Загубата на доверие

Загубата на доверие в политическата ни класа е катастрофална. За над половината ни гласоподаватели най-добрата реклама за една партия или политик са това досега да не са били на политическата сцена. Причината е проста – всички, качили се досега на сцената, са се доказали като майстори на националната катастрофа. Нормално е никой да не иска да чуе за тях.

При това положение пък е нормално хората да започнат усилено да търсят алтернативи, за които да гласуват. Защото ако не гласуват за никого, или гласуват за досегашните политици, ще имаме пак досегашно правителство. Алтернативите позакъсняха, но вече започват да се появяват. Един хубав пример са новите “зелени”. (Които нямат нищо общо с Александър Каракачанов или Амадеус Кръстев, а са основно участниците в протестите срещу бетонирането на българските природни красоти.) Не са перфектни. Но просто не са “старите муцуни”, а това вече дава струваща си вероятност да са по-добри от сегашните.

А сегашните правят каквото е логично да се очаква. Вземат какви ли не мерки, за да си запазят властта.

Преди няколко дни СДС ни сюрпризира с вдигане на изискуемия депозит за участие на политическа партия от 15 на 50 000 лева. Сметката е проста – партиите от по един файтон хора, но с чичко паричко във файтона ще извадят тези пари като на шега. А партиите с десетки хиляди поддръжници, но едвам изкарващи за хляба няма да могат. Подходът е стандартен за държави тип “бананова” или “доматена” република – една чалгатека олигарси, армия мизерстващи бачкатори, и нула средна класа… Доскоро СДС бяха една от алтернативите, които обмислях дали да не подкрепя. Но след това им мнение са трайно в черния ми списък.

Днес пък се изцепи Яне Янев. За БСП разбирам защо биха искали да вдигнат изборната граница поне на 10%, ако не и на повече. За него – не: той 4% на теория би могъл да стигне, но 10 никога… Не зная чия поръчка върши, но и той потъна със страшна сила в черния ми списък. А доколкото идеята му по същество е идея за мафиотска монархия, бих си позволил да посъветвам всеки да го впише в черния си списък. Лошото е, че глупакът ще се провали, но глупостта му може да остане, и да съсипва държавата ни още дълго…

Засега смятам да подкрепя “зелените”. Едно, защото са идеалисти. (Което може да е и много вредно. Но материализмът, който цари сега в политиката ни, се доказа като още по-вреден.) Второ, защото не само шумят, но и действат. И трето, защото повечето са грамотни и информирани Интернет потребители, тоест политическите им възгледи неизбежно са близки до моите.

Само че пред тях има два проблема. Единият е внезапно вдигнатата входна сума. Иначе казано, “зелените” спешно се нуждаят от финансови дарения. В блога на Богомил e описано как човек може да дари средства, и да даде своя подпис. Моят вече е даден, средства също дарих, утре ще отида да даря и още. Срокът е до 10 април, тоест нямаме време.

(Докато минавах на Попа да се подпиша и да дам пари, видях, че доброволците там нямат абсолютно никакъв надпис, че набират средства. Посъветвах ги да сложат – беше им неудобно. Което говори похвално за ценностната им система, но няма да ни свърши работа. Така че, моля ви, упорствайте да им дадете пари. Може да се окажат най-мъдро вложените през живота ви средства. Вероятно вие и скъпите ви хора ще живеете тук старините си, а децата ви – целия си живот. Може пък да си струва да се опитаме да направим обществото ни малко по-свястно.)

Защото колкото повече наближават изборите, толкова повече “казионните” ни политици се надпреварват да ни доказват, че са не просто вредни, а опасни за България и населението й. Никога не съм бил привърженик на слагането на всички политици под един етикет. Но през последните дни и малкото, за които все още се насилвах да мисля, че може и да не са съвсем такива, ме опровергаха с трясък. Като в тъп ситком.

Знаете ли какво е трагедия? Комедия, която се случва на твой гръб… Е, в България вече от 20 години цари една невероятна комедия, на която светът отвън се скъсва да се смее (ако я забележи). Имаме президент бивш комунист, който така и не разбра нито че е бивш комунист, нито че вече е Президент. Имахме министър председател бивш цар, който ни окраде в размер, недостижим за цялата циганска популация на страната (който не вярва, може да посмята малко). Направо царствено… Да се попикаеш от хилеж. Само че не когато е на твой гръб.

Та, сериозно. Нека се погрижим да направим комедията “България” малко по-малко смешна. Не знам дали “зелените” ще останат същите идеалисти, след като влязат във властта. За всички сегашни обаче съм видял дали остават. И след изцепките им от последните дни няма да гласувам за тях.

Официално призовавам всички да помогнат на “зелените” със средства, за да внесат депозита си. А след това – и да вземат колкото се може повече гласове. Нека гласуваме за тях, нека убедим когото и както можем и той да го направи. Най-малкото за да разберат оялите се тулупи от Народното събрание (които предизборно пак си купиха нови коли от дълбокия ни, щедър и препълнен джоб), че могат да бъдат изкопани оттам, колкото и дълбоки корени да са пуснали.

Защо точно за зелените? Дали няма и други свестни, дори по-свестни? Може би има. Просто зелените ми попаднаха във фокуса. И идеализмът им да спасят природата, толкова ценна за всички нас, има шанса да привлече много от разочарованите избиратели. Като минимум, рибарите и гъбарите може да се сетят, че ако не жертват един уикенд, може скоро да няма къде да се радват на хобито си…

… Разприказвах се. Накратко – моля ви, помогнете да излекуваме гнойника, наречен “българска политическа класа”. Удобният, законен и легален момент е сега.

44 thoughts on “Загубата на доверие

  1. Longanlon

    яне янев знае, че никога няма да прескочи самостоятелно 4%, затова настоява за вдигане на границата за коалиции на 10, за да е по-изкушаващо някоя коалиция да го вземе и него та да добута до парламента

    Reply
  2. Григор Post author

    @Longanlon: Ако Яне Янев никога няма да прескочи 4%, коя коалиция без него ще е вън при 10%, а с него – вътре?

    Reply
  3. Васил Колев

    Григоре, само аз ли предполагам, че от настоящите повечето предпочитат даже да не влязат в парламента, а да се покрият, след това, което са свършили? Може точно това да е идеята – да се явят сами на изборите, да паднат под 10%, и да се оправдаят с това.

    А това с 50 000 за регистрация е по-скоро опит СДС да придърпат хора от други партии, които няма да могат да се явят иначе. Те така и така в момента са го закъсали, вероятно гонят да са алтернативата на малко по-мислещите хора (които няма да гласуват за сегашните и които леко се ужасяват от ББ).

    Колкото до зелените (за които вече успях да се подпиша и т.н. 🙂 ), има един малък проблем, къде по дяволите им е програмата? Ситуацията в момента е достатъчно зле, че да имат нужда от сериозна идея какво ще правят, специално в областта на икономиката…

    Reply
  4. Лина

    “Зелените” ме вдъхновиха да направя нещо, което не съм си представяла досега за себе си – да стана партиен член. След това да внеса 10% от месечната си заплата под формата на членски внос и дарения – изключително малко на фона на нужните средства, но малко отвъд ръба, на това, което мога да си позволя в момента.

    “Зелените” вършат много неща още от преди да се организират в политическа партия и никой от хората там не ми е давал повод да се съмнявам, че убедено стоят зад идеите си и имат волята да ги осъществяват.

    Силно ме притесняват ме партии, като “Зелена партия/Българските зелени”, които съвсем неприкрито обслужват мутренските интереси в ущърб на природата на България, но въпреки това сигурно ще оберат немалка част от “зеления” вот на изборите.

    Не на последно място, страхът прозира в действията на сегашните властимащи. Да, очевидно взимат всички възможни и невъзможни мерки да спрат още в зародиш навлизането на нови неудобни партии в политическото пространство, Но така сами ни дават поводите да сме уверени, че има смисъл да се преодолеят всички удари под кръста и заложени подводни камъни.

    Reply
  5. Tarna

    Наистина, симпатични са, но се съмнявам, че могат да се справят с управлението. Мисля, че трябва да има повече граждански контрол върху това, което се случва в политиката /нетърпимост, възможност за предсрочно прекратяване на мандата по искане на избирателите и други подобни методи/, вместо да се явяват все нови и нови партии, които веднъж доберат ли се до властта се променят неизбежно. Колко и как ще се променят зависи от тези, които ги избират. И въобще аз съм за мажоритаризма в най-чист вид, партиите не могат да ме грабнат.

    Reply
  6. Thermobee

    Тези новите Зелени преди време имаха една доста масирана рекламна кампания по централнте улици на Варна, (вероятно и в други градове, в София – плакатите, обгърнали дърветата),което даде повод на някои хора да ги свържат с лицето Красимир Гергов, собственик на рекламните съоръжения…

    Reply
  7. Григор Post author

    @Васил Колев: От сегашните БСП и ДПС няма да паднат под 10%, а НДСВ няма да вземе и 4, така че не е това. За СДС и опита да придърпа хора от други партии – не виждам кого ще придърпа така; мен ме отказаха абсолютно категорично, и доколкото зависи от мен, хората които ме четат – също. За зелените и програмата им – в такъв момент липсата на програма наистина изглежда много несериозно, но според мен не е голям недостатък. Какво трябва да се прави е ясно. Доколко успешно ще се прави зависи на практика единствено от дали ще е с по-малко или повече корупция – тоест, сегашните политици са се доказали като изключително лош избор.

    @Лина: Точно това ме привлича в зелените (новите) – че първо работят за общото добро, а после евентуално стават политици.

    @Таня: Според мен, ако дадат богата възможност да се упражнява граждански контрол, няма да им е трудно да се справят. Какво трябва да се прави е ясно, а широкият граждански контрол ще им осигури достатъчно помощници.

    @Thermobee: Имаха я и в София. Това обаче не значи, че непременно имат нещо общо с Гергов – той така или иначе държи огромната част от българското рекламно пространство, и който иска да се рекламира, минава през него. (Всъщност, тази кампания същите зелени ли я проведоха, или “казионните”?)

    Reply
  8. Лина

    @Thermobee, @Григор: Кампанията, за която говорите НЕ беше на ПП Зелените. Подозренията на Григор са верни. Точно за такива възможности за объркване говорех в предишния си коментар.

    Reply
  9. Стоян Христов

    само да вметна че с новия закон промениха и срока, парите трябва да съберем до 30-ти април.
    Не че има много време, но поне имаме малко повече и може и да успеем да ги съберем.

    Reply
  10. Кръстю

    Извинете, г-н Гачев, случайно разбрах, че сте и медик . Тогава ви е ясно как се лекува гнойник..

    Reply
  11. Григор Post author

    @Васил Колев: Против предложението на Яне Янев за вдигане на процентите за коалиции са. Но пък прагът за депозит беше вдигнат по предложение точно на СДС.

    @Стоян Христов: Малко повече гласност и публичност на факта, че събирате пари, за да се явите на изборите, може да е от голяма полза. (А от още по-голяма полза може да е, че нямате нищо общо с досегашните зелени, а сте хората, които протестираха срещу незаконното застрояване тук и там.)

    @Кръстю: Бюлетината е чудесен скалпел, когато бъде употребена, и то с мисъл. (Точно както и при истинските гнойник и скалпел.)

    Reply
  12. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Защо точно Хамас?

  13. Габче

    Гри, изключително се радвам, че подкрепяш Зелените!
    Аз вчераи днес доброволствам на Орлов мост… и зарибих наистина много хора, на всяка 1 минута, поне по 2-3 подписа има…
    и все млади хора.

    Всъщност ние сме гражданите, хората, които участват по природозащитни акции и досега събраните подписи са 12 000, та… шанс и надежда имаме!

    Още малко ни остана!

    Прекрасни са ти публикациите, но сега трябва да ходя на училище и ще наваксам с непрочетеното по натам…

    Здраве и дух! И слънце!

    Габи

    Reply
  14. Лина

    Забравих да отговоря на Tarna. Това за гражданския контрол е вярно – необходим е. Преди това, обаче, трябва някой да прояви политическата воля и достатъчно смелост да създаде по-широките възможности за граждански контрол. В условията на сегашната ми политическа система този “някой” трябва да е политическа партия. За да има възможността тази партия да създаде предпоставките за граждански контрол, тя трябва да получи достатъчно гласове на изборите. Мажоритарният вот, който чакаш, няма да се появи от въздуха.

    Reply
  15. Кръстю

    Да, спомних си :”….Здрава идея, мисъл и чувство, само така се прави изкуство!…”Така пееше навремето една песен Тодор Колев..
    Тогава за ,обаче за политика рецепти не се даваха…Тя бе монопол на Партията и ние не си блъскахме главите….Сега ,обаче, “…не е така весело…”, както каза Омбудсмана преди години в Пленарната зала по един друг повод, малко след избухването на демокрацията…А зелените са симпатични, само дето са зелени…Пък и “материализиран ” иделист съм виждал…отначало е весело, ама като се вземе на сериозно….

    Reply
  16. Емо

    Пуснах им малко през epay… ще трябва да намеря време да отида и да се подпиша…

    Reply
  17. Tarna

    Съжалявам, Лина, но не съм много съгласна с теб. Всъщност, мисля, че е точно обратното-на политиците колкото им отпуснеш, толкова ще се разпрострат /това е вярно и за хората/. Инициативата трябва да идва от нас, гражданите, които сме това прословуто гражданско общество, не да чакаме някой отгоре да ни организира. Затова, ако зелените си бяха останали движение, по-бих им симпатизирала. Няма идеалисти в политиката, или поне не виреят дълго време.

    Reply
  18. см

    Брех, СДС, ДСБ и Яне Янев били виновни, при:

    Президент от БСП,
    Премиер от БСП,
    Председате на НС от БСП,
    Най-голяма група в парламента на БСП,
    Главен прокурор от БСП!

    Четеш новините мноооого избирателно.

    Reply
  19. см

    Бих бил благодарен ако редактираш горният коментара и смениш името и пощата ми, тъй като обърках полетата.

    Reply
  20. Лина

    Тарна, ние с теб можем само да предполагаме доколко сегашните управляващи са се срастнали с властта и още какви козове крият в играта, в която нон-стоп ни разиграват. Гражданското общество само по себе си е яката работа, обаче, докато се надяваме само на граждански действия и движения без политическа инициатива, ще се радваме на спорадични победи, тук-там прекъсващи дългата поредица от лоши новини. Отново и отново ще преживяваме “14-ти януари” под различни форми,

    Онези не спят, кроят стратегии за години напред – как да ни издоят по-качествено и как все по необратимо да се окопаят във властта. Докато съумее това общество да наложи качествен контрол върху политическата власт, без да й влиза отвътре, нищо няма да е останало от България. Ако изобщо успее.

    Освен това настоящите управляващи НИКОГА не са били идеалисти.

    Reply
  21. Селин

    Григоре, ужасно много ме зарадва с подкрепата си за Зелените. :)))))
    И аз като Лина сторих това, което не вярвах, че някога ще сторя – а именно станах партиен член. Виж с доброволстването не се уреди работата. От самото начало обещавам и ме затрупаха с работа. Лина, щандовете са до утре, нали? 🙁
    12 000 подписа са събрани, така ли? Значи остават още 3 000?

    Reply
  22. Григор Post author

    @Габче: Към момента пари май трябват повече от подписи. Ако ходиш пак, моля те, не се срамувай да подсещаш хората!

    @Кръстю: Така е, зелените, уви, са зелени. Червените пък имат недостатъка да са червени, сините – сини, и т.н. Май нямат такъв недостатък единствено хамелеоните, но те според мен са най-лошите.

    @Tarna: Принципно си напълно права. На практика обаче активното гражданско общество се възпитава и отглежда дълго и трудно, а в България даже начални стъпки няма. Напротив – политиците агресивно гласуват средства за ограничаването и обезглавяването му (напоследък доста се изписа по законодателните искания на МВР, и подкрепата за тях от БСП и ДПС). Затова една политическа сила, която да е поне малко добронамерена, и да има шанс да пребори каквото може, е добре дошла.

    Да, сигурно няма да остане завинаги чиста като капка роса. Но въпреки това ще е свършила нещо. Ще е изконкурирала на пазара на гласовете утвърдените партии, и ще ги е принудила мъничко да се поизчистят. И, което е по-важно, ще е върнала на поне малко хора надеждата, че има смисъл да се борят, и да чистят авгиевия обор. Според мен си струва.

    @см: Фактът е, че СДС предложи увеличаването на депозита, а Яне Янев – на процентната бариера. В момента спорим дали водата е мокра.

    @Лина: Много от сегашните управляващи наистина никога не са били идеалисти. Някои обаче бяха – познавам ги оттогава, и ги помня много добре. Властта е като Толкиновия Всевластен пръстен (всъщност, той е точно неин символ) – наглед неодушевен предмет, играчка и украшение, но… 🙁

    @Селин: Подписите вероятно ще бъдат събрани. По-трудни са парите. Не измислим ли как да ги намерим, язък за подписите…

    Reply
  23. Лина

    Селин, малко със срам ще си призная, че не знам много подробностти за щандовете, влючително докога ще ги има. Понеже от началото знаех, че няма да мога да помогна с тях, тръгнах да събирам подписи по алтернативни пътища и в събота минах да оставя по две страници (за всяка от подписките) при Ариана. Сега се замислям, че трябваше да са повече.

    Григор, приемам уточнението и метафората с пръстена. 🙂 Може би е време някой трябва да изиграе ролята на Фродо в тази история.

    Сега отивам да се подготвям за граждански натиск и контрол върху Общината, защото разбрах, че има разрешение за сериознен строеж в градинката до блока ми (след заменка за апартаментче).

    Reply
  24. Кръстю

    Така е . Лоши са хамелеоните…Ядох им попарата..Кръстю боя не хваща, обаче…Ще кажа като Пилат- “Каквото писах-писах!”..Дано изляза лош пророк и “Селският сбор” не се състои, ама …”уживем, увидим”…това което липсва у нас е т.нр. “Гражданско общество”.
    През цялата история е имало два бунта и то СЕЛСКИ – първия с Ивайло-бърдоква и другия 1923..А сега вече и селяни няма..Хайде стига, за сега…То от мен и блогър като хората не става…тябва да свикна да си пиша в моя.

    Reply
  25. Григор Post author

    @Лина: Фродовци трудно се намират – иска се нещо повече от амбиции и дребен ръст, иначе Станишев да ни е извел пред Щатите 🙂 А за историята със строежа – напиши я в блога си, колкото се може по-подробно. Ще я линкна, дано я видят повече хора.

    @Кръстю: Лош пророк може и да не излезеш, но ако пробваш, поне ще си пробвал – а това не е е малко… А Гражданското общество не пада от небето, то се създава с много години труд и търпение. И е толкова трудно и бавно точно защото имаме много малко граждани – пълно е със селяни. Ако не вярваш, ела в София да видиш… 🙂

    Reply
  26. Кръстю

    Видях ги.Имах едно време един учител по геодезия ,който казваше: “Селяни обичам, но селяндурщина не понасям”. ..За другото- наскоро пак се смях.- някакъв ученик писал в някакво есе :” През 1990г БКП се ъпдейтвала на БСП…”Точно в десятката. Както навремето едно шведче взело награда за подобно есе от три изречения :”Сократ бил древногръцки философ.Той ходел между хората и им давал доби съвети. За това те го отровили”. Ще цитирам дядо си (смекчено):”Една лека жена може да я пребори само друга лека…Честна жена пред тях не преде….Ония са пълни с мурафети!”.Правя разбира се аналогия със зелените….Замислих се и за това, дето сте писал за Хамас….Дочух и друго: Тая година щяло да се наблегне на купуване на изборни комисии, вместо гласове на избиратели, ..е не че няма да вървят и двете технологиии…Пазарна икономика – на едро излиза по-евтино…а и по “чисто”.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Селин: Демокрация е.

    Демокрацията ти дава възможността да се пребориш за своето по законен път, без да вдигаш бунтове и да правиш престъпления. Тя обаче не ти сервира твоето наготово – продължава да е нужно да се пребориш за него. Срещу тези, които ще се борят да ти го отнемат. Социална система, която да ти гарантира твоето, няма, и не вярвам да има как да има.

    Ще се повторя: престъпниците и нормалните хора ВИНАГИ са от двете страни на решетката. Просто където нормалните хора са активни и си пазят правата, те са отвън, а престъпниците са отвътре. А където не си ги пазят, те са отвътре, а престъпниците са отвън. Средно положение няма как да има, и изборът се прави с действие или бездействие.

    Reply
  28. Селин

    Аз наистина не виждам как ще съберем 100 000 лева до края на месеца, та да имаме право да участваме в изборите. Това е абсурдно. До момента имаме 13 664 лева. Ненормално е партиите в парламента малко преди избори си променят изборния закон, така че да елиминират конкуренцията. Просто е ненормално…

    Reply
  29. Григор Post author

    @Селин: Нормално е партиите в парламента малко преди избори да си променят изборния закон, за да елиминират конкуренцията. Най-нормалното нещо е. Би било ненормално в нормална държава. Където избирателите за подобно нещо ще престанат да гласуват за тях до един.

    В България избирателите нито ще се поинтересуват дали се е случило подобно нещо, нито то ще ги развълнува. Защо тогава партиите в парламента да не го направят? Луд ли е който яде чуждия зелник?…

    Ако зелените не организират моментално много по-широка и рекламирана кампания за набиране на средства, ще останат извън изборите. Ако го направят, може и да успеят. Ако обаче не го направят, това ще е сигурен белег, че и с управлението няма да могат да се справят.

    Отделно, това ще е един чудесен тест кой е там, за да помага за природата, и кой е за да се докопа до власт някак. Ако не успеят да се кандидатират за избори, ще имат още четири години, през които да се доказват с действия, да изграждат структури и да събират пари. Което според мен е много нужно, и с удоволствие бих помагал за него.

    Reply
  30. Селин

    Ами, опитват с кампанията. Доколкото разбрах, вчера в Южния парк към почистването, което организираха, са добавили и благотворителен концерт. Но нали се сещаш, че и рекламната кампания гълта пари?

    Reply
  31. Григор Post author

    @Селин: Всяко печелене на пари гълта пари. Въпросът е как да си на плюс.

    Reply
  32. Морфиус

    За участие в изборите партиите, коалициите и инициативните комитети внасят безлихвен депозит по банкова сметка в БНБ 50 000 лв. за партия, 100 000 лв. – за коалиция, и 15 000 лв. за инициативен комитет, решиха депутатите.
    (От новините на дир.бг)
    Вие партия ли правите или издигате чрез инициативен комитет?

    Reply
  33. Селин

    @Григор: Добре, според теб каква реклама трябва да се прави? Доброволците с щандовете са вече налице, из Интернет се пише непрестанно, да вървят рекламни клипчета по радиа и телевизии лично на мене ми се вижда пошло, пък и сигурно и на другите избиратели ще се стори така. Ти каква реклама би направил на мясттото на “Зелените”?
    @Морфиус: Партия. Ето тази: http://bulgariangreens.org 😉

    Reply
  34. Григор Post author

    @Селин: Има една реклама, която харчи сто пъти по-малко пари от тази по телевизията, и тежи в очите на избирателя сто пъти повече. Свършената от вас работа.

    България е пълна със свестни хора, които не смеят да покажат, че са свестни, за да не ги подиграват диванетата около тях. Ако си намерят подходяща социална среда, тези хора не само ще са огромна сила, не само ще са чудесна опора за политическа партия, но и ще са основата, от която могат да излязат специалистите-управленци. (От които Зелените ще имат нужда, ако влязат в парламента – а имат ли ги?)

    Казано директно, има нужда от повече инициативи за почистване и озеленяване. Разходите да се организира такава инициатива са покупката на няколко пакета еднократни ръкавици и няколко рола пластмасови чували за боклук. Всъщност, най-големият дял от разходите е оповестяването на инициативата. Но ако се комбинира с други заинтересовани (напр. общината), може те да поемат частта по оповестяването. Също, конкуренцията между вестниците е жестока – ако се излъчи екип, който да контактува с популярни вестници, и да им пробутва обяви за инициативи, когато има как, сигурно също ще има ефект. Най-сетне, ако всички участници в инициативите или техни симпатизанти започнат предварително да публикуват в блоговете си обяви за тях, също ще ги научат много хора; КПД-то на обява в блог е многократно по-високо от това на обява във вестник. Помниш ли шума, който се вдигна около атаката на КК “Труд” срещу сайта на Виктор? И то при положение, че кампанията ни имаше силно заинтересован противник с огромни ресурси и влияние. Ако Виктор не се беше огънал (по-точно, ако не беше намерено алтернативно решение), кампанията имаше сериозни шансове за успех. С удоволствие бих споделил опит от нея.

    Бих дал и съвета в рекламата на инициативите да се наблегне не само на високоморалната страна и обществения дълг, но и на възможността да бъдеш за малко време сред сродни души и свестни, човечни хора. Да се запознаеш с такива, да ги имаш сред приятелите си. Защото на такива инициативи идват тези, които са безкористни и всеотдайни, а точно те са, които си струва човек да има за приятели.

    И още нещо. Според мен тези избори са изпуснати. Времето за започване на тази “предизборна кампания” е денят след предишните избори. И е важно честотата и натовареността й да е равномерна през времето. Съсредоточи ли се предимно преди изборите, хората си правят извод, който обикновено после се оказва правилен. Самата честота – според мен правилната честота е тази на “Хамас”: истинските симпатизанти помагат на хората всеки ден, без почивен ден, след работа, ако трябва. Трудно може да се постигне в България, но с правилно насочване и малко психология има реални шансове, поне за една част от симпатизантите.

    Reply
  35. Таня

    Та значи получавам аз по пощата разни призиви да ги подкрепим, но аз всъщност не знам кои са тези хора. Да, имат сайт, като всички останали партии, сигурно там има автобиографии. Разгледах ги, не познавам никой от тях.

    И смятам, че си абсолютно прав в това, което казваш: Времето за започване на тази “предизборна кампания” е денят след предишните избори. И е важно честотата и натовареността й да е равномерна през времето.”

    Защо се появиха чак сега, съвсем преди изборите? За еко-новини съм чувала само и единствено от Калин и флаш-моб инициативи, където тези хора може и да са участвали, ама аз не съм разбрала и вероятон и доста други като мен.

    Получих призива на Калин и Габи по пощата и не реагирах, не чак толкова от заетост, а от нуждата да помисля и да се запозная с хора, за които не съм чувала и които сега искат да влязат в парламента с благородна кауза. Ама те всички влизат там с благородни намерения – на думи. Много се чудя и продължавам да не реагирам, освен че пиша този коментар.

    Ако тези хора не осъзнават това, което е написал Григор по-горе, как са се наели със задачата да влязат в управлението на държавата? Не знам. Вероятността да не се окажа права е 50:50 и знам, че ако не се окажа права, ще съжалявам. Но с най-голямо удоволствие ще ги подкрепя широко на следващите избори. Именно това доказване трябваше вече да е минало, за да не губим време.

    Reply
  36. Григор Post author

    @Таня: Ако се докажат.

    За което обаче можем да им помогнем и ние. Като се включваме понякога в инициативите им, и така видим нещата отвътре – и ако там има нечитави хора, да го кажем на висок глас, и да потърсим начин или зелените да се освободят от тях, или да се направи нова организация, без нечистите хора.

    За мен чист и читав е който помага заради помощта. И за който властта е начин да помага повече, който би бил добре дошъл, но и без него може. И последните години ме научиха да ценя читавостта повече от професионализма. Защото свестният човек, освен в доста крайни случаи на глупост, ако е енергичен и решен да помага, бързо става добър професионалист в управлението. А добрият професионалист, но нечитав човек си остава нечитав, каквото и да го правиш. Ако непрекъснато го следиш изкъсо и във всеки момент си готов да вдигнеш цялата страна на бой срещу него, кара по-скромно, но непрекъснато те дебне за възможност да си разиграе коня и да закраде с голямата торба.

    Липсата на професионализъм е бързо поправима. Липсата на съвест и достойнство обаче обикновено не е поправима със средствата на демократична държава. Така че предпочитам да започна създаването на български държавници с подбирането на хора със съвест и достойнство, и с енергия и желание да помагат.

    Така че нека да мислим както за деня на изборите, така и за деня след изборите.

    Reply
  37. Dimitur

    Здравейте, по-нагоре прочетох някои съмнения, относно кой внася предложението за увеличение на депозита за участие в изборите на 50 000 лева. За участие на партия на избори за Европейски и за българския парламент писмения документ е внесен от СДС. Жалкото е, че те са вносители на идеята на БСП. Ето ви един мой коментар от блога на Мартин Димитров:
    “Месец юни миналата година Румен Петков съобщава, че БСП са обсъдили предложение за увеличение на депозита на 50 000 лева, съобщава също, че
    …”Ние сме в режим на преговори
    с другите политически партии,
    отива се към сложно политическо съдържание
    и не могат да се правят предварителни коментари”, каза той.”
    което можете да допрочетете тук: http://www.club.bg/news/index/nid/168691/
    После в резултат от “преговорите” и “сложното политическо съдържание”, “друга политическа партия” – СДС внася предложението за увеличението,
    после в пленарна зала СДС гласуват “против” това, което са внесли и аз ги разбирам – то не идва от тях – те са просто услужливо услужили на БСП, в името може би на някое “сложно политическо съдържание”

    Reply
  38. Dimitur

    Ако има интерес ще публикувам тук и онази част от протокола на обсъждането на закона за изборите в парламентарна зала.
    Просто е дълъг и не искам да пълня блога на домакина.

    Reply
  39. Григор Post author

    @Dimitur: Като минимум домакинът има горещ интерес. 🙂 Ако искате, бъдете ми гост – нека пуснем този протокол като отделен запис, било като ваше гостуване тук, било като съвместна публикация.

    Reply
  40. Pingback: Конкурс Защо ще гласувам за “Зелените” « Българските зелени

  41. Pingback: В подкрепа на Бого

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *