.бг и специалистите

От последния ми запис на тема .бг насам се случиха много неща.

ICANN прие, че многоезични домейни ще има. С което си навлече гнева на куп хора. Четох къде ли не коментарите им.

Инициативата ми да разглозгам опасностите от един нов .бг домейн също привлече доста коментари. Четох и тях.

И не разбирам истински авторите нито на едните, нито на другите. Не зная що за хора са писали коментарите срещу ICANN в чуждите медии. Но след четене на коментари против .бг из блогосферата, и лични разговори с няколко противници на домейна, се чудя какво да мисля.

Повечето противници на .бг са сериозни хора, с отлични познания в областта и дарба за трезва и кадърна преценка. Пословичните хора, на които да разчиташ да преценят дали нещо е свястно или не. Само като погледна кои са, и каква позиция заемат, ми иде да се откажа от идеята за .бг.

Попитам ли ги за конкретните им доводи срещу .бг обаче, почвам да не вярвам на ушите си. Чувам от експерти по електронна поща доводи, че съобщенията към кирилски домейни ще блокират програмите за трансфер. (Това – при положение, че кирилските домейни се предават кодирани като Punycode, с латински букви и цифри, че програмите просто не ги различават от латинските, и експертите чудесно го знаят.) Чувам доводи, че чужденците, които не знаят български и нямат кирилица на клавиатурата, няма да могат да наберат кирилските домейни. (Без никакво замисляне защо може да им е нужно да ги набират. Повечето хора, които дават този довод, редовно си печатят визитки на латиница, за да ги дават на чужденци, които не знаят български.) Чувам доводи, че няма никакъв проблем българинът да научи латиница, и че кирилските домейни са излишни. (Повечето хора, които дават този довод, редовно си печатят визитки на кирилица, за да ги раздават на българи…)

Досега не съм чул нито един довод срещу .бг, който да не се разпада от само себе си при по-внимателен поглед. Убеден съм, че такива съществуват, и че трябва да ги издиря, за да мога да се погрижа срещу лошия им ефект, докато е време. Просто още не са ми цитирали нито един такъв. Но това е хубавото – а има страшно.

Страшното е, че тези чудесни специалисти и приятели, с малки изключения, говорят глупости. Каниш ги да дадат някой довод – те мислят, мислят, и изръсват някой толкова абсурден, че и много по-некомпетентни хора биха му се смели. Посочваш им кротичко и разбрано защо това няма да е проблем. Те се опитват да те оборят, мислят, мислят, не смогват да измислят нищо разумно, и изръсват друг от абсурдните. Обясняваш просто и ясно защо и това не е проблем – те посочват трети, пак от абсурдните… И когато престанат да се сещат повече, се връщат отново на първия, сякаш не си им обяснил преди десет минути защо точно това не е проблем, и те не са могли да кажат копче. И цикълът се затваря, и в някой момент просто писва и на двамата. Ум не ми побира как е възможно. Сякаш някой е хванал за подигравка най-умните и свестни наоколо, изпил им е разсъдъка и ги е хипнотизирал. Просто не вярвам на очите си.

Малкото изключение са хората, които се опасяват, че нещата няма да вървят гладко и лесно. Прави са. Новото никога не е вървяло гладко и лесно. Но новите неща идват, дори ако не ги искаме. Най-много, ако ги отричаме твърде дълго, да ги приемем последни, и да си носим последствията и да търпим подигравки.

Да, ще има технически провали. Да, ще има оплескани истории, колкото и да не ги искаме, и да внимаваме да не ги допуснем. Да, ще има погрешно взети решения, направени глупости, и какво ли не. И да, противниците на .бг всеки път ще ни проглушават ушите, че ето, виждате ли, те били казали… Казали, глупости. Казали са как търсачките няма да могат да намират съдържание в домейни на кирилица. И как пощата няма да може да се препраща до тях. Хора, по дяволите, убеден съм, че в тези домейни ще има съвсем реални и сериозни проблеми! Кажете за тях, вместо да се правите на смешници! Знам, че не сте смешници, че сте умни, знаещи и свестни – просто го покажете, за бога! Кажете за истинските проблеми, за да се направи каквото може за тях. А не да се критикува в стил бай Тотю Чушката.

Но това е темата на предишния ми запис от серията. Тук исках да кажа, че специалистите често попадат в един ужасен капан. Те започват да мислят, че нещата са заради тях, а не заради потребителите. Че банките са заради служителите си, а не заради вложителите и заемателите. Че болниците са заради лекарите, а не заради болните. Че ресторантите са заради готвачите и сервитьорите, а не заради хранещите се в тях. И че компютрите и Интернет са заради ИТ експертите, а не заради най-обикновените, глуповати и компютърно неграмотни потребители.

(Свободният софтуер дълго време беше пленник на същата грешка. Пишеха го супер-майстори, но като за супер-майстори. Свободата му го правеше железен, но неудобството му за обикновените хора го превръщаше в посмешище. Едва напоследък тази тенденция се преодоля, и повечето програмисти на свободен софтуер започнаха да мислят за потребителя… Резултатите все още предстои да се пожънат, но не вярвам да закъснеят твърде много. 🙂 )

Чувам от хора, на които се възхищавам, и от които съм научил много, доводи като “изтрябвал ли му е реално на Пешо от Горно Нанадолнище домейн?”. Повечето от тези хора имат свои домейни, някои – по повече от един. Но никой от тях не се пита какво ще стане, ако някой ВУЗ или банка попитат “Трябва ли му реално на някакво частно лице, колкото и специалист да е, домейн?” За специалистите този въпрос ще изглежда толкова идиотски, колкото на мен техният за Пешо, и ще ми извадят куп доводи “за”, които на тях им звучат непоклатимо. За ВУЗ-а или банката обаче той ще е така естествено “не”, както звучи въпросът за Пешо на специалистите. А доводите срещу него ще изглеждат така глупави, както на специалистите изглеждат моите доводи в полза на домейн за Пешо… Правителството на държава пък сигурно би си задало въпроса “Трябва ли му реално на някакъв си ВУЗ или банка домейн?” Отново същото разминаване между долу и горе. Накрая пък ICANN би могъл да си зададе въпроса: “Трябва ли й на всяка смотана държавица домейн?”, и да закрие DNS системата. Очевидно тази посока на разсъждения е погрешната.

Най-точно положението сумира Васил Колев, с думите си: “това е замърсяване на и без това омазания жестоко namespace… В крайна сметка само ще се затруднят хора като мене, които ще трябва да дебъгват хилядите простотии около тези domain-и.” Така е, именното пространство е жестоко омазано. А и да не беше, новите домейни щяха да са още много, и на моменти гадна работа… Както всяко ново нещо. И да, на специалистите ще им излязат през носа. Ще са купища гадна, и на пръв поглед абсолютно излишна работа.

Но причината ще е, че потребителите имат нужда от тях – ако нямаха, никой нямаше да кара специалистите да ги поддържат, и да се пънат. Всъщност страховете на специалистите, че явлението ще се наложи, са тяхното неволно признание, че нещото е полезно, и ще бъде търсено и използвано от потребителите. А щом е така, доводите за техническа сложност и прочее са безсмислени. Нека по-добре да мислим как да направим именното пространство по-малко омазано, а не как да накараме реката да потече нагоре.

Съчувствам (неиронично!) на умовете, потопени в красотата на техническата правилност и стерилност. Но този свят е заради хората, а не заради техническите решения. Хората са, които плащат, така че те ще поръчват музиката. Обратното е опит конят да бъде натоварен на каруцата, и в нея да бъде впрегнат каруцарят.

Искам да кажа на специалистите – хора, осъзнайте се! И вие разбирате, че тези домейни ще са нужни и полезни. Иначе нямаше да ви е страх, че ще се наложат. Представете си, че колкото и да сте велики и вездесъщи, случайно сте примигнали неволно, и сте пропуснали накъде в този миг е завил света. А едни други хора, ужасно некомпетентни, тъпи, задръстени и слепи, съвсем случайно точно тогава са си отворили очите, и са го видели. И дайте да се погрижим заедно да направим нещата свестни. Разберете, че няма как да спрем електричеството да не навлезе в бита, че е по-добре да се погрижим жиците да са изолирани, че да не ни бие ток ежеминутно. Да седите със скръстени ръце и да оставяте грешките да се случат, за да можете после да назидателствате “Аз казах ли, че това е лошо!”, не е нито конструктивна, нито достойна позиция. Няма да ви донесе нищо добро. Разберете го.

Мен ме е страх от точно едно нещо – кой ще оперира бъдещия домейн .бг (и какви правила и условия на използване ще наложи – това е, което ще направи домейна свестен и удобен, или омазан боклук). Въобще не държа да сме ние от “Унинет” – не вадя никаква печалба от мероприятието, и не вярвам някога да почна да вадя, а пък ежедневното хабене на време и нерви около него почва да ми идва в повече. Но между алтернативите има такива, които направо ме стряскат. И не бих ги приел дори срещу сериозни облаги, или много пари.

(За тези, които не биха повярвали: причината е проста, драги. Предпочитам да съм стругар в Швеция, отколкото наркобос в Колумбия. Наркобосът има хиляди пъти повече пари, палат и лична армия, но живее скапан живот сред скапани социални порядки; стругарят има колкото да живее що-годе прилично, но живее щастлив живот в чудесна държава… Домейнът .бг е парченце от държавата, в която засега възнамерявам да живея, и да живеят децата ми – има ли нещо по-нормално от това да правя каквото е нужно, за да прилича на шведско градче, а не на колумбийско наркобаронство? Дори ако аз ще съм – надали за дълго, такива “длъжности” са ветровити – баронът?)

… В предишния запис описах как след сравнително непросто пренастройване на пощенска система тя е тръгнала от първо пускане. Друг сигурно би се гордял с това. Аз се плаша – прилича ми повече на диагноза. И тук е моето предимство пред специалистите, за които говорих. Сигурно много от тях са несравнимо по-компетентни от мен. Но аз подлагам на съмнение правотата си, и търся аргументи срещу нея.

46 thoughts on “.бг и специалистите

  1. suncho

    Всичко това прилича на доводите на едно по-старо поколение програмисти срещу графичния потребителски интерфейс:
    – само ще създаде проблеми в поддръжката
    – ако потребителят няма графична карта, няма да може да го ползва
    – кому е нужно това?

    Но светът винаги върви напред, и не спира заради удобството на “специалистите” 🙂

    Естествено, в началото ще е пълна боза. И интернет отначало е бил AOL, и CIT отначало беше “платен” BBS, изобщо от всяка хубост отначало някой се опитва да се “нагуши”. И после идват ентусиастите, правят безплатни програми, обясняват на всички как се поддържа кирилски домейн, и всичко си идва на мястото. Необратим процес.

    И тогава стругарите се завръщат от Швеция 🙂

    Reply
  2. suncho

    А ти, Григоре, обясни на хората как да си настроят Worrdpress, така че като напиша http://www.сънчо.com в полето за уебсайт, да не ми отрязва кирилицата, както се случи току що 🙂

    Reply
  3. hehe

    нали се сещаш какво ще стане като Джон се опита да ми види страницата, или да ми прати мейл ……………….

    Reply
  4. Сашо

    Отговорът е прост – хората търсят технически доводи срещу нещо, което подсъзнателно усещат като зло и нередно – но понеже сме “професионалисти”, а и защото тайно се страхуваме, че “едни други хора, ужасно некомпетентни, тъпи, задръстени и слепи” всъщност го смятат за добро. Аз, макар и да не обичам крайните изказвания, за целта на спора тук мога с две ръце да се подпиша, че парцелирането на “българския” Интернет с помощта на DNS ще ни доближи още (макар и малко) до Колумбия, а не до Швеция. И без това България е “fucked” държава като Колумбия и доста далеч от Швеция..
    С всички условности, понеже нищо не е черно и бяло, смятам че всичко “добро”, което се е случило около мен последните 20 години, е дошло от места, в които се пише на латиница.
    Както и да е, вече е късно – глобализацията приключи. Да живе кирилицата, и да живее бг-net. Аз няма да пропусна да участвам в довършването на DNS, срещу обичайния консултантски хонорар.
    С неприятен вкус в устата и още един довод да спестя на сина си кирилицата, поне като първа азбука, макар че испанския и латиницата никак, ама никак не са помогнали на колумбийците…

    Reply
  5. CTEHATA

    Интересно, замислял ли си се, дали някои от доводите, които толкова лесно си отхвърлил, не е продължавал да изглежда валиден за отсрещната страна? Дали нЕкоЙ от твоите събеседници не би могъл да разкаже нещо, подобно на това по-горе, но от отсрещната гледна точка? В стил “аз му отхвърлям аргументите един по един, а той не ме разбира” 🙂
    Само като пример, без да смятам че това е най-важният довод, искам да вмъкна едно твое “оборване”:
    “Липсата на кирилска клавиатура – доводът “izwinqwam se za latinicata” в почти 100% от случаите значи “мързи ме да си сложа кирилица”. Трудно ми е да си представя българин, който работи в чужбина, и не може да си позволи домашен компютър, на който да слага каквото си поиска.”

    Защо да продължавам да споря, след като лично познавам такива хора, включително и намиращи се физически в България, но в чуждестранни фирми, които просто НЕ МОГАТ да ползват кирилица. Комуникирам и със студенти в чужбина, които изненадващо нямат право да пренастройват компютрите в библиотеката…

    Дори и всеки от аргументите да е дребен, особено на пръв поглед, най-важното е да се прецени – дали ползата от въвеждането на тези домейни надвишава вредата от тях. За мен най-страшното остава все по-силното парцелиране на средата, която има (имаше?) потенциал да обедини всички ни.

    Reply
  6. Маркуча

    > Чувам доводи, че чужденците, които не знаят български и нямат кирилица на клавиатурата, няма да могат да наберат кирилските домейни.
    > (Без никакво замисляне защо може да им е нужно да ги набират. Повечето хора, които дават този довод, редовно си печатят визитки на
    > латиница, за да ги дават на чужденци, които не знаят български.)
    > Чувам доводи, че няма никакъв проблем българинът да научи латиница, и че кирилските домейни са излишни. (Повечето хора, които дават
    > този довод, редовно си печатят визитки на кирилица, за да ги раздават на българи…)

    Наречи ме некадърник, но доводът, че на чужденците ще им е сложно да наберат бгадрес.бг, е напълно валиден. Мисли така:
    1) Сайтовете на IBM и Microsoft са преведени на много езици (www.ibm.com/us, http://www.ibm.com/bg/bg и т.н.). Адресите обаче са ibm.com и microsoft.com, сиреч на латиница, без това да пречи на никого. Аз поне не познавам човек, ползващ компютър, комуто латиницата да пречи.
    2) Представи си сега, че нашенска фирма има сайт (някоясифирма.бг), преведен на английски и френски. Очевидно преводът е предназначен за хора, които не знаят български, но имат нужда от информацията там. Представи си, че има китайска фирма, която живо ме интересува и също е превела сайта си на английски. Как по-точно да се напише адреса с кирилица/йероглифи от хора, на които и двете изглеждат непонятни?

    Нали за това има ASCII? А кодовите стрници? Как ще се набират адресите от машини, където се поддържат KOI-8 / ISO8859-5 / CP866 / CP1251 / MIK, но не и UTF-8? За руснаци, ползващи Solaris, това не е проблем, понеже има ru_RU.KOI8-R, ru_RU.ANSI1251, ru_RU.ISO8859-5 и ru_RU.UTF-8. За българите обаче е проблем, защо има само bg_BG.ISO8859-5.

    В крайна сметка .бг ще стане причина фирмите да си купят един напълно ненужен домейн (за да не го купи друг) и да пренасочват потребителите към домейна на латиница.

    Reply
  7. Божо

    @Сашо – в Колумбия също пишат на “латиница”

    А “парцелирането” на Интернет се дължи на парцелирането на света.
    Когато всички се обединим, което в близките 3-4 хиляди години няма начин да стане, тогава няма да има парцелиране.
    Домейните на килрилица нито ще задълбочат, нито ще намалят “парцелирането”.

    Reply
  8. Michel

    Не искам да се намесвам в спора “.бг vs. .bg”. Само да кажа някои мои размисли:

    Аз си мисля, че още един TLD като .бг, просто ще увеличи:

    1) Приходите на организациите, които продават и поддържат домейни!
    2) Сложността на Интернет и DNS системата.

    Какъв е проблемът с латиницата всъщност? Има ли проблем?

    Първо, латиницата се чете и разбира от почти всички хора на планетата. Кирилицата – не. Латиницата е универсалният начин да можем да четем и пишем някои основни, универсални понятия, без да се налага да знаем определен език. Думите “WC” например, означават винаги “тоалетна”. (Извинете за сравнението!;) Това е добре! Един червен или зелен кръст пък, в повечето случаи означава “Аптека” или “Медицинска помощ”. Това също е добре!

    Сега, има си международни стандарти. И според един от тях, BG значи “България”! Не трябва да знаеш български, за да разбереш, че “BG” е “Bulgaria” или “България”! Това също е добре! Тогава .bg означава “домейн в България”. Това лошо ли е?

    Ако видя сайт, който свършва с “.com”, това в повечето случаи значи “личен или комерсиален уеб сайт”.

    Ако видя сайт, който свършва с “.bg”, това в повечето случаи значи “сайт в България”. И това също е чудесно!

    Ако един чужденец е поне малко образован, за него .com и .bg ще означават същите неща, тоест, той ще разбере, дори и да не знае български или английски, че първото е личен или комерсиален уебсайт, а второто е сайт в България! (както .net, .it, .at и тн, си имат своя смисъл, в повечето случаи — само някои TLD като ‘.tv’ правят изключение, защото хората ги купуват за сайтове на телевизии, което, макар и неправилно, си е просто Fact Of Life (FOL)).

    И така, стигаме до въпроса, “Какво ще означава за някой, който не знае български, сайт с окончание .бг?”

    Правилно — нищо! 🙂

    Именно “нищо”! Първо, никой, освен българин или (може би) руснак, няма да е способен да разчете домейна! Тоест, домейнът няма да ме даде никаква важна информация! Нито за държавата, нито езика, за нищо!

    Представям си, какво за мен би било да видя сайт с TLD, изписан с китайски иероглифи. Същото! Нито мога да го запомня, нито нищо! Но пък, на този сайт с TLD с иероглифи, е възможно да намеря информация на английски, нали? Ами ако нямам китайски шрифт на компютъра? Как ще запазя линк, например? няма да мога, вероятно е! Е, ако съм добър, ще мога да инсталирам и шрифт, и да оправя проблема. А ако не съм?

    Та, какъв е проблемът с .bg??? Защо ни трябва .бг? За да може да почнат “Капитал”, “Дневник”, “dir.bg” и други, да се “обезопасяват” и да купуват capital.бг, dnevnik.бг, дир.бг и тн??? За кого ще има полза?

    Ами за хората, измислили “.бг”, първо. После, за хората, продаващи домейна.

    На кой му е притрябвал .name? .mobi? .shop? .fixthis?

    Според мен, .com, .net, .org, .info са си ок + всички национални домейни (на латиница). Всичко извън това се превръща в ненужна бъркотия.

    Всеки може да напише http://WWW.DOMAIN.BG. Повечето ще могат да напишат http://www.домейн.бг. Е, и? Някакви специални ползи? Ще бъде ли интернетът по-бърз във втория случай? По-достъпен? По-добър? Не мисля…

    Cool е да има .бг, но аз полза не виждам, извинете за скептицизма… 🙂

    Reply
  9. Божо

    @Michel

    “>Именно “нищо”! Първо, никой, освен българин или (може би) руснак, няма да е способен да разчете домейна! Тоест, домейнът няма да ме даде никаква важна информация!”

    И за какво му е? Ако там всичко е написано на български, а той не знае български, значи този сайт е безполезен за него и няма нужда да губи време да го посещава.

    >”Нито за държавата, нито езика, за нищо!
    Представям си, какво за мен би било да видя сайт с TLD, изписан с китайски иероглифи. “

    Чудесно – ще знам, че сайтът е нечитаем за мен и няма да губя време да го отварям. Т.е. адресът дава достатъчна и много полезна информация 😉

    Reply
  10. Маркуча

    @Божо:
    Аз македонски разбирам без проблем. Как предлагаш да напиша ЉубчоГеоргиевски.мк с българска клавиатура, на която няма клавиши за Ќ, Љ, Њ и Џ?

    Reply
  11. Michel

    @Божо:

    @Michel:

    “>Именно “нищо”! Първо, никой, освен българин или (може би) руснак, няма да е способен да разчете домейна! Тоест, домейнът няма да ме даде никаква важна информация!”

    И за какво му е? Ако там всичко е написано на български, а той не знае български, значи този сайт е безполезен за него и няма нужда да губи време да го посещава.

    >”Нито за държавата, нито езика, за нищо!
    Представям си, какво за мен би било да видя сайт с TLD, изписан с китайски иероглифи. “
    Чудесно – ще знам, че сайтът е нечитаем за мен и няма да губя време да го отварям. Т.е. адресът дава достатъчна и много полезна информация 😉

    Хм, не знам, защо всеки, който защитава (ненужния) .бг домейн, веднага излиза с (абсолютно нелогичните) аргументи, че ако сайтът има домейн на език, който аз/или друг човек, не разбира, това автоматично означава, че самото съдържание на сайта ще е също нечетимо???

    Нали идеята на Интернет е да сближава хората, не да ги раздалечава? Създавайки всевъзможни TLD на различни езици и азбуки, ние създаваме една нова Tour de Babel, и с нищо не помагаме за по-добра комуникация един с друг!!

    Пример:

    http://www.СайтътНаМоятКомпания.бг: Да предположим, че домейнът е на български, а на сайта има информация за “Моята Компания” на два езика: български и английски. Ако домейнът е на кирилица, но има съдържание в сайта, което е преведено на английски, това автоматично обезсмисля изключително слабия аргумент, че “щом домейнът е на кирилица (български), значи, съдържанието е също на български, ergo, няма никакъв смисъл някой, който не разбира български, да се опитва да “разчете” домейна”!

    Какво е необходимо в такъв случай? Ами много просто, МоятаКомпания.бг трябва да има и друг домейн, MyCompany.bg! Така лесно ще може да се копира, изписва, и запазва URL-то дори и на машини, които нямат кирилица! Също така, URL-то ще дава важна информация на всеки, посетил сайта, включително и чужденци, които не говорят български! Информацията, която те ще получават, ще е минимум следната: “.bg = това е сайт на компания, която е вероятно българска”.

    И още: Ако на визитката на компанията пише “www.СайтътНаМоятКомпания.бг”, единствените хора, които ще могат да напишат URL-то, ще са българи, или хора, които поне свободно пишат и четат на кирилица. Тъпо, нали?

    Ако обаче на визитката пише “www.MyCompany.bg” или “www.MoyataCompaniya.bg”, кой ще може да изпише адреса? Ами, правилно, всички хора по света! (включително и българите).

    Какво се получава?

    Домейни на български / TLD от вида “.бг”: Достъпни за българи и хора, ползващи кирилица.

    Домейни на латиница / TLD от вида “.bg”: Достъпни за българите и за всички хора с достъп до компютър, независимо, на какъв език те говорят или пишат, и в коя държава живеят!

    И? Ами значи, всеки, който все пак държи да има сайт с “.бг”, и в същото време иска да има и съдържание, достъпно не само за българи, но и за други хора, ще трябва да си купи два домейна: един “.бг” и един “нормален” (.com или .bg, и т.н.).

    И? Каква е ползата от .бг в такъв случай???

    Правилно. Ще се радват хората, измислили това супер-яко, но ограничаващо домейн име; и ще се радват продаващите и поддържащите го организации…

    За мен негативите са повече от позитивите. Но явно пристрастията за “да направим още една стъпка в посока българското” са твърде силни, за може да се чуе моят глас и на други хора, които не харесват идеята…

    Reply
  12. Георги Чорбаджийски

    Michel не се мъчи да обясняваш – няма смисъл. Просто приеми, че хората въртят далаверка, а пък който си купи .бг е идиот и ще видиш колко се изчиства положението.

    Reply
  13. Michel

    @Георги:

    Хм, ами не знам… В сравнение с другите бъркотии в България, предполагам, въпросът “да има или няма .бг домейни?” е супер-глупав и маловажен…

    Но просто не разбирам аргументите “за”. Изписвайки домейн + tld само на кирилица, ние ограничаваме общуването, не го облекчаваме!

    Вярно, яко е да пише “моето-име точка бг”, обаче… дотам. Какви други ползи има? Аз не виждам такива… А вреди — колкото искаш. Най-малкото фактът, е или трябва да имаш второ “резервно” име на латиница, или пък да ограничиш възможността на хората да отварят твоя сайт! Защо?… 🙁 “Кирилица rullz” ама да не изпадаме чак дотам… 🙁

    Reply
  14. Божо

    Много ясно, че ако човек иска да става известен в чужбина ще си вземе домейн на латиница.
    Но има безброй сайтое, които нямат такива претенции и са само за българи.

    Колкото за този въпрос:
    >”На кой му е притрябвал .name? .mobi? .shop? .fixthis?”

    АМи това е много добра идея, ако си правиш личен сайт да си вземеш домейн .name

    Знае се, че е личен сайт.

    .com вече е препълнен и отдавна загуби смисъла на комерсиален, защото с разширение .com има кави ли не сайтове.
    Още повече при тоя случай
    http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news/news.php?newsid=2942
    Швейцарците нямаше да имат основание за претенции, ако домейнът на жената беше milka.name.

    Общо взето с разрастването на Интернет и на броя на сайтовете ще трябва тия ограничения едно по едно да отпадат (или на групи 🙂 )

    Reply
  15. Michel

    @Божо:

    Само за българи означава ли = да не са достъпни тези сайтове за хора, които не пишат на кирилица (камо ли да изписват домейн на кирилица)?

    What’s the point?

    А .name е голяма тъпотия, защото трябва да е от вида firstname.lastname.name — на кой му е притрябвал толкова глупав и дълъг домейн?

    .com си е нормален, всеки може да го купи и използва, и какво от това? Ако няма .com за теб, може пък да има .org/.net/.info/.bg/.нещосидруго? Ама чак пък .бг

    Айде. Както казах, аргументите ми не се чуват, защото е cool да има домейн на кирилица. Ограничаващо, да, но е cool. Еми, който иска, да си купува и да го поддържа…

    Reply
  16. Григор Post author

    @suncho: Надявам се и до кирилизирането на WordPress да опра. Някой ден. Към момента съм зает с далеч по-безсмислено нещо – да пиша този коментар…

    @hehe: Преди месец щях да се сещам. Откакто обаче се навъдиха хора, които очакват някой да сложи английски текст, предназначен за Джон, в домейн само на кирилица, вече не смея.

    @Сашо: Самоцитат: “И пак за пореден път: Латиницата НЯМА да ни реши проблемите. Народите, които я ползват, са повечето културни, цивилизовани и богати не защото тя е свята и могъща, а защото те са я направили такава. С желанието да се справят сами, а не да чакат на азбука или нещо друго извън тях да ги оправи. И с желанието си да пишат на своя роден език, с родната си азбука.”… Не искам да звучи назидателно – просто искам да покажа как човек може да получи “добро”, и как надали ще го дочака.

    И не разбирам с какво въвеждането на кирилски домейни ще парцелира нещата повече, отколкото са парцелирани в момента. Най-големите бариери, които то ще издигне, са незабележими и с лупа на фона на издигнатите от естественото наличие на различни езици, и филтрирането на Нета от правителства и прочее. Ако греша, дай реален пример – той е доводът срещу мен, който търся, и заради който хабя блога си, вместо да пиша каквото ми е на сърце.

    @СТЕНАТА: Тези хора, дето работят в чужди фирми, нямат ли си домашни компютри? Също, във фирма, в която им е забранено да си кирилизират компютъра, разрешено ли им е в работно време да пишат лични писма и коментари в блогове? Всъщност, не им ли е блокирана тази възможност чрез прокси или стена?… Кирилизирането на компютъра според мен е най-дребното ограничение.

    @Маркуча: Напълно съм съгласен, че чужденци трудно биха набрали домейн на кирилица, за да ползват съдържанието на техни езици, сложено в него. Най-малкото защото не вярвам лесно да се намери идиот, който да сложи съдържание на английски, примерно, предназначено за чужденци, на (само) кирилски домейн. Точно това обясняваше примерът с визитките – че който иска чужденците да го разбират, си пише цялата визитка на латиница, не само професията, но и името. А който иска да го четат удобно българи, си прави визитка и на кирилица, нищо че повечето българи, ако се понапъват, ще му я разберат и на латиница. Защо очакваш при домейните логиката да е различна?

    МД: ако разбираш арабски или китайски без проблем, ще е много вероятно да си инсталирал и съответния клавиатурен драйвер. На практика обикновено става така. Примерно, с каквато и ОС да си, надали българската клавиатура й е по подразбиране – инсталирана е, понеже ти си указал, че знаеш български. Нали?

    @Георги Чорбаджийски: “Унинет” е сдружение с идеална цел, и НЕ разпределя печалба. Не знам дали говориш глупости, без да си проверил положението, или го знаеш, но клеветиш умишлено. Нито пък вярвам, че след това пояснение ще спреш, да се извиниш пък съвсем. Но изборът си е твой.

    @Michel: Проблемите, които пораждат кирилските домейни в нета, са частен случай на проблемите, които поражда кирилицата въобще (а и извън него). За щастие, както пишеш, доста маловажен проблем. И точно там е интересното.

    Твоята реакция е абсолютно различна от тази на някои (не всички!) противници на .бг – тя е нормалната за човек, който не вижда ползата. Ти си наясно, че идеята или ще е безполезна, и ще отмре, или ще е полезна, и ще се наложи. Във втория случай ти или ще се убедиш, и ще я приемеш, или няма да ти хареса, и просто няма да използваш кирилски домейни – никой не ти го налага, нали? Свободен си да избереш каквото решиш, и го знаеш. Затова и .бг не те плаши.

    Други хора обаче ги плаши. Те също знаят, че са свободни да изберат каквото искат – плаши ги, че и другите са свободни, и ще изберат .бг, понеже е удобен, и затова полезен. Ако мислеха, че не е, щяха да смятат, че идеята е мъртвородена, и нямаше да й обръщат внимание. Те обаче го обръщат, и още как – познай защо. Когато могат, се борят той да не бъде приет, за да бъдат лишени от избор другите. Когато не могат, тихо или шумно агитират срещу него, с каквото им дойде на устата. Повечето от тях дори не осъзнават, че се борят да отнемат избора на другите, но и да им го кажеш, малко ще се усетят и спрат. Твърде далече са отишли в “аз съм мерилото за света – истина е каквото изнася на мен, полезно е каквото е полезно на мен, добро е каквото е добро за мен”.

    Затова и според мен стоим от една страна на барикадата. Аз смятам, че .бг ще е полезен и удобен, и съм се заел да го реализирам. Ти смяташ, че няма да бъде полезен и удобен, и ще изчакаш да видиш. И двамата обаче уважаваме свободата и правото на избор на другия, и сме готови да ги пазим… Само времето може да покаже кой от двамата е бил прав. Но който и да е бил, няма да се почувства унизен или смачкан, нито пък ще съжали, че не е могъл да лиши от избор другите, за да ги накара на своето. И двамата знаем, че начинът да разбереш къде е истината често е да пробваш. И и на двама ни са непонятни тези, които са готови да вредят и да пречат, за да отнемат на другите правото на избор. Така че все ще си пием бирата заедно и ще си помагаме. 🙂

    Reply
  17. primer

    значи в момента ако търся дадена фирма, аз трябва да пробвам firma.com, фирма.com, фирма.bg, фирма.бг, и евентуално може и да намеря сайта. Че неймспейса вече е претрупан (не знам дали някой от вас си е търси домейн наскоро), това е факт. Не знам дали това е решението :/

    Reply
  18. tie

    Michel е напълно прав. Освен куулнес-фактора полза от .бг TLD няма. Аргумента “ако потребителя не може да изпише домейн на кирилица, значи няма работа там” е пример за едно ненужно и глупаво ограничение, особено откакто Google може да превежда страници от български на други езици.

    Григоре, сам казваш, че ИТ специалистите трябва да мислят първо за удобството на потребителя. Да, за 8 милиона българи изписването на .бг вместо .bg може да счете за някакво *минимално* удобство (в повечето случаи и такова не е). За останалите милиарди хора по света това ще бъде на практика *значително* неудобство, и да, някои тези хора може би искат да посетят въпросния сайт по една или друга причина.

    Да, техническите проблеми свързани с новите TLD до един са преодолими, но като се има предвид колко е безсмислена задачата е разбираемо нежеланието на специалистите да ги решават. Разпространението на second-level домейни на кирилица (каквито има от години) е достатъчно показателно за това колко са нужни подбни пънкарии.

    Истинските причини да се приемат тези домейни са парите които ICANN/регионалните регистрари ще глътнат и може би начесването на нечии националистически сърбежи.

    Reply
  19. Илия

    @tie,

    Домейни от вида домейн.com не са популярни точно защото се налага на потребителя да превключва клавиатурната си подредба, за да изпише домейна.

    Основната част от парите ICANN ще вземе от общите домейни, а не от националните. Затова и говорят за “бърза процедура”, където да допуснат ограничен брой национални домейни, и затова споменаваха, че може да пуснат и 1000 нови gTLD. ICANN нямат финансов интерес от нови национални домейни, а от нови общи.
    В нашия случай Унинет ще трябва да плати някаква такса за предложенията .инфо и .име (по последни данни по-голяма за .инфо, защото има и пазар в Русия, и по-малка за .име, защото е само за България), а за .бг се кандидатства по съвсем друга процедура.

    Reply
  20. Дидо

    Нека не се забравя, че DNS е въведен за улеснение на хората, защото е много по-лесно да се запомни име отколкото поредица от октети.
    Добавянето на още едно ниво на абстракция има и други значителни предимства – позволява по-лесно организиране, грубо но ефективно разпределение на натоварването на машините, виртуални хостинги (множество домейни на 1 физическа машина) и т.н.
    Както се казва и тук, http://en.wikipedia.org/wiki/Abstraction_layer … All problems in computer science can be solved by another level of indirection … except for the problem of too many layers of indirection.

    Добавянето на TLD на кирилица, иероглифица, иврит, клингонски и т.н. е просто поредната логическа стъпка в този процес на улесняването на хората, на машините така или иначе им е през жиците какво вижда потребителя в клиентските си програми. Лично си мисля, че ще е просто екстравагантност в началото, обаче приложенията и нуждите често са обусловени от наличностите, а хората рядко са добри пророци за бъдещето. Затова е по-добре да имаме възможност за регистрация, при това при по-изгодни и либерални условия от тези които налага над 10 години вече register.bg за .bg TLD .

    Григоре, не се отказвай от идеята, тя има нужда от хора като теб за да успее, хора мислещи и виждащи по-напред от преките трудности и технически затруднения (които в случая са минимални, ако ги има въобще). Пък ако и спечелите покрай нея, защо не 😉 пък било то и само морално …

    Успех.

    Reply
  21. Дидо

    Един любим цитат който май има доста връзка със случая …

    First they ignore you (1), then they laugh at you (2), then they fight you (3), then you win (4).
    Describing the stages of a winning strategy of nonviolent activism.
    http://en.wikiquote.org/wiki/Mahatma_Gandhi

    (нарочно го давам на английски, за да е по-лесно за убедените врагове на четенето и писането на кирилица)
    Доколкото разбирам, работата е на фаза между 3 и 4 🙂 .

    Reply
  22. ss7

    Аз бях против идеята и реализацията на УНИНЕТ за .бг “ТЛД” , само и единствено защото се правеше без ICANN .

    Но не виждам никакви смислени аргументи против истински .бг (и на други езики и азбуки) домейни.

    Интересно ми е защо повечето противници на идеята не разбират (или не искат да разберат), че това е просто една допълнителна възможност. Никой никого не кара на сила . А търсене за .бг домейни както се видя има, т.е. хората ще купуват и ползват такива домейни, колкото и да са против някои хора.

    Освен това имам и добър поглед върху “средно статистическия” интернет потребител в България и той със сигурност ще се зарадва от нововъведението.

    А относно въпроса, как някой от американец ще напише писмо до кире@пешо.бг , ами ще стане точно така както и ще разговаря на живо (телефон,факс и т.н.) , или ще знаят общ език (разбираеми и за двамата домейни) , или просто няма да си говорят (а това е общия случай)

    Как пък някой не се възмути, че двама средностатистически чужденци няма да се разберат говорейки си (дори ръкомахайки си). Не мрежата, хората са разделени, и никакво техническо средство няма нито да помогне , нито да попречи на това.

    Пак ли да давам примери . Аз не чета китайски (японски) сайтове, въпреки, че домейните са на латиница. Ми не ги знам тези езици. И не ме бърка дали домейните са на латиница или с йероглифи. Ако знам пък езиците, също няма да ме бърка как са изписани домейните.

    Въпросът няма нищо общо с използваната кодова таблица в изписването на домейните, а е доста по различен.

    Reply
  23. Дидо

    Потенциален проблем при многоезичните домейни е това, че доста хора все още смятат, че уеб адресите на сайтовете задължително започват с www.

    Изписването на тези допълнителни (и излишни в повечето случаи) букви на латиница, в комбинация с адрес на друга писменост, ще доведе до нужда от превключване, съответно – практическо неудобство заради забавянето.

    Решението е просто – като се направи съответния сайт достъпен едновременно и на http://www.сайт.бг и на сайт.бг, като http://www.сайт.бг има включено пренасочване с HTTP response code 301 към сайт.бг . С времето, хората ще свикнат да виждат, че много от сайтовете са без www префикс, и съответно ще започнат да изписват само по-удобното сайт.бг .

    Едно разяснение и описание за потенциални конфигурации за IIS, Apache, NGINX, Lighttpd публикувани на видно място на сайта на регистраторите на съответните многоезични домейни, би било достатъчно предполагам за да помогне на повечето регистриращи и поддържащи домейни … не, че в мрежата няма нужната информация на 1-2 google-вания 🙂 .

    Reply
  24. ss7

    Освен това бих допълнил – Оставете клиента да решава има ли нужда или не от .бг и подобни домейни. Болшинството от нас може да се оплаква(ме) колко трудности може да има при въвеждането им, но не и да знае(м) от какво се нуждаят хората (клиентите).

    Важното е , че вече хората (клиентите) имат възможност за избор.

    Reply
  25. suncho

    Извинявам се, но болшинството тук сте xn--80afqkuxx и пълни xn--d1ahba3ay.

    Кое е по лесно:
    “Адреса ми е уеб.дядоватаръкавичка.бг. На кирилица.”
    -или-
    “Адреса ми е даблю-даблю-даблю, дядовата, де-ку-де-овата, ръкавичка, ръ, със игрек, кави-це-хаш… дай да ти го напиша.”

    Защо *АЗ* да не реша, на какъв език да ми е адреса? Може би, продавам банички (бани-четворка-ки) във Варна, и ми е все тая дали някой в Япония може да го чете? Аз като мога да отварям японски сайтове, чета ли ги?

    А може би на сайта си пиша на български, и въобще не искам разни xn--80aaysijj8d да ми го четат?

    Reply
  26. tie

    @Илия,
    Наистина ли мислиш че едното *допълнително* превключване на клавиатурата е пречката пред масовото разпространение на кирилски домейни засега? Щото и с .бг ще име превключване за да напишеш домейна (не вярвам някой да използва кирилица by default). Не знам наистина колко пари директно ще спечели ICANN като организация, но да не забравяме, че хората лобиращи за тези домейни пред ICANN обикновено са тези които по някакъв начин се борят за правото да регистрират дадено TLD. По всяка вероятност и много от членовете на ICANN ще са свързани с техническите реализации на многоезичните домейни. Т.е. финансовата мотивация е налице.

    @Дидо,
    Добре че дочакахме TLD-та на кирлица, за да си направим виртуален хостинг най-накрая 😉 Организирането ще стане по-разпределено, което далеч не значи по-лесно. Добре е наистина да има по-либерални условия за регистрация от Register.bg, които са си изнудвачи под прикритие. Проблемът е, че сега на повечето хора ще се налага да се справят с условията на Register.bg + условията на който държи правата за .бг. Лошата страна на абстракцията тук е, че решава несъществуващ проблем създавайки тонове техническа, административна работа и (в общия случай) допълнителни разходи . Все едно да вкараме поддръжка на IP адреси, изписани с римски цифри. Щом като ги има в hex, decimal, octal и binary, следващата логична стъпка е да вкараме roman, right?

    А какво ще кажете за домейна bank.pу? Това дали е Руски банков сайт или Парагвайски скам?

    Ами валидацията на домейн имена/имейл адреси в *хилядите* приложения, които ползват регулярни изрази като “.+@.+\\.[a-z]+”? По вашата логика сайт с такава валидация явно не е правен за хора чийто имейл е в .бг , нали? Явно няма проблеми тогава да е недостъпен за хора, които разполагат единствено с .бг имейл адрес. Добре дошли в Интернет маймунарника!

    Reply
  27. CTEHATA

    “Защо да продължавам да споря, след като лично познавам такива хора, включително и намиращи се физически в България, но в чуждестранни фирми, които просто НЕ МОГАТ да ползват кирилица. Комуникирам и със студенти в чужбина, които изненадващо нямат право да пренастройват компютрите в библиотеката…”

    “@СТЕНАТА: Тези хора, дето работят в чужди фирми, нямат ли си домашни компютри? Също, във фирма, в която им е забранено да си кирилизират компютъра, разрешено ли им е в работно време да пишат лични писма и коментари в блогове? Всъщност, не им ли е блокирана тази възможност чрез прокси или стена?… Кирилизирането на компютъра според мен е най-дребното ограничение.”

    1: DNS инфраструктурата НЕ Е създадена за да помага на работодателите да се борят с вредните навици на работниците. Нито със заниманията им в обедната почивка. Сам споменаваш проксита и защитни адаши. Това са основните средства на работодателите, разчитащи на ограничения. ДНС няма касателство в случая.
    2: Отговаряш на по-лесната част. А какво ще кажеш за “Комуникирам и със студенти в чужбина, които изненадващо нямат право да пренастройват компютрите в библиотеката…”. По какъв начин хората, пропъдени от разпада на образователната система са заслужили издигането на поредната стена? Какво да направят туристите, ползващи кафенетата по хотелите?

    Твърде лесно е да кажеш “99% от хората няма да имат проблем”. Наистина тривиално. Стига да не си от другия 1%…

    Reply
  28. Дидо

    @tie
    Много избирателно четеш, ама това си е твое право 🙂 . Ако не съм бил ясен по горе, ще го кажа в прав текст – въвеждането на DNS като система, без значение дали има или няма възможност за имена на гръцки, китайски, български и т.н. е наложено преди всичко от УДОБСТВОТО при запомнянето на хората. Съпътстващите това технически предимства са просто бонус, екстра.

    Reply
  29. Григор Post author

    @tie: Това не е ограничение, а преценка на домейн към съдържание, и не я правим не ние, а собственикът на сайта. Отново аналогията с визитките: ти би ли забранил кирилицата само защото някой българин може да даде на чужденец визитка, на която името му е на кирилица, и онзи да не може да го прочете или напише в рапорта си? Ако това наистина се случи, ще е белег на идиотизъм на българина, а не на вина на кирилицата.

    (Съответно, ако някой българин държи да раздава на други българи визитки на латиница, понеже “всеки българин може да разчете латиница”, много хора с право биха го обявили за сноб. Не че това с четенето на латиница е лъжа – не е. Но човек трябва да има усет какво къде, иначе става смешен. И не му е виновна азбуката.)

    И да, ICANN може и да мислят най-вече за парите. Само че те са прекалено големи, за да мога да ги оправя сам. Стига ми да измета моята си уличка. Да се погрижа тук нещата да са чисти и свестни, и ако в тях има пари, да не са водещият мотив.

    @СТЕНАТА: Така е, прокситата и пр. не касаят пряко ДНС. Но там, където ти забраняват да кирилизираш компютъра си, с почти пълна сигурност ще ти забраняват и да го ползваш за неслужебно общуване. За студентите – в почти всички чужбини, където учат българи, цената на компютър на старо е размерът на еднодневна заплата: не вярвам да са опрели само до компютрите в библиотеката. Пък и как ще прочетат (с почти пълна сигурност) кирилското съдържание зад кирилски домейн на некирилизирания библиотечен компютър?

    А колкото до единия процент – да, ще има и такъв. Но мисля, че не бива нещо ново да бъде спирано заради 1%, поне ако не е фатално за тях. И да, над една трета от човечеството не пише на латиница – предполагам, че твърде скоро софтуерите ще се съобразяват с това. Никой не иска да загуби една трета от пазара си.

    @Dido: Да си призная, мен ме е страх от проблемите. И техническите, и нетехническите много повече. А да се кича с мъдростта на Ганди не смея дори пред себе си.

    Но въпреки това се боря. Пък да видим ще успея ли да направя нещо свястно.

    Reply
  30. Павлин Петков

    Григор, струва ми се, че не другите не могат да ти оборят тезите, а ти просто не искаш да чуеш/видиш доводите против .бг. tie ти е дал чудесни примери с валидацията на различни от латински домейни и мейл адреси и с взаимозаменяемите букви от кирилица и латиница. Да, компютъра ще направи разлика, но не и човешкото око.

    Дори някои то твоите думи, могат да се използват като довод против необходимостта от домейни на кирилица. Например:

    “…нищо че повечето българи, ако се понапъват, ще му я разберат и на латиница. Защо очакваш при домейните логиката да е различна?”

    След като повечето българи като се понапънат разбират латиница, кому са необходими тези домейни на кирилица? Един от доводите ти, които чух е, че домейни на кирилица се въвеждат за да улеснят хора, които имат проблеми с разбирането и писането на латиница. Как тогава тези хора използват компютър въобще? Какъв процент от компютрите, които се продават са с кирилски интерфейс/локализация и клавиатура? Аз все още не съм виждал клавиатура само с кирилица – без латиница. Ти сам го казваш:

    “Примерно, с каквато и ОС да си, надали българската клавиатура й е по подразбиране – инсталирана е, понеже ти си указал, че знаеш български. Нали?”

    Именно! За да използваш кирилица на компютъра е необходимо да имаш поне малко компютърна грамотност. А при положение, че я имаш – нямаш никакъв проблем да си работиш с домейни на латиница.

    Излиза, че това с улеснението всъщност ще се “улесни” една много малка група от хора, но ще създаде неимоверно много работа и нерви на много по голяма група. А и до колко ще се улеснят тези хора, също е спорно. Виждам как чичкото, който има проблем с използването на латиница, радостен, че вече има домейни на кирилица набира в браузера (!!!вниамние ерес!!!) майкрософт.ком и седи и се пули защо нещо не работи както трябва. И допълнително ще му се обяснява, че кирилските домейни са само .бг и т.н … и той отново ще си премине на добре познатата му и свикнал вече с нея латиница. (това последното е в рамките на шегата).

    Кирилските домейни според мен са ненужни. Много по-добре да се насърчи използването и публикуването на съдържание на кирилица. Дори и да нямаш инсталиран кирилизатор, нямаш никакъв проблем да четеш съдържание на кирилица от домейн на латиница.

    В крайна сметка, целият този спор е безсмислен. Нито поддръжниците на .бг ще бъдат убедени в бедите които той ще донесе, нито противниците – в някакви ползи от него. Просто времето ще покаже, кой е бил прав. Остава да си пожелаем живот и здраве да доживеем развитието на историята.

    Reply
  31. dido

    @Павлин Петков

    >>Какъв процент от компютрите, които се продават са с кирилски интерфейс/локализация и клавиатура?

    А колко често си виждал клавиатури продавани в България, които да са с клавиатура само на латиница ?

    Търсенето определя предлагането … В България се ползва български, за добро или лошо, а официалната клавиатурна подредба в България е с кирилски букви, и БДС подредба, доста по-удобни са и двете за писане на кирилица на български текстове от съответните им аналози на псевдо кирилица и фонетична подредба съответсваща на qwerty-то на масовите клавиатури, но се отклонявам прекалено много от темата.

    А ако няма търсене на такива домейни, те ще си останат просто любопитна особеност, рядко използвана и още по-рядко поддържана … нещо ми подсказва обаче, че при толкова много негативни реакции от БЪЛГАРИ, тя няма шанс да не пробие и да се наложи …

    >> Излиза, че това с улеснението всъщност ще се “улесни” една много малка група от хора, но ще създаде неимоверно много работа и нерви на много по голяма група.

    Администрирам лично 10 машини, с около 30000 уникални посетителя на ден общо. Съответно според мен съотношението между хората е в обратната посока – аз ще имам потенциални ядове за да подържам въпросните сайтове като администратор, както и тези хора пишещи съответния софтуер … но дори и така, сумарно ние сме малцинство, при това много, много по-малко в сравнение с потребителите на интернет в България … при това тези ядове ще са проблеми, за чието разрешаване ще работим заедно и информацията нужна за разрешаването им ще бъде публично достъпна под много форми след много кратко време, а в последствие ще бъде вградена като код и ресурси директно в съответния софтуер и конфигурации по подразбиране.

    >> В крайна сметка, целият този спор е безсмислен. Нито поддръжниците на .бг ще бъдат убедени в бедите които той ще донесе, нито противниците – в някакви ползи от него. Просто времето ще покаже, кой е бил прав. Остава да си пожелаем живот и здраве да доживеем развитието на историята.

    Напълно съм съгласен, че няма смисъл от спор. Времето е най-добрия съдия както винаги.

    Reply
  32. dido

    Съжалявам за двойния пост, моя грешка че публикувах първия преди да е напълно завършен …

    @tie – има съществена разлика между употребата на римски цифри, които се ползват доста рядко в съвремието ни, тъй като са изместени от много по удобната позиционна десетична система, и употребата на кирилица, която по нищо не отстъпва на латиницата, а в случая с българския език я превъзхожда, тъй като възможноста за грешки спада значително, поради липсата на ненужна транслитерация … предполагам си виждал поне 3 варианта на изписване на буквата ‘ъ’ – u, y, a … хайде примерно напиши България на латиница (не на английски, а транслитерирано на metodievi[z|c]a ) …

    >> Лошата страна на абстракцията тук е, че решава несъществуващ проблем създавайки тонове техническа, административна работа и (в общия случай) допълнителни разходи . Все едно да вкараме поддръжка на IP адреси, изписани с римски цифри. Щом като ги има в hex, decimal, octal и binary, следващата логична стъпка е да вкараме roman, right?

    Проблема е реално съществуващ … и на мен не ми се вярваше, докато не видях интелигентни иначе хора да използват google като address bar, просто защото не могат да запомнят по каква идиотска система е транслитерирано името на сайт, което име не значи абсолютно нищо на английски, а е много мнемонична дума на български, а нали една от целите на домейните е да се помнят лесно ? Откъде накъде е нужно хората да са принудени да налучкват ямболия.бг например как се пише на латиница ? iambolia.bg ? qmboliq.bg ? yamboliya.bg ? ne[6|sh]to drugo може би ? Сега се сетих за този домейн; може и да има такъв … но едва ли, като се има предвид пречките които съществуваха доскоро, не би бил практичен …

    Я обясни също, защо според теб наистина има подръжка за въвеждане на IP адреси с *десетична* бройна система, след като шестнайсетичната е доста по-удобна от техническа гледна точка (има фиксиран брой цифри за октет, преобразуването към двоична е елементарно и изисква научаването на табличка от 16 съответсвия само, определянето на значещите битове при мрежово маскиране също е по-лесно в 2-на (binary) и другите базирани на 2^n бройни системи).

    Според мен, единствената причина е, че повечето хора са свикнали с десетичната система и им е по-лесно да я ползват, в ограничения брой случаи когато им се налага някъде да въведат IP или да го кажат например на друг човек по телефон и т.н.

    Аналогията с домейните, изписани на кирилица, мисля, че е ясна, и няма нужда от допълнителен коментар, или се заблуждавам ?

    >> Наистина ли мислиш че едното *допълнително* превключване на клавиатурата е пречката пред масовото разпространение на кирилски домейни засега? Щото и с .бг ще име превключване за да напишеш домейна (не вярвам някой да използва кирилица by default).

    Досега поддържаните като възможност имена от 2-ро ниво не бяха практични, заради нуждата от превключване при изписване. А това дали вярваш или не, е твое право и избор, но не е нужно да го налагаш на останалите, които също имат подобно право и ако ги кефи и практично за тях могат да си ползват кирилица като подразбираща се подредба.

    >> А какво ще кажете за домейна bank.pу? Това дали е Руски банков сайт или Парагвайски скам?
    Доколкото знам, възможноста за ортографски базиран фишинг е обсъждана многократно и съответно не е разрешено да се регистрират “смесени” домейни … но разбира се, може и да бъркам, ще трябва да прочета повече по въпроса.

    Reply
  33. Илия

    @Павлин,

    Виждал ли си хора, които като си пуснат компютъра се опитват да си пишат адресите на кирилица? И се чудят къде им е грешката.
    Или вместо (пример) standarnews.com пишат standartnevs.com … Редовно.
    Или изписват government.bg по около 5 различни начина? Ще им е много по-лесно да напишат правителство.бг

    Това са хора, които знаят латиница (разбират я), но не знаят чужди езици и не могат да боравят с домейните на латиница.

    Аз съм виждал много.

    Reply
  34. Michel

    @Илия:

    1) Отвори Firefox.
    2) Напиши горе в address bar’а: “правителство българия” (без кавичките), и ENTER.
    3) Отбележи кой сайт се отваря веднага!

    И каква е ползата от “точка бг”, след като новите браузъри са достатъчно интелигентни, за да те препратят, където трябва, когато напишеш “the CNN website” или “българско правителство” или нещо друго? Дори и адресът да е на латиница, сайтът си е на български, и няма как да не намериш с лекота, което ти трябва! 🙂

    Reply
  35. Илия

    @Michel,

    Опитай да го обясниш на хората, за които говоря.

    Също те ползват IE и не знаят как да си го сменят с Firefox. (Въпреки, че аз лично съм го сменял в цели три фирми).

    (P.S. А и да напишеш само правителство , пак ще се отвори… Но не е там въпросът.)

    Reply
  36. Michel

    @Илия:

    Защо трябва да обяснявам нещо? IE7 в момента (дори и 6!) има вграден Windows Live Search! Също както FF има Google Search! Ако напишеш нещо в address bar-а в IE, той къщо ще ти намери каквото ти трябва! Не е необходимо да имаме домейни на кирилица за целта! Търсачките ни помагат в 99% от случаите! 🙂

    Reply
  37. noname

    абе щом толкова не харесваме кирилицата защо да не я сменим с латиница?
    много приятно ще ни е да пишем
    shtarkel
    ugul
    muj или mazh или maj или muzh и т.н.
    да всеки разбира ама ТРУДНО
    или дайте направо 6ljokavicata да 1 приемем за офицялен език
    хубавото на кирилицата е че е създадена за нашия си език
    за нашия начин на говорене
    това му е удобството
    да за мен няма да е проблем да пиша на латиница
    обаче предпочитам кирилицата

    Reply
  38. Григор Post author

    @tie: Въпросът с хомографите наистина е неприятен. Затова си имаме правило (а отделно от нас ICANN май ще го изиска) да не може да се регистрира смес между кирилица и латиница. Това не премахва напълно проблема, но го ограничава много сериозно. (А всъщност, хомографи или много близки изографи има дори когато се използва само латиница, и също вършат работа при повечето “шарани”, а вариантите им са легион.) Но пък има и друго: хомографите далеч не са единственият начин да излъжеш някого чий сайт гледа. DNS натравянията и отвличанията отдавна вече не са новост. Затова, ако имаш реален бизнес със сайт, ВИНАГИ би било глупаво да не използваш сертификати. Затова и съм склонен умишлено да подценявам значението на хомографите – за да форсирам използването на по-сигурни техники от “проверка на око”.

    Колкото до валидацията на е-майл и уеб адреси в съществуващи приложения – да, приложенията ще трябва да се преработят. Не заради осемте милиона българи, а заради двата и кусур милиарда други хора, които не ползват латиница. Неизбежно е.

    @Павлин Петков: Ако се напънеш малко повече, ще си секнеш огънче и с огниво – за какво са ти запалки? И ще се качиш до десетия етаж пеша, за какво ти е асансьор?… Всяко от удобствата може да е абсолютна дреболия, но всички заедно правят живота ни различен от този на питекантропите.

    Колкото до кирилицата – пропуснал си една дребна подробност: компютрите обикновено ги инсталират една малка група технически грамотни хора, но работи с тях много голяма група технически не толкова грамотни. Затова и “много малката група, която ще има полза от домейни на кирилица” всъщност е много по-голяма от “много по-голямата група”, на която ще се създадат работа и нерви. Подвежда те “синдромът на специалиста” – “всички, които познавам, ще имат проблеми, а не полза, следователно всички ще имат проблеми, а не полза…”

    А според мен кирилските домейни са част от насърчаването на публикуването на съдържание на кирилица, и двете вървят ръка за ръка. И съм напълно съгласен, че времето е най-добрият съдник, и ще покаже нужни ли са били тези домейни, или не. Ако не са нужни, просто никой няма да ги купува, и инициативата ще замре.

    @Michel: Така е – има много улеснения, които помагат да бъде заобиколен проблемът с домейните на не-родна азбука. Самият факт, че ги има, обаче показва, че това е проблем, ако и дребен.

    Reply
  39. Дидо

    Резултатите от търсачките са динамични, и това си има своите положителни и отрицателни страни. Не може да се разчита, че първия резултат за “правителство” например ще е винаги този на българското правителство.
    Ако искаш да кажеш на свой познат по телефона името на даден сайт, е доста лесно да кажеш “правителство.бг” и резултата е еднозначен. Не така стои въпроса с ‘government.bg’ (някои звуци са тихи или се транскрибират по различен начин различните словосъчетания на английски, докато на български този ефект е много по-малко изразен), както и с ‘pravitelstvo.bg/prawitelstwo.bg’.

    Reply
  40. Маркуча

    Дали .бг е нещо добро или лошо, ще се разбере след време, май по тази точка постигнахме единство.

    Искам обаче да ми покажете *един* човек, който ползва браузър и не може да пише на латиница. На нея това ̀и е хубавото — всеки, който иска да ползва компютър, ще-не ще ползва и 26 латински букви. Просто това е стандартът. Въобще нямат място аргументи от сорта на „защо тогава не оставим кирилицата“ и пр. глупости.

    Много хубаво, ако ICANN приеме домейните да съдържат само кирилица. А домейните на латиница? Е, там проблемът с изографите си остава, както вече спомена Григор. Имате ли идея колко варианта на A и E има? Само за А изброих 31 — A, À, Á, Â, Ã, Ä, Å, Ā, Ă, Ą, Ǎ, Ǟ, Ǡ, Ǻ, Ȁ, Ȃ, Ȧ, Ⱥ, Ḁ, Ạ, Ả, Ấ, Ầ, Ẩ, Ẫ, Ậ, Ắ, Ằ, Ẳ, Ẵ, Ặ. Правите ли разлика между Vietnam.vn, Việtnam.vn, Viềtnam.vn и Viểtnam.vn? Ако сте франкофон, какво ще напишете, crème-au-chocolat.fr или creme-au-chocolat.fr?

    И да, сертификатите са хубаво нещо, но точно това е типът аргументи, които поддръжниците на .бг не приемат:

    > DNS натравянията и отвличанията отдавна вече не са новост. Затова, ако имаш реален бизнес със сайт,
    > ВИНАГИ би било глупаво да не използваш сертификати.

    За някой, работещ в тая област, е ЯСНО, за ЕТ „Иван Петров 2000“ НЕ Е ЯСНО. Значи дай да направим .бг за улеснение на хората, та да не се мъчат с непонятни работи като латиница, ама те да си знаят, че им трябва сертификат. Сертификат, WTF? Кое е по-просто — да научиш една азбука, с която и без това се сблъскваш ежедневно (ако не сте забелязали, почти навсякъде надписите са на латиница — MTel, Technomarket, Globul, 2be, Technopolis,…) или да разбереш какво е сертификат, за какво служи, как се ползва и т.н.?

    Нека одобрят .бг. А който си купи домейн.бг, да си го бие у главо.

    Reply
  41. suncho

    Пичове, искам да ме има тук, записан в коментарите на Григор как казвам следното нещо 🙂

    Интернационалните ТЛД ще се наложат, включително тези на кирилица, и само след 10тина години (да го кажем 12) да напишеш УРЛ на кирилица ще е най-естественото нещо на света. Каккто сега е естествено да кликна на Старт менюто

    Дано в година 2020 блогът на Григор да е още онлайн (каквото към момента, такова към момента) за да мога да напиша в моя блог — “Ей, казах ви аз тогава, здрасти цтеха, здрасти маркуч, и Григор ви каза, ето на, прав бях.”

    хехе.

    Reply
  42. случайна

    Аз съм един средностатистически потребител и нищо не разбирам от настройване и всякакви такива. Но ето какви размисли изникват в мен, докато чета насам-натам за тези кирилски домейни.
    Когато ми се наложи да потърся разписанието на БДЖ, никога не мога да се сетя как се пишеше, мамка му и домейн нейм, и си отварям кротко Гугъл и си пиша на красива кирилица БДЖ и хоп! ето го! Така правя и със сайта на Националния осигурителен институт и още много други.
    Спомням си много добре времената, когато латиницата беше вездесъща. Беше риск да напишеш писмо на български:) Спомням си как търпеливо мен самата ме убедиха и приучиха да пиша на кирилица. Спомням си кампании “не търпя коментари на латиница в блога си”. Спомням си, че в крайна сметка в рамките на около 5 години нещата с кирилицата се промениха коренно. Както виждате, всички тук пишем на кирилица и не ни ебе за нещастните англоговорящи, които няма да го прочетат.
    Не съм специалист, но не може ли тези нещастни хора в чужбина, които са на работа и нямат кирилица, а пък искат да четат кирилски домейни, да си ги отварят като линк отнякъде, да има нещо като библиотеки за линкове на различни езици.
    Не съм специалист, но ми се струва, че хората искат все повече пространство в нета и то с главоломни темпове, а ми е по-лесно да запомня моясайт.бг отколкото moia(q?)site(sajt/sait).com(.org ли беше? или .biz , ъф, май .info).
    Нямам представа какво ще коства това на специалистите, предполагам много нерви и проблеми, но те обичат да решават проблеми, нали затова са специалисти:))
    И си спомням времето, когато бях студентка и се учехме да работим на чудото Уиндоус с чудото Ексел и някой колега каза в залата по информатика че ще по-лесно ако компютрите имаха мишки, а нашата асистентка избухна ” Абе, вие от глезотии ще се побъркате, бе, за какво са ви мишки, ето, натискаш буквата и се отваря менюто, лесно и просто, за какво ти е тази мишка!!!???”

    Reply
  43. Григор Post author

    @случайна: И сега има хора, които продължават да го твърдят. 🙂 Не си ли чувала принципи като “дръжте чисто от гризачи”, “мястото на менютата е в ресторантите” и “на кой идиот му трябва калкулатор, за да сметне колко е 2 на степен 23?” А също и “DNS е за некадърници – колко много неща си спестяваш, като напишеш направо IP адрес!”…

    Един от първите Истински Програмисти си е бил преработил колата – заменил приборното табло с един голям въпросителен знак, който светва при проблем. “Който разбира от коли, ще знае какъв е проблемът. Който не разбира, не бива да кара кола.”

    @Маркуча: Идеята хората да научат сертификатите е, че ги пазят сигурно и надеждно от реални атаки. Много мои клиенти знаят за антивирусните програми само че като излезе един прозорец и каже “Файла, дето го сваляш, е заразен с вирус – да продължа ли?”, трябва да натиснат “Не”. За работа със сертификати не им трябва много повече познания, а ги спасява от почти всички възможни видове фишинг (и не само от фишинг), и от конкретна загуба на (много) пари. Затова и банките, а и не само те, са на път да наложат сертификатите така или иначе, и хората ще трябва да ги научат така или иначе. Хомографският фишинг е малка част от опасностите, от които ще бъдат спасени. 🙂

    Reply
  44. и аз така

    И аз да се включа с неспециалистко мнение, както беше вече казано, ако това интернета беше само за специалисти, учете си латиница и си пишете само на нея. Ама е тъпо да караш хората да осакатяват езика си само заради това, че на някой ще му струва повече усилия поддръжката. Кажете ми сега, че нямате ама никакв проблеми като има само латински домейни! Или пък на някой му се струвало, че като не можеш да набереш кирилски (или какъвто и да е йероглифски или на друга азбука домейн) и се ограничавала глобалността! И какво аз ако мога да вляза в някой китайски сайт няма ли пак да го затворя като си пише само на йероглифи и нищо не разбирам? Или като мога да чета латиница дали ще прочета нещо на френски? Пак го затварям и това е. А пък някой не можел да си пренастрои компютъра на кирилица – ами ето, Случайна ви го каза – има си търсачки за тая работа. Или във вашите сайтове никой не влиза от гугъл, без дори да ви е чувал домейна (и може би никога не го научава)

    И за сайтовете на много езици да кажа – ами аз ако имам фирма за чорапи, и някой чужденец иска да ми влезе в сайта – ами толкова ще си направи една настройка за може да вижда всички азбуки и да може да си пише всякакви домейни. И като влезе, ще види, че съм си превела сайта и на неговия език и ще си чете. ТОЧКА. Защо аз да съм длъжна да уча латиница, пък те да ми викат защо ви е тая кирилица?! И за “международните” знаци, ами като е нямало такава глобализация, не се ли е пишело 00 на кенефите? (като толкова не можем без латиница да разберем коя табелка е за там). Нима който и да е няма да разбере какво е 00? Та така, вие ми дайте да си пиша името на домейна на бг, пък вие си удряйте у главите латинските.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *