И пак за „Моята библиотека“ и Асоциация „Българска книга“

Добре познатият на всички любители на книгата сайт „Моята библиотека“ (www.chitanka.info) отново е спрян благодарение на асоциация „Българска книга“. Очаква се да бъде вдигнат отново до няколко дни. Междувременно огледалата му са достъпни, месечните архиви – също.

Тази порция опити за пречене не започва (пряко) с АБК. Първо 3M се обаждат на един от спонсорите на сайта, за да го уведомят за нарушаване на техни авторски права. Познайте от какво? От думата “скоч” в речника на българския език на сайта. Да, правилно прочетохте – от дума. За щастие, проблемът е замотан от служителите на хостинга.

(Преди две-три години подобен праводържател от Германия се опита да тръска фирмата ми за пари. Държал бил авторски права върху шрифт, достъпен на фирменото FTP. Писах му обратно, че въпросният шрифт е част от инсталационен пакет драйвери за компютри HP, които фирмата продава, така че е длъжна да предлага и драйверите за тях. Опитите за тръскане обаче продължиха и накрая се ядосах. Помолих го да даде точния си адрес, за да могат адвокатите на HP да изяснят на какво основание той обявява шрифта в продуктите им за краден. Отговор повече не получих, нито на това писмо, нито на последващите напомняния. Все едно праводържателят никога не беше съществувал…)

След това някакъв друг юнак пак тормози хостинга половин месец, преди да изчезне. На 21 август обаче в играта влизат директно АБК, с оплакване, че на сайта има книги с техни права. С типичното за тях искане сайтът да бъде свален и хостингът да предостави на АБК личните данни на всички, които са го достъпвали. След малко пазарлък с хостинга постигат споразумение да бъдат свалени около 50-те книги, за които от АБК са имали претенции. Въпреки това обаче на 14 септември хостингът спира сайта. (По предварителна, още непотвърдена информация – след директен юридически шантаж от АБК. Познат почерк.)

Българските праводържатели не са от вчера. Вече знаем, че са нагли – заради няколко от хиляди книги искат да свалят целия сайт. Че са лакоми – искат да имат на списък и да изнудват който може. Че са тъпи – хостинг фирмата по начало няма личните данни на достъпвалите сайта, за да може да им ги даде; отделно, да им ги даде без съдебна заповед е забранено от закона. Че са безскрупулни – шантажът е за тях предпочитано средство…

Споменах ли, че са тъпи? Излъгах ви – повече от тъпи са. Някога Стивън Кинг продаваше у нас тираж от 100 000 броя за по-малко от час, и вероятно можеше да продаде поне 200 000 за три дни. Сега не би могъл да продаде 10 000 за година – толкова се е свил броят на четящите българи. И почти всички те знаят този сайт, гравитират около него и поддържат в себе си читателския дух чрез него. Изчезне ли „Моята библиотека“, мнозинството от тях ще изгубят постепенно вкуса си към четенето и ще престанат да купуват книги. Съответно ще фалират и ще трябва да се заемат с друго писателите и издателите. С което АБК ще отрежат клона, на който седят.

Да, ще го отрежат. „Мъдростта“, че хората не купуват книги, понеже могат да ги прочетат безплатно в Интернет, е лъжа. Истинският читател иска не просто да прочете книгата – той иска да я има, както отбелязва Кори Доктороу в една своя лекция (1 част, 2 част). Ако не беше така, хората щяха да вземат книгите от напълно законните засега читалища и библиотеки, и пак да не ги купуват. Истината е обратната – колкото по-достъпни свободно в Интернет са книгите, толкова по-добре се продават. Казва го в блога си в прав текст, на базата на собствения си опит, не друг а Паулу Коелю. И призовава там, пак в пряк текст, читателите да пиратстват книгите му колкото могат повече.

(И моят личен опит казва същото. Без никакви опити да рекламирам или разпространявам първата си книга, „Докосвания“, вече съм продал към двеста екземпляра и продължавам да получавам поръчки. Тя е сборник записи от блога ми, достъпни свободно в него – по логиката на АБК трябва да не можех да продам и един екземпляр, нали? В реалния свят обаче е обратното. Ако тези записи не бяха свободно достъпни и хората не ги бяха прочели и харесали, колко екземпляра щях да успея да продам? По моя преценка – между пет и десет…)

Затова вече съм уверен, че АБК не ги вълнуват парите. Че ги вълнува властта над писателите и читателите, перверзната тръпка да стоят между тях и да ги държат в ръцете си. В линкнатата по-горе лекция Кори Доктороу го обяснява много точно – тази политика на „защитниците на интелектуални права“ е във вреда и на читателите, и на писателите, и на издателите. От полза е единствено за тези, които не сътворяват нищо, а само „защитават“ права. За сметка на творците, производителите и потребителите. По логиката „за да спечеля аз, трябва всички други да загубят“. Известна още като логиката на загубеняка.

Добре. Който е загубеняк и мераклия да прави мръсно на всички други, като с това реже собствените си финансови доходи, е разумно да бъде оставен да успее, за да се самоунищожи. Етап от това самоунищожение обаче е унищожаването на българското читателство. Не мога да го позволя… А най-хубавото е, че не само аз. Повечето ми познати – и читатели, и писатели – малко по малко започват да разбират как всъщност стоят нещата и какви „ползи“ им носят АБК и подобните им. Така че „Моята библиотека“ скоро отново ще я има. За щастие на всички, които творят или ценят творчеството.

Читателството и „защитата на интелектуална собственост“ в стил АБК са несъвместими понятия. Процъфтяването на едното от тях означава гибелта на другото. Лично моят избор е да застана на страната на читателството. Да подкрепям инициативи като „Моята библиотека“ и да надигам глас за истината зад усилията на „защитниците на интелектуални права“. На защита на права ли ви прилича това, което прави АБК с „Моята библиотека“, или на злоупотреба и безправие? Отговорете си сами. И сами изберете на чия страна ще застанете.

Форумът на „Моята библиотека“ не е свален – активен е. В тази дискусия в него можете да получавате по-актуална информация какво се случва.

И молбата ми е – не само се информирайте, а и помагайте. Всичко, което е нужно на злото, за да победи, е добрите хора да бездействат.

66 thoughts on “И пак за „Моята библиотека“ и Асоциация „Българска книга“

  1. николай теллалов

    Пак ли бе, мамка им мутренска!
    Във форума на вестник Дневник едни тролове или просто тъпи държавофилчета вече наприказваха куп глупости, но поне засега защитниците на Читанка са повече.

    Reply
  2. николай теллалов

    Григор, би било уместно да дадеш списък на теми в твоя блог, свързани с предишните атаки срещу Читанка.
    Вече съм пуснал линк към сегашния запис където мога, за да се разпространи информацията и да се намерят повече хора, реално способни и желаещи да помогнат на Читанка.

    Reply
  3. Виктор

    Между другото, въпреки chitanka.info, книги на файлове се разпространяват къде ли не, по Фейсбук, по торенти, по разни сайтове, за които нашите издатели не знаят. Както вероятно повечето от вас тук знаят, chitanka.info не публикува книги, от чието първо издание не са минали поне две години. Обаче всички останали, Фейсбук, прочее, не спазват това правило. В тоя смисъл, ако издателите, праводържателите, успеят да затрият Читанката, то книги ще се разпространяват пак, и то не по най-добрия начин нито за тях, нито за читателите в интернета. Ето например един сайт:
    knigi.spasete.me
    Ако го видят праводържателите, ще им настръхнат косите и може да им дойде акъл самите те да хостват и да помагат на chitanka.info.

    Reply
  4. Светослав Александров

    Много добра реакция от страна на Григор Гачев. Моята подкрепа вече я написах, но и аз купувам книги – разбира се, когато смятам, че авторът и издателството трябва да бъдат поощрявани. Лично аз смятам отсега нататък да бойкотирам издателствата, които пречат на Читанка.

    Reply
  5. Никола Райков

    Съжалявам за колегите, чиито книги са издадени чрез съответните издателства. Имам добри приятели и страхотни автори сред тях, но не мога да запазя мълчание по този въпрос.

    Моите книги са налични свободно на читанка. Знаете ли защо? Защото аз съм им ги пратил. Знаете ли колко са ми зле продажбите в резултат на това? “Голямото приключение на малкото таласъмче” до края на годината ще приключи четвъртия си тираж и ще влезе в пети!

    Reply
  6. Григор Post author

    @николай теллалов: Потърси в блога по “chitanka”, и ще намериш. 🙂

    @Виктор: Тоя сайт наистина е интересен! 🙂 Не знам дали от него ще дойде акълът на праводържателите, но дано да им дойде, преди четенето да е загинало.

    @Светослав Александров: И аз търся задължително да купя книги, които са ми харесали. Искам не просто да съм ги чел, а да ги имам. Но книги, издадени от издателства, които членуват в АБК, отпадат от тази процедура. Нито ще ги купувам, нито ще ги чета, нито ще ги пиратствам, дори ако мога. Нека правата на авторите им бъдат опазени по най-сигурния начин – забвението.

    @Никола Райков: Направи ли вече три хиляди продадени броя? 🙂

    Reply
  7. Павел

    Здравейте, ще си позволя цитат от “Това не е краят на книгите” (която между другото свалих от Читанка 🙂 ), в който Умберто Еко казва следното:

    “Всъщност пресата успя да отведе нечетящи хора при книгите. Как ли? Така стана в Испания, Италия, но не и във Франция. Някой ежедневник предлага на читателите си срещу съвсем скромна сума книга или DVD заедно с вестника. Книготърговците отрекоха тази практика, но тя въпреки всичко се наложи. Спомням си, че когато романът „Името на розата“ беше предложен безплатно като добавка към вестник „Република“, вестникът продаде 2 милиона екземпляра вместо обичайните 650 000. А това означава, че романът ми е достигнал до 2 милиона читатели (и ако човек се размисли и стигне до предположението, че една книга ще заинтригува цялото семейство, можем предпазливо да изречем числото 4 милиона).
    Може би книготърговците е имало за какво да се тревожат. Но когато шест месеца по-късно се направи равносметка за продажбите през полугодието в книжарниците, се оказа, че продажбите на джобните издания наистина са намалели, но съвсем незначително. А това пък означава, че онези 2 милиона не са били хора, които редовно посещават книжарниците. Спечелили сме нови читатели.”

    Вярно, случаят не е аналогичен, но мисля, че изводите биха били същите, ако някой успее да спре Интернета на всички българи за 6 месеца – продажбите на книги на хартиен носител едва ли ще скочат 🙂

    Reply
  8. Кирил

    Григоре един въпрос с повишена трудност – как успяваш да запомниш кои издателства влизат в тази асоциация? Защото имаха много членове.

    Аз лично на авторите бих Ви препоръчал да ги качите книгите и в арена и в замунда. Хората, посещаващи тези сайтове са в пъти повече от читанка.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Никола Райков: Чудя се дали има друг български автор (ОСОБЕНО издаващ чрез „пазителите на правата му“), който да е продал подобна бройка от една книга за последните поне 10 години?

    Ако не, става доста нагледно как „опазващите правата“ опазват доходите на писателя. Дори не с това, че си чупят от хляба му, а просто с процеса на „опазване“.

    @Иван Богданов: Чувал съм, че доста от изброените издателства нямат и представа, че са „членове“ на въпросната асоциация.

    Този месец съм направо скапан от липса на време. Иначе щях да им драсна по едно писмо, че преставам да купувам книги от членове на асоциацията, и да ги питам наистина ли членуват в нея или просто имената им са в нейния списък, без те да го подозират.

    Има ли някой желаещ да ме отмени? Действието е абсолютно законно и неподсъдно. Нека отсеем списъка на истинските Врагове на Книгата.

    Reply
  10. Тодор

    Известен факт е, че колкото по-малко четат хората, толкова повече затъпяват. Колкото по-тъпи са, толкова по-лесно се управляват и баламосват.
    Ако спрат книгите или ги забранят ще се амбицираме да четем повече. Целта е да останат по-малко четящите. Така клъц от тук, клъц от там и няма нужда да налагаш цензура и на натискаш свободното слово. Просто няма да има мислещи глави, които да ги вълнува.

    Reply
  11. николай теллалов

    Разгледах няколко от списъка, произволно. Не видях да си дават мейл, но имат в сайтовете страница КОНТАКТИ, в чиято форма за пращане на запитване искат задължително попълване на име, мейл, телефон (?!)… много тежкарско.

    Reply
  12. asktisho

    Не мога да разбера зора със спирането на “Читанка” при положение, че има сайтове, които разпространяват софтуер, филми, книги, игри, музика и всякакви продукти, чиито права изобщо не притежават, при това събират пари от реклама, без да разчитат на волни пожертвувания… Няма да споменавам имена. Ама аз и други неща не мога да разбера… Например, защо се забранява споменаването на частни фирми, търговски марки и прочие в телевизионните предавания, но всички те правят непрекъснато безплатна реклама на Фейсбук, като дори насърчават зрителите си да общуват с тях посредством нейните канали… Фейсбук не е ли частна компания? Или могат да се споменават всякакви брандове, които не са създадени в България? По българските телевизионни предавания? Не мога да разбера и зора със събарянето на незаконно построените стаички, в които живеят по десет социално слаби човека от уязвимите групи, при положение, че на морето, по плажовете, в планините, в защитените местности и навсякъде, където не трябва, са вдигнали хектари с пустеещи луксозни хотели. И още много други неща не мога да разбера. Обаче виждам общия знаменател. Винаги става дума за кинти. Натрупването им нянкак те прави “невидим” за обществения морал. И за органите на държавата, които го форсират. Като писател мога да кажа само, че издателствата губят от отказа си да приемат новия начин на мислене, налаган от 21-вия век. Промените са необратими и не са в тяхната полза. Това, което виждаме, са отчаяни опити да се запази статуквото или, както обичам да казвам, да се продава бутилирана вода до водопада.

    Reply
  13. Григор Post author

    @asktisho: Страх ме е, че в конкретния случай не става въпрос за кинти, Тишо – че става въпрос за власт и контрол. За желанието да ни контролират и заповядват какво да можем да четем, дори на цената на това да съсипят хляба си.

    И се опитват да противодействат на промените изпреварващо. Твърди се, че ако очистиш ТТИП от празните приказки и нещата, дето нямат значение или няма как да ги бъде в реалността, остават само закрепостителска протекция върху „интелектуалните права“. Нищо чудно – интелектуалната собственост е новата поземлена собственост, разпределянето ѝ между шепа могъщи олигарси е новият феодализъм, и ако то успее, бъдещето ни е ново Средновековие. Колко сладка е надеждата да станеш новоблагородник, който контролира чрез хляба и ножа крепостните си селяни… пардон, читатели, писатели и издатели.

    Защото и писателите са от нашата страна на барикадата. Колкото по-близък и богат е контакта на писател с читателите, толкова повече от тях ще си купуват книгите му. Никола Райков е крещящ пример. Любомир Николов – също: публикува в блога си всеки написан ред, който издателите му биха му позволили или простили. Защото издателят е само посредник между читателя и писателя.

    Да се самозабрави този посредник може само в условия на монопол. Монополът учи дори свестния и честен на самозабравяне… Но Интернет напоследък прави този монопол все по-труден и издателите вече не са в положение да господарстват. Което и учи все повече от тях да бъдат честни и искрени приятели на писателите и читателите. Да се окажат също от нашата страна на барикадата.

    В тези условия монополисти остават единствено праводържателите. (Интелектуалното право е естествен монопол. Ако аз притежавам хладилник „Мраз“, това по никакъв начин не пречи на никой друг също да притежава такъв. Ако обаче притежавам правата върху някой интелектуален продукт, никой друг няма как да ги притежава.) Нормално и естествено е сред тях да се завъдят явления с уродливостта на АБК. И също е нормално и естествено, ако не им дадем отпор, да получим „тяхното“ бъдеще, нов феодализъм, в който ще сме крепостните селяни.

    От нас си зависи.

    Reply
  14. ~!@#$%^&*()_+

    Любомир Николов беше поискал читанка да свали едно от старите му издания, за да може да бъде преиздадено

    Reply
  15. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Просто иначе нямаше да бъде преиздадено, въпреки усилията му.

    Reply
  16. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, рицаря в блестяща броня е рицар в блестяща броня
    столман кой го издържа?

    единствения рицар в блестяща броня, който знам е ганди, може би не знам достатъчно

    Reply
  17. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Когато си български пенсионер не е лесно да си рицар в блестяща броня. Далеч не всички са дори където е лесно… Така че нека ценим положителното, а не търсим отрицателното. Любо е направил достатъчно за свободата на произведенията си, за да има право да помисли понякога и за съществуването си. Най-малкото за да има нови свободни произведения, ако не друго.

    А за Ганди… Когато го убиват, преди да е получил Нобелова награда, Айнщайн казва: „Пропуснахме възможност да документираме за поколенията, че такъв човек е ходел сред нас реално, в плът и кръв“. От тези, на които би могъл да се кланя атеист като мен, Ганди заема най-високото място. Въпреки че дори той си е имал повече от предостатъчно грешки и грехове.

    Reply
  18. ~!@#$%^&*()_+

    @григор, не го обвинявам, че е направил необходимото за да живее. просто след това не може да е пример

    Reply
  19. Любо Николов

    ~!@#$%^&*()_+
    Не си прав.
    Случаят беше в рамките на правилата на самата Читанка – две години да се въздържат от публикуване на новоизлезли книги. Нормално е това да се отнася и за преиздаване.

    Reply
  20. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: И според мен не си прав. След като е дал много за постоянно, без да е длъжен, а е запазил мъничко за кратко време, за да може да живее, за мен е чудесен пример.

    Reply
  21. Фуни

    Всичко е въпрос на човещинка. Ако Любо е попитал човешки за това и онова едва ли Читанка ще му се изрепчат и няма да му влязат в положение. Още повече, че много от читателите в България знаят за делата на Любо Николов и го уважават за което. Но когато нещата стигат до изнудване, постоянен тормоз и тълкуване на законите според настроението на една шепа хора – това вече е проблем. Проблем на идиотската ни държава, проблем на идиотите ни бизнесмени и предприемачи, проблем и за бедния читател, който иска да прочете една стойностна книжка на спокойствие.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Фуни: Доколкото си спомням, диалогът между Любо Николов и екипа на „Моята библиотека“ протече по абсолютно цивилизован начин. Той им писа учтиво, те му отговориха учтиво и свалиха нещото.

    А колкото до положението в държавата ни – уви, държавата е какъвто е народът. И начинания като „Моята библиотека“ се опитват да направят народа по-културен. Какъв се опитват да го направят начинания като АБК – нека всеки си преценява сам.

    Reply
  23. Павел

    Григор, за жалост гадовете явно понаглеждат коментарите тук! Knigi.spasete.me беше ок до онзи ден. От вчера обаче не мога да отворя сайта.

    Reply
  24. Виктор

    @Павел, knigi.spasete.me, често едва мърда, явно просто се претоварва, а освен това има и някакви правила, лимит за сваляне, но така и не знам къде го пише, някой ми казваше. Ако изтеглиш днеска повече от 10 книги, биваш блокиран за три дни или нещо от сорта. Аз не знаех за тия правила и явно съм бил блокиран няколко пъти. Днес например не съм блокиран, но сайтът едва мърда. Преди месец-два агенция Блиц си беше направила труда и популяризира няколко библиотеки, сега не мога да го намеря това в Блиц, но ето го тука същото
    http://www.digital.bg/novini/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-news48184.html

    Reply
  25. Григор Post author

    @Павел: Съмнявам се да могат да отреагират толкова бързо. Ако knigi.spasete.me е толкова рисков сайт, ще е качен някъде из света, където няма грам да им пука от нищо по-малко от армия. По-скоро е на някакъв много ограничен ресурс, и най-малкото качване на интереса към него (примерно покрай сегашното разбунване на духове) им го претоварва.

    Reply
  26. Владимирова

    В България,много хора,които обичат да четат,не винаги имат финансова възможност да си купуват книги!Благодаря ти “Читанка”,че ми даваш възможност да чета!Освен това,изтегляйки книги на Ipod-a си,не е нужно да нося със себе си хартиени носители,които са доста по-тежки!

    Reply
  27. ~!@#$%^&*()_+

    @Владимирова това за липсата на финансова възможност и оПод-а смешка ли трябваше да бъде?

    Reply
  28. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Това за липсата на финансова възможност е отнесено към „много хора“ (в България), а това за Ipod-а – за нея самата. Различни са.

    Reply
  29. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Никъде не твърди, че не може да чете понеже няма пари.

    Reply
  30. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Не винаги. Понякога е просто не съвсем логично и ясно изразяване.

    Reply
  31. Anonymous

    Няма как да не съм бесен на онези птерокантропи, които принудиха

    Виктор Любенов да свали книгите си от сайта, Аделина Низамова от E-

    bookbg.com също.
    Това е прастара военна тактика . Убий командира, убий радиста , убий

    лекаря, и с взвода е свършено . Така е практикувала навремето

    испанската инквизицияспрямо християните , така са практикували турците

    спрямо българският народ , така са практикували руснаците които са ни

    поробили след тях , пардон , освободили .
    Убий образованието , убий интелигенцията , убий свободният достъп до

    книги за четене, и ще останат малодушни и малограмотни хора които

    лесно се управляват и направляват .
    Попадна ми една книга със заглавие”Крадецът на книги” от Маркас Зюсак

    ,и ако е престъпление да се крадът книги , аз ще продължавам . Не мога

    да се изразя по алоплантно , от Кори докторОу , който е написал

    абсолютно всичко , което бих могъл да си помисля и да изкажа с мои

    думи, и затова ме е оставил без думи .
    Малко или много, всички четящи сме рецидивисти , по отношение на

    спазване на авторските права . И ако има някой който да не е прочел

    досега книга за която не е платил , то нека свирне . Нищо не чувам

    …! И въпреки , че сега , Читанката в момента работи, не се знае в

    кой момент някой от онези кроманьоденталци , за които съм гласувал

    да създават законите които да спазвам, пак ще се опитат да го спрат .
    Да , те се борят с нас като запазват нечии авторски права, но това е

    доста разтегливо понятие,и го тълкуват така , както изнася на тези

    които искат да печелят материални облаги . Моето убеждение е, и, че не

    всички автори са съгласни с неразпространението на книгите им в

    електронен вариант, но са твърде много за да се вземе тяхното мнение.

    Но в духовното , рядко има съвместяване с материалното . А дори

    тяхното мнение да е положително, пак ще се намери някой не дотам

    грамотен адвокат, или агенция, които под благовидния предлог, че

    защитават неговите авторски права, срещу съответно възнаграждение,

    разбира се, и тогава кой ще научи за него? Кой ще прочете негова

    книга? И кой ще си я купи?
    Въпреки, че според мен това да е мечешка услуга и за пишещите книги,

    то адвокатите могат да бъдат много убедителни, щом трябва да лапат на

    чужд гръб.
    Знам , че моят кръстоносен поход , какъвто и да бъде той , ще бъде

    обречен , но няма начин да няма начин да се вземе някакво правилно

    решение на казуза , но ако го виждах , щях да го предложа .

    Reply
  32. николай теллалов

    Офтоп по лош повод: в автомобилна катастрофа загина Адриан Лазаровски
    Беше много свестен човек

    Reply
  33. gezatop

    @Anonymous

    Убиването на радисти няма как да е “прастара военна тактика” дори ако под “прастара” имаш предвид испанската инквизиция (която от своя страна не се е борила нито с християните, нито с организирани армии които да имат взводове). Освен това в човешката история никога не е имало масова армия с толкова много лекари, че да ги разпределя на ниво взвод – някой фелдшер на ниво батальон в най-добрия случай.

    Като цяло продължавай да четеш, няма да ти навреди…

    Reply
  34. Григор Post author

    @николай теллалов: Наистина лош повод. Не го познавах лично, но ми беше добре известен като автор на фантастика. Моите съболезнования на всички, които са му били близки!

    Reply
  35. Григор Post author

    @Иван: Би било много странно, ако няма такива статии. Все пак някои хора имат пари…

    Reply
  36. Божо

    ПроектозакоЛ:
    http://mc.government.bg/page.php?p=141&s=397&sp=0&t=0&z=0

    едно от притеснителните неща е:
    http://mc.government.bg/object.php?p=141&s=397&sp=0&t=0&z=0&po=622

    “Чл. 9. (1)Обществената библиотека трябва да отговаря на следните условия:
    ……….
    2. да осигурява библиотечно–информационното обслужване на гражданите на територията, определена с акта на учредяването й;
    3. да разполага с подходящи помещения, оборудване и обзавеждане;
    ….”

    Т.е. Моята библиотека като не разполага с помещение и няма акт на учредяване няма да отговаря на условията
    Измислиха го, боклуците!

    Reply
  37. Григор Post author

    @kall: Платформата им е нещо счупена в момента, с труд прочетох статията. Но не се сдържах и пуснах коментар под нея. Не понасям наглите над една граница лъжи и глупости.

    Между другото, тези не бяха ли сайта за книги на „Труд“? Дето затвориха bezmonitor.com, за да нямат „конкуренция“ дори при слепите?

    @Божо: Законът в България винаги е служел да подсигури монопол на баджанаците на властта и да ограби честните хора. Какво чудно виждаш в този?

    Между другото, според мен не е толкова лош. Коя е територията на обслужване на една библиотека се определя в акта на учредяването ѝ – спокойно можеш да посочиш „целият свят“. А „подходящи помещения и оборудване“ – за „Моята библиотека“ подходящите помещения и оборудване са колокационно помещение и сървър. И с двете трябва да се разполага, а не да се притежават – тоест, могат да бъдат просто наети. Оттам нататък всичко, което ѝ трябва, е учредителен акт, и тя ще е законна! 🙂

    Не се безпокой. Авторите, които вярват на такива като АБК, дори ако са много талантливи, ще продават мизерни тиражи. Ние, които не им вярваме и пускаме произведенията си свободно, дори ако сме далеч по-малко даровити, ще продаваме по-големи. Рано или късно наивниците ще започнат да проглеждат.

    Ако това не стане, в един момент може да кипна наистина здраво и да се хвана на работа. Да направя един клон на „Моята библиотека“, който да съдържа само произведения, за които има изрично съгласие от авторите и/или преводачите да бъдат там. И ще се хвана да озвънявам автори и преводачи, да им обяснявам как стоят нещата и да им предлагам да разрешат. Може дори да им предложа комбинирано с това издаване на книгата, ако пожелаят – огромен процент от книгите в „Моята библиотека“ не са издавани от години, все някой би ги купил, особено ако самата библиотека им служи за реклама. Нищо чудно да успея да привлека достатъчно книги, за да служи тази библиотека като център и огнище на книголюбците. И тъй като ще е в пълно съответствие и с най-смотаните закони, такива като АБК ще трябва да прибягнат към криминални средства, ако искат да се борят срещу нея…

    Ех, да имах времето и силите да продължавам да пиша! Напоследък са ми кът. А толкова неща ме чакат да ги довърша или напиша. Втората книга на „Ортодокс“ е едва започната…

    Между другото, как смятате – ще има ли интерес към първата, ако я издам на хартия?

    Reply
  38. Петър Петров

    > Между другото, как смятате – ще има ли интерес към първата, ако я издам на хартия?
    Може би ще продадеш 1500 бройки в началото, после с времето ще стигнеш до 3-4000. Ти сам си прави сметката дали ти излиза.

    Reply
  39. николай теллалов

    Григор, мен за моите книги, както и за тези от издателство ШРАПНЕЛ няма нужда да питаш, съгласието се подразбира.

    Reply
  40. Петър

    Тук може да се види какво е мнението на хората от библиотеката по отношение на публикацията на Иван Бакалов:
    http://forum.chitanka.info/topic5006-210.html#p22212

    За Александър Кръстев (Мишока) коментарът е излишен, но все пак: човек, който смята, че всички електронни книги трябва да са с DRM е по начало сбъркан. Явно не е чел анекдота преведен от Григор. Още преди две години беше хванат в лъжа (и неразбиране на темата): http://forum.chitanka.info/operation-mindcrime-2-t3927-120.html#p16005

    http://forum.chitanka.info/operation-mindcrime-2-t3927-120.html#p16014 – парафразирано ала Мишока (честно казано мога да си измислям каквото искам стига да има някой да ми вярва).

    Reply
  41. ~!@#$%^&*()_+

    приключих с хартиените книги, бих платил за електронно издание, първата част на ортодокс ми хареса, но е малко … късичка 🙂
    може би издание на целия резерват

    Reply
  42. Григор Post author

    @Петър Петров: 1500? 3-4000?! Ако бях уверен, че ще продам 3-400, със сигурност щях да опитам!

    @Петър: Хора като Александър Кръстев никога няма да „разберат“, по проста причина. Паулу Коелю иска да му пиратстват книгите, защото това води до повече продажби? Да, ама защото Коелю умее да пише! Ако има пряк контакт между писатели и читатели, къде остават издателите? Вече няма как да са феодали, царуващи над крепостни-читатели и крепостни-писатели – налага се да си изкарват парите с честен труд и да се задоволяват с честна част от печалбата…

    @~!@#$%^&*()_+: Първата част на Ортодокс е дълга точно колкото трябва. Има започната втора и предвидена трета, но нямам кога да ги пиша.

    За Резервата – най-пълната версия на всичко около него е на http://rezervat.zavinagi.org. Ако това ще те задоволи, обещавам в издадената книга да има линк към сайта. 🙂

    Reply
  43. ~!@#$%^&*()_+

    имах предвид, че бих платил за електронно издание и честно не виждам смисъл в хартиени книги
    оставих една стая с книги по всички стени + двустранни лавици по средата
    дойдох с 5-6 книги, след 2 години бях запълнил 2 стени
    когато се появиха четците и таблетите, реших че ми стига

    Reply
  44. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Аз съм на тази философия от 25 години насам – библиотеката ми е на харддиска ми.

    Ако тръгна да издавам „Ортодокс“, с гаранция ще го има и в електронен вид. (И в момента го има, просто не е изредактираната от Калин Ненов версия. Тръгна ли да издавам на хартия, ще се появи и тя.) А уикито, към което дадох линк, е най-добрата версия за Резервата, която изобщо съществува. Смятай го за електронно издание. 🙂 Ако не ти стига в Интернет, кажи – ще ти пратя експорт на страниците. 🙂

    Reply
  45. Виктор

    @Спаси: Работи си, ако ти излиза нещо на английски, 502 май беше, сървър ис даун, пиши им, може да са ограничили нещо си без да искат, с мене така беше.

    Reply
  46. Katyasun

    Издателите ни са неприлично прости хора. Преди два месеца поръчах от Колибри една и съща книга – два екземпляра на хартия и един екземпляр като електронна книга. Книжните тела подарих и седнах, предвкусвайки удоволствието, с таблет в ръка. Познайте дали съм прочела книгата? Не съм! Трябваше да инсталирам най лошия четец на електронни книги, който съм виждала, защото има защита. Междувременно си купих нов таблет и сега трябеа да загубя време, да минавам през няколко процедури и прочее тъпотии. Междувременно всичките ми познати прочетоха книгата, като си я разменяха. Можете да познаете от първи път дали пак ще купя електронна книга от Колибри.
    Ако електронните книги бяха достъпни на месец щях да купувам поне четири. Но няма какво да купиш. Просто няколко книги и всичките са баласт. Опитайте се да намерите книги на Стратиев. Накрая човек започва да се чуди дали няма световна конспирация или световно прости хора се занимават с издателски бизнес.

    Reply
  47. Димитър Димитров

    Не само българските писатели са с подобни мераци. По-скоро, някои от тях, които искат да затвърдят някакъв монопол. Не съм сигурен, но има само три известни дружества, които се борят за авторски права – Музикаутор, Филмаутор и Театераутор – на композитори, филмови дейци и театрални дейци. Изпълнителите – музикални и артисти – имат свои други сродни права. работих 12 години в Музикаутор, но не ми стана ясно кой защитава правата на писателите – белетристи и поети.
    Но със сигурност се сблъсках с изпълнители в музикалната сфера, които се опитваха да си присвоямват авторските права на композиторите и други подобни. Темата е разтеглиева, а и нашите юристи не я конкретизират, защото така им изнася. Всякакви тарикати, обаче, се опитват да измъкнат някаква аванта от ситуацията. Покойният Борис Карадимчев бе един от малкото автори, който казваше, че няма нищо против творбите му да се ползват широко от публиката – със или без възнаграждение. Другите се държаха и вероятно все още се държат като коне с капаци. Но с това свое поведение стават все повече светомвно неизвестни!

    Reply
  48. Мартин Янков

    Аз стоя изцяло зад думите си, а това, че съм изтрил името си при публикацията на коментара е неволно, а не защото се крия. А това за войната беше асоцияциа, и ако някой не е разбрал, аз не съм му виновен.

    А войни се водят от Библейски времена, та до наши дни. И похватите са едни и същи.
    Командирите са били винаги за предпочитане за убиване, а радиста и лекаря, когато ги има.
    Когато книгата „Изкуството на войната”, която се приписва на Сюн Зи, но се твърди, че е писана от жена, излиза, за убиване са били готвачите, но това не е включено в книгата, защото то се подразбира.

    Все пак тук четат доста писатели, издатели,читатели с юридическо образование и администратори на сайтове, на които трябва да им е ясно какво трябва да се направи в защита на Читанката! Но като се стигне до конкретни действия, се измъкват като мокри върви. примери няма да давам.

    Докато виждах, съм обикалял най вече антикварните книжарници. Повечето от най- интересните книги са ми от там. И сега си купувам, но трябва всичко да сканирам.

    А knigi.spasete.me, се хоства от ХЕЛИКОН на Панамски сървър. Знам, но не казвам. Но щом аз установих това, значи и всеки един зрящ може да го направи.

    Та аз ли не знам, че си е друго с хартиената книга в ръка…! Чета от петгодишен, А съм доста над половин век. Но вече не мога.

    Reply
  49. Виктор

    Мартинеее, зная, че си зле и с ръцете и пишеш с два-три пръста, моля ти се, недей се мъчи да ловиш хостинги и да проследяваш домейни, вземи прочети например “Претендентът” от Алън Фолсъм, наскоро излезе на Читанката, трилър, пистолети, пушки, полиция, милиция, ще си припомниш младините, не е скучно, пък и кримките на Александра Маринина са добри, аз си ги чета почти с удоволствие, поне не ги зарязвам на средата, както правя с някои американски.

    Reply
  50. Pingback: Събуждане без будилник | Блог на Zelenkroki

  51. Драгомир Гандев

    Благодаря ви че ви има . всички вие вършите нещо прекрасно и много ама наистина много значимо .

    Reply
  52. JJ

    @ Виктор – не питам кой е автора на knigi.spasete.me, но ми е чудно не можем ли да се свържем някак си с него и да създадем един торент с уникалните неща, които има на сайта. Би се получил уникален микс от хубава българска литература в няколко гигабайтов файл свободен за ползване.

    Аз си признавам че започнах да копирам целият сайт за да направя нещо такова, но скоростта беше ужасна а и вероятно товаря сървъра затова прекратих опитите си от подобен род.

    @ Димитър Димитров – Музикаутор .. браво на вас .. голям “фен” съм ви. Според мен всичките ви сдружения трябва да се обединят в един холдинг – Рекетаутор.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *