Империя на злото

Днес ми пратиха ето този линк:

http://c0x2.de/lol/lol.html

Седя като плеснат с мокър парцал, и мисля.

Това може и да е шега. До няколко дни със сигурност ще се знае истина ли е.

Само че Гуантанамо, DMCA, The Patriot Act, Department of Homeland Security, Абу Граиб и още стотици като тях са проверена и доказана истина.

На техния фон някакъв хардуерен keylogger e дреболия. Една от стотиците мазки в голяма картина. С нея, без нея, картината си е същата…

На времето Роналд Рейгън обяви СССР за “империя на злото”. Тогава твърде малко хора се усъмниха, поне вътре в себе си. А в “соц-лагера” такива на практика нямаше – всички ние, които сърбахме попарата на съветската власт, виждахме нещата с очите си. Свивахме се под погледа на Големия Брат, марширувахме под командата му, и правехме каквото той каже – как няма да усещаме какво е.

И се надявахме един ден империята да рухне. Защото имахме примера на свободата на Запада – и просперитетът, произлязъл от тази свобода. А пък Западът имаше за пример САЩ – тяхната свобода, и техният просперитет.

Нека си го кажем откровено. САЩ са създадени не като демократична държава, а като свободна държава – разликата е огромна. Както казва Франклин, “демокрация е когато двама вълци и агне гласуват какво ще се вечеря – а свобода е, когато агнето може да се въоръжи и да откаже да изпълни решението”. И резултатът е налице – САЩ се превърнаха в световният еталон за просперитет, и щастлив живот, пред дори демокрациите. Завиждаха им дори западноевропейците, и с пълно основание.

Мина обаче време. СССР вече го няма. А в САЩ свободите една след друга изчезват в небитието. Дали вината е в марсианците, световната еврейска конспирация или каквото ви харесва, е без голямо значение за този текст тук. Важното е, че изчезват.

Някога САЩ провъзгласиха за нечовешко и недопустимо някой да бъде държан в беззаконие. Сега те вършат точно това в съвременния си ГУЛАГ – Гуантанамо. Някога те декларираха, че човек не може да бъде обявен за престъпник, без съд да го е доказал. Сега лидерите им описват като престъпници затворените и държани там без съд, присъда и право на защита хора… Може всичките до един да са масови убийци – толкова ли е трудно за държава с ресурсите на САЩ да го докаже, и да ги осъди? След като вече три години не го прави, какво да си мисли всеки по света?

Ама нямало с кого да подпишат договор за капитулация. Демек, ако унищожиш някого до степен да няма повече централна власт, можеш да правиш с хората му каквото искаш, те престават да са хора? Браво. Истинска ода на свободата.

За Абу Граиб не ми се говори, медиите изписаха достатъчно. За DMCA, Patriot Act, Department of Homeland Security… да продължавам ли?

Не споря – САЩ още са много, много далече от това да се превърнат в нов сталински СССР. Но вървят натам – а те са, които са примерът на света за свобода и демокрация. Доколко те са наистина свободни и демократични, е друг въпрос. Важното е, че когато свободата губи позиции в САЩ, ги губи и по целия свят. Привържениците й се стъписват, а противниците й надигат глава.

За добро или зло, светът е взаимосвързан. Жельо Желев още отдавна беше озаглавил цяла глава в книгата си: “Тоталитарната държава тласка света към тоталитаризъм”. Накъдето тръгне всяка по-влиятелна държава, тя накланя натам целия свят. Танцува ли мечката в двора на съседите, няма да закъснее много, преди да стигне и у нас.

А има и друга българска пословица, и тя отразява последната част от този витраж. Че от прокиснал боб яките кореми само пърдят, но слабите се посират. Да разтълкувам ли изрично ние към коя категория спадаме, и ако САЩ стигнат до там свободата им сериозно да пострада, какво ще стане пък тук?…

Такива неща мисля… Само че нищо не правя. В стил вица “седим и мислим…”

Да, ама не. Не е нищо. Всеки, прочел този запис, ще следи нишката. И окаже ли се случайно, че това е истина, познайте кой вече ще си купи от Dell дори тоалетна хартия. И за какво ще стават вече акциите им.

Да, US Department of Homeland Security не мога да ги докопам. Още по-малко пък тези, които стоят зад тях. Само че мога да помогна всеки, който реши да им бъде маша, да бъде удрян безмилостно по джоба.

Докато дори идиотите и американците не разберат, че да се съюзяваш с DHS е път към канавката. Това, че DHS е вреден не само за целия свят, но и за САЩ, надали ще го уврат някога. Но другото, че от това се фалира лошо, ще разберат. Те от това разбират. И ще почнат да се чудят как да бягат по-надалече от него.

А ако разбирам поне малко от DHS, те ще реагират първосигнално – ще се опитат да заставят със сила индустрията да им помага. (Друг начин да въздействат, така или иначе, нямат. А да не въздействат значи да докажат безсмислието си.) Ще има нови изгърмели, бизнесът ще вдигне олелия и ще започне да дърпа връзки… И така, докато не се завъртят достатъчно големи колела, и DHS не престане да съществува, или да бъде това, което е сега.

Ето как аз лично и конкретно мога да помогна светът да бъде променен.

А дали онова е шега, или истина… ще видим. Сигурно скоро.

7 thoughts on “Империя на злото

  1. Григор

    Наистина слава Богу… (Както един мой приятел посочи, няма защо това да се прави толкова дървено, когато може да се интегрира елегантно на дъното.) За щастие, шега е…

    Уви, не е толкова грозна, колкото куп други неща, които доказано не са шеги… 🙁

    Reply
  2. Rummy

    Шега?

    Друга дума има за това, Григоре, но понеже твоите го фабрикуват, не се сещаш за нея.

    Лъжа.
    Пропаганда.
    Манипулация.

    На левичарите не е присъщо да мислят. Готови са щом чуят DHS, да повярват всичко, и моментално да скочат да пишат умозрителни есенца за тежката съдба на онеправданите убийци в Гуантанамо.

    И после да заровят опровержението нейде из пълната страница, а на фронтпейджа да оставят само линка.

    На колко души го прати тоя линк?
    И на колко души прати опровержението?

    Трябва да помагаме на другарите в информационната война срещу империята, а?

    Reply
  3. Григор

    Опровержението съм изпратил на всички, на които съм изпратил линка, и не са намерили опровержения сами, още преди мен. Проверил съм го – най-малкото за да не треперят хората.

    Също така, не деля хората на левичари и десничари. Деля ги обаче на либертарно и авторитарно настроени. И причислявам себе си към първите.

    Виждал съм хора, които в името на “ляво” или “дясно” са готови да оправдаят всякакъв авторитаризъм, или тоталитаризъм. Мога единствено да ги съжалявам. Не е присъщо да мислят нито на “левите” между тях, нито на “десните”. По това и се познават мигновено – тези, които смятат себе си за “десни”, автоматично ме обявяват за “левичар”, а тези, които се смятат за “леви”, ме провъзгласяват за “ултрадесен”. Всяка дума, която те решат, че е срещу тях, задължително е “организирана лъжа, пропаганда и манипулация”.

    Проблемът е с тези, на които е присъщо да четат селективно, Руми. В записа ми си пише черно на бяло, че дали това е шега или не, няма особено значение, на фона на всичко останало. И че тези в Гуантанамо може да са всякакви, но имат право на независимо разследване и съд – а те са им отказани.

    Именно независимото разследване и съдът са, които определят някого като убиец, или не. И тяхното определение е, което дава право те да бъдат наречени убийци. Ако аз те пъхна в затвор, далеч от всякакъв съд или комуникация, и след това обясня, че ти си лош човек и убиец, и затова съд и комуникация не ти се полагат…? (След като Чейни може да направи всичко това, защо да не мога аз? Законът е закон с това, че е един за всички. Не с това, че го налага по-силният. Поне в общество на закона, а не на силата.)

    Да, това не е гаранция, че онези в Гуантанамо са свестни! И аз мисля, че вероятно всички или почти всички са воювали за талибаните. Но и ГУЛАГ отначало е бил създаден за криминални престъпници, Светата инквизиция – за войнстващи еретици, СС – за поддържане на реда, и т.н. А в Гуантанамо какви са хората вътре е проверимо колкото в ГУЛАГ, и значително по-малко, отколкото в Светата инквизиция или в арестите на СС. Когато някъде има “черна дупка”, укрита от закон и публичност, изкушението и на най-демократичната власт да я използва за авторитарни цели е твърде голямо. И така тя се превръща в стимул за смазване на свободите.

    Забелязал съм, че “левичари” и “десничари”, които горещо одобряват тормоза, докато други са в кауша, ако усетят нещо подобно на собствения си гръб, изведнъж проглеждат и почват да разбират за какво става дума. Но рядко преди това. И към “прогледналите впоследствие” имам някакво разбиране, но ми е по-трудно да запазя уважението си. Ако ти провисиш няколко години на такова място, без реална защита и комуникация, те уверявам, че ще си промениш мнението!

    Иначе, тези доводи съм ги чувал и преди. Чувал съм ги покрай “клеветите” за Абу Граиб, които после излязоха верни. Чувал съм ги покрай “клеветите” за Корана, които също излязоха верни. Мои по-възрастни познати от САЩ твърдят, че ушите им са посинели от подобни доводи покрай Уотъргейт – как някои левичари били скачали само като чуели ФБР, и били клеветели за това, че то подслушва политически опоненти… Какво излезе после, сигурно дори ти знаеш.

    И, най-сетне нещо, което се учудвам, че не си разбрала от блога ми досега. В него няма “моите” – има “мен”. Всичко, написано тук, е мое ЛИЧНО мнение, освен където изрично е посочено друго. А аз смятам себе си за “автокефален”, да употребя израза на Иван Попов – тоест, човек, който мисли със собствената си глава, и сам преценява нещата. Преди не съм бил такъв, научил съм се трудно, и затова си го ценя много.

    И когато някой ми го отрече, не издържам и го моля да премисли това си мнение. Не да се отрича от него или да се извинява – просто да погледне още веднъж прав ли е… Обикновено се оказва, че греши.

    Останалото ще го напиша в някой друг запис.

    Reply
  4. Nick Angelow

    леле, какво е ставало тук, а мен да ме няма :о)

    @ rummy
    за ваша информация -> http://www.google.com/search?q=%22clipper+chip%22&sourceid=opera&num=100&ie=utf-8&oe=utf-8
    и още една връзка -> http://free.data.bg/ddangtwyn/books/netspies.a5.hyph.pdf
    приятно четене и извиненията ги запазете за григор, ако въобще знаете какво е това, защото нещата от тези връзки не са измислица на левичари.

    Reply
  5. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Keylogger-ите, шегите… и още нещо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *