Трагедия

Покрай трагични случаи кой ли не казва какво ли не. Покрай трагедията с кораба “Илинден” обаче се каза и едно по-какво ли не от друг път.

Пловдивският митрополит Николай заяви, че трагедията е божие наказание. И намекна за какво – заради концерта на Мадона.

Човек трябва да бъде толерантен към религиите, дори ако не е вярващ. Но и тази толерантност има, и трябва да има граници. В България масово се възмущаваме от фанатизма на талибани, уахабити и други подобни мюсюлмани. Но стане ли дума за християнството, не обръщаме внимание, че в собствената ни национална църква си имаме митрополит психопат.

“Психопат” често се използва като обида. В случая обаче е просто диагноза. Как иначе ще наречете човек, който искрено вярва, че понеже сме се повеселили и радвали малко сред ежедневието ни, сме извършили грях, за който ще бъдем наказани със смъртта на 15 души? (От които, доколкото ми е известно, нито един не е бил на въпросния концерт.)

Според мен това прекрачва границите на нормалното в религиозните убеждения. Според мен този човек е не просто луд, а опасен луд. Ако някой вярва, че Бог справедливо и праведно раздава такива наказания, и че той е призван да служи на този Бог, какви действия е логично и редно да бъдат очаквани от него? Било пряко от ръцете му, било като подбудителство. На какво се предполага, че ще учи този човек хората, които го слушат и му вярват? Различава ли се той по нещо от талибаните и от атентаторите-самоубийци? Освен по това, че те са на другия край на света, а той е тук, в Пловдив?…

Същото има и една друга, лично-морална страна. Вие, конкретно и лично вие, искате ли да вярвате в неговия Бог? Желаете ли този човек да е вашият духовен пастир? Бихте ли приели той да напътства и води душите ви към спасението?…

Симеон направи българите републиканци. Митрополит Николай вероятно ще ги направи атеисти. Което ще е чудесно, защото алтернативата, “набожни” по неговите критерии, май по-скоро клони към сатанисти.

И нищо чудно. Патриархът ни, негово светейшество полковник Максим, вярва в бога по-малко и от мен. Не мога да си представя той дори да допуска възможността Бог да съществува – и в същото време да не му пука за страданията на паството му, но да оревава света, ако нещо заплаши приходите му от имоти и свещоливници. А положението е точно това… Най-нормално е и той, и другите митрополити (защото повечето са като него) да нямат представа какво е истински вярващ, и да са склонни да изберат за митрополит човек с болна психика. Контрата обаче остава в Българската православна църква.

Обичана или мразена, уважавана или не, БПЦ има огромен принос за съществуването на българската държава и българския народ. В години на слава го е просвещавала и подкрепяла, в години на мъка – крепила и окуражавала. Само че и в двата случая в отдавна отминали години. За последните 150 години тя е физически и духовен паразит. Случайни отделни нейни служители са вършили свестни неща, точно както и случайни невярващи. Тя обаче – не. Писал съм преди с какво облекчение посрещам факта, че Левски не е официално канонизиран за светец. И защо.

Ще може ли тази църква да се пречисти? Не вярвам. Върхушката й е завинаги загубена за това дело. А миряните, съгласно последните разпоредби на БПЦ за църковно-народните събори, вече нямат право на глас в нея, поне не за важни неща. Колкото и да е тъжно и страшно, май има две възможности: или да станем атеисти, или да се обърнем към някоя друга религия. Случаят с митрополит Николай както не е първият, така няма да е и последният. Докато не се откаже от БПЦ и последният нормален човек в България.

А междувременно може би все пак е добра идея на митрополита да му осигурим диагноза, лечение и ограничен достъп. Заплахите на Доган с посегателства срещу етническия мир не ме плашат. Плаши ме възможността заблудени да продължат да слушат Николай и да му вярват. Стане ли това, не ми трябват талибани, нито атентатори самоубийци от ислямските държави. Ще си ги имаме родно производство, в достатъчни количества.

Което е и по-голямата трагедия от тази в Охридското езеро. Петнайсет човешки живота са страшно много, но все пак са еднократна цена. Докато попиването на отровата от такива като митрополита е цена, която ще плащаме всеки ден, години и години. Ще дойде време да се окаже по-висока.

63 thoughts on “Трагедия

  1. Илия

    Недоволните от Максим са обединени към митрополит Инокентий (не че и от тях се вижда нещо, освен да чакат).

    А злите езици твърдят, че митрополит Николай си имал диагноза едно време. Трябва някой по-навътре в църковните среди в Пловдив да се включи.

    Reply
  2. виктор

    Призивите на този смешник са в очевидно нарушение на закона който регулира вероизповеданията в България и в противоречие с принципите на Конвенцията за защита на правата на човека! Църквата и държавата у нас са отделени, но това е най-малкото! БПЦ с АБСОЛЮТНО никакви свои действия не се е постарала да издигне авторитета за да отправя от нейно име някакъв облечен с расо човек подобни призиви. Това е не само неморално но и груба спекулация с трагичната смърт на българите в охридското езеро. БПЦ благодарение на алчността на своя клир, благодарение на факта че не прочистиха клира от сътрудници на ДС е на дъното на моралната стълбица в България!

    ЗАКОН
    за вероизповеданията
    (Обн., ДВ, бр. 120 от 29.12.2002 г.)

    Чл. 7. (1) Свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица.

    (4) Правата и свободите на лицата, членуващи в религиозна общност, не могат да бъдат ограничавани от вътрешните правила, ритуали и обреди на тази общност или институция.

    Reply
  3. виктор

    … и още нещо – не чух Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет да се е сезирала по повод на това наистина “талибанско” изказване! Това беше истински и то много опасен фундаментализъм в действие!

    Reply
  4. кос

    Да – след такива изказвания как човек да не стане примерно ‘свидетел на йехова’..

    Не разбирам защо за мадона дрънка глупости, а за Dimmu Borgir и дума не обели. Все те и Serpentine Creation са откровенни сатанисти

    Reply
  5. Господин Гюров

    “Митрополит Николай вероятно ще ги направи атеисти. Което ще е чудесно, защото алтернативата, “набожни” по неговите критерии, май по-скоро клони към сатанисти.”

    Църквата по принцип си е сатанистка организация – и католическата, и православната. Исус не е основал църква – тя е създадена доста след него. Няма как да не е сатанистка организация, която постъпва с “ересите” по начина, по който постъпваше църквата през голяма част от историята си. Сигурно и днес би ги горила, ако имаше власт.

    Reply
  6. Кръстю

    Според мен като вярващ, реакцията на митрополит Николай е меко казано богохулство.
    Не може да се явява като говорител на Бог и да да обяснява дадена трагедия, като следствие от даден концерт.
    Не съм пуритан, възхищавам се на изкуството на много състави, български и чужди ,най -вече “Пърпъл” и “Битълс”, но не бих дал и стотинка да се “веселя” с фалшивото пеене и просташко сценично присъствие на Мадона -това също е богохулство, артистичния псевдоним, като че ли няма друг по-подходящ за амплоато на пристанищна проститутка от евтин бардак, което демонстрира на сцената. В общи линии “танцът” и се състои във въртене на баджаци (бедра), които мисли за извънредно красиви и потъркване на венериния хълм вулгарно и красноречиво като подкана на загорелите в морето морски труженици час по-скоро да я …уважат.
    И ако не са електронно- светлинните ефекти да покрият дефекта, си е гола вода…Но за съжаление пошлото е винаги по-добре прието защото е посредственно ..а и не само.
    ———————————
    И тук е ролята на Православната църква, в неделните ,(а и не само) проповеди да разяснява, да възпитава във вкус ако щете , да порицава такова скандално и богохулно поведение на сцената, а и около нея, а не да обяснява необяснимото. Има си канон по който се извършват Църковните Богослужения в храмовете…Добрият пастир се грижи за стадото, а не го навиква.

    Reply
  7. mdam

    Обикновен FUD, но обикновен за едно друго време. Явно човека живее 5 века назад.

    Reply
  8. Господин Гюров

    Не само той живее 5 века назад, защото изцепките му не са от вчера, но въпреки това точно него направиха митрополит на Пловдив, и то на доста млада възраст.

    Reply
  9. Дони

    Не съм прочела изказването но ще го видя сега. Някой да е присъствал на неговите проповеди/служби, литургии/?

    Reply
  10. Дони

    Да, сега вече прочетох новината за митрополит Николай и изказването му. Както и внимателно прочетох записа и коментарите. Да, това са страшно много хора, и съжалявам за това – и един да беше, пак е трагедия. Но същевременно не виждам нищо толкова страшно, сатанинско и талибанско в изказването на митрополита. Поради две причини. Първата е – като внучка на свещеник който имаше интереси на космополит и беше много интересно да се беседва по всякакви въпроси с него, и правнучка на зограф, който е учил в Света гора, и има икони в много от храмовете, съм наясно, че на големи църковни празници особено такива които са свързани със скръбни чествания не се правят големи веселия, например в този ден по принцип не трябва да се организира църковна сватба.
    Втората е, че съм присъствала на литургии и на проповеди на митрополит Николай, и твърдя, че не съм слушала досега толкова мъдро и намясто изречени думи, за вярата, за състоянието на държавата ни и църквата и то без страх дали ще засегне някой от висшестоящите или не. Още повече че съм вече наясно, /точно защото съм ходила няколко пъти да го слушам/, че владее не само канона но и познава отлично библията и всичко свързано с нея. Слушайки го как ясно и отчетливо произнася молитвите в службите, гледайки как организира свещениците, за да протече службата добре, вече мога да кажа, че искрено му се възхищавам. Идете един път да го видите как изнася служба и как проповядва. Но лично, а не чрез тази или онази журналистка отразила “новина”. И тогава вече говорете. Първият път, когато отидох, беше от любопитство но и с нежелание да го слушам-покрай всичко писано и казано за него ми беше неприятен. Но останах изненадана, да не кажа изумена. Определено досега не съм видяла някой да се грижи да разяснява не само канона, но и принципите на вярата на православната църква . Възхищавам му се.

    Reply
  11. jw

    Преди време, когато в България дойде папа Йоан-Павел II, отец Николай с още два като него се бяха залостили в олтара на храм “св. Александър Невски”, да не би папата да вземе да влезе и да го оскверни. Това ако не е талибанство, какво друго да е. Може и добре да обяснява Библията и религията, но трябва да зачита другите и да не се стреми всички да са като него.

    Reply
  12. Кръстю

    @Дони — Не съм слушал богослуженията и проповедите на митрополита, за което мога само да съжалявам и приемам на доверие вашите думи относно неговите морални ,духовни и богословски качества.
    Но дори и намекът , че това е Божие наказание си е вид богохулство, съгласете се. Не е дадено нам , включая и духовниците да говорим от Името Божие. Едно е да се тълкува Писанието и Думите Божи, друго – да вменяваме конкретни дела на Бог.
    Зная кой е Йоан Кръстител и че този ден не е за тържества и веселия на ХРИСТИЯНИТЕ.
    Но КОИ са християни : Дали Мадона, или организаторите или запенените и почитатели?!

    Reply
  13. Господин Гюров

    @ Дони

    За такива случаи народът има поговорка: не гледай дядо поп какво приказва, а какво прави.

    Reply
  14. Дони

    @ Кръстьо – аз харесвам Мадона, и бих отишла на неин концерт, не е там въпросът, а в датата – разбрал си ме. Само че не виждам какво толкова лошо има в това да кажеш – аз предупредих, или аз казах че не трябва да е така. Това си е неговото мнение. Както ние сега изказваме наши. Мен лично ме дразни, че хора които изобщо не са отишли/не включвам в случая теб/ за да го видят как съвестно изнася службата си, го наричат с най-грозни епитети. Защото смятам че той привлича християните с проповедите си, и с ерудицията си. Колкото и абсурдно да звучи това на доста от изказалите се. Не съм му адвокат нито го познавам, нито съм от най-ревностните християни. Но когато имам възможност, с удоволствие бих отишла на негова литургия. Той прави хората съпричастни с литургията. Иначе в днешно време наистина е много трудно а и често едва ли не смешно ако решиш да се съобразяваш с църковни празници. Като помислиш – кой пости изобщо по време на постите? Една шепа хора.

    Reply
  15. Дони

    @ Господин Гюров – Точно защото го гледам какво прави се зарадвах че най-после се появи такъв свещенослужител. Като организация на цялата служба и като проповед. Той прави от службата празник. И ти обяснява ясно защо и какво честваш, легендите, притчите, символиките, канона. Човек, който не е присъствал на негова литургия едва ли ще ме разбере защо съм толкова ентусиазирана и защо го браня.

    Reply
  16. Господин Гюров

    @ Дони

    Извинете ме, но проповедта е точно приказване. А правене са действията му при посещението на папата например.
    Навремето такива като Николай прекрасно са обяснявали и разяснявали за Божията любов, след което са драсвали клечката на кладата на поредния богомил.

    Колкото до изказването му в случая, от “предупредих да не се прави” до “митрополит Николай определи като божие наказание” (ако наистина е казал последното точно така) има разлика. Последното е наистина вменяване на действие на Бог. И то забележете какво действие – удавяне на хора (които при това едва ли са били на концерта на Мадона) !

    Как изобщо свещеник може да помисли, че и да го казва на глас, че Бог, който е Любов, ще трепе хора за назидание? Не е ли този свещеник сатанист?

    Reply
  17. Кръстю

    @ Дони — Радвам се, че си ме разбрала. Становището ми е принципно. Не мога да хуля човек, духовник и пр., който не познавам, поне косвено. .. Предполагам знаеш и заради чий каприз е обезглавен Йоан Кръстител?!
    А за постенето — да, малко са ИСТИНСКИ постещите. Но вероятно знаеш, че по-важен е другия, духовния, не телестния пост. Ако ще гледаме на поста като на диета – по добре без него.
    А вярата …там кантар няма…Ревноста може да не е порок, но не е и добродетел.

    Reply
  18. Кръстю

    @ Господин Гюров — За папата въпросът е по -друг. Не искам да изпадаме в теология и богословие, но вероятно знаете какво е становището на Православната (или ортодоксална) църква към Католицизма като вид ерес…Бог не е оставил свой наместник на земята…още повече, че той ще е на изборна длъжност. ..Вероятно знаете и че паленето на кладите и продаването на индулгенции е католически специалитет….:-)

    Reply
  19. Жилов

    Разбира се, че ще трепе хора за назидание. Това прави в Библията през цялото време. Докато изведнъж не реши да се прави на добър.

    Като разказах на един истински християнин как на Титаник пишело “И Бог не може да ни потопи”, той приема потопяването на кораба за съвсем уместно и заслужено. Дори не се опита да се измъкне с очакваното от мен “Той Бог не ги е убил… просто си е “оттеглил благодатта”. Направо си каза, че да, ето, че Бог има, и е всемогъщ, и показва какво става, когато се ебават с него.

    Изобщо, митрополит Николай просто тълкува събитията като истински християнин. Т.е. ако следваме логиката на Григор, всички истински християни са психопати – или вярват в един всемогъщ психопат.

    Reply
  20. Дони

    @ Господин Гюров – съгласна съм че проповедта е приказване, но не очакваме митрополитът да работи на струг в църквата нали? Иначе не говорех само за приказването.

    Reply
  21. Господин Гюров

    @ Кръстю

    Да, знам, за всяка официално призната от властта църква всички други църкви са ереси. Но все някой трябва да сложи край на това, и папа Йоан Павел II положи доста усилия от своя страна. Други обаче предпочитат разединението между хората да продължава.

    Колкото до кладите, не са само католически специалитет. Нашата и византийската църкви са ги използвали спрямо богомилите също. Повече византийската, тъй като по времето на богомилите сме били предимно под византийска власт. Например богомилският патриарх Василий е изгорен.
    В по-предни векове еретици във Византия са убивани и чрез разпъването им между коне.

    Ако в по-ново време на Балканите вече не се срещат такива извращения, то не е защото Православната църква е станала по-хрисима от Католическата, а просто защото Балканите са попаднали под турска власт и Църквата повече не е имала думата да определя кой е еретик.

    @ Дони

    Да, “правенето” е доста по-широко понятие от работата на струг. Но не видях да сте споменали за някакво друго добро дело на владиката, освен дето службите му много ви харесвали. Ежедневието (и личният пример) на един владика не се състои само от публични богослужения.

    Reply
  22. Кръстю

    @ Господин Гюров — Вероятно попадането под турско робство е фактор. За това спор няма.Както и за положителната роля на православието в периода на робството.
    Но да не забравяме какъв вълк в овча кожа е папството. Тия кръстоносни походи е ясно с каква цел са предизвикани. .. А що се касае до икуменизма – то си е протестантско- масонска мода , която не ми се коментира …също и какво папа Йоан Павел II е направил…по точно на думи…Да не забравяме все пак при кого слиза Божественият огън 🙂

    Reply
  23. Господин Гюров

    Ето какво точно е казал владиката:
    http://www.pravoslavie.bg/Пловдивският-митрополит-Николай:-Има-връзка-между-концерта-на-Мадона-и-трагедията-в-Охрид

    Определено говори за тази трагедия (и не само за нея) като божи знак, “призив и грижа за вразумление на нашия народ”. Т.е. обявява трагичните случаи около празници у нас за божие дело.

    @ Кръстю

    Не знам при кого слиза Божественият огън, може би при гроба, а не при православният свещеник, който се е нанесъл там?
    Във всеки случай, ако почнем да си говорим за чудеса, Ватиканът има огромен архив за такива. Сигурно срещу всяко “православно” чудо могат да извадят поне по 3-4 “католически”.

    Reply
  24. Кръстю

    @ Господин Гюров — Да, католиците са царе на чудесата 🙂
    Нищо не споменахте за линка , днес го прочетох за първи път …На финала има доста интересни обобщения 🙂

    Reply
  25. Делибалтова

    Хубава тема, наистина. Важна.

    Получило се е интересно противопоставяне в коментарите. На пръв поглед – атеисти срещу вярващи. Но всъщност е между неграмотни в християнството и знаещи за какво става въпрос.

    Отговорни за това са църковните ни йерарси, защото не успяват да догонят времето. Неадекватни са в публичното пространство точно толкова, колкото атеистите в християнските истини. Пожелавам им да се научат как се говори с неверници, защото съвременните хора са такива.

    Но дотогава, не съдете за християнството по докопалите се до власт, била тя и църковна. Не забравяйте, че сме преминали под властта на злото десетки години и то ни е омърсило всички. Както няма откъде да ни се явят политици-светци, така няма откъде да се вземат и преподобни църковници. Ние всички растем на един корен с отровени сокове.

    Това обаче ни най-малко не променя фактът, че духовният свят съществува, че в него наред с Доброто се подвизава зло. Прекарала съм дългия си живот в честно търсене на истината, проверявала съм всяко знание преди да го приема, имам лични опитности и безспорни доказателства, затова и от обич към хората отново свидитилствам: въпреки поповете и техните земни началници, да не говорим пък за откритите му врагове – православното християнство е истина!

    Преди всичко това е светоглед и етика, после идват тайнствата и пречистващата сила. Много е посредствено, да се мисли за църквата като за социално заведение, не това е нейният смисъл. Тя е духовна институция и именно с това е незаменима с нищо и безценна спасителка за хората.

    Reply
  26. Господин Гюров

    @ Кръстю

    Не разбрах връзката между линка и диалога ни. Да, интересни неща има там, не мога да ги допълня, нито да възразя, затова си мълча 🙂

    @ Делибалтова

    Аз съм последният човек, който би отрекъл личните опитности. Но същевременно знам, че опитностите сами по себе си и интерпретацията им после са две отделни неща. Възможни са съвсем превратни интерпретации, силно повлияни от културния контекст на съответния човек.

    Истината си е истина, църквата си е църква. Истината не се нуждае от църква. Исус не е предписал да се направи такава църква и да се целуват кръстове и икони. Нито е дал магическите практики (т.нар. “тайнства”), с които се занимават поповете.

    Reply
  27. emo

    като чета записите на набожните и си викам: “Божеее, добре, че съм атеист”

    Reply
  28. Кръстю

    @ Господин Гюров — връзката я е напавила г-жа Делибатова с чудесния си според мен коментар.
    Като допълнение ми се иска да цитирам по памет две изречения от автобиографията на Горан Брегович: “Майка ми беше католичка, а баща ми – източно православен. И двамата бяха комунисти.”

    Reply
  29. Кръстю

    @ Жилов – Здравей! Скоро не си се обаждал…Не искам да споря и да те разубеждавам. Само да вметна , че Библията се състои от Стар и НОВ завет и християнство идва от Христос. Въпреки, че истинското му име е Йешуа бен Йосиф.
    А луд е от латински произход (ludis) – в превод -играещ. 🙂

    Reply
  30. Кръстю

    Понеже разполагам с време, а и не искам да бъда считан за спамър, трол и пр. блогърска екзотика, мисля ,че дължа едно обяснение. Линкът ,който дадох за последователката на Мадона (която на години спокойно може да и бъде дъщеря) е за да покаже ,че “проповедите” на Мадона са далеч по ефективни от тези на владиката…Даже и Дони харесва и двамата…
    Та същата тази Мадона (която е две години по-малка от мене) през 80-те години ,когато правеше кариера с този ,а и други подобни жестове бе сериозно навиквана от католическата църква и то не с намеци като тези на владиката… Тя сега е свалила гарда, преди гаврата и с християнски сиемволи бе на по-високо ниво…Но така е в шоу -бизнеса- работиш упорито за името, след това то работи за тебе…:-)
    А г-н Гюров, вероятно ви е направило впечатление, че папата поляк се появи “случайно” точно на време и на място….и направи каквото можа ,наистина. Все пак събитията в Гданск “отвориха дупката”.Ако случайно сте ходил в Полша ,вероятно ви е направило впечатление, че там атеизмът не е на мода както тук, където всеки втори младеж е на мнението на Жилов.
    При католиците “нема лабаво” 🙂
    Даже на скоро излезе една книжка за покушението срещу папата, “българската” следа и дългата ръка на ЦРУ.
    Не искам да оправдавам разни безобразия и да ставам адвокат на никого, но както Максим е полковник, май и има и католически кардинали – генерали (има и рима) 🙂
    Впрочем, на 7-ми септември бе годишнина от убийството на Георги Марков и Тодор Живков щеше да празнува рожден ден, ако беше жив…

    Reply
  31. Жилов

    Не разбирам какво друго очаквате от една религия, чиято цел е да намира оправдание на страданието – то е част от “мъдър” план или е наказание за нашето неверие и разврат.

    Не разбирам какво друго очаквате от Бог, който праща всички инакомислещи в Ада – място на безкрайни (безкрайни!) мъки за крайни прегрешения, в което дори нямаш право на превъзпитание и промяна.

    Отричането на това като истински християнска позиция е лицемерие.

    Reply
  32. Господин Гюров

    @ Жилов

    Така е (за Стария Завет). Затова и богомилите са го отрекли, а те стават основа за появата на Розенкройцерството и други духовни движения. Можем да видим в какво са вярвали и какво са отричали, като прочетем за какво са ги анатемосвали:
    http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/bg_srednovekovie/borilov_sinodik/borilov_sinodik.htm
    Накратко, Богът на Стария Завет според тях е Сатаната, и църквата всъщност се моли на него.

    Любопитен момент в горния документ е 110 [93]. Там “благочестивият цар Борил” е похвален за лукавството му.
    Любопитно е и изброяването на българските царе в 87 – само че не за нас, а за братята македонци. Препоръчвам им да го прочетат 🙂

    @ Кръстю

    Не съм поклонник на Мадона – нито на песните й, нито на сценичното й поведение или начина й на живот.
    Не бих искал да обсъждам надълго и нашироко папа Йоан Павел II тук, ще отидем доста далеч от темата. Споменах го само заради връзката с владиката. За мен протегната му ръка за диалог с православието безусловно беше нещо добро. Не мога да класифицирам като нещо добро обаче отговорът на днешния митрополит Николай на тази протегната ръка.

    Reply
  33. Стоян Стоянов

    В един друг блог (за съжаление на си спомням кой точно) прочетох един интересен аргумент срещу всемогъществото на Бог:
    “Възможно ли е Бог да създаде обект, толкова тежък, че и той да не може да го повдигне?”

    Reply
  34. Кръстю

    @ Господин Гюров — Разбира се. Просто исках да кажа, че свещенниците също са хора и нищо човешко не им е чуждо…Вероятно помните и ония резил с ръкопашните схватки и хамалските псувни. Исках само да наблегна на факта ,че и католиците имат чинове 🙂
    Даже те се месят доста яко в светския живот…А да не забраяме, че пътя към ада е осеян с добри намерения.
    Даже и за миг не съм си помислял, че може да се впечатлявате от евтиния спектакъл на Мадона.Просто исках да покажа как лошият пример се приема радушно 1:1.
    Радвам се, че предоставихте материал на Жилов, той е един ерудиран млад човек и мисля, че сам ще стигне до най-различни изводи.
    Нали знаете ,че е казано: “Камъкът, който зидарите отхвърлиха, стана ъгъл на къщата” (забравих точно от къде беше, но в търсачката сигуно ще излезе) 🙂

    Reply
  35. Жилов

    @Господин Гюров @Кръстю

    Богомилите са го отрекли… Но православието не го е отрекло. И масовото християнство като цяло няма никакъв проблем с това странно раздвоение на личността у Бога – самовлюбения садист и масов убиец, от една страна, и Иисус Христос, от друга.

    Освен това, концепцията за Ад си присъства именно в Новия Завет. Тъй че не виждам с какво това опровергава думите ми. “Обичай ме или гори”.

    За протегнатата ръка към православието от страна на католицизма – ясно е, че православието ще я отхвърли. Това е “икуменизъм”, при който излиза, че всички религии са еднакво ценни – недопустимо за истинския християнин. (Отделен е моментът, че католицизмът сигурно би искал да се изкара “пръв сред равни”).

    Reply
  36. Господин Гюров

    @ Кръстю
    “да не забраяме, че пътя към ада е осеян с добри намерения”

    По повод на тази поговорка един беше запитал – а пътят към рая с какви намерения е осеян?
    Така че внимателно с безсмислените поговорки 🙂

    @ Жилов
    “масовото християнство като цяло няма никакъв проблем с това странно раздвоение на личността у Бога”

    Зависи. Евангелистките църкви например държат само на Новия Завет и смятат, че той отменя стария. А те като цяло са доста масови. Но общо-взето сте прав.

    “Обичай ме или гори” – това къде е казано в Новия Завет?

    Reply
  37. Господин Гюров

    Колкото до Ада, интересна трактовка има във филма ” В какво се превръщат мечтите” (с Робин Уилямс) 🙂

    Reply
  38. Кръстю

    И една извадка от по-горния линк за тези ,които нямат време да прочетат целия материал:
    —————————————————-
    Но какво прави неизбежно това печално обстоятелство: своят последен, решаващ избор човечеството ще направи за антихриста, а не за Христа?

    Една от причините за това е своего рода “асиметрия на въоръжението” на доброто и злото. Доброто не може да избере някои средства на земната политика, без да престане да бъде добро. И обратно, за злото няма ограничения. То може да провежда дори благотворителни акции, без да изменя природата си (ако благотворителните действия се правят така, че помагайки на хората в едно отношение, да закрепяват съюза им със злото в други проявления на живота им – например, като се подклажда тщеславието на дарителите).

    Доброто не може насилствено да се натрапи на съзнанието на хората. Злото няма ограничения по отношение на хипнокрацията. Християните не си поставят задача да създадат нова раса чрез използване на генното инженерство. Неоезичеството, напротив, е напълно готово да започне генно-селекционна работа с човечеството.

    Освен това е очевидно, че дълбоко в човека се таи “бягството от кръста”, желанието да се живее покрай всякакъв труд, в това число покрай труда по изпълнението на заповедите. С по-голяма или по-малка настойчивост всички ние ръмжим в лицето на Христа онези думи, които му казва Великият инквизитор на Достоевски: “Иди си, Ти ни пречиш!”. И просто в някакъв момент този ръмжащ метеж се увенчава с пълен успех. Всекидневно-битовото желание на сърцата ни е удовлетворено и домът ни остава празен.

    Хората ще създадат такъв начин на живот, такова общество, в което няма да можем да намерим Христа (7). И това ще бъде краят на историята.

    Reply
  39. Anonymous

    @Господин Гюров
    За “обичай ме или гори” изразих просто моя прочит. Никъде не е казано точно по този начин.

    Що се отнася до това, че Новия Завет отрича Стария: Да, ОК, но как е възможна подобна амнезия?? Един вид – било каквото било, дай да го скрием под килима и все едно не го е имало.

    Reply
  40. Жилов

    @Господин Гюров
    За “обичай ме или гори” изразих просто моя прочит. Никъде не е казано точно по този начин.
    .
    Що се отнася до това, че Новия Завет отрича Стария: Да, ОК, но как е възможна подобна амнезия?? Един вид – било каквото било, дай да го скрием под килима и все едно не го е имало.

    Reply
  41. Господин Гюров

    @ Жилов

    Следвал си психология, нали. Учудват ли те такива неща?
    Поне от Фройд насам е известно, че разумът е само върхът на една планина, под който са дълбоките недра на несъзнаваното. Никой не може да бъде преубеден по идеологически въпроси само чрез рационални аргументи. Ти самият дали би допуснал промяна на мирогледа си заради чужди логически доводи? Помисли.

    От хората тук, за Григор мога да кажа, че не можеш го помръдна и с топ от много негови позиции. Кръстю и Делибалтова – също. Както и моя милост разбира се 🙂 Е, аз поне си признавам 😀

    За личен размисъл по въпроса, ето една тема. За мен е КРИСТАЛНО ЯСНО, че Иван Костов е един от главните виновници за деградацията на държавността в съвременна България. Ти обаче си му фен. Дали има някакъв шанс да ти променя мнението по рационален път?

    Та да се върнем на християнството и изобщо на религията. Не можеш да очакваш логика в тези процеси. За да замениш една система от вярвания с друга, трябва да вървиш по заобиколен път. И е най-лесно, ако има някаква приемственост. Какво прави Павел, създавайки днешното християнство и църквата? (Павел ги създава, Исус няма никакво участие в тия неща.) Ами започва с една лъжа – че Христос бил роден на Коледа. Зимното слънцестоене е стар езически празник, а 25 декември е ден на езическото божество Митра, почитано в областта, която Павел се опитва да покръсти. Е, щом Спасителят е роден на празника на Митра, ще да има нещо в тая работа, си вика простия народец, и започва да слуша внимателно.

    Нещо подобно е с Евангелистките църкви. Много по-лесно е, ако покажеш някаква приемственост с доминиращата религия, почитаща Стария Завет, отколкото да влезеш в директна конфронтация, както направиха богомилите.

    @ Кръстю

    На дякон Андрей Кураев не са му ясни базови неща. Например що е Абсолют. Не може да се говори за Абсолюта по такъв дуалистичен начин! Абсолютът не е някъде там, а Творението – някъде тук. Ако има и един единствен атом във Вселената, който е извън Абсолюта, то Абсолют не съществува. Ще трябва да го наречем по някакъв друг начин.

    Колкото до това как говорела Библията и какви пророчества имало в нея, трябва да вземем предвид, че на времето е имало много подобни писания и една част от тях са избрани (по чисто субективен път според мен, но естествено, Църквата го обявява за резултат от боговдъхновеност) за канонични, а другите са изхвърлени. На времето учениците на Исус са очаквали денят на Страшния Съд още по време на техния земен живот. После през 1000-та година са го чакали и е имало страшна психоза. Мъгляви предсказания от сорта на тези на Нострадамус или от Апокалипсиса могат да бъдат припознавани до безкрайност в най-различни обществени явления и събития.

    Reply
  42. Господин Гюров

    При дякона особено ме подразни следната иезуитщина:

    ” Напълно възможно е сегашният неоезически бум да угасне точно така, както са угаснали древните гностици и ариани, богомили и хлистовци…”

    Значи не “ние ги унищожихме”, а “те си угаснаха някакси…”. Ах, какво уважение към историческата истина!

    Reply
  43. Кръстю

    @Господин Гюров — Eстествено, Кураев , както и аз, а и всички останали не е съвършен. Все пак, постарал се е…Няма информация, без носител…а Абсолюта….има и водка “Абсолют”.Харесва ми.:-)
    “В многото говорене, грехът е неизбежен”- както е казано.
    А за позициите – защо?! Аз се възприемам като отворен и мислещ самостоятелно (не задължително вярно) човек…е имам някои базови положения.
    Освен Кураев, имаше на времето и един майстор -дядо Кольо, с когото работехме заедно. Той също казваше разни мъдрости. Например една : “На станала пишка и сложена маса всеки знае да седне” (да ме прощават дамите) 🙂

    Reply
  44. Кръстю

    Извинение към Григор за излизането от темата, но г-н Гюров, стана ми интересно на вас по аналитичен път ли ви стана “КРИСТАЛНО ЯСНО, че Иван Костов е един от главните виновници за деградацията на държавността в съвременна България”, или просто разполагате с потвърдена информация?

    Reply
  45. Господин Гюров

    🙂

    Кръстю: да, признавам, ти си мислещ самостоятелно човек. И в същото време едва ли някой може да те преубеди в нещо съществено относно разбиранията ти за еволюцията – дарвинизма, интелигентния дизайн и тем подобни. За да си смениш убежденията в тази посока, ще трябва да ти се случи нещо на несъзнателно равнище. За което после едва ли ще си дадеш сметка.

    Като споменах темата за Абсолюта, това между другото е доста сериозен (и струва ми се, неизкореним) философски недъг на Библията. Бог, онзи единствения, с голямото Б (не Бойко Борисов де 😀 ) , би трябвало да е Абсолют. Уви, от целия Стар Завет се добива съвсем друго усещане за описания там бог – той прилича много повече на някакъв могъщ (и доста гневлив) извънземен дизайнер, отколкото на Абсолют.

    Reply
  46. Господин Гюров

    За Иван Костов, темата е дълга и съм я бистрил неведнъж, честно казано не ми се започва пак в момента. Използвах понятията “рационален” и “логически”, а не “аналитичен”, последното е по-тясно. Да, имам ясно и обосновано, подкрепено с множество факти, т.е. съвсем рационално становище защо Костов е сред виновниците за деградацията на държавността у нас. А колкото до феновете му, те са малко, но имат доста интересен психологически профил. В общия случай съчетават интелигентност с почти религиозна вяра в него (разбира се, те самите в никакъв случай не биха приели подобно определение).

    Reply
  47. Григор Post author

    @Кръстю: За описанието на Стефан Чурешки защо Левски не може да бъде канонизиран за светец – лъжа до лъжа е, някои от тях толкова плоски и слабоумни, че недоумявам как някой може и за миг да им повярва. Дори да не знае, че фактите всъщност са точно обратните, абсурдната нелогичност на написаното би трябвало да го стресне… Но не съжалявам за това. Писал съм, ще го напиша пак – Левски още приживе е канонизиран за светец от българския народ, и това е канонизирането, което има значение. За мен, ако БПЦ реши да канонизира Левски, ще оцапа името му. Това не бива да се разрешава, а ако стане, не бива да се признава от народа.

    Reply
  48. Кръстю

    @ Господин Гюров — Благодаря за комплимента. Отговорът ви за Костов ми е достатъчен, няма смисъл да разводняваме нещата. За Библията съм чувал най-различни становища и най-екзотичното е “сборник приказки за овчари”. Как може да му обясниш на един овчар що е “Абсолют”?! 🙂
    Само това определение “интелигентния дизайн ” – ми се струва ,че издиша. Мисля, че и най-скапания дизайн предполага някакъв интелект 🙂

    Reply
  49. Кръстю

    @ Григор — Както споменах, това е, което намерих като обяснение относно канонизирането на Левски. Освен от Стефан Чурешки ,там има и други работи за Левски. Според мен вуйчо му е бил причина за конфликта с духовенството по принцип. Нещо като : “Заради наш Илия намразих и св.Илия”. А за убийството, извършено от Левски, съм чел на доста места. Не мога да кажа истина ли е, или не.
    Струва ми се , че има още нещо, което се загатва, ако сте усетил : Съмнението бил ли е масон Левски като по-голямата част от нашите възрожденски деятели(Георги Раковски, Любен Каравелов, Иван Касабов, Христо Ботев, Ангел Кънчев, Захари Стоянов,Иван Ведър,Симеон Радев и пр.) или не, или само му е било интересно. На скоро излезе една книжка по въпроса, която отхвърли това съмнение (все пак един масонски принцип е “нищо на хартия”), но не и потвърдената истина, че легията в Белград е финансирана от граф Мацини, велик майстор на “Източна звезда”, мисля беше ,който на времето СЪЩО е бил наричан “Апостол на свободата”, по друг повод, разбира се.
    Аз както винаги се мъча да бъда обективен и мисля, че на Левски ,а и на нас не е необходимо да е канонизиран за светец. Неговото дело е свято и пример за нас и бъдещите поколения.
    А що се касае до масонството, което което от Френската революция до първата световна война не е мирясало, докато не съсипе империите и монархиите и акушира създаването на не до там “чисти и святи” републики(без Британската – там цената е създаването на САЩ – Лион Фойхтвагнер -“Лисици в лозето”) ние в този исторически момент сме имали само полза 🙂
    А лично твоята позиция по въпроса ми се струва като на Сократ, мисля беше : “Няма по-голяма обида от похвалата на глупака” 🙂

    Reply
  50. Господин Гюров

    @ Кръстю

    Това не ми прилича на архивен документ, най-малкото езикът изобщо не съответства на ония времена. Началната страница всъщност е тази:
    http://www.svetogled7.hit.bg/7.htm

    За богомилството аз бих препоръчал апокрифната книга на Епископ Симеон (това е псевдоним, зад който най-вероятно стои Николай Райнов – голям български езотерик, допуснат до архивите на Малтийския орден; баща е на Богомил Райнов).
    http://bogomili.hit.bg/

    Колкото до “интелигентния дизайн”, това е официализирано название на определени разбирания, не твърдя че е логично.

    Reply
  51. Жилов

    @Господин Гюров
    Религиозната вяра в Костов на ярко сините (напр. Ангел Грънчаров) ми е правила впечатление. Не бих искал да влизам в това число. Ще ви бъда благодарен, ако наминете към личния ми блог и оставите коментар там.

    Reply
  52. Кръстю

    @ Господин Гюров — Така е. А за Николай Райнов- ….за мен той е един голям ерудит, който кой знае защо е като че ли недооценен и пренебрегван у нас.
    А синът му покрай криминалетата бе написал и “Масовата култура”, нещо според мен много ценно и ОСОБЕННО актуално сега, но също като че ли изчезна , може би защото бе писано по време на соца…Ние от край време имаме навик да изхвърляме с мръсната вода и бебето 🙂

    Reply
  53. Господин Гюров

    @ Жилов

    Далеч съм от мисълта да ви сравнявам с Ангел Грънчаров, все пак не говорим за клинични случаи 🙂
    Не виждам възможност да оставя коментар под публикацията ви “За кого ще гласувам”, а в блога ви за компютърни игри не ми се струва подходящо.

    Reply
  54. Жилов

    @Господин Гюров
    Имам бъг в Estranged’s Privacy и не знам как да го отстраня. Можете да коментирате само ако щракнете на “Коментари” долу, но не и ако отидете в страницата с коментари през заглавието.

    Reply
  55. Господин Гюров

    Ето как поменувал благочестивият ни “дядо” Николай:

    “В Светото писание се казва, вика Светиня му, че за чистия човек всичко е чисто, а за нечистия всичко е нечисто. Затова гледната точка на тези душици, които забелязват само автомобила и часовника в служенето на един митрополит, не ме учудва.” Това е коментарът на високопоставения духовник … Каквото и да прави и говори дядо Николай, очевидно то носи доста добри земни дивиденти. За небесните още не е ясно. Поредната му лукс опаковка – “Ролекс” идва след други два скъпи часовника – “Вашерон Константен” и “Фредерик Констант”, и двата със цени от хилядарки в евро. В автопарка му пък има Ауди, и Мерцедес, и БМВ. На церемонията вчера той се появи със свръхскоростното БМВ М5 и всъдехода Шевролет, за първи път показа и Мерцедес G класа.”

    http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=1&id=20604

    Reply
  56. Some_one

    Вижте,изобщо не става дума за Мадона.Проблемът е много по-обширен.Концертът на Мадона е само извинение за мизантропщината на някои хора като въпросния духовен лидер.Защото,честно казано,не мога да намеря друго обяснение за неговото изявление.Ако той действително следваше учението на Иисус Христос,нямаше да се изказва така негативно.Ето затова не уважавам Църквата.Защото пак си кара с остарели прийоми,един от които е плашенето с Божие наказание.Такава Църква не уважавам.И наистина проблемът с Мадона е най-малкият.И не само митрополит Николай се държи така,за жалост.Несъмнено много са като него по света,а най-много ми се струва,че са във Ватикана.Но съм тотално възмутена от “обяснението”за трагедията с кораба “Илинден”.Това си е чиста гавра с паметта на жертвите.Е,какво тогава,всеки път,щом у нас има концерт на чуждестранен изпълнител,Бог ще ни наказва?И бъдете сигурни,че някои изпълнители на сцената се държат далеч по-непристойно от Мадона.Какво,кажете ми?Всеки път ще се приготвяме Божият гняв да ни изсипва?О,такива като онзи са само за разстрел!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *