавиатури с латиница по тях (не съм твърдял, че изобщо ги няма, само че в Япония са доста по-редки от тези без). И финалният аргумент, който чувам доста често – че кирилицата ни е пречка в общуването със света.

  Тоест, спорът не е за или против кирилските домейни, а за или против кирилицата изобщо. Ех, тия ненавистници Кирил и Методий, дето ни обрекоха на мръсната си азбука!…

  За пореден път повтарям: Границата е между езиците, не между азбуките. Чуждите езици са еднакво нечетивни, независимо дали са на кирилица или на латиница.

  И пак за пореден път: Латиницата НЯМА да ни реши проблемите. Народите, които я ползват, са повечето културни, цивилизовани и богати не защото тя е свята е могъща, а защото те са я направили такава. С желанието да се справят сами, а не да чакат на азбука или нещо друго извън тях да ги оправи. И с желанието си да пишат на своя роден език, с родната си азбука. Тоест с това, от което опонентите ни бягат.

  Reply
 9. Илия

  @3.14f

  Телефонът ми си има прекрасна кирилица… (Windows Mobile + Micron), Старият – също, нищо че налучквах буквите.

  Руснаците често не купуват телефон без кирилица на него и ако софтуерът не е на руски – срещал съм го по много техни сайтове.

  Reply
 10. Григор Post author

  И още нещо, което е крайно време да кажа:

  Ние, поддръжниците на кирилските домейни, не се борим за закриване на латинските. Борим се за създаване на кирилски в добавка към тях. Да дадем повече избор на потребителите, за да използва всеки каквото иска. Опонентите ни са, които се борят да ограничат този избор, и да заставят потребителите да ползват едно и също, независимо искат ли го. Затова смятам, че каузата ни, освен удобна и полезна за мнозинството българи, е и добрата и справедливата.

  Да, ако кирилските домейни изместят латинските в България, тези, които не искат да ги използват, все пак ще трябва да го правят – ще има елемент на принуда. Но ако това се случи, то ще е доказателството, че изгодата и удобството на огромното мнозинство потребители са в кирилските домейни. И че опонентите ни всъщност са искали да забранят изгодата и удобството на многото хора в името на изгодата и удобството на малкото.

  Което е и последното доказателство доколко е издържана тезата “против” кирилските домейни. И какво всъщност стои зад нея… Вярвам, че повечето ни опоненти просто не са се замисляли какво всъщност правят. Време е, колеги. Замислете се сега, за да не се срамувате после.

  Reply
 11. японец

  “само че в Япония са доста по-редки от тези без”

  Не разбирам защо се правите, че разбирате за неща, от които хабер си нямате. В Япония можете да си купите компютър “без” латиница само със специална поръчка. Прочее, очевидно е, че за Вас фактите нямат особено значение, т.е. да се говори с вас е загуба на време.

  Reply
 12. Григор Post author

  Имам познат, който е живял 4 години в Япония. Разказвал ми е как загубил 2 дни, докато издири в магазините лаптоп, който да има и латиница на клавиатурата си. Човек без художествено въображение е – свикнал съм да му вярвам.

  По-скоро ме вълнува друго. Ако да се говори с мен е загуба на време, защо си губите времето тук? 🙂

  Reply
 13. Делян Делчев

  Днес ме тормози темата конспирация. И ми се струва, че напъването от ДАИТС за .бг е защото трудно намират обществени цели, с които да се показват пред хората и не могат да се преборят за .bg, на което персонално аз ужасно много се радвам. Считам че регулацията на такива ресурси не трябва да е държавна и трябва да е под контрол на външна недържавна институция. Омръзна ми политика да има и тука, тук трябва само прагматизъм. Политиката не носи никаква полза, само допълнителни политически рискове

  Reply
 14. Жилов

  Нашата азбука е създадена, за да участваме в Голямата Игра като силна, създаваща култура, голяма държава (и такива сме и били).

  Като бях в Русия, не видях нито едно нещо на английски. Всяка компютърна игра, дори най-неизвестната и забутаната, беше преведена, озвучена, изрисувана със сьответни кирилски шрифтове дори в текстурите на моделите, където това беше нужно. Независимо дали се продава в магазина или не – има хора, които просто превеждат, защото считат, че така трябва да бъде. Отваряш компютъра и там пак няма нито едно нещо, което да не се показва на руски. Когато си пуснат компютъра, тези хора се чувстват у дома. И така не е само в Русия, а и в други европейски държави – всичко се локализира.

  Разбира се, срещу това могат да се изкажат различни доводи “изолация, коне с капаци” и т.н., но езиковата бариера е едно от нещата, които пречеха на мой приятел – художник да преодолее фобията си от компютрите.

  Reply
 15. tzappa

  Не съм специалист по TLD, но аз като един от потребителите на интернет си имам свое мнение, или по-скоро опасение.
  Спора дали трябва или не трябва да има домейни на кирилица, няма да се реши от нас. Ще го реши ICAN, а ICAN печели от всеки продаден домейн, независимо дали е .com или .bg. Същото ще бъде и ако пуснат домейни на кирилица. Така че домейни на кирилица ще има! Дали ще е скоро или не чак толкова скоро, но със сигурност ще има. Естествено не това, че ICAN ще печели ме плаши. Плаши ме това, че разходите ще набъбнат за всеки, който иска да бъде “сериозен” играч в интернет. Плаши ме и това, че със сигурност ще има измами, и такива хора, които ще печелят на гърба на другите. И за да не бъда голословен ето и един елементарен (и много вероятен) сценарий.
  — Малка фирма, или просто двама-трима приятели web-ентусиасти, ще се захласнат по някаква идейка и ще работят здраво няколко месеца. Те предварително няма да знаят дали ще бъде успешна или не… И тъй като аз съм сценариста, решавам тази идея да бъде много успешна (такива примери в историята на интернет и без това има не един два). Но те още не го знаят и регистрират само един домейн – strahotnaidea.bg. Съвсем скоро един от посетителите на сайта, вижда че има бъдеще тази идея и бързо-бързо регистрира домейн страхотнаидея.бг…. и чака. След време ентусиастите почват дори да припечелват по малко от сайта, ще пуснат реклами, ще ги пише по вестниците и по някое време и недбросъвестният ще се облажи. Но той освен недобростъвестен ще се окаже и гадняр. И ще изкопира донякъде идеята, пък дори може да напише на първа страница, че е първият в света родил тази идея и т.н., въобще плаче за съд. Ама няма правосъдие в България…. * сценарият няма да се промени особено и ако първо ентусиастите са регистрирали домейн на кирилица, а лошият на латиница. Всъщност, както знаем, историята на интернет познава хиляди, дори милиони такива случаи. И за да не се стига до там е нужно да си много убеден в себе си, за да регистрираш страхотнатаидея в .com, .info, .net, .org, .eu, .bg и .бг и т.н. пространствата.

  Има и много положителни страни да си имаме .бг. Особенно докато сегашният регистратор.бг има подобна малоумна политика по отношение на домейните. Пък и малко или много домейните на кирилица са си (ще бъдат) вид национална гордост! Нека не забравяме, че ние (.бг) сме дали на света кирилицата, чрез нашите братя Кирил и Методий! И трябва да се гордеем с това, а не да се интересуваме, дали някой японец има/няма латиница/кирилица на клавиатурата си. Ако има ентусиасти и страхотниидеи.бг и японците ще си сложат кирилица за да влизат в сайта.

  Reply
 16. Pingback: Блогът на tzappa » Blog Archive » Да има ли домейн на кирилица .БГ или да няма

 17. Николай Филипов

  Подкрепям създаването на национален .бг домейн. Според мен трябва да се администрира не от държавата. Сдружение като „Унинет“ ми се вижда най-приемливо в случая. Споровете за избора са безсмислени. Рано или късно всички неанглийски говорещи ще въведат свои национални домейни, както и всички ограничени от ASCII латински домейни ще извоюват СВОБОДАТА да включат своите букви с диакритика на тях, или тези, които не са част от ASCII. Тогава? Питам „тогава ли ще се усетим, че е трябвало да се действа и да се създадат ясни и точни правила?“. Иначе Григор много добре аргументира и очерта проблемите. А според мен Делян Делчев е пак точен, когато говори за:
  „Считам че регулацията на такива ресурси не трябва да е държавна и трябва да е под контрол на външна недържавна институция. Омръзна ми политика да има и тука, тук трябва само прагматизъм. Политиката не носи никаква полза, само допълнителни политически рискове.“
  Присъединявам се към казаното от него.
  Другото, което е, че аз не вярвам на политици, ДАИТС и специално на представителя на ICANN за ОНД и Русия, г-н В. Марковски. Опасността от питеро-московски бартер за поддръжката на бъдещия .бг е РЕАЛНА, а не мнима. Моля ви да проследите последните неотговори и някои изводи, до които заедно с него достигнахме тук:
  http://blog.veni.com/?p=509
  Позволих си да сумирам там следните логични следствия от тоновете заобиколни обяснения…
  1. Г-н Вени Марковски не е представител на ICANN. Той представлява руски клон и такъв за ОНД на ICANN, което не може да влияе в случая.
  2. Има съмнения за „топли връзки“ м/у Вачков и Марковски, според изявления от пресата: „наш човек там“ и т.н.
  3. Г-н Вени Марковски НЯМА бизнесинтереси от администриране на национален домейн .бг.
  4. Няма никакви пречки от въвеждане на български домейн, защото знаците от латиницата не могат да се запазват заедно със знаци от българската азбука.
  5. Унинет на практика вече година администрира няколко национални домейна. Експериментално.
  6. Фанфарите към политици, които не знаят кое какво и защо е не са много ясно защо са правени, но ще видим…

  Reply
 18. tzappa

  Брех! Снощи постнах едно мнение, а днес го няма!? Защо ли? Да не би да е заради критиката? Цензурата, г-н Гачев, не е на добро!

  Reply
 19. suncho

  важен въпрос – добре де, тия кирилски домейни idn ли ще бъдат? т.е. нещо катъ xn--m1achzn.xn--90 ?

  Reply
 20. tie

  Много шум за нищо. От години има възможност за регистрация на Punycode-кодирани second-level домейни като иван.com, и интереса към тях е на практика нулев. Не знам и един сериозен сайт който да се рекламира с кирилски домейн. Писането на иван.бг вместо иван.com не е особено подобрение.

  В случая правото на избор кирилица/латиница води до обърквания и неудобство. Представи си, че в София има адреси на улици на кирлица и латиници, като някой имена се “дублират”. Например различни улици с имена Солунска и Solunska. Лесно е да кажеш “Като се казва/пише името на улицата ще се уточнява дали е на кирилица/латиница”, но на практика това би довело до много проблеми и нерви.

  Още не съм сядал на компщтър в БГ, където кирилицата да е стандартната подредба на клавиатурата в Windows (и това да е направено нарочно). Благодаря, но предпочитам да не сменям подредбата за да напиша URL адрес в браузъра. Не е мястото на кирилицата там. URL означава *Uniform* Resource Locator и появата на алтернативни форми на URL върви срещу самата идея на тези адреси.

  В крайна сметка едно е да не знаеш английски, а съвсем друго да не можеш да пишеш/четеш латиница. Ако латиницата е непонятна за теб, колкото и тъжно да звучи, нямаш място пред компютъра, нито в Интернет. Ако не можеш да прочетеш Windows, Word, Internet Explorer, Start, Stop ще трябва да се образоваш за да ползваш нормално компютър и наличието на .бг TLD няма да отмени тази нужда.

  Reply
 21. Григор Post author

  @tzappa: Опасението наистина има почва, но за щастие не много. В правилника за .бг на Унинет има правило, че ако някой е регистрирал домейн в .bg, само той може да получи съответния в .бг. (Вече имахме проблем с него, защото понякога една и съща кирилска дума може да бъде изписана по различни начини на латиница, и обратно. Но се мъчим да ги решаваме по най-добрия възможен в ситуацията начин.) Дали обаче Регистър.БГ ще се съобрази да пази по подобен начин .bg домейните, еквивалентни на регистрирани в .бг, не зная. И нямам никакво желание да им се меся и да им определям работата.

  (За забавянето на коментара: Когато някой пише за пръв път тук, съобщението му чака ръчно одобрение от мен. Иначе блогът щеше да е безсмислен – за съжаление, получавам дневно стотици, а напоследък понякога и по над 1000 спама на ден. А не винаги смогвам да си гледам често блога, и да пресявам коментарите. Извинявам се за забавянето.)

  @suncho: Точно така, ще бъдат Punycode-кодирани. Такъв е стандартът, така сме длъжни да ги поддържаме.

  @tie: Тези доводи са на над 1000 години. Прочети историческите източници за споровете около утвърждаването на кирилицата като азбука, и ще се увериш. 🙂

  Reply
 22. Pingback: ICANN парцелира Интернет | yovko in a nutshell

 23. d0ni

  Григоре, искам да споделя моето разочарование от теб. Бях някъде на около 14, когато за пръв път чух името ти (преди 12тина години). Беше от онези хора, на които исках да подражавам. Имаше тематичен ББС, беше написал една програма за генериране на съдържание на maximus bbs, която много ме впечатляваше тогава. Има ли нужда да казвам как детските представи за теб се разбиха, след като след време разбрах, че не си голям, зрял, реализирал се човек, а си станал 40 годишен чичка, поддържащ компютри и който се старае като странично занимание да продава въздух?

  Reply
 24. Pingback: Аман от ICANN

 25. Кро

  @Васил Колев, кой е този само един човек в България?…ако не е тайна

  Reply
 26. Григор Post author

  @d0ni: Не виждам нищо срамно в това да поддържам компютри (или да чистя тоалетни, примерно). Позорен труд няма, има позорни дела.

  И да, домейните по принцип са именно въздух. Само че благодарение на въздуха сме живи, в смисъл, можем да ползваме Нета дори ако нямаме добра памет за IP адреси. (Рови ли ти се из архивите на Usenet, да прочетеш какви доводи са се изтъквали срещу въвеждането на DNS системата? Ще са ти доста познати. 🙂 )

  Колкото до кирилските домейни – повечето доводи, които чувам срещу тях, не са нови. На повече от 1000 години са. Слава богу, противостояли са им велики хора… Виж също този ми коментар малко по-горе.

  (За протокола: Не продавам домейни изобщо. Фирмата ми е член на сдружение Унинет, което администрира експерименталния .бг домейн. Сдружението обаче е с идеална цел, тоест няма право да разпределя печалба – могат да печелят само регистрарите към него. Моята фирма не е сред тях – а и да беше, домейните се продават на границата на загубата. Така че .бг досега ми е донесъл единствено работа и нерви, и не вярвам това да се промени. Правя го заради идеята. Търси тези, които го правят заради пачката и гушата, другаде.)

  Reply
 27. Григор Post author

  Още един довод намерих в блога на Йовко:

  – Адреси, изписани (примерно на визитка) с някаква локална азбука трудно могат да бъдат набрани на клавиатура.

  Проблемът е вариант на този с домейна и съдържанието. Ако в даден сайт има съдържание, което би било потребимо и от чужденци, които не могат да набират и/или четат кирилица, е нормално собственикът му да си вземе (и) домейн на латиница (или съответната азбука). Ако няма такова съдържание, за какво е изтрябвал на неразбиращите го чужденци? За да се радват на красотата на ASCII изкуството, което образуват текстовете му?

  Reply
 28. suncho

  @grigor ами щом ще са пъникод, значи няма проблем дали имам дадена азбука на клавиатурата си или не, винаги мога да набирам латинската версия (друг е въпроса, че пъникод има основно смисъл за URL на латиница с тук там някой умлаут).

  Остава само да почне да се поддържа пъникода. Ето аз имам
  сънчо.com (реклама!)
  и като го напиша на кирилица се дъни какво ли не. Браузъра работи. Даже за по-тъпите браузъри локалния DNS се усеща какво трябва на да направи. Но website полетата в wordpress, facebook, windows live writer, даже чичко гугъл се дънят. Някой програви като видят xn-- и просто гръмват. ICQ и qip (qip sux!) го преобразуват в %xx%xx%xx….com.
  А отделно трябваше да сменя три регистратора докато си регистрирам xn--m1achzn.com. Просто се отхвърля от Иканн (поздрави на Вени от Париж!) ако не е указано че е на български. Ако регистратора има такова поле, де 🙂

  А Григоре, чувствам се онеправдан че не мога да си напиша сайта в полето за коментар. Другите могат, аз що не мога? Нещо си в заговор срещу Русия ти! 🙂

  Абе, айде да съберем 50000 и да си регистрираме .ЦОМ. Мечта ми е от малък!

  Reply
 29. Григор Post author

  @suncho: Да, има програми, които не го поддържат добре. Ще им се наложи да се оправят. Не заради България и нас, а заради другата една трета от света, която не ползва латиница. Все ще да е по-лесно да оправиш десет, сто, хиляда програми, отколкото да пречиш на удобството на над 2 милиарда души.

  Reply
 30. Жилов

  Хората се опитват да свалят бариерата между езиците, – Google Translate вече поддържа и български:

  http://www.google.com/translate_t

  Така че мога да получа български превод дори и от японски, примерно. Не е малък аргументът, че подобна сиситема би довела до капсулиране. Ако играта ми се продава само в Германия, аз бих искал да прочета дори машинен превод на немски рецензии за нея.

  Reply
 31. Николай Филипов

  Никакво капсулиране няма, г-н Жилов. Ще си ползвате услуги за автоматичен превод на страници (и не само услугата на гугъл), но също ще можете да говорите на един език, а вашият събеседник да ви чува на родния си език. Според мен изказаните твърдения тук и в разни блогове за „парцелиране“, „капсуловане“, „разделяне“ по езиков признак на интернет само заради въвеждане и поддържане на национални домейни, са неоснователни и недостатъчно добре аргументирани:
  1. ASCII не е „свещена крава“. Плод на ограничение в ранните години и следствие от хегемонното положение на английския език в тези ранни години, днес придържането само към ASCII е отживелица. Unicode 5.1 показва пътя.
  2. Ако радетелите на ASCII за изписване на URL и TLD бяха толкова последователни, а и абсурдните радетели на тезата, че „английският език“ е основният език на компютрите и интернет бяха прави, то мога ли тогава да знам ЗАЩО тези мислители не си пишат блоговете и всички постинги само на ЧИСТ английски език, а съм принуден да им чета съжденията на екзотичен български, или руски, или немски!?
  3. Смятам, че именно с това, което вие изтъквате, г-н Жилов, т.е. услугите за автоматичен превод, а по-късно и с услугите за симултанен гласов превод, съдържанието в интернет ще премине към следващия етап на развитие: безпроблемно общуване, дори и с многоезични потребители и автори на съдържание.
  Накрая искам да дам една лека статистика за ползването на работната среда на една много популярна програма (която няма да спомена) според езика на ползване: 24% китайски (общо за двете писмености), 15% английски, 12% испански, 9% португалски, …, 8% арабски, ~7% български. Според мен доста красноречиво.

  Reply
 32. Pingback: Veni Markovski - The Blog » Blog Archive » И пак за Интернет на български

 33. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » .бг и специалистите

 34. Pingback: Блогът на tzappa» Архиви » Да има ли домейн на кирилица .БГ или да няма

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *