Началото на края

На това правителство.

В петък от МВР пратиха сводка до депутатите на БСП какво да говорят. С информация за Александър Попов – бития и разкървавен студент – че не се знаело дали той е студент и съседите му казвали, че май не е добре с главата. И че никакво биене на студенти не е имало. Александър се оказа студент и отличник. Главата му – пострадала от полицейски кубинки. Съседите му – смаяни кой от тях е бил питан от когото и да било каквото и да било за него.

От вчера милицията се опитва да запише паспортните данни на всеки, който се опита да се присъедини към протестите срещу властта. И да го снима. Шефът на МВР най-категорично отрича, че това се е случвало. Записи от камери пък го показват абсолютно ясно. На Йовчев ли да вярвате, или на очите си – изберете сами.

(Не, не е правописна грешка. Въоръжени сили, които така безогледно нарушават законните права на гражданите, не са полиция. Те са именно и единствено милиция.)

Пак от вчера цивилни милиционери обикалят домовете на активните участници в протестите, за да ги привикват на разпити в РПУ-тата. Където те биват сплашвани в прав текст, че ще бъдат смачкани, ако продължават. Нещо да напомня това на тези, които не са забравили времената на комунизма?

И пак от вчера патрули от нацисти бродят из София, спират граждани и им проверяват документите. Фюрерите на партията им го потвърждават с гордост и удоволствие. И твърдят, че имали разрешение от МВР. МВР обаче отрича, че това се случва и че е издавало разрешение. На кого да вярваме? Изберете сами.

Днес министър-председателят заяви изрично и открито, че всеки държавен служител, който протестира срещу правителството, ще бъде уволнен. Очевидно с логиката, че държавата – това е правителството, тоест двайсетината души начело с него… В държава с народ вместо мърша подобно изказване би пратило автора си извън политиката в едночасов срок, завинаги. И подкрепящите го партии надали ще избягнат лесно забрана. (Затова и в някои държави се живее достойно, а в други не. И докато мършата в другите не стане народ и не започне да изритва подобни боклуци от политиката в едночасов срок, там няма да се живее достойно.)

Утре партиите зад това правителство ще направят митинг. С техни активисти и кандидати за местата на уволнените опитали се да използват гражданските си права. И вероятно Платени и транспортирани за сметка познайте на кого? Личните джобове на министрите? Партийните каси? Да, бе. А един мармот завива шоколада в станиол… Да, и по митингите на ГЕРБ карат платени хора. Но тях поне не ги плаща моят джоб.

Други едни платени писачи висят по Интернет форумите и плюят по осем часа на ден, че който не искал това правителство, искал и работел за ГЕРБ. След това, което видях от ГЕРБ и нашенския Батман, откакто паднаха от власт, ми се повръща от тях. Но в сравнение със сегашната мафия са направо приемливи – кой не би бил? ГЕРБ може да крадяха, но не дотам да вземат 1350 милиона нов външен заем само за да го откраднат. Бойко може да беше мутра на власт, но не дотам да прати полицията да чупи глави и да сплашва протестиращи срещу него. Не харесваше протестите срещу него, но не дотам да заплашва да уволни всеки протестиращ, който може… Отсега нататък смятам, ако попадна на претенцията „вие ГЕРБ ли искате?“, да отговарям „Да, искам ГЕРБ! Не са ли за предпочитане пред вас?“

(Апропо, днес все пак беше извършен атентат срещу Бареков. Колата му била преобърната и смазана от платени от ГЕРБ… не разбрах дали крайпътно дърво или пътна дупка. Той оцелял – очевидно трябва да очакваме нови посегателства срещу него. И срещу други сродни борци за морал в политиката и извън нея.)

Дотук ли ще спре комунистическата мафия? Надали. Убеден съм, че ще черпи с пълни шепи от братския руски, китайски и севернокорейски опит. Ако някой се съмнява, да каже… С направеното през последните няколко дни тези хора обявиха открита война на всичко демократично, гражданско и достойно. На всеки човек, който има ум вместо хитрост и съвест вместо подлога. А това значи и на мен – имам нахалството да се боря да бъда в тази категория.

От утре започвам да изпращам подробен списък на действията и изявленията на това правителство, които противоречат на демокрацията. Заедно с линкове към съответните източници.

На всички западни медии, на които успея да намеря координати за контакт. И ще ги питам ще мълчат ли, докато се случва това.

На всички европейски официални органи – Европейския парламент, Еврокомисията, Европейския съд… И ще ги питам ще търпят ли в ЕС да се случва това.

На всички поне малко демократични правителства. И ще ги питам признават ли легитимността на правителство, което процедира така.

На всички мои познати в демократични държави, и българи, и не-българи. И ще ги питам ще търпят ли правителствата си да гледат безучастно, или ще си припомнят думите на пастор Ниймьолер.

И на когото още се сетя и сметна, че е необходимо.

Много от тези институции надали ще обърнат внимание на едно-две писъмца от случаен човек някъде си. Но ако писмата са много и от много хора, надали ще ги игнорират, дори ако биха искали – няма да смеят. Затова ще помоля всеки, който чете тук – направете същото. Нека си помогнем поне малко сами.

От утре ще положа усилия да ходя отново редовно на всеки протест. Ако щат, да изкарат танкове – няма да се откажа. Дано дъртите ми кокали преседнат на някой танк, за да имат бъдеще днешните деца. Колко струват хора, които оставят децата им да страдат и да се борят вместо тях?

(Когато стана аварията във Фукушима, възрастните японци от цялата страна предложиха да участват в почистване на радиоактивни материали, ако се наложи. Да умрат те вместо младите, които биха чистили иначе. Плаках, докато слушах новината… Това е народ.)

На всички, които искат също да помогнат, ще кажа:

Опитат ли се полицаи да ви спират, да ви вземат данните и да ви снимат, понеже искате да се присъедините към протест, искайте от тях да се легитимират. Ако отказват им напомнете, че са длъжни по закон, и че нарушаването на закона ги поставя в позиция на нелегитимност – те престават да имат права според закона, включително да ви спират и да изискват от вас каквото и да е.

Също така ги снимайте без колебание – законът не ги защитава от това. Ако има как – от разстояние и бъдете готови да спасите снимките, било с бягство, било по друг начин. Но снимайте така, че лицата им да се виждат добре и разпознаваемо. Те са, които знаят кой им е наредил да ви проверяват – не бъдат ли притиснати, няма да смеят да го кажат и негодникът няма да влезе в затвора.

Снимайте и документирайте всичко, което се случва. Още веднъж публикувам връзката към предаванията на Иво Божков, който ходи на всеки протест и излъчва на живо. Щели да снимат и уволняват? Добре, и ние ще снимаме, за когато дойде време да съдим. Да се знае кой е биел, кой е провокирал и всичко друго. Надали нещо може да ви опази по-добре от милиционерски своеволия от израза „Усмихнете се, в ефир сте!“ и десетки качени в YouTube репортажи, на които ясно личат лицата на своеволниците.

(Когато качвате заснетите кадри в YouTube, пишете специално, че поемате юридическа отговорност, че това са заснети лично от вас кадри, изцяло под лично ваше авторско право. Това ще попречи на правителствените мошеници да се опитват да ги свалят, като пишат до YouTube лъжи, че записът нарушавал техни авторски права. Нека се вижда доживотно кой какви ги е вършил.)

Пригответе се малкото медии, които не принадлежат на Пеевски и мафия, да бъдат спрени. Пригответе се блогерите, които пишат истината, да бъдат арестувани или блоговете им да бъдат затворени. Пригответе се дори Интернет да бъде прекъснат, или поне сайтове като Facebook и YouTube да бъдат блокирани. Пригответе се телефоните ви да бъдат подслушвани или дори изключвани. Да бъдете викани, сплашвани и принуждавани да подписвате разни декларации, било от милиционерите, било от нацистки или други близки до това правителство зондеркоманди. По-активните – да запознаят бъбреците ни с пясъчните торби, дето комунистите ни учеха как били използвани от царската полиция и Гестапо… Може да не се наложи, но за всеки случай бъдете готови. Колкото по-готови сме, толкова по-малко вероятно е да посмеят.

Припомнете си как използвахме на времето тайно служебни ксерокси, за да размножаваме материали. Как ги пускахме тайно вечер по пощенски кутии и се опитвахме да ги лепим незабелязано по публични места. Как се опитвахме да намерим недозаглушени канали, на които се излъчват предавания на западните радиостанции. Как се събирахме по колкото можехме, за да научаваме един от друг пряко случилото се и истината. Прочетете в Интернет как да заобикаляте блокировки на сайтове, как да спретвате локални огледала и източници на информация. И още всякакви възможни начини за координация… Може да не се наложи, но за всеки случай бъдете готови. Колкото по-готови сме, толкова по-малко вероятно е да се наложи.

И още каквото ви хрумне. Засега мирно. После – според ситуацията.

На война – като на война.

115 thoughts on “Началото на края

  1. pastora

    Като изключа частта с “приемливостта” на ГЕРБ – подкрепям напълно! Изритването на тия обаче, в никой случай не бива да води до връщането на ония!!!

    Reply
  2. Кал

    От утре започвам да изпращам подробен списък на действията и изявленията на това правителство, които противоречат на демокрацията. Заедно с линкове към съответните източници.

    Да си дойдем на думата. 🙂

    (Това е едното острие на „ножицата“ – най-успешният инструмент, на който дължим повечето си граждански резултати в зеленото движение от 2007-а насам. Другото острие са акциите на улицата – за да си личи, че на хората им пука достатъчно.)

    Мога да помагам с преводи и редакции, по поне 2 часа на ден. И с разпращане на писмата до граждански активните ми контакти – те да ги пращат на съответните места на свой ред.

    Reply
  3. Кирил

    След като четох изказването на този министър си казах, че ще си остана в чужбина… Радвам се, че има хора, които се борят срещу това правителство, но сте много малко за жалост…

    Reply
  4. Кал

    Ето и нещо прясно-прясно:

    Европейската комисия ни спря над 900 милиона евро

    (Уви, не става за списъка с линкове – вързано е към действията на ГЕРБ по време на техния си мандат. (Или… става? 🙂 )

    Приятели коментираха: „Лоши новини“. Аз им отговорих: Лошите новини са страхотни. Лоши новини за държаватаМИД* – добри за гражданите!

    Ето:

    Българските власти трябва да подобрят системата за обществени поръчки, за контрола върху тях и да направят необходимите финансови корекции, е посочено в съобщението на ЕК. (…) Брюксел налага временната санкция заради смесването на критериите при възлагане на обществените поръчки, както и заради допускането на неравнопоставеност на кандидатите и не достатъчно прозрачни процедури.

    И ето защо аз държа да сме член на ЕС, с всичките му потенциални кусури: защото има кой да иска сметка на нашите самозабраванци. И да им обърква сметките.

    Ако някой се чуди какво им е доброто на новините: представете си обратната ситуация. Тази, в която българската държаватаМИД получава 900 млн. евро по оперативна програма „Околна среда“. И ги разпределя както тя си знае – както всеки път досега: Хоп! – още 900 милиона в джоба на мафията. Хоп! – сега вече могат да наемат и по двама полицаи на един гражданин… Представихте ли си го?

    – – –
    * Мафията, имитираща държава.

    Reply
  5. Григор Post author

    @pastora: Въпрос на приоритети. И аз нямам и капка желание да видя Тиквата отново на държавата. Направи всичко, което се надявах да не направи, и нищо от това, което се надявах да направи. Но ако нямам никакъв друг избор между него и сегашната мафия, ще предпочета него. По-добре некадърна мутра, отколкото кадърна мафия.

    @Кал: Според мен става чудесно. Време е да се замислят кого подкрепят.

    Reply
  6. All OK

    “В държава с народ вместо мърша ” Здравейте , не че нещо, разбирам че е било от бързане и емоция ама с “мърша вместо народ” и то е защото има “капитализъм” който изпива силите на хората и ги прави не-солидарни, народът се е побъркал и трудно ще намери своите хора в този протест. Аз отдавна ви чета тук в този блог и смятам , че Григор винаги казва истината,, такава каквато е ( макар, че някак си го е страх от радикалното отричане на системата в която сме ) . Само че не мога да разбера – защо има тази негласна истина, че трябва да се гласува – ами няма как да се гласува, за който и да било в тази атмосфера. В тази система гласувайки, ти (или аз, или тя или те ), за когото и да било е все едно да си дадеш твоето ДА за рестартиране на система, която не я интересува нищо освен големите кинти и власта . И ако има нови избори – и какво от това, нима досега не сте видели същите филми? А какво да кажат хората които уж били за протест “КНСБ организира национално протестно шествие – 20 ноември” – ХАхаха. А утре – БСП си е организирало техен митинг, аз мисля да ида да видя – няма да викам за БСП нито за ДПС и се надявам вие, от протестиращите да сте там, и да се противопоставим срещу тях – и не говорете повече за мирни протести…. Всеки който направи нещо против тези които са на власт да бъде щастлив. Ако утре дойдат на власт националистите пак ще трябва да ги бием – тогава подкрепата ще е по-малка обаче….

    Reply
  7. All OK

    И да знаят всички които протестират – няма такова нещо като разрешен протест. Поздрави на Шаркан, той ви го е казвал много пъти.

    Reply
  8. Acho

    6+, нямам какво да добавя, а изборът по-малкото зло за мен не е верен – избираме м/у възможните налични алтернативи – ако не ни харесва правим друга (ако можем) но за мен не е оправдание да не гласувам защото няма за кого/или всички са маскари. Всеки има идеи как да бъде по-добре, но ако можеш ще го направиш сам, ако не – компромиси с други – въпросът е да има неща в които вярваме всички – морал, честност …

    Reply
  9. Григор Post author

    @All OK: Нямам никакъв проблем с радикалното отричане на системата, в която сме. Просто искам да видя предложена система, която да може да предложи нещо по-добро и да изглежда поне малко реалистична, за да има с какво да заменим сегашната. Докато на света има повече от един човек, няма как да се живее без никаква система. Не искам идеалното – нещо, което може да издържи най-основен анализ и критика, ми е достатъчно за начало.

    И мисля, че поне засега мирните средства не са изчерпани.

    @Acho: Напълно съм съгласен.

    Reply
  10. Любо Николов

    Пак ще повторя: престъпността има много причини, но една от важните причини за нея е липсата на наказание. Наказанието не е възмездие, а преди всичко профилактика – пример за назидание.
    Дори и престъпник може да бъде оставен да работи на касата, ако знае, че бръкне ли в нея, моментално отива зад решетките.
    Трудно ли е да се проумее?
    Същото се отнася и до нашата “политическа класа”. В нея има достатъчно умни и способни хора. Само че не са морални. А не са морални, защото знаят: докопат ли се до властта, единственото наказание за тях ще дойде след 4 години. Дотогава я камилата, я камиларя…
    Затова престанете с въпроса кой. Отговарям: има мнозина “кой”. Въпросът е КАК. И отговорът е: наказание, наказание, наказание – тоест оставка, оставка, оставка – докато не се научат.

    Reply
  11. tonywoolf

    Мирните средства не са изчерпани още, вярно. Но това са средства за изпускане на парата, а не за подмяна на системата с нова. За подмяна на системата мирни средства няма и не може да има.

    Представям си как мафията, окупирала управлението на държавата, пристига на поредния митинг против мафията, застава срещу лозунгите “Оставка” и “До кога?” и казва: Г-н Гачев, тая система наистина е прогнила, много се нагушихме ние тука, едни банкови сметки – не ти е работа, а народа от беден по-беден. Дайте сега да видим каква система да направим, че да ви хареса и на вас… Мирно и тихо. Нали така? Хубава фантастика, можеш да напишеш един кратък разказ по тоя сюжет. Защото то и това ще си остане – фантастика.

    На озверяло куче кокала можеш да вземеш само с тояга. Другото е успокояване на себе си.

    И да паднат тия – ще дойдат следващите. И те няма да бъдат по-малкото зло. Ще са същото зло на други обороти.
    Подмяната на системата ще се осъществи, когато настъпят икономически предпоставки в световен мащаб, при които съществуващата система да не може да работи. Но както ни учи историята, феодалния строй съществува отдавна и явно все още си работи добре.

    Ако утре тия решат, че са откраднали достатъчно и си идат, познай от първия път какво ще стане.
    Както беше казал някой някъде – войната във Виетнам приключи не защото едни хипита протестираха пред Белия дом, а защото ония отгоре решиха така.

    Reply
  12. Григор Post author

    @tonywoolf: Ако едни хипита не бяха протестирали пред Белия дом, ония отгоре нямаше да решат така – нито бързо, нито лесно. Защото без протестите на хипитата американският данъкоплатец нямаше да започне да си задава точно тия въпроси, от които ония отгоре ги е страх. Примерно за какво се хабят парите му. А той не е българската овца, че да търпи това хабене.

    А девизът „всички са еднакви маскари“ знаем кой го е измислил и с каква цел.

    Reply
  13. walker

    @tonywolf
    “Подмяна” на системата няма да има, колкото и да ни се иска. Ако ислиш че ще има, можеш да се пробваш с фантастичния разказ. И 97-ма нямаше подмяна на системата, само лека промяна. Дори 90та година може да се нарече подмяна само с условности. Виждаш ли условия за повторение на събитията от 90 (като размер)? Аз поне – не.

    За мен, това което трябва да се случи е много по-просто, и Григор е изразявал тази теза много пъти вече. Правителството си помисли, че може безнаказано и съвсем открито да върши тотални глупости, и затова трябва да си ходи. Не защото са про-руски, защото са социалисти/комунисти, защото са се ояли, или дори защото имат връзки с олигархията. Трябва да си ходи, защото хората искат да си ходи (много хора и много настоятелно) . Следващите, които и да са те, ще имат едно наум като вършат глупости. А ако нямат – и срещу тях ще има протести и те ще трябва да си ходят. И така докато политическата власт престане да се държи като средновековен феодал и заработи (повече) за интересите на избирателите си. Това няма да бъде скок от едно състояние в друго, някаква грандиозна подмяна на системата. Това ще стане стъпка по стъпка, общо взето по начина по който се възпитава куче.

    Алтернативата е да всичко да утихне, и следващият път да ни натикат в гърлото още по-голям ексремент от Пеевски.

    Reply
  14. Шapкан

    е това вече е направо СМЕШНО.

    Гандалф Гачев пуска една по-якичка! (перифраза от “ТО”, чийто преводач е тук, ще го оцени, както ние оценихме, че преводът му е по-добър от оригинала, или поне по-добър от преводите на руски, френски, немски и испански)
    Та властта говори на Гандалф в прав текст какво представлява тя, но Гандалф гневно заклинава: НЕ! Не си това, което се издаваш, а си това, което аз си представям, че трябва да си!
    Трогателно.
    Но каква е представата му за властта? Ами изтъкана от демагогемите на самата власт и нейните имиджмейкъри (“полиция – добро, милиция – лошо” – ами то, ако се вярва на мърлата на Волгин, нашата полиция е АГЪНЦЕ невинно и търпеливо, но тогава в САЩ, Европа и Австралия няма полиция, само милиция! или “държавата – това сме ние, народът” – щеше да е метафорично вярно, ама при друг модел на управление).
    Извод?
    Печален: кръговратът на заблудата може да продължи вечно. Заради смяната на поколенията. Младото не ще да слуша предупрежденията на старото – и се юрва да върши същите грешки. Старото пък предава по наследство своите заблуди в един плоско-монетен формат “или ези, или тура”, поради което младите понятие си нямат (често заради новояза, на който са научени да мислят) за други възможности, понеже светът все пак не е монета, а теоретично възможното й все пак заставане “на калъч” не е алтернатива, а моментен куриоз.

    …та отглежда си Гандалф утопийки, начертани по проекта “по-малкото зло”, построени върху (чужда) лъжа от тухлички засъхнали фъшкии на идеолозите на властта, споява ги с хоросана на наивността си, след което ги брани от “лошите утопии”, понеже му навяват неприятни емоционални асоциации (при което рационалното умодействие изключва), а и “нямат резултати” (късаш крачето на щурчето – скачай бе! – не скача, значи е оглушало. Или поначало не умее да скача).
    Ами за да има резултат, трябва експеримент, за да има експеримент, не е гот да ти обръщат масата с току наредените епруветки, още преди да си сипал в тях реактивите. Но Гандалф смята, че масата сама по себе си се обръща, че обръщането й доказва провал на експеримента. Казваш му на Гандалф, че нарочно я обръщат – но Гандалф отпъжда фактите като досадни мухи и се смее снисходително: аха, пак конспиративни теории.
    Къде отиде анализът “свобода или сигурност”? логичните следствия от него? Къде?
    Ами в кошчето, понеже теорията на “по-малкото зло” е някак си (омразен израз в очите на преводача на “ТО”!) по-хармонично що ли…
    Но най-вече – защото е “мирно”.
    Хубав мир, направо ПЪРФЕКТ (без Клинт Истууд и Кевин Костнър). Нищо, че в него мрат толкова хора, колкото в една Сирийска гражданска война (със и без химия – у нас ще е БЕЗ: в болниците ще си плащаш лекарствата, демек ще те лекуват без тях, понеже не можеш да платиш).
    ВАЖНОТО е да сме по-политкоректни от папата (който, сегашният, е почти симпатяга на фона на всички предишни).

    Reply
  15. Шapкан

    (абе не знам дали мафията е “комунистическа”, но черпи и от щедрите ръце на европейски институции, от американски посланици и т.н.)

    Reply
  16. Шapкан

    Григор Says:
    November 16th, 2013 at 6:09 pm
    @tonywoolf: Ако едни хипита не бяха протестирали пред Белия дом, ония отгоре нямаше да решат така – нито бързо, нито лесно.
    ———————————

    хмък, Гандалф пак пъди фактите като мухи…
    кога започнаха масовите протести срещу войната във Виетнам? И до кога продължиха наистина масово?
    а от кога до кога бушуваше тази война и кой период се пада на дейното участие на САЩ в нея?
    и в крайна сметка – армията на Пентагона сама ли се оттегли, или все пак я изхвърлиха оттам?
    (същото е и с Ганди, впрочем)

    ==================
    Григор Says:
    November 16th, 2013 at 1:36 pm
    @All OK: Нямам никакъв проблем с радикалното отричане на системата, в която сме. Просто искам да видя предложена система, която да може да предложи нещо по-добро и да изглежда поне малко реалистична, за да има с какво да заменим сегашната.

    ———————–
    Гандалф е суров с опонентите, но мек към себе си, към своите визии за система.
    Тоест – кусурите на неговото са “въх, как му мяза гърбичката” (една шопска приказка за бабата и гърбавото й внуче), докато предложения за други модели даже не чете, което личи от критиките му. Последното се дължи та туй щото Гандалф е много зает (обективно е така, но ще стане още по-зает да праща челобитни до брюкселския престол (до султана), да знаят там, че нещо акано тук се случва! ама нааканото в забележима степен е и поради ферманите на същия султан). Зает е, и оставя анализирането на радикалните предложения на своите магически помощници. Те са един славен отбор Предразсъдъци. И управител им е, както забеляза All OK, обикновеният Страх. Нормалното състояние на хората от “средната класа” – сакън да не стане по-зле.
    сакън, сакън, ама ще настане – именно заради тази им позиция.

    (а за Япония немой рива, Гандалфе. Стари и млади там прокуждат всекиго от префектура Фукушима – и заради това бежанците от онова злополучно градче и околностите КРИЯТ пред новите си съседи откъде са дошли. И тук японците имат една “славна традиция” – за нея наистина има сълзи да се леят – отношението им към оцелелите от Хирошима и Нагасаки. Не официалното, не дистанционното. Отношението на битово ниво. Има къде да се прочете за него. Така че фукушимци н са първите.
    Та може и да сме мърша, спор няма, но не най-смрадливата все пак. Не че това е утешение или извинение де.)

    Reply
  17. Шapкан

    walker Says:
    November 16th, 2013 at 7:06 pm
    … И така докато политическата власт престане да се държи като средновековен феодал и заработи (повече) за интересите на избирателите си
    ——————-

    му-ха-ха-ха-ха-ха!
    о, Гандалф си има ученици!
    вярата в “правилната власт” набира последователи. Лошо. За да възтържествува, нужно е распятие. Или барем танк. Дето поррокът ще го спре с костите си. Все едно не са измислени гранати, ПТУРСове, да не говорим за хрумването (на финландците) “молотовка”…
    бре отгде толкоз патетика (в английския смисъл) бре!

    .

    ехо, Гандалф, войната започва с мобилизация. Има ли такава? Напротив. Има орди парламентьори дето викат “сган предай се!”, ама зад гърбовете им не се виждат оръдия, дето да намекнат какво следва при отказ от капитулация. Обаче се вижда нещо друго – реваншизъма на “по-малкото зло”.
    (ама как е измерено като “по-малко”? статистически? Жертвите на “по-малкото” зло пука ли им за размерите на това, дето ги е смачкало? Постоянно се забавлявам как ХУМАНИСТИ боравят със статистика относно живи хора. Разлика с политиците – никаква.)
    За визия относно “а какво след като падне?” вече е неудобно да се отваря приказка. А нынче нам нужна одна победа, одна на всех (ама някои са по-равни от другите, нал тъй?), мы (ама кой точно?) за ценой не постоим! (ама реално кой наистина ще я плати, а? намеквам за бюджетните партийни субсидии, с които не само ГЕРБ правят митинги)

    ———————————————————————————-
    мда, много смешно пак почна да става, не издържам на конкуренцията.
    Чао до скив в следващата (предсказуемо смешна) тема.

    Reply
  18. Шapкан

    tonywoolf Says:
    November 16th, 2013 at 5:46 pm
    Мирните средства не са изчерпани още, вярно.
    ————–
    “Электрон так же неисчерпаем, как атом” – В.И.Ленин

    (хихик)

    Reply
  19. Жилов

    Печален: кръговратът на заблудата може да продължи вечно. Заради смяната на поколенията.

    Така е! Всяко ново поколение вярва в рога на изобилието, неизчерпаемите ресурси и ненужността на парите.
    В държавите с исторически късмет новото поколение се сблъсква с капиталистическа и демократична традиция, която не му позволява да направи големи глупости.
    В исторически прецаканите държави, между които е и Русия, такава традиция няма, а истината за ефективните човешките общества не е интуитивна. Съответно думите “партия”, “демокрация”, “пазарна икономика”, “свободен пазар”, са мръсни думи – в Русия, а и у нас. Новото поколение може да продължи с мечти за комунизъм, нацизъм или анархизъм, докато всичко наоколо се разкапва.

    абе не знам дали мафията е “комунистическа”, но черпи и от щедрите ръце на европейски институции, от американски посланици и т.н.

    Както знаем, Европа и Америка са най-лошите модели за подражание.
    Защо? Защото…

    Хубав мир, направо ПЪРФЕКТ (без Клинт Истууд и Кевин Костнър). Нищо, че в него мрат толкова хора, колкото в една Сирийска гражданска война

    Съкрушаващо твърдение. Нека да замълчим и да аплодираме този брилянтен коментар, поразяващ с точността и истинността си. Надявам се някой ден да бъде запазен в музей.

    Reply
  20. Валентин

    След като се запознах с най-новото проучване на Евробарометър, се оказа че в Европейската империя има сериозен проблем с човешкия материал – притеснително голям процент от населението на империята не счита, че науката и технологиите имат положително влияние върху обществото.

    В условията на демокрация няма как да имаме качествени политици, ако човешкият материал е лош.

    Не разбирам само защо още няма политици, които да яхнат новите евролудити?

    Reply
  21. Жилов

    @Валентин

    Каролев наскоро написа в twitter, че

    Демокрацията е устойчиво управление на посредствени кандидати. Най-добрият избор се жертва в името най-лошият да е невъзможен.
    Винаги е било така. Избирателят не може да разбере кой от по-умните от него самия кандидати е най-умен, тъй като не ги разбира.
    Но в същото време разбира кой от по-тъпите от него е най-тъп и най-опасен и не го избира. Следователно -> посредствени управляват

    Въпросът е на какво ниво е посредственият човек. Успехът на филмчета като Аватар показва, че комфортно живеещият гражданин, който няма никакво понятие от природата, я боготвори като изгубен рай, Природа с главно П, със светещи растения и изгубена магия, докато технологията и науката предимно убиват и тровят и “усложняват” живота.
    Гражданинът, който се ужасява от ваксини и ГМО като човешки творения, и дори не подозира какви са били нивата на детска смъртност преди век, от колко паразити и болести сме се спасили, та да не бъдем жертва на генетичната месомелачка на Майката Природа.

    Това, което на мен ми дава някакъв умерен оптимизъм е, че капитализмът, технологията и науката работят независимо от човешките убеждения, и че хората се ползват от плодовете им независимо от това дали вярват в тях или не. Това не изключва сценарий, при който се връщаме векове назад в развитието си, но сегашната мрежа от зависимости някак го прави по-малко вероятно.
    Мисля си, че ако европейците и американците се откажат от работещите си ценности, азиатците, които вече ги прилагат, може да ги задминат в пъти.

    Reply
  22. emo

    Мда, а тези 23% граждани не си мислете, че са ги интервюирали, докато са дояли по здрач кравата на село, на газена лампа.
    Вероятно са отговаяли от компютрите и айФоните си

    Reply
  23. emo

    В САЩ има цяло общество ( избягали от Евеопа ) граждани, които наистина си доят кравите на лоени свещи…

    Reply
  24. emo

    Горе долу толкова вярват, че астронавтите не са кацали на Луната, че Елвис е жив, че самолетите оставят следи от химикали с психотронно действие, че Ванга е пророк, кристалите лекуват, водата има памет( и лекува всичко, разбира се )
    Какво пък за тези пък 2/3 дето вярват в легендите на едни пастири от преди 20 века… или стотиците хиляди повярвали в най-новите измислени от Л.Р.Хъбард…

    Reply
  25. РОБИНЗОН

    Григор Says Погрешен е принципът “избор на по-малкото зло”. Докато този принцип действа в България тя/мафията/, ще си сменя престъпниците в управлението и това ще продължи безкрай. Единственото спасение е народът да се обедини и да започне всеобща борба срещу мафията за да я победи. Друг начин няма. Ако истински искате да бъдат спасени държавата и народа, започнете действия за ОБЕДИНЕНИЕ. Ето, аз ви подсказвам как да се положи началото на обединението: подхванете акция за обединение около ДОКТРИНАТА на ДРД “Идея за България”, където ясно и точно е посочено какво трябва и как да се направи. Това е нещото, което ще спаси България! Друг път няма!

    Reply
  26. Георги

    @Иван Богданов
    Добро утро!
    Ти съдиш Калин за източниците му, а я да видим твоите.
    Блог на журналист от в. Труд. Всички тук го знаем колко му е независимостта на тоя вестник.
    Дали ще кажеш, че това е блог, а не вестник Труд. Може, ама ако журналиста свързва името си с вестника, бас ловя, че не е точно независимо от вестника мнение. Дори подозирам, че може да му плащат да пише блога.
    Богданов, поне имай очите да дадеш източник, който да не очевидно предубеден в поза на твоята гледна точка.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Валентин: А какво са Атака?

    @Жилов: Азиатците вече го правят.

    @emo: Като бях малък, над стогодишният брат на дядо ми – дядо Стоян – обичаше да ми налива акъл, на шопския си диалект от 19 век. Ето две от мъдростите му:

    – От бик че се вардиш отпреди, оти ръга. От кон че се вардиш отзади, оти рита. А от улав че се вардиш отсекаде, оти и он не знае що прай!

    – Улавинята оди по ората. Я улаво дръво не съм видел.

    @РОБИНЗОН: Антинеолиберализъм в (доста) ляв вариант обикновено означава комунизъм. Чудесно нещо, ако си сам на необитаем остров.

    Reply
  28. Кирил

    Да не сравняваме европейци и американци с азиатци, защото там нещата не опиратсамо до природа, гмо и ваксини.

    Reply
  29. Иван Богданов

    Уважаеми г-н Георги, нямам честа да Ви познавам и не знам какво отношение да взема към зададения от Вас въпрос. В общи линии това беше реплика към Калин, който много си пада по източници от тип Една жена каза. В европроектите е много голяма каша, в която ние сме само скромни наблюдатели. Работил съм дълги години по различни програми и съм се нагледал на номерата на гърци и испанци, които не обиколки пред нас, ами направо бягат в друг стадион. Това със спирания на плащания и преглед на документи е толкова често явление, че не си заслужава даже да се описва. Преди години бяха разкарали цялата комисия на гърците, защото се оказа че са си направили паралелни фирми и си дават само на тях проекти. Не съм работил конкретно по “Опазване на природната среда” и не съм запознат с нещата там. Който желае, може да се информира подробно в съответния раздел на сайта на ЕС, те тия неща там се пишат официално.
    Извън това не разбирам тона, с който се опитвате да говорите. В общи линии точно този тон и тази настройка на разговор е проблем на целия протест досега, но с това излизаме много сериозно извън темата.

    Reply
  30. Жилов

    Вероятно Иван Богданов има предвид това, което е описано тук:
    http://jelev.info/about/%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80/

    Кратък откъс:

    Седмо: Сегашното прекъсване на плащанията не може да се сравнява със замразяването на финансирането по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД през юли 2008 г. Става дума за различни процедури. Прекъсването (interruption) става със санкция на службите на Комисията (в случая на генералната дирекция по регионалното развитие). То е административно решение. Замразяването, наричано още суспендиране (suspension), изисква решение на Колегиума на комисарите. То е политическо. В единия случай става за нередности на административно ниво в дадена държава-членка. В другия случай – за политическо недоверие в управлението ѝ.

    Reply
  31. Георги

    Уважаеми г-н Богданов,
    Знам, че и другите правят злоупотреби с еврофондовете. ОЛАФ не е създадена специално за нас.
    Писах, вече, анализ на вашия източник, относно този на Калин вие не се аргументирахте.

    Относно тона ми. Не разбирате, аз не разбирам, как вие не разбирате. Може би искате да си стиснем ръцете и всичко да продължи както до сега. Не, в това време се очертават твърди позиции и хората застават зад тях.

    Reply
  32. Валентин

    @Валентин: А какво са Атака?
    Григор Гачев

    От Атака противопоставят ли се на науката и новите технологии? Призовават ли за чупене на тъкачни станове и компютри?

    @Жилов: Азиатците вече го правят.
    Григор Гачев

    Китай и Хонг Конг обявиха, че нямат намерение да регулират Биткойн. В същото време в САЩ има абсурдни регулации, които отказват предприемачите да базират иновативния си бизнес в САЩ, банките там се съпротивляват ожесточено – закриват сметки при подозрение, че се ползват за бизнес свързан с биткойни. Междувременно, китайците си купуват биткойни на воля – на http://fiatleak.com/ има забавна визуализация.

    Освен това Китай обявиха, че планират да решат проблема с човешките права в Китай. От САЩ обаче няма и намек за това – там продължават да си водят войната с тероризма и никой не говори за възможно премахване на “патриотичните” закони.

    Ще излезе, че Китай е остров на капитализма в един свят, който става все по-социалистически…

    Reply
  33. Кал

    @ за когото има значение:

    Цитатът, който дадох в първия си пост, доста ясно описва защо и докога са спрени парите по ОП „Околна среда“:

    Българските власти трябва да подобрят системата за обществени поръчки, за контрола върху тях и да направят необходимите финансови корекции, е посочено в съобщението на ЕК. (…) Брюксел налага временната санкция заради смесването на критериите при възлагане на обществените поръчки, както и заради допускането на неравнопоставеност на кандидатите и не достатъчно прозрачни процедури.

    Ако смятате, че описанието е грешно, подвеждащо, различаващо се от собствените ви представи и т.н. – аргументирайте се.

    Reply
  34. Кал

    П.П. Гри, може ли да изместиш затварящия /blockquote таг едно изречение по-напред (след „процедури“)?

    Reply
  35. Григор Post author

    @Валентин: Противопоставят се на всичко, което идва от ЕС и САЩ. (Откъдето са дошли компютрите, а и съвременните тъкачни станове.)

    А как ще изглежда китайското решаване на човешките права надали е трудно да се досети човек. Не е нито първият, нито вторият път, когато ги „решават“ и „разширяват“. (За недосетливите: има права – има проблем, няма права – няма проблем.)

    @Кал: Готово.

    Reply
  36. Иван Богданов

    Уважаеми г-н Георги,
    Надявам се, че образованието Ви не е базирано на уикипедията и все пак сте запознати с позиционния начин на война през ПСВ. Там страните застанали на “твърди” позиции и се избивали с милиони, защото не знаели какво да направят. И през ВСВ французите се били подготвили така с линията “Мажино”, но германците им показали нов начин на воюване наречен блицкриг. Останалото е известно /пише го и в уикипедията/. Там има и обяснение на думата диалог, което не е точно – двама души си викат и никой не слуша другия.
    Сега за източниците. Не съм се ровил точно по темата “Околна среда”, не ми е приоритет. Но достатъчно добре познавам агенция “Медияпул”. Не знам кой е собственик в момента, но още като я създаде Стояна имаше една основна цел – да пише за каквото и плащат.
    Живял съм в едни времена, когато в медиите имаше три вида новини – сигурни – датата, вероятни – прогнозата за времето и всички останали. Сега пак сме стигнали това ниво. Статията от блога, която цитирах отразява добре моите познания за европроекти и до голяма степен и вярвам. Калин е сериозно задълбал в екологичното движение и ако иска да постигне нещо действително е хубаво да чете оригиналните новини, а не писаното в съмнителни медийни агенции.
    П.С. Фалометрията ми е достатъчно чужда, моя доказано е най-голям и не смятам да отделям от времето си да се ровя само, за да докажа че вероятно съм бил прав.

    Reply
  37. Кирил

    Е не се противопоставят на всичко – колко компании от ЕС и САЩ приеха? Колко работни места се преместиха там?
    Но за неудобства като синдикати, права на работниците, безопастност на работното място, определяне на работното време, пазене на околната среда няма скоро и да чуеш в Китай. Там се работи само по един проблем – този с голямата популация.

    Reply
  38. Георги

    Уважеми г-н Богданов

    Ще използвам вашето сравнение с войната. Тук не става въпрос за действия, тук става въпрос за морала и духа на “армията”. Ако една “армия” има силно съмнение в победата или мисълта на “войниците” е как да се върнат вкъщи то тази “армия” каквито и умни тактики да приложи със сигурност ще загуби. Сравнението с войната ми е неприятно и не мисля, че ние сме “армия” или “войници”, но го използвах да е по-ясно какво казвам. Вашите приятели от статуквото атакуват точно духа ни. Те се опитват чрез подлите похват измислени от пропагандата на Третия Райх на Хитлер да ни отклонят от много сериозния проблем, който блесна по този начин да ни накарат да повярваме, че други неща са по-важни в момента или да се усъмним в правотата на каузата ни или искреноста и. Ето за това е твърда позицията ми, защото вие се опитвате да убиете духа на волята за промяна, чрез подло изфабрикувано съмнение.
    След казаното не мога да си обясня как можете да говорите за диалог. Диалог има, когато и двете страни се опитват да се разберат взаимно. Аз желание за разбиране не виждам във вас, а още по-малко в хората от Властта. Тази покана за диалог не е искрена и дете ще види, тя е капан.

    Относно “Медияпул”, не сте много убедителен. Не изключвам “Медияпул” да са силно предубедена медия, просто вашите аргменти са от вида “като кажат, че сестра ти е курва, иди доказвай, че нямаш сестра”. Дори смятам, че е вероятно да са предубедена медия. Обаче, както видяхме, това няма отражение върху конкретната статия и съобщените факти. Те са едни и същи във вашата и на Калин статията.

    Пренебрежителното ви демонстриране на интелектуално превъзходство, не впечатлява, дори обратното.
    Относно меренето на фалоси, въобще не мисля, че ви е чуждо. Самото ви мислене, че човек може единствено да да задоволява егото си в такъв разговор, показва неспособността ви да видите, че може да има нещо повече в предвид от собствените си нужди и интерес.

    Reply
  39. Pingback: продължаваме. at Smiling

  40. Григор Post author

    @Иван Богданов: Сегашните времена се движат със застрашителна скорост към същото. И не само по отношение на медиите.

    Reply
  41. Иван Богданов

    Григоре, за жалост си прав. Както виждаш – дори и тук е сложно за различното мнение.
    @Георги, не виждам смисъл да продължавам. Не сме на бойното поле и не сме в противопоставяне приятел враг. “Моите приятели” не са описаните от Вас хора. Всъщност няма нищо по-болшевишко от “който не е с нас е против нас!”.
    Не сте прочели и две думи от написаното от мен, защото то не е отговаряло на вашите представи. Затова ще резюмирам съвсем накратко: На база опита ми от двете студентски стачки, които ръководих в ТУ Варна през 1990 г /особено зимната/ и на всичко последвало – Градът на истината, палежът на Партийния дом и други подобни събития, а и на разговорите си с хора, които са далече от политиката /имам няколко такива автора в сайта/ сегашния вариант на действие няма да доведе до никъде.
    А съм за нови избори, защото сегашният парламент не може да работи. И то не заради 100-та идиоти от вън, а заради 100-та гербери вътре, дето още не са прозряли че са загубили и си играят на иди ми доде ми.
    Каквото и да стане утре – и да се подаде оставка, и да взривят парламента или някой, както в Грузия, да влезе с два автомата и да стреля подред. следващите управници на България ще се изберат чрез избори. Дори и след 9 септември е имало избори. Сегашните действия отчайват хората от политиката /както казах контактувам с широк кръг хора/ и на избори ще отидат не “умните и красивите”, а ония дето ги докараха в събота с автобусите.
    Дързостта на младостта е хубаво нещо, но не е лошо и да се слуша опита.
    П.С. Държания тип комсомолски секретар са ми омръзнали още 80-те. Просто нямате представа колко се припокриват думите ви, особено в частта с отклоняването от “класовата борба”…

    Reply
  42. Георги

    @Иван Богданов

    Всъщност няма нищо по-болшевишко от “който не е с нас е против нас!”.

    Всъщност това не е нещо измислено от болшевиките. Просто в средата на един конфликт не е възможно да си неутрален. Дори да си мислиш, че си не е така. Ако беше нетрален нямаше да си тук вече.

    сегашния вариант на действие няма да доведе до никъде

    Дързостта на младостта е хубаво нещо, но не е лошо и да се слуша опита.

    Вашия опит като участник в студентските стачки през 1990 ли трябва да ни съветва. Кажете вие в какво сбъркахте, разбрахте ли тогава и сега, че да ви слушаме. Разбрахте ли, ама наистина какво се е случило тогава през 1990?
    Вие ли разбирате по-добре от създадените от сегашното време и среда студенти и други млади. Тези хора не са като вас. Тези хора не мислят и действат като вас. Те не са израсли в тоталитаризъм. Те са израсли в друг свят, в който вие през 1990 не сте и разбирал. Историята никога не се повтаря, не вярвам тоя път да е изключение

    Държания тип комсомолски секретар са ми омръзнали още 80-те. Просто нямате представа колко се припокриват думите ви, особено в частта с отклоняването от “класовата борба”

    Имам представа и знам, че думите на партийците са били високопарни, патетични и изпразнени от смисъл. Посочете ми къде видяхте тези изброени неща в моите думи. Вие изглежда не вярвате, че някой може да има ценности и да ги защитава, ако изглежда така той сигурно е “комсомолски секретар”. Не е мой проблема, че живеете във сянката на миналото и сте отрекъл възможността за съществуване на нещо ценно отвъд парите и интереса ви.

    Потърсих ви в Интерент и нещата, които правите с Буквите за (бългаската) литература са хубави, но това е нещо ралично и няма общо с бизнеса или литературата. Тук става дума за обществото ни и долко успяваме да сме граждани.

    Reply
  43. Кал

    Началото на края, м?

    В. Дневник: Шефове на 36 софтуерни компании поискаха от правителството „Оставка! Веднага!“

    Ние, долуподписаните изпълнителни директори на български софтуерни компании, подкрепяме действията и мотивите на Ранобудните студенти за възстановяване на морала в политиката и съграждане на нов обществен договор.

    Призоваваме за незабавна оставка на Правителството и Народното събрание с провеждане на нови избори!

    Българската софтуерна индустрия е един от най-динамичните и конкурентоспособни сектори, изпреварващ неколкократно средния растеж на икономиката като цяло. Тя осигурява стойностна професионална реализация на хиляди млади хора с високо качество на живот за тях и техните семейства. Реализация на световно ниво – тук, в България.

    Работещата демокрация с активно гражданско участие, върховенството на закона и управлението в обществена полза са необходими условия за устойчиво развитие напред. В момента нито едно от тези условия не е изпълнено. България може да стане благополучна и социално-справедлива страна, ако осъществим образователна реформа и развием икономика с висока добавена стойност. Сегашното управление и изкривена политическа система не позволяват това.

    Продължаващият разпад на държавността и тоталната загуба на легитимност на най-важните обществени институции ограбват страната ни не само икономически и социално, но преди всичко морално. Ограбват бъдещето на нашите деца.

    Ако сте в софтуерния бранш – включете се в подписката.

    Reply
  44. Григор Post author

    @Иван Богданов: Ако за теб проблемът на тези правителство и парламент са 100-те гербери вътре, значи много се различаваме като виждания. Не че за мен те не са проблем, но който смята днешната тройна коалиция за по-добра от тях, лекува хрема с чума.

    @Кал: Подписах, въпреки че Явор Джонев не ми е симпатичен. Симпатиите ми са мой личен проблем, а това правителство е проблем на цялата държава и целия народ.

    Reply
  45. Иван Богданов

    Григоре, винаги сме се различавали, поне откакто те помня (от СФ-Ф). Това не пречи да имаме и общи неща. Но в случая не си ме разбрал – добри, лоши, тройната коалиция поне се опитва да води нормален парламентарен живот. А ГЕРБ са само – ще влезем, ама няма да се регистрираме, ще се регистрираме, ама няма да гласуваме. Ако ГЕРб бяха нормална опозиция, голяма част от нещата нямаше да се случат. Затова искам избори – този парламент е неработещ. Лошото е, че следващия ще е абсолютно същия, само дето ще е с Бареков вместо с Волен. Но това са говорени неща, както и вече виждано – имаше период на избори до дупка, те доведоха до 97 година.
    Ти си в еуфориятата на митинга, но аз говоря с много хора отстрани. Само проблемите с движението при блокирането на Орлов мост отказа ужасно много хора от идеите. Тези хора няма да гласуват или ще гласуват пак за познатите партии. Има и други неща. Знам какво е да си в центъра на нещата и да усещаш енергията на много хора мислещи еднакво.

    @Георги – нещата ми напомнят за спора между болшевиките и есерите. Целта била една, но методите различни. И затова едните набързо избили другите… Не можеш ли да си представиш, че има хора, които имат различни виждания за това как трябва да се променят нещата?

    Reply
  46. Любо Николов

    Иван Богданов: “Затова искам избори – този парламент е неработещ. Лошото е, че следващия ще е абсолютно същия, само дето ще е с Бареков вместо с Волен.”
    Съвършено вярно. Вече сме в така наричания от авиаторите “свредел”. Неминуемо е да има поне още два безнадеждно калпави парламента.
    Струва си да се направи паралел с противосвределните маневри в авиацията.

    Reply
  47. Григор Post author

    @Иван Богданов: Еуфорията на митинга не ми пречи да разбирам нещата. Обикновено това, което върша на Орлов мост, е да помагам на спрените коли и автобуси да преминат някак, защото съм абсолютно наясно как се променя мисленето на тези в тях от висенето.

    За парламентарния живот – не ми пука изобщо какъв е парламентарният живот, пука ми какви са резултатите от него. За последния подготвян резултат можеш да прочетеш ей тук. Някои от описаните неща са стари, но примерно доброволните сътрудници (слухари и при нужда биячи) са новост.

    За парламента – той е следствие от народа ни. Затова искам да бъдат избирани в парламента популисти като Бойко – за да се научи народът да мисли какво иска. Ученето да мислиш и да носиш отговорност е най-трудното от всичко, което ни е нужно, за да имаме свястна държава. Уви, Бареков е бушонче на Делян Пеевски. Но пък и Волен не е по стока… Хората трябва да се научат да разбират това.

    Reply
  48. Георги

    @Георги – нещата ми напомнят за спора между болшевиките и есерите. Целта била една, но методите различни. И затова едните набързо избили другите…

    “Малко” се бъркате, целта ни не е една и съща. Вижте дискусията ни до сега. Когато обсъждаме позициите си, вие говорите за война, аз за общество и общо. За мен е ясно в сегашната ситуация коя група може да избие другата – тази с властта и оръжието, оставям ви да се сетите сам коя е тя.

    Не можеш ли да си представиш, че има хора, които имат различни виждания за това как трябва да се променят нещата?

    Аз не само си го представям, аз чета вашето различно от моето виждане (мнение) и то не е цензурирано тук, и вие без пречки го изразявате. То и моето виждане е различно от вашето, ама не виждам това да променя същността на вашата позиция.

    Reply
  49. Георги

    @Иван Богданов
    Чета ви с интерес и се опитвам да ви разбера. Разбирането за вас събужда в мен възхищение и отвращение. Възхищение от ловкостта, с която се опитвате да бръкнете в мозъка ми и да се възползвате от чувствата и емоциите ми. Отвращение от лицемерието ви, безпринципността, коварството и подлостта ви. И аз ги виждам тези неща в думите ви и начина, по който ги употребявате. Макар думите ми да са силни, това не са обиди, които казвам с пяна на уста, това са внимателни наблюдения и опит за вникване.

    Reply
  50. Георги

    @Иван Богданов
    Извинявам се! Самозабравих се и доста преувеличих.

    Reply
  51. Любо Николов

    Григоре,
    Благодаря от сърце за линка.
    Признавам, че има велики текстове, но един от тях блести с ослепителна светлина:
    “Чл.71 Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

    ………………………..

    3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност”
    С други думи: имат право да проверяват, защото проверяват.
    (Тук трябваше да туря ухилен емотикон, но не е за смях.)

    Reply
  52. Иван Богданов

    Готино е. Аз вадя аргументи, защитаващи моето виждане, а се стига до “Отвращение от лицемерието ви, безпринципността, коварството и подлостта ви.”
    Може ли кратки обяснения на база на какво решихте това? Тук пишат доста хора, които ме познават от години. Биха казали много други неща за мен, но не точно това?
    Или Вие до последно смятате, че съм пратен като подстрекател и манипулатор, да налагам чуждо мнение в тази дискусия. Това имах “изпонапредвид” в по горе написаните реплики. Най-вече, че трудно се приема чуждата гледна точка.
    А целта е една – нормално работеща държава. С политика се занимавах 90-те, сега искам да се занимавам САМО с литература.

    Reply
  53. Георги

    @Иван Богданов
    Относно коментара с отвращението.Наистина съжалявам, за думите си, дали ви се вярва или не. Доста преувеличих и неправилно изтълкувах, това което прочетох в думите ви.

    Най-вече, че трудно се приема чуждата гледна точка.

    Аз уважавам и ще защитавам правото на всеки да изказва и защитава, своята гледна точка, защото това е и моето право. С коментара отгоре какво искате, да се съглася с вашата гледна точка ли? Защо вие не се съгласите с моята гледна точка?

    Reply
  54. Григор Post author

    @Кал: Само едно-две, и то съвсем далечно познати.

    @Любо Николов: И най-страшното е, че това правителство ще падне, но законът ще остане. И ще изкушава добрите и ще развръзва ръцете на лошите следващи…

    Reply
  55. Божо

    “тройната коалиция поне се опитва да води нормален парламентарен живот. А ГЕРБ са само – ще влезем, ама няма да се регистрираме, ще се регистрираме, ама няма да гласуваме”

    Ох, как хората не виждат, че това е режисирано, ако не е герб, то атака ще се подложи. Тия циркове се правят само, когато трябва да се демонстрира “опозиционност” – да се гласува вот на недоверие или подобен цирк. Когато става въпрос да се дадат едни пари на руските господари и да се подпишат неизгодни договори, всички гласуват по команда.

    Reply
  56. neuromantic

    Григоре, язък за енергията която пропиля покрай тия бунтове ако ще връщаш Бойко на власт. Да беше тичал в кръг в парка по-добре щеше да направиш. Популисти ще учат хората на нещо? Отново съм възхитен от прозренията на които си способен. Ако някой учи хората на нещо това са точно комунистите – вижда се с просто око. Схемата е класическа. Болката която причиняват поражда сигнали в системата, обратна връзка, реакция и опит на обществения организъм да се отърве от патогена. Какво се случваше при народния премиер? Всички изкараха мандата му в опиумен сън, а простотиите му в икономиката и правната уредба нямаха край.

    Reply
  57. Любо Николов

    Невромантик,
    Да ти повторя примера, който давам редовно.
    Назначаваме счетоводител. Некадърен е и краде. Изчакваме четири години и го уволняваме.
    Назначаваме следващия. Не краде, но разкатава фамилията на цялата фирма. Изчакваме четири години и го уволняваме.
    Назначаваме следващия…
    А не може ли веднага да удряме по врата всеки некадърник или крадец? Не можело. Не било конституционно. Като сме толкова ербап, да си хванем един, да го пратим да учи, да стане хубав човек и да го назначим.
    Мисля, че сам виждаш грешката. Като знае, че четири години е безнаказан, сто на сто или ще бръкне в касата, или ще го удари на дълбока дрямка.
    Не случайно народът е казал: Кучето скача според тоягата.

    Reply
  58. Иван Богданов

    @Georgi – да я приема – да. Да се съглася – не. Както видяхте я подложих на обсъждане, както и вие, донякъде моята. В повечето случаи обсъждахте личността ми, което аз почти не си позволих. Разговорът с Вас наистина беше приятен.
    И нещо шеговито, което прочетох току-що:
    “Ако не се много подготвени по темата, никога не влизайте в спор с един Стрелец, той винаги ще ви надговори.”
    С това се изтеглям от темата, преди Калин да ме е обявил И за враг на народа.

    Reply
  59. Георги

    @Иван Богданов
    Вашата позиция толкова е обезценена от идиотщините, които се казват от защитниците и , че ще е нужно голямо усилие преди да я приема сериозно, ако е възможно.

    Относно обсъждането на личността ви, аз по принцип внимавам с това. Сега си го позволих, защото вие доста грубо и без основание дискредитирате и то не само спрямо мен.

    Reply
  60. Кал

    @ Иван Богданов: Все така обичам да не замесваш името ми в кашите си.

    (Както се опитах да ти подскажа и на другото място.)

    Reply
  61. Шapкан

    форум Ефремов 2
    резил

    —————
    между другото: едно доста спорно мнение за имплантиране на пряката демокрация в сегашната структура на държавната машина, но пък досега най-адекватното описание на т.нар. “граждански контрол”, което съм срещал:
    http://www.point-of-view.org/?p=113
    (слабостите накратко: пряката демокрация изисква друга, федеративна структура; остават твърде много възможности за групировки с финансови ресурси да влияят подмолно; за да изискваме някакъв образователен ценз, следва да има ако не социално равенство, то поне компенсация на учащите се от по-бедните слоеве, ако не и безплатно образование за тях за сметка на по-имотните, иначе материално осигурените имат априорно предимство при равни лични качества; дефиницията “що е свобода” силно куца; но така или иначе размисъл върху мнението на автора си заслужава да има. Според мен неговият проект е “преходна форма” към същинска пряка демокрация и съответния й модел за стопански отношения)

    за съжаление, МАЛЦИНА възприемат дори тази идея като цел на “бурбъта”, масата “активни” и “ранобудни” продължават да бълнуват за “повече морал”, за партии, “нови лица” и други пътища за никъде.

    Reply
  62. neuromantic

    Любо Николов, опитвам се да кажа само едно. Трябва да спрем да гледаме на нашите управници като на спасители, мениджъри на общото благосъстояние и управители на просперираща държава. Държавата не е фирма. Не можем вечно да избираме правилния според тези критерии, освен ако не искаме да умрем от глад, за сметка на нечии приятелски кръгове. Самият аз, покрай надарени левичари (жени) известно време вярвах че чудото е възможно, но беше просто временна загуба на разсъдък. Държавен капитализъм е понятие от нечии сънища, които бързо се превръщат в кошмари. Добри политици има единствено в приказките и само понякога, при тежки апокалипсиси, в реалността. Няма смисъл да ги сменяме докато уцелим голямата печалба от лотарията. Всичко зависи само от нас. Хората които избираме трябва да имат една единствена задача – да направят играта честна за всички. Друг път няма, особено за потънала в блатото държава като нашата. Трябва да разпознаем тези политици. Трябва да направим така, че за тях да е изгодно правилното за нас, не за тях, поведение. Това е. Всичко останало са мечти със соц привкус.

    Reply
  63. Шapкан

    neuromantic Says:
    November 19th, 2013 at 10:12 pm
    Добри политици има единствено в приказките и само понякога, при тежки апокалипсиси, в реалността.

    Хората които избираме трябва да имат една единствена задача – да направят играта честна за всички. … Трябва да разпознаем тези политици.
    ————————————–

    логика

    Reply
  64. Иван Богданов

    @Georgi – като цяло всички тези приказки за и против са ужасно обезценени още от преди няколко месеца. Но както казах – приключих темата. Всъщност – никой така и не разбра каква е “моята позиция”. Само се разбра, че не е като вашата и веднага се реши, че е като да кажем на “комунистите”.
    @Калине – имам си един любим бивш автор от сайта. Той ми е лакмус за загубени каузи. Някак си ги усеща и се присъединява все към такива. Много дребна пионка е, за да смятам че каузите се губят заради него. Ти си ми другия такъв лакмус…

    Reply
  65. Георги

    Уважаеми г-н Богданов
    GAME OVER

    Съжалява и се извинявам за думите си

    Отвращение от лицемерието ви, безпринципността, коварството и подлостта ви.

    защото този сблъсък не е личен и насочен срещу мен, а е политически и насочен срещу позицията ми, която засяга и другите, обществото ни.
    Отвращението ми остава, но го преразгледах и е по други причини. Погледнах сблъсъка ни не като сблъсък на линости, а като сблъсък на позиции.
    Отвращението ми е от вашата политическа позиция и разбирането ви за политическото. Думите ви разкриват, че вие се стремите към власт. Как и защо ще го постигнете и обосновете, това няма значение. Каузата няма значение, стига да е печеливша и да ви доведе до властта както вие казвате

    Той ми е лакмус за загубени каузи. Някак си ги усеща и се присъединява все към такива. Много дребна пионка е, за да смятам че каузите се губят заради него. Ти си ми другия такъв лакмус…

    Според мен вие виждате политиката като механизъм, който с правилната манипулация може да бъде използван за да постигнете власт. Както се вижда от подхода ви в нашия сблъсък, за вас обществото единствено трябва да бъде заблуждавано и манипулирано като никога не разбира истинските причини за случващото се. Защото истинските причини те не могат да ги разберат, вие сте по-умни, по-просветлени и разбиращи от останалите и знаете какво трябва да се направи. Подробност е дали е правилното за всички, то е правилно за вас. Възможно е да се заблуждавате, че имате друга цел освен властта, но това е единственната ви цел. Човешко е, колко хора искат да станат шефове, да определят съдби, повечето.

    В предния запис ви казах намерението си

    Ще ни помогнете да кажем ясно аргументите си срещу подлите ви комуникационни приьоми и така да създадем защита срещу тях, при използването им за промяна на общестеното мнение.

    Сблъска с вас беше интересен и просветляващ. Манипулацията се крепи на това другия да не разбре намеренията ви, да не разбере, че е манипулиран, ако разкрие манипулативните ви намерения то манипулацията губи силата си. На стигналите до този коментар ще дам съвет – върнете се преразгледайте сблъсъка ни с г-н Богданов и го прочетете като имате на ум, че единствено намерение в думите на господина е да манипулира мен и възприемането на позицията ми. Аз се опитах да изоблича манипулацията на г-н Богданов и да покажа какво крие зад думите си.

    Този разговор може да се окаже просветляващ и за вас, ако се опитате да вникнете в него.

    Благодаря на Григор, че ни изтърпя и позволи този сблъсък да се случи в блога му.

    GAME OVER

    Reply
  66. Кал

    @ Иван Богданов:

    Писна ми от милиционерско-манипулаторските ти методи, другарю. Писна ми и от късата ти памет…

    С това се изтеглям от темата, преди Калин да ме е обявил И за враг на народа.

    Какъв „народ“, другарю? Може ли да цитираш поне един случай, в който Калин е ползвал думата „народ“?

    Или отново приписваш думи на другите? Играейки на любимата си игра „разделяй и владей“?

    Предупреждавам те за последно: Не ври името ми в кашите си. Нямаш какво да спечелиш.

    (Гри, съжалявам за остротата – но във форума към „Ефремов“ поне има опция „враг“, която скрива писаниците на съответния потребител. Тук, волю-неволю, те ми се натрапват. А с Богданов имаме много стара история, и никак не хубава. И най-важното: отдавна съм го помолил да спре да ме спряга онлайн.

    Тичам към протеста…)

    Reply
  67. Кал

    P.S. @ Иван Богданов:

    Да го кажа и тук:

    Следващия път, когато не се съобразиш с молбата ми, ще ти го върна тъпкано. И по-следващия. И по-по-следващия. Имам бая да ти връщам…

    Такива като теб не заслужават времето ми. (Даже понякога се чудя дали не ми го губиш умишлено.) Само че такива като теб заслужават от време на време да бъдат поставяни на мястото си. Та да не подведат и други хора, които не ги познават.

    Reply
  68. Иван Богданов

    Калине, пий си хапчетата!
    @Георги – много е зле работа, ужасно зле. Едно време като се бояхме от класовия враг, пак не ни гонеше такава параноя.
    И Вие се надявате да привлечете хората към Вас.

    Reply
  69. Кал

    Приятели и непознати, четящи блога на Григор:

    Припомнете си/осведомете се кой е Иван Богданов.

    Гугъл ще ви предложи резултати. Аз ви предлагам един, в който си изпатих лично:

    http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=39516&rb_v=viewtopic#p39516

    Преценете сами: доколко заслужава доверие такъв човек?

    Reply
  70. neuromantic

    Шаркане, кво пак не разбра? Дори лоши хора могат да взимат правилни и добри за всички нас решения, ако имат интерес от това. Ние имаме политици които имат интерес от богата и подредена държава. От такава се прави по-лесно и удобно бизнес. Въпрос на вкус и възприятия за света. Някои предпочитат терора, но дори комунистите с вродената им тъпота разбират че от бедна държава няма какво да се краде и тепърва ще прокарват и десни политики. Единственият който не разбира нищо е Бойко. Хем му платихме обучението за 4 години. Но пак ще пробваме, пари бол.

    По-горе видях че си пуснал някакви линкове на руски. Много смешно. Руснаците които никога не са живели в капитализъм фантазират негови алтернативи. Та и ти така.

    Reply
  71. Иван Богданов

    @Калине – принципно е трудно да работиш с болни хора, особено ако не си предупреден, че те могат да вземат съвсем неадекватни решения на база заболяването си и изкривени лични пристрастия. Като се случат подобни неща – примерно да ти съсипят един конкурс, като укрият най-доброто произведение, за да пробутат друго на един приятел, което даже не е и негово, а и е публикувано, въпреки условията на конкурса, не ореваваш форумите, а гледаш тихо да оправиш нещата.
    Явно диалогът тук е труден, защото веднага се минава на лични нападки. В Гугъл пише ужасно много неща за мен, пише ги от много години и вероятно ще продължи да ги пише. Когато човек върви напред, всички зад него се занимават основно с оплюване.
    От подобен род среди и видове дискусии съм излязъл отдавна и не смятам да слизам отново до това ниво.

    Reply
  72. Шapкан

    Иван Богданов,
    смешни са вашите караници с Калин в ефремов, понеже стават в сянката на тържествуващото лайно, което сега, поощрено от “демократите”, взе да смърди все по-интензивно.

    Reply
  73. Григор Post author

    @neuromantic: Не, комунистите няма да прокарват десни политики, с изключение на нужните им за персонално обогатяване.

    България е богата държава. Беден е единствено народът ѝ. Което е идеалната комбинация за крадците: хем има предостатъчно за крадене, хем евентуалните му пазачи са бедни и като следствие от това лесни за манипулиране и трудни за осъзнаване на истинските си интереси… Така че не очаквам да има други промени освен насочени към още по-голямо обедняване на народа, че да е по-лесно краденето.

    Reply
  74. Виктор

    Като чета Богданов (антипатичен ми е, няма да обяснявам тук защо, даже рискувам Григор да ми се скара, та моля ви, стига за него), си мислех тия дни, че нашите т. нар. политици добре са схванали, че каквото и да направят, простият ни тъп народ го забравя след няколко месеца, особено ако го заметат като лисица с опашка. Например Бареков, ох, написах го, ще ходя да си измия ръцете сега… ама това бил, ама онова, като едното нищо ще гласуват за него. Та си мислех, така и така, телевизията не може да се върне назад, ама слава Богу, има интернет, там писаното остава поне за последните десетина години и ще се извади много лесно кой какво и кога. Но и тая ми надежда се разколебава, защото Гугъл вади най-новите неща отгоре, защото написаното сега все пак стои по заглавните страници на сайтовете за някое време и миналото пак се затрупва, хората няма да се ровят специално и т. н. Хайде дано да не става така и дано поне като може да прочете човек от интернета това и онова да греша. Аз рових да намеря например достоверен източник за това, че Кристалина е била кръстена Сталинка, но не успях да намеря. Само не ми показвайте, моля ви се, ей така, като пример се сетих.

    Reply
  75. Любо Николов

    Григоре,
    Офтопик, но има нещо, с което евентуално ти би могъл да помогнеш.
    Все по-често пропагандата от “Позитано” прибягва към отвратителни манипулации. Въвеждането на абревиатурата Х.У.И. е една от тях. Друга такава манипулация е масовото разпространяване на фотографии, служещи като обвинително доказателство срещу протестите. Навярно си ги виждал: протестиращ пикае клекнал (!?) пред загражденията; протестираща без гащи; плакат с надпис “УКОПАЦИЯ”.
    Тия фотографии се разпространяват без източник. Въпросът ми е: има ли в тях достатъчно информация, за да се стигне до източника?

    Reply
  76. Кал

    Бареков вчера се е разпрегръщал с Волен Сидеров – като представител на единствената парламентарна сила, която не е била на власт, ерго не може да ѝ се търси отговорност……..

    Насладете се сами:

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/20/2186138_protestite_v_sofiia_-_den_160_hronologiia/

    Пиша го тук, за да се помни. Съгласен съм с Виктор: научим ли се да помним, няма да ни пързалят така лесно – ни Бареков, ни Богданов, ни Б.Б., ни никой.

    (А Шаркан греши – аз не се карам с Богданов. Друго нещо правя.)

    Reply
  77. Григор Post author

    @Виктор: Чудя се как е възможно да има човек, който да не си задава въпроса откъде идват парите зад Бареков. При положение, че всички знаят за кого работеше официално доскоро, и виждат, че разполага с повече пари, отколкото има как да е събрал от заплати или подобни…

    @Любо Николов: Надали в тези фотографии има достатъчно информация, за да се стигне до източника. Но въпреки това бих им метнал едно око – ако случайно фотошоперите са се зазяпали и не са подменили вътрешните атрибути. Може да помоля и Ели да ги погледне, тя има по-набито око за фотоманипулации.

    Иначе – и двамата го знаем чудесно: на Позитано нито са научили нещо ново, нито са забравили нещо старо. Като гледам новия закон за МВР, който пак въвежда „доброволните сътрудници“ (ака слухарите, биячите и кримките с имунитет срещу полицията)…

    @Кал: Понеже Волен не е на власт в момента… Иначе да, трогателно е да гледаш как марионетка на ДПС се прегръща с фюрера на „Атака“. Но имам чувството, че това няма да доведе до етнически мир – напротив…

    Reply
  78. Жилов

    @Любо Николов
    Спомням си, че в предизборната борба през деветдесетте беше устроен цял фалшив “протест на СДС”, в който присъстващите се държаха като простаци и вандали, свалиха някакъв БСП транспарант, и всичко това беше “документирано” в репортаж. При това имаше и много добра актьорска игра в цялото нещо, не като сега. Истината обаче бързо беше разкрита и оповестена пак по телевизията.

    Reply
  79. Иван

    @Любо Николов,
    За втората снимка пробвах images.google.com , след това ограничих търсенето по дата до 2008г. Излезнаха 4 сайта – два от 2008, един от 2007 и един от 2006г. С малко помощ от google cache стигнах до:

    (нямам идея колко безопасен е този сайт, отваряйте с noscrip и adblock)
    http://www.imagefap.com/photo/2131981529/?pgid=&gid=2640950&page=0

    Date Added: 18/12/2007
    Dimension: 960×1280

    Reply
  80. Явор Колев (ГДБОП)

    Цитат от Наказателния кодекс:

    Чл. 159. (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г., бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.

    (2) (Нова – ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

    28. (Нова – ДВ, бр. 38 от 2007 г.) “Порнографски материал” е неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, който изобразява открито сексуално поведение. За такова се приема поведение, което изразява реални или симулирани полови сношения между лица от същия или различен пол, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, или похотливо показване на половите органи на лице.

    Снимката по-горе отговаря на дефиницията за порнография и следва разпространителите на порнография (собственика на блога и лицето, което е публикувало коментара) да бъдат арестувани и тикнати в затвора, защото са абсолютни престъпници. Освен това лицето на снимката изглежда като дете на 17 години и половина, следователно може да се приложи още по-тежко наказание:

    (4) (Изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., предишна ал. 3, изм., бр. 38 от 2007 г.) За деянията по ал. 1 – 3 наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до осем хиляди лева, ако за създаването на порнографския материал е използвано лице, ненавършило 18 години, или лице, което изглежда като такова.

    Лицата, които са записали снимката на компютъра си следва и те да бъдат тикнати в затвора:

    (6) (Предишна ал. 5, изм. – ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който държи или набавя за себе си или за другиго чрез компютърна система или по друг начин порнографски материал, за създаването на който е използвано лице, ненавършило 18 години, или лице, което изглежда като такова, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба до две хиляди лева.

    Ако вие сте видели снимката, това значи че тя е била записана в кеш паметта на вашия браузър – тоест в момента в който гледате снимката, вие държите порнографски материал, за създаването на който е използвано лице, което изглежда като ненавършило 18 години.

    Всички посетители на блога следва да се предадат в най-близкото поделение на МВР, където да декларират, че са абсолютни педофили и да бъдат арестувани и тикнати в затвора (или да свидетелстват срещу абсолютните педофили, които участват в организираната престъпна група, която се координира чрез този блог).

    Reply
  81. Явор Колев (ГДБОП) a.k.a. Супер Явор

    Писането в блогове трябва да бъде забранено, защото блоговете могат да бъдат използвани от четирите конника на инфокалипсиса – това са търговците на наркотици, перачите на пари, терористите и педофилите, които разпространяват детска порнография (търговците на наркотици могат да си рекламират продуктите в блогове, организираните престъпници биха могли да координират действията си чрез нелегални блогове*, терористите могат да ползват блоговете за да призовават към тероризъм и да координират терористичните си организации, педофилите могат да ползват блоговете за да разпространяват детска порнография – както беше демонстрирано в този блог по-горе).

    * Легални блогове няма и не може да има, защото и те могат да се ползват за нелегални дейности.

    Явор Колев.

    Reply
  82. Кал

    Продължение на прокламацията от софтуерните компании:

    Явор Джонев: Да подкрепим младите за рестарт на системата

    Един откъс, който затвърди доброто ми мнение за мисленето зад тази прокламация:

    Има ли отражение от политическата ситуация в IT сектора и в софтуерния бранш?

    – Пряко отражение засега няма, защото сме експортно ориентирана индустрия. Вероятно ще има отражение върху изпълнението на държавни поръчки, защото правителството в момента няма капацитет да управлява разумно каквото и да е. Държавната администрация е парализирана, а партизанската подмяна на служители върви с пълна сила.

    Но ние се притесняваме от едно друго отражение, което е много важно за нас. Ако в България загубим надеждата, че можем да станем нормална страна – с развита икономика, социално справедлива, с добра инфраструктура и качествени публични услуги, то хората, които работят в нашия сектор, ще започнат да се изнасят.

    Това са хората, на които им е най-лесно да емигрират – веднага могат да си намерят работа където и да е по света. Те са тук, защото искат да са тук. Искат да живеят и работят в родината си. Това е и основният мотив да подкрепим студентите и въобще всички, които се борят да възвърнат идеята, че България наистина може да стане просперираща страна. Сегашното правителство, парламентарно представителство и политическа каста са отрицания на тази идея.

    Има и други размислящи откъси.

    Reply
  83. Виктор

    @Явор Колев (ГДБОП) a.k.a. Супер Явор, моля, моля, без обобщения. Аз на моя браузър съм му казал да не тегли никакви картинки, така че, не ги записвам нито на диска си, нито в РАМ. 🙂 Но благодаря за цитатите, наистина не знаех, признавам си, че порното за възрастни било забранено. Мислех си, че и по телевизията дават порно.

    Reply
  84. Жилов

    @Кал

    Хубаво е интервюто като цяло, но и Джонев говори за смяна на системата, за нова конституция и др. подобни неадекватни глупости. Или “българите да се обединят около морална ценност и идея” – как ще стане това, след като хората имат различни идеологии и в болшинството си кълват на популизъм? А, да, те обединиха гласа си около Царя преди 13 години, сега берем последствията от това обединение.

    Тези му точки: “смяна на системата, нова конституция, национално обединение около морал и идеали” честно казано е отчайващо да бъдат четени, тъкмо си помислиш “Ето, този човек разбира за какво става въпрос” и виждаш, че не, подлъган е, само на малко по-високо ниво от останалите.

    Reply
  85. Кал

    За мен, ако няма смяна на системата – или реинтродукция на идеята за „морал в политиката“ – няма и смисъл в цялата гражданска кампания…

    Само че за да разберем какво имам предвид аз под „смяна на системата“ и какво – ти, ще ни трябва бая разговор. А в следващите 10 дни нямам време. 🙁

    Reply
  86. neuromantic

    Хора, които искат морал в политиката са такива които нямат представа как работи системата и разчитат на вяра. Когато си викнеш техник да ти оправи хладилника не го призоваваш към повече морал, а разчиташ че срещу съответно заплащане ще имаш работещ хладилник. В политиката е подобно. Всички плащаме с данъците си. Незнайно защо обаче с тях искаме да платим за трансцедентни качества. Единственото ми обяснение е в робския морал на средния българин. Само робът би призовавал за морал. Господарят създава този морал.

    Reply
  87. Григор Post author

    @neuromantic: И как следва да се транслира това в конкретно нашата ситуация?

    Reply
  88. neuromantic

    За начало трябва да знаем в каква посока искаме да се развие държавата и какви са средствата за целта. Да дефинираме добро и зло. Няма лошо да се иска повече морал, но едно е сигурно. Докато продължаваме да искаме единствено морал ще управляват винаги комунистите и техните безбройни дъщерни формацийки. С тяхната мащабна пропагандна машина моралът винаги ще е на тяхна страна. С приказки за морал и справедливост в парламента се намърдаха разни туморни образувания като РЗС, а сега изглежда е ред и на Дудука (да не споменавам очевидното). Виж, ако искаме да свършат нещо точно определено и го заявим в прав текст, а те отказват да го направят, то вече няма как да претендират че работят в наш интерес. Студентите са обвинявани че обслужват политически интереси. Само по себе си малоумно твърдение, понеже всичко в обществения живот е политика, но хората първосигнално и силно негативно реагират на споменаването на тази дума. Говори се само за/срещу партии и лидери, но не и за идеи. Въртим се в омагьосан кръг.

    Reply
  89. Григор Post author

    @neuromantic: Според мен е очевадно и отлично дефинирано какво е добро, зло и морал, но това очевадно не променя нищо. Студентите искат нещо точно определено и го заявяват в прав текст. Правителството отказва да го направи. Очевидно е, че не работи в наш интерес. Това изобщо не го притеснява – то продължава да твърди обратното, да клевети, да бие (и да го отрича после въпреки заснетите видеокадри), да репресира несъгласните и какво ли още не.

    Иначе казано – по тази линия стигаме обратно до изходното положение. Ако имаш друго предложение, давай го.

    Reply
  90. Шapкан

    брей, невероятно, но факт – Жилов можел и да разсъждава съвсем читаво.
    (споко, сега ще се изкаже… и здрасти, поручик Ржевский)

    Reply
  91. Шapкан

    и невромантикът също.

    момчета, хубаво ви потича мисълта, ама крайните изводи (и оттам предложенията “за бъдеще”) забиват под кота нула.

    Reply
  92. neuromantic

    В случая като че си прав Григоре. Нещата са изчистени и очевидни, за разлика от предното управление. И преди съм казвал че тия сегашните само от бой разбират и с мирни средства няма да сдадат властта, и за съжаление нямам какво да добавя. Освен може би молба за колонизация от западни сили, преди сънародниците ни, съвсем в демократичен дух, да изберат да последват Путин. Но за студентите имам какво да кажа. Те например искат “нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление”. Що за поезия е това? Пожелателно мислене, което казва: Искам светът да е по-добро място! Първо, за беззаконие ли всъщност става дума? Като изключим Пеевски и последните действия на полицията, къде е беззаконието? И без тези дребни детайли от мъртвия пейзаж на управляващата олигархия тя щеше да прави живота ни мизерен. С текущата нормативна уредба (и особено с бъдещата) изглежда, че държавния разврат е напълно легализиран. Второ, съвсем не става въпрос само за високите етажи. На всички нива животът на хората е в ръцете на тромава и мухлясала бюрокрация. Трето, дори в рамките на закона могат да се приемат особено грешни политики.

    Идва ми наум един пример. Моя приятелка опита да отвори детска градина; предвид голямото търсене би било логично да е успешно начинание. Беше намерила хубава къща в центъра с високи тавани и приличен двор. Беше намерила пари (както се оказа после – недостатъчно) и беше убедила собствениците да променят статута на сградата. Остана и само да се пребори с всички общински органи, чиято цел би трябвало да е да помага и насърчава подобни деяния. Е, не успя. Умори се от разтакаване, проверки и рушвети по всички брънки на веригата. Това, между другото, се случи при предишната администрация, която уж милееше за бизнеса, но вместо това разду полицейския щат тъй, че да водим в света по брой на полицията на глава от населението и същевременно по неразкриване на престъпления… Не съм аз човекът, нито всеки случаен на улицата, който да дава конструктивни предложения по темата. Имаме си партии за целта. Имаме и добри предложения.

    Reply
  93. Шapкан

    о, имате си партии…
    които ще правят СЪЩОТО.

    още по-дълбоко под кота нула. С това темпо ще стигнеш до мантията.

    Reply
  94. Григор Post author

    @neuromantic: Студентите се опитват да направят в общи линии каквото и аз – да активизират хората, да ги научат да не търпят корупцията понеже „и аз да съм, и аз ще крада“. Което според мен е ключовата стъпка към промяната в обществото. Не знам дали са избрали най-правилния начин, но в момента като да не гъмжи от възможности.

    За примера с детската градина – аз мога да цитирам десетки такива. Мисля, че тук ще прочетеш повече по въпроса как и защо се получава така.

    Reply
  95. Шapкан

    да, не трябва. Покрай четенето забравихте да мислите. И да виждате това, което е, а не това, което ви се ще.

    Reply
  96. Григор Post author

    @neuromantic: Аз пък искам да чета. Нямам самочувствието, че знам всичко и от повече имат нужда само другите…

    Reply
  97. Григор Post author

    @Шаркан: Със спама никога не сме се обичали. И съм свикнал да го наричат „четиво“, „полезна информация“ и прочее. Само че не го чета. И когато спамери прекалят, ги блокирам.

    Reply
  98. Шapкан

    ми блокирай ме. Ще ти стане съвсем уютно.
    Само първо покажи кое е “спам”? реклама на перилни препарати да има?

    Reply
  99. neuromantic

    Имах предвид, че темата е банална и до болка позната на всички и няма смисъл да се дискутира в дълбочина. Просто трябва да се спре с това веднъж завинаги. Трябва да се вземат мерки от най-високо – от нашите избраници. Трябва да се ограничи свободата на системата за сметка на отделните индивиди. Просто е, пробвано е, работи. Повече няма какво да се каже.

    Reply
  100. vlad

    @Шаркан: Колажът в началото ми се привидя като реклама на хотела, но може и да греша…

    Reply
  101. Григор Post author

    На мен ми се видя като спам кроспостването на линк под ЧЕТИРИ записа. При положение, че линкът има твърде косвено отношение към който и да е от тях.

    (Между другото, наскоро получих в пощата си спам именно за перилни препарати. Пратих обратно обичайното съобщение, че ги очаква блокиране на пощата от тях в хостинга ми. И получих обиден отговор: „Ама откъде-накъде ще е спам, да не ви предлагаме виагра?“)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *