Родословие – 2

Преди няколко дни писах за идеята да се направи уики за родословни цели. И предложих, ако се намерят кандидати за администратори (аз нямам достатъчно време и сили, за да поема и това), да го направя и хоствам.

Спас Колев ми посочи нещо, което бях прозяпал – че Wikia има такъв проект, и е достатъчно да бъде разкрит български клон. Обмислях няколко дни идеята. Имаше предимства и недостатъци в сравнение с тази да направя същото на собствен хостинг. Двете дълго бяха на кантар; накрая реших, че идеята за собствен хостинг печели, макар и на косъм.

Направих уикито на rodoslovie.zavinagi.org. С MediaWiki версия 1.15.1 е. Сложих няколко популярни и полезни разширения – ParserFunctions, SemanticMediaWiki, SemanticForms, и разбира се, SpamBlacklist. Направих минималистична начална страница, написах като за старт някакви правила за работа и за именоване на страници, начален списък често задавани въпроси, и сложих няколко полезни шаблона. Направих и своя генеалогична страница, като най-примитивен пример как се прави такава.

Юридически уикито е под същите лицензи, както и Уикипедия – GFDL и CC-BY-SA. Засега аз ще съм “върховното величие”; от сърце се надявам да се завъди общност, на която да връча тази власт. По възможност по-скоро… Към момента ще е на мой хостинг. Реклами в обозримото бъдеще не предвиждам.

Накратко, трапезата е сложена. Заповядайте, яжте – тоест, правете си родословията. Разпитайте възрастните хора в родовете ви за произходи, прародители и генеалогично полезни истории, преди да са си ги отнесли в гроба. Разпитайте старци, които помнят рода ви добре, за неща, които хората в него са забравили. Ако имате възможност, огледайте общински актове за раждане и смъртни актове, нотариални книги и каквото още се сетите… Описвайте роднини и родства, без да се колебаете – кой знае, може един ден това уики да е паметта за родствата и произходите ни. Или да е нещо друго, но с тръгнала оттук информация – в известен смисъл, потомък на Родословие.

Не вписвайте лични данни. (И не правете страниците си в него лични уебстраници – това не е безплатен хостинг, ще бъдат изтривани безмилостно.) Не вписвайте ЕГН-та, имуществени състояния, дребни постижения и други неща, които нямат отношение към генеалогията ви. Не вписвайте компрометиращи и излагащи информации, особено за други хора – ще бъдат вземани мерки… Но извън това, не се колебайте да похабите някой и друг час, за да опишете родословието си. Тъжна гледка е човек, който знае какво сервират във всеки нощен бар в София, но не знае името на прадядо си.

И, най-сетне, ако смятате идеята за полезна – разпространявайте я. Пишете за нея в блогове, уебсайтове и където още сметнете за добре. Разказвайте за нея на хора, които се интересуват от подобни неща. Споменавайте я на приятели, роднини, познати, които може би биха се запалили. Уикитата успяват, когато привлекат хора.

Под първоначалния запис коментираха двама желаещи да станат администратори. Какво пък, ще започнем с тях. Каня ги да се регистрират в уикито (и да впишат в на личните си страници е-майл адресите си, в поразместен вид, да не ги намерят спамботовете – по тях ще позная, че това са те), за да им дам администраторски права. И им изказвам съболезнованието си – администраторството е по-монотонна, скучна и заробваща работа и от това да си хигиенист. Но пък удовлетворението от доброволния труд, за да съществува нещо полезно, за мен е едно от най-големите в живота – ако и за тях е такова, няма да съжаляват.

Аз също няма да изоставя уикито. Като ми остане време, ще юрна един бот да понаправи малко полезни категории. А като ми остане малко повече време, ще направя възможност цялото съдържание на уикито да може удобно да се свали, за който би искал да си го има. И междувременно също ще му мятам едно око, когато смогна.

Ако ми остане достатъчно време, може би дори ще опиша своето родословие. 🙂

6 thoughts on “Родословие – 2

  1. singu

    И аз искам да се включа към проекта ( поредния без много опит в администрацията на викита 🙂 ) И имам едно предложение – ако може, дайте да се съберем на организационна бира – според мен ще е много полезно за първоначалното изчистване на нещата.

    Reply
  2. Григор Post author

    @singu: За включването – добре си дошъл! 🙂 Събирането обаче може да е по-трудно: може не всички да са от София, а и поне аз съм ужасно зле с времето. Ей сега ще направя страница за разговори, и да обсъждаме нещата там, става?

    Reply
  3. Любо Николов

    Браво, Григоре!
    Една великолепна инициатива след безумните опустошения, извършени над родовата памет през 50-те години. Аз самият съм тяхна жертва – не знам почти нищо за рода си по бащина линия, да не говорим, че истинската ми фамилия би трябвало да е Железаров (премахната по онова време), а малко остана братята ми да са Николови, а аз да съм Славов.
    Шапо! – както казват французите.

    Reply
  4. Лора Бранева

    Браво и от мен, Гриша!

    Надявам се скоро да се включа възможно най-пълноценно.

    Reply
  5. mname.org

    “Спас Колев ми посочи нещо, което бях прозяпал – че Wikia има такъв проект, и е достатъчно да бъде разкрит български клон. Обмислях няколко дни идеята. Имаше предимства и недостатъци в сравнение с тази да направя същото на собствен хостинг. Двете дълго бяха на кантар; накрая реших, че идеята за собствен хостинг печели, макар и на косъм.”

    Дали ще е възможно да ни опишеш по-подробничко тези предимства и недостатъци, че ми стана любопитно.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Любо Николов: А освен “браво”-то смяташ ли да се възползваш от идеята? 🙂

    @Лора Бранева: Чакам го с нетърпение!

    @mname.org: Доста е дълго. Ето каквото си спомням към момента:

    Предимства на genealogy.wikia.com:

    – Стабилен хостинг, който вероятно ще е по-надежден от моя.
    – Много обмислени положения, и великолепно развита семантична система (и двете обаче са много лесно приложими и в Родословие)
    – Междуезикови препратки, които позволяват проследяването на родства през различни езици. (Което обаче не е ясно дали е нужно.)
    – Често ъпгрейдване на МедияУики, без да се изисква допълнителен труд от нас.

    Недостатъци на genealogy.wikia.com:

    – По-трудно преносим хостинг: аз може да фалирам, но други ентусиасти ще поемат щафетата от мен – така може и да надживеем genealogy.wikia.com. Особено ако Фондация Уикимедия внезапно проима тежки неприятности.
    – Не позволява лесно редактиране на ключови файлове (напр. LocalSettings.php), и добавяне или махане на разширения по желание, или поне прави тези неща доста по-трудни. А гъвкавостта и експедитивността в тези отношения често може да е много полезна.
    – Не забелязах да има възможност за сваляне на цялото уики, освен чрез бот. (Родословие също засега няма, но ще я направя при първа възможност. Вероятно ще предложа като алтернатива и готов бот за сваляне на цялото уики.)
    – Ефектът “направено в България” може да привлече хора, които не биха се потрудили за нещо, направено някъде в Щатите (не че на практика има разлика, но вдъхновението е силен двигател, а то често идва от теорията).
    – Не е лицензно съвместимо с Уикипедия: не поддържа GFDL. А тази съвместимост би била много полезна.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *