451 по Фаренхайт

Днес МВР съобщи за последния си успех. Затварянето на сайта chitanka.info.

Цитирам съобщението от пресцентъра на МВР (съгласно закона, то не подлежи на авторски права):

Успешната операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството, посредством сайта “chitanka.info”, е проведена от спецполицаите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП, под прякото наблюдение на СРП.
Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.
Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Хем смешно, хем тъжно.

Смешно, защото такива сървъри се инсталират от сам човек в свободното му време за два часа, и се наглеждат (ако си съвестен) за 15 минути на ден. Не съм се интересувал кой точно поддържа chitanka.info, но ако са били шестчленна престъпна група, ми е чудно какво са правили петимата от нея по 24 часа на ден, а шестият по 23 часа и 45 минути.

Едно е сигурно – надали са сканирали и качвали книги. Първо, 600 книги на месец от 6 души значат по 100 книги на месец, или 4 книги на работен ден. Почва да става ясно какво са правели шестимата, но не по 24, а поне по 100-150 часа на ден… Естествено, че се подигравам. Тези, които качват книги в Читанката, са много повече. Аз съм един от тях – качил съм в нея всичките си разкази и преводи. Много мои познати писатели и преводачи също са качили своите творби. Така че чакаме ГДБОП да дойде да ни арестува. Няма да е по закона, но какво ли от това, което те вършат, е? Да сте ги видели да арестуват примерно наркодилъра на училището, в което ходи детето ви? Не, естествено. Никой лобист не плаща за това.

(Още не съм забравил как затвориха сайта за книги на слепите. С аргумента, че ако администраторът му (също сляп) толкова добре знае какво пише в закона, те ще го арестуват, пък той нека си търси правата в съда…)

Че били открили сървъра на покрив на обществена сграда, и че той бил поставен в специална кутия, също не ми се вярва, на фона на останалите лъжи. Всеки, който различава компютър от компот, знае какво ще се случи на сървър, който е на покрив, при първата буря или дори дъжд. (Всъщност, не съм сигурен дори дали са открили сървъра – преди месец качвах на него едно мое разказче, и ако съдя по IP адреса, не беше в България. Чудя се дали всъщност изобщо са конфискували нещо, което да има нещо общо с Читанката – и ако не, кой ли е пострадалият. И кои са организираната шестчленна престъпна група със строгата йерархия. Горките хора. Има да доказват, че не са камили… И най-вече има да обясняват откъде са се издържали. Защото, доколкото си спомням, Читанката беше безплатна, не показваше реклами, и т.н. Това се казва престъпник – да прави пари даже от такова нещо.)

Впечатли ме и идеята за нанесените на българската книгоиздателска дейност щети за милиони левове. Като се има предвид, че средната цена на една книга е петнайсетина лева, и от тях печалбата е три-четири лева, загуби от два милиона (минимумът за “милионИ”) означават продадени петстотин до седемстотин хиляди книги по-малко за тези две години. Доколкото ми е известно, това е далеч над общия брой на всички продадени книги в България за периода, от всички издателства общо. Това означава, че оборотът на книгоиздателствата след затварянето на сайта ще се утрои, печалбата им също, и т.н. Да си призная, не го вярвам.

А за нанесените щети на българската култура дори не ми се говори. Ако твърденията са верни, то чрез Читанката българите са прочитали годишно по няколкостотин хиляди книги повече. Старателно се опитвам да си представя как това ощетява българската култура, но не успявам. Особено пък в днешните времена, когато да си купиш книга е едва ли не капитална инвестиция, а да накараш някой, особено Интернет поколението, да чете книги е олимпийско постижение. Да унищожиш това, което го е постигнало, означава да реализираш “451 по Фаренхайт” на Рей Бредбъри на живо. Тук, в България.

Дотук смешното. Оттук нататък обаче е тъжното.

Тъжното е, че си имаме служба на МВР, която се занимава на практика единствено с обслужване на лобистки интереси. И че за обслужването им е готова да прекрачи закона. Защото Законът за авторските права гласи:

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Тъжното е, че си имаме “праводържатели”, които не се свенят да премахват каквото сметнат за конкуренция чрез купуване на служби в МВР, които да нарушат закона от тяхно име. (Категорично твърдя, че става дума не за защита на нечии права, а за мачкане на “конкуренция”. Неведнъж съм виждал по форумите на Читанката горчиви изказвания как някой праводържател е поискал нещо под негови права да бъде свалено, и колко гадно е, че се налага да го свалят. Тоест, в Читанката се спазва принципът при поискване защитените от авторски права произведения да се свалят, и праводържателите са можели просто да поискат нещата им да бъдат свалени. Просто някой “мениджър” е решил, че след като той е измекяр, готов на всичко за пари, значи всички останали са такива, и му конкурират работата. Или се е досетил, че неговата съществуваща или подготвяна “Интернет услуга” по продажба на книги ще е смешна на фона на удобството и свободата на Читанката, и е бутнал една пачка “неудобният пример” да бъде измилиционерстван от Нета.)

А най-тъжното е, че ние изказваме възмущение по форуми, след което млъкваме и забравяме. Номерът минава. Съюзът на безскрупулната алчност и на платената милиционерщина вписва поредната победа. И правим поредната крачка към 2018.

Аз обаче нямам намерение да млъкна. Още по-малко пък да забравя. Днешната акция на ГДБОП е посегателство не срещу Интернет пиратството, или нарушаването на права. Тя е посегателство срещу грамотността и културата на българите, и срещу правата ни на хора в държава със закони. (Погледнете пак цитата от закона по-горе.) Ако това положение продължава, това да остана в България ще е висша степен на безотговорност пред децата ми, родителите ми и приятелите ми. Защото какво бъдеще очаква страна, в която подобни посегателства биват търпяни и толерирани?

И тъй като все пак не искам да емигрирам толкова лесно, смятам да се преборя тези посегателства да получат това, което заслужават. Към момента положението е просто и ясно до трудна за вярване степен. А именно: ГДБОП или бъдеще за България – изберете сами. Моят избор е бъдеще за България.

Смятам да поставя към всички български политици и управници избирателски ултиматум: да изберат и те бъдещето за България, и да вземат мерки ГДБОП най-сетне да започне да се занимава с организираната престъпност, а не да й изпълнява поръчките. (Защото който се бори срещу културата на българите може да се нарече издателска къща, асоциация “Българска книга”, Съюз на преводачите в България или както иска още, но за мен той е просто организирана престъпна група.)

(И още нещо. Когато затваряха сайта на слепите, се видя ясно – противопоставянето е не между писатели и преводачи от едната страна, и читатели от другата, а между писатели, преводачи и читатели от едната страна, и търговци на авторски права от другата. Повече от половината добри български писатели-фантасти, и доста преводачи са ми лични приятели, и днес чух почти всички – нямаше нито един, който да не е възмутен от затварянето на сайта, дори ако току-що беше научил от мен, че съществува, и какво представлява. Много от доводите против, които цитирам тук, чух от тях. Това, че се защитават правата на творците, е мръсна и нагла лъжа. Не й вярвайте, и винаги, когато чуете някой да я казва, го прекъсвайте и я опровергавайте категорично. Защитава се единствено лакомията на прекупвачите на права. Читатели, не се хващайте на тази въдица – огромното мнозинство от писателите и преводачите сме с вас. Най-малкото защото и ние сме читатели.)

Ако ли пък отрекат бъдещето на България в името на интересите на борците срещу културата, то аз ще им го напомня предизборно. Много пъти. С всичката сила на словото си. Редно е да получат на изборите резултата, който заслужават.

Ако заедно надигнем глас, ако успеем да бъдем чути по медиите, и ако сме готови да не забравим и да не простим това предателство, имаме шансове. Ако не – един ден децата ни ще ни благославят, ако сме емигрирали навреме, или ще ни кълнат, ако не сме успели. А думата “България” ще е известна и пословична в другите държави. Познайте с какво.

Дали ще дойде подобна “2018” решаваме ние. Днес. С действията си.

124 thoughts on “451 по Фаренхайт

 1. Anonymous

  Само един истински писател може да се изрази толкова добре! Не мисля, че може по-добре да се опише цялата ситуация с Читанка. Дано гласът народен стане и глас божи… пардон, Борисов.

  Reply
 2. Eneya

  Страхотен текст, мерси, че писа и ти.
  Колкото повече шум се вдигне, толкова по-добре.
  Иначе, аз се чудя, дали поддържащите читанка не могат да съдят ГДБОП и сие, защото според българските закони, те не са извършили престъпление, не е имало съдебно дело, в което да се реши спорният казус, (че евентуално някак пречат на печалбите на издателствата), съответно, цялата акция е малко или повече незаконна.
  Надявам се да съдят, оттук до Хага и през ЕС и да вдигнат максимално шум, защото това просто не може да се търпи повече.
  Какво точно са изгубили тези издателства, при положение, че изобщо не предлагат виртуални книги като услуга… как точно са ощетени преводачи, когато хора са споделяли СОБСТВЕНИ книги с некомерсиална цел?

  Искам да знам, наистина.

  Reply
 3. dagoburd

  Информация от човека създал chitanka.info, както се е случило – http://identi.ca/chitanka 🙂

  Иначе на http://chitanka.ebni.me е онлайн версия, актуална към 17 Януари 2010.

  В tpb пък може да е намери по актуална версия – от 24 май ;> http://thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24 (има го и тук http://sites.google.com/site/chitankaarchive/ за който не ще торент)

  Сега видях, че вече някой е пуснал онлайн архива от горния линк: http://chitanka.gdbop.com/ ;>

  На http://press.mvr.bg/News/news100622_01.htm пък, има видео от самата “акция” ;>

  Reply
 4. Senji

  Аз лично спрях да гледам телевизия но има доста хора които все още гледат. Добре ще е някой да се яви в сутришните предавания и да разкаже за тази случка.

  Reply
 5. ~!@#$%^&*()_+

  600 – заглавия, когато има много стихотворения и разкази

  а и за компютъро на покриво не си прав, аз видях как го вадят, значи нема лъжа.
  некакъв много специален сървър беше, немаше нужда от кабели, ни за интернет, ни за захранване

  Reply
 6. Marfa

  ^^Вероятно е бил лаптоп на батерии.

  Не знам за вас, ама на мене циркът ми дойде в повече.

  Reply
 7. Yudji

  Страхотен текст, благодаря на всички които взимат отношение по въпроса със този хубав сайт. Напълно Ви подкрепям, защото този сайт го заслужава.

  Reply
 8. Кирил Кирилов

  Може да видите на видео как лично “рицарят на книгата” сваля сървъра от покрива:

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=548624

  А ако ви липсват книгите може да си свалите целият архив на chitanka.info от тук:

  http://thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24

  Жалко, че в България вече всички стигнахме до тук:

  http://blog.peio.org/?p=5973

  Reply
 9. Спас Колев

  То не е лошо да се повтаря също, че ГДБОП си е Шесто управление на Държавна сигурност (не е закривано, просто е преименувано).

  (Направо е смешно как там текат едни и същи интрижки още от 60-те години. Станишев изтъпанва Второ главно напред и забива Шесто в девета глуха, после Цветанов разгонва ръковоството на Второ главно и Шесто пак е на първа линия. И така до края на света…)

  Reply
 10. Виктор

  Григор го е казал, но да го кажа и аз. Да кажа кое е най-наглото и най-гадното.
  Едно време, когато “Труд” поискаха от мен да сваля от сайта си Елин Пелин и другите 5-6 книги, за които “Труд” твърдяха, че са купили права, аз ги свалих след ден-два,, защото така и бях написал на сайта, така бях обещал, че ще сваля всичко, за което праводържателите ми пишат, че притежават.
  Това обаче не попречи на милицията и Явор Колев две седмици по-късно да ме привикват и да ме тормозят, да ми казват, че съм бил престъпил нещо си, което те смятат за истина.
  Защо след като аз съм свалил книгите милицията на Явор Колев ме привиква? За мен няма друго обяснение, освен това, че искаха да ме сплашат. Е, хубаво, значи си имаме една милиция, която сплашва такива като мене и като Борислав Манолов, но не успява да сплаши престъпници, крадци, наркотрафиканти, убийци и прочее.
  Преди малко чух, че някаква организация на хартиените издатели или нещо от тоя род наградили Явор Колев, нарекли го рицар на книгата, или нещо подобно. Каква обратност, нали?
  Аз обявявам Борислав Манолов за принц на истината, свободата и познанието.
  Към тая награда пари няма, нито статуетка, ни диплом на хартия или каквото там дават другите. Тая награда е истинска, нематериална, морална.

  Reply
 11. Pingback: Четене и други престъпления « Кутията за всичко

 12. bubka

  ~!@#$%^&*()_+ Това с много специалния сървър звучи смешно… 🙂 Тази показност обаче е доста плашеща, по плашещо е, че скоро ще свикнем с полицейщината и ще си траем

  Reply
 13. Itilon

  Прекрасна статия!

  За първи път от много време реакцията на интернет общността (аз прочетох поне 10-ина материала по въпроса досега) ме изненада адски приятно.

  Все пак си мисля, че с такава подкрепа може би може да направим нещо повече, отколкото само да пишем. Петиция? Бойкот? Протест? Не знам точно – нещо веществено.

  Reply
 14. Любител

  http://chitanka.gdbop.com/ – това е сайтът, който след личната намеса на Бойко Борисов и Цветан Цветанов се е превърнал тиха обител на литературните търсения на народонаселението! Моляя посетете го и се радвайте на цялото литературно богатсдтво на човечеството! И с блага дума Бойко и Цецо поменувайте! Нека и г-н Явор Колев да бъде назначен за администратор на този сайт – той заслужава това!

  Reply
 15. Шаркан

  моето мнение:
  http://sharkannht.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
  http://sharkanf.blogspot.com/2010/06/blog-post_22.html
  http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=1&t=26234&rb_v=viewtopic

  http://4.bp.blogspot.com/_OnxhSFCN49Q/TCCjvwdW-SI/AAAAAAAAAO4/TDZ0lfn2bes/s400/no.jpg
  http://2.bp.blogspot.com/_OnxhSFCN49Q/TCG4mIjiwtI/AAAAAAAAAPI/8uvXrReQ2t0/s400/no451.jpg

  бойкотът би било добре да удари известните вече доносници (съюза на преводачите, концерна “Труд”, асоциацията “Българска книга”). За бандата “ГДБОП” да отговарят началниците й, а за тях – дучето Борисов. А да не забравяме и ролята на министъра на “културата” – бившият скулптор Вежди Рашидов, понастоящем – пожарникар от отбора “451”.

  Reply
 16. Кирил Кирилов

  И едно допълнение – Борислав Манолов писа, че всъщност умниците от ГДБОП са иззели помощния сървър, на който е бил “форума, чата и други странични проекти като един речник, който захванах” по думите му “основния сървър е изчезнал заради тежък хардуерен проблем. Няма да може да се възстанови. С една дума, съвпадение”. Толкова и за едногодишното разследване, довело до светкавичен и съкрушителен удар срещу “най-опасните пирати в нета”.

  https://identi.ca/chitanka

  Reply
 17. Шаркан

  с Кирил Кирилов се издублирахме, но няма значение.

  какво може да се направи?
  през интернет:
  – да се разпространява новината за бандитското нападение на държавата срещу Читанка; по възможност – и в чуждоезични сайтове;
  – да се посочват причините за това нападение;
  – който има кураж и достатъчно добра връзка, нека пак качи Елин Пелин и други автори, за които някакви уроди твърдят, че били “праводържатели” на творчеството им;
  – с една дума – на копирайта трябва да се обяви ВОЙНА!

  на живо:
  – бойкот на доносниците; изнамиране на конкретни имена;
  – сигнали до телевизионни и радио предавания (сутрешни блокове, господари на ефира и т.п.)
  – флешмоб (?)

  сещам се за още възможни действия, но да не ви притеснявам…

  Reply
 18. Спас Колев

  @Itilon: Ето ти нещо веществено – http://www.diybookscanner.org/ . Защото единственото практическо последствие от упражнението е да сплашат хората, които сканират и обработват ново съдържание. Старото, гледам, се сийдва от няколкостотин точки в момента.

  Reply
 19. Pingback: Григор Гатчев за Chitanka.Info

 20. shamanism

  Съгласна съм с всичко, написано в поста, до последната точка. От сайта съм прочела само 2-3 книги, но пък направих чудесен подарък – разпечатах книга, която отдавна не се издава в БГ.
  …жалко за всички нас…

  Reply
 21. Pingback: Дайджест на интересни коментари по повод затварянето на chitanka.info « Versus – блог за различно мнение

 22. Pingback: Устройства за четене на електронни книги, електронна хартия. » Blog Archive » “Героичната” акция на ГДБОП срещу chitanka.info

 23. ju

  Аз съм на страната на chitanka.info, но все пак не мога да не спомена някой неща, за които да помислите…

  1) Няма нужда от наказателно дело, за да се стигне до акцията на ГДБОП. По-скоро е обратното, наказателно дело може би ще предстои (да се надяваме, че няма)…

  2) И не може да очаквате след внесени сигнали, ГДБОП да каже: “ами не, те са много добри момчета, отказваме да им правим проблеми”. Друг е въпросът, че държавата предпочита да се занимава с такива елементарни “проблеми”, за да имитира дейност.

  3) И няма нужда издателствата да предлагат същата услуга (виртуални книги), за да търпят загуби. Друг е въпросът какъв е размерът на тези загуби… И отделен е въпросът дали за тях не е било по-добре да не подават жалби.

  4) Има закони и ако тези закони казват, че този сайт не може да съществува (това ще покаже делото), колкото и да го обичаме, то не може да го има (поне докато се изменят законите). Да ходите и да протестирате, АКО това, което искате противоречи на закона, няма да доведе до нищо. В тази връзка ми се ще да чуем анализ на казуса от човек, запознат със законите, а не мрънкащи и обидени хора.

  5) И това, че някои писателите ви подкрепят и сами слагат своите произведения, не е извинение, понеже има и такива които са против, а тук не става въпрос за това кои са повече 🙂

  Reply
 24. Шаркан

  асоциация “Българска книга”
  София 1463, бул.” Витоша” 64, ет.2, ап.4
  тел: 02/958 15 25, 02/958 92 11
  e-mail: bba@otel.net
  http://www.abk.bg

  членовете на асоциацията:
  http://www.abk.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=57&lang=bg

  А И Т ПЪБЛИШИНГ – СОФИЯ
  АБАГАР – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
  АГАТА – А – СОФИЯ
  АРАТРОН – СОФИЯ
  АРХИМЕД – СОФИЯ
  АРХОНТ – В – СОФИЯ
  АКАДЕМИЧНО ИЗДАТЕЛСТВО “ПРОФ. МАРИН ДРИНОВ” – СОФИЯ
  AЛИВГО – СОФИЯ
  АМГ Пъблишинг – СОФИЯ
  АНУБИС – СОФИЯ
  АТЛАНТИС – КЛ – СОФИЯ
  БАРД – СОФИЯ
  БИТ И ТЕХНИКА – ВАРНА
  БУЛВЕСТ 2000 – СОФИЯ
  БЯЛО БРАТСТВО ЕООД – СОФИЯ
  ВАКОН ЕООД – СОФИЯ
  ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА – СОФИЯ ————– !
  ГЕЯ ЛИБРИС – СОФИЯ
  ДАМЯН ЯКОВ – СОФИЯ
  ДЕЛТА ЕНТЕРТЕЙМЪНТ ЕООД – СОФИЯ
  ДУО ДИЗАЙН – СОФИЯ
  ИК “ДИЛОК” – БОЖУРИЩЕ ——————- !
  ЕРА – СОФИЯ ———————————- хмък
  ЕМАС – СОФИЯ
  ЖАНУА 98-СОФИЯ
  ЗЛАТНОТО ПАТЕ – СОФИЯ
  ЗДРАВЕЦ 91 – ЯМБОЛ
  ИК ИНА – СОФИЯ
  ИНФОДАР – СОФИЯ ————————— хмък
  КРАЛИЦА МАБ – СОФИЯ
  КРЪГОЗОР – СОФИЯ
  КЛАСИКА И СТИЛ – СОФИЯ
  КИБЕА – СОФИЯ
  КОАЛА ПРЕС – ПЛОВДИВ
  КНИГОМАНИЯ – СОФИЯ
  КОЛИБРИ – СОФИЯ
  КНИЖАРНИЦИ АБВ – СОФИЯ
  ЛИРА ПРИНТ – СОФИЯ
  ЛИТЕРА – Н – ПЛОВДИВ
  ЛОКУС – СОФИЯ
  ЛЕТЕРА – ПЛОВДИВ
  МРД-Добринка Добрева – КЪРДЖАЛИ
  МЛАДИНСКА КНИГА – СОФИЯ
  МЕДИЦИНА И ФИЗКУЛТУРА ЕООД – СОФИЯ
  НАНСИ ПРЕС – ПЛОВДИВ
  НАУКА И ИЗКУСТВО – СОФИЯ
  НОВ ЧОВЕК – СОФИЯ
  НСМ МЕДИА – СОФИЯ
  ОБСИДИАН – СОФИЯ
  ОКСИАРТ ЕООД – СОФИЯ
  ОКСФОРД ЦЕНТЪР – СОФИЯ
  ПАН – СОФИЯ
  ПРОЗОРЕЦ – СОФИЯ
  ПРОСВЕТА – СОФИЯ
  ПРЕС ООД – СОФИЯ
  ПИНГВИНИТЕ – СОФИЯ
  ПИЪРСЪН-ЛОНГМАН
  ПУХ – К – СОФИЯ
  РИВА – СОФИЯ
  РИЙДЪРС ДАЙДЖЕСТ – СОФИЯ
  РЕГАЛИЯ- 6 – СОФИЯ
  С.А.Н. ПРО -ВАРНА
  СИБИ – СОФИЯ
  СИГМА 55 – СИЛИСТРА
  СЛОВО – В. ТЪРНОВО – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
  СЛЪНЦЕ – СОФИЯ
  СЛАВЕНА- ВАРНА
  СИЕЛА – СОФИЯ
  СОФИ-Р – СОФИЯ
  СОФТ ПРЕС – СОФИЯ
  СПЕЛ – ВАРНА
  УИ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИ” – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
  ТАНГРА ТАННАКРА – СОФИЯ
  ТРУД И ПРАВО – СОФИЯ
  ТИП ТОП ПРЕС – СОФИЯ
  УИ”Паисий Хилендарски”ЕООД – ПЛОВДИВ
  УНИСКОРП – СОФИЯ ————————————— ееее!…
  ФАМА – СОФИЯ
  ФОНДАЦИЯ КОМ – СОФИЯ
  ФЮТ – СОФИЯ
  ИК “ХРИСТО БОТЕВ” – СОФИЯ
  ХИРОН 3000 – ВАРНА
  ХЕРМЕС – ПЛОВДИВ
  ХЕЛИКОН – СОФИЯ

  надявам се, че НЕ ВСИЧКИ тези издателства наистина подкрепят полицейщината!
  Очаквам техни представители да кажат ясно от кого е дошла “инициативата”. Особено ми е болно за Унискорп, както и за Весела Люцканова. Не ми се ще да се окаже, че И ТЕ са били “за” унищожаването на Читанка.
  Иначе, с риск да остана без работа, просто ще тегля майната на издателствата от този списък, за които работя и ще публикувам неща, които съм превеждал за тях.
  Пък нека ми пратят копои тук в планината!
  Щях да насипвам пътеката покрай реката – не, ще я превърна в низ от вълчи ями!

  Reply
 25. ju

  Отделно от написаното от мен по-горе, искам да кажа, че съм противник на авторските права, патенти и т.н., но пък съм и фен на законите 🙂 И искам да призова да погледнете и от другата гледна точка 🙂

  Reply
 26. FPrint

  От DIR.BG прочетох преди малко една по-различна новина: http://dnes.dir.bg/news/knigi-internet-gdbop-sit%D0%B5-chitanka-6613813?fp=1

  Аз се чудя друго – има ли начин да се узакони онлайн библиотека, и какво е постановено по закон за де юре признаването на една сбирка от книги като библиотека? Защото ако chitanka.info / chitanka.gdbop.com се признае по закон като библиотека, кой ще има правото на полицейски произвол без съответните последици?

  Донякъде се радвам, че този пореден глупав полицейски цирк интернет обществото е доста по-активно и съответно новината ще се разнесе по-бързо.

  Продължавам да следя активно развитието.

  Reply
 27. Alterin

  ju Says: “Има закони и ако тези закони казват, че този сайт не може да съществува (това ще покаже делото), колкото и да го обичаме, то не може да го има”

  И преди 89 година имаше едни закони, които казваха едни неща… И тях ли подкрепяше тогава? Законите могат да бъдат променени. И за да се случи това, хората трябва да се борят за промяна. И не е необходимо крайно решение като отмяна на авторското право. Но в момента законите не защитават правата на авторите, а правата на прекупвачите на права и има съществена разлика. 🙂

  Reply
 28. FPrint

  Пак покрай библиотеките – обществените… http://www.uchenik.com/5080-otvorixa-biblioteka-kolkoto-mol-v-pleven.html интересно е да се направи контакт с тези хора да се види какво ще кажат за цифровизирането, цитирам:

  Директорката Ася Михова показа невероятните удобства, които предлага най-съвременната българска библиотека у нас. “Това ни е бук скенерът и е една от новостите, които предоставяме на читателите. На бук скенера се сканира всичко, което читателят иска да си го вземе на друг носител, не книжен. Взима си на флаш памет или на нещо друго, или на електронната поща. Вкъщи му изпращаме това, което иска той да си вземе като текст.

  Другата функция на скенера ще бъде да дигитализиране на библиотечния фонд”

  Щом те си дигитализират произведенията и ми пращат по мейла сканирани копия… значи са престъпници?!

  Reply
 29. Калин

  @ Шаркан: Да пратим писма с въпрос какво е становището на издателствата по проблема? Не до асоциацията, а до отделните издателства?

  На голяма част им имам имейлите вкъщи.

  Reply
 30. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Поредният позор за народната милиция

 31. Шаркан

  Калине, аз вече питах Вихра и пратих мейл до Унискорп.
  Ако не те мързи, драсни им едно общо писмо с питане. Мейлите им ги има в дадения линк преди списъка.

  колкото до “гледащия другата гледна точка” – ами законите поначало обслужват малцинствени интереси, така че наистина няма значение кои са повече – портивниците или привържениците им.
  ТЪпото е, когато “уважаващи закона” твърдят, че законите били “за благото на всички”. КАК ще за благото на всички, щом “нямало значение кои са повече”?
  Нали самите лоялни към държавността люде не отричат максимата, че не човекът е създаден за закона, а обратното?

  и след акцията на копоите да има дело – ще се протоооооооооооочи, знаете колко е бърза съдебната система.

  така че, ju, гръмни се незабавно. Или поне се научи да мислиш логично.

  Reply
 32. ju

  @Шаркан: Пич, за законите няма интереси на малцинството и мнозинството 🙂 Образовай се малко 🙂

  Reply
 33. ju

  @Шаркан: Правото трябвало да е на страната на мнозинството, просто не мога да спра да се смея :))))))

  Reply
 34. Pingback: Юлиян Попов за Chitanka.Info

 35. Григор Post author

  @ju: Шаркан е писател (и то доста известен), който е прегърнал идеята, че сътвореното трябва да е свободно. Затова е толкова емоционален. Всъщност, сте прави и двамата: ти, че законите може би не позволяват това или онова, и той, че законите трябва да се променят и да го позволяват.

  @Виктор: Присъединявам се с две ръце.

  Също обявявам Борислав за принц на истината, свободата и познанието.

  Защото за мен първият, който заслужи тази титла, е Виктор. Той е, който има право да провъзгласи някого. Аз мога единствено да се съглася с него.

  Reply
 36. ju

  @Григор: Аз също съм за промяна в законите, и фен на свободното съдържание 🙂

  Reply
 37. ethernall

  “ju Says:
  June 23rd, 2010 at 11:37 am

  4) Има закони и ако тези закони казват, че този сайт не може да съществува (това ще покаже делото), колкото и да го обичаме, то не може да го има (поне докато се изменят законите). Да ходите и да протестирате, АКО това, което искате противоречи на закона, няма да доведе до нищо. В тази връзка ми се ще да чуем анализ на казуса от човек, запознат със законите, а не мрънкащи и обидени хора.”

  Точно тук не си прав – точно това трябва да правим (да протестираме) ако нещо не ни харесва дори то да е в съгласие в закона. така правят хората в нормалните държави и законите се променят, за да отразят променените интереси на обществото. Именно защото не протестираме когато трябва сме на това дередже.

  Reply
 38. Pingback: Walking on the edge… » За читанките

 39. Петър DarkWolf Добринов

  Мразя да чета от монитор, но пък за сметка на това често ползвах читанката за да проверя дадена книга до колко си струва. След като вече няма как да проверя що за стока купувам, мисля да престана да го правя поне за месец. Да видим дали не мога да им вдигна още малко “милионите лева загуба”…

  Reply
 40. ju

  @ethernall: Да де, да искаме промяна в закона, а не да обвиняваме ГДБОП, че си е свършила задълженията… Също така да се даде ясно послание, че издателствата ще настроят читатели срещу тях ако продължават така. Така дори те да са в правото си, тя няма да го търсят заради общественото мнение…

  Просто не обвинявайте грешните хора…

  Reply
 41. Eneya

  ju, какво премахване на авторско право, какви пет лева… Кой говори за това?
  Според законите на България, онлайн библиотеката Е законна, оттам нататък само си го премятате от единия крачол в другия.
  Ако е имало казус, той е трябвало да се реши в съда, не ГДБОП да осъществяват мокрите си сънища ала “Умирай Трудно”.
  Аман от глупости и идиоти.

  Reply
 42. Pingback: 451° по Фаренхайт « Размисли и страсти на Маркуча

 43. Любо Николов

  Уфффффф!
  Закъснях.
  Присъединявам се изцяло – тази акция е позор!
  ju – недей да плачеш на чужд гроб. Шаркан има правото да говори като пряко засегнат.
  Аз също обявявам, че одобрявам всички мои неща, качени в читанката. И още ще кача, ако някой ми каже как.
  Който ме познава, ще се смее – ама наистина побеснявам!

  Reply
 44. Кирил Кирилов

  @ju
  chitanka.info е библиотека като всяка друга обществена библиотека. Ако е незаконна защо затвориха само нея, защо не затвориха всички обществени библиотеки? Защо действат избирателно?

  Reply
 45. Eneya

  Боже, хора, погледнете какво точно разбират тия издателства под “труд” (че е е тенденциозно, тенденциозно е, но не можах да се сдържа).
  И седят после и надават вой за “изгубени пари”.

  Из блога на Denia http://whatsthatcrap.blogspot.com/2010/03/rage-2.html и http://whatsthatcrap.blogspot.com/2010/02/rage.html

  Ето отбрана селекция, книгата е “Гняв” на Стивън Кинг, нямам идея кой е преводача и кога е превеждана книгата, но просто четете:
  1.
  – (Превода в книгата)-> “Имах чувството, че я докосвам с ръка.”
  – (Действителното изречение на английски)->“I could feel her bare thigh.”
  – (Как би трябвало да се преведе)-> Можех да почувствам голото й бедро.

  2.
  – “Той забърбори несвързано.”
  – “Ted began to drool.”
  – (От устата на Тед потекоха слюнки.)

  -“Дърпаш ли от отровата? — попита ме бащински Джери. Поклатих глава. Дръпни си от тази, инак няма да почувстваш музиката.”
  -“You smoke cigarettes?” Jerry asked me paternally. I shook my head.
  -“Then draw slow, or you’ll lose it.”

  – “Сюзън Брукс беше едно от онези момичета, които никога не започват първи разговора и учителите все трябва да ги подканят да говорят като ги питат нещо. Сериозно, затворено в себе си момиче. Без високи изисквания от живота, нито пък с кой знае какви надежди. Такива обикновено се омъжват за някой шофьор на камион, преместват се да живеят на Западния бряг, прекарват дните си в кухнята и се сещат за роднините си тук, на изток, колкото се може по-рядко. Животът им е тих и спокоен и с годините красотата им става само по-благородна.”

  – “Susan Brooks was one of those girls who never say anything unless called upon, the ones that teachers always have to ask to speak up, please. A very studious, very serious girl. A rather pretty but not terribly bright girl‑the kind who isn’t allowed to give up and take the general or the commercial courses, because she had a terribly bright older brother or older sister, and teachers expect comparable things from her. In fine, one of those girls who are holding the dirty end of the stick with as much good grace and manners as they can muster. Usually they marry truck drivers and move to the West Coast, where they have kitchen nooks with Formica counters‑and they write letters to the Folks Back East as seldom as they can get away with. They make quiet, successful lives for them­selves and grow prettier as the shadow of the bright older brother or sister falls away from them.”

  – (Сюзън Брукс беше едно от онези момичета, които никога не се обаждат без да ги питат и учителите все трябва да ги подканват да говорят по-високо. Много прилежно, сериозно момиче. Доста хубава, но не особено блестяща – от този тип, на които не им е позволено да се откажат от подготовката за колеж и да учат общи или бизнес предмети, защото имат страхотно умен по-голям брат или сестра и учителите очакват от тях подобни постижения. Накратко, едно от онези момичета, които си носят кръста с възможно най-голямо изящество и достойнство. Обикновено се омъжват за някой шофьор на камион и се преместват да живеят на Западния бряг, където си купуват кухненски кът с ламинирани плоскости и пишат на техните колкото да не се каже. Създават си спокоен, благополучен живот и далеч от сянката на блестящия си по-голям брат или сестра стават още по-красиви.)

  Това е само извадка, разгледайте двата линка, примерите са просто умопомрачителни.
  Иначе казано, драги издатели, губите пари, защото публикувате некадърни преводи и спестявате кинти от коректури. Губите пари, защото третирате читателите като малоумни касички. Губите пари, защото издавате боклуци. Губите пари, защото очевидно сте некадърни. Не са ви виновни виртуалните библиотеки, вие сте си виновни, че не знаете как да си вършите работата. Виртуалната библиотека вие е донесла, а не взела приходи.
  А вие решихте, че не, не ги искате тия пари, дайте да ги отхвърлите.
  Ами готово, справихте се.

  Reply
 46. Борко

  Читанката сгреши само в едно: предостави възможност на потребителя да си сваля книжките, ако беше само в ХТМЛ вариант и се предоставя възможност да четеш единствено през сайта, ГДБОП/НСБОП/другите варива щяха само да точат ножове и да се чудят каква простотия да измислят. (М/у другото сайта на МВР с видеото по задържането в момента яко “фърля” ексепшъни 🙂 :))

  Reply
 47. Kolt

  @ju
  Ох, аман от дървени философи и буквоядци. Законът казвал, че не може значи не може. Ами то в близкото минало имаше един закон, който казваше, че не можеш да изповядваш други обеждения от комунистическите, че не може да има друга партия освен комунистическата и т.н. и т.н. Е и какво? И този ли закон е трябвало да спазвам и просто да не мисля! Ай, стига глупости! Законите трябва да бъдат такива, които да обслужват интересите на обществото, а не отделни лобиски групи. Ако законът не отговаря на това то неминуемо той ще бъде бойкотиран и естествено няма да бъде спазван. А когато един закон не се спазва от огромен брой хора той освен като репресивна мярка спрямо отделни хора в друго не може да се превърне.

  Reply
 48. вихра

  Като представител на издателство Весела Люцканова заявявам, че с никакви думи или действия не сме съдействали за вчерашната акция. Предполагам, нямам информация, че и повечето издателства от Асоциация “Българска книга” са получили единствено съобщението вчера в пощите си – “В линка можете да видите информация за поредната успешна акция на ГДБОП, проведена със съдействието на Асоциация „Българска книга”. Преди около месец Ви информирахме за успешна акция в Русе. Тогава бе затворен сайт, който продаваше книги срещу sms с цена 4.80 лв.”
  Като човек, който се занимава с производството на хартиени книги, смятам, че когато едно издателство е вложило много време, труд и пари, за да намери (да избере сред милиарди), да получи право да публикува (да плати на автора), да преведе и редактира или само да редактира (да плати на преводач и редактор), да отпечата (да плати на печатницата), да съобщи, че има такава книга (да плати за реклама) и да я разпространи (да плати на хората, които я продават), не е справедливо някой да вземе готовия продукт и да започне да го раздава безплатно. Справедливо ще е да се предлагат безплатно всички литературни произведения, чиито автори желаят това или интересите им няма да бъдат накърнени – проект Гутенберг като пример. Но дали един български автор, който е изгладувал възможността да публикува книгата си, като сам е платил голяма част от горепосочените разходи, ще се чувства щастлив да купят от него една бройка и след това книгата му да стане безплатна? Не съм привърженик на силовите методи и крайните решения – според мен книгите в интернет са изключително полезни и необходими – само трябва и разпространяващите ги, и ползващите ги да имат съвест и разбиране.

  Reply
 49. Калин

  Пуснах писъмце до всички участници в асоциация “Българска книга. (Някои имейли бяха сгрешени или липсваха на сайта на асоциацията, та трябваше да ги издирвам един по един. 🙁 )

  Междувременно Вихра вече е отговорила на някои от въпросите ми. 🙂

  Reply
 50. Божо

  @вихра – както писах в моя блог, заради “Читанка” всъщност съм купил много книги, които иначе не бих купил.
  Не знам, колко пари давате за реклама и как я правите, ама май ги хвърляте на вятъра. “Моята библиотека” много по-успешна реклама правеше. При това безплатна.

  Reply
 51. ju

  @Eneya: Не съм казал, че съм премахването на авторското право, а че съм против авторското право и патентите такива, каквито са…
  Не съм запознат с фактите за да ти кажа, какъв е бил мотива за изземване, но съм сигурен, че такъв има… Ти също не си запозната…

  @Любо Николов: Никога не съм оспорвал правото на @Шаркан да говори, е хубаво е да не употребява изрази като “що не се гръмнеш?”, но явно…

  @Кирил Кирилов: Запознат ли си със закона или тази идея, че читанка е “като всяка друга обществена библиотека” ти дойде свише? Много ми е смешно, как решават такива сложни казуси с едно махване на ръката 🙂

  Reply
 52. Eneya

  ju, не че нещо, но Шаркан е автор, български автор при това и нещата му можеха (могат) да бъдат намерени в Читанката.
  Дискусията е нажежена и сам виждаш колко много се вълнуват всички засегнати.
  Аз не съм автор и преводач (поне не се индетифицирам като такъв, макар че пиша и публикувам), но всички тук сме блогъри и две трети могат да вдигнат ръка, стане ли въпрос “а на теб крали ли са ти текстове разни вестници и списания, без дори да те уведомят”. Всички ние сме наясно за труда, който влагаме в нещата, които пускаме, но тук не става дума наистина за авторски права, някой просто използва ГДБОП за разчистване на сметки и нищо повече. Защото когато блогърите се оплакваха, че им се крадат неща и дори не им се казва (много списваме под отворен лиценз, единствено искаме да ни уведомяват и да ни пишат имената/никовете и да се пуска линк към нас, това рядко се случва, да знаеш)… И на никой не му пукаше, отговорността беше прехвърлена на блогърите, “да не сте публикували онлайн”.

  Съответно, всички тук имаме по-специфично отношение към виртуалните книги и голяма степен купуват книги, точно защото знаят какво е.
  И идват тия…. тулупи от издателствата и започват да правят мускули, как губели пари от библиотеки. Няма такава глупост просто.

  @Вихра,
  колкото и да не харесвам Паулу Куелю, човекът е публикувал свои книги виртуално (има още много примери, как някои книги първо се пускат безплатно в мрежата, стават хит, после се издават и на хартия и се купуват) и при публикуването им хартиени, са се купували, защото е имал огромна популярност, заради виртуалния им вариант. Книгите не са сирене, не изветряват, не се развалят, нямат срок на годност, ако си харесал книга, ще я купиш. Аз лично не съм яла звън вкъщи между 7 и 12 клас, всичките ми пари отиваха за книги и фактът, че имах достъп до виртуални книги не променя отношението ми. Знам, че не съм само аз.
  Книгите, които ги имаше в библиотеката бяха класики, неща, които не всеки чете, но тези, които четат са малко или повече библиофили и така или иначе купуват книги редовно.
  Издателствата в момента са се ориентирали да пускат книги за самопомощ, за хороскопи, за диети, никой не е тръгнал да пипа тях, ако не се купуват, това е просто защото аудиторията на тези книги не чете наистина. Хубавите книги пък не се преиздават или никъде ги няма. Пари се губят, защото много издателства са неадекватни, не защото има книги онлайн.

  Reply
 53. Господин Гюров

  @ ju

  Може би си чувал, че в Англия има закони от 15-и век, които все още не са отменени, и според които например вещиците трябва да се изгарят на клада. Как мислиш, дали някой ще посмее да приложи такъв закон?

  Препоръчвам ти да се запознаеш с делото на Махатма Ганди – според мен той е най-великият обществен деятел за всички времена. По образование и професия е бил адвокат. Ганди проповядва ненасилие, в следният смисъл. Когато някой закон е несправедлив, Ганди избира да не го спазва и без да се съпротивлява, да приеме последиците от това – включително да отиде в затвора. Когато достатъчно много хора постъпят по този начин, законът неминуемо бива променен.

  Reply
 54. ju

  @Eneya: Така или иначе аз съм на ваша страна (както съм и написал) и бих участвал в протест за да защитя читанка. Бях и на протеста, когато се опитаха да затворят Арена и Замунда. Следях делото срещу The PirateBay. На ясно съм с това, че едни хора с пари определят приоритетите на ГДБОП (и държавата). Дори смятам (оптимистично), че колкото и да им се иска на някой хора, свободата на словото и информацията няма да може да бъде ограничена, защото хората стават все по-бдителни 🙂

  Просто тук всеки изкривява картината както му изнася и малко хора се замислят за правните основания за тази акция (а такива мисля че има). Всеки стана експерт по авторски права и е наясно с действащото български законодателство. От група от недоволни хора имам чувството че слушам рева на една тълпа…

  Reply
 55. ju

  @Господин Гюров: Точно за това аз предлагам да се борим против закона, а не да обвиняваме ГДБОП и в частност лицето Явор Колев които просто са си свършили задълженията…

  Reply
 56. Шаркан

  ju,
  извинявам се за грубостта си.
  Не и за негативното отношение към мнението ти, а очевидно и към теб самия.

  Та, щом идеята “да се гръмнеш” не ти се стори привлекателна – естествено, не настоявам.

  Reply
 57. Господин Гюров

  @ ju

  Лицето Явор Колев не просто си върши задълженията – най-малкото той би могъл да го прави с отвращение, а вместо това демонстрира задоволство и плещи глупости по медиите. Всъщност кой нормален човек би стоял на такава работа?

  Reply
 58. ju

  @Господин Гюров: Хайде сега, не е по-лош от много други хора… Човека си обича работата и иска да изглежда все едно е добър в нея 🙂 Няма срамна (законна) професия 🙂 Друг е въпроса колко смешни са компютърните му познания и приказки, за хората които разбират от темата 🙂 Какво да кажем за адвокатите например? 😉

  Reply
 59. Виктор

  Прочее, ако не е разбрал някой, асоциация Българска книга са наградили Явор Колев, като са го нарекли рицар на книгата. Да не ви казвам какво написа Николай Теллалов за тия хора…
  А пък днес ми се обади по телефона председателят на Националното читалище на слепите в България Спас Карафезов и ми каза, че е поканил Борислав Манолов в читалището, че ще го награди със специална награда от името на читалището на слепите, че ще го защити публично, и че иска да му стисне ръката и да го прегърне за всичко, което е направил Борислав, щото да могат слепите да четат файлови книги. Борислав сътрудничи по всякакъв начин на електронната библиотека на това читалище, която, прочее, с цялата си скромност, аз започнах да събирам едно време, а едни от първите книги в нея ни даде Григор Гачев. Та пак благодаря, Григор. 🙂

  Reply
 60. Шаркан

  Любо, благодаря.

  и още една (последна) реплика към адвоката на ченгетата:
  естествено, нека се борим против “греха”, но да не закачаме “грешниците” – та те само “изпълняват заповеди”…
  какво чудесно оправдание!

  Reply
 61. vilervale@gmail.com

  и аз се присъединявам към възмущението 🙂
  имаше и мои преводи в “Читанка”, но никога не съм се чувствал ощетен от този факт. Не съм сигурен доколко еднозначно е уреден нормативно въпросът със съществуването на онлайн библиотеките (ще ми е интересно да чуя мнението на юрист, специалист в тази област), но ми се струва, че защитната линия трябва да минава през дефинирането на обществения интерес в случая – ползата от “Читанка” за цялото общество многократно надвишава въображаемите щети, нанесени уж на издателите. Преди всичко друго, четенето е навик и като такъв трябва да се поощрява и подкрепя с различни стратегии, включително поддръжката на онлайн библиотеки, за да може евентуално впоследствие да генерира търговски приходи за носителите на авторски права.
  Относно предложения от Шаркан бойкот – нека не прибързваме с лепенето на етикети и изпускането на парата през свирката. Член съм на съюза на преводачите и нямам информация тази организация да е съдействала по какъвто и да е било начин за акцията на ГДБОП. Помолих колегите от СБП да проверят за евентуална кореспонденция между тях и ГДБОП по случая и щом получа по-ясна информация, ще я разглася. По-тревожно ми се струва не това, че някое съсловие (били то на преводачи, автори или издатели) се опитва да защитава правата си (така, както ги разбира), а готовността на държавен орган като ГДБОП да прекрачва границите на допустимото използване на сила под натиска на откровени лобистки интереси. И още един покъртителен момент от цялата история – безгръбначното и малоумно поведение на повечето медии, които като папагали повториха сводката от пресцентъра на МВР, без изобщо да се замислят, че със същия успех за “организирана престъпна група” може да бъдат обявени и трите баби комшийки, които тази сутрин докуцукаха до липата в двора (частна собственост), за да я оберат. Налице имаше умисъл, предварителна подготовка (поне три дни обмисляне и събиране на сили за това велико деяние) и въоръжение (два бастуна)….

  Reply
 62. Merry

  Явор Колев – “Рицар на книгата”?! Защо не, щом и Севда Шишманова беше обявена за “Рицар” като ръководител на “Голямото четене”!
  “Асоциация “Българска книга”” миналата година присъди наградата “Рицар на книгата” и на екипа на “Голямото четене” по БНТ (по лиценз на БиБиСи). “Голямото четене” наистина можеше да се превърне в голямо, ако една шепа хора не мислеха повече как най-добре да усвоят за себе си един милион лв., осигурен им от една от големите български банки като спонсор, а не как тази кампания да достигне до повече млади хора, провокирайки интереса им към книгата. От в. “Капитал” тогава бяха направили проучване как кампанията се е отразила на продажбата на книги

  Reply
 63. Merry

  … оказа се, че ефектът от кампанията е бил много малък. Разбира се, това е друга тема, но я дадох за пример по повод обявяването на Явор Колев за “Рицар на книгата” – и двата примера са показателни за това как тази Асоциация дава тази награда на хора, които не я заслужават, според мен!

  Reply
 64. Merry

  Иначе, поздравления за страхотния, както винаги, текст на Григор Гачев.

  Reply
 65. Eneya

  Стига де, хайде без крайностите на “ако не си с нас, си против нас”. Не сме в гимназията, за да реагираме така.
  Не съм съгласна с ju, но това не означава, че сега ще започна да се карам с него, напротив, просто мисля да продължа да излагам доводи и аргументи, доказателства и примери защо смятам, че не е прав.
  (Направи ми добро впечатление в един друг блог как зачекна тема, обясниха му, че не е прав и той разбра, така че да се даде шанс е хубаво.)

  Reply
 66. Явор Николов

  Прекрасен текст, съгласявам се напълно! Лошото е, че тия активни мероприятия много интересно се комбинират с войнствената простащина, която върлува както в медиите, така и в обществото ни.

  Мнението ми по въпроса:
  http://yavo.log.bg/article.php?article_id=71298

  Reply
 67. Xunap

  http://webcafe.bg/id_1467740031#Comments
  САЩ: Пиратството ограбва? Лъжат ви!
  Тъй се казва статията, който иска да я прочете.
  Бих казал, въпросните милиони загуби са напълно измислени суми. Издателите ако си мислят, че ще си дигнат оборотите, то жестоко се лъжат. Мисля за известно време да не купувам никакви нови книги, аре сиктир! Ще си ги чета в библиотеката и ще разчитам на книги, дадени ми от познати. Ама чакайте! Аз това го правя от край време. Тъй че издателите, дето държат права на автори, които не са живи ще имат много здраве от мен.

  Reply
 68. Xunap

  Да не забравя само да питам милите издатели и държачи на авторски права. Ако не сте отпечатали дадена книга и я няма в книжарницата, то откъде да я купя? Ако ще претендират за авторски, то да печатат всичко, ама съвсем всичко. А не за някакви книги да се обаждам да ми ги пращат от Германия с автобуса и да ги чета на езици, различни от българския.

  Reply
 69. Морфиус

  Тук вече прекалиха… не толкова самите Главна Дирекция за Борба с Обикновения Потребител (те само това могат види се … да служат като наемна наказателна бригада), колкото медиите които или игнорираха събитието или просто изопачиха нещата до неузнаваемост.
  Крайно време е да се поставят следните питания и то не тук а реално…
  – Каква работа има звено за борба с организираната престъпност в частни имуществени спорове при това без съдебна санкция?
  – Що е то медия и има ли почва у нас, както и подлежи ли на санкциониране за умишлено манипулиране на общественото мнение?
  – Що е то книжна библиотека, на база на какви закони функционира и как може да се приложи към виртуалната такава… подвъпрос – а защо само книжна?
  – Що е то копирайт (издателски и разпространителски права) и как трябва да се променят за да не противоречат на основните човешки права?

  Истински лошото в цялото нещо е, че с изключение на малък кръг хора – повечето научили просто вдигат рамене – какво толкова, утре ще отворят друг сайт… а то изобщо не е в сайта проблема.

  Reply
 70. Pingback: Акция „Читанка“ « Xquisite’s blog

 71. Георги

  Г-н Гачев, ако искате да направите нещо полесно, поне според мен – подайте жалба за това, че са свалили от интернет ВАШИТЕ произведения, да видим какво ще стане.

  Reply
 72. Григор Post author

  @Шаркан: Успокой се, приятелю. Идва Таласъмия. 🙂 Ju е адвокат на дявола, а не дяволът. И идеята му е да помогне как да се справим в ситуацията, а не да ни наругае. Нека не превръщаме приятелите във врагове.

  @Вихра: Благодаря ти от сърце за подкрепата, Вихре! Не се безпокой за труда ти като издател – Читанката беше, и винаги ще бъде много повече чудесна (и безплатна) реклама, отколкото подяждане на труда. Почти всички, които четат книги, са Интернет потребители – и при почти всички от тях идва първо прочитането на, или за книгата в Интернет, и после решението да я купят. От години вече не съм купувал книга, без първо да я намеря и прочета в Интернет, и да се уверя, че си струва… И не вярвай на лъжите на тлъстите котараци. Ето ти моя превод на една реч на Кори Доктороу (част първа, част втора) – подписвам се под всяка дума в него. Защото са истина.

  Reply
 73. 6666

  Хрумна ми нещо – дали хората, качвали собствени произведения в “Читанката”, не могат да осъдят МВР в еврпейския съд за нарушаване свободата на словото (освен всичко друго) – защото точно това са направили с произведенията им – отнели са ги насилствено и са спрели разпространението им.

  Reply
 74. Шаркан

  въпрос:

  Каква работа има звено за борба с организираната престъпност в частни имуществени спорове при това без съдебна санкция?

  отговор:

  Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението.

  както вече ни обърнаха внимание “трезвомислещите” – ЗВЕНОТО добросъвестно е изпълнявало заповеди.
  (то по тая логика и хитлеристите не трябваше да ги бесят)

  въпрос:

  – Що е то медия и има ли почва у нас, както и подлежи ли на санкциониране за умишлено манипулиране на общественото мнение?

  отговор: http://ivo.bg/2010/06/21/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82/

  въпрос:

  – Що е то книжна библиотека, на база на какви закони функционира и как може да се приложи към виртуалната такава… подвъпрос – а защо само книжна?

  вариант на отговор: http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=29101&rb_v=viewtopic#p29101

  въпрос:

  Що е то копирайт (издателски и разпространителски права) и как трябва да се променят за да не противоречат на основните човешки права?

  отговор: Григор имаше някъде тук доста смислен проект по въпроса.
  Има и коментари, както и “отчет” как са реагирали на проекта му “праводържателите”.

  Истински лошото в цялото нещо е, че с изключение на малък кръг хора – повечето научили просто вдигат рамене – какво толкова, утре ще отворят друг сайт… а то изобщо не е в сайта проблема.

  за съжаление, подобно мнение изказват и хора от организации, минаващи за върло опозиционни…

  Относно предложения от Шаркан бойкот – нека не прибързваме с лепенето на етикети и изпускането на парата през свирката.

  хубаво, да не прибързваме. Да почакаме да стане късно. Поне ще сме доволни от себе си, че сме се “размрънкали” публично, без да накривим капата барем на един от лобистите.
  Никой ли още не е разбрал, че държавата с това се занимава – да задоволява атрактивните за нея лобистки поръчки?! В това е нейният СМИСЪЛ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ!
  мен ме наричате утопист…
  ох, хора…

  Успокой се, приятелю. Идва Таласъмия

  нямам цял живот пред себе си, Гриша, за да се успокоявам. Повече от половината му за мен отмина – статистически.
  А за Таласъмията… ако толкова ми се ще да се напия – мога да го направя и у дома.

  Reply
 75. Селин

  Хора, искам да ви покажа позицията на един от основните преподаватели в Катедра Книгоиздаване въвФакултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет. Книгоиздаване е специалността, която изучавам и оцент Цветкова преподава три от специализираните ни дисциплини – Съвременно световно книгоиздаване, Книгата като медия и Теория на четенето.
  Може би ще се изненадате от позицията и и от изводите, които прави. Споделям ги всичките.
  http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/chitatelite.htm

  Reply
 76. вихра

  Благодаря ти, Григ. Много от издателите са “хора на книгите” – затова се грижат да ги има. А когато лошите “тулупи” спрат да плащат на безкрайно талантливи, себеотдайни и вдъхновени преводачи като Любчо Николов – които все пак трябва и да се хранят, – за да превеждат книги, ще четем следващите Властелини на пръстените в преводи на ентусиасти, каквито всички сме виждали понякога, ако не извадим късмет с изтегления от Замунда филм.

  Reply
 77. Шаркан

  Селин,
  ако все още имаш лични виждания с доцент Цветкова – предай й моите най-горещи благодарности.

  Reply
 78. Йордан Янков

  Селин,
  кажи на доцент Цветкова, че имам проблем – в главата си имам към 10-на книги на най-различни теми, но пък имам и заеми. Ако може да ми отстъпи доцентското място да си върна заемите, а аз обещавам да ги напиша най-накрая тези книги и ще го направя напълно безплатно.

  Reply
 79. Григор Post author

  @Селин: Доцент Цветкова има горещата ми благодарност и подкрепа!

  @Георги: Уви, на ничии книги не се полага място в Интернет “по право”. Затова и няма как да подам жалба срещу ГДБОП. Ако имаше как, бих го направил на секундата.

  @Вихра: Много от издателите наистина са “хора на книгите”. Уви, много други обаче са “хора на парите”. Именно те са, които са пратили тези сигнали. “Хората на книгите” никога няма да откажат да платят на автора или преводача си, нали? Но хората на парите го правят винаги, когато могат.

  Оттам и идва простата истина: читателите и авторите (а и “хората на книгите” сред издателите) не са от двете страни на барикадата. Те са от една и съща страна. От другата са “хората на парите”. Затова и не се безпокоя за хляба на авторите и преводачите (а това включва и моя хляб). С читателите и свестните издатели сме съмишленици, така че никога няма да останем гладни.

  Reply
 80. Калин

  Селин – и от мен сърдечно благодаря за Милена Цветкова. Силен, красив, _размислящ_ текст.

  Reply
 81. Шаркан

  Гриша… каква жалба…
  в прав текст е казано: “Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението.”
  Това е държавна политика, а не изцепка на един от органите на държавата.
  Някой тук спомена Ганди, а?

  Reply
 82. komats

  Ох, смляна съм, нямам време да чета всичко тук, само да си кажа:
  ГДБОП СА ГАДОВЕ НЕЧИСТОПЛЪТНИ!
  А следващият път, когато Съюзът на преводачите пак тръгне нещо да ме ухажва, директно ще ги заплюя.

  Reply
 83. komatа

  ПП. Този komats горе съм аз, днес цял ден треперя от гняв и пак така се разтреперах, че и името не можах да си напиша.

  Reply
 84. komatа

  Хм, изгуби ми се някъде коментара, я да си кажа пак:
  Смляна съм от умора, нямам време да чета всичко, само да си кажа:
  ГДБОП СА ГАДОВЕ НЕЧИСТОПЛЪТНИ!
  А следващия път, когато Съюзът на преводачите тръгне пак нещо да ме ухажва, директно ще ги заплюя.

  Reply
 85. Ivan Ivanov

  Преди да изразя своето разбиране за ситуацията, ще уточня недвусмислено едно:
  Според мен хората поддържали читанка.инфо не подлежат на наказателна отговорност.

  Също така, информацията за случая в сайта на МВР е повеждаща и не притежава дори минимумът от качествени показатели, необходими при обективното информиране, което би следвало да има всеки един институционален сайт.

  Ще направя следното разделяне:
  1. Автори желаещи да предоставят свои произведения за свободно и безплатно ползване от всички.
  2. Читатели, които желаят да ползват свободно и безплатно всички литературни произведения.
  3. Произведения, които са общодостъпни – публично притежание, поради това, че е изтекъл определен законов срок след кончината на техният автор.
  4. Издателства/праводържатели, които по един или друг начин са придобили правата да се разпореждат с произведения на автори, които не са вече между живите.
  5. Автори, които не желаят техните произведения да са свободно/безплатно достъпни от всички, а желаят да бъдат заплащани от техните читатели.
  6.Читатели, които желаят да заплащат за произведенията, които те четат.
  7.Автори и читатели, които в различни случаи възприемат различна позиция.

  Поздравявам авторите и въобще положилите труд, които са решили да предоствят резултатите от своят труд безвъзмездно, но и те би следвало да уважат желанието на 5 и 6, а в някои случаи и 7, без да ги третират като злодеи и обществени врагове едва ли не.
  Не твърдя, че хората поддържащи читанка.инфо не се съобразяват с това желание, по скоро визирам лъхащото от множество коментари настроение.

  Считам, че когато се използва демагогия, за да се защити добра кауза, ефектът е винаги обратен. Дори когато противниците на добрата кауза от своя страна използват демагогия.
  Да се твърди, че всъщност всеки, който има финансовите възможности и иначе би закупил книгата в случай, че я нямаше достъпна в електронен вид, ще го направи въпреки наличието и онлайн, е или наивно или демагогия.

  В заключение ще обобщя:
  В случая има няколко ярки противообществени прояви от институции, медии и частни интереси зад тях, които прояви могат да бъдат използвани, да провокират изграждане на основите на едно по-справедливо, по-добро бъдеще или от друга страна да бъдат затрупани с демагогия, фалш и пасивност.
  Този случай не е първият, не вярвам да бъде и последният, в който се предоставя възможност да се избира между тези възможности.
  За момента според мен се клони повече към демагогията. Това е грешка. Може би и с добри намерения, може би дори да се окаже ефикасно за момента, но това не променя факта, че в дългосрочен план възприемането на неистините като истини и на неточното като точно, може да се окаже твърде вредно. Това трябва да се коригира първо и то от тези, които желаят да постигнат нещо повече от краткотраен триумф.

  Лично за мен ще е интересно да проследя, колко време ще продължи ентусиазмът, пламенността и желанието, което множество хора демонстрират към настоящият момент. Месец, година, пет ? Защото такива случки ни заливат не от вчера, но съдейки по резултатите, реакцията спрямо тях не е била достатъчна за постигането на нещо трайно. Дали този случай, може да послужи като основа за трайни и качествени промени по отношение на институции, медии, както и тяхното отношение към нас, гражданите ?

  Да, това ще решим ние с действията си, но дали епизодични действия продиктувани от заряда на момента или хладнокръвно обмислени и широко обсъдени и систематични действия, които биха могли да постигнат дълготраен положителен ефект ? Кое бихте избрали ?

  Reply
 86. Григор Post author

  @Шаркан: Именно Ганди. Когато сайтът бъде хостнат на сто места, и десет хиляди души заявят: “Аз качвам книги там” (дори ако не го правят – просто в подкрепа на тези, които го правят), властта ще се поогъне. Защото тези десет хиляди са, от които гледат за мнение останалите седем милиона… Въпросът е ще съберем ли тези десет хиляди.

  А междувременно може би все пак е крайно време да задвижа правенето на сайт за продажба на свободно изкуство. Защото той е едното от нещата, които могат да сринат алчността на праводържателите. (Другото е юридическата защита на чл. 24, ал. 9.)

  @Ivan Ivanov: Не оспорвам, че ако някой не желае свободен достъп до произведенията му, те не бива да бъдат качвани. Дразня се обаче от това, че някои издатели като правило извиват до счупване ръцете на преводачи и писатели да НЕ дават разрешение за свободно ползване. Където лъжите минават, пробват с тях. Където не – с откази за издаване, и дори заплахи.

  Знаеш ли защо? Аз знам. И автор, и преводач съм, сърбал съм тази попара. Защото ако авторът разреши свободен достъп до произведенията си, те стават популярни, и той става свободен от издателството. Вече може да поставя условия в преговорите с него. Иначе му е безгласен роб – или козирува и се продава за стотинки, или го изритват навън на студа и кучетата.

  Така че много автори и преводачи биха си дали охотно нещата за свободен достъп, но не смеят. За да има истинско уважаване на тези, които реално не искат да ги дават, трябва да се помисли за начин да бъдат освободени от изнудването тези, които искат.

  Reply
 87. Pingback: Нападение срещу форума на Читанка « Блог на Димитър Вичев

 88. Ivan Ivanov

  @Григор

  Действително описаното от теб е сериозен недостатък на наложеният и преобладаващ бизнес модел в тази област, който действа в момента. Но дали това е решението ? И под “това” имам в предвид, действия от вида “те (издателите)отричат, че има извиване на ръце, ние пък ще отричаме, че една такава форма на разпространение ги ощетява”. Не ме разбирай погрешно, да бъдат жегнати по този начин, това е едно добро начало. Полезно е и за да се насочи общественото внимание към проблеми като описаният от теб (а аз случайно също знам, че има и много други проблеми в тази област). Но дали това ще реши проблема ? Според мен това няма да е достатъчно. Дори като оставим на страна факта, че така могат да бъдат засегнати интересите на коректни издатели и автори, които желаят произведенията им да бъдат заплащани, дори като загърбим факта, че една част от “подкрепящите” каузата имат или “задни мисли” или твърде необмислени претенции, дори тогава е необходимо да се поставяме и на мястото на тези от “противниковата” страна, както и на мястото на страничните наблюдатели.

  Нека споделя някои предложения за стартиране решаването на проблема с извиването на ръцете.
  1.Да се заяви публично и официално, ясно и недвусмислено, за съществуването на този проблем от автор или още по-добре група автори(или други труженици), които са в такава ситуация (или от техен представител/асоциация/профсъюз в случай, че има опасност от браншова саморазправа с “нахалниците”) .
  2.Да се отправи отново публично и официално, балансирано и конкретно предложение/проекто-споразумение към съответните издателски организации и/или издателства (по възможност “предложение на което не могат да откажат” 🙂 ).

  (сега е добър момент да се поставят тези основи, а ако вече са били поставени, сега е момента да се поставят отново на дневен ред)

  Едва след това ще има трайна основа за последващо решаване на проблема. Не твърдя, че това ще разреши проблема, но твърдя, че без това трудно ще има решение. Ще има предимно неблаготворно противопоставяне.

  Наивно ще е, да се очаква, че хора прилагали “извиване на ръце”, ще реагират коректно и почтено, но така поне авторите (или другите труженици) ще демонстрират своите правдиви и конкретни претенции и отхвърлянето им без добри аргументи, ще е ясен знак за широката общественост, че издателите не желаят да постигнат справедливо споразумение…
  Другият вариант е да приемат споразумението, което пък е още по-добре. Така ще могат ясно да се разграничат тези издатели, които биха работили без “извиване на ръце”, което би било една сериозна реклама за тях, но и конфронтация с настроените противоположно колеги от бранша.

  Само искам да отбележа във връзка с описаното от теб “извиване на ръце” по горе, че както то е злоупотреба от страна на издателите, така съществува и възможността, при определени обстоятелства и липса на справедлива договореност, да се злоупотребява и от автори и преводачи, като се използват при стартиране ресурси на издателството и след утвърждаването им в бранша, да откажат да се съобразят с тази инвестиция, която е направило издателството в тях. един вид “изтъках си платното, ритам ти кросното”. Затова по-горе отбелязах, че е необходим баланс и съобразяване с интересите на другия при отстояването на собственият интерес.

  И това е само по един от множеството проблеми, по които може да се действа на основата на обсъжданият случай с читанка.инфо.

  Reply
 89. Шapкан

  ***1. Автори желаещи да предоставят свои произведения за свободно и безплатно ползване от всички.
  тъй

  ***2. Читатели, които желаят да ползват свободно и безплатно всички литературни произведения.
  тъй

  ***3. Произведения, които са общодостъпни – публично притежание, поради това, че е изтекъл определен законов срок след кончината на техният автор.
  тъй

  ***4. Издателства/праводържатели, които по един или друг начин са придобили правата да се разпореждат с произведения на автори, които не са вече между живите.

  ето това вече е недопустимо. Пример: случая с Елин Пелин.

  ***5. Автори, които не желаят техните произведения да са свободно/безплатно достъпни от всички, а желаят да бъдат заплащани от техните читатели.

  досега някой АВТОР да се е обадил, че Читанка го е ощетила? Поне едно име?

  ***6.Читатели, които желаят да заплащат за произведенията, които те четат.

  кой им пречи да го правят? За публикуваните автори има инфо, има техни пощи, да се свържат с тях и да им платят. Или да се свържат с издателствата – те също са посочени.
  Какъв е проблемът?
  Ето, моята книга “Слънце недосегаемо” е пусната за сваляне като файл и е придружена с покана КОЙТО ИСКА да плати 6 лв (при по-висока цена за книжното тяло). 5 лв са за мен, 1 лв за Човешката (издателя).
  Е?
  ***7.Автори и читатели, които в различни случаи възприемат различна позиция.

  мисля, че фурнаджийските лопати можем да ги пренебрегнем.

  ***Да се отправи отново публично и официално, балансирано и конкретно предложение/проекто-споразумение към съответните издателски организации и/или издателства (по възможност “предложение на което не могат да откажат”

  никакви споразумения вече. ТЕ започнаха войната.

  Преди малко по телевизията представителката на асоциацията БК заяви, че частни лица НЯМАЛИ ПРАВО да разпространяват книги, да се правят на библиотекари. Трябвало да се обърнат към държавата, пък тя да вземе мерки.
  Чудесно. Типично тоталитарно изискване – никаква гражданска инициатива, само прошения до султана.
  А спомняте ли си какво е казал Левски? Всеки, който иска да установи тиранично управление, се наказва със смърт.
  Затова – никакви споразумения.
  ТЕ трябва да предлагат компромисни решения, не НИЕ.

  Reply
 90. Спас Колев

  @Ivan Ivanov: Не трябва да се пропуска, че авторското право е само частичен и временен монопол, гарантиран от държавата по целесъобразност, а не първично право, като собствеността или правото на живот. През по-голямата част от съществуването на цивилизацията авторско право не е имало. Т.е. самото му съществуване подлежи на коментар.

  Reply
 91. Pingback: Ако библиотеките бяха създадени днес… « Кътчето на Селин

 92. Светльо Александров

  Позволих си да копирам част от изказванията на Ники и Григор на моя блог. И аз извърших своето “престъпление” 🙂

  Що се касае до моята политика за авторско право – аз винаги съм давал разрешение да копират информация от моя сайт, стига да ми упоменават името. Ако не го упоменават – е кражба. Всичко останало – препращане, прекопиране, печат… всичко си е в реда на нещата.

  Reply
 93. Морфиус

  А защо някои тук продължават да бъркат авторско с издателско/разпространителско право?
  Добра манипулацийка е скрита в термина на български… погледнете зад нея моля!
  И ако имате време идете на село, вижте на колко изкупуват млякото там… и на колко го купувате вие в магазина след като е прецедено няколко пъти за мазнини и белтъчини.
  Дали пък не ставаме феодално владение на прекупвачите не само в земеделието?!?

  Reply
 94. Pingback: optimiced | bg » За рицарите и книгите…

 95. Ivan Ivanov

  @Шаркан

  Твоята безкомпромисна лична позиция е нещо, което също може да бъде полезно, но имай в предвид и следното:
  Желанието да се противопоставиш точно по този начин, може да има обратен ефект за каузата, която отстояваш. Особено в дългосрочен план.
  Действително ако успеете да се съберете една голяма част от съвременните български писатели (а защо не и други съпричастни граждани)бихте могли да използвате и различни форми на гражданско неподчинение, за да постигнете цели, които е в интерес на справедливостта да бъдат реализирани. Но към момента, моето лично впечатление е, че не всички коментирани цели са такива, а само част от тях. Но реално без да има официално поставени конкретни искания, това е просто догадка.
  Преди време в САЩ сценаристи проведоха доста мащабна стачка и постигнаха някакви успехи, но всичко започна с представянето на конкретни основателни искания, които бяха отхвърлени от филмовите и телевизионни студиа, след което

  Ти как би формулирал своите конкретни лични претенции към книгоиздателите ?

  Относно коментара ти на точка 4. Случаите с Елин Пелин, Марк Твен и т.н. формират само една част от “картината”. И според мен издателствата превишават правата си в тези случаи. Но не е ли демагогия да се твърди че всички случаи са такива ? Не е ли подвеждащо, когато се пропускат множеството други произведения, като някои книги на Майкъл Крайтън примерно, които също могат да се придобият в дигитализиран вид от читанката ? Не са ли направили от съответните издателства предварително някаква определена инвестиция за закупуването на права, която съответно е в реда на нещата да искат да им донесе и печалба ? Не са ли инвестирали и в други разходи по реализирането на въпросните книги ?

  За т.5 пишеш, че досега никой автор не се е обадил ?
  Това ли е реда според теб ? Тези автори, които не желаят да бъдат разпространявани така, трябва да отделят време и ресурси, да следят постоянно новоизлюпващите се сайтове, да претърсват щателно мрежата и когато открият някой, който предоставя книгите им, те да трябва да се свързват с него и да отправят искане към него, да спре разпространението на книгата им по този начин ? Не е ли редно, първо да се поиска разрешение от този, който разпространява чужди произведения и то за всичките, не само за част от тях ?

  За т.6 Тук не съм се изразил достатъчно ясно по-горе. Имам в предвид че има читатели, които подкрепят авторите, издателствата и т.н. “зли сили”, които желаят да им се заплаща за произведенията и същевременно не са склонни наивно да приемат за даденост, че всеки читател, който следва да им заплати, ще го направи въпреки, че може и да не го прави. Тяхното виждане е, че всеки, който ползва произведението, следва да е платил за него, а не да плати само ако е в настроение, има пари и т.н. Длъжни ли са според теб всички да възприемат за даденост наивната позиция, че всеки, който ползва тяхното произведение и следва да го заплати, ще го направи на добра воля ?

  За т.7 – не са само фурнаджийски лопати тези, чиято позиция за едно произведение е една, а за друго различна.
  Не може ли според теб автор да желае, едно негово произведение да се разпространява свободно, а друго не ?
  Не може ли читател също да предпочита различните алтернативи за уреждане ползването в различни случаи ?

  Не е според мен това начина, който ще спечели широка обществена подкрепа за една добра кауза. Напротив, такива “тотални тактики”, дават предимство на “противника”. Възможност да опровергае публично ваши твърдения и да е в правото си при това. Това ще привлече хора към него. А като цяло това излишно ще усложни и забави решаването на проблема. Много от претенциите, за които чета в мрежата във връзка с темата ни на дискусия, са напълно основателни и според мен ще бъдат много по-бързо и по-лесно удовлетворени, ако се започне с двете стъпки, за които писах по-горе. Като се смесват неверни, непълни и неточни твърдения с нещо, което е напълно справедливо, това е грешка.

  Какво нередно виждаш в заявлението на представителката на издателите, освен че се различава от твоето ?
  То се подчинява на простата формула: “Заявява се определена позиция по определен проблем и се декларира, че ще се търси законово решаване”.
  Само по себе си това никога не може да бъде нередно в едно гражданско общество. Друг е въпроса, че те се позовават на едни закони и демонстрират убеждение, че държавата ще разреши справедливо конфликта, докато вие се позовавате на други закони и демонстрирате убеждение, че държавата напротив, намесва се по недопустим начини в разрешаването на конфликта. Такова е моето обобщено виждане върху ситуацията, но то не променя това, за което писах по-горе.

  @Спас Колев – да, определено подлежи на коментар авторското право, но не правилно коментарите да са едностранчиви. Все пак, съвременната цивилизация е изградена и с правила относно интелектуалната собственост. Понякога те са и са били в близкото и далечно минало, необходим и полезен инструмент при развитието на цивилизацията. Необмисленото им и тотално отхвърляне и бойкотиране, може да бъде много по-вредно. Виж постигането на едно справедливо и разумно решение, използването на алтернативни методи за мотивиране на интелектуалните труженици, това вече би било друго.

  @Морфиус – да, има го и този момент, но да се приравнява винаги и то безусловно праводържателя/прекупвача/посредника със нещо вредно и зло е неправилно според мен. Понякога и те са необходими и полезни. Това, че някои трябва “да бъдат вкарани в пътя”, не е съвсем същото като това да бъдат атакувани всички, на общо основание.

  Във връзка и с горното, драснах набързо и един кратък текст за една прясна и алтернативна в много отношения авторска продукция.

  За заинтересованите: http://sites.google.com/site/znaiko1/

  п.п. Субтитри на български все още няма.

  Reply
 96. Йордан Янков

  Благодаря на Иван Иванов за трезвото му мислене. Сайтът, който споменава на неговата страница, е нещо наистина интересно и заслужващо проучване.

  Reply
 97. Александър

  @ Григор

  Има и още един начин за законно противодействие. Нека най-после всички да научим КОИ ИЗДАТЕЛСТВА са поискали тази глупост да бъде направена и кои членуват в тази измислена Асоциация Българска книга!

  След което имената им да се разпространят по всички блогове и социални мрежи. И най-важното – да спрем да купуваме каквото и да било от тях. Аз лично още след случая със сайта за книги за слепи взех решение лично за себе си да не купувам нищо от Издателска къща Труд. Дори и да искам да си купя определена тяхна книга – този принцип го спазвам твърдо и просто чета други неща, вместо това.

  Мисля, че пазарът може да се превърне в регулатор на този проблем, стига да направим нужното. Крайно време е издателствата, които са направили това деяние, да разберат, че са ритнали всъщност собственото си столче! Защото точно четящите хора, които могат да са им потенциални клиенти, могат да изпитат само и единствено погнуса от случилото се!

  Ако има издатели, които смятат, че още могат да ни налагат с полиция какво да четем, просто трябва да разберат, че в 21 век действията им могат да бъдат наречени единствено жалки.

  Reply
 98. Любо Николов

  @ Александър.
  Ами това е!
  Бойкот на издателска къща “Труд”, а също на ВАЦ-овите издания. Те го заслужават и по други причини.
  Някой да каже, че това е нарушение на каквото и да било?

  Reply
 99. Pingback: Интернет отвръща на удара

 100. Pingback: Читанка for dummies

 101. Pingback: Реакции по случаят „Читанка.инфо“ « Истината такава, каквато можеше да бъде!?

 102. CTAHEB

  Искаще ми се да кажа едно “Благодаря” на Григор… И на няколко други люде, а и на всички вас, взели отнощение по случая chitanka. Искаще ми се това “Благодаря” да е някакси по-лично, но поради липса на достатъчно време не открих имейлите, на които да го изпратя. Затова пиша директно тук. Благодаря ви за подкрепата към екипа на chitanka, към който, за съжаление май не се числя, въпреки, че помощния сървър беше при мен.

  П.П.
  Появи се сантиментален спомен… от далечните ’98 и ’99…
  2:359/207

  Reply
 103. Pingback: Човешката библиотека » chitanka.info и българските издателства: Въпроси и отговори

 104. Pingback: Мафията срещу българската култура | Без Лого

 105. Pingback: chitanka.info « Blqqq's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *