За кого ще гласувам, и защо

Колко хубаво е, че свършва предизборната кампания. Че всеки ден по някой се изцепва с нещо, което ме кара да го изключа от списъка на тези, които бих подкрепил.

Последната новост е изявлението на Бат Бойко (а.к.а. ГЕРБ), че ще отнеме двойното гражданство, и правото на гласуване на емигрантите. Къде го сърби е ясно – да подреже купената гласоподавателска маса на ДПС. Само че, както всеки български политикан, е подбрал най-рушителния и съсипващ България начин. Трудно ми е да си представя комбинацията от идиотизъм и безхаберие, способна да доведе до подобна идея.

А още по-трудно ми е да си представя, че може да зарази нормални хора. Очевидно обаче може. Вчера намерих следния коментар:

Аз като емигрант, да взема да се обадя. Впрочем като чета Ани, първо щях да кажа – а, ми тя готов емигрант.
После си помислих, че за някои хора това е лоша дума, нали един вид който си обича родината не се изнизва по “лесния начин”.
Но това са други теми. И тук и там има тъпи и свестни и тук и там има родолюбци и нихилисти.
По въпроса за изборите искам и тук да си кажа твърдото мнение, че българите в чужбина не бива да бъдат допускани до гласуване.
Има начини да се измислят критерии – колко време си живял напоследък в България и т.н.
Друг е въпроса доколко е реализуемо прилагането на тия критерии.
Сега чувам че Герб смята на приложи радикална мярка (ако има властта) и да отмени двойното гражданство. Еми мъчно ще ми е
но и това си заслужава ако ще е за доброто на родината.

Според мен критерият колко време си живял в България наистина трябва да бъде въведен при избори. Колкото по-дълго е живял човек в България, толкова по-вредно и опасно е той да бъде допускан до гласуване.

Твърдя го напълно сериозно. Колкото повече е издържал човек тук, без да избяга, толкова по-търпим става към корупция, шуробаджанащина, нагла престъпност и всичко друго, което ни пречи да станем поносима държава. Толкова повече свиква с тях, и те престават да са му силнаТА мотивация да гласува на изборите за някой, който реално ще се бори срещу тях. (И да мисли кой ще е този някой. Иначе много лесно ще подкрепи някой като Яне Янев, без да си зададе въпроса откъде този “железен антикорупционер” е взел няколко десетки милиона за предизборна реклама. Кой в България ги има, и са му излишни, за да ги даде, примерно.)

Същото, по друг начин: девет от всеки десет родители, които познавам, подготвят и образоват децата си с идеята един ден да се измъкнат оттук и да идат в някоя друга, по-свястна държава. Не да учат, а за постоянно. Почти всичките се чувстват като предатели, и се срамуват, но го правят. Перспективата детето им да прекара живота си тук ги ужасява повече дори от това да се чувстват предатели.

Причината не е бедността и мизерията, те в една свястна държава биха се оправили, докато детето порасте. А липсата на надежда, че сме способни да излъчим управление, което да ни оправи държавата. Тоест, че сме способни да гласуваме. Същите родители обаче нямат никакъв проблем със свестните държави, въпреки че и в тях има немалко българи. Тоест, страхът е от това как гласуват не емигриралите в чужбина, а останалите в България. И като гледам фактите – къде как се управлява – е абсолютно основателен и правилен.

Има и нещо друго. В момента България се намира в най-страшната национална катастрофа за своето съществуване (може би като изключим османското робство). Звучи като юнашко изхвърляне, нали? Да, ама не е.

Най-ценният капитал на една страна не е нито територията, нито природните богатства. Най-ценният капитал са хората – те са, които дават на даденостите стойност, или я отнемат. Израелците превърнаха една пустиня в успешна държава и прекрасна страна. (И ако се бяха отървали от великоеврейската лудост и се бяха договорили с арабите, вместо да воюват с тях и да ги мачкат, страната им щеше да е може би най-прекрасната и успешна на света.) Българите превръщаме най-красивата и ценна природа на света в пустиня, или бетонна хотелска джунгла в стил жк Люлин-7… За последните 20 години България изгуби над един милион хора, емигрирали в чужбина. Повече сме губили (като брой или процент от населението) единствено под османска власт. Само че за 500, а не 20 години. Така че управниците ни за тези години са твърдо най-съсипалите България за единица време, далеч пред Мурад или Баязид Йълдъръм.

Друго. Какви хора емигрираха?

Една част от емигриралите са мошеници и престъпници, избягали да вършат престъпления в по-богато общество. Не е лъжа, че значима част от престъпността в Западна Европа е българско дело. Като брой обаче тези хора са изумително малко. Предполагам, че 5000 е изключително либерална горна граница. А дори тя е под половин процент от всички – това прави по-нисък процент на престъпниците, отколкото в България. Просто процентът на престъпленията им е висок за примерно Западна Европа, и понеже са и чужденци, около тях се шуми много.

Около 250-300 000 са български турци – като цяло изключително свестни и трудолюбиви хора. С чиста съвест казвам, че бяха една от гордостите на българския човешки капитал, изтормозена до изгонване в чужбина, заради нуждата да се поддържат вътрешни размирици в разкапващата се соц-държава, които да оправдават репресии и да дават повод да бъдем насъсквани едни срещу други… Но българските турци са просто средностатистически хора за групата си, не се отличават с нищо уникално и специално. Ако и тази група да е като цяло една от най-ценните в българския народностен капитал.

Останалите български емигранти са в огромната си част трудолюбиви и предприемчиви далеч над средното за България. (Нека си го кажем откровено – енергичността и предприемчивостта бяха един от най-важните елементи в емигрирането оттук.) А това значи, че тяхната стойност за икономиката и развитието на България е далеч над средната за оставащите. Трудно е да се даде точна преценка, но бих предположил, че предприемчивостта и енергията на единия милион емигранти са сумарно над тези на седемте и половина милиона оставащи. Тоест, от гледна точка на развитие и икономика България е загубила не една осма от населението си, а над половината. Казано иначе, сегашната 20-годишна икономическа катастрофа се изравнява с 500-те години османско владичество и като сумарен брутен ефект.

Нещо повече. Огромният процент от българските емигранти (като изключим принудените да избягат в Турция) живеят сега в най-развитите и уредени държави на света. А това означава, че са се научили на ред, порядък и правилни начини на съществуване много повече, отколкото нас, останалите тук. Което пък ги прави хората не само с енергията и предприемчивостта, нужна за оправянето на батака ни, но и с възгледите и уменията, които биха ги насочили в посока, доказала се като правилна. Част от тази енергия в правилна посока е и това как биха гласували.

Накратко: гласовете на емигрантите (и най-вече на емигриралите доброволно) са несравнимо по-ценни за излизането на България от калта, отколкото гласовете на нас, останалите тук. Звучи малко обидно за нас, но е така. Емигрантите са се показали като част от хората, които поддържат една държава просперираща. Ние – като хората, които поддържат една държава на дъното. На чии гласове бихте разчитали повече вие? За мен отговорът е очевиден. Очевидно е и как ще квалифицирам опитите точно тези гласове да бъдат елиминирани – като досъсипване на шанса България някой ден да се оправи.

Ако нещата спираха дотук, щеше да е типично в български стил. Но не спират. Бат Бойко смята да лиши емигрантите не само от право на глас, а и изобщо от гражданство. А те не само са частта от българския народ, която е най-способна да му донесе просперитет. Те са една осма от българския народ, по дяволите! Досегашните ни управници са за съд и затвор, понеже ги изгониха оттук. ББ обаче смята да им закове вратата, за да не се върнат обратно. Да се погрижи България да загуби този един милион хора завинаги.

Надявам се това да е просто предизборна реторика. Все пак, правото на българско гражданство е вписано в Конституцията. За да го промени, ще му трябват две трети от гласовете, а не вярвам да ги събере. Но дори фактът, че подхвърля подобни идеи, го прави за мен не по-малко опасен от Волен Сидеров, ако не и повече… Какво си мисли, че емигрантите ще се разплачат, ако България ги лиши от гражданство? Или ще й теглят една сто пъти заслужена майна, и ще забравят за нея?

(Да, да. Чувал съм девиза “Гледай ти какво можеш да направиш за Родината, а не тя за теб.” В някои обстоятелства, примерно война, в него може дори да има нещо вярно, доколкото “Родината” е и хората, които са ти скъпи. В нормални обстоятелства този израз е валиден единствено за клиничните патриоти, заради диагнозата им, и за политиците, защото сами са се цанили да работят за Родината, и им се плаща за това. За останалите хора би бил валиден само ако получаваха от Родината повече, отколкото й плащат като данъци и по други начини, а докато законите на аритметиката важат, това няма как да стане, дори в идеална държава. Родината им дължи повече, отколкото те на нея. Или ще им е благодарна, вместо да изисква да са й благодарни те, или е боклук, който няма морално право да съществува, защото ограбва гражданите си. Така че възпитано и учтиво съветвам всеки, решил да ми излиза с този девиз, да си го завре където си мисля, и да иде да се лекува, за да не трови живота на околните.)

В крайна сметка, изцепката на ББ задраска ГЕРБ от моя списък на партии, които евентуално бих подкрепил. Което го ограничи до горе-долу три партии.

Едната са Зелените. Последните няколко дни предизборната им кампания започна да заприличва на нещо (в смисъл, въобще да я има). Продължава да й липсва професионализъм, но това не винаги е недостатък. Много повече ме безпокои незрялостта им за идеите на управлението. Дадох си труда да изчета внимателно платформата им и прочее. Уви, повечето от идеите в нея ми се струват или наивни до степен да са неработещи, или направо вредни и опасни, включително за екологията в България. Идеализмът им ми импонира много, много силно. Но въпреки това смятам, че може би е по-добре да им се даде един управленски мандат време, за да се доорганизират и поизраснат. Да бъдат избрани сега би било преждевременно. А и на точно тези избори е особено важно гласът ми да не иде напразно.

Другата възможност е… НДСВ. Всъщност, причината да ги обмислям като кандидатура е точно една – Георги Денков. Писал съм и преди – познавам го като изключително свестен, трудолюбив и честен човек, и великолепен юрист. Ако съм виждал някога кандидат за депутат, когото да бих подкрепил без абсолютно никакви задръжки, това е той. На всичкото отгоре е и на второ място в листата на моя район, тоест с малко повече подкрепа е напълно избираем… Огромната порция катран в меда тук е в чия листа се е кандидатирал. Като партия НДСВ за мен стои до БСП и ДПС, заради участието си в тройната коалиция – начело на анти-списъка ми. А като си помисля и как Ники Василев или някое друго подобно политическо недоразумение ще е шеф на парламентарна група, и ще нарежда на Георги как да гласува, направо ми се повръща… Както Георги е човекът, за когото бих ходил да агитирам от сутрин до вечер, така НДСВ са партията, срещу която бих ходил да агитирам от сутрин до вечер. Още не съм успял да уталожа тези две противоположности в ума си, и да им дам единна преценка. Затова и още не мога да реша дали ще пусна тази бюлетина, или не.

Третата възможност е Синята коалиция. За нея и хората в нея съм писал много. Накратко: Иван Костов за мен е властоман, до степен почти на психопат. Което и го прави политик, способен да оправи нещата в сегашната оплескана ситуация. А това е, което ме интересува… Останалите в коалицията са в моите очи най-различни хора. Твърде малко са личности, които си струва да бъдат разглеждани извън партийния контекст. А партийният контекст… без да е твърде близък до възгледите ми, е поносим като цяло. И, най-вече, бих очаквал хората в него повечето да не спадат към мафията зад тройната коалиция. А тази мафия вече се доказа като съсипническа, и ако не си иде, не виждам бъдеще за България.

Все още не съм взел конкретно решение коя възможност ще подкрепя. Вероятно ще го взема окончателно в кабинката за гласуване. Дотогава може да се случат още много неща, които да задраскат някоя възможност от списъка ми. (Принципно е възможно да се случи и нещо, което да добави някоя възможност; досега не се е случвало, но кой знае?) Така че ще взема окончателното решение в последния момент.

55 thoughts on “За кого ще гласувам, и защо

 1. И.Е. Станков

  Разбирам ли те правилно? Според теб останалите в България сте подчовеци, които не залужават и това, което имат.
  От друга страна, такива като мен, емигранти, сме свръхчовеци, които след допира си с истинската и светла демокрация и просперитет, сме израстнали морално и всячески и вече можем да различим обективно между добро и зло. И защото сме добри ще ви изберем и на вас, изметта останала в България, най-правилното управление, което вие реално не заслужавате.

  Ако съм разбрал правилно тезата, то отговорно мога да заявя, особено с дадената ми от теб тежест на имигрант в “просперираща държава”, че се надявам, че се майтапиш.

  Reply
 2. Кръстю

  @ Григор—(ваш цитат).–“Накратко: Иван Костов за мен е властоман, до степен почти на психопат. Което и го прави политик, способен да оправи нещата в сегашната оплескана ситуация. А това е, което ме интересува… Останалите в коалицията са в моите очи най-различни хора.”
  ===============
  Горе долу ,преди 2 седмици вероятно си спомняте, в един коментар към ваша публикация изразих почти същото мнение относно гласуване за Костов, като бе съпроводено с едно доста по-пиперлия от вашето описание на синята коалиция . Така, че приветствам решението ви, нищо, че не е окончателно.
  Не искам да коментирам целият ви анализ, мисля, че не е нужно, нито го приемам, нито отхвърлям изцяло, за гражданството– не съм чул Бойко какво се е изхвърлял, не знам и как стои въпроса с двойното гражданство, но мисля, с такова са основно изселниците в югоизточната ни съседка…Не зная гурбетчиите в Европа да са с двойно гражданство..
  Аз днес чух едно интевю с него , (ще го цитирам по памет)–“Аз безпринципни коалиции няма да правя! …Ако не може да се състави правителство-връщам мандата ..август месец -пак избори…нас от избори не ни е страх…щом ония можаха да и направят кефа да гласуваме юни и юли, аз пък казвам – щом сега не стане работата -август пак –ще ги омаломощя! (смее се).
  И друго ,на тия пенсионери, дето са зяпнали по Станишев, искам да им кажа, че тия пенсии ,дето Станишев им ги обещава, ще им ги давам аз, така,че да си опичат акъла…”
  ===============
  Та, г-н Гачев, мисля, че схванахте ,защо поместих този цитат—така трябва да говори един български наоден трибун…да го разберат хората, а не да мрънка за толерантност, ценности, просперитет и пр..фантазии.
  А зелените, може би трябва да си набавят записите с неговите речи и интервюта, да се научат как се общува с избиратели…

  Reply
 3. Господин Гюров

  И аз мисля, че залитате в крайности с някои изказвания.

  Тия дни споря с мой проятел – емигрант в Канада от над 10 години. Много активен човек, бих казал един от най-активните ни емигранти изобщо. Ето например инициативата му за тези избори:
  http://www.iskamedaglasuvame.com

  Та той ми заявява съвсем сериозно неща от сорта, че темата с купуването на гласове на евроизборите била раздухана прекалено – такова нещо почти нямало, изглежда било съвсем незначително, тъй като няма осъдени около тая работа, и даже заведените дела са съвсем малко. Не било възможно проблемът да е толкова голям, а да няма сериозни факти за пред съда, цялата работа била “набита в главите на хората пропаганда” (цитат от чата ни).

  По подобен начин ми казва, че за Костов “няма ГРАМ факт за това да е “крадец” или “мошеник” ” (пак цитат от чата). Извадих му отвореното писмо на Едвин Сугарев до Костов, то никак не е ново. Само там има десетки факти. Тъй като виждам, че и Вие правите странни за мен изказвания по отношение управлението на Костов (време, когато корупцията в България окончателно се институционализира), може би е добре също да го прочетете:

  http://www.sarakt.org/sygarev.html

  За съжаление линковете към приложенията под текста вече не работят (преди време работеха, гледал съм ги), но който иска, да пише на Сугарев и да му ги поиска. Не вярвам да получи отказ.

  Та какво искам да кажа с примера с моя приятел. Когато човек е напуснал България много време, и е свикнал с друга, доста различна среда, дори да се връща от време на време тук (както Краси прави всяка година), губи точна представа за реалностите в България. Просто не ги живее вече. Как очаквате такива хора да направят нашия избор?

  И още един детайл. Доколко тези хора изобщо се интересуват от изборите тук? Има изключения като Краси, но грубата реалност е, че макар българите – емигранти в чужбина да са поне 2-3 пъти повече от емигрантите в Турция, в Турция се пускат много повече бюлетини на нашите избори, отколкото в целия останал свят. Огромното мнозинство от българите – емигранти очевидно не се интересуват от гласуването.

  И накрая, как лично аз ще гласувам. За сините – в никакъв случай. За отношението ми към Костов вече писах, а скандалите с парашутистите им (като Димо Гяуров в Пловдив) изобщо не ми помагат да си променя мнението.

  Ще гласувам за Зелените. Не се притеснявам от незрялостта им или недостатъците в програмата им (може би би трябвало да казвам “ни”,а не “им”, тъй като разнасям листовките им из квартала, а и бях застъпник на Бого Шопов на миналите избори, но формално не станах член на партията, пазя някаква дистанция). Не се притеснявам най-малкото защото те нямат никакъв шанс да влязат в парламента на тези избори. Някой ще каже – а защо да гласувам за партия, която няма да влезе, нали ще се загуби гласа ми? Ами защото колкото повече гласове съберат Зелените, толкова повече внимание ще обръщат всички останали партии на екотемите. Ако гласувате за НДСВ, те няма да разберат, че “зелените” въпроси Ви интересуват. Но ако гласувате за Зелените, не само НДСВ, всички партии ще го разберат. При това, колкото повече гласове съберат, толкова по-лесно ще се решат и други хора следващия път да гласуват за тях.

  Reply
 4. Господин Гюров

  Опитах се да пусна коментар, но явно пак отиде в спама. Моля Ви да го извадите от там 🙂

  Reply
 5. Ангел

  Наистина ли си толкова тъп, или само така изглеждаш?

  Reply
 6. случайна

  Скоро чух, че Ирландия е една от страните с най-висок стандарт в Европа. Не че съм голям политолог, но знам ченякога тя е била бедна и безнадеждна страна на отчаяни хора. И много са избягали в търсене на по-добър живот. Какво точно се е случило с останалите там и как са издрапали от калта, също не знам. Но се надявам някой ден България да е една хубава, силна и богата страна.
  Грозни неща, подкупи, корупция и мръсотия има навсякъде. Просто някъде са по-добре маскирани, а ние сме по-малко наивни от някои западняци.

  Reply
 7. Пешо

  не знам къде Бойко го е казал това нещо, ако е вярно сигурно е предизборна изцепка или не особено умен подход за привличане на част от феновете на Атака и РЗС.
  Както и да е, напълно съм съгласен че трябва да се отнеме избирателното право на хора постоянно живеещи извън Европейския съюз (разбира се, без да им се отнема гражданството).
  Няма абсолютно никаква логика човек който живее другаде да може да определя пътя по който ще се развива България. Все едно аз да участвам с право на глас в събранието на домсъвета на съседния блок.
  Мисля си, не би било зле да се въведе и образователен ценз за гласуване – можеш да гласуваш само при завършено основно образование. Ако нямаш такова, покриваш елементарен тест и пак можеш.

  Аз не се колебая, ще гласувам за синята коалиция.
  Според glasovoditel.eu, позициите ми най-много съвпадат с тези на НДСВ, но разбира се не смятам да гласувам за тях. Достатъчно е да си спомня как преди миналите избори обещаваха, че нямало да се коалират с БСП, и колко малко им трябваше за да направят “компромис в името на националните интереси”. Тоя гнусен компромис продължи 4 години. Иначе там има отделни свестни хора, но това не стига.

  Reply
 8. емигранстско мнение

  Чест ти прави. Дълго е, както обикновено ти трябва много място за да поместиш мисълта си, но те прочетох докрай.

  Аз съм отвън.
  Интересувам се какво става.

  Като човек отвън се ангажирам с каузата на хората вътре – представлявам републиката по най-добрия начин, по който мога.
  В разговори с хора, които няма как да научат за бг, не пестя критика. Но го правя върху домашно замесена пита с шарена сол или докато си пием ракията с шопска. С мен излезе само доброто от бг. Излишното оставих.

  Аз съм най-доброто, което имате като капитал отвън – образование, компетентност в работата, представителен вид и отвореност към нови идеи. Не инвестирах кеш, но през годините се ангажирах с много бг каузи. Подавах ръка, когато мога.

  Утре е вододел, за пореден път.
  Няма да ти диктувам как да упражниш свободата си.
  Няма традиция българите да застават като един зад явния победител.
  Има традиция да се пилее време, ресурс, да се правят компромиси с пет поколения.
  Утре мисли за децата си.
  Аз така правя.

  Reply
 9. Виктор

  Много е добре, Пешо, че напомни това за голямата лъжа на НДСВ. Аз си спомням понякога и за други лъжи на други партии и хора, но мнозинството много бързо ги забравя. Добре е да се припомнят…
  Не зная защо, но много мразя да ме лъжат, ама много… Явно мнозинството обаче не е чак толкова чувствително… 🙂
  Според мен е жалко, че доста свестни хора се подведоха по простотиите на Бойко… Той вече няколко пъти доказа, че не си държи на думата…

  Reply
 10. Божо

  Добре звучи на теория, но на практика, хората живеещи дълго в чужбина загубват реална представа за ситуацията в България.
  Факт е, че когато се появи величеството на изборната сцена, хората в чужбина масово гласуваха за него.
  Между другото двойното гражданство в много страни е забранено.

  Колкото до евреите, как можеш да се договориш с хора, които органически те ненавиждат и искат да те заличат от лицето на Земята?
  Знам че през 70-те години в някои арабски страни на почит е бил … Хитлер. Защото е унищожавал евреи. Не че си е падал по арабите де, но това не се отчита. Наши съграждани бяха много ъъъ шашнати е най-точната дума, да видят портретите му да се разпространяват свободно из арабските страни.

  @случайна – едно от нещата, което направиха в Ирландия бе, да инвестират в науката, образованието и високите технологии. Неща, които у нас затрихме.

  Reply
 11. emo

  много от тези хора като се върнат в българия слушат чалга с кеф и се правят на тарикати по пътищата – знам го от собствени наблюдения. самите те твърдят че “там” са най-примерните но “тук” ако не се държат така ще ги смятат за смотаняци…

  Reply
 12. Григор Post author

  @И.Е.Станков: Доста правилно си ме разбрал. Повечето хора в България определено не заслужават и това, което имат – имат го, защото една шепичка се бори и заради тях (и има много по-малко, отколкото заслужава). И не смятам, че емигрантите могат да изберат на България най-правилното управление – смятам, че за разлика от нас тук, може от няколко опита поне веднъж да изберат не най-грешното. Написал съм подробно защо.

  @Кръстю: Уви, да се говори така не е достатъчно. Само че за действането така е нужно избирателят да контролира избраниците си.

  @Господин Гюров: Извадих коментара от спама. 🙂 За емигрантите – донякъде е нормално. Едно, че ако си в САЩ или Западна Европа, нашите посолства и консулства… да го кажем най-меко, няма да те улеснят особено в гласуването. И второ, че след отношението, което нашите емигранти са видели от България и останалите в нея българи, е доста нормално да не ги интересуваме повече. Наша (и най-вече на политиците ни) работа е да им покажем, че нещата са се променили, и вече почва да си струва да бъдат българи.

  @Ангел: Ангеле, не ми се прави на дявол. 🙂

  @случайна: Ирландците успяха доста заради комбинацията от високо образование, ниски (като за ЕС) заплати, роден английски език и огромна диаспора, която подкрепя майчината страна. Започнаха успеха си не на последно място с това да покажат на диаспората, че някой в Ирландия се опитва да я направи страна, от която да не се срамуваш.

  @Пешо: Има дребна разлика между домсъвет и държава. Например че в блока колкото по-малко хора живеят, толкова по-добре е за останалите, а в държавата е обратното. Съответна е и разликата в политиката към тези от “другите блокове” – дали да ги приобщаваш, или да ги гониш. За образователния ценз също не съм съгласен – видял съм предостатъчно хора с по две висши, които вярват на пълни дивотии още по-смайващо от тези без завършено начално. Може би изпит по критично и самостоятелно мислене би бил стъпка в правилна насока, но тогава, дори при най-ниски критерии, една секция вероятно ще е достатъчна, за да приеме гласовете на всички взели успешно изпита…

  @емигранстско мнение: Благодаря ти за това какво правиш. И за съвета да мислим за децата си, като гласуваме – според мен той е отличен ориентир.

  @Виктор: Уви. Точно така е. Но сме загазили дотам дори такъв човек да е по-добър от средния кандидат…

  @Божо: Всеки може да се подлъже. Иди сега да видиш колко в чужбина ще гласуват за величеството. А колкото до евреите и договарянето – като начало, аз правя сериозна разлика между евреи и израелци, а като допълнение, мисля, че поне от 1967 г. насам основният проблем пред договорката и мира там не са арабите. Ако нямаш пряка информация оттам, си прави извода какво трябва да е положението, за да стигне човек като Саркози дотам да заяви на Нетаняху в прав текст, че външния му министър Авигдор Либерман е ни повече, ни по-малко расист…

  @emo: Кой ще ги смята за смотаняци? Ако случайно са повечето хора наоколо, у кого е всъщност проблемът?

  Reply
 13. Пешо

  съгласен съм с Емо, това че живееш в по свестна държава не те прави вътршно по свестен. Много от емигрантите в бели държави спазват правилата не защото са убедени че така трябва, а просто защото противното е доста болезнено във финансов и социален план. Манталитет не се изгражда и не се променя за няколко години.

  Григор, доколкото разбирам смяташ, че постоянно живеещите в чужбина трябва да имат право на глас. Не мисля така, защото какво решаваме всъщност, когато гласуваме? Решаваме какви и колко данъци да плащаме, и как да се използват. Дали да се построи АЕЦ Белене, или да се подпомогне повишаване не енергийната ефективност и добива от възобновяеми източници, дали и колко да се инвестира в образование, как да се развива здравно-осигурителната система. Решаваме дали държавата трябва да преразпределя много и да създава изкуствена заетост с метене на улици, или да преразпределя малко и да остави останалото в хората и бизнеса.
  Емигрантите нямат нищо общо с всичко това – тях ги интересуват данъците, образованието, здравеопазването и всичко друго в държавата приемник.
  Нищо не пречи да ги приобщаваш без да имат избирателно право, нито пък лишаването от него означава да ги гониш. Те си остават български граждани, ако решат отново да живеят у нас, пак ще могат да гласуват.
  Колкото до образователния ценз, сигурен съм че ако имаше такова нещо сега всички щяхме да сме доста по-добре, включително и засегнатите от подобна мярка.

  Reply
 14. Nick Angelow

  Останалите български емигранти са в огромната си част трудолюбиви и предприемчиви далеч над средното за България. (Нека си го кажем откровено – енергичността и предприемчивостта бяха един от най-важните елементи в емигрирането оттук.)

  не мога да се съглася точно с това твърдение. огромната част от българите, избрали да се махнат от българия, са също такива наемни работници, каквито биха били и тук. даже тук е по-вероято да проявят предприемчивост и да създадат собствена фирма, с която да се опитат да оцелеят във враждебната бизнес-среда, която съществува наоколо. разходи се из архивите на soc.culture.bulgaria от тази година — там имаше подобна дискусия и виж какви мнения бяха изказани. вярно е, че тази група изобщо не е представителна за българите в чужбиа, но не вярвам нещата да са много по-различни.

  Reply
 15. Кръстю

  @Пешо — за разлика от темата за уиндоуса, тук съм съм съгласен с вас. ..С едно уточнение – нека правим разлика между емигранти, хора с двойно гражданство и гурбетчии , работещи временно, за 1-2 години навън, с цел да изкарат някое евро в повече…
  Що се касае до г-н Гачев, мисля, че го разбирам…добрите хора, с литературна дарба са склонни към подобни …по -крайни емоционално обусловени изблици, което си е нормално…Трудно се приема факта, че по-добрата част от обществото не е по-голямата…Както впрочечем ,и за опер.системи….Мак ОС си е всякак по добра от Уиндоус, въпреки, че е по-малко разпространена….Ха-ха-ха- пак си дойдох на думата! 🙂

  Reply
 16. Пешо

  @Кръстю: все пак, и най-лошата част от обществото не е мнозинство. Проблема е, че тази част, поради блеенето на другите, получава непропорционално огромна тежест. Дори решаваща.
  Съгласен съм, че между различните категории живеещи навън трябва да се прави някаква разлика. Но това не е толкова трудно, стига да има желание.

  Направо ме сърби клавиатурата да напиша пространно опровержение относно Мак ОС 🙂 , след толкова политика напоследък ще ми дойде добре. Все пак ще се въздържа 🙂

  Reply
 17. Григор Post author

  @Пешо: Много от емигрантите са вън вече повече от 10 години. За толкова се изгражда манталитет чудесно. И най-вече чудесно се отвиква от търпимост към смрадта у нас. Съгласен съм, че в куп отношения емигрантите не са по-свестни от останалите тук. Но мисля, че техните гласове (всъщност ангажираността им с политическия процес у нас) биха били по-полезни от нашите. Че където те живеят (и гласуват) се живее по-добре, отколкото у нас, е факт. Оттам нататък, спорът с ценността на техния принос е спор с фактите.

  (За манталитета: в някои страни спазват правилата не защото са немци или японци. Спазват ги заради финансово болезнените последствия. И това е направило страните им чудесни. Разликата в манталитета е не в дали правилата трябва да се спазват, а дали избирането на свястно управление, и държането му в пътя със здрава ръка не е работа на всеки, и то по-важна от другите.)

  Не мисля и че идеята за разликата в интересите е вярна. Емигрантите показват интереса си към чуждите здравеопазване, образование и т.н., когато гласуват за политиката на страната, в която живеят. Когато гласуват в български избори, те го правят от интереса си към българските здравеопазване, образование и т.н. И ако са си направили труда да гласуват в български избори, очевидно България и българските условия ги интересуват: тяхното добруване не е така зависимо от какво става в България, както е нашето, така че не са принудени да гласуват. (Отделна е темата, че тук си имаме добитъци, които не ходят да гласуват дори когато добруването им зависи от резултатите.)

  @Кръстю: А защо не? 🙂

  Reply
 18. Григор Post author

  @Nick Angelow: Огромното мнозинство от българите тук са също наемни работници, така че по този параграф няма разлика. Има разлика обаче в това кой е търсил работа само в околност от няколко километра, и кой – от няколко хиляди. Според мен е очевидно, че вторите са по-предприемчиви и инициативни. Предприемчивост и инициативност не означава задължително откриване на собствена фирма – аз съм собственик на две фирми (и съм имал и закрил и още), което не ме прави особено предприемчив и инициативен. 🙂

  Reply
 19. Пешо

  изобщо не става дума за “принос” . Емигрантите могат да допринасят и без избирателно право. Могат и да се интересуват от условията в които живеем в България, от това какво ни е здравеопазването и т.н., никой не им пречи – но след като живеят другаде и плащат данъци и здравни осигуровки другаде, няма логика да имат право на глас относно това как да живеем ние тук.
  Това пък че техните гласове и ангажираност били по-полезни от нашите щото живеели по-добре е пълен абсурд.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Пешо: Могат да допринасят и без избирателно право, нали? А ти можеш ли да работиш без заплата, примерно? В нормалните държави: а) права и отговорности вървят в комплект, и б) хората (включително имигрантите) го знаят. По кой точно начин очакваш да поемат някаква отговорност, ако им са отказани правата?

  Техните гласове са по-полезни от нашите не защото живеят по-добре. Живеят по-добре, защото техните гласове са по-полезни от нашите. А са по-полезни, защото са се научили от другите живеещи там на това, на което повечето от нас не са се научили. (Или са го знаели още тук, за разлика от повечето от нас, и това е една от причините да са емигранти.)

  Не разбирам какъв е смисълът да спориш с фактите. Те ще си останат факти, дори ако ти не ги приемеш.

  Reply
 21. ris

  От известно време следя блога. Обикновенно не коментирам защото доста често позицията Ви покрива моята. Но за тези избори се изписа много и някаква надежда витае из въздуха и ще си позволя един по-дълъг пост.

  Нищо няма да се промени на тези избори както и на следващите. Не и докато гласуваме на принципа на по-малкото зло. Темата за емигрантите е едно от нещата което всеки открива като почне да си мисли защо пак стигнахме поредното дъно. Продължава да няма голяма разлика за кого ще гласуваш. Да съгласен съм с тезата, че тройната коалиция трябва да си ходи. Не само, че съвсем се оляха ами и минаха границата на глупостта, което ще им попречи да продължат с управлението. Не виждам по-лош имидж от този на света да стане ясно какви наистина глупаци са управлявали (това извън факта, че пак ще съберат доста гласове, както и проблема кой е глупакът всъщност).

  При сегашния вот просто ще сменим едни аморални “личности” със следващите, с някаква надежда, че ще излязат поне малко по-свестни – шансът е минимален. Проблемът с емиграцията си продължава – малкият процент познати останали тук на които ценя мнението: първо – не искат да чуят за политика; второ – децата им са в чужбина или са се запътили на там. Както и се надявах, че трябва просто да мине малко време, примерно едно поколение – 20 год., за да отмине инерцията от социализма и негативите свързани с немислещата маса от хора. Но децата порастнаха и взех да ходя на родителски срещи включително в елитни училища (живея във Варна). Ами поне за мен картинката е повече от грозна. С тези родители не искам да имам нищо общо, но ми е ясно, че след 20 години такива ще влязат в парламента 🙂 Примерно познавам мажоритарните кандидати на 3 от водещите партии в града. Ами не мога да преценя дали не е по-добре да остане сегашното правителство ако новото ще е от такива “личности” 🙁

  Както и да е. Личният пример си остава най-важен фактор за да има някаква промяна въобще.
  На тая малко чужда за мен тема (политика) съм оптимист заради фактора криза. Кризата ще спести поне едно поколение време за осъзнаване на хората, че изрази като “понятие от иконимика”, “държавно управление”, “инвестиции”, “нужда от адекватно образование” и т.н. не са случайни термини попаднали в жълтата преса.

  Reply
 22. Кръстю

  @ Григор–има една малка подробност, те, (емигр.) ,в страните ,които са се установили са си изградили впечатление, що е социалистическа , демократическа, републиканска и пр. партии и знаят на какъв етап , или състояние на общ. соц.икономическите отношения, какво мнозинство е необходимо. Само, че както многократно съм казвал и писал у нас и в Туин Пиикс -совите не са това, което са.
  А да си наясно с положението тук, трябва да си в играта, както се казва, или в батака по-точно.
  У нас социалистите са милионери, Доган бей се бори за права и свободи да си купи летяща чиния и изнася лекция пред студенти на тема “живвей ми се, мама му стара” , десните плачат за бедните и с бедните , а Яне разсмива всички с яловите си разобличения и клетви….Главният прокурор се оплаква от законите – не било хубаво арестантите да се кандидатират за депутати, защото така щели да имат време и възможност и да покрият доста работи и да “повлияят” на свидетели, ама на….какво да се прави…”По добре лош закон, отколкото никакъв”, казал някой на времето и този слоган много отъва на НЕКОИ.
  Така, че, има и друго казанно: “Пътят към ада е осеян с добри намерения…”

  Reply
 23. Господин Гюров

  @ Григор

  Благодаря 🙂 Значи мога да продължа да спамя тук 😀

  В рамките на шегата – каква излезе сега тя – че трябва да оправим БГ, за да се заинтересуват емигрантите ни от нея, но за да оправим БГ, емигрантите ни трябва да се интересуват от нея? На порочен кръг бие 🙂

  В Чикаго има десетки хиляди българи. На крака им ходят наши политици и културни дейци (ето, и последната суперзвезда на политнебосклона – бате Бойко – и той ги уважи преди няколко месеца). Имат си избирателна секция в града (даже две, доколкото виждам). Колко от тях гласуват? Видях данни за последните президентски избори – 288 души. Какво трябва да направи държавата, да ходи да ги кани един по един с бъклица ли?

  За сметка на това хора, изселили се преди 25 години в Турция, идват организирано, за да гласуват даже за кмет на Кърджали или Ардино. Откъде накъде?

  “Има дребна разлика между домсъвет и държава. Например че в блока колкото по-малко хора живеят, толкова по-добре е за останалите, а в държавата е обратното.”

  Най-добрите държави, доколкото мога да преценя (без да съм бил там), са Швейцария, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, дори Исландия (въпреки последната криза). Нито в една от тях не живеят много хора, напротив. Да не споменавам и за Люксембург и Монако 🙂 Държави с голямо население като САЩ и Китай имат други предимства (например имперски), но не и предимства по отношение качеството на живота.

  Reply
 24. Григор Post author

  @ris: Ще продължим да сменяме едни аморални личности с други, докато не си изработим начини да избираме по-морални, и най-вече да ги държим със здрава ръка в пътя между изборите. Което се надявам да приближава по малко, но уви, надали ще дойде скоро.

  @Кръстю: Не е задължително да си в играта. Достатъчно е да не си клиничен идиот, и да виждаш очевидното. Уви, много рядко е.

  @Господин Гюров: Преди време си бях говорил с един емигрант (избягал от България някъде към 1972 г.). Той ме беше попитал: “Знаеш ли от какво в България бягат българите? От другите българи. Тези, дето остават там.” За да оправим България, трябва да оправим българите. И тези емигранти, които стават за пример, и още не са се отвратили от България окончателно, могат да помогнат… Част от оправянето е да се научим да гласуваме, и да избираме за кого да гласуваме. Тогава и емигрантите ще прояват повече интерес.

  Колкото до проучванията – те са чудесен пример, че на проучвания не трябва да се вярва сляпо. 🙂

  Reply
 25. Кръстю

  @Григор–Сега, след резултата, май се видя, че говоренето, по точно НАЧИНА на говоренето са много важни, особено у нас….”По делата им ще ги познаете”, но “В началото бе словото”

  Reply
 26. Пешо

  след резултата се видя и че имаме някакъв здрав разум, инстинкт за самосъхранение, зачатъци на гражданско общество или както там ще го наречем.
  Надявам се ГЕРБ да опровергае скептицизма ми към тях.
  Най-добрата новина е, че (надявам се) разкарахме мафията, поне от висшия ешалон на изпълнителната и законодателната власт. Дано тази ми надежда не се окаже наивна.

  Reply
 27. Кръстю

  За съжаление, Пешо, мафията е над властите ,но това което стана е добре. Аз мисля, че политиката наистина е изкуктвото на възможното….”Говедата” усетиха курвенския номер с псевдомажоритарното заиграване и “хитрата Лисана сама се набуха в капана”… Сега даже гласовете от Турция ,които още се очакват ще работят за Бойко…Да не забравяме, че капаните пред новото правителство не са малко ,а и кризата тепърва ще се усети през зимата….

  Reply
 28. Ermand

  Девет от всеки десет родители, които познавам, пък работят за това децата им да си останат в България.

  Reply
 29. Григор Post author

  @Кръстю: Вярно е, че “в началото е словото”. Особено в страни, където помнят по три минути.

  @Пешо: Да си призная, аз не съм твърде обнадежден за ГЕРБ. Нито пък имам особена вяра, че мафията е разкарана от висшия ешелон на законодателната и/или изпълнителната власт. Но съм много окуражен от рязко скочилата избирателна активност.

  Кого сме махнали и кого сме сложили не е толкова важно. Важно е, че хората почнаха да гласуват масово, с идеята, че гласът им значи нещо. Да, нещото е много смешно – да се контрират гласовете на ДПС от Турция, и донякъде купуването на гласове. Подобно нещо не може да е главна мотивация да гласуваш. Но все е някакво начало. Може би по-нататък тези хора ще дорастат и да избират с по-внимателна преценка, и т.н. Важното е, че се тръгна.

  Нещо повече. Тръгна се с огромен бум на гласуване в посока вероятната надежда. Дали няма да се окаже лъжа, още не знам. Но щом толкова хора са проявили надежда, не сме загубени. Значи имаме някаква насъбрана енергия, която чака да бъде отприщена.

  И още нещо означава. Ако примерно се направи някаква колосална и очевидна фалшификация срещу надеждата, енергията може да се отприщи отведнъж в революционни действия. Тогава и ще си припомним, че можем да бъдем и силни. И да търсим отговорност на политиците си не само по време на избори. Ако не си я понесат мирно – със сила. Това е другият елемент от начина да имаш свястно управление – не само да мислиш добре кого избираш, но и да го държиш в пътя със здрава ръка през цялото време.

  (Да, силата е най-лошият начин за решаване на политически проблеми. Но е по-добър, отколкото проблемите да си стоят. Така че, ако политиците са докарали нещата дотам това да е единственият начин, вината си е тяхна, и отговорността също. И следва да я понесат те.)

  @Ermand: И аз съм така. Девет от всеки десет родители, които познавам, работят за това децата им да си останат в България. Но девет от всеки десет готвят децата си да се махнат от България. Едното не противоречи на другото.

  Reply
 30. Пешо

  да, това с избирателната активност е много добро, независимо от мотивацията. Всъщност да се противопоставиш на нещо нередно и евентуалните последствия от него си е ОК като мотивация.
  Да се разправим с мафията можем, макар и много трудно. Тя все още е дълбоко окопана в неподлежащата на почти никаква промяна съдебна система, разните агенции, местни дерибеи и т.н. Дано тази енергия плюс натиск от Европейския съюз да доведат до значителни положителни промени.

  Колкото до родителите и децата, аз нямам намерение целенасочено да готвя детето си да се махне. То още е малко за каквито и да е подготовки, но не смятаме целта на възпитанието и отглеждането му е да е тази. Почти всичките ми приятели и познати са с малки деца и малко от тях имат такава цел.

  Reply
 31. Григор Post author

  @Пешо: Тази цел се появява обикновено когато децата станат на някъде около 15 години. Дотогава родителите обикновено се надяват, че има достатъчно време нещата да се оправят. Стигне ли обаче детето възрастта…

  За мафията – агенциите са част от изпълнителната власт, така че решително правителство за един-два мандата може да ги изчисти до приемливо ниво. Съдебната система е много по-трудна, там разни президенти и председатели на НС са изпълнявали един куп поръчения от техни началници по ченгеджийска линия, като са вкарвали този или онзи. Въпреки това обаче, ако хората осъзнаят, че високата им избирателна активност носи плодове дори ако не са уцелили да изберат снежнобял ангел, ще имаме нови НС с приемливо ниска корупция, и нови президенти с по-малко стимули да служат на корупцията и повече страх да не й служат. Така че в крайна сметка и съдебната система ще се поизчисти, просто ще трябва още повече време. Стига, разбира се, ние гласоподавателите да си вършим работата.

  Reply
 32. И.Е. Станков

  Реалният емигратнският избор от вчера (http://rezultati.cik2009.bg/results/proportional/rik_32.html):

  ДПС – 63%
  ГЕРБ – 21%
  Сините – 5%
  Атака – 3,98%

  Другите са далече под чертата.

  Това е реалното разпределение на силите извън България, всичко друго са пожелателни моменти.
  Това не е демократичен избор и той обезсмисля моя глас; аз съм твърдо за ограничаване на гласуването в чужбина.

  Reply
 33. Григор Post author

  @И.Е.Станков: Това е демократичен избор. Просто не ти изнася. И причината той да е такъв е, че ти не си си свършил работата.

  Така че можеш да поискаш, и дори да постигнеш ограничаване на гласуването в чужбина. Но това няма да свърши несвършената ти работа (ха да видим ще се сетиш ли коя, и защо е точно твоя). Докато не си я свършиш, целият свят ще ти е крив, но ще си все по-зле. А почнеш ли да си я вършиш, ще забележиш, че емигрантите почват да са ти от полза, вместо от вреда.

  Повредата е в твоя телевизор. Колкото по-бързо го разбереш, толкова по-скоро ще престанеш да търсиш кой ти е срал в гащите, и ще започнеш да се занимаваш с нещо полезно.

  Би могъл да започнеш с проглеждане отвъд идеята “емигрантите България не ги вълнува”. Огромният процент емигранти имат тук родители, братя, сестри, свестни приятели, така че България ги вълнува. Просто е прекалено осрана от нас, останалите тук, и отблъсква някои от тях още по-силно, отколкото е желанието им да помогнат. Идеята “емигрантите България не ги вълнува” е опит вината да се прехвърли от болната глава на здравата, като се използва низкото и мръсното в нас, желанието ни да отмъстим за своята вина на друг. Срамота!…

  Reply
 34. И.Е. Станков

  Говориш си с емигрант, който адски много го вълнува.
  От друга страна, много наистина не ги вълнува, но и това не е основният проблем.

  Изборът е недемократичен, защото за всеки емигрантски глас като моя, има поне 3 извадени от ръкава измислени ДПС-гласа е Бурса. Не, това не е “демократичния” избор, в който искам да участвам.

  Reply
 35. Господин Гюров

  Самата идея родителите да подготвят децата си за емиграция или за оставане е порочна. По-голямото ми дете е на 17 години и аз не го готвя за нищо такова. На 17 сам планирах бъдещето си, синът ми има право на същото. Това, което истинските родители могат да направят за децата си, е да им помогнат (или да ги оставят) да станат себе си.

  @ Григор
  “Колкото до проучванията – те са чудесен пример, че на проучвания не трябва да се вярва сляпо.”

  Сляпо – не, но конкретно от тези проучвания може да се научи нещо много важно. Ако 85% от населението на една страна се определя като щастливо – да, тази страна е щастливо място (все още нямаме примери за страни, изградени по модела на “Прекрасният нов свят” на Хъксли, така че спокойно мога да заявя последното). Ние тук, в България, сме хронични недоволници. Честно казано, намирам този проблем за много по-съществен от купуването на гласове или от всички други неща, заради които обичате да наричате сънародниците ни “добитъци”. Обективно погледнато, живеем в прекрасни условия – и материални, и обществени – сравнено с повечето други места на Земята сега, както и с може би всички други епохи. Обаче вечно забравяме какво имаме, постоянно сме фокусирани върху това какво нямаме. Костариканците явно не забравят какво имат – и са щастливи, въпреки че може би имат по-малко от това, което ние имаме тук, и със сигурност имат много по-малко от северноамериканците и др.

  Ако можехме да си позволим да изпитваме поне малко повече удовлетворение от живота си, убеден съм, че България бързо би станала по-добро място за живеене. Без този хроничен и неутолим ламтеж у всеки за още и още, нямаше да го има проблема как да намерим хора за властта, които да не крадат. Говорите за изчистване на изпълнителната и после и на съдебната власт – но за чистенето е нужна чиста вода. А ние заменяме един немит субект с друг такъв – защото малцината чисти просто не се интересуват от властта, а от всичките останали хронични недоволници как можем да очакваме да не бъркат в кацата с меда?

  Reply
 36. Жилов

  Защо определяш Костов като клиничен властоман? Обсебен е от каузата си и не иска да я делегира другиму – но поне самоувереността му има покритие в неговите знания и умения.

  Reply
 37. Григор Post author

  @И.Е.Станков: Уви, демократичен е. Демокрацията дава не сладък живот, а на който за каквото се пребори, точно както всеки друг строй. Предимството й е не че е по-разпределителна или всеблага, а че дава възможност да получиш за каквото се пребориш, без да се налага да прибягваш до насилие.

  В Турция има около 300 000 имигранти от България. От тях, дори при перфектната организация, създадена от ДПС и държавата ни (под натиска на ДПС и с помощта на БСП), са гласували около 100 000. Тоест, като цяло турчинът от български произход далеч не е някакъв антибългарин. От друга страна, другаде по света има още над един милион имигранти от България. От тях гласуваха само около 50 000, до немалка степен благодарение на традицията на всеки избори да им се създават купища пречки за гласуване. Ако имахме десетгодишна традиция да създаваме на емигрантите такива удобства за гласуване, каквито най-редовно създаваме в Турция, щяхме да имаме поне 200 000, може би 300 000 гласували от тях. Това означава, че ДПС щеше да вземе в чужбина процент, сравним с този в България. (Щом ДПС ти е проблемът.)

  Нещо повече. ДПС просто прави за потенциалните си избиратели каквото страната ни би трябвало да прави за всички емигранти. За много от тях по много по-отвратителни начини – чрез купуване на гласове, а тук-таме дори антибългаризъм (впрочем, той е доста рядък). Но немалко от българските турци в чужбина гласуват за ДПС от най-искрено убеждение, че точно то ще помогне на останалите в България турци да се чувстват хора. Не България да бъде зле, защото тогава и българските турци ще са зле. А просто да не са втора категория хора. Тоест, голям процент от българските турци се водят от същите чувства, както и най-свестните емигранти. В момента, в който Доган падне от власт, а българските турци само спечелят от това, тези хора повече няма да пуснат глас за него.

  Най-сетне, ако наистина си емигрант, и България те вълнува, е време да видиш това, за което писа Краси Гаджоков – че въпреки пречките българските емигранти почти са неутрализирали бума гласове от ДПС (получен не само чрез огромна мобилизация, направена с огромни пари, но и с купища откровени фалшификации). При положение, че сигурно и ти си част от това неутрализиране, е срамота да го принизяваш. Така отричаш правото да бъдат българи не само на над един милион емигранти, но и на себе си. А ако наистина се вълнуваш от България, заслужаваш това право.

  @Господин Гюров: Този ламтеж у българина е нещо като стремеж към количество без значение на качеството. (Колко странно, че сме претъпкани с ментета, а?) Когато разберем, че и качеството има значение, ще тръгнем да излизаме от дупката. А след последните избори (заради процента гласували) вече почвам да вярвам, че не сме безнадеждни.

  @Жилов: Не съм уверен дали самоувереността му има покритие, но е и без голямо значение. За знанията и уменията си има съветници – ако не е глух, ще има нужния акъл. А клиничната властомания е важна, заради силата на мафията у нас. Без известна доза лудост е трудно да й се противостои ефективно. (Може и с нечовешка чистота и сила на волята, но лудостта е далеч по-честа.)

  Reply
 38. Жилов

  Не отговори на въпроса ми. Какво те води до заключението за властомания? Това, че беше “Командира”? Че създаде ДСБ?

  Reply
 39. Господин Гюров

  @ Жилов

  Доста спорно е това за знанията и уменията на Костов. Някога, някъде през пролетта на 1989 г. трябва да беше, ме запознаха с него. Някакъв асистент по политикономия, никой не го беше чувал, камо ли да предполага каква кариера го чака. Питах го може ли да се намери някъде нещо от Кейнс за четене. Отговорът му беше, че не го е чувал! Ей тоя човек стана финансов министър броени години по-късно.
  По-късно, вече като министър-председател, на икономически въпрос от страна на журналисти отговори, че не разбира от икономика…
  Относно управленските му качества като премиер, прякорът, който получи тогава – Командира – казва всичко.

  @ Григор

  Стремеж към количество без значение на качеството ми звучи малко абстрактно в случая. Към качеството на служебния автомобил например нашего брата от политическата или бизнес класата определено има сериозни претенции. Аз по-скоро бих интерпретирал нещата чрез пирамидата на потребностите на Маслоу.

  Предполагам лично ти едва ли смяташ, че имаш проблеми със стремежа към количество вместо качество. Но това за неудовлетвореността мисля че важи и за теб. Например, звучиш като хронично неудовлетворен човек от сънародниците си 🙂 Тоя постоянен епитет – добитъци, та добитъци… Нашите съграждани не са чак толкова окаяни същества. Вместо между тях, можеше да ти се случи да живееш между много съвестните, дисциплинирани и със силно общностно чувство немци – по времето на Хитлер…

  Reply
 40. Григор Post author

  @Жилов: Цялостното му поведение, особено докато беше премиер.

  @Господин Гюров: Да, не съм удовлетворен от сънародниците си. Благодарение на тях живея като в България, вместо като в Чехия или Унгария. (Също и всички свестни хора, които обичам, и които още са в България.) А това, че немците са съвестни и дисциплинирани, не им е помогнало да се заразят от човеконенавистническа идеология. На много от нас какво им помага да вярват на Волен Сидеров, че проблемът на България са българските турци – съвест, дисциплинираност или силно общностно чувство?

  Reply
 41. Кръстю

  @Григор — Не съм адвокат на Сидеров , и не съм 100пр. съгласен с него, но за разлика от много хора, чета какво той е написал и казал, а не това ,което купените медии бръщолевят за него..И съм стигнал до извода, че не българските турци а Доган и кликата му са обект на нападки от негова страна, както и критиката му е основно към “небългарските” българи….т.е тези платени или още по-лошо убедени дупедавци от които аз се възмущавам по подобие на вас от “говедата”.
  Г-н Гачев, извинете, че ви съветвам, но не е лошо да проявите интерес относно събитията предшестващи преименуването…вече се пише по-свободно на тази тема..

  Reply
 42. Марио

  Григоре,
  поласкан съм че дадох повод да се отвори нова тема.
  С едно съм съгласен:
  “Досегашните ни управници са за съд и затвор, понеже ги изгониха оттук”
  Аз работех в БАН, на 4-ти километър. Като гледам там положението не само не се е подобрило но бавно и сигурно върви надолу. Знаеш не по зле от мен как се съсипаха всичките ни козове в наука и технологии след демокрацията.
  То какви козове останаха впрочем ? Но да не се отвличам от темата… Божо го е казал ясно по-горе – хората отвън губят представа за положението вътре. Да, спомням си когато аз бях вътре как чакахме изборните резултати от чужбина (те нали пристигат по-късно заради часовата разлика) та белким дигнат процентите на СДС-то, щото нали, предполага се там няма червени бабички и т.н. Абе не знам уж няма бабички, уж са по-демократи и с по-ясен поглед, ама например сега от секцията в Токио (87 общо) 15 са гласували за червените. Ще кажете – ама те от посолството щото са били и без друго техни. Не знам. В Монреал няма посолство ама пак има червени бюлетини.
  Както казах предния път – навсякъде има заблудени овци, навсякъде има и по-прости и по-умни. Това че някой се е изнесъл тука с нищо не го прави по-умен. Но въпроса за гласуването има морална страна. Отде накъде ще имам право аз да ти избирам на тебе управниците, които ще приемат закони и ще сложат твоя живот в някаква рамка каквато аз съм мислел за хубава, а не ти ? (друг е въпроса дали тия моите избраници действително ще следват рамката която са създали впечатление, че ще следват).
  Поставяйки се в другата позиция – не съм съгласен да ми гласуват на Канадските избори канадци които са решили да станат овчари в България и да си карат старините по Роженските ливади. Не съм съгласен да ми гласуват иранци дето са си взели канадски паспорт “за всеки случай” след което са се върнали в любимия си Иран (името е избрано произволно, има и много други).
  Някой ще каже – е да, ама нали имаш близки, та трябва да гласуваш за тяхното добруване (и то, както аз го виждам, щото например с майка ми никога не сме били на едно мнение по въпроса за партиите).
  Да ама не ! Ако лицето Пенчо живее в България, неговия глас е един и точка. Не може Гошо който няма роднини в чужбина да има един глас (неговия си), а Пенчо който има 20 братчеда в Щатите да има 21 гласа посветени на добруването му. Не е честно.
  Това са общи съображения които въобще не касаят въпроса за българските турци. Те са един частен случай просто.

  Reply
 43. Григор Post author

  @Марио: Да, в чужбина има червени бюлетини. И това е хубаво. Не защото БСП е някакво благо за България (между другото, аз не смятам, че тя е 100% черна – просто че негативите й към момента далеч надхвърлят позитивите, и са от най-опасните). А защото показва, че хората могат да изразят подкрепата си за когото искат.

  Тази подкрепа може и да е вредна. Но е ключово важно да я има, дори в такъв момент. Защото тяхното право да гласуват за БСП е неделимо от твоето право да гласуваш срещу нея: едното е другото. Някои държави, примерно Канада, са просперирали именно защото са го разбрали. Най-голямата катастрофа в съществуването на Канада, която й се размина за една идея, беше квебекарите да се отцепят. Защо не ги забраниха в Канада – защото канадците са по-прости от нас българите, или защото са по-умни, и знаят каква бомба си залагат с ограничаването на демокрацията? (Подсетка: кои са по-простите и кои по-умните може да се прецени по обективен факт – колко добре се живее в двете страни.)

  Затова и ти може да не си съгласен на канадските избори да ти гласуват всякакви с канадски паспорт, но канадците са съгласни. И не само не налагат ограничения, а даже ги свалят. Защото са разбрали, че тъмнината не се прогонва с повече тъмнина, а със светлина. В частния случай – че без значение дали Пенчо има един или 21 гласа, посветени на добруването му, ако държавата му е свястна, те ще са посветени на добруването му. Няма да са посветени на добруването му купените гласове, независимо вътре или вън. А единственото истинско противодействие срещу тях са не-купените гласове, независимо вътре или вън.

  Ако смяташ, че нямаш морално право да избираш на мен управници, не гласувай. Ако те тормози, че други емигранти не го смятат за неморално, и гласуват, гласувай така, че да неутрализираш техните гласове. Начини да покажеш волята си винаги има, и всеки е по-добър от това хем ти да мълчиш, хем и на другите да запушиш устата. Тръгне ли се по тази линия, ще отпаднат първо емигрантите, после нискообразованите, после тези със съдимости, после жените… И накрая ще останат само купените гласове – само за тях ще има чичко-паричко, който да се грижи да са винаги редовни. Харесва ли ти идеята? Ако не, съжалявам – пътят ти може да е много зелен и хубав в началото, но извежда при нея. Както доста други пътища, постлани с добри намерения.

  Така че, моля те, премисли частния случай на общите съображения, и се опитай да разбереш дали проблемът е в емигрантските гласове, или в купените гласове. Да не се окаже после, че вместо вълка сме застреляли кучето-пазач. Имаме много богат опит в тази дисциплина, както се вижда от битието тук, вътре в България.

  (Една подсетка, която писах в коментар другаде, и касае логиката на нещата:

  Правото да гласуваш не произтича от задължението да плащаш данъци. То е правото да контролираш тези, които управляват твоята “собственост”, т. е. държавата, ако си й гражданин. Тоест, то произтича не от това, че си аргатин на управляващите – никъде аргатите не определят живота на чорбаджиите си, не е редно. Произтича от това, че си собственик на “фирмата”, на която те са мениджъри. Оттам и логиката, че който има българско гражданство, има право да участва в избори. Лесно е да я подритнем, но е трудно тя да не рикошира и да не ни удари.

  Същото, другояче: Най-ценният капитал на една страна са хората. Да ги отчуждаваме, вместо да се мъчим да ги спечелим обратно, е пилеене на най-ценното ни. Все едно е банкер да се отказва от пари, защото в момента не са в неговия трезор, а са дадени назаем на някой друг. Какво бъдеще очаква банката му?)

  Reply
 44. Господин Гюров

  @ Григор

  Можеш цял живот да недоволстваш срещу сънародниците ни, заради които (според теб) не живеем както в Швейцария. Или можеш да си им благодарен, че благодарение на тях не живеем както в Сомалия, нито минахме през няколко войни през 90-те като съседите ни сърби. Ти избираш.
  Избирайки недоволството, какво печелиш? Нищо повече от лошо настроение. Никого няма да промениш към по-добро, наричайки го добитък.

  Ако хората можеха да изберат да виждат положителните страни на ситуацията, вместо отрицателните, нямаше да се псуват взаимно, а щяха да се усмихват и шегуват един с друг. Ако не по друг начин, поне като лекар би трябвало да можеш да оцениш предимствата на такъв подход.

  Reply
 45. Григор Post author

  @Господин Гюров: На кого да съм благодарен, че не живеем като в Сомалия – на тези, които, ако бяха само те, щяхме да завиждаме и на сомалийците? Да съм благодарен ли на някой крадец, че не ме е и убил в добавка?… И на кого да съм благодарен, че не минахме през етнически войни – на тия, дето разсъждават колко хубаво ще е някой да хване и да изсели всички турци в Турция? Това че е мързелив, и не се е захванал като сърбите да си приложи дивотиите, по-свестен ли го прави?

  Понякога да избереш недоволството е да бъдеш недоволен човек вместо доволна свиня. И това хората да се усмихват и шегуват един с друг изглежда много положително, но ако не оправя проблемите ни, е много отрицателно. Като лекар примерно, бих казал, че един болен с апандисит трябва да се оперира, с всичката му болка и неудобства, а не да се усмихваме и да се шегуваме с него.

  Reply
 46. Кръстю

  @ Григор –вие май, не обърнахте внимание на линка ми…Първата част там е посветена на пропагандата …и се обяснява КАК “възвишен” народ ,като американския се одървя и няма търпение да се включи във войната…
  Така, че да представяме сърбите като диваци, а нас, като мързеливи диваци е меко казано наивно…
  Огънят си е огън, но искрата все трябва да дойде от някъде….
  Винаги ще се намери по някой идиот ,който да желае да разпраща себеподобните си по собствена преценка, но той може да бъде само изпълнител, не вдъхновител и организатор…
  Нали схващате –за някои пожарът е цел, за други -средство –
  Когато гледаме куклено шоу, когато е майсторски направено, на моменти дори забравяме за кукловодите…..а децата даже и не допускат наличието им.

  Reply
 47. Григор Post author

  @Кръстю: ВСЕКИ народ може да бъде одървен и да няма търпение да се включи във войната. Конкретно на българския през последните 100 години му се е случвало нееднократно.

  В Уикипедия научих едно полезно правило: “Никога не отдавай на злонамереност каквото може да бъде отдадено на глупост”. Почти винаги се оказва второто. 🙂

  Reply
 48. Кръстю

  А нашият народ, има лошия навик да се сюзява с губещите…..или ,може пък те да губят, поради това, че са приели сза с нас…Да им носим лош късмет, дето се вика…Дали и сега ще стане така…?!

  Reply
 49. Господин Гюров

  @ Григор

  Ако от мързел не сме направили като сърбите, значи мързелът е хубаво нещо. Някои твърдят, че заради същия мързел маймуната е станала човек – като търсела как да се наяде с по-малко усилия 🙂

  Около операцията на болния псуваш ли го? Викаш ли му – “говедо такова, защо си се разболял, ей сега ще те срежа аз тебе”?

  По индекс на човешко развитие България е на 56-то място от 179 страни. 55 са преди нас, 123 са след нас (и при това в тези 123 живее почти цялото население на планетата). Всеки си решава, дали да страда че не е в някоя от 55-те, или да се радва че не е сред 123-те.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *