Родословие

Наскоро помагах да се подготви за печат книга, писана от четирима ентусиасти, издирвали родовите си корени.

Бяха успели да стигнат шест поколения по-назад от най-възрастните живи. Възхитиха ме и ме смаяха с количеството труд, положен, за да издирят рода си. Бяха описали роднинските връзки на сигурно над 200 живи днес хора (и към толкова починали вече). Свалих им шапка.

След това се замислих.

Едно уики би било идеален начин голяма група от хора да съставят удобно родословните си дървета. Не само че интерфейсът е удобен (особено ако се използват семантични разширения), но и така хората ще могат да откриват роднинските си връзки (за гордост или срам), и да си помагат в проследяването на родовите корени и роднинствата.

Виждал съм сайтове, посветени на това (напр. www.myheritage.com). Според мен обаче им липсва удобството на уикито, а и не на последно място неговата свобода. Мисля си, че при това положение би било престъпление да не взема да направя едно такова уики. Пък който иска да го използва, да го използва. Който не иска, не е длъжен.

Има обаче един проблем. Фирмата ми лесно ще спонсорира сайта. Нямам обаче силите и времето да администрирам това уики. А без поне един мераклия администратор, по възможност и повече, не виждам смисъл да го пускам в действие.

Затова и официално обявявам – търсят се администратори за уики, посветено на съставяне на родословните вериги на хора. Под кодовото име “Родословие”. Ако се намерят, ще направя уикито и ще го пусна в действие. Дано от него излезе нещо добро.

17 Responses to 'Родословие'

 1. Кирил Владимиров Says:

  Интересна идея. Готов съм да бъда администратор на подобен проект. За контакти: About страницата в блога ми(посочения урл) или направо на мейла.

 2. singu Says:

  Честно казано от доста време и на мен ми се върти нещо подобно в главата, дори и си играх с няколко плъг-ини за MediaWiki за чертане на родословни дървета, за импорт и експорт на данни и т.н.
  Това с Wiki-то има няколко проблеми – най-големият е, че има информация, която е лична и макар е необходима ( напр. ЕГН ) достъпът до нея трябва да бъде ограничен.

 3. Петър Петров Says:

  Наистина, това е лична информация. Защо хората биха си я публикували?

  Имаше една книга, в която хората се прераждаха запазвайки спомените от предишните си животи. Всички бързаха да си отмъстят за нещо старо и се стигна до една безкрайна вендета.

 4. singu Says:

  Най-малкото това е универсален идентификатор на всеки. Чрез него много лесно могат да бъдат избегнати дублирания и да бъдат намирани далечни роднини.
  Поне така си мисля, може да има и по-добър начин.
  Друго за което се сещам са болести – най-малкото ако знаеш от какво са боледували дядовците и бабите, ще имаш една чудна фамилна анамнеза ( нали така се казваше ? ), която ще ти казва за какво да внимаваш

 5. Григор Says:

  @singu: Не само анамнеза, но и родови връзки – родовата памет е ценно нещо.

  А за ЕГН-то – да, много удобен идентификатор е, но ще се наложи да се мине без него. Представлява лични данни, които са защитени от закона. Фирмата ми, на чиито сървъри ще се намира уикито, има регистрация като администратор на лични данни, но не мисля, че поставянето им в уики е правилно администриране.

 6. Ghibli Says:

  А този сайт виждали ли сте го? http://www.geni.com/

 7. Григор Says:

  @Ghibli: Има много като него, но всичките предлагат горе-долу едно и също – фамилно дърво, до което имат достъп само тесен кръг лица. Уикито, което предложих, си го представям като напълно отворено за всички: това е начинът хората да цъкат с език пред чуждите фамилни описания, да правят свои, и да свързват фамилиите чрез откриване на общи роднини.

  За да проследят родословието си толкова назад, авторите на книгата, за която споменах, са се ровили в направо умонепобираеми места – архиви на смъртни актове, военни повинности, имотни регистри, не знам дали не и архиви от времето на Османската империя. Доста малко хора имат ресурсите да направят такова изследване. И тези малко могат да са полезни с описанията си на много – всичките потомци на толкова древни прародители.

  Поне засега и поне в България аз не съм успял да открия подобен проект. А мисля, че българите имаме нужда от подобно нещо. “Знай своя род и язик” не е само Паисиево завещание, то е и рецепта за малко повече самочувствие и достойнство, за малко повече осъзнаване с колко много и какви хора сме сродници. Имаме нужда от тези неща.

 8. Григор Says:

  @Кирил Владимиров: А готов ли си да си му администратор в течение на години? Имаш ли принципно опит с администриране на уикита? Защото администраторството не е царски жезъл, то е метлата на чистачката. Представлява много, черна и неблагодарна работа. Дали няма бързо-бързо да ти омръзне?

  (Не че дори само желанието не е похвално. Убедил съм се, че най-сигурният начин да изгониш всички наоколо е да им предложиш да свършат нещо.)

 9. wakeop Says:

  Идеята е добра… честно казано, мислех си за нещо подобно с идеята да улесня баща ми – опитва се да проследи малко по-назад родословното ни дърво и се чудехме кой ще е най-удобния софтуер. Проблемът е точно с огромното количество данни, които имат по няколко варианта, но биха могли да носят полезна информация (фамилни легенди, версиите за дадени случки на различните клонове на фамилията…). Повечето сайтове за тази цел наистина работят с много опростен модел фамилно дърво.

  ЕГН-то е идентификатор за децата ни, нас, родителите ни и техните родители, но по-назад вече не върши работа… на половината ни пра-родственици преди 1900 година дори и рожденните дати се разминават в различните документи.

 10. az Says:

  да бе да- да се окаже че бат’Бойко ми е трети/пети браТ’чед – не мерси!!!

 11. Спас Колев Says:

  Има и някакъв проект в Уикия (http://genealogy.wikia.com) – би спестил чисто техническата поддръжка. Гледам, че има няколко езикови варианта, така че вероятно може да се добави и български.

  geni.com може да се използва и за публични дървета, но въпросът с авторските права не е много ясен.

 12. Григор Says:

  @Спас Колев: Наистина – беше ми убягнал. И е доста добре развит технически (ако и да има купчинка бъгове). Единственото ми колебание е, че е NIH :-). Сериозно, един изцяло български проект може би ще добави мъничко повече национална гордост, и има мъничко повече шансове да стане популярен. Така че, едно на друго, нещата са на кантар.

  Най-вероятно ми се струва обаче уикито изобщо да не бъде създадено. Като гледам наплива от желаещи за администратори…

 13. Григор Says:

  Забелязвам и още няколко недостатъка на genealogy.wikia.com:

  – domain nesting: българският би бил bg.genealogy.wikia.com – дребно, но досадно вадене от четвърто ниво.
  – лицензи: под CC-BY-SA е, а за пълна двупосочна съвместимост с Уикипедия е добре да е и под GFDL.
  – възможност за сваляне на базата – не открих: един бот би решил проблема, но не всеки има уменията да оперира бот.

  Сума сумарум, вариантът със собствен хостинг ми се струва по-добър. Лошото е, че и в двата случая не виждам надежден администратор с достатъчен опит, а аз нямам времето и силите.

 14. Ангел Ангелов Says:

  Здравейте, идеята е много добра.
  И аз съм мислил в тази посока но нямам достатъчно умения със софтуера.
  За администриране ако помагате може и да се справя.
  То май е важно да се започне.
  Ако не сте се отказали просто да го направим.
  А мисля че има достатъчно предложения за хостинг на приемливи цени за да не товарим фирмата ти.

 15. Кирил Владимиров Says:

  Честно казано – нямам идея дали ще ми омръзне или не – но…надявам се не.

  Относно администрирането на уики:
  Занимавах се около месец-два със стартиране на един проект с mediawiki, който за жалост пропадна, но поне през това време се запознах в основни линии с уики, начинът на писане на уики статии и прочее.

 16. Григор Says:

  ОК. Щом има дори двама желаещи за администратори, стартирам проекта. 🙂

 17. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Родословие - 2 Says:

  […] няколко дни писах за идеята да се направи уики за родословни цели. И предложих, ако се намерят кандидати за […]

Leave a Reply