“Опит за психологически анализ на нашия обществен живот”

Преди няколко дни писах за една уникална книга, преиздадена наскоро след почти 90 години. Казва се “Опит за психологически анализ на нашия обществен живот”, а авторът й, д-р Никола Кръстников, е първият хабилитиран български невролог и психиатър. И е актуална и днес точно както в деня на първото й издаване.

Психологически анализи на българския обществен живот и на българина – с лопата да ги ринеш. Повечето са упражнения по интелектуалничене на видни или кандидат-видни културтрегери или кандидат-културтрегери. Опит да бъдат поднесени в книжовен вид популярни злобни вицове. Но дори и малкото истински и искрени опити по темата са като ментета в сравнение с анализа на д-р Кръстников. Категориите са твърде различни.

Едно, защото той търси не как да се самоизтъкне колко е над “простите и диви българи”, като очерни и принизи околните. Това е правено изобилно и щедро и преди него от тогавашния еквивалент на днешните форумни псувачи. Той се опитва да разбере българина изотвътре, какъвто е, с лошото и доброто му, не със злоба и чернодушие, а с мъдростта на науката. А научни познания и бистрота на ума определено е имал и в излишък.

И второ, защото се опитва не да осмее българина, пък дори и с най-добри намерения. Надали би надминал Алеко Константинов. А защото иска да постави на черните неща у нас диагнозата, която би ни помогнала да се излекуваме от тях. Кръстников е от тези лекари, които при война отиват на фронта, защото чувстват като техен дълг да са където има най-много нужда от тях, дори ако рискуват живота си. И това си личи в труда му.

На Румяна Николова от Велико Търново дължим откритието на тази забравена книга, и повторното й преиздаване. Пак тя и осъвремени езика на книгата, направи я разбираема за нас, без да изгуби нищо от съдържателността и чара на оригинала. И, най-сетне, на нея дължим разрешението този текст да бъде публикуван в Интернет под лиценза “Криейтив Комънс – Признание – Некомерсиално – Без деривативи”. С което според мен тя тихо и ненатрапливо зае заслужено място сред будителите на българския народ. Благодаря й от сърце, от името на цялата Интернет общност, и на всички хора в нея, които не са забравили, че са хора.

За книгата… всъщност, тя може да говори за себе си по-добре от мен. Ето HTML версията; може да бъде намерена и в други формати на страницата с разкази тук, в раздела за гости. (Простете ми за нахалството да я нареждам до свои произведения – просто нямах къде другаде да я сложа.) Четете я, тя го заслужава. Разпращайте я на други. И си помислете дали не си струва да я имате – дори само за да можете да я заемате на всеки, който няма достъп до Интернет, но би се радвал да я прочете.

12 thoughts on ““Опит за психологически анализ на нашия обществен живот”

 1. Таня Джекова

  Благодаря – това е много ценно съкровище наистина. Ще я прочета и разпространя с удоволствие, защото това е тема, която винаги ме е вълнувала, пък и щом казваш, че е поднесена именно по този начин – без поставяне на автора над останалите, със сигурност знам, че ще ми хареса 🙂

  Reply
 2. Atanas Boev

  Григоре, какво стана напоследък, от два дни много бавно ми се отваря блога ти? Да не си сменил хоста? (хвоста? 🙂 )

  Reply
 3. Григор Post author

  @Atanas Boev: Може би има голям наплив покрай книгата на Кръстников 🙂

  Reply
 4. Габче

  Аз я имам, т.е. ние с Кал и я започнах и ми е прелюбопитно да я довърша – но покрай още изпити до 19 февруари, ще стигна до нея чак по натам… сега си чета Дейвид Зиндел и ми действа много добре посред лекциите.

  Иначе съм убедена, че имаме точно такава нужда от точно такава книга и я разпространяваме. Другаря Ангел от Човешката библиотека си взе цели 5 книжки, мисля.
  Да ме поправи ако греша. 😉

  Аз прегръщам!

  Габи

  Reply
 5. mdam

  А може ли книжката да се купи? 🙂 много добре би било ако може да стане със запис по пощата или знам ли и аз как точно. Ако може къде? Защото, веднага ми изникна нужда от 2 броя: за мен и за подарък. Мисля че при ако госпожата успее да организира някаква лесна форма на разпространение на офлайн версията, онлайн версията ще им донесе значителни продажби. Труда си е труд и трябва да се заплаща но знанието е по ефективно когато е свободно

  Reply
 6. Григор Post author

  @Никола: Наистина е много смела постъпка. Ако успее да си организира и лесна възможност за продажби, съм сигурен и че смелостта ще бъде възнаградена. 🙂

  @mdam: Пробвайте да се свържете с адреса publisher (в) pr-office.org. Понякога не си чете е-майла по седмица и повече, но това е единственият пряк контакт с нея, който имам.

  Reply
 7. Румяна

  Книгата може да се поръча на http://www.photochoice.eu. Посочени са и начините за плащане.
  Има я и в “Пингвините”, но там комисионната, която вземат е по-голяма от разходите по пощата. Цената е 6 лв. В блогърския вариант е включен само текста на д-р Кръстников, в книгата има и други данни, които на са под Creative Commons и не са разрешени за публикуване.
  Благодаря за хубавите думи,
  Румяна Николова

  Reply
 8. Калин

  …а както писах и в един преден пост – все още има няколко свободни бройки при Ерманд в София. Мисля. 🙂

  Reply
 9. Pingback: K.I.S.S. » Blog Archive » За нас - българите

 10. немо

  по добър психологически анализ на българина от този на Атанас Буров здраве му кажи.
  цитат от книгата на Памукчиев “срещи с Буров”:
  Един народн, който има 165 официални и църковни празници годишно, в които работата се смята за грях, може ли да бъде трудолюбив?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *