Политика и аполитичност

Напоследък всеки твърди, че би отишъл да гласува, само че няма за кого. Нямало ги свестните кандидати, за които да даде гласа си.

Аз пък напоследък не вярвам на подобни хора. По простата причина, че ако им кажеш: “Този е свестен”, те моментално почват да му намират кусури. Независимо дали са реални, или не. Отначало останах с впечатлението, че много хора чакат да дойде някой ангел небесен, за да гласуват за него. (Ето ви блестящ пример за правилото “по-доброто е враг на доброто”.) После обаче разбрах, че работата е друга.

Правих си на няколко пъти експеримента да похваля пред събеседници измислената партия “Възрождение”, и да агитирам да се гласува за нея. Какво ли не чух в отговор за членовете й – били бивши комунисти, били корумпирани, били хора на Иван Костов, били обучавани от МОСАД и работели с пари на Сорос… Ум да ти зайде колко информирани се оказаха събеседниците ми! И все за лоши неща, дето те отказват да гласуваш за тях…

Проблемът според мен е в нежеланието да гласуваш, за да помогнеш да се оправи положението. То е особена форма на психопатология, която заразява иначе интелигиентни хора, и ги лишава от елементарен разсъдък върху очевидните факти. Уподобява ги на хипнотизираните в шоуто с Иво Величков, които ядат лимон със сол и го хвалят колко е сладък… Сигурно не ми вярвате. Особено ако сте от тези хора.

Искате ли да направим експеримент? Който да отрече или потвърди думите ми?

Нека като начало обърнем въпроса как да изберем добри управляващи. Нека видим как да изберем най-лошите възможни управляващи.

Начинът не е да гласувате за този или онзи. Ако гласувате, винаги можете да сгрешите, и да подкрепите не най-лошия. Няма как да сте абсолютно сигурни кой е, нали?

Сигурният начин е друг – да НЕ гласувате. Когато всички свестни хора откажат да гласуват, политиците реално се съревновават кой ще купи най-много гласове и ще фалшифицира най-много изборни резултати. Тоест, кой е най-безскрупулният измамник – и го доказват обективно, чрез реални постижения. Първенецът печели изборите, и управлението на държавата… Ако гласувате, дори наслука, имате шанс да го объркате.

Оттук и изводът – по-добре гласувайте, било дори със случайно изтеглена бюлетина. Шансът да подкрепите най-лошия все ще е под 100%. За разлика от ако не гласувате.

Ако след като прочетете това само премигате и започнете да търсите аргументи срещу него, не ми се сърдете, но диагнозата е сложена, и експериментът – приключил. Верният въпрос би бил не кой аргумент ще го обори – такъв няма. Опитвате се да съставите общественосистемно перпетуум мобиле, на принципа “ами ако използваме полупроводници вместо тежести, дали няма да се получи?”. Верният въпрос е как да се върнете в реалността, и да започнете да пазите интересите си.

Ето ви и кратък списък на най-често попадалите ми аргументи:

– “Ако гласуваме с невалидни бюлетини, изборите ще са невалидни.” – И тъй като държавата не може без правителство, ще остане да управлява сегашното. Супееееер!
– “Ако не гласуваме, целият свят ще види как не искаме такива управници.” – И ще каже: “Тези идиоти ПАК чакат ние да дойдем да им измием чиниите и да им оправим бушоните. Я да го *****!”
– “Тези вече са се наяли, а новите ще дойдат гладни.” – Управниците крадат не гозби, а пари. Препълнен стомах съм виждал често, но препълнена банкова сметка не очаквам да видя скоро.
– “Така нещата не стават, трябва промяна в конституцията / държавния строй / …” – Всяка такава промяна иска депутати, които да я подкрепят. Откажете ли да ги изберете, тя няма да се случи.
– “От нас нищо не зависи. Нещата се решават далече оттук.” – Бюлетините за наши депутати ги пускат не КГБ, ЦРУ или МОСАД, а ние. Нашите неща се решават далече оттук когато ни управляват хора, избрани чрез негласуване.
– “Негласуването е вид интелектуален протест срещу системата.” – И каква е ползата от този вид протест? Засрамва крадливите управници, и ги превръща в честни хора, примерно?…
– “Всичките са марионетки на една и съща мафия.” – Има хора, които не ги мързи да издигнат и подкрепят свестни кандидати. Има ги и сега. Ваш ред е.

(Чувал съм и други аргументи. Колкото по-навътре в спора, толкова по-комични и сюрреалистични. Диагнозата работи.)

Като завършек, един гениален македонски клип. На тема докъде води пасивното подлагане на некои части, и какво става после:

54 thoughts on “Политика и аполитичност

 1. Жилов

  Има и такива момичета, които винаги мечтаят за Принца, винаги го чакат и винаги се разочароват – и ако не си преодолеят детинската мечта, че все някой ден илюзиите им ще се сбъднат, цял живот стоят нещастни (и използвани от псевдо-Принцове).

  Това е форма на религия: Хората чакат Aнгел небесен да се погрижи за тях – ще гласуват само за Aнгел и за нищо друго. Доверие заслужава единствено добрия Цар, който ще свали Царството небесно на земята. Именно Той ще превърне България в рай, и от чешмите ще тече мед и масло. А ако такъв Цар или Бог няма – това означава, че Сатаната (масоните) управляват света, и че няма смисъл да се прави каквото и да е – защото без Светото Същество, което да ни обгрижи (и да ни смени пелените), всичко е грозно, мръсно, безнадеждно и безсмислено.

  Reply
 2. Кръстю

  Чудесен клип ,тябва да намери място в националния ефир . Нека ви се похваля какво писах аз по темата преди три месеца:ПРОЗРЕНИЕ №18 – ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ И СВОБОДНИ ИЗБОРИ
  26 Февруари 2009 / 10:13 | Автор: kjelqzkov | Категория: Политика , Лични , Медии , Смях

  Reply
 3. Acnapyx

  Аз многократно агитирам другите да не седят да чакат ангели небесни, а да отидат да гласуват. И ако не могат да изберат кого да подкрепят и им е все тая, поне да помогнат на тези, които изглеждат разумни, но без особени шансове да влязат в парламента. Засега срещам само недоумение и аргументи в стил “че те с кво са по-добри, всичките така или иначе са маскари“.

  Последният железен аргумент иде от собствената ми родителница, която иска да заминава за следващия уикенд и да стои тук, за да гласува, не й се искало, разбираш ли. Губело й времето, което би прекарала “на чист въздух”. Основен аргумент защо не й се ходи: “Които и да избера, нали пак няма да ми вдигнат пенсията?“. Аргх!

  Аз самият гарантирано ще гласувам, при това вотът ми ще е преди всичко от съжаление към хора, които някога бяха символ на промяната, а сега стигнаха до това да не е сигурно дори дали ще преминат четирите процента. И които два пъти поред се опитват служебно да елиминират от надпреварата. Не ги харесвам (вече), но все пак ще им дам (някакъв) шанс.

  Reply
 4. Марин

  Много интересен експеримент с партия Възрождение 🙂

  А за гласуването с каква да е бюлетина позволи да не се съглася. Има значение за кого гласуваш. Да погледнем 2 варианта:
  1. Вариант – Добрите са по-малко от Лошите. Гласувайки с каква да е бюлетина в общия случай помагаш на Лошите.
  2. Вариант – Добрите са повече от Лошите. Гласувайки с каква да е бюлетина има вероятност да помогнеш на Лошите.
  Извод – Избери Добрите! Нахрани добрия вълк. http://yoalbo.wordpress.com/2009/05/29/9059/

  Reply
 5. Григор Post author

  @Жилов: Именно. Идиотизмът ходи по хората. Дори по умните… 🙁

  @Кръстю: Нали? 🙂

  @Аспарух: И аз ще гласувам. Може би за същите хора. Ще помисля още ден-два, и ще напиша.

  @Марин: Да, не е все едно. Дори ако двата вълка са зъл и почти също толкова зъл, пак има разлика. И пак си струва да гласуваш (а и да помислиш, преди да го направиш).

  Reply
 6. Кръстю

  @Жилов (пък и всички) -за това кой управлява-ето това:http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=25825
  Ще кажете-да ,ама ТЕ (другите) са добре, а ние зле. Така е, защото те за разлика от нас имат ПРОИЗВОДСТВО…, а како правим ние? Нищо!!! Само далавери… Да, ама купувал народа (все още). Парите на “масата” идват основно от един “прежален” член на фамилия, гурбетчия.Ако не ви е ясно, тук е бананова република, но без бананите(и те се внасят)
  Не зная кой набор сте, но в периода 1969-1979г и ние си бяхме сравнително добре. Е, не ходехме свободно “на вън”(не всички,де) и не гледахме голи гъзове по телевизията и около нея и нямаше “свободно слово”…..то за него май и сега пердашат…
  И САМО 10 години след това- отидохме в канала….
  Не, не съм привърженик на “онова” време…Още преди казвах какво мисля …Но видях и участвах ,донякъде в наливането на основите на тази ….пародия в която се намираме и знам какви “филтри” трябва да преодолее един свестен човек, “за да влезе в играта”

  Reply
 7. Кръстю

  @всички –Днес нямам работа, и ето на какво попаднах:http://izbori2009.micobg.net/.
  Естествено, че не е представително, просто си е поставило за цел да отразява мнението на т.нар. “интернет пространство”…не че не може някой ,който като мен днес няма работа да цъка и върти резултатите, само, че не виждам смисъл…..Мисля, че все пак не е лошо да се види…

  Reply
 8. Таня

  Тази приказка “По-доброто е враг на доброто” страхотно ми хареса. Този проблем стои в основата не само на изборите и си абсолютно прав, че така много хора се излъгаха в Царя. Има вече достатъчно примери за това, че хората обичат да ги лъжат и да им се говорят красиви приказки. И никой не си задава въпроса дали те са верни…

  За жалост и на мен ми се струва, че много хора няма да гласуват. И аргументите основно са тези, които и ти си посочил. Но то е диагноза наистина…

  Reply
 9. tom

  “Аз пък напоследък не вярвам на подобни хора.”
  —————————————————-

  Днес отговорих на въпросите на http://www.euprofiler.eu/ и се паднах в 4-ти квадрант, много далече от всички български партии.

  Виждането ми съвпада само с партии в Австрия, Швейцария и Финландия, но доколото знам не мога да гласувам за чужда партия (а за ЕП може би може?)

  А сега ще почнеш ли да вярваш на такива хора или само на мен?

  Reply
 10. И.Е. Станков

  Въпросът е много принципен, но не виждам да си го задал.
  Ако считаш, че политическият ни елит не е фатално лош, а само на моменти и има шанс да се самокоригира – то тогава гласувай на всяка цена.
  Ако считаш, че политическият ни елит е напълно изчерпал възможностите си да те представлява поне малко и не се интересува от нормалния гражданин и теб – не гласувай.

  Reply
 11. yoalbo

  Аз пък си мисля, че у нас хората, които не гласуват, всъщност са си доволни (вкл. и да мърморят, и да търсят кусури)…

  Reply
 12. Pingback: Нали не сме забравили! « От моята камбанария

 13. Таня

  yoalbo – знаеш ли, че си много права. Защото да се чувстваш добре и да е уреден животът ти, означава, че ти трябва да взимаш активно участие в него и да си отговорен за собствените си действия. А доста българи не понасят думата отговорност и предпочитат някой друг да направи нещо за тях, а те само да раздават акъл и оценки отстрани. Това е манталитет. И щом не риташ и хапеш, значи си добре наистина и не ти пука… Ама и от моите приказки сега файда също няма…

  Reply
 14. Григор Post author

  @Кръстю: Интересно е, но е представително само за активните в Интернет – тоест, по-малко от 1% от обществото.

  @Таня: Уви, наистина е диагноза. Диагнозата “добитъци”.

  @tom: Ще престана да вярвам на euprofiler. Изкара ме перфектният гласоподавател за БСП. Не се бях смял така от месеци.

  @И.Е.Станков: Според мен въпросът е поставен неправилно. Би трябвало да е “ако считаш, че политическият ни елит се състои от напълно безнадеждни хора, не гласувай”. И съм съгласен – ако считаш така, значи би трябвало да нямаш право да гласуваш (и да караш кола). Защото живееш извън реалния свят.

  @yoalbo: Именно. Беше ме страх да го напиша. А може би трябва. А клипът… поздравление на братята македонци за него! 🙂 А на теб – за притчата на чероките в блога ти.

  Reply
 15. avg

  Абе, принципно, всички са маскари. Тези които не са маскари ще станат маскари, ако станат част от политическата машина. Пак принципно погледнато, не е правилно да не се гласува защото всички са маскари или ще станат маскари, защото други ще гласуват за тях, така или инъче, и ще придадат легитимност на безобразията им. Не е правилно и да се гласува за тях и да се придава легитимност на безобразията им.
  Така че, най-правилно е човек да си събере 20000 подписа (или там колкото трябва), някак си, да си се регистрира в ЦИК, и спокойно да си гласува за собствената си партия, без въобще да прави каквито и да е опити за публичност или да има каквато и да е политическа платформа – тоест – без да става част от маскаро-произвеждащата машина и реално да се стреми към власт или каквито и да е изборни резултати. Ако едно или повече от тези неща са на лице, значи се е зомбясал като останалите в политическата машина или е на път да се зомбяса.
  Та, аз не че съм тръгнал да събирам 20000 подписа, но ако се окаже че ще се заседявам в БГ за по-дълго (което не ми се случва често) ми изглежда като хубава идея да се направи нещо подобно – за чиста съвест, не за друго.

  Reply
 16. Кръстю

  @ Г.Гачев–Доста повече са от 1%, и знаете ли защо?! -най вече заради “Скайпа”- общуват с гурбетчиите. Селото на жена ми е от около 1000 (останали) жители и имат интернет.! – но едва ли посещават такива сайтове…(селото е на 9 км от града )
  Интересна дискусия се оформи тук. ……
  Не см напускал града отдавна, но един колега дойде от София и каза ,че през целия път София-Варна (а и Бургас) от големи билбордове Яне воевода борел корупцията…
  Та се чуди тоя мой колега, откъде са се намерили толкова честни и некорумпирани хора с много и при това излишни пари, за да му плащат масрафа….
  “”””””””””””””””””””””
  За гласуването- ще гласувам и ще споделя малко по-късно …

  Reply
 17. Кръстю

  И още нещо: —-Защо”перфектният гласоподавател за БСП”- та тя отдавна не отговаря на дефиницията “социалистическа”, а на последък се чудя дали оправдава и определението “българска”….Прав е проф. Вучков като каза , че е най-дясната партия в Европа…-никоя друга истинска соц партия не си е позволила под какъвто и да е предтекст да прогласува плосък данък!!…Според euprofiler.вие влизате в по-лявата част, което е нормално за интелектуалците по света…Май, ще се съгласите с мене, че у нас (както и в Туин Пийкс)”совите не са това соето са…”

  Reply
 18. Григор Post author

  @avg: Аз обаче няма да гласувам за вас.

  Причината е проста. След като за вас тези, които влязат във властта, ще станат маскари, значи това важи за вас с пълна сигурност. Защо ми е такъв управник?

  @Кръстю: И аз това се чудя – откъде толкова внезапно явили се пари в такъв борец срещу корупцията. А за БСП – тя е толкова социалистическа, колкото и българска. Тя, заедно с ДПС, е партията на мафията. Мафията няма нито политическа позиция, нито националност.

  Reply
 19. Кръстю

  Не, не мога , г-н Гачев, тове е върхът—вижте “желязната” ,българска логика в един коментар по тема гласуване в друг блог :
  “”””””””””””
  4. анонимен – една причина да не гласувам
  09:02
  Когато гласувам печели някой нещо за себе си, а аз нищо.
  “”””””””””””””
  Ако имате познат народопсихолог- посочете му го!!! —ТОВА е типично българско!

  Reply
 20. president

  @Таня: “доста българи не понасят думата отговорност и предпочитат някой друг да направи нещо за тях”
  Таня, това е единствената причина да има политици въобще – за да има кой да поеме отговорността, която никой сам не иска да поеме.

  Между другото, това е поредното действие сбъдващо се и описано в протоколите на ционските мъдреци (прегледайте ги за да ви блесне картинката):
  “За да можем да вземем в своите ръце общественото мнение ние сме длъжни да го доведем до състоянието на пълно разногласие, да дадем възможност да се изказват от всички страни възможно най-противоречивите мнения толкова дълго време, докато народите окончателно се объркат в този лабиринт и дойдат до заключението, че най-добре е изобщо да нямат никакво мнение по политическите въпроси.”

  Reply
 21. И.Е. Станков

  Да, накрая “добитъците народ” ще излезе пак виновен. Усещам, че разочарованието в интернет средите след изборите ще е доста колосално и всички ще обвинят “простия народ”, че не е гласувал за правилните хора.

  Съвсем не съм съгласен обаче.
  1. Ако човек наистина вярва в демокрацията и приложимостта й, най-нелогичното нещо е да критикува избора на народа.
  2. Надценяваме го тоя “народ”. А летвата за елита ни, интелектуален или политически, сме я сложили наистина съвсем ниско. (“Поне малко да не крадат”).

  “Когато гласувам печели някой нещо за себе си, а аз нищо.” Диагноза, а? Какво спечели малкият човек, гласувал за царя, за Станишев, за Бойко в София, за Първанов, за министрите на Костов, за Софиански…?! Избраните спечелиха ли нещо?

  Провалът на българския елит е пълен – морален, интелектуален и всякакъв. От него се очакваше някакво лидерство, морално и идейно. То липсва отдавна, погледнете ни кандидатите. А после се очаква, че обикновеният човек от улицата, градска или селска, ще е много по-умен, ориентииран и морален, че да разбере някакви виртуални тънки граници между кандидатите, та да избере и най-подходящите, които евентуално, по случайност и да го представят потитически отвреме-навреме.

  Reply
 22. Кръстю

  @И.Е. Станков — може би не се изразих правилно- Не плюя и не хваля никого! Просто страшно се впечатлих от логика- така точно, кратко и ясно дефинирана– при това типично по нашенски..
  Не казвам ,че е много лошо, диагноза, или пък много хубаво…просто много Българско. Идеална тема за развиване от народопсихолог…Това е.

  Reply
 23. avg

  @grigor

  Остава въпросът: след като си съгласен с мен (и аз съм съгласен със себе си) защо не си събереш 20000 подписа и не гласуваш за себе си?

  Reply
 24. avg

  PS. инъче излиза че не вярваш не само в политици, или в мен, ами и в себе си.

  Reply
 25. Григор Post author

  @Кръстю: Не. Това е не желязната българска логика, а железният български идиотизъм. Авторът на коментара така и не е разбрал, че избираш някого да те управлява не за да му е добре на него, а за да е добре на теб.

  @president: За да се сбъднат въпросните протоколи на ционските мъдреци, е нужно да има български глупаци. Останалите народи очевидно се справят с проблема някак.

  @И.Е.Станков: Да, добитъците СА виновни.

  Кой е елитът на един народ определя този народ. Един Линдън Джонсън в САЩ стана президент, в СССР щеше да е дисидент по затворите и лагерите, а в днешна България – труп, самоубил се с пет-шест куршума в главата и още няколко в сърцето (след като си е счупил и двете ръце с бухалки).

  Имаме този елит, който сме казали, че е елитът ни. Казали сме го ние, а не ЦРУ, КГБ или МОСАД. Ако бяхме казали, че хора като Първанов и Станишев няма как да са представители на българския елит, и бяхме гласували срещу тях, те сега щяха да метат улиците. Ние сме, които ги сложихме начело на държавата.

  Ама ти не си бил за тях ли? Е кой беше бе, драги? Как така получиха най-много гласове? Аз също гласувах против тях.

  Така че съжалявам, но народът ни е от добитъци. И докато не се промени, ще получава това, което е заслужил и заработил с пасивността си – доене, стригане, дране и клане. Народ, който не е от добитъци, ще заслужи съвсем различно нещо още на първите избори. Нашият обаче заслужи това. Да се твърди, че не е от добитъци, означава да не приемаш фактите, които те заобикалят. Не те насилвам, но аз лично искам да възприемам адекватно света, в който живея.

  Проблемът ми е, че аз също съм част от тоя народ. Че чистя своите лайна, и колкото смогна от лайната на околните, за да не ми смърди – но смрадта от лайната на всички, които не си ги чистят, задушава и мен наравно с тях. Не е справедливо, нали? След като чистя, дори повече отколкото цапам, имам моралното право да искам да не живея в обор. Нещо повече – имам моралното право да искам тези, които не чистят, да си останат в обора. (Тоест, да ги наричам добитъци.) Иначе не е справедливо спрямо мен, спрямо труда, който съм положил. Нали?

  @avg: Не съм съгласен с теб. И ти също не си съгласен със себе си. Иначе нямаше да съчетаеш “Абе, принципно, всички са маскари. Тези които не са маскари ще станат маскари, ако станат част от политическата машина.” с идеята да се кандидатираш. По твоята логика, успееш ли, и ти ще станеш маскара.

  Колкото до мен, аз не вярвам на преценката ти за другите, но вярвам на преценката ти за себе си (издадена по косвен начин). Никой не те познава по-добре от теб самия. Кой съм аз, че да те опровергавам?

  В себе си вярвам, но мисля, че съм по-полезен не в парламента, а извън него. По митингите и демонстрациите, на които ходя. И в блога си, където пиша каквото мисля, без да ми пука от нищо.

  Reply
 26. avg

  @grigor

  Напротив, няма да стана маскара, понеже няма да стана част от така съществуващата политическа машина, независимо дали спечеля или не. Никъде не съм казал, че който спечели изборите е маскара, а само че който се стреми към власт е на път да стане такъв или вече е, (без това да е единственият критерии). Като, разбира се, аз не се стремя към власт с гореописаният потенциален план за действие, (очевидно, макар че едва ли ще го изпълня), а към изпълнение на гражданския си дълг и чиста съвест.

  Митингите и демонстрациите са хубаво нещо, но нека да ти напомня че те вече два пъти докараха СДС на власт, и вероятно някакъв солиден процент на следващите избори за някаква напълно измислена зелена партия, която няма нищо общо с някои хора от преди година две. Така че всякакви приказки за участие в митинги са си чисто зомбеене, предвид резултатите – това е същото като да участваш в изборите, предвид резултатите.

  Аз не съм чак толкова недоверчив че да мисля че отвсякъде дьобнат народни грабители и рушители, и искренно смятам че Станишев, например, си е добър човек по душа. Както и царя преди да се засили към БГ. Или Александър Томов преди да изплува в амплоато си на футболен мениджър. Просто в един момент се оказва че са се набутали при зомбитата и няма кво да направят освен да се правят на ударени за 700 милиона спрени евро и други нищосвършвания, демек да станат маскари. И като е така, защо да не си приберат поне горите или там квото.
  Другия вариант, ала Атака и РЗС, е да си направиш партия, след което се оказва че за кампания трябват пари и вътрешна информация от по-малко лошите бивши ДСта и настоящи собственици на няква част от икономиката, които използват партията ти за вземане на надмощие над по-лошите бивши ДСта и заемат мястото им. И освен тва се оказваш заобиколен от новосъздадени кариеристи и интриганти, стремящи се към топло място по-нависоко, които са се набутали в партията ти само защото другаде не са успели навреме, и които само гледат как да оправят себе си и родата.
  Та, при тези обстоятелства е безмислено да се гласува за стари или нови партии, в така описаната политическа машина, независимо дали тези партии са били истински или добри в момента на създаването си – те всички се движат към черна дупка или вече са отвъд точката на завръщане.

  Алтернативата на гласуването за такива партии и участието в подобна политическа машина вече съм я описал, ти както щеш.

  Reply
 27. Григор Post author

  @avg: Абе, принципно, всички са маскари. Тези които не са маскари ще станат маскари, ако станат част от политическата машина.” Аз това го разбирам като “който се качи на власт, става маскара”. Доводите ти по-долу говорят за точно същото, в твоите представи.

  Вече съм на доста годинки, и съм забелязал – мнението на един човек за другите хора най-често не е показателно за другите хора. Само че винаги е идеална отправна точка за преценка какво представлява той. В конкретния случай, моето заключение е, че си човек, който сам си противоречи, за да съчини извинение да се прави на интересен.

  Преценката ти за Зелените е преценка на човек, който никога не им е виждал очите. Аз все пак съм събирал боклуци заедно с тях един-два пъти, и имам някаква представа – затова и ги подкрепям.

  И съм абсолютно убеден, че и Станишев, и царят, и Томов са добри хора по душа. “Нищо лично, просто бизнес. Като може, що да не се натъпчем.”… Ей, кш, я стой! Тия пари, дето ги тъпчеш, са моите! Затова ли да те подкрепям?… Добри хора. Браво на тях. Нека са добри извън властта. Сори, ама нямам излишни пари за техните гуши. Имам възрастни родители и още куп други разходи, които да бъдат покривани от данъците ми. Не съм съгласен вместо това да купувам на тоя или оня Остап Бендер яхтите с тях.

  Та, при тези обстоятелства, идеята ти, че е безсмислено да се гласува, е чудесна. Стига да имаше две Българии, и ти да си в едната, а тези като мен в другата. Моментално щях да забраня емигрирането от твоята към моята. Искам да си построя къща, в която добитъците да не влизат да серат по пода ми. Нека си стоят в обора, в който са превърнали своята къща. Да са живи и здрави, докато не се удавят в лайната си. Аз обаче си давам зора, за да не се давим в лайна – заслужавам друго. Децата ми също.

  Reply
 28. avg

  @grigor

  Това което аз съм виждал с очите си, са плакати на човек с разперени ръце залепени на дървета във Варна (“trее-hugging” демек). Това го видях около месец след протестите за Рила. И понеже хората на които си им виждал очите със сигурност не са тези които са намерили толкова бързо време и пари да облепят Варна с подобни плакати, си вадя заключението че най-вероятно настоящата, същата тази ‘зелена партия’ (която участва в изборите) няма нищо общо с хората на които си им виждал очите. В смисъл че е менте.

  “Вече съм на доста годинки, и съм забелязал – мнението на един човек за другите хора най-често не е показателно за другите хора. Само че винаги е идеална отправна точка за преценка какво представлява той. В конкретния случай, моето заключение е, че си човек, който сам си противоречи, за да съчини извинение да се прави на интересен.”

  🙂

  “Та, при тези обстоятелства, идеята ти, че е безсмислено да се гласува, е чудесна”
  Мисля че идеята ми е нещо съвсем друго (там някъде към първия ми коментар, близо до числото “20000”).

  Та на това аз му викам “зомбеене” и “маскарене” (в моя малък свят), пък ти ако щеш още 50 пъти цитираи едно и също извън контекста на останалото което съм написал и го разбирай както си си решил да го разбереш.

  Reply
 29. avg

  /забравих да се позова на светите писания/

  Адамс 36:11

  — Виждаш ли, той идва от една много стара демокрация…

  — Искаш да кажеш, че идва от свят на гущери?

  — Не — каза Форд, който по това време беше малко по-разумен и последователен от преди, защото накрая си беше изпил кафето, което го беше ободрило, — не е толкова просто нищо, което е толкова прямо. На неговия свят хората са хора. Управниците са гущери. Хората мразят гущерите, а гущерите управляват хората.

  — Странно — каза Артър. — Мисля, че каза, че това е демокрация.

  — Казах — каза Форд. — То си е…

  — Е, и — каза Артър, надявайки се, че думите му няма да прозвучат нелепо тъпо, — защо хората не се отърват от гущерите?

  — Честна дума, това не им идва наум — каза Форд. — Всички те имат избирателни права, така че всички приемат, че правителството, за което са гласували, повече или по-малко отговаря на правителството, което желаят.

  — Искаш да кажеш, че наистина гласуват за гущерите?

  — О, да — каза Форд, като сви рамене. — Разбира се.

  — Но — каза Артър, задавайки отново големия въпрос, — ЗАЩО?

  — Защото ако не гласуват за един гущер — каза Форд, може да спечели друг гущер.

  Reply
 30. Кръстю

  @Г.Гачев– разбирам афекта ви и за това пропускам покрай ушите си квалификациите за народа.
  Изпадал съм в подобни състояния и знам, че факта човек с манталитет и възпитание като вашите,да си сложи такива думи в устата (по-точно под перото) говори красноречиво че раеботата е загрубяла доста….
  Само ще наблегна на някои работи…Това, да се успокоите можете само вие, когато му дойде времето….Не сте прав за месенето – че се месят- месят се…..Навсякъде се МЪЧАТ да се намесят и където им мине номера- минава….Пимер: Ако имате време направете следния опит- Поискайте си от 50 случайно подбрани жени (разбрахте какво) и ще видите, че резултата няма да е нулев…Както примера с америк.посолство и регистрацията на ДПС – естествено черно на бяло няма …и май сега Сула ще излезе прав относно намесата на ЕС за регистрацията на Костов с цел да има с кого да се коалира Бойко. Впрочем – в това не виждам лошо за дадения момент….Така или иначе народа, 20 години облъчван от екшъни ще избере екшън герой ,който трябва да се “подплати” с нещо..и това нещо мисля, че ЗА СЕГА е Костов!!
  Ще цитирам един клошар , с който преди пиехме бира ред кварталното магазинче ,по памет, почти дословно : (с извинение пред дамите) “-Не моа ви разбра кво искате от политиците ,крадливи били, ебливи…..то се едно да идиш при някой курва и да и се звериш, че не била чесна…Гледай там да не е заразена и да ти натресе нещо ,и да ти върти хубаво, за парите….То честен мъж политик и чесна жена курва не стават…А иди вземи по още една бира ,че й много топло..”
  Да , простотия е ,но има голяма доза истина, ако не толкова за света, то поне за нас.
  Нали знаете НАРОДНАТА поговорка : “Най-хубавата ябълка свинята я изяжда”….Защо ли?!- Защото докато ние улисани в работите (а и в глупостите) си се въртим насам натам , то свинята седи под ябълката само и като падне някоя ябълка -тя е първа!!! И ако случайно и падне на главата, не и идват на ума разни подробности като на Нютон, а изригва една здрава псувня, защо не и и уцелила право устата!
  “””””””””””””””””””””””””””””””””
  Ако следихте мисълта ми- за сега изпъкна Костов — ясно ми е , че самостоятелно няма да събере достатъчно, но трябва да преглътнем “явлението” Бойко , който да му остави иконом.финансовите лостове (което ме съмнява ) , а той хване по-“мъжките” работи- МВР и т.н.
  “”””””””””””””””””””
  Послепис: Казвате народа избирал….А кажете как да избере такива точни хора като мен и вас, като ни няма в списъците….
  На времето на мен ми предложиха да ме впишат, АКО….И аз отказах…Предпочетох да се занимавам с това ,което мисля, че мога….За някои това е бягане от отговорност, защото е по-лесно да се дават съвети, особено, ако не ти ги искат….(нали така Таня?)

  Reply
 31. Кръстю

  И още нещо — Снощи гледах по “Господари на ефира” ОНИЯ ….инцидент – прощалното сбиване на двамата депутати….Репликите, които си размениха бяха “с няколко тона по-високи” от тези на гореупоменатия клошар….С мъка ще се въздържа от присъщия си натурализъм (според някои простотия) и ще ви ги спестя…..

  Reply
 32. Григор Post author

  @avg: Заключението е изведено от вярна предпоставка (хората не са същите), но е грешно (плакатите са на “казионната” зелена партия, която няма нищо общо със Зелените).

  Идеята ти ми е ясна. Точно това й е проблемът. Човек, който е убеден, че всички други ще са маскари, но той няма да бъде, обикновено в реални условия се оказва маскара (за разлика от някаква част от другите). Дори когато отначало е вярвал иначе. Затова и не бих те подкрепил.

  @Кръстю: Квалификациите ми за народа са отвратителни. Единственото, което ги оправдава, е че са верни. За един не съвсем справедлив закон французите изкараха един милион на улицата. И партията на власт си го оттегли, за да не изпадне от парламента на следващите избори. У нас се приемат бандитски закони, и никой не демонстрира срещу тях. Дори не гласуват срещу вносителите им. Изводи за народа? А за бъдещето му?…

  Reply
 33. avg

  @grigor

  (мерси за инфото за разликата между двете)

  Напротив, аз не съм убеден че всички са или ще са маскари. Аз съм убеден че при някои предпоставки (засега съществуващи навсякъде, доколкото знам) хората изключително лесно стават маскари. Съответно смятам че има движение в грешната посока там където тези предпоставки са на лице. Затова и елиминирам тези предпоставки от предложение-идеята си, за да е ясно че няма да стана маскара или окажа заобиколен от такива; ясно е че нищо човешко не ми е чуждо, нито на мен нито на евентуалните хора които биха взели участие в нея.

  Reply
 34. avg

  /като под вземане на участие в идеята нямам предвид набиране на членове за конкретна единична партия, а други хора които евентуално също биха си заформили подобно парти/

  Reply
 35. пер

  Хм, за “добитъците” просто като идея:

  1. На “добитък” между 18 и 25 год. при гласуване да му се зачита 1/2 глас, т.е два такива “добитъка” правят 1 глас.
  2. Същото като в 1. за всеки официално пенсиониран “добитък”.
  3. Всички останали “добитъци” (извън точки 1 и 2) при гласуване им се зачита 1 глас.
  4. На “добитъците” от 3 , които имат висше образование (бакалавър и нагоре) да им се зачита 1,5 гласа.

  Reply
 36. Кръстю

  По въпроса за закона– така е , защото французите са улави…Нали знаете мнението на нане Вуте- “-Законо е като врата у поле – само улавия се пъха у нея!”

  Reply
 37. Кръстю

  @пер —Тази идея е минала на времето през главата на Шилер и той я е изразил така :”Гласовете трябва да се претеглят, а не преброяват”…..обаче не е намерила приложение, вероятно поради възникващи трудности от технически характер при покупко-продажбата…

  Reply
 38. Кръстю

  Искам да бъда прагматичен, дано и полезен като мнение (някой да не го вземе за съвет и да се обиди)….Няма да правя експозета, уводи и пр. да обяснявам мнението си за т.нар. демокрация, която си е чиста демагогия, и става като ония виц : “-Викам ти майсторе, защото не ти знам името, ама като ти гледам работата да ти….. майстора!”
  За това се ориентирам към КОСТОВ. Съвсем прагматично: Избори ще има. Резултат от тях -също. Няма да е блестящ- факт. Въпросът е следния- да се вдигне процента на синята коалиция, с единствената цел- получаване на по-голям процент и при неизбежното коалиране с Бойко, Костов да има очи да натиска за по-голямо представяне в отделните министерства.
  Знам какъв е Костов и мисля, че за ТОЗИ ЕТАП той е човека.Но илюзия е да мислим, че ще успее без ракетата-носител Бойко…, който от своя страна ще изпълни мечтата си да стане “три в едно”- генерал- кмет -премиер… Има една голяма опасност-ББ да не си внуши (или да му внушат),че може сам да кара влака, и да набута Костов в трета,глуха…Ама мисля, че НЯКОЙ ще го посъветва как трябва….(Месят се г-н Гачев, и още как!).
  Иначе, ония тъпи необолшевишки лозунги, за спасяване на някаква имагинерна свобода и разпърцана, демокрация въобще не ме вълнуват….както споменах на едно място, вероятно са писани от някои бивши ,второразрядни комсомолски секретари, с които т.нар “Синя” коалиция бъка, и най много да доведат до обратен ефект, като ония карти с черепите на времето…Всъщност, тази коалиция е (а и беше) една своебразна “борба и единство на противоположности”, механичен сбор от големи ерудити, специалисти в своите области, рамо до рамо със селски тарикати, самовлюбени педали, надъхани пубери, семкаджии и пр.
  А ,забравих и доста мекерета на БСП, които си личат по това, че всичко им е интересно…
  И това ме притеснява…Костов трябва да се съобразява не само с Бойко, но и с мекеретата…
  В общи линии …това е за сега…След първите избори за ЕС, ще видим някакви уточнения..

  Reply
 39. Григор Post author

  @avg: Как елиминираш предпоставките, и какво имаш предвид? Да речем, че направиш партия, подкрепят те и те изберат в парламента. Още повече, да речем, че получиш възможността да участваш в правителството, или поне в съставянето му. Ако предпоставките са това, как би ги избягнал, и дали избягването им не обезсмисля това да се кандидатираш на избори?

  @пер: За мен основната (макар и не единствена) черта на добитъка е, че той не гласува. Съответно е безсмислено да обсъждаме каква точно тежест да даваме на гласовете му. Ако гласуваше, нямаше да е добитък.

  Reply
 40. Селин

  Току-що, като пуснах по Скайп линк към този пост на една колежка, тя каза, че днеска е вървял клипа по “Здравей, България”. Якооо:)))))

  Reply
 41. avg

  @grigor

  Ти пък, къде чак отиде. Не обезмисля, защото целта на участието в избори, и по принцип, не е само спечелване. В конкретния случай въобще не е спечелване. Защото макар и досега да съм успявал в повечето случаи да гласувам за партии и индивиди които не са спечелвали избори (и натворявали някаква каша след това), все пак веднъж гласувах за печеливша партия (НДСВ), та имам все пак пръст в окашването.

  Естествено, хората от мнозинството не са виновни, че ги лъжат или че дори и да не ги лъжат българската пост-комунистическа полит-икономическа машина си е българска пост-комунистическа полит-икономическа машина. Вината за криминални деяния си е изцяло у престъпниците, тоест у тези които ги вършат, а не у тези който са ги направили такива (никой не се ражда престъпник, тва е ясно).
  Но все пак, има и един утилитарен момент, при който нещо в тези причинно-следствени връзки трябва да се промени, от личен интерес (което е и истинската цел). И ако гласуването, негласуването, участието и неучастието в партии, в контекста на така съществуващата полит-машина, са част от тези причинно-следствени връзки, то неучастието в така съществуващата полит-машина и причинно-следствени връзки се оказва да е всъщност това което съм описал.

  Reply
 42. Григор Post author

  @avg: Целта на участието в избори е повлияване на политиката в посока, която да оправи живота ти. Понякога това може да стане чрез подкрепа за непечелеща партия, но в обикновения случай целта е спечелването им. Целта няма как да е да не дадеш гласа си за лоши хора, защото най-сигурният начин да го постигнеш е никога да не гласуваш. Целта е да попречиш на лошите хора да дойдат на власт, а това, както обясних, се постига единствено чрез редовно гласуване, и мислене преди гласуването.

  Хората не са виновни, че ги лъжат. Виновни са обаче, че вярват на лъжите. Ако банков касиер вземе пари, без да ги провери, и се окажат фалшиви, той Е виновен, защото е повярвал на измамата. Същото е и с гласоподавателите. Само дето мащабът е по-важен, затова и вината на непроверяващите какво им се казва е по-голяма, отколкото на банковия касиер.

  Личният интерес на обикновените хора, които са огромното мнозинство, е държавата да бъде управлявана свястно. Най-сигурният начин да се постигне това е чрез гласуване за този, който ще управлява най-добре (и който на практика винаги е и този, който лъже най-малко). Най-сигурният начин да се постигне обратното е да не се гласува.

  Reply
 43. Кръстю

  @г-н Гачев,—вижте , в интерес на спора , това ,което казвате:”Личният интерес на обикновените хора, които са огромното мнозинство, е държавата да бъде управлявана свястно.” не е издържано много логично.
  Поне трябва да изведем дефиниция за “обикновенните хора”….Нещо повече, самото споменаване- обикновенни предполага наличието и на необикновенни такива…”Ху ис ху тогава?”
  Знаете ли, “иначе интелигентни” хора,както казвате вие на моменти повтаряме (и аз в това число, разбира се) разни мантри, без да се замисляме какво ,и дали иобщо ЗНАЧАТ нещо…подготвям ОЩЕ статии за тая банална мантра “демокрация” , която освен някакво хипотетично пожелание не е нищо смислено като категория и видяно като реализация, но това не пречи на най-различни “умове” от Платон, през масона Волтер и до наши дни да си плакнат устите с нея, а и ние покрай тях….Та вижте Конституцията- там се казва ,че сме република и т.н..къде е тази демокрация—-То само като видите закона за референдумите е очевадно, че за този “свещен” демокр.(народовластнически ) принцип е необходимо една голяма правно-техологична клизма и …се обезмисля…
  Та да се върнем на личния интерес- ако лицето Григор(обикновен човек) има интерес от една правово обезпечена държава, в която честно и законно да упражнява софтуерния си бизнес, да си плаща данъците и пр…, следва ли , че лицето Кръстю(също обикновен човек) занимаващ се с…….разпространение на хапчета за повдигане на настроението и осигуряващо приятна женска компания на отрудени бизнесмени има същития интерес ?! Или от закони ,или подзаконови актчета, позволяващи тълкуване “тако и ако”..
  Май мътната вода е по-удобна за доста хора….А тук, производството г-н Гачев умишлено е съсипано и продължава да се съсипва, каква пазарна икономика ,какви пет лева, виждат някои наши сънародници “през девет земи и морета” и мислят, че като сме пуснати в ЕС и се водим член на парламата НАТО ,”голем праз”
  Мантри, мантри, мантри….а за далаверите така си е добре…

  Reply
 44. Cliff_Burton

  Малко встрани от дискусията, но все пак да споделя прекрасния разказ на Азимов: http://www.chitanka.info/lib/text/1117

  [quote]— Дядо, ти наистина ли някога си гласувал?
  — Нали ме чу какво казах? Така беше. Да не смяташ, че послъгвам?
  — Н-не, но мама казва, че тогава всеки е гласувал.
  — Правеха го.
  — Но как са могли? Как може всеки да е гласувал? Матю изгледа сериозно внучката си, после я вдигна и я сложи на коленете си.
  Той дори смекчи тона си:
  — Виждаш ли, Линда, преди около четирийсет години всеки винаги гласуваше. Ние искахме да решим кой да бъде новият президент на Съединените щати. Демократите и републиканците определяха по един свой представител и всеки можеше да каже кого избира. Когато изборният ден приключваше, брояха колко хора са искали демократите и колко — републиканците. Който имаше повече гласове, печелеше. Разбираш ли?
  Линда кимна в знак на съгласие:
  — И как всички тия хора са знаели за кого да гласуват? Мултивак ли им е казвал?
  Матю смръщи вежди и погледна сурово детето:
  — Те сами преценяваха по съвест, момиче.[/quote]

  Reply
 45. Кръстю

  Извинете за плагиатството, но пуснах този клип и по тубата в моя блог….Важното е ,че е вид гражданска позиция. А клипът е и много поучителен, не само за изборите, а и за избор изобщо….
  Помните ли, имаше една соц. табела :”Рекламации на касата!”

  Reply
 46. Кръстю

  @Григор —Открийте рубрика :”Тъй рече Григор” (като Заратустра) и проблемът ще е решен

  Reply
 47. Кръстю

  Дааа , вие имате доста стаж в блогосферата, а аз едва сега, след 8 месеца “стаж” започвам да подразбирам що е то блог , и има ли той почва у мене….(Естествено, че преводът -дневник не е точен, въпреки ,че като основа влиза в работа)

  Reply
 48. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Политика и аполитичност - 2: Конкретният ефект

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *