Съществува ли Дядо Коледа?

Преди повече от сто години, в навечерието на Коледа, главният редактор на един голям нюйоркски вестник получил следното писмо:

Господин главен редактор,

Казвам се Вирджиния, и съм на 8 години. Искам да ви попитам нещо.

Съществува ли наистина Дядо Коледа? Мама и татко казват, че съществува. Децата в училище обаче казват, че не съществува, и че е измислица за деца, които не са достатъчно порасли, за да разберат, че го няма.

Татко всеки ден чете вестника ви, от край до край. Сигурно сте много умен човек, за да пишете всеки ден по толкова много, и толкова интересно. Кажете ми – съществува ли наистина Дядо Коледа?

На първа страница в коледния брой на вестника излязла една голяма статия, написана от главния редактор. Под заглавието “Да, Вирджиния, Дядо Коледа съществува”.

Дълго време не бях успявал да намеря тази статия изцяло. Много пъти съм срещал цитати от нея къде ли не. Веднъж ми попадна парченце вестник, в който я имаше – но парченцето съдържаше само няколко думи от нея… Така че ми се е налагало да гадая повечето от текста, и с времето си създадох своя представа какво ли вероятно съдържа. Като монах-преписвач, който допълва по усет и интуиция нечетливите места в преписвания древен пергамент…

После открих статията. Оказа се твърде различна от това, което си бях представял. И, на принципа “ако никой не може да познае какво си подсвирквате, значи сте композитор” :-), се обявих за автор на варианта си.

Ето го:

Да, Вирджиния, Дядо Коледа наистина съществува.

Просто той е много по-необикновен от повечето хора. Защото не е един конкретен човек.

Не живее на точно определена улица и номер. Няма как да бъде арестуван или застрелян, дори от най-злите царе. Никога не се разболява. И съвсем, съвсем никога няма да умре – докато на света има дори едно дете, което да има нужда от коледен подарък.

Да, той може би няма собствено тяло. Но живее вътре в нас, точно така жив, както сме самите ние. И всеки гладен студент, който по празниците надява червения костюм и брадата, дава на Дядо Коледа за мъничко част от съществуването си. И всеки родител, който заделя пари за подарък на детето си, дава на Дядо Коледа част от средствата и силите си.

И това е, което прави Дядо Коледа толкова могъщ. Никой жив, “истински” човек, дори най-великият владетел, не би могъл да обиколи целия свят, и да раздаде подаръци на всички деца за една-единствена нощ. Но Дядо Коледа го постига с лекота. Той влиза през комини, през които не би могла да мине и котка, и във владенията на тирани, които могат да спрат всеки обикновен човек, но не и него. Без него децата нямаше да получават коледни подаръци. Нима това не е достатъчно доказателство, че той съществува – макар и по-необикновен от повечето хора?

Така че, Вирджиния, Дядо Коледа наистина съществува. Не вярвай на тези, които казват, че го няма – те не са достатъчно порасли, за да разберат, че го има.

Който текст пък ме навежда на един голям куп други мисли – но за тях може би някой друг път.

57 Responses to 'Съществува ли Дядо Коледа?'

 1. Дончо Says:

  Респект!
  За теб, че го намери, и за този, който евентуално е родил идеята!

 2. случайна Says:

  Дончо:
  Аз мисля че това не е автентичният текст, а това което Григор е написал, оптвайки се да го възстанови.

  Григор:
  Едва ли можеше да се каже по-добре. Поста ти ме изпълни с някаква топла надежда.
  Може би именно такъв е механизмът светът да се движи към по-добро. Символи, които събират по малко парченце от добротата ни, акумулирайки и пренасочвайки я. Може би това което не може да направи един човек за целия свят, можем да направим всики заедно. По малко, без да се преуморяваме, в свободното си време:)
  Има само едно нещо още…Трябва и в главичките на децата ни да са закодирани тези символи. Готовите, подредени уютни стаички в които да влезе стремежът им към добро. Аз съм майка и понякога си мисля че на този фронт е най-голямото сражение е Матрицата. Защото всички вие се опитвате да бъдете добри хора доколкото можете и с пълни сили, понеже сте били учени на това. Колкото и големи и самоопределящи се хора да сме, ние сме тези , защото някой някога ни е казал че е по-добре да нахраниш котенце, отколкото да го обесиш.
  Никой не би могъл да ни принуди да жетрваме себе си за да направим нещо добро.
  Но аз казвам на детето си “Ако трябва да избереш дали да направиш нещо лошо или добро и така или иначе усилието е еднакво, направи доброто.” Поне това.

 3. Дончо Says:

  @случайна: не съм казал нищо по-различно :). То си и пише, че това не е автентичния текст.
  Затова респекта е и за двамата…

 4. Кристиан Says:

  Ето го оригиналът на текста:
  http://www.av1611.org/othpubls/yesorig.html

  И задължителната гавра с него:
  http://www.av1611.org/othpubls/yeshell.html

  На тази страница, освен оригиналното писмо, има и малко информация относно целият случай:
  http://www.wisdomportal.com/Enlightenment/YesVirginia.html

 5. Григор Says:

  Благодаря за линковете! 🙂

 6. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Пак умора Says:
 7. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Има ли бог? Says:

  […] Още в началото на блога си писах една поредица по въпроса. Ето ви първия й запис, ето и втория. (По-нататък продължава тук и http://www.gatchev.info/blog/?p=55, но вече се отклонява от темата.) […]

 8. Грета Says:

  Дядо Коледа,
  аз се казвам Грета.На 10 години съм.Повечето деца смятат ,че не съществуваш.Аз мисля обратното.Ти си добър,справедлив и трудолюбив.Обичаш децата и ги радваш всяка година.
  Мама и татко смятат,че съществуваш ,но в други страни.Това не е вярно!Ти споделяш със всички деца обичта си поравно.

  С много обич Грета!

 9. Грета Says:

  Скъпи Дядо Коледа,
  като подарък ,тази година искам дървен,хубав шах!

  С обич Грета!

 10. Лора Says:

  Скъпи Дядо Коледа за нова година искам кукла Бейби Борн.
  С обич Лора.
  от България

 11. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Дядо Прас Says:

  […] Преди няколко дни открих в блога на Случайна един запис за истината за Дядо Коледа. Стана ми тъжно, дори имах нахалството да изрекламирам в коментар един стар свой запис, под който тази година вече са се подредили няколко писма от деца до Дядо Коледа… Мисълта обаче не ме остави. И за да се разтуша, реших да заделя време и да изгледам филма. […]

 12. Диди Says:

  Diado koleda sa6testvyva ,no ne minava prez kominite.Toi ne leti s 6eina no vapreki 4e go razbrah na koleda ima onzi koleden dyh.

 13. Григор Says:

  @Диди: Дядо Коледа минава най-удобно и сигурно през хората с добри сърца. Където има човек с добро сърце, Дядо Коледа винаги успява да влезе и остави подаръци. (Не зная как точно Дядо Коледа минава през тези хора, те уж не са врати, прозорци или дори комини – но го прави някак.)

 14. илияна Says:

  дядо коледа молете молате искам истинска феяа кояато която като и кажа нещо испаунява и дълга дълга ама много длга бяала с влал и високи токчета и истински лапптоп и принтар и екстри и музикални инстроменти и касетофон и сичко за 6 децачаши чини вилици лажици и така на така юути перауни печки а за мама пръстен и за тати гголама кща с басеин и замен бижута

  довиждане дядо колеод

 15. Елена мешкова Says:

  Дядо Коледа , аз съм Лени и съм от Сандански.Ул.Кочо Честименски № 18 и съм на 9 години.Ако може за Коледа колекцията на еленчета на дядо Коледа.С имената им написани на гърба им.На сестра ми бебе кукла , а на мама и тате лап-топ.И да има много сняг от 20 декември.Моля те,изпълни желанията ми.Елена Костадинова Мешкова ми е цялото име.

 16. Мария Says:

  Аз мисля че не съществува дядо коледа

 17. Мария Says:

  Аз мисля,че Дядо Коледа не съществува

 18. Мария Says:

  Аз мисля ,че не съществува Дядо Коледа !!!

 19. Григор Says:

  @Мария: Много хора мислят, че не съществува Дядо Коледа. За тях написах записа по-горе – да разберат, че съществува. Ако са пораснали достатъчно.

 20. севдалина Says:

  който мисли че дядо коледа не съществува много селъже защото ако не съществуваше нямя да го дават по новините

 21. Ния Says:

  Здравейте!!!
  Аз съм Ния и съм на 11 и половина.
  Мисля, че съществува Дядо Коледа,защото той е бил винаги в сърцата на малки и големи.
  Тези които смятат че не съществува те имат сърце като на камък и не чустват Коледа със сърцето си!!!!!!!!!!!!!
  :):):)

 22. марин Says:

  мария много се лъжеш ама много

 23. Десислава Says:

  Здравеите!
  Казвам се Десислава.Аз мисля че Дядо Коледа съществува само за малките деца.
  Това е само като Коледен дух.

 24. Григор Says:

  @Десислава: А къде е разликата между твоя дух и теб, например? 🙂

  Сигурно мислиш, че теб могат да те пипнат, а духът няма как да се докаже дали го има. Но не е така.

  Един тъжен ден може би тялото ти още ще е тук за ден, но духът вече няма да го има. Ако си виждала някога умрял човек, ще ме разбереш. Тялото му е тук, но него го няма… Това е разликата между духа и тялото. И Дядо Коледа, и ти сте всъщност дух, а не тяло. Какво значение има тогава има ли го тялото, или не?

  Може би един чудесен ден тялото ти няма да го има вече, ще е твърде остаряло и изхвърлено – но ти ще продължаваш да си тук, в по-ново тяло, или кой знае как. И това ще си отново ти, ако и тялото вече да е друго, нали? 🙂

  Бъди щастлива, Десислава. Дано един ден пораснеш достатъчно, за да разбереш – Дядо Коледа съществува. 🙂

 25. дзадза Says:

  аве григоре на колко години си

 26. Григор Says:

  @дзадза: На много ве!

 27. галя Says:

  аз съм галя и мисля че не съществува дядо коледа

 28. Anonymous Says:

  аз съм тони и мисля че не съществува дадо коледа и съм на 11 години

 29. вилизара Says:

  аз мисля,че дядо коледа съществува,защото един път когато бях на 6и половина тои почука на вратата.искаше писмото до него.аз му го дадох и тои си тръгна.обаче във входа.лампата не беше светната.или пък един път се събуждам през ноща.и чух как дядо коледа влиза.чух нещо като звънчета.затова трябва всички да вярваме в дядо коледа,защото ако не вярвате той няма да ви донесе подарък.

 30. mitko Says:

  Az mislq 4e dqdo koleda sy6testvuva zato molq te za nova godina iskam da polu4a ili telefon ili mp3player ili p’one da te vidq
  S mnogo obi4 i jelanie
  mitko

 31. debitoy Says:

  as sam na 13 godini- dqdo koleda sa6testvuva samo 4e v sarcata ni ! koto ne vqrva v dqdo koleda zna4i nqma sarce!!!!!!!!!!! povqrvaite v dqdo koleda i 6te vidite kolko po hubava 6te bade koleda za vas i po interesna i nezabravima !!!!!!!!

 32. ЙОданка Игнатова Says:

  скьпи дядо коледа аз се казвам дани и сьм на 10 години от град пловдив искам и тази година да ми донесеш здраве касмед щестие и ако може 1 2 подарачита с оич дани от град пловдив

 33. iuliana Says:

  az sum na 9 godini i mislq 4e dqdo koleda su6testvuva . az sama sum go vijdala sus u4ite si ka leti sus 6einata si . i az mislq 4e toi su6testvuva.

  ot iuliana petrova ot grad pleven

 34. Галин Says:

  Аз много обичам подаръците за коледа и нова година , затова аз вярвам в дядо Коледа

 35. Веселина 9г Says:

  Аз също вярвам в Дядо Коледа.Той дори и да не съществува аз винаги ще вярвам в него,защото
  той винаги ще стои в сърцето ми.
  Някои хора казват,че го няма. Аз не знам, но
  но повече вярвам, че го има, иначе кой ще носи най-светлата надежда.

 36. Веско на 10 сам Says:

  И аз вярвам че дядо коледа саществува и вие вярвате добре,но къде мога да изпратя писмото си и наистина ли ще ми донесе подараък

 37. Веско на 10 сам Says:

  Чакам да ми пишете

 38. Kristian Says:

  Becko…. na 15 nai-mnogo 19 dekemvri napishi pismo na dqdo koleda kakvo iskash sas imetosi v nego i koi grad.. i go ustavi vurxu elxata i vqrvai v nego vqrvai seriozno vinagi kato vidish elxata ochakvai da ima podarak pod neq i na 23-24 vecherta shte vidish dali go nqma 🙂

 39. preslavaaa Says:

  ei kristiqn says tova koeto ni kaza da sme napisali pismo do dqdo koleda i dryn dryn i posle da go spojem por elhata .. to mnogo qsno che roditelite ni shte vidqt ko sme napisali i tka… taka che tova ne e vqrno no qvno si imash svoq logika na mislene … ;]

 40. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Най-трайният запис Says:

  […] Записите в блога идват и си отиват. Рядкост е някой да прочете запис в блог, по-стар от седмица-две. Един запис в моя блог, който вече е на четири години, обаче продължава да бъде четен и коментиран. Нарича се “Съществува ли Дядо Коледа”. […]

 41. мария Says:

  много хора казват че дядоколеда не съществува но аз вярвам тате щом ме чуе да казвам че дядо коледа съществувами се кара и казва че се излагам и че всички ще ми се смеят но аз и мама вярваме в дядо коледа

 42. александър Says:

  Дядо Коледа честита коледа и Нова Година.Другите деца в училище казват че, не саществуваш
  но аз знам,че саществуваш.Мама и тате винаги са ми казвали че сащтествуваш и аз им вярвам,
  защото ти найстина саществуваш.И другите, деца като не вярват но аз вярвам в теб.Дядо
  Коледа много хора, казват че не сащтествуваш но аз вярвам че наистина има Дядо Коледа
  защото кой освен теб ще ни остави подаръци под красивите елхи. Весела Коледа 🙂 🙂 🙂 🙂

 43. диана Says:

  мн хора казват че дядо коледа несъществува но аз вечно ще вярвам в него за6тото той наистина съществува.ако сте гледали договор за дядо коледа 3-те части ще повярвате.напрарвен е толкова истинско,той ми е любимия филм.затова аз вярвам че съществува въпреки че съм на 14 години винаги ще вярвам.снега е като магия но истинска магия.коледа е една истинска магия и тогава се случват чудеса дядо коледа също е 1 истинско чудо, трябва да сме щастливи че той съществува представете си ако несъществуваше каква коледа щеше да е без него?една нещастна коледа и не амо 1 вси4ки щяхя да са такива.представете си коледната вечер снегът се сипе на парцали а на светлината на луната виждате белобрадия старец който повтаря имената на елените си не ли прелестно?малко трудно е да повярвате в това но е истина.може да не сте виждали летяща шейна но е истина.вярвам в това затова мен никой неможе да ме убеди в противното!!!!!!!!!!!!!

 44. диана Says:

  вие виждали ли сте 100 000 долара на куп,не но това не значи че дядо коледа несъществува нали? това че не сте го виждали незначи че несъществува.как ще сте го виждали като той е чак на северния полюс а на коледа вие спите а той внимава да не го видите затова просто трябва да повярвате в магията

 45. анонимка Says:

  АЗ ИМАМ ЦЕЛИ 3 ПОДАРЪКА ОТ ДЯДО КОЛЕДА ТОКА КАКТО ГИ ИСКАХ В КЪКВТО ЦВЯТ ГИ ИСКАХ ТОВА ВИНАГИ СА БИЛИ ЗА МЕН ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ ТОЙ СЪЩЕСТВУВА ДА СЕГА СЪМ НА 12 НЕПОМНА КОГА СПРЯХ ДА ВЯРВАМ В НЕГО НО ТАЗИ СТАТУЯ МЕ КАРА ДА СЕ ЗАМИСЛЯ ЧЕ ТОЙ НАИСТИНА МОЖЕБИ СЪЩЕСТВУВА ПОМНЯ ВЕДНЪЖ КАТО БЯХ НА 6 ВИДЯХ КАК МАМА СЛАГА ПОДАРЪК ПОД ЕЛХА

 46. dimana Says:

  a moite mama i tati mislqt 4e e samo v prikazkite i 4e toi ne s16testvuva

 47. Човешката библиотека » Малкото четене Says:

  […] припомняне се появява за първи път в блога на Григор Гачев и е част от неговия сборник „Докосвания“, който […]

 48. Човешката библиотека » Малкото четене Says:

  […] припомняне се появява за първи път в блога на Григор Гачев и е част от неговия сборник „Докосвания“, който […]

 49. maria Says:

  diado koleda sa6testvuva doriniakoi da kaje ,4e ne sa6testvuva toi sa6testuva :O

 50. maria Says:

  😀 😀 😀 😀 😀 😀

 51. дария Says:

  мили дядо колед коледа мина коледа и аз изках да не свършва но сега няма да ти пращам но като наближи коледа тогава ще ти пратя писмо а сега е март

 52. дария Says:

  За диди дядо коледа спорет теб съществува ли И ЗА ГРИГОР

 53. Григор Says:

  @дария: Разбира се, Дария. Дядо Коледа абсолютно и с пълна гаранция съществува. Иначе как децата по света щяха да получават подаръци?

  На всяка цена му изпрати писмо, когато наближи Коледа. Дай го на родителите си – те знаят къде и как да го пратят, така че да стигне до него със сигурност.

 54. Дамла Says:

  Аз мисля че съществува

 55. Григор Says:

  @Дамла: Аз съм уверен в това.

 56. Маги ?? Says:

  Аз за разлика от другите деца вярвам в теб Дядо Коледа

 57. Маги ?? Says:

  Аз съм Маги и вярвам в Дядо Коледа

Leave a Reply