Веселин Топалов, Христо Стоичков… и Иво Инджев (Анна Политковская – 2)

Последните няколко дни не бях имал време за нета – и днес оглеждам набързо българското новинарско пространство.

Крещящи новини – много. Веселин Топалов загубил мача за световната титла. България мразела Христо Стоичков. Не знам каква миска станала еротичен модел. Не знам коя фолк-певица снимала горещи сцени в новия си клип. Бившият МВР-министър Любомир Начев се самоубил по неизвестни причини. (Не пише с колко куршума в главата, почнаха да се усещат, че е смешно.) Настоящият шеф на “анти-пиратското” поделение на НСБОП – и той (пак никакви подробности, ама не ми се вярва Виктор Кирилов тайно да го е застрелял за отмъщение).

И в тези от тях, които са собственост на близки до Уважаемия ни Президент среди – нито, ама нито дума за случая с Иво Инджев.

Ако някой не е разбрал – в предаването си “В десетката” Иво Инджев спомена, че имал анонимни е-майли, че Първанов бил се сподобил с лукс мезонет на главен софийски булевард, и че го бил получил за благодарност за награждаването с орден на сенчесто бай-Тошово величие. Каза, че това е непроверена информация, и попита събеседника си има ли начин такива неща да се проверяват… По този повод от предизборния щаб на Първанов поискали уволнението на Инджев от БТВ. И го получили (по непроверени сведения – след телефонен разговор с шефа на БТВ, в който се обсъждали бъдещето на лиценза на БТВ за излъчване, и влиянието на Първанов в комитета, който дава или отнема тези лицензи).

Защо го уволнили ли? Защото това било подла клевета, която не можело да бъде подмината току-така. Президентът въобще нямал такъв мезонет. И освен това си го бил купил съвсем законно, с икономисани от президентската заплата пари. На какво приличало това да го клеветят предизборно? Мръсни политически интриги…

За чест и доблест на българското журналистическо братство, то не си замълча. Председателят на БМК Георги Лозанов внесе оплакване в Парламентарната комисия по етиката, и тя се изказа, че Иво Инджев не е нарушил никакви етични или законови норми. Право в ефир е подчертал, че тези сведения са от анонимен е-майл и че не са проверени, и го е казал като пример за това, че трябва да има механизъм такива неща да се проверяват. Подозирам обаче, че телефонният събеседник на БТВ-шефовете ще има само един отговор за всичко това: “Мътиш ми не мътиш водата, гладен съм – ще те изям!”

Признавам – да уволниш някого не е като да го застреляш. Инджев е минал по-леко от Анна Политковская, за щастие. Само че в една демократична държава това също не е допустимо. Дори ако беше наклеветил Първанов открито (а той не го направи!), редното е да поискат от него да изнесе опровержение в ефир, и да се извини.

Предпочели са обаче уволнението чрез шантаж. Уволнението, а не извинението – защото извинението и опровержението коригират негативния имидж, и оправят нещата, но уволнението сплашва, и кара журналистите да се самоцензурират. И шантаж – защото арсеналът им от “демократични” средства се изчерпва с него. Иначе не знаят как. В школите, където те са учили, шантажът е средството, с което се решават подобни проблеми. (Когато не се решават направо с чадъри.)

Публична тайна е, че Първанов не остави бай-Тошова мраз неокичена с орден. Васил Мръчков ли не щеш, Георги Йорданов ли не щеш, Петър Христозов ли… Радой Ралин обаче си отиде без орден. Доколкото зависи от Първанов, Петър Слабаков и Борис Димовски вероятно ще го последват по същия начин. Демократичният ни президент няма да им прости, че помогнаха да дойде демокрацията… Кой беше казал: “По плодовете ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?”, като му бяха казали, че на думи всеки обещава най-доброто?

Никога не съм бил фен на Първанов. Още отпреди да се види, че продължава да има Путин за свой началник по служба, и да му козирува и изпълнява заповедите. Но историята сега е достойна за издънкаджията Виденов. С тая разлика, че Виденов просто не знаеше какво е приемливо в демокрация, и какво не е, а Първанов го знае. И не спазва правилата, защото иска други правила. Същите, за които се бори Путин в Русия.

Дали Иво Инджев е Политковская – 2? Дали ще успеят БМК и Комисията за журналистическа етика? Не знам. Но си мисля, че това е техен проблем. Нашият проблем е какво ще направим сега ние в тази ситуация. Допреди това уволнение мечката играеше в двора на руснаците. Сега вече играе в нашия. По-бързо, отколкото го очаквах. Вероятно отколкото го очаквахме всички.

Изборът е простичък – или мълчим, или не. И най-вече на президентските избори или гласуваме срещу произволието в стил “руския цар”, или не. Да, Първанов никога не ми е бил симпатичен. Нямаше да гласувам за него, освен ако единствената алтернатива не е Волен Сидеров – и може би дори тогава просто нямаше да гласувам. Но сега си мисля, че и лудия Волен може да е по-добра алтернатива. Куче, което лае, не хапе – бих го очаквал като президент да вдига много шум, но да не носи много вреди. Предпочитам това пред президент, който се усмихва и говори мазни приказки, а зад сцената дерибейства като всичките ни политикани, и избива тези очи на народа, които не се продават… Пък и в края на краищата Сидеров не е единствената алтернатива на Първанов, нали?

Моят съвет е – ако и вие не сте съгласни с това президентът ни да уволнява и сплашва журналистите, кажете му го. На изборите, с бюлетините си. От този вид изказ, повярвайте ми, политиците разбират.

Ако не – чака ни аналог на Путинова Русия. Действителност, в която смелите журналисти ги застрелват. Какво следва след нея – знаем, който е учил история, е попадал на този урок неведнъж. А който е забелязал какво стана с приказките за доброто БСП, доброто СДС, добрия цар и прочее, да се сеща какво ще стане и с приказката за добрия еврокомисар. Разберете го: няма кой да дойде да ни измете къщата и измие чиниите! НЯМА!!! Не го ли направим сами, със собствените си ръце, плъховете ще ни ядат живи, докато не ни изядат.

Това е положението.

5 thoughts on “Веселин Топалов, Христо Стоичков… и Иво Инджев (Анна Политковская – 2)

 1. Светлана

  Реставрация. В нравите, в методите, в обръщението “другарю”, в това, че Жан Виденов отново изпълзя по вестникарските страници, в това, че ни промиват мозъка с реклами, наситени със соц.-романтика, салам и кайма. От теб научих за Инджев. Понякога ми е действал приспивно, но последните пъти, като го засичаш, все повече се впечатлявах от пропастта между неговото предаване и останалите в bTV. Откроява се с интелигентността си на фона на шествията от чалгари, канени като гости в повечето продукции в тази национална телевизия.
  http://www.vokruginfo.ru/news/news6250.html
  От този плакат можете да видите всички и какъв е идейният потенциал на БСП – все същите методи. Кражба, ама безогледна, щото май не са погледнали изобщо откъде плагиатстват за предизборния плакат на Първанов.

  Reply
 2. jordy

  Eвала пак изказа едни от мислите, които ми се въртяха и на мене в главата тези дни дори си хванал в повече детаийлите, а коментара ти е както винаги на ниво!

  Reply
 3. Zoran

  Мога само да добавя, че според Инджев става въпрос за натиск върху БТВ, заради лицензиите на телевизията. Да не забравяме, че те си гледат бизнеса – имат две телевизии и държат здраво пазара. Естествено първопричината за уволнението на журналиста идва от Първанов и всичко, което стои зад него. Сблъскаха се не просто президент и журналист, а две обществени сили или философии. Засега обществото толерира подобни уволнения.

  Reply
 4. Щунц

  Ходих при едни от сегашните управляващи да ги помоля да подпомогнат със средства Извайването на паметника на Радой Ралин пред кино “Изток”от Георги Чапкънов. Те ми отговориха “ЩЕ ПОПИТАМЕ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА” И се питам Радой Ралин символ на родната ни емиграция ли е? Нека тук да правят паметници на Тодор Живков, който два пъти официално предложи България за асимилация от Русия. А за Радой който каза; “Свободата е като хляба” “Не яжте подарен хляб” “Не яжте вчерашен хляб” да останат хулите на поколения доносници.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *