Градове, блогове, размисли

Под предишния ми запис намерих един коментар на Свети, който ме смая с дълбочината и точността на анализа. Замисли ме здравата. И накрая реших, че си струва да му напиша цял запис като отговор.

Сънувал си себе си.
Знам колко глупаво изглежда това изречение като начало, но всъщност – не е. Сънувал си ума си, твоят собствен разум като изражение на разума, който съществува изобщо.
Дори след милиарди години, когато не само теб, но и хората има вероятност да ги няма – разумът ще остане непокътнат, запазен някъде. В някакво безвремие.. или може би просто много силно ми/ти/ни се иска да е така. /Земетресенията не могат да докоснат ума, дори и да убият човека. (Това, за съжалението не е точно така, но би било прекрасно, ако беше.)/ Защото знаем, че това което остава след нас е именно разумът – човечността, която сме проявявали, на която всъщност разумът би трябвало да е инструмент.
/Да измислим как да конструираме жилища, да намерим ваксини, за да оцеляват повече деца, например./

Затова и в съня ти всичката технология е в полза на човека.. И ти имаш двойна роля в съня си, както на израз на човека, така и като самия себе си. Според мен това, че градът е празен изразява усамотяването ти в просторите на съзнанието. /За колкото и хора да мислиш, когато мислиш си сам. Не се вляеш от хорското мнение, или от това на някого конкретно. Или поне със сигурност се стараеш да бъде така./
А това, че ще останеш, но можеш да го напуснеш, когато решиш, когато вече си написал за всичко (знам, че е много), за което имаш вътрешното богатство в себе си да пишеш “когато ти омръзне”…. когато се почувстваш напълно отпочинал – в смисъл, че си дал това, което си могъл, не знам дали си въобразявам, но ми звучи като размисли относно самия блог.

“Градът е осъден на вечност.” – Самотата е вечност в един смисъл. Връзките помежду ни са временни. Винаги можем да се върнем към самотата отново. Но връзките между хората и света са ценното на живота. Затова ни е тъжно, когато сме сами “самотно ни е”.

О, а краят е особено неочакван. Поне за мен беше, може би защото майка ми е компютърджийка и знам с каква обич се отнася към техниката. Толкова й е близък хардуера, че като сменя някой чарк, почти си общува с нежност с него. И като проработи машината й се радва като на дете =) И ти така май.. близки са ти. Дори на чисто физическо ниво… Може би… подсъзнанието ти мисли за тях като за част от теб.
Или за нещо, което би могло да е като теб.
Замисляш какво би чувствал и какво би ти било отношението, ако беше на нейно място и й придаваш, вероятно дори неосъзнато и за теб самия, част от човечността, която не ти липсва.

В известен смисъл наистина е моят вечен град, в който си отдъхвам, е блогът ми.

Не е единственото такова място. Но може би именно тук най-много всичките ми нужди биват утолени. Защото всичко, от което имам нужда тук, е да изливам част от себе си. А това е лесно и приятно. Сигурно и на господ му е приятно тук, в нашата вселена.

И да, ако почувствам, че съм излял всичко и няма повече, може би ще си тръгна, ще го затворя. Защото свърша ли всичко в себе си, ще съм мъртъв. А блогът ми съм аз. Затова го започнах – за да се науча да бъда открит пред другите, да бъда себе си без маска. Ако аз съм мъртъв, как той да бъде жив?

Но пък може би няма да го затворя. Защото – смей се колкото искаш, Свети – ще ми е жал за него.

Човешката личност е процес, точно както е процес един блог. Спре ли процесът, личността изчезва. Остава тленно тяло, което изглежда точно като човека, но не е той – липсва му именно човекът… Моят живот са преживяванията ми през деня (и сънищата през нощта 🙂 ). Животът на блога ми са моите записи в него. Спра ли да пиша, блогът ми ще умре, “личността” му ще изчезне.

Да, блогът не страда, не го боли и т.н. Поне така мисля. Но кой би могъл да каже дали “личността” му не е повече, отколкото предполагаме? Дали наистина познаваме толкова добре системологията, колкото подсъзнателно смятаме?… В съществуването на своята личност надали някой има съмнение. Но за отделните му клетки тази личност е някаква комбинация от неписано законодателство и митове; никоя клетка, дори ако можеше да мисли, не би приела насериозно идеята, че личността ни може да се осъзнава като “някой”. За клетката идеята би била толкова глупава, колкото за нас идеята, че древногръцката митология или пък търговското законодателство са отделни, самоосъзнаващи се личности, и то може би далеч по-разумни и пълноценни от нас.

Затова и, ако мога да заделям време и сили за блога си, може би няма да ми даде сърце да спра да пиша в него. Вероятно той ще оглупява и става все по-празен, заедно с мен, но докато аз не умра, няма да умре и той.

Има и нещо още по-интересно. Тук вече има стотици мои записи. Надали някой ме познава така добре, както блогът ми. Което пък значи, че ако той бъде “изпълнен” на подходяща “машина”, вероятно ще бъде личност, и то твърде близка до мен. Тоест, той е нещо като “записите на личности”, за които четем из фантастиката. С всички последствия от това… Да, такава машина към момента е фантастика. А преди само 30 години фантастика беше пък компютърът, от който пиша този запис. Изчислителната му мощност вероятно превишава сумарната на всички компютри на света преди 30 години… Какво ли ще е след 30 години? А след 50? Повечето от вас имат отлични шансове да доживеят и да видят.

Така че е напълно възможно градът от съня ми да е и далечното бъдеще на някой блог, примерно моя. И в същото време и на личността ми. 🙂

41 thoughts on “Градове, блогове, размисли

  1. Кръстю

    (цитат) :”……Според най-нови изследвания, цялата информация във всичките НЕОРГАНИЧНИ елементи на планетата земя е 160 експоненциална бита информация. . Нека вземем цялата слънчева система- всичко достига до 170 експ.бита инф. Нека вземем целия ПОЗНАТ Космос – излиза, че той е 235 експ.бита инф. Но сега, нека погледнем живата материя. Живата материя е твърде сложна. . Всеки отделен елемент е взаимно зависим от друг. Информацията в една единствена Протеинова молекула е 1500 експ.бита инф.! Разбирате ли това? В цялата неорганична маса на Космоса НЯМА толкова информация, колкото информацията в една единствена протеинова молекула! Да погледнем към информацията в най- известната и най- добре изследвана бактерия – Ешерихия Коли. Това е чревна бактерия, наречена по името на своя откривател Теодор Ешерих (1857-1911). Масата й е 2.10-12грама т.е. 500млрд. такива бактерии ще тежат 1гр. Една единствена Ешерихия Коли бактерия съдържа 7млн.експ.бита инф.! Сега нека погледнем към човешката клетка. Една единствена човешка клетка съдържа 25млрд. експ.бита инф.! Не е възможно за целия Универс, при вечност дадена като период от време, да произведе ЕДНА единствена протеинова молекула, тъй като той съдържа само 235 експ.бита информация. Разбирате ли сега, колко сте скъп за Бога?! Един ,единствен човек е по- скъп от цялата Вселена, поради количествената информация вложена в него!”
    ————————————————-
    Не го приемайте като религиозна пропаганда. Ако ви притеснява “Бог”, заменете го с “мироздание”. Числата са интересни….
    А на мен за 52 г ми се наложи да се “рестартирам” 3 пъти (не знам дали ъпдейтвам не е по-правилно). Последният път беше преди 2 години…

    Reply
  2. Galarad

    “Според най-нови изследвания, цялата информация във всичките НЕОРГАНИЧНИ елементи на планетата земя е 160 експоненциална бита информация. . Нека вземем цялата слънчева система- всичко достига до 170 експ.бита инф. Нека вземем целия ПОЗНАТ Космос – излиза, че той е 235 експ.бита инф. Но сега, нека погледнем живата материя. Живата материя е твърде сложна. . Всеки отделен елемент е взаимно зависим от друг. Информацията в една единствена Протеинова молекула е 1500 експ.бита инф.! Разбирате ли това?”

    Аз не разбрам и мисля, че това са пълни глупости. Чии най-нови изследвания, линк някакъв?

    Reply
  3. Galarad

    И още нещо, че не мога да си едитна мнението – а представяш ли си, колко е ценен един слон за Бога! Ами един кит??

    Reply
  4. Кръстю

    @Galarad–много! Имате право да мислите всичко. Аз съм посочил нещо на вниманието на г-н Гачев, като имам нещо предвид. На мен линк в живота не ми е дал никой. Който търси ,намира.
    Не искам да вдигам рейтинга на блога си, но там съм поместил рубрика “Еволюция, или сътворение”, с посочени автори и всичко.
    Не искам както стана веднъж ,да обръщаме поста на г-н Гачев в теологичен спор .
    Ако искате, четете в моя блог и коментирайте и оспорвайте на воля. Глупоста ходи по хората и не виждам защо трябва да пропуска и нас двамата.Както бе казал един древен елин – “Само на глупака всичко му е ясно”:)

    Reply
  5. Гери

    “…Защото всичко, от което имам нужда тук, е да изливам част от себе си. …”

    Случвало ми се е толкова пъти да не откривам никакъв смисъл в това, което пиша в блога си. Казвала съм си, че ще спра и просто ще го махна, но в следващия миг знам, че няма да мога да му посегна. Именно защото той – това съм аз.

    Без значение е дали някой сега или утре ще види, ще почувства казаното. Мисля се, че по-важно е да вярваш, че дори и след като те няма, онези чувства и мисли, които са се изляли наведнъж, неподправени, от дълбините на сърцето ти, вече са част от информационния океан. И може би някога ще ги намери някой, който е имал нужда точно от тези думи и картини.

    И градът в съня, и писането в блога са израз на потребността да оставаме насаме с мислите си. Така необходимата самота за осмисляне и презареждане, за да може след това топката рецептори и емоции, наречена “човек”, да се впусне обратно в общуването.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Кръстю: Зависи как точно се отразява информационната стойност на нещо. Бях започнал един запис по въпроса (на английски е, за да може да го прочете един мой познат от чужбина – писах го за него), но така и не го довърших. Може някой ден да седна да го дооправя и пусна. 🙂

    @Гери: Не мисля, че писането в блога е само оставане насаме с мислите си. За автора му може и да е така, в момента, в който пише. Но след това внезапно се превръща в общуване. Странно и нелогично, нали? Но точно това е най-красивото, според мен. 🙂

    Reply
  7. Galarad

    Никакво намерение нямам да започвам теологичен спор; просто нещата, които пишеш за количеството информация не са верни и понеже не цитираш източник – няма как да ги проверя. След това пишеш, че човек като съвкупност от протеинови молекули е много ценен за Бог (независимо от неточността за количеството информация) и аз ти отговарям с въпрос – а колко ли е ценен за Бог един слон?

    Правилният отговор е – много ПОВЕЧЕ. Заради повечето информация в него, елементарно е. А кита, който е по-голям и от слона, е още по-ценен.

    И наистина неразбирам как от лиричния пост на Григор реши да отговориш с този крайно неподходящ и грешен коментар за информационната стойност на материята… А ако не искаш мнението ти да се разглежда като религиозна пропаганда – оформи го съответно, а не с такъв елементарен подход да ни подхлъзваш.

    Reply
  8. Кръстю

    @Григор–Страшно интересно, нали?Експоненциалния закон не обяснява развитието на информацията. И нещо просто ,но интересно:Съществен “недостатък на мозъка е, че почти всички действия, които извършва, минават през мисълта. Трудно е например да четем без да мислим – тогава информацията не се задържа в ума ни, а “през едното ухо влиза, през другото излиза”. Повечето хора не могат да прехвърлят дадена информация в ума си, без тя да бъде част от общата база знания (помислете за усилията, които трябва да бъдат положени, за да се научи стихотворение наизуст). Мозъкът непрекъснато търси дълбок СМИСЪЛ във всичко и ако не го намери отхвърля “безсмислената” информация…

    Reply
  9. Кръстю

    @Galarad-мисля, че ви посочих мястото, но ще ви дам името и изданието-“Створение, или еволюция” -автори: проф.д-р Д.Свиленов -БАН и инж. П.Щуцер -р-л на “Reinhard”-Швейцария
    изд. “Слнце”-2006г. първо издание- 2004г на немски.
    ——————————————
    Мисля, че я няма в нет-а , освен ако някой друг ентусиаст не я е публикувал наскоро. Аз съм представил в блога си части от нея.
    И какво значи:”просто нещата, които пишеш за количеството информация не са верни и понеже не цитираш източник – няма как да ги проверя. “–тогава от къде ЗНАЕТЕ, че не са верни?!
    Или имате някакво озарение “свише”, което значи, че теологичен спор не е нужен изобщо.
    Пък и толкова престъпно ли ви се струва да съм религиозно “заблуден” и да искам да подведа и други?…Къде отиде прехвалената в наше време “толерантност” и “другост”.

    Reply
  10. Кръстю

    И още нещо, че не мога да си едитна мнението 🙂 —На мен ми е извесно ,че Григор освен лирик е и информатик ,а и медик, така, че съм преценил какво да положа като коментар и не виждам каква е нуждата да се явяваш като цензор от негово име. Даже и да цитирам пълни лъжи, пари не искам, нали? Извинете за тона, не се познавмаме, нямам нищо против вас, но вие просто изземвате функциите на домакина . …Правил съм го на моменти и аз и сега виждам, че не е добре. А иначе предполагам, че го правите от добри чувства към Григор и това е много хубаво.:-)

    Reply
  11. yoalbo

    Сложничко ми иде да коментирам този и предишния запис, които ми харесват, интересни са ми и в общи линии, и аз така съм склонна да възприемам нещата. Но тук се натъкнах на един коментар, който много често чувам наоколо си: “Аз не разбрам и мисля, че това са пълни глупости” (Galarad). Дали всичко, което не разбираме трябва да обявим за пълна глупост?

    Reply
  12. Galarad

    @Кръстю – в посочения от теб източник не присъства цитираната от теб информация. Объркал си сe? Ето линк-а, който ползвам аз “http://evoliucia-ili-satvorenie.hit.bg/EvolSatv.htm”. Според мен тенденциозно заблуждаваш, като постваш “цитат” и се обсноваваш върху “най-нови изследвания”.
    Все още ми е интересна твоят отговор на моя въпрос за слона.
    Нямам озарение свише по тази тема, за други си запазвам правото да имам. Толерантен съм към всичко, което има логика и причинно-следствена връзка в себе си. Отново казвам, че няма място за теологичен спор, спорим за факти и цифри. Престъпно ми се струва да подвеждаш други на база на невярна информация, това е единственото ми възражение. За лъжата няма толерантност :).
    Не ми се извинявайте, няма нужда. Бог е Истина и ви призовавам да говорите само нея.

    @yoalbo – няма нищо сложно, само е облечено в сложни думи. Истините винаги са прости. “Аз не разбирам и мисля, че това са пълни глупости” е директен отговор на въпроса на Кръстю “Разбирате ли това?” – не, не го разбирам, защото не е истина и няма логика, и поради тази причина смятам, че са пълни глупости. Иначе професията ми е да работя с информация, измерването й и обработката й.

    Reply
  13. Жилов

    Кръстю, много си досаден. Още от самото начало се изказваш духовито под всяка възможна тема на Григор само и само да покажеш, че имаш мнение. По едно време почнах да не цъкам на коментарите изобщо, защото знаех, че там ще намеря твое произведение. Това е по-зле и от спамера-измамник Апостол Апостолов.

    А креационизма, дето почна да го тикаш под носа на всички без повод и без повод… Ако вярваше, че хората не са стъпвали на Луната, и това щеше да тикаш под носа ни сигурно.

    Григор ти каза да се лекуваш от заблудите си, но не би.
    Ето коментар, който съм писал по въпроса в блога на Longanlon.
    http://kaka-cuuka.com/997#comment-16279

    Помисли върху дизайна на блога си, защото в момента е пълен кич, който боде очите. Нечетим като цвят текст, пльоснат върху картинки, мигащи банерчета и т.н.

    Reply
  14. Кръстю

    Благодаря на всички за съветите. Извинете за досадата. За Луната нищо не съм казал.
    След като съм нежелан – спирам да се натрапвам. Въпросът е, че точно във ВАШИТЕ блогове не съм коментирал нищо.
    А за дизайна …то си е мой въпрос нали. Като не ви харесва здраве да е. Аз не съм правил коментар на ничии дизайн от както съм в блоговото пространство.Имам си достатъчно читатели.
    Всичко хубаво и прощавайте ….

    Reply
  15. Кръстю

    @Galarad- 404 – file not found—това ми излиза на мен след като вкарам посочения от теб адрес.
    Аз съм ползвал книжката, като съм направил кичозно представени постове. Там има всичко и за слона и за маймуната и …всичко.Бог е любов…”Що е истина ?….и Исус нищо му не отговорил .И за истина съм писал….Освен това, както виждам, всички сте отворени и не съм измамил никого.
    @Жилов — “А креационизма, дето почна да го тикаш под носа на всички без повод и без повод…” – и на мен ми тикат разни работи под носа, но не реагирам така бурно….особено в чужд блог.
    ——————
    Който има уши да слуша, който има очи да гледа.

    Reply
  16. Galarad

    @Кръстю – без кавичките, човече… просто препиши адреса – http://evoliucia-ili-satvorenie.hit.bg/EvolSatv.htm . Продължавам да настоявам за твоя отговор на моя много прост въпрос за слона. Съжалявам, но в твоя блог не мога да се ориентирам – ако там си ми отговорил, прати ми точен линк.

    Когато си в грешка, няма лошо да си я признаеш. Бог ще те обича повече.

    Reply
  17. Кръстю

    http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=27415—-Да! Правилно В ГРЕШКА СЪМ. ПРИЗНАВАМ.
    Посочил съм статия от друга брошура….А книжката ,която си намерил е тая. Радвам се ,че си я намерил. Щом си информатик, вероятно сте прочел как стои въпроса с информацията. .А за слона …питай Бог кой му е по-скъп. Той е автора и на слона и на нас, той има думата. Важно е другото, живот произлиза само от живот, ти си интелигентен човек и щом си намерил книжката , няма начин да не я прочетеш.Жилов също. Четох какво е писал. Значи е бил добър ученик, запомнил е уроците.
    Не казвам да приемеш безрезервно всичко. Както и аз си имам право да проповядвам всичко ,освен забраненото от закона нали? Лошото е , че става в блога на Григор.
    Изяснихме се ,мисля, да не досаждаме повече. Интересно защо не взе отношение по поста на Григор, а се хвана с мене…Казах ти за слона, признах къде ми е грешката (честно ,преди час се усетих), спирам. Сигурен съм, че книжката ти е интересна.
    А за блога ми.. аз сам в един пост го нарекох бакалия….От къде си сигурен, че нарочно не го поддържам в такъв вид.(Прощавай, забележката за кича беше на Жилов, нищо).
    Всеки има някаква идея, нали?

    ——————————

    Reply
  18. Galarad

    Питах те, откъде си взел неверната информация, която си постнал тук. Да ме препратиш в блога си, където пише същото едно към едно (отново без да е цитиран източник) не помага. Питах те и един прост логически въпрос, надявам се на прост логичен отговор! “Питай Бог кой му е по-скъп е”
    – признание, че не знаеш, в който случай и останалите неща, които пишеш се компрометират, или
    – признание, че не искаш да отговориш, защото отговора не ти изнася, което те компрометира достатъчно като човек, за да няма смисъл да говорим повече.

    И да, докато Григор ни търпи, ще пиша тук, като ни изтрие – карай да върви. Книжката е един вид шедьовър… но може би не в този смисъл, в който си мислиш.

    Reply
  19. Григор Post author

    Ще ви търпя, ама имайте вие малко повече търпимост един към друг! 🙂 Всеки има право на вижданията си. Докато не е опасен за себе си или околните, е ОК. За Кръстю отначало подозирах, че е отвъд границата, но като го поопознах малко, виждам, че е напълно в рамките на естественото право на мнение. Може да смятам мнението му за грешно, но правото му на мнение съм готов да защитавам.

    Reply
  20. Кръстю

    @Galarad .. Аз ти казах ,че спирам. Ти с геймърска упоритост продължаваш. Какво те интересува в крайна сметка източника. Това, че ти го посочвам, го правя с цел да го прочетеш. И да не ми излизаш с номера : “Аз нападам – ти се отбранявай” –типична хватка за атеистите – имаш някакви данни, може аз да съм ги дал от мое име, като не си съгласен – обори ги! Както и данните в “шедъовъра ” книжка. А какво зная и какво не зная, мисля, че не си ти човека който ще определи. Като си толкова печен, отволри си блог и громи креационизма както си щеш.
    А не да трупаш дивиденти ,като се вместваш като челна станция в чуждите. Също и това ,дали съм компроментиран като човек.
    Радвам се ,че посочи линк към книжката и ако Григор не изтрие нашият “дебат”, доста хора ще имат възможност да прочетат материала без да им се налага да посещават кичозния ми и неориентиран блог.
    А ти и Жилов , докато не сте заети с поредната нова игра, оборете точка по точка писаното в книжката…Ама май естествознанието и другите учебничета до 11-ти клас май няма да ви помогнат.
    Това е последно по темата. Какъв човек съм – компроментиран, или не, имаш право на ТВОЕ мнение. И да използвам възможноста да се обърна към Жилов. В качеството си на какъв той определя, че съм досаден, след като блога е на Григор?! Преди няколко дни имах подобен случай , не крия, но там СОБСТВЕНИЧКАТА на блога ,в пълното си право ми заяви че моите коментари са нежелателни и изреди причините, с които се съгласих.
    Благодаря на Григор за търпението , а сега вече и за разбирането.
    Край по темата от мен.

    Reply
  21. Кръстю

    Това, по-горе е обяснение как стоят нещата относно вярата за мен. Никой не е задължен да го споделя. Вяра и наука не са антагонисти. “Да опознаем познаваемото, а пред непознаваемото да благоговеем смирено” е казано.
    Galarad, казано е че Бог направи човека по свой образ и подобие, а не слона. Но кой Му е по-скъп е косвено ясно, защото количеството телесна материя не е определящо, а ДУХЪТ, това, което считащият се за съвършенна маймуна не схваща ,това не е електрохимичен процес..
    Мир и любов и приятни почивни дни на всички.

    Reply
  22. Galarad

    Григоре, искам да те помоля да бъдеш арбитър. Кръстю постоянно ми казва, че спира – и след това виждам три нови негови поста. Затова, аз сумаризирам тезите си и оставям на теб и евентуално – на другите ти читатели – да дадете оценка.

    1. Никога не съм твърдял, че съм атеист; никога не съм защитавал еволюцията за сметка на креационизма – това НЕ Е предмет на дискусията, въпреки, че Кръстю постоянно ми го поднася и ми слага думи в устата – “отволри си блог и громи креационизма както си щеш”
    2. Кръстю все още не е дал източник на _невярната_ информация, с която започна всичко. “Какво те интересува в крайна сметка източника” – Григоре, нормално ли е да се цитират източниците? Как да оборя данните, като нямам източника?
    3. Кръстю пуска всякакви линкове и цитати, несвързани с темата и дискусията, които са явна пропаганда, включително и линкове към собствения му блог. Аз не съм дал нито един такъв.
    4. Кръстю не може да отговори на елементарен въпрос и вместо това ме кара да питам Бог, което е не само странно, но за мен – и малко плашещо.

    С гореизложените точки смятам, че той е опасен за околните, защото целенасочено ги въвежда в заблуда. Мнението му е вредно, защото е скалъпена лъжа, неподкрепена с факти или източници.

    Reply
  23. Любо Николов

    Григоре,
    Понеже не знам дали ще надникнеш под предишната тема, а спомена, че ти е интересно, препоствам си писанието от там:
    Драги Григоре,
    За жалост О. е единственият друг човек, който е виждал града от моите сънища. Странно, но тя наистина ми спомена подробности, които нямаше откъде да знае. Естествено, в редица отношения се разминаваме, защото живеем на различни места.
    А иначе спомените ми за града са откъслечни и несвързани – точно като в “Преди Адама” на Джек Лондон. И също като в този роман имам спомен за ситуация, от която просто не знам как съм се измъкнал – помниш ли, там беше сън как групата маймуночовеци висят на дърво насред тресавище и няма път за спасение. За мен това беше навярно епизод от войната. Намирах се в дълго и съвършено празно помещение с големи витрини, напомнящо някогашното кафе “Прага” (в много отношения градът напомня нашата София). Знаех, че се случва нещо ужасно и виждах как към мен бавно пълзи невидима черта, отвъд която стъклата на витрините се покриваха с безброй ситни пукнатини. Парализиран от страх, аз бавно отстъпвах назад и назад, а когато разбрах, че трябва да разбия стъклото и да бягам, вече беше късно – намирах се в дъното на помещението, а чертата отминаваше последната витрина.
    Впрочем, не знам каква е светлината в твоя град – нещо много важно за сънищата. Моят град винаги е нощен.
    А иначе тук пламнаха много горещи полемики, но всяко зло за добро – насочиха ме към една интересна (струва ми се) мисъл.
    Разумът най-вероятно е способен да се издигне до нивото, което наричаме “божествено”. А при това положение би било естествено да се стреми да помогне и на други разуми да достигнат същото ниво. За изминалите 13-14 милиарда години на вселената би трябвало да се е създала една свръхобщност, стремяща се да подпомага разумните същества навсякъде, където ги открие.
    А това преспокойно може да се нарече Бог.

    Reply
  24. Sveti

    Ха 🙂
    Благодаря ти, Гриша, за специално отделеното внимание, макар да не мисля че го заслужавам. Не знам дали си струваше отделен запис при положение, че май само на теб ти е бил интересен коментара ми 😉

    Не съм се смяла въобще на това, че ще ти е жал да си изтриеш блога, ако спреш да пишеш в него. Нещо повече, мен сърцето би ме заболяло, ако го изтриеш (дори и да спреш да се развиваш по някакви причини, тук вече има достатъчно информация, за да може човек, ако чете и ако иска – да пораства).
    Много мога да пиша и за коментиращите (макар те въобще да не са писали за написаното от мен :p), но този път мнението си ще запазя за себе си, макар честно казано в себе си да съм заела страна. Защото не ми се хабят излишни нерви.

    Поздрави и усмихнато лято 🙂

    Reply
  25. Кръстю

    @Sveti — Прощавай, прочетох разбира се тълкуването ти, както и новите (за мен) работи в блога ти , но трябва да ги прочета още веднъж спокойно, доста са интересни….Поздрави и приятна почивка и на теб. 🙂

    Reply
  26. Atanas Boev

    @Любо Николов “За изминалите 13-14 милиарда години на вселената би трябвало да се е създала една свръхобщност”
    Ех… Любомир е оптимист 🙂 А това преспокойно може да се нарече Вяра. Може би, вярата е достатъчна за да има бог. А може и да не е. Един Бог знае.

    Reply
  27. Кръстю

    @Григор — 1. Съжалявам, че не можахме да обърнем внимание на заключителната част на вашият запис ,нещо, което според мен повдига много интересни въпроси относно бъдещето на компютрите и изкуственния интелект като цяло.
    Вместо това всичката пара отиде в свирката благодарение на двама господа, които нямаха никакво отношение към лириката или прозата в записа ти, а се заеха със скромната ми личност.
    За това аз също искам да “сумамизирам” някои работи относно единия от тях, още повече ,че той ме обявява за опасен и търси намесата ти като арбитър , а вероятно и като съдия-изпълнител, пренебрегвайки вече изказаното ти мнение —“За Кръстю отначало подозирах, че е отвъд границата, но като го поопознах малко, виждам, че е напълно в рамките на естественото право на мнение. Може да смятам мнението му за грешно, но правото му на мнение съм готов да защитавам.”
    Няма да изреждам аргументиете си като него по точки и да повтарям вече писани работи, които всеки може да прочете и да си прави извод ,ще обърна внимание на следните работи.
    Galarad –пропуска отговорът на първият ми коментар, което доказва ,че за разлика от него си разбрал за какво става дума -цитат:”@Кръстю: Зависи как точно се отразява информационната стойност на нещо. Бях започнал един запис по въпроса (на английски е, за да може да го прочете един мой познат от чужбина – писах го за него), но така и не го довърших. Може някой ден да седна да го дооправя и пусна. ” —-както и на това, че последва ВТОРИ мой коментар ,които той пропусна покрай очите си….”Аз не разбрам и мисля, че това са пълни глупости. Чии най-нови изследвания, линк някакъв?” казва той.
    Значи ,ти разбра, той-не… Постът е твой, коментарът е към теб?!
    Ето един пример – казвам :2+2=5. Какво правиш- оборваш ме с две три думи ,или искаш линк към учебника по който съм се учил на смятане?!
    “Аз не разбрам ….”–ами ,като не разбираш, не коментирай ,не е задължително , а не да разводняваш работата с настоявания за линкове и обяснения…Това не е кръжок в крайна сметка.
    Другият няма смисъл от коментар — за втори път ми “завира под носа” средношколското си есе за рудиментарните органи , считайки, че е нещо много ценно и впечатляващо, като този път е добавил и критика към дизайна на блога ми.
    ————————————–
    Накрая нещо весело –щом аз съм толкова вреден и опасен, то имайки предвид лъжите, които политици, преса и изобщо всички медии тиражират ежедневно ,би следвало да ги пратим в Сибир 🙂

    Reply
  28. Жилов

    Налага се да разделя коментара си на части, защото филтърът не го пуска.

    @Кръстю

    Ако ще се замерваме с линкове, ето постовете на Мая Маркова – професионален биолог – оборващ точка по точка креационистична книга.

    В защита на науката
    Обърни внимание на “Креационизмът и моят (неприятен) допир с него” – за начина, по който креационистите са се сдобили с нейното име в подкрепа на лъжите си. Прочети кое да е от другите “В защита на науката”. Мая Маркова обяснява неща, за които си затваряш очите, БЕЗ ДА отрича вярата ти в Бога.

    Аз лично нямам време да обяснявам каквото и да е на хора като теб – няма смисъл, защото християните отдавна са премазали гласа на разума си – потъпкването и пречупването на този глас върви в комплект със самата ви религия. Разговорът с теб е разговор с радиоточка. Хората като теб са невьобразимо ОПАСНИ и при правилните обстоятелства могат да нанесат чудовищни вреди. Едно от най-големите достижения на нашата цивилизация е, че вече не сте на власт, което ви прави безобидни.

    Reply
  29. Жилов

    Ето един цял сайт, който се занимава с това да оборва митовете и лъжите ви
    An Index To Creationist Claims

    Канала на един пич в YouTube, който показва малко от хилядите вкаменелости, които мислиш, че не съществуват, и показва и други принципи, които не искаш да знаеш. (е, него не мога да го пусна заради филтъра на блога на Григор, но ти така или иначе не би го отворил).

    Цялата истинска научна литература те оборва. Аз бих препоръчал по-четивната “Сенките на забравените прадеди” от Карл Сейгън, но ти едва ли би издържал и няколко страници от нея.

    На въпроса защо си досаден. Досаден си, защото пишеш OFFTOPIC, за да пропагандираш своето и изкривяваш дискусията. Разбирам нуждата ти от религиозна мастурбация и самозалъгване, но не е тук мястото – поне да беше подбрал тема, която съвпада с това, което искаш да кажеш. И това не ти е за първи път – постоянно го правиш, без значение дали има общо с написаното от Григор или не. Постоянно спамиш с коментари с чичарски остроумия.

    Григор е невероятно учтив и любезен… и много греши. Гласът на хора като вас заглушава най-ценното и крехкото, което сме придобили и ако просто си мълчим и се усмихваме, то скоро ще бъде унищожено.

    Reply
  30. Кръстю

    @Жилов — Ако това моето е мастурбация, твоето как да го наречем?! И аз забелязвам как се пенявиш по блогове, но не те нападам лично, нали?! Като не ти харесват коментарите ми -здраве да е. В твоя геймърски блог НЯМА и един мой коментар. Не виждам защо трябва да се правиш на адвокат на Григор . В ТВОЯ блог имаш право да се разпореждаш. Григор нито е малък, нито глупав, а щом “чичарските ми остроумия” са в състояние да “заглушат най-ценното и крехкото, което сте придобили”, значи не е било чак толкова ценно.
    Благодаря за линка “Мая Маркова”, като не съм прегледал писанията и не мога да говоря, но едва ли е по силите на един “професионален биолог” да опровергае примерите в тази книжка.
    Не зная дали това “ценното и крехкото което си придобил” включва и информацията ,че Дарвин е бил любител зоолог и тази теория е силно казана негова.Не знам дали си чувал за Харун Яха ,другият ,световно известен критик на на тази….теория.Мога да ти дам линк и към него ,там ясно се оборва твоето есе и идеите за “хвръкналите гущери” -израз на Томас Хъксли, наричан “булдога на Дарвин”, красноречивият оратор, пропагандиращ теорията ,поради липсата на дар слово у “великия теоретик”..
    —————————————
    Предлагам ти да не се обиждаме и плюем персонално като махленски клюкарки и въпреки да ме смяташ за сдухан чичка съм сигурен, че библиотеката ми е по-голяма от твоята.
    Не е необходимо да се изживяваш като някакъв рицар на прогреса и да защитаваш добрите, но скромни и възпитани интелектуалци от дърт спамър като мене.
    Аз от своя страна спирам с репликите към теб, а това къде ,какви коментари правя – имат думата домакините. Не съм ти обиден, радвам се, вероятно си кадърен, млад човек и нямам нищо против да обменяме линкове и мнения, обаче не с тоя тон…

    Reply
  31. Любо Николов

    Хмммммммммм.
    Драги Жилов,
    Какво ще кажете – заслужава ли си да палнем клади за християните?

    Reply
  32. Григор Post author

    @Sveti: Да, много от коментарите тук не бяха по темата на записа. Но това е най-красивото в човешкото общуване: възможността му, като пренос на информация, да допуска грешки. Тя е мутацията в информационната еволюция: без нея не бихме били хора… Усмихнато лято и на теб! 🙂

    @всички други: Моля ви, нека престанем с караницата. Ако имам време, бих написал подробно какво точно смятам за грешно в това или онова мнение, и защо го смятам за грешно. И ще се старая, колкото ми е по качествата, да предпочитам силните факти и логика пред силните думи. Може би, ако не съм се разпалил излишно (уви, случва ми се), дори ще се опитам да отчитам какво е формирало у събеседника ми такива възгледи, ще се опитам да го разбера, доколкото ми е по силите, и да бъда толерантен към неговата личност. Дори ако това значи да не му налагам на всяка цена своите възгледи. 🙂

    @Кръстю: Прочетох довода за организираната информация, но не можах да го коментирам навреме. А мисля, че не е верен. Например това за протеиновата молекула просто няма как да е истина – не съществува начин тя да е част от Вселената, а да съдържа повече информация от цялото. (Че цялата Вселена съдържа по-малко от 1500 експоненциални бита информация, е вярно.) Тоест, изчислението на уважаемия учен е грешно, по очеваден дори за дете начин. А при положение, че този начин не е очеваден за него, аз започвам да се замислям доколко да разчитам на другите негови изводи.

    По принцип живите същества натрупват негентропия, което автоматично ще рече информация. (Връзката между материя, т.е. енергия и ентропия, и информация още не е изяснена окончателно, но всички известни ми изследвания потвърждават, че я има, по някакъв начин.) Затова едно живо същество в повечето случаи съдържа повече информация от същото количество нежива маса, и разликата расте с нарастването на сложността на живото същество.

    Проблемът тук е, че тази разлика е доста по-малка, отколкото ти описваш. Правил съм лично изчисления за коригираната информационна комплексност на типично живо същество (бозайник) и типичен камък (гранит). Разликата е между един и два десетични порядъка, което прави около шест експоненциални бита. Колкото са по-големи обектите, толкова повече намалява тя (при маса като на земеровка разликата клони към два десетични порядъка, при маса като на кит – към един).

    В същото време, нарастването на сложността на живите същества не дава твърде голямо отражение върху коригираната информационна комплексност. Ако сравним например един слон и един човек, разликата се оказва в полза на слона, заради по-голямата му маса. Ако въведем корекция за масата (сравним ги на единица маса), разликата се оказва в полза на човека, защото и слонът и човекът имат по само една личност, но при слона тя е разпределена на повече маса. (Ако сравним котка или малко куче с човека, при въведена корекция за масата, разликата не е в полза на човека.)

    Ключ към разбирането дава анализът на личността при слоновете и сравняването й с човешката. Когато се приложат IQ тестове, адаптирани към биологичните особености на съответния вид, слоновете показват IQ около това на хората. Различните методики го дават под или над човешкото, в зависимост от на кои видове интелигиентност и страни на интелигиентността наблягат. Например слоновете нямат толкова добре развит език, както хората, и поради липсата на еволюционен натиск да се организират на големи групи и да изработят механизми за предаване по косвен път натрупаното познание (напр. училища), имат по-малко “багаж” от познания. Механичната им изобретателност е на практика еднаква с тази на хора, ако се отчете ефектът на средата (т.е. хората и слоновете бъдат поставени в среда, към която имат приложимо еднакво количество опит). Паметта им определено надминава човешката, както като дълготрайност и обем; като асоциативна мощност разликата е по-малка, но май пак е в полза на слоновете. И т.н.

    В крайна сметка, може да се каже, че един слон е по-скъп на Бога, отколкото един човек. (Но пък кило слон е по-малко скъпо на Бога, отколкото кило човек.)

    Reply
  33. Кръстю

    Да, така е, изчисленията зависи на каква база се правят ,също така и от експоненциалното разпределение, аз после разгледах случая и забелязах това. Идеята според мен е, че живот може да произлезе само от живото, нещо ,което мисля, че даже и еволюционистите не оспорват вече, също така ,че няма информация без интелигентен външен носител и пр.-закони на информатиката ,които знаете, естествено и като така ,може да се каже ,че примерът който дадох не беше най-подходящия , но това в последващите коментари, и за това имам определена вина, но не мисля, че трябваше такава бурна реакция.
    Освен това , аз мисля, че отговорих на въпроса за слона и за човека като образ и подобие Божие…защото според мен не ценим материята на кило, а има и Дух, но не искам да навлизаме в тая тема.Разликата между хора и животни ,според мен е ОГРОМНА но не на база -функция от средата.Не знам дали знаете, но преди години бяха публикували някаква сметка на някакв зевзек-циник, който беше пресметнал колко долара струва един човек на дребно(със средно тегло75кг мисля беше) Просто за мен беше интересно , дали това ,което се нарича изкуствен интелект е интелект в смисъл човешкия, за квантовия компютър , който обещават скоро да излезе на пазара и пр. но-има време, нали?
    Но не виждам каква заплаха съм аз за прогреса.. Този хъс на …знаете ли, на атеистите не е точна дума , защото преведено е безбожие, да кажем на вярващите в творящата случайност не мога да го разбера. Не виждат ли ,че това, което ни съсипва е дивата лакомия и простотия и помия ,която се лее от екрана вестниците, а и нет-а, и там да хвърлят жар и дръзновение..
    Оформлението на блога ми не е случайно, но това е много отделна тема…
    Както и да е благодаря за разбирането и вниманието.
    Впрочем, мисля, че след нападката за качествата на коментарите ми, мога да дам един пример –като предрекох, че Бойко ще се напъне “сам да кара влака” и пр…,които който иска може да види…има и други.
    Но – не можем да върнем назад събитията и коментарите….Не знам, днес не работих и цял ден се шматках из интернет- блоговете-много често все дърления, най -вече за Луната, а и за съвсем прозаични работи …от времето ли е, що ли? Уж жегата не е такава чак…
    А с караницата – край. Що се касае до мен спирам всякакъв коментар към тоя пост.
    Лека нощ. ..И интересни сънища за описване 🙂

    Reply
  34. Atanas Boev

    Интересен спор, и напълно безмислен. “Най-нови изследвания” срещу “Карл Сейггън”. Аз ако бях един Бог, щях да направя така, че Жилов да е създаден нарочно, а Кръстьо да е продукт на еволюция.
    Също се чудя, защо и аз се вра да храня троловете и да пускам остроумия:) Май просто ми е скучно. Я кажете нещо за четене.

    Reply
  35. Жилов

    @Любо Николов

    Не, това би било нечовешко (и вече го е правила друга религия – комунизма).

    Освен това, човешкото мислене като цяло е склонно към религия – ние сме склонни да одухотворяваме дори вещите си. Всеки от нас иска да вярва в някакво безсмъртие или в това, че светът е по-добър, отколкото е. Тоест, религията не може да бъде унищожена – никога, дори теоретически. Тя винаги ще се появява под една или друга форма.

    Именно затова трябва да се поддържа един пламък (не този на кладите) и да се внимава той да не угасне.

    @Кръстю, @Григор

    -> Разпадането на тези сложни същества на съставните им елементи ясно показва, че явно не са толкова ценни за Света, колкото са за нас.

    -> Фактът, че различни физически увреждания в мозъка водят до сьответни увреждания в мисленето, паметта и личността са само един от многото примери, които показват, че живото е изградено от неживо.

    Да, правилата на света явно са склонни да образуват все по-сложни и сложни структури. Но Светът изглежда не цени това, което е произвел. Будизмът поне признава това: в него този вечен град не би могъл да съществува.

    Reply
  36. Григор Post author

    @Кръстю: Че аз въобще не мисля, че си заплаха за прогреса. 🙂 Напротив – мисля, че си част от богатството на човечеството, и че без теб то би било точно така по-бедно, както без мен.

    Дискусията около креационизма обаче ми стана интересна, от един малко неочакван за мен аспект. Опитвам се да разбера Бог.

    Какво би искал той – роби или деца? Отговорът е очеваден: всъщност това е начин да се каже основната разлика между Бога и Сатаната. От него обаче следва един неочакван извод.

    Разликата между робите и децата всъщност е, че от робите се очаква да са послушни и покорни, а от децата – да са свободни, да имат свой собствен път… Дотук чудесно. Но се преплита с още едно задължително качество на Бог.

    Той не работи на дребно, иначе няма да е Бог. (Затова абсолютно не вярвам на описанията в Библията за горящите храсти, саранчата и прочее. Това са изпълнения като за дребен злобен дух със сила колкото да вдигне рояк скакалци или да запали огън. Все едно е да очаквам, че милиардер, решил да изхранва гладните по света, ще го прави като иде някъде, вземе едно дете на ръце и почне да го храни с колкото се събира на върха на кибритена клечка.) Адекватната на Бог – сътворител на вселени постъпка е да вгради свободата на децата си в самата Вселена, в дъното на нейните закони.

    Оттук нататък обаче креационизмът става излишен. Ако Бог наистина е бог, а не някакво дребно духче, той няма нужда да сътворява неща, които противоречат на природните закони – той ще ги вгражда направо в законите, разполагайки и със съзидателната, и с интелектуалната мощ да го направи. (Включително да дава неща, които дори Той не е заложил по начало – иначе няма да сме истински свободни, ще сме роби, а не деца.) Тоест, Бог е напълно способен да направи еволюцията такава, че естествено да води до появата на човека – и точно това е, което би следвало да се очаква от него. Странно и неестествено за истински Бог би било другото – да прави номерца на дребно, като хилав неудачник, и да сътворява с чудо неща, които по законите на Вселената са невъзможни. Тоест, колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед, креационизмът е в някаква степен подигравка с Бога, ако и завоалирана.

    Reply
  37. Кръстю

    “Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли.”
    Алберт АЙНЩАЙН,
    Нобелов лауреат за физика

    “Нима е случайно това, че лявата половина и дясната половина на всички птици, животни и хора са оформени симетрично? Нима е възможно тази подреденост и закономерност да възникне без замисъла и изобретателността на един Всемогъщ Творец?”
    Исак НЮТОН
    ———————————————————————————–
    @Григор — бях ви казал, че тази дума креация, след като имаме български аналог- създаване не виждам смисъл да я употребявам , за мен Бог си е създател, а не хитрец на дребно и фокусник. Много дълга тема е за библията и дали е сборник приказки за овчари, както я наричат някои и не виждам смисъл да наливам масло в огъня, след като съм обещал и съм помолен от домакина .Знаеш, че не обичам тази дума креация, за мен Бог е Създател, алфата и омегата ,както Той казва ,макар ,че не мога да си го обясня и го приемам на доверие. Ето ,за това е понятие- Вяра -да приемеш за вярно нещо, което не знаеш. Щом ЗНАЕШ нещо,то няма нужда да вярваш. Това го казвам, за да изпреваря един много логичен въпрос- КОЙ създаде Бог?
    @Жилов — радвам се ,че не съм се излъгал в преценката си за тебе , – няма да коментирам доводите ти относно произхода на живо от неживо, потърси критиката към евол.теория на Харун Яха ,(той не е християнин, а мюсюлманин)ако пожелаеш, и не можеш да я намериш ще ти дам линк. Не искам да ръся линкове и препратки към оригиналния си блог , за да не бъда обвинен в най-лошото 🙂
    ——————————–
    Та като каза за християните и дали са на власт —ми се ще да кажа нещо прозаично, очевадно, но неказвано открито , —когато се завладяваха нови територии , когато се плячкосваше света в името Божие , след Великите географски открития, християните бяха на власт нали? Бяха необходими за да вкарват в ПРАВАТА вяра диваците. След това някои толкова забогатяха, че надминаха даже кралете по богатство…Обаче, нямаха Божествен произход не бяха аристократи. Тогава трябваше да спретнем една (даже няколко) Велика революция, в която уж народа да си каже думата и да развее Ротшилда , т.е червения байряк и най удобно това беше във Франция , да смъкнем омразните , богопомазани крале и да отвори пътя на новобогаташите – това е т.нар. конспирация , думата, която след креационизъм кара някои да подскачат. Нейно величество ПАРАТА.И понеже трябваше някаква идеология да оправдае пред хората този акт, ето ти – зоолога любител Дарвин ,качен на Бигъл да следва пътя на чавките и да “потвърди” нещо предъвквано преди него – ЕСТЕСТВЕННИЯТ ПОДБОР, …т.е , не някакъв там Бог определя кой ще кара влака, а индивидите се самодоказват и “най- добрите”поемат кормилото.Останалото ,в тази теория се навързва отзад на пред ..Парата ,Жилов, тя е конспирацията и “еволюцията” на този грешен свят.. няма смисъл да обяснявам защо след това беше предизвикана като необходим контрапункт другата Велика, болшевишка революция….
    Сметнете на какви кървища ,зверства и милиони човешки жертви се крепи това (уж) “крехкото” над което треперите….Какво бе първата световна война, ако не досъсипване на монархиите и даване път на ПАРАТА и прогреса.
    Сметнете за няма и двеста години – колко революции ,де велики, де не толкова, две войни и пр.нарочно ще намеря източници и ще пресметна жертвите ,които човечеството е дало в името на …нещо и ще се види, че са многократно повече от тези ,дадени от “очовечването” на Дарвиновата маймуна до този 200год. пеиод.
    Християнските клади са били жалко аматьорство от престъпленията в името на ……нали?
    ————————————
    Ето сега един повод чичо Кръстю ,спамра и дъртия хейтър да бъде обвинен, че иска да връща феодализма и инквизицията…
    Не е така , но без вяра и идеал май не става , виждаме на какъв хал сме и хай-тек-а не може да скрие духовната нищета на консуматорското общество и дивата лакомия, вкарала света в ШЕСТ кризи за някакви си 150години.
    Както навремето познах за краха на социализма, казвам ти Жилов, аз вероятно няма да доживея , но ти вероятно, а и другите по-млади ще доживеете и отмирането на Евросъюза, не да злорадствам, според мен той е една ялова организация създадена в името на парата, така и на тази …теория. Както казва Харун Яха ,скоро ,хората ще се смеят на това ,че толкова време са живели с тези нелепи идеи.
    —————————
    Впрочем, тук сме хора любители на фантастиката, защо в много произведения се говори за Императори, управляващи глобуса?..това не е съвсем във връзка, може би, но
    Благодаря за вниманието а някои и за търпението, особенно на Григор, като домакин.
    Разбира се ,не очакам пълно съгласие, но –интересно нещо са това , блоговете ,както казва Григор….нещо, като прословутото предизвикателство на белия лист.
    Това е ,Жилов, …изпразних се 🙂

    Reply
  38. Жилов

    @Кръстю, нищо не може да оправдае безумния бяс, който проявих в коментарите си тук. В този смисъл съм доста разочарован от себе си.

    Искам да поясня, че под “лош дизайн” визирах най-вече неща като снимката на вкаменелост и текстът върху нея в цветове, в които той трудно и с усилия може да бъде прочетен. Сьобразяването с това текстът да е четивен просто би помогнало повече на каузата ти.

    Reply
  39. Кръстю

    Ами, бяс… Просто оная “лунна сага” те е изнервила. Понякога, когато нещо е нечетливо, човек се отказва да го чете, а понякога проявява хъс и го прочита на инат, без да му е интересно…Аз експериментирам. Ти да не си помисли че съм се обидил? Вероятно видя зевзеклъкът ми “SUPER EGO”. 🙂

    Reply
  40. anton

    той апостолов май нищо не разбира .всички които го апострофират във форумите си правят кефа да го ядосват и после да се радват на реакцийте му това ги развлича.толкова е наивен че не разбира как го подиграват.неговите „богатства“ изобщо не ги вълнуват.даже и сайт а му посветили.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *