Защо протестирам, и ще протестирам

Не е заради това, че Атака измамиха гласоподавателите си. Това е проблем на гласоподавателите им. Имат нужда да си изяснят какво всъщност представлява Волен Сидеров.

Не е и защото се опитаха да назначат министър, известен със застрояването на природни резервати. Нито защото го смениха с друг от същия сорт, само по-малко известен. Да му мислят природозащитниците.

Не е и заради идеята да върнат тютюнопушенето в заведенията (поета лично от здравния министър!). Да му мислят тези, дето ходят по заведения, аз не смогвам да се наспя от работа.

Нито пък е заради връщането на бившите кадесари във Външно министерство. И като бяха отвън пак не са спирали да дърпат конците му. (Пък и кадесарите не са негри, че да има как да са бивши…)

Не е заради прекратеното по спешност международно издирване на Маргините и пускането на Малкия Маргин от ареста. Нито е заради (както се дочува) планираното връщане на братя Галеви. При такъв парламент някоя и друга дузина едри мафиоти на свобода не носи съществена разлика.

И също не е понеже Симеончо внезапно пак си поиска двореца в Кричим. След като държавата вече доказа веднъж в съда с документи, че тоя дворец никога не е бил негов по никакъв начин. Очевидно някой му е обещал този път държавата да си затвори очите. Ама тя за какво ли не се очертава да ги затвори, та за това да се впрягам…

Не е заради „аутсорснатото“ на (приближени) частни фирми писане на закони (!!!). В България и при предишното правителство даже законите ги пишеха частните фирми и лобистите им. За при по-предишните правителства не ми се и говори.

Нито понеже ТИМ вкараха свои хора в правителството. С тях даже Батман се съобразяваше. Вярно, чак до такава откритост не бяха стигали, ама какво толкова? Скритото стана открито – по-добре даже.

Че в турските райони ще се учи в училище турски език не ме плаши. Разговарял съм с достатъчно турци, които са ми казвали: „Който иска България да се турцизира е луд. И точно ние знаем това по-добре и от вас, понеже знаем разликата. Няма да го допуснем.“ За няма седмицата откакто започнаха протестите в Истанбул го чух два пъти. Тези хора няма да ми запалят страната, те я чувстват и своя и я харесват и искат каквато си е. Ако не вярвате, погледнете площад Тахсим и десетките хиляди, вдигнали се за да не допуснат в парка да се строи джамия.

Не ме плаши и отмененият мораториум за шистовия газ. Да, ако не се спазват правилата за безопасност за околната среда, ще има големи поразии. Но не ми се вярва, че в България ще намерят кой знае колко газоносни шисти. Освен може би в черноморската акватория, но там тежки гафове трудно ще станат.

Ще преглътна и внезапно пратеното в девета глуха решение на служебното правителство, че държавата не бива да държи всичките си пари в една „братовчедска“ банка. Още в първия ден на това правителство – очевидно отмяната е била ултра-приоритетна. Но има далеч по-страшни неща дори от това.

И съвсем определено не е защото Бойко падна от власт. Да, насред криза се справи като най-добрите досегашни през благоденствие. Но беше почнал да забравя, че корупционерите задължително ще му забият нож в гърба при първа възможност, и беше тръгнал да ги храни и да им угажда. Имаше нужда да си припомни този урок и да преосмисли отношението си към корупцията и носителите ѝ…

Протестирам най-основно и първо заради опасността да бъде рестартирано строителството на АЕЦ Белене.

По уверенията на руската страна, тя ще струва около 10 милиарда евро. Което вече е бая солена цена за АЕЦ. Но това не е всичко. Строителството ѝ ще бъде финансирано със заем от Русия, при руски условия. Като ги погледне човек се получава, че ще изплатим общо 20 милиарда евро. При тази реална цена на централата, цената на тока ѝ ще е като от скъп ТЕЦ. Абсолютно неизгодно ни е. И това е направо незначителен аргумент в сравнение със следващия.

България има инсталирани мощности за производство на електроенергия за общо над 12 000 мегавата. Това при положение, че потреблението на страната (по данни на НЕК) варира между 2000 (нощем в почивен пролетен ден) и 4350 (в най-мразовита зимна вечер) мегавата мощност. Също, заради директивите на ЕС ние ще трябва да въвеждаме още мощности (от възнобвими енергоизточници), и в същото време да повишаваме енергийната си ефективност (което намалява консумацията). Иначе казано, превишението на мощностите над консумацията ни в обозримото бъдеще само ще расте…

Още около 1500 до 2000 мегавата бихме могли да изнесем по съществуващите далекопроводи, ако всичките ни съседи решат да купуват от нас технически възможния максимум (реално купува само Турция, и то на доста ниски цени).

Иначе казано, в момент на максимална реално постижима консумация плюс максимален теоретично достижим износ на ток ние все още няма да сме натоварили и половината от вече наличните ни към момента мощности! За какво ни са тогава още електроцентрали, и то със скъп ток?!

Популярният отговор е, че имаме договор с Росатом и те ще ни осъдят за милиарди, ако не построим АЕЦ Белене. Само че аз предпочитам да затрием 2 милиарда, отколкото 20. По-разумно е, нали?

Нека си припомним и кой подписа този договор с Росатом. По негово време нито мощностите ни бяха по-малко, нито консумацията и възможностите за износ – повече. Не си представям той да не е знаел това, при положение, че беше в правителството. Но въпреки това подписа въпросния договор. И в момента ни шантажира с него, все едно някой друг е виновен. Ще си спомните ли кой беше?

А каква е причината да го е подписал тогава, ще се учудите. Ако сте паднали току-що от Марс. Тези, които не са току-що паднали оттам, само ще се усмихнат тъжно. Подписан е, защото едни хора са гушнали едни пари. Познайте кои хора. В света на политическите приказки за „Лека нощ, деца!“ нещата може да стоят и другояче, но в реалния са такива.

Сега преговорите се водят отново, защото тези, които са дали парите, не искат само 2 милиарда, при положение че могат да лапнат 20. И защото са готови да доплатят сериозно на тези, дето са взели пари, за да го има договорът. Респективно тези, дето са взели пари, искат да вземат още. Предпочитат го пред това да трябва да върнат взетото преди. Или дори направо да бъдат отстреляни – мафиите не прощават измами за милиони, а се твърди, че милионите са доста…

Къде е моята работа във всичко това ли, драги ми читателю? Където е и твоята. Тези 20 милиарда няма да паднат от небето. Те ще излязат от джобовете на всеки българин – мъж, жена, дете, старец. По около 3000 евро на човек. 3000 от теб, 3000 от половинката ти, по 3000 от всяко от децата ви, по 3000 от всеки от родителите ви, от всеки от братята и сестрите ви… Ако имате тези пари излишни и търсите как да се отървете от тях, нямате проблем. Аз, уви, ги нямам излишни. И ме безпокои възможността да се наложи да ги плащам. Така че смятам да направя каквото ми е по силите, за да спра тази договорка.

А това може и да не е лесно. Преговорите с Росатом са за следващата седмица. Бърза се страшно, да не би да успеем да се вдигнем навреме и да осуетим грабежа в размер на 20 милиарда. На всички купени от мафията медии е абсолютно забранено да споменават темата, пряко или косвено. С повечето от малкото не-купени са направени опити за абсолютно безскрупулно сплашване със същата цел. Само че Интернет няма нито как да го купиш, нито как да го сплашиш. Протестиращите на улицата – също.

Така че ако случайно нямате въпросните хиляди евро излишни и не се чудите как да се отървете от тях, е добра идея да не жалите времето и силите си за подкрепа на протести срещу АЕЦ Белене. Връщането на кадесарите във Външно министерство и пускането на свобода на едрите престъпници можем да ги изкараме през носа на тази мафия и на следващите избори, когато и да са. Но да спасим джобовете си от олекване с по 3000 евро на човек, от пеленаче до старец, можем само ако протестираме всички, задружно и веднага.

Спасяването на джобовете ни от такова изгребване има и още един разкошен ефект. От въпросните 20 милиарда поне 5, вероятно повече ще се върнат като „комисиона“ у мафията, която организира грабежа ни. А италианските антимафиоти не случайно започват съветите си с „Направете мафията бедна! За да не може тя да купува политици, избори, органи на управлението, съдилища и наивни гласоподаватели. Направете я бедна, ако искате да я победите!“… Не спрем ли изгребването, ще направим мафията, която го организира, вероятно най-богатата мафия на света. А тя не е глупава и няма да похарчи всичките тези пари за яхти и хотели в Бразилия. Преобладаващата част ще ги инвестира в каквото умее – организиране на нови многомилиардни грабежи от нашия джоб. Някой от нас да има желание да го позволи?…

Помните ли попа от вица с наводнението? Който не се качил на никоя лодка, понеже чакал Господ да го спаси?… Е, ние в момента сме в неговото положение. Лодката минава покрай нас – побързаме ли, може да успеем да се качим. Ако не побързаме, пък Господ ще може лично да ни обясни как се е изпотил да ни праща лодки.

Предупреденият е въоръжен. Дали обаче ще реши да се отбранява, си решава той. И последствията са си за него.

77 thoughts on “Защо протестирам, и ще протестирам

  1. Любо Николов

    Благодаря, Григоре!
    Сега започва да ми става ясно защо избухна серия от скандали за какво ли не – включително за изучаването на турски език, което, оказва се, не е променено от много години насам.
    Мислех си, че тия хора са луди. Не било така.
    Димна завеса…

    Reply
  2. Явор Атанасов

    Григоре, съвсем си го ударил през просото. Не знам откъде си взел тези данни за товарите, но ако отвориш отчета на ЕЕС за 2011 (за 2012 явно още не е изготвен) ще видиш, че реално товара стига максимум близо 6900 MW. Разполагаемата мощност е около 9500 (а аз да ти кажа, че реалната такава едва ли прехвърля 8000). Когато някой започне да говори така на ангро и глупостите са явни, тогава хората започват да се съмняват във всичко, което казва. Много ЕЖК започваш да звучиш. И аз не понасям комунисти, атакисти и гербери, ма твойто започва да е много лековато…

    Reply
  3. Любо Николов

    @ Явор Атанасов,
    За подробностите може и да се спори.
    Но едва ли някой би отрекъл факта, че вече на няколко пъти се обявява: енергийната система е пред срив поради свръхпроизводство и ниско потребление.
    Впрочем на ниското потребление вече са му скроили капата. Ще фалират Топлофикация – и тогава няма къде да се дяваме.

    Reply
  4. Петър Петров

    @Явор Атанасов: И затова трябва да си купим от Русия нова атомна централа на произволна цена ли?

    Reply
  5. Ели

    Като пък се взрете в цифрите… ами каква ли не информация се изнася. Ние няма откъде другаде да я вземем, освен от медии. Ето ви цифри. Изводът е пак същият.
    http://www.chambersz.com/news/4585-%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B5-42-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2020-%D0%B3

    Reply
  6. Kuncho

    И аз знам за максимално зимно вътрешно потребение от малко над 6000МВ. Но дори и цифрите да са спорни, в общи линии това, което се казва в статията, не е вярно? Не е ли вярно, че сме задължени да изграждаме нови възобновяеми мощности, които в близките години ще увеличат макс. производство? Не е ли вярно, че подобряването на енергийната ефективност и намаляването на загуби на ток по мрежата ще намалят нуждата от потребление ( особено през зимата ) – и при една все по-малко енергоемка икономика, ориентираща се все повече към сектора на услугите, тази предоставяна енегрия ще става все по-излишна? Не е ли вярно, че международният пазар на електроенергия става все по-конкурентен и все по-трудно изнасяме ток? Не е ли вярно, че по моментите цени на електроенергия, тези над 10 милиарда евро, които ще струва централата с инфраструктурата и с лихвите, няма да се избият нито за 5, нито за 10, нито за 15 години. Сметката просто не излиза. И накря – не е ли пределно ясно, че това е пордната схема за източване на държавни пари на БСП и компания? Колко още ”Цанкови камъка” трябва да се случат, за да разбере и най-простият и облъчен от пропаганда, кой има всъщност печели от такива проекти и кой всъщност плаща на края?

    Reply
  7. Явор Атанасов

    Голяма част от мощностите, които работят, и още по-голяма част от „студения резерв“ е с изчерпан или близо до изчерпване ресурс. Някои от тях даже са надхвърлили ресурса си вече. Предстои ни подмяна на мощностите и това няма как да стане с ВЕИ такива. Трябват си базови мощности – ТЕЦ и АЕЦ. Наистина няма смисъл да купуваме АЕЦ на каква да е цена. Цената беше изгодна допреди 1-2 години със сигурност. Сега вече е въпрос на много сметки, които да вземат предвид всички фактори. Но каквито и да са сметките, подмяна на мощностите ни чака, и то в не много далечно време. Вече чух за едни сметки, при които след Белене, ще имаме нужда още от два блока, като вече е съвсем друг въпрос дали говорим за 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй или в трета площадка. Фукушима доказа поне едно – не трябва да има концентрация на мощности на една площадка. Стои и въпроса дали тези мощности да са АЕЦ или ТЕЦ. Но захранването им с органични горива ми се струва трудно за държава с нашата държава с нейните даденост. Освен ако не се окаже, че имаме сериозни запаси от шистов газ и решим да ги експлоатираме или пък намерят сериозни находища на природен газ в морския шелф.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Явор Атанасов: Тази зима следях доста внимателно какво съобщава НЕК по въпроса. Максималното потребление, до което се стигна, беше една наистина много студена вечер – нещо към 4350 MW. В предишни години наистина се е стигало до над 6000 MW, но това беше преди санирането и фалирането на промишлеността. А разполагаемата мощност е около 9500 MW при изчисляване на минималната разполагаема мощност – без максималните реално възможни блокове в ремонт, „балансови“ (ВЕЦ и прочее) електроцентрали и всичко останало. Така че не ми се сърди, но грешката като да е вярна.

    (А дори ти да беше прав, при разполагаема мощност 9500 MW и максимално потребление 6000 MW пак оставаме с излишък 3500 MW, от които дори теоретично не можем да изнесем и половината. Ето, че дори по тези сметки вече сме с една излишна АЕЦ „Белене“. Трябва ли ни още една?)

    За изчерпания ресурс – не чак толкова голяма част от основните мощности наистина е с близък до изчерпване ресурс. Във всички случаи обаче „ремонтът“ (или аналогът му) ще ни излезе несравнимо по-евтино. Близка до цената на новопостроен ресурс е само тази на реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ – старите блокове няма как да се ремонтират, а нов пести само парите за инфраструктура (около половината от цената). Доброто реновиране на ТЕЦ струва под една трета от цената на нова. Така че е несравнимо по-приемливата ситуация.

    Проблемът с Фукушима дойде не от концентрирането на мощности на една площадка, а от непредвиждането на възможна ситуация (цунами, което да унищожи отсека с резервните агрегати). Ако всеки блок беше на отделно място, ефектът щеше да е точно същият – само дето щеше да се зарази радиоактивно далеч повече площ. Точно в тази връзка е голямото предимство дори при нужда от нов блок той да се строи в Козлодуй – там геологичните условия са доста добри, докато Белене е върху локален разлом, а пластовете са нестабилни и е нужно много тежко и скъпо фундиране. (Иначе казано – много възможност за крадене.)

    Сума сумарум: става дума не за мощности ток, а за крадене на милиарди. Който не разбира това, все едно спори с мургав „дилър“ от пред чейнджбюро дали му дава доларите по изгоден курс, без да ги погледне, че са хартийки.

    @Кал: Достъпът до статията е само за регистрирани.

    Reply
  9. Явор Атанасов

    @Ели – информация има за тези, които я търсят. Приказки на база медии са смешни. Като гледам и Григор май натам е тръгнал. http://tso.bg/default.aspx/otcheti/bg

    @Кал – Статии от хора издаващи книги със спонсорството на организации заинтересовани да няма ядрена енергетика в България винаги са ми били смешни. В статията, към която си дал линк, има истини, има полуистини и има откровенни лъжи. Както знаеш това е най-добрия начин, някой да бъде убеден в тезата на автора.

    „Защо не ни трябва нов реактор в АЕЦ “Козлодуй”
    Писах вече, че не трябва да слагаме реактора в АЕЦ “Козлодуй”. Сега ще се аргументирам по-подробно, данните и графиките са от монографията “Електроенергетика в България. Развитие и обществена цена”, издадена от БАН през 2009 г.. Книгата съдържа единствената засега количествена оценка за развитието на електроенергетиката на България до 2030 г. Сред авторите са трима признати специалисти, които познавам и много уважавам – ст.н.с. дтн Пламен Цветанов, инж. Георги Стоилов и ст.н.с. инж. Георги Босев.“

    „В пресконференцията ще участват авторите на книгата – ст.н.с. Пламен Цветанов, инж. Георги Стоилов, н.с. Лияна Аджарова, н.с. Теменуга Манойлова и ст.н.с. Георги Босев, както и спонсорите на изданието: Джон Кларк – генерален мениджър на ENEL за България, и Ян Вавера – председател на съвета на директорите на ТЕЦ-Варна.“

    Обръщам внимание на спонсорите.

    Само да кажа, че се занимавам с ядрена енергетика от 28 години. И само отново да подчертая, че не знам дали тези 4000 MW, трябва да са от АЕЦ. Допреди 2 години изграждането на Белене щеше да е печелившо със сигурност. Тя щеше да почне да работи към момента, когато плащането за изгаряне на органични източници щеше да е налице, а голяма част от остарелите мощности (дето ги пишат в тези 12000 MW, от които разполагаеми уж 9500, а реално 7000-8000)щяха да са изчерпали ресурса си.

    Сега обаче с цена, която клони по-скоро към 8 млрд. евро (10-те продължават да са си измислица), нещата са много неясни.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Явор Атанасов: Прегледах линка, но не успях да открия вътре информацията, която споменаваш. Може да съм я пропуснал, обемът не е малко – удобно ли е да помоля за по-точно насочване?

    Иначе, спомените ми са от съобщения по bTV и Канал 1 – не са най-неофициалните медии. И бяха доста официални съобщения…

    Апропо, като говориш за заинтересованост – кажи ми, имаш ли случайно нещо общо с Риск Инженеринг? Същите, дето оцениха риска на АЕЦ Белене?

    Ако да, ще разкажеш ли малко повече как АЕЦ Фукушима са довели до висок риск, понеже са били на едно място? Искам да разбера дали шефът на фирмата за оценяване на риска, оценила АЕЦ Белене, знае повече за оценяване на риска от мен, дето нямам никакъв допир с тази професия.

    Reply
  11. Петър Петров

    @Явор Атанасов: Ако (1) в България има търсене на ел.енергия както казваш и (2) нова АЕЦ е толкова печеливша, колкото казваш, защо никоя частна компания досега не е инвестирала да я построи? Всичките слънчеви и вятърни електроцентрали, за които знам, са създадени от фирми и заеми от банки, без да участва държавата.

    Reply
  12. Иван

    @Явор, от някакъв доклад на ДКЕВР http://www.dker.bg/PDOCS/SEWRC%20report_EC%20%20ACER_12.pdf
    “Общата инсталирана мощност в страната е 12 228 MW. Разполагаемата производствена мощност към годишния максимум е в размер на 9 432 MW, а върховият товар през януари 2011 г. е възлязъл на 7300 MW. ”

    Това означава, че имаме към 30% запас откъдето и да го погледнеш. По принцип се изисква към 10-15% запас. Не е страшно ако нямаме достатъчно резерв за да покрием рекордни пикови консумации, имаме споразумения със всички съседи да внесем ток от тях в такава ситуация. Този ток не се плаща, а се връща, когато те имат нужда от пикова мощност.

    Ето тук има по-нови данни за консумацията.

    http://www.tso.bg/uploads/file/bg/Regime_2012_2013_tso_bg.pdf
    През зимата явно консумацията варира между 6000 и 7440MW, средната е към 6500MW (натоварването е неравномерно).

    http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg
    Това изглежда е натоварването за последните няколко дена. На 3.06.2013, сме имали min=2646MW, max=3882MW, avg=3421MW

    Една ядрена централа не може да се спре. Горивните клетки издържат по една година, за равномерно горене клетките се застъпват на 6 месеца, като тогава старите се преподреждат. При 4x1000MW ще имаме постоянно свръхпроизводство, което не можем да консумираме, през повечето време. Ще трябва да нарушим клаузите за задължително изкупуване на ток от Марица Изток 3, както и ВЕИ.
    Последните няколко месеца не можехме и да изнасяме ток, защото цената му е твърде висока. Искаха държавата да отмени своите мита, за не го продават под себестойността му.

    @всички
    Всъщност, на повечето хора 6,10,20 милиарда евро им се струват твърде нереални цифри, които някак си не успяват да свържат със своя живот. Затова препоръчвам да карате всички да направят следната сметка:
    Колко трябва да плаща едно Бг домакинство на месец, за да изплатим АЕЦ за 20 години?

    f( 6) = (6*10^9)*(2 евро/лв.) / (20 години *12 месеца * 2’000’000 домакинства)=25лв/месец
    f(10) = 41.6лв/месец
    f(20) = 83.3лв/месец

    Това са пари, които са само за построяването на централата. Това са парите които вече са били платени за АЕЦ Козлодуй. Това са парите над “евтиния” Козлодуйски ток. Тоест, сметката на всеки българин ще се увеличи с толкова спрямо днешната цена. Дори Беляне да не произвежда ток за домакинствата и да не влезе в сметката за ток, тези пари ще влезнат в доста от продуктите които купуваме.

    @Ели, тази статия е напълно непотребна, в нея се говори само за kWh, което е произведената енергия, което е все едно да ти говорят колко кубични метра вода са били консумирани. Това в никаква степен не ти обяснява къде, колко и какви водни източници имаш.
    Пробвай тук:
    http://e-vestnik.bg/11591/izmamata-s-aets-belene-1-parva-lazha-shte-ima-nedostig-na-tok-vei-bili-skapi/
    http://e-vestnik.bg/11609/izmamata-s-belene-2-bez-aets-tokat-shte-poskapne-2-3-pati-a-ot-atoma-shte-bade-evtin/
    http://e-vestnik.bg/11629/izmamata-aets-belene-3-shtyala-da-se-izplati-za-15-godini-kak-gerb-udari-energiynata-nezavisimost-sas-zakon/

    @Григор,
    Напоследък чета една малка теория. На практика имаме решение на Народното Събрание, да не се развива ядрената енергетика и без промяна на това решение в парламентарна зала, всеки договор би бил незаконен. Нямам съмнение, че Ятака ще подкрепи явно строителството на Беляне, но няма как това да стане тихо.

    Reply
  13. temp1e

    До Явор, не знам колко години си работил в ядрената енергетика, ама ми се струва, че само смешки си написъл. Даже и да приемем, че цената няма да достигне 20 милиарда, нещо в което аз лично не се съмнявам, в предвид, кой ще строи централата, даже и да приемем, че няма да има допълнителни разходи по съхранение и унищожаването на ядрените отпадъци, пак се набутваме яко. Нека да допуснем, че цената в най-добрия случай е 7 милиадра и няма никакви други разходи. Това са по 1000 евро на човек. Ние сме 4 човека – 8000 лева. За 8000 лева ще си сложа 10 см неопор, ще си сложа и най-скъпата пласмасова изолация с 3ен стъклопакет (да речем Саламандър), че даже ще останат пари да си изолирам таваните с 5 см минерална вата – това директно ми сваля сметките за отопление повече от 2 пъти. Понеже съм го правил, от личен опит мога да кажа, че консумацията спада драстично. Тази зима нямам и 10 часа работа на климатика, което ми е единственото отопление. Другите косвени позитиви са, че Европа ще се изкефи и ще ми върне някакви пари и конструкцията на панела се запазва много по-дълго време. Просто няма как ядрената централа да е добро решение, освен в усета на Олигарски и на платените комунистически драскачи.

    Reply
  14. Black Wolf

    Горките немци… май взеха да дават заден ход на идеята да си закрият атомните електроцентрали. Защото ще им излезе твърде солено, а енергията, която после ще плащат – трижди по солена.
    Много се радвам като гледам, как “демократи” застават на протестите редом с гербаджиите и помияри като Янето и онези от “СКАТ”. Така много добре си проличава какви всъщност са “демократите”. 😉

    Reply
  15. Явор Атанасов

    @Григор – не знам къде си гледал, но на сайта на ЕЕС може да се следи товара по часове. http://tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg
    Там можеш да видиш, че за последната седмица, в късните часове сме стигали на 100 MW от 4-те хиляди. Няма как през зимата да сме били само 400-500 MW отгоре (това като логическо съждение). Аз лично, по някое време, като ме ядоса „енергийния експерт“ Гамизов, тази зима погледнах моментната мощност и предходната вечер тя беше стигала някъде 6200 MW. Както посочих по-горе на Ели, в отчета на ЕЕС за 2011 година, пика е доста близо до 7000 MW. Отчета за 2011 – http://tso.bg/uploads/file/Annual_Report_2011.pd

    Спора за мощността през последната зима ще го разрешим като излезе отчета за 2012.

    Реално ремонт на енергийни съоръжения на по 30-40-50 години не е много изгодна дейност. Може и да е по-евтино като сума сега, но нали знаеш английската поговорка за това да си богат, за да си купуваш евтини неща. Идеята, че в Козлодуй може да се използва стара инфраструктура за нови блокове е една доста финна лъжа. Няма какво да използват новите блокове там освен пътищата около централата. Съоръженията за тях ще трябва да са нови. Приказката за наличен персонал от старите блокове, който да се използва в новите също е мит. Според мен там вече няма персонал, който да успее да пусне старите блокове (още един мит на разни „специалисти“), камо ли да се набере такъв за новите. Пък да не говорим за цената на един нов проект за нов блок в Козлодуй.

    И повярвай ми ресурса на старите ТЕЦ-ове е сериозно изчерпан. Не знам къде си видял сметки за реновиране на ТЕЦ, но докато не ги покажеш някъде не мога да ти повярвам за едната трета. Друг е въпроса тази цена струва ли си за срока, за който ще е работоспособен този ТЕЦ. И съвсем друг е въпроса колко ще струва енергията от него сега и след 2018 г.

    За Фукушима си прав, че цунамито е виновно, но изобщо не си прав за концетрацията. Концентрацията на 6 блока на такова малко място доведе до спирането на Даичи-2 заради Даичи-1, независимо че първата е в изправност. И теорията ти за заразяване на много по-голяма площ изобщо издиша от конкретния пример. Реално Даичи-2 е на по-малко от километър от Даичи-1, но той изобщо не участвал в заразяването, въпреки че е бил подложен на същите условия, на които и Даичи-1.

    Под Белене няма локален разлом. Тази глупост писана по поръчка в края на миналия век я забрави. Ти видя ли някой от тези автори да излезе и да защити този си „труд“? Срам ги е всички до един от глупостите дето са писали тогава. Това за фундирането не знам откъде го измисли. Пак си чел някаква глупост.

    Виж за краденето си прав. Имаш ли правителство от БСП и ДПС, вероятността да се краде е много висока. Лошото е, че за да се бутне това правителство ще е нужна ситуация от времето на Жан Виденов и Николай Добрев. То сигурно ще се стигне дотам ако започнат историите от времето на тройната коалиция. Само дето сега е доста по-лошо положението ни от тогава.

    Относно заинтересоваността. Работя в Риск инженеринг от 1995-та. Преди това съм бил оператор в Козлодуй и проектант в Енергопроект. Ще кажеш, че съм заинтересован. Бях доста преди ГЕРБ да омажат всичко. Не ми се плаща скъп ток. Сега вече както казах и преди, нещата не са толкова еднозначни. Че имаме нужда от нови мощности (не точно в момента, но една атомна централа не се строи за 2 години, но то и ТЕЦ не се строи светкавично) имаме. Ясно е, че потреблението не може да остане на сегашните ултра-смешни нива. Това означава да признаем, че ние оттук нататък ще си останем толкова бедни, колкото ни направиха последните три правителства. Енергийната ефективност е хубаво нещо и може да задържи малко растежа на потребление, но до 2025 ще ни трябват поне 10000 MW реално работещи мощности, от тях може би 1500-2000 резерв.

    Оценката на риска на Белене не е наш. Наши са стрес-тестовете. Руснаците бяха длъжни да дадат PSA на Белене.

    При Фукушима не е бил оценен достатъчно риска от цунами, въпреки че за последните 13 века те имат такова събитие на това място. За съсредоточаването на мощности на едно място вече писах по-горе. А шефа ми разбира наистина доста от риск и докторската му дисертация в областта си е съвсем реална. Казвам ти го защото сме състуденти и колеги от Козлодуй. Компетентността му в областта на енергетиката (и най-вече ядрената такава) няма нищо общо с всякаква друга паплач, правеща бизнес в този ресор.

    @Петър Петров – не бъркай парите за АЕЦ с парите за ВЕИ, изключая големи ВЕЦ, въпреки че пак не е същото. Освен това имаше такава частна компания и причините да се откаже са въпрос на дълъг разговор. Поинтересувай се защо същата компания сега се е пренасочила към ядрения бизнес в UK. И в момента има интерес от западни компании към Белене, но не се знае докога с такива управници.

    Пак ще подчертая, не съм 100% сигурен, че трябва да строим Белене, но реших да ви дам тази гледна точка, а не само да четете спонсорирани от ЕНЕЛ и ЧЕЗ автори и да мислите, че сте схванали цялата картина.

    Това е последното, което пиша по темата. Няма да споря с вас, защото ние нямаме точно спор 🙂

    Reply
  16. temp1e

    А като се целуват комунисти, турци и националисти по-хубавото ли ти става?

    Reply
  17. Явор Атанасов

    @Black Wolf – темата за ядрената енергетика не е политическа. Не съм забелязал ГЕРБ и РЗС да имат какъвто и да е потенциал и експертиза в областта на енергетиката, еле пък ядрената. Лошото е, че май я няма и в ДСБ. И май пак от политическа гледна точка се разсъждава по въпроса и при тях.

    Reply
  18. Иван

    @Явор,
    Не знам дали си прочел бисера който си написал. Според твоята логика, е по-добре централите да са на отделни площадки, за да можем да ползваме едната, когато другата гръмне и направи района необитаем. Явно си познаваш стоката…

    Досега Японците не са пуснали нито една от своите атомни електроцентрали. Наскоро се канеха да пуснат някои, но го отложиха. А те от доста време имат сериозен недостиг.

    А това, за 10’000MW през 2025, според мен е пълна простотия, именно защото тенденцията в момента е обратната.

    Първо трябва да имаме работеща икономика, за имаме работещо производство, което да ползва повече ток. Ако имахме работеща икономика, нямаше да се притесняваме от цената на тока, нито от взимане на заеми за строеж на енергийни мощности.

    Reply
  19. Григор

    @Black Wolf: На тези протести гербаджии и яневци се появяват само за пред камерите, по възможност докато истинските протестиращи не ги виждат. След това изчезват светкавично, за да не бъдат изгонени с бой от някои по-нервни протестиращи. Сбъркал си кой до кого застава.

    @Явор Атанасов: Този товар с износа ли е, или без? Ако е брутен товар на ЕЕС, ми се струва по-логично да е с износа – ЕЕС пренася и него. Тогава е възможно да стигне 6000 MW и дори повече, без да е нужно България да консумира над 4300 MW.

    Ремонтът на стари електроцентрали наистина не е евтина работа, но много често е по-изгоден от строителството на нови. Дори в крайно не-„рециклируемите“ случаи като АЕЦ, в Козлодуй могат да се използват не само пътищата (които не са евтини за строене), не само периметърът (който не е евтин за охраняване и поддържане), не само част от наличните далекопроводи и трансформаторни подстанции (които също не са евтини) и не само сериозна част от предпазните съоръжения – обща сигнализация, аварийни охладители и прочее. Теглиш ли калема, пак се оказва, че един и същи реактор в Козлодуй ще струва почти два пъти по-евтино, отколкото в Белене (самият реактор – еднакво, но инфраструктурата е половината от общата цена, а от нея повечето се използва).

    Колкото до ресурса на старите ТЕЦ – най-големите ни ТЕЦ, Марица-изток, мисля че са доста прясно реновирани. За Варна и Бобовдол не съм следил, не зная. И съм съгласен, че с времето цената на тока от ТЕЦ само ще расте, най-малкото заради разните квоти за емисии. Но въпреки това цената на тока на АЕЦ Белене още отсега тръгва да е висока, а вече се говори за облагане с квоти и на АЕЦ. Ако трябва да се строи, бих предпочел трети хилядник в Козлодуй. Той поне е в центъра на сеизмично най-стабилната зона в България, докато Белене е на половината път между него и сравнително високо сеизмичната Великотърновска зона.

    Фундирането в Белене, доколкото зная, се налага от нестабилните в дълбочина почви. Спомням си, как неведнъж Румен Овчаров обясняваше по медиите, че заради тях се е наложило в пъти по-сложно и скъпо фундиране, отколкото се смятало отначало, но това щяло да се изплати, все пак…

    Не съм съгласен, че са ни толкова наложителни нови мощности. Големите консуматори на енергия – металургията и торовата химия – към момента са почти закрити. Металургията не се очаква да тръгне отново, за добро или лошо. Торовата химия и да тръгне, вече технологиите там са доста по-енергийно ефективни от когато бяха построени едновремешните заводи. Същото важи и за почти всички останали производства, които е реалистично да очакваме да тръгнат в България. Не мисля, че ще доживеем консумацията на страната да стигне не 10 000, а дори 8000 MW, дори ако промишлеността разцъфти. А от енергийната ефективност бих очаквал до две-три години да свали върховата консумация с поне още 600-700 MW (тя идва основно от топленето на ток в неизолирани сгради през студени дни). От допълнителни ВЕИ пък очаквам в 10-годишен срок да дойдат още около 1000 MW – ще са далеч по-ненадеждни и непредвидими от ТЕЦ и АЕЦ, но в много случаи ще са чудесно използваеми.

    Съгласен съм, че при Фукушима рискът от цунами беше недооценен. Но по мои спомени Даичи-2 преспокойно можеше и да не спира – спряха я от предпазливост в неизвестността около подробностите, не от реална нужда. От друга страна, концентрацията на реактори в Даичи-1 спести това да бъде заразена далеч повече територия. Затова и продължавам да мисля, че построяването на реактора в Козлодуй вместо в Белене е по-добрата алтернатива и от тази гледна точка.

    Reply
  20. Любо Николов

    Уфффффффффф!
    Най-класическият похват за забатачване на спора.
    “Аз съм против това ти да си против. И ще ти докажа защо не си прав да си против.”
    При такива обстоятелства нещата се решават само с въпроса: “Ти ЗА ли си? Хайде обясни защо си ЗА.”
    Иначе ни заливат с вода от хиляда кладенеца защо нашето НЕ не е правилно.

    Reply
  21. Zorn

    Право в десетката е тази статия. Мисля си, че проекти, които ще струват на глава от населението повече от минималната работна заплата би трябвало да минават през референдум. Ако всеки е наясно и е съгласен да си плати сметката – защо не?

    Ако стане, Белене май ще е най-голямата пирамида.

    Reply
  22. Иван

    @Григор,
    мисля че само построяването на нов далекопровод за високо напрежение за Белене ще е поне един милиард. По същата причина е по-изгодно да се изтърбуши стар ТЕЦ и да се направи нов на неговото място, вместо да се цвъкат напълно нови. Там освен далекопроводи трябва да се строят и ЖП линии.

    И още нещо, говоренето за Даичи-1 и 2 е напълно объркване. В област Фукушима има две отделни централи.
    Fukushima I – на японски Fukushima Daiichi, е централата където стана големия инцидент. Съставена е от 6 реактора.
    Fukushima II – на японски Fukushima Daini, е съставена от 4 реактора, успешно спрени след голямото цунами.

    Пак ще повторя. От цунамито насам, вече над две години, в Япония не работи нито една атомна електроцентрала. Всички са спрени. Това е въпреки, че имат огромна необходимост от ток и дори вносът не достига.

    Reply
  23. Любо Николов

    @ Black Wolf
    Настоявам да се извиниш!
    Беше ли на протеста, да видиш какъв беше? Или пишеш по поръчка?

    Reply
  24. Любо Николов

    Отново прочетох текста.
    И цялата работа с огромните печалби от Белене ми заприлича на ето това:
    http://chitanka.info/text/3591/2#textstart
    Прочетете го! Ако не се поучите, поне ще се посмеете от сърце!

    Reply
  25. Кирил

    Напълно съм съгласен с факта, че не ни трябва нова атомна електроцентрала. А даже и да ни трябва има начин по който се процедира – трябва да има конкурс на кой да се даде поръчката, а такъв нямаше. Може французите, германците, англичаните, американците, китайците да ни предложат нещо много по-добро и изгодно. А това го няма… Наистина ако тези милиарди които ги мислят за Белене се дадът за саниране, сметките ни за отопление ще намалеят драстично. Но трябва да има вече съд за политиците. Не може ти да подпишеш договор за 2 милиарда евро без аргументация и да не си в затвора.

    Reply
  26. Григор Post author

    @Любо Николов: И се поучих, и се посмях. Шапка долу за Ърскин Колдуел! 🙂

    Reply
  27. Ели

    Уж щяха да мислят, да преценяват…:

    Строеж на Белене – не по-рано от 2015 година

    http://www.blitz.bg/news/article/203691

    Въпросът за бъдещето на „Белене” вероятно ще бъде обсъден още в петък, когато у нас пристига руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски.

    Reply
  28. Galarad

    Защо не ни трябва нова руска атомна централа, ДОРИ да е печеливша?

    – Нямаме 8 милиарда евро
    – Изпадаме във все по-голяма зависимост от Русия – нефт, газ, АЕЦ1, АЕЦ2
    – Строеж на ядрени мощности в Турция, основен клиент на нашия ток
    – Саниране и повишаване на енергийната ефективност водят до намалени нужди
    – Задължения за въвеждане на алтернативни източници на енергия
    – Риск от замърсяване и по-лошо
    – Ако се окаже все пак непечеливша, няма на кой да я продадем и ще загубим всички пари или ще я дотираме доживот

    и т.н., и т.н.

    Защо ни трябва втора руска централа?

    – Защото Руската компания ни плаши със съд
    – Защото може би ще е гранично печеливша в период от 30 години

    Нима има някой разумен човек, който да предпочете варианта със строежа?

    Reply
  29. Иван

    @Galarad,
    Пропусна една точка от тези “Защо ни трябва втора руска централа?”:
    – Защото правителството на Орешарски ще въведе България в нов златен век, ще има бум на икономиката и след 10-20 години ще имаме сериозен недостиг на промишлен ток.
    (~_~)

    Reply
  30. Кал

    Гри – съжалявам, че линкът е само за регистрирани: политика на в. „Дневник“ за по-старите им материали.

    Иван – чета те с огромно удоволствие. (И доста усилия – от тия, дето си заслужават. :)) Държах да кажа, че покрай разправиите все забравяме благодарностите…

    Reply
  31. Зелен Бетон

    С предварителни извинения, сега ще направя нещо, дето досега не съм го правил – ще копна тук 1:1 по-голямата част от коментар, който пуснах по темата на друго място. Там обаче тая тема не породи особен интерес – а и просто нямам време да го пренапиша, щото станах рано уж да бачкам… 😉

    Всичко изписано по-горе (и в статията, и в много от коментарите) е полезно да се прочете и разбере – но не този тип аргументи би следвало да са определящи. Дори ако драгите политици се бяха погрижили да ги представят обективно, непротиворечиво и по разбираем за масовата аудитория начин. (Всъщност те направиха точно обратното: объркаха хората максимално, за да им отнемат възможността за разумна преценка и да ги принудят да се разделят на лагери по обичайния партийно-емоционален модел.)

    Основната ми теза е, че „Белене“ отдавна вече не е икономически и финансов проблем; проблемът е ПОЛИТИЧЕСКИ. И трябва да се решава изключително и на първо място като такъв.

    За да започне въобще да се говори за възобновяване на проекта, трябва да има пълен консенсус по (и да е ясно как ще се изпълнят) две задължителни условия:

    1) да се гарантира невъзможността нашенски олигархични и мафиотски кръгове да използват „Белене“ като хранилка; и
    2) да се сведе до минимум възможността чрез този проект чужди геополитически интереси да държат в зависимост България и да влияят върху нейната политика и развитие.

    Ако нишките, свързващи проекта с олигархията и мафията, не бъдат предварително и необратимо прерязани с голямата балтия, загубите за българския бюджет за целия период на строежа и експлоатацията на централата ще бъдат несъмнено по-големи не само от неустойката, която би могла да ни вземе руската страна, а може би и от цялостните разходи за изграждане на централата. Не е нужно човек да е икономист или енергетик, за да го съобрази – стига само да си припомни как заемът на НЕК от „Париба“ отиде към „Цанков камък“ и кой беше виден консултант там.

    Освен това олигархията и мафията ще имат още един крупен и сигурен източник на финансиране, което ще ги вкорени окончателно във властта – а така ще могат да крадат още повече и от други места.

    Външният инвеститор е решение САМО ако: а) е изцяло частна компания, и б) идва от Европа, и то от държава с доказани демократични традиции (имам предвид старите страни-членки). Никакви американци, китайци, японци, араби и особено руснаци. Повече от ясно е защо. Новите членки на ЕС също не са надежден източник на инвеститори, тъй като в общи линии като нас страдат от детските болести на прехода от соц към демокрация.

    При проект от подобен мащаб, който няма как да се осъществи със собствен ресурс, пълна застраховка срещу външно влияние трудно може да има. В такъв случай е по-добре то да бъде от страна на Европа: с нея така или иначе сме обвързани политически, ЕС официално носи известна отговорност за състоянието на българската демокрация и за устойчивото развитие на страната ни, законодателството ни е синхронизирано с европейското, а и съществуват утвърдени механизми за контрол и решаване на спорове.

    След като изпълнението на тези две условия бъде осигурено, има смисъл да се пресмята икономическа ефективност и целесъобразност. Докато обаче не се декларират като задължителни с решение на НС и не започнат реални действия за осигуряване на първото (т.е. най-малко прокуратурата да се заеме сериозно с досегашната история на проекта), всякакви калкулации са излишни.

    Ако дори само едното от двете условия не е изпълнено, най-оптималният вариант е да поведем съдебна битка с „Атомстройекспорт“. В такава битка би следвало да потърсим европейска подкрепа и да направим възможното да сведем загубите до поносимо равнище. Но дори да не успеем да свалим особено сумата, за която претендира руската страна, тегленето и изплащането на държавен заем за нея ще е бял кахър в сравнение с невъобразимите вреди (финансови, икономически И НАЙ-ВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ), които иначе ще настъпят за България в дългосрочен план.

    Честно казано, предпочитам днес да извадя от джоба си 500-1000 лв. и да си купя облигации от вътрешен облигационен заем, предназначен да си покрием евентуалната неустойка към руснаците, но да съм сигурен, че тая сюжетна линия приключва и дъщеря ми няма да понася цял живот последиците от подобна авантюра.

    Само че, за да се видят нещата така, на първо място трябва да спрем да разглеждаме „Белене“ като АКТ; това е ПРОЦЕС – който, ако бъде стартиран, ще влияе (и пряко, и непряко) върху съдбата на страната поколения напред. При това по начини, за които може би са наясно шепа водещи макроикономисти и политически анализатори, но от публичния дебат този аспект тотално отсъства: там нещата са сведени до опростенческото „да строим или да не строим“.

    За всеки нормално мислещ човек е ясно, че горепосочените две условия са практически неизпълними: те биха могли да се изпълнят само при силна, независима и националноотговорна държавна власт, плюс достатъчно стабилен бюджет.

    Следователно, за всеки нормално мислещ човек би следвало да е ясно, че проектът „Белене“ трябва да бъде окончателно зачеркнат.

    Единственият вариант да се реализира е с частни капитали от „стара Европа“ и под стриктния контрол на ЕК; но в тази обстановка на политическа и икономическа нестабилност такова нещо е осъществимо само теоретично.

    P.S. Същите принципни съображения важат и за Седми блок в Козлодуй. Разликата е единствено в размера на инвестицията, респективно в мащаба на възможните неблагоприятни последици.

    Reply
  32. Galarad

    И аз информативно:

    http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/06/05/2075962_ot_eso_predlagat_da_se_ogranichat_moshtnostite_na_aec/

    И ще задам един въпрос: Олигофрен ли е някой, който твърди следното: ” “Белене” си е на точното място. Има само един смисъл да я няма – ако ние сме решили, че ще изчезнем като нация.”

    Case closed.

    Reply
  33. Galarad

    @Иван – дори след 10 години да има недостиг на ток, само с лихвите на тези 16 МИЛИАРДА лева можем да купим доста ток, а като почнем да харчим и главницата – по 333 милиона на година да ни излиза, някъде 2013+10+48 (главница), абе към 2070 година ще сме ги изхарчили.

    И няма да имаме никакви съпътстващи разходи за купуване на гориво, изнасяне на отработеното гориво, ремонти, извеждане от експлоатация и т.н.

    Все си мисля, че през 2070 година ще се смеем на руска атомна централа с технология от 1960 (да ме поправят експертите, ако бъркам)

    Reply
  34. Григор Post author

    @Явор Атанасов: Наистина е извънредно информативно, поне за мен. Само че моите изводи са не за „Белене“, а за Риск Инженеринг и управителя ѝ (и председател на БУЛАТОМ).

    @Galarad: Не, естествено. Откога е олигофрен който яде чуждия зелник?

    Reply
  35. Иван

    @Кал,
    Благодаря. Винаги се опитвам да съм максимално ясен, редактирам по няколко пъти, но … винаги има какво да се подобри. (примерно, в първия си пост съм обърнал надписа лв/евро, въпреки че действието е вярно.) Радвам се, че има кой да чете внимателно, защото доста пъти Григор кара по диагоналната система. 😛

    @Делибалтова,
    Прекрасна статия.

    @Явор Атанасов,
    Ако правилно съм разбрал според статията:

    Токът от Белене ще струва 60€/MWh в първите 15-20 години, докато се изплаща кредита за централата.
    След това ще се продава на себестойността от 28€/MWh , колкото е токът на Козлодуй в момента (27-28).
    В същото време, Унгария продава излишния си ток за 32€, като с транспортирането до нашите граници цената му става 38€/MWh.

    С други думи, токът от Белене няма да може да се продава извън България, защото цената му ще бъде 160% от пазарната в момента.
    По една случайност, токът който плаща крайният потребител е над 68€/MWh (без ДДС).

    @Galarad,
    Коментарът ми беше саркастичен, затова и сложих тази голяма емотикона в края му. По същество той представлява екстракт от тезата на Явор и подобните нему.

    Колкото до статията която казва че смятат да спрат единия блок. Странно, но от един месец 5-ти блок е спрян за планов ремонт (и презареждане). Как тогава смятат да спрат блок, който не е пуснат?!
    Според друга статия, ремонтът е започнал на 2.Май.2013 и трябва да приключи “през първата десетдневка на Юни”.

    @всички,
    Някой може ли да намери добро обяснение каква е разликата между “инсталирана мощност” и “разполагаема мощност към годишния максимум”. Първо мислех че разликата идва от ВЕЦ – бързо изчерпват водата, ако работят на максимална мощност. Но със сигурност разликата не идва от ВЕЦ, защото в годишния отчет са дадени големи разлики за ТЕЦ-овете.

    Това което подозирам е, че всъщност енергопреносната мрежа не може да позволи едновременно максимално натоварване на всички централи. Затова са сметнали кои колко трябва да се натоварят при максимална консумация, така че да не стопят мрежата.
    Подозрението ми идва от статията на руския експерт.

    Reply
  36. Кал

    Зелен Бетон – благодаря и на теб за важното припомняне. Цитирах го в личния си дом в Мрежата и писах до приятелите си:

    „Препрочетете това. Вникнете в него. Цитирайте го. Обяснявайте го на хората около вас, които се чудят.“

    То пасва напълно на моята основна причина да гласувам „против“ на януарския референдум:

    http://kal.zavinagi.org/?p=200

    Reply
  37. Антония

    Мнението на руските експерти по темата също ли би било без значение?…И за тях е повече от ясно ,че това е един тотално безсмислен и нерентабилен проект,зад който стоят само и единствено корупционни интереси!
    http://www.mediapool.bg/%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA*-news207216.html

    Reply
  38. Зелен Бетон

    И от мен нещо информативно: http://www.tso.bg/uploads/file/bg/10_Year_Net_Dev_Plan_BG_2010-2020.pdf – План за развитие на преносната
    електрическа мрежа на България за периода 2010–2020г., разработен от НЕК, ЕСО и МИЕТ, октомври 2010 г.

    Освен за преносната мрежа (която си заслужава отделна дискусия), има интересни неща за прогнозното електропотребление, планираните за въвеждане и извеждане мощности през периода, вариантите със и без АЕЦ „Белене“ (общ енергиен баланс, необходими инвестиции в мрежата) и т.н.

    Един красноречив цитат относно прогнозите: „Поради изменената структура и прекратяване на цели видове производства, статистическите редове за електропотреблението в доминиращите сектори от индустрията, както и в домакинствата и услугите, са пречупени, което обезсмисля използването на статистически подходи за прогнозиране. Детерминистични подходи също са неприложими, тъй като липсват прогнози за натурално развитие. На този етап от развитие на държавата единствено възможни са евристични или експертни прогнози, основани на макроикономически закономерности, тъй като в България липсват представителни прогнози за развитие на отделни икономически сектори.“

    Тоест, т.нар. прогнози за енергийните потребности на страната са по-скоро хипотези и теоретични допускания. От което следва, че ако „Белене“ ще се строи, то определено няма да е заради българския пазар: никой разумен инвеститор няма да зарови 10 млрд. евро при подобна несигурност на предварителните разчети.

    Цитат: „При развитие на електроенергийната система по сценарий MAX2 (със средногодишен ръст на електропотребление 1.4% и с изграждане на АЕЦ „Белене”) в периода 2018 – 2020 г., страната ни ще има възможност за износ на електроенергия между 8000 и 12000 GWh годишно. Това показва, че изграждането на АЕЦ „Белене” не е необходимо за покриване на вътрешното електропотребление в страната. АЕЦ „Белене” може да има смисъл единствено при наличие на дългосрочни междудържавни договори за доставка на електроенергия. за страни от балканския регион, като в този случай е необходимо да се осигури допълнителна преносна способност на междусистемните електропроводи за реализиране на тези доставки. В противен случай, проектът „Белене” ще бъде изложен на пазарната конкуренция на останалите регионални проекти, което неминуемо ще доведе до увеличаване на финансовия му риск.“

    Очевидно доводът, че „Белене“ е нужна, за да ни прави ток, иначе ще стоим на тъмно, е само за селската кръчма. За да има сигурна възвръщаемост, централата трябва да е ориентирана изключително към износ – и то към пазари, за които прогнозите са по-надеждни, отколкото за нашия. Да, обаче според таблица 6.7 мощността на „Белене“ покрива почти 2/3 от възможностите за експорт за 2015 г. към всички държави от Балканския полуостров плюс Словакия, Унгария, Турция и част от Украйна. А междувременно всяка от тези 13 страни положително работи по собствена енергийна стратегия и едва ли седят и чакат нас да направим втората атомна. Та на какво точно се разчита, за да се натовари „Белене“ на пълния си капацитет, не е много ясно…

    Така че ако някой напира да инвестира 10 млрд., има сериозни основания за съмнение дали мотивацията му е само икономическа. Което води към тезата ми от предния коментар и изложеното там условие 2).

    Reply
  39. Григор Post author

    @Зелен Бетон: Мотивацията на този някой с гаранция ще е икономическа. Какво друго би могло да го мотивира така юнашки? ;-(

    Reply
  40. Григор Post author

    Апропо, междувременно целият състав на ДКЕВР е подменен.

    Шефката вече знаем защо – извадила преди три месеца информация за Белене, която компрометира позицията на сегашното правителство. Но и всички други – до човек.

    Май не е само Белене. Дали няма нещо общо с изпадането от актуалност на борбата с енергийните монополи?

    Reply
  41. Любо Николов

    Казах го вече.
    Ще се търсят начини НАСИЛА да употребяваме скъпия ток.
    Има как…

    Reply
  42. Делибалтова

    Не съм го срещала като новина, но не се съмнявам, че е истина. По светкавичните промени си пролича от какво комуноидната мафия я е боляло особено нетърпимо: борбата с организираната престъпност и с енергийните монополи. Не че има принципна разлика между двете… Ясно е какво следва.

    Дали ще имаме разума и енергията да реагираме навреме както се полага или пак ще се оставим доброволно да ни скубят и дерат? Засега никой не споменава организиран протест.

    Reply
  43. Зелен Бетон

    @Григор: Да, то в крайна сметка винаги опира до печелене на пари. Само че нормалната логика „инвестирал – произвел – продал – спечелил“ тук се замества от „инвестирал – придобил контрол – осигурил си възможности да печели“. Която излиза извън енергетиката (и извън икономиката) и неприятно навлиза в ред други сфери, където не ѝ е мястото.

    @Делибалтова:
    > Дали ще имаме разума и енергията да реагираме навреме както се полага (…)

    Това е най-критичният въпрос. Огромни усилия бяха положени да ни свикнат да гледаме не по-далеч от носа си. Парадоксът е, че докато зад кадър се урежда „Белене“, може да се надигнат ожесточени протести за куп относително дребни неща, но не и за това. То е все едно да идва торнадо, а ти да си се затревожил, че входната ти врата не се затваря добре.

    Апропо, именно отвличането на вниманието от развитието около „Белене“ (и още няколко важни теми) най-вероятно е в основата на така ненадейната ревизия на забраната за пушене. Много е удобно, когато цялата нация е заета да се дели на пушачи и непушачи. Същото се отнася за темата за авиоотряд 28. И още дъвки ще ни сервират, не се съмнявам. Примерно, от конфликтното извън мяра поведение на „Атака“ във всеки момент може да излезе нещо, което да ни накара да се делим по етнически признак, те са достатъчно безотговорни да го направят.

    А ако погледнем на югоизток, ще видим как турците видяха торнадото на неоосманизма и протестират срещу него – защото осъзнават, че националният им интерес е в демокрацията, а не в шовинистично-авторитарните залитания. Дърветата в парка „Гези“, молът в старите османски казарми и новата джамия на пъпа на Истанбул са само поводът. В конкретния случай можем да вземаме пример от тях. И да се сещаме колко много сегашните демонстрации на „Таксим“ приличат на онези, милионните, на Орлов мост. Не просто по външен вид, а по същност.

    Със съжаление си признавам, че съм скептик. Преди 20 години Валди Тотев пееше „Вдигни очи“… ние обаче така и не го направихме. Дали не поискахме или умело ни разубедиха, е друг въпрос. Но не виждам причина точно сега пък да се случи. Единствената ми надежда е влиянието откъм Европа. Ще ми се да мисля, че освен оттеглянето на RWE имат и още някой силен ход, и ще го изиграят.

    Reply
  44. Григор Post author

    @Зелен Бетон: Имах предвид друг вид финансово стимулиране на „ключовите фактори“.

    Reply
  45. Зелен Бетон

    @Григор: А, това да. То се подразбира, за жалост… :[ Но по-скоро е по-малката част от вредите. Другите, управляваните отвън, биха могли обаче да станат много опасни в определени ситуации.

    Reply
  46. Иван

    @Григор,
    Интересът е криминален, а не икономически.

    Относно ДНЕВР, сменени са всички без една, която е повишена в председател.
    http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D1%80-news207240.html

    BTW, какво стана с разпореждането на предишното правителство, да се разхвърлят парите равномерно в 6 различни банки. Излезе ли в държавен вестник или новото правителство тихомълком го отмени?

    Питам във връзка с актуалната новина, че се обмисля намаляване на дивидента, който държавните дружества превеждат в бюджета. Така сметките на въпросните предприятия ще имат повечко пари, които те ще вложат в правилната банка.

    @Любо Николов,
    Какъв е този начин, да употребяваме насила скъп ток? Някой беше споменал фалирането на Топлофикация, което аз лично считам за много добро дело. Много хора ще плащат по-малко за двоен ток, в сравнение с ток+топлофикация в момента. Понеже топлофикациите горят газ от русия, техните печалби директно отиват в Газпром.

    Всъщност, ако погледнете моментните стойности на tso.bg, ще видите че към 7% от тока се произвежда от топлофикация, а сега не е отоплителен сезон. Този ток е със специална надценка… и аз не знам за какво е тя.

    Reply
  47. Григор Post author

    @Иван: Хайде сега, грубости. Криминален не било икономически. Капка усет нямаш за деликатно изразяване. 😉

    Разпореждането на предишното правителство още на втория ден Орешарски каза, че вече не е приоритетно. За останалото се сещай.

    Reply
  48. Делибалтова

    Знае ли някой кои са Гражданска лига на България? Стефан Гамизов и Харалан Александров заслужават ли доверие? Късно разбрах за днешния протест, но и малко знам, за да ги подкрепя веднага. Предполагам, че ще имат позиция по енергетиката.

    От сайта не мога да получа представа.
    http://www.referendum.bg/

    Във ФБ не са поставили информация за протеста.
    https://www.facebook.com/pages/ГРАЖДАНСКА-ЛИГА-НА-БЪЛГАРИЯ/275637695804225

    Кой и как е обявил предварително протеста?

    Reply
  49. Иван

    @Делибалтова,
    Стефан Гамизов е фигурант и интригант. Не заслужава доверие, пусни един google с неговото име и ще се убедиш.

    Reply
  50. Джиджи

    На протеста днес имаше, преди да тръгне шествието към Позитано, около 200-250 души. Докато се върнем обратно до Парламента, се поувеличиха – спокойно може да е имало към 4-500, наблюдавах колоната как се източи, преди да си тръгна и смятах “на око”. Не знам защо агенция “Фокус” твърдят, че били 1000 човека, но както и да е. Аз от птичи поглед не можах да погледна, те може да са успели и да са броили както се полага. (Странни са ми, защото на протеста против забраната на тютюнопушенето вчера, да речем, бяха писали, че имало 200-300 души, а на площада хората бяха чувствително по-нагъсто, отколкото днес и без проблем щях да повярвам, ако ги бяха изкарали и над 1000).

    Днес имаше само един политически плакат – про-герберски, държаха го двама души и останалите ги игнорираха или коментираха под нос, включително хора, които не криеха, че по принцип за ГЕРБ са гласували. Като цяло настроението беше, че не му е сега моментът на това. Пак имаше както млади хора (включително с малки деца), така и съвсем млади, както и пенсионери.

    Гражданска лига на България имаха агитка с бая голям плакат на първия протест (на 2-ри), но днес не ги открих. Йоло Денев мина също (и вчера – спомена за някакво мероприятие в сряда, но не каза къде и в колко часа). Чух няколко групи да коментират, че са разбрали за протеста от новинарски сайтове в последния момент, други – от фейсбук по някое време вчера. Твърде късно го обявиха, според мен, и ми е чудо, че и толкова народ успя да се появи. Крайно време е някой от бъдещите организатори да се поучи малко от подхода на свалилите кабинета февруари месец – протестите да са в работен ден, след 7 вечерта.

    Reply
  51. Джиджи

    Поправка – протеста вчера против ВДИГАНЕТО на забраната на тютюнопушенето.

    Reply
  52. Зелен Бетон

    Едно допълнение: В петъчната „Панорама“ премиерът заяви категорично, че „Белене“ било изцяло икономически, а не политически проект – т.е. точно обратното на това, което писах по-горе.

    Орешарски няма как да не осъзнава, че такъв проект не може да бъде чисто икономически. Това не са гъбарници или птицекланица. Не е ясно какво е действителното му становище („Не съм казвал нищо за Белене“ не е становище), но изказването му е обяснимо.

    Първо, за БСП (и особено за задкулисния кръг около Първанов и Румен Овчаров) е крайно неблагоприятно изобщо да се допускат политически аргументи в дебата около проекта – защото това без съмнение би наклонило везните към окончателен отказ от него. А ако правителство, излъчено от БСП, се дистанцира от втората атомна, това със сигурност ще значи, че няма да я бъде.

    Второ, по тази тема Орешарски за момента не иска да влиза в дебат по същество. Той си е определил други приоритети, насочени на първо място към стабилизиране на правителството и доказване на неговия експертен профил – за да си извоюва достатъчен собствен кредит на доверие, с който да тръгне да осъществява програмата си. Така че за него е изгодно да завърне дебата към замерянето с цифри и само да наблюдава, тъй като по този начин се застрахова от неочаквани и бързи развития. А дори ако се наложи да вземе отношение, той няма проблем с цифрите и винаги може да ги разтълкува както му е удобно – докато ако се намесят политически доводи, ще трябва или да говори както му кажат от „Позитано“, или да млъкне и да даде микрофона на тях.

    Интересното е, че тази оценка на премиера за проекта беше непредизвикана: разговорът не изискваше от него чак толкова категорично съждение, спокойно можеше да каже и нещо по-неангажиращо. Което означава, че новата власт (както самият Орешарски, така и стоящите зад него политически сили) бяга от политическите аспекти на проекта. А това според мен е още една основателна причина общественото обсъждане на темата да се насочва именно към тях.

    Reply
  53. Делибалтова

    @Зелен Бетон, да направим каквото зависи от нас. И да пророкуваме сега какво ще стане, реалността винаги ще ни изненадва. Какъвто и да е резултатът, никое усилие не остава невъзнаградено. По-лошо от това да се крием като мишки няма.
    Не само за Белене, комуноидите по принцип се измъкват от политическа и всякаква отговорност (най-вече наказателна ;-)). Като почнеш от правителството им, което уж не било партийно, а експертно…

    @Иван, чувала съм разни неща за Гамизов, но Харалан Александров досега ми е правел добро впечатление. Все пак някой организира протестите, а едва ли ще се намери истински благороден рицар. Важно е да не му дърпат конците точно 70-годишните убийци на народа ни. Да тлее пламъкът, да сме готови в нужния момент да реагираме.

    @Джиджи, благодаря за впечатленията. Прочетох и че е имало искания за пълен отказ от Белене.

    Яосвам се на промените в ДАНС. Пропуснахме ги без никакъв отпор, а ми звучат страховито. Да не се окажат по-лоши от познатата ни охрана на организираната престъпност.

    Reply
  54. Григор Post author

    @Делибалтова: И на мен Стефан Гамизов ми е правил лошо впечатление. А за промените в ДАНС – те винаги са си били издържаният от държавата клон на кадесарската мафия.

    @Джиджи: Не мисля, че има митинг през последните двайсет и няколко години, на който Йоло Денев да не е присъствал и да не се е опитал да го оглави.

    @Зелен Бетон: Паре ке ми даеш…

    @Петър Петров: Интересно. Предполагах, че ще бъде държана изцяло като резервни бушончета. Очевидно от основните твърде много са се усетили, че това правителство ще се оцапа наистина гадно, и се е наложило завинтване и на резервни. И очевидно резервните са достатъчно, за да може това да се позволи – тоест, при Кунева има останали още предостатъчно „експерти“.

    Reply
  55. Джиджи

    @Делибалтова, имаше, да – плакати не бяха донесли или поне аз при обикалянията си не видях, но “Не на Белене” се скандира 4-5 пъти. Понеже този път протестът е бил заявен предварително в общината (поне някакъв Tony е написал така в блога на Калин), имаше малко повечко ченгета и даже един полицейски джип. Стори ми се също, че имаше доста повече камери, отколкото на 2-ри. Въпросният Тони е написал още, че “Вчера сме изпратили писмa на английски на DW, Euronews, BBC, Reuters, AFP, AP и др. с молба да изпратят техни екипи и репортери които обективно да отразят протестите”. Може това да е причината.

    За намеренията на организаторите нямам представа (името Тони някой си се повтаряше и по време на първия протест, а сайтът http://www.ostavkaoresharski.com е толкова активен, колкото фейсбук страницата за 2-ри юни и блогнюз), но един-двама приятели вече изказаха опасения, че може би протестите се организират “толкова начесто” и без навременно огласяване първо за да се “изтощят хората” и второ – за да не успява да реагира много народ и да излезе, че негудуват 1000 души общо. Така че който реши да подозира подмолни действия, може, при това няма да стои параноично, защото нищо не знаем със сигурност. Моята политика е именно, че “По-лошо от това да се крием като мишки няма” и че ако чакаме “да броим пилците на есен”, ще им дадем време да пробутат какво ли още не по принципа на ДАНС. Съответно за каквото науча – отивам.

    Reply
  56. Любо Николов

    @ Делибалтова
    Грешката за да се стигне дотук е изцяло наша.
    И вината е наша. За четири години позволихме да ни вкарат в техния сценарий. А какъв беше той ли?
    По-добър пример не мога да ти дам от една картинка. Отвори http://narvi.zavinagi.org/?p=1169 и погледни пред-предпоследната картинка на втората страница.
    Ето, това позволихме. Да хъкаме, да мъкаме и да мънкаме: Ами… то… вярно, че подкрепям абсолютния престъпник, човекоядец и олигофрен, но то е само защото…
    И отсреща идва безмилостният отговор: Няма “защото”! Ти подкрепяш престъпниците! Ти сам си престъпник! (По-запалените добавят: И ще те пратим в трудов лагер!)
    А дали не е време да обърнем посоката?

    Reply
  57. Делибалтова

    Любо Николов, изпепелява ме усещането за грешка и вина. Докато ни управляват престъпници, все ще съм виновна.

    Освен веселите комикси, прочетох и СМИРЕНИЕТО НА ЛУЦИФЕР. Този пример повече ми хареса. Луцифер се завърна. За него всички сме престъпници, а най-праведните – от най-лошите. Това ни внушава, това го устройва – да се виждаме едни други и всеки себе си като престъпник, да се презираме, да се срамуваме, да се свиваме и мълчим. Това позволихме.

    Владееше душите ни, защото му вярвахме. Не 4, 70 години. Представям си зловещия глас как повтаря: Няма “защото”! Ти подкрепяш престъпниците! Ти сама си престъпник! И ще те пратя в ада!

    След толкова време под негова власт, не сме се отърсили от сбърканите представи. Трудно различаваме честния човек, за да го издигнем. Но дори да бяхме го открили, само злобата в гласа на Луцифер щеше да се увеличи. Думите щяха да са същите.

    Да обърнем посоката, да се държим като достойни хора и ще бъдем такива.

    Reply
  58. Делибалтова

    @Джиджи, всички си мислим какво ли не, защото изчезват страници, появяват се анонимни в последния момент. Грешка ще е да вярваме на всичко, но и да не вярваме на нищо. Ще се учим да се ориентираме.

    http://www.ostavkaoresharski.com не се отваря, но има http://ostavkaoresharski.com/ и във ФБ https://www.facebook.com/events/515265125212955/

    На първо място като повод за протеста е опит за РЕСТАРТИРАНЕ НА ПРОЕКТА АЕЦ БЕЛЕНЕ. Вече е обявена нова дата: 16 юни (следващата неделя), но от 18 ч.

    Там някъде попаднах и на първата по-подробна информация за резултатите от проверката на бюлетините – http://televizia-bg.info/бюлетините-от-костинброд-са-отпадък/

    Reply
  59. Джиджи

    Благодаря, Делибалтова. В неделя “ще се видим”. А тая статия за резултатите от проверката на бюлетините е много жалко, че няма посочен източник. Дано да се появи някоя, в която да е указан.

    Reply
  60. Тони

    Здравейте, аз съм въпросния Тони за който Делибалтова говори. Аз не съм онзи Тони Господинов който беше направил първото събитие с 21 000 което беше изтрито
    преди малко исках да видя в гоогле къде е споменат нашия сайт и така попаднах тук
    Аз съм един обикновен човек който се чуства излъган и омерзен от тези които сега се настаниха да ни управляват.
    Сайта ostavkaoresharski.com го пуснахме за да може хората които се чустват също като нас да има къде да намерят информация за протестите както и обективни снимки и видеота от проведените протести. Над България е паднало пълно информационно затъмнени защото знаете колка за “независими” нашите медии.
    Това начинание е на абсолютно доброволни начала никой не стои зад нас или ни помага. Аз лично платих за домейна и хостинга на сайта
    Причината която ме подтикна да направим този сайт беше това как затриха страницата във Facebook и как се опитаха да се сплашат с полиция няколко от участниците в протеста. Това е 21 век и неможе да се връщаме към комунизма!
    Още на първия ден като пуснахме сайта и агентурата го надуши че съществува, започнаха ежеминутни хакерски атаки които се опитваха да го свалят. Една от първите атаки беше от IP адрес от Анкара Турция. На два пъти успяха за кратко да го замръзят но ние успяхме да го възвърнем като подобрихме сигурността. От тогава има доста атаки но засега го задържаме. Ето това че се опитват по всякякъв начин да цензурират всичко като в северна корея ни нахъсва още повече да продължаваме това което правим. Самата мисъл че са безсилни пред този макар и простичък сайт ни кара да се чустваме макар малко и победители
    Може да имате доверие на нашия сайт http://www.ostavkaoresharski.com както и на Facebook събитието на протеста http://www.facebook.com/events/515265125212955/
    Ние сме обикновени хора, няма лидери и всички решения в събитието се вземат с анкети за гласуване, влезте и вижте сами. Ако и вие като нас сте несъгласни с това което се случва включете се активно
    С общи усилия ще се преборим, но ще е много трудно. комунистите няма лесно да се откажат защото знаят че това е последния път в който имат власт в ръцете си
    Идвайте с нас на протестите, нека им покажем че не сме съгласни с тях
    Приятен ден
    Тони

    Reply
  61. Pingback: 16 юни: Национален протест „Оставка на кабинета „Орешарски“ | Калин М. Ненов

  62. Григор Post author

    @Тони: Не съм велик хакер, но ако имате нужда от помощ срещу атаки, обадете се. Ако мога да помогна с нещо, ще го направя.

    Твърденията, че са свалили страницата във Фейсбук и са се опитали да сплашат с полиция някои от участниците, са изключително важни! Имате ли доказателства по въпроса, те ще са страховит аргумент във ваша полза. Да получите тези доказателства е дори още по-важно, отколкото да организирате митингите – те са вашето свидетелство, че срещу вас се работи по мръсния начин. Те са нещото, което може да вдигне хората и да накара другите държави да притиснат кабинета.

    Пишете до Фейсбук и изискайте обяснение защо е свалена страницата ви, с какъв мотив и по чие оплакване. (Доколкото знам, те имат процедура, по която можете да оспорите свалянето на страница.) Пишете, че сте разгледали внимателно обичайните мотиви за сваляне на страници – нарушени авторски права, незаконно или неморално съдържание и прочее – и че никой от тях не важи. Че страницата е съдържала единствено политически протест, и очаквате от Фейсбук обяснение по въпроса. Адресирайте искането си също така до поне няколко големи западни медии: покрай сегашната шумотевица препоръчвам сред тях да са Уошингтън Поуст и Гардиън. Задължително поставете копие от искането си, на английски език, на сайта си и дайте в искането до Фейсбук линк към този сайт – нека знаят, че нещата са онлайн и достъпни… След като получите отговор, ми го пратете – ще видя какво мога да измисля и/или да ви посъветвам.

    За сплашваните от полицията участници – снимайте интервюта с тях, в които те обясняват как точно ги е сплашила полицията. Качете тези интервюта на сайта си, а по възможност и в YouTube и vbox. Много е важно всяко вдигане на пръст срещу вас да бъде отлично документирано онлайн – това ви пази повече от всичко друго.

    Reply
  63. Eli

    @Тони: Опишете на сайта си конкретни и ясни искания и срещу какво точно се протестира, не толкова емоционални призиви.
    @Делибалтова: Ето малко /т.е. много/ за Гамизов и интересите му в енергийния сектор.
    https://www.balkanleaks.eu/en/gamizov-bg.html
    Във ФБ даже има създадена страница Гамизов – председател на ДКЕВР – https://www.facebook.com/stefangamizovdkevr?fref=ts

    Reply
  64. Tony

    В страницата описахме няколко от случайте при които на адресите на няколко души е пращана патрулка, предоставен им е протокол който да разпишат, в който да заявят че повече няма да участват в протестни действия. На въпрос какво незаконно сме направили, полицаите не могли реално да отговорят и за това хората не са се разписвали. Е ако това не е репресия и опит за сплашване. Същите тези обвиняваха Борисов в това че бил диктатор и че в страната имало масова полицейщина. Ето сега хората ще разберат какво реално е полицейщина.
    Аз лично съм пратил следното писмо до Facebook:

    Please don’t delete and ban this event
    http://www.facebook.com/events/515265125212955
    Please don’t pay attention to the many reports you are going to receive against it!
    The event is absolutely legal, but because it’s against the new Bulgarian government it’s being compromised and reported by paid activists of the new authority.
    This Facebook page is the biggest and the most popular place where the young people of Bulgaria can organize and have their voice be heard.
    There was a similar event few days ago with 21 000 participants that was completely deleted and banned. By deleting these events, Facebook associates with the new communist Government and the censorship regime they try to force. The whole situation puts in danger the democracy and the freedom of speech of the Bulgarian people.

    The reason why the majority – mostly young and educated people, don’t support the new Government leaded by BSP /Bulgarian Socialist Party the ex Communist party/, is because they broke the law by manipulating the people on the day before the elections and pushed all their efforts to disgrace the most supported party GERB /Citizens for European Development of Bulgaria/.
    GERB won the elections by numbers but didn’t have enough to create the Government. The mandate was given by law to the second party BSP. To get enough seats and be able to create a Government, they ‘manufactured’ a triple coalition including a party that was their strong opposition in the past. The whole process was done with secret stipulations and bribes. People reasonably called the new unprincipled coalition ‘Frankenstein’.
    This coalition owns the most of the media including few TV channels and great number of newspapers. We witness their absurd propaganda and censorship every day.

    There is also a case filed to the Bulgarian Constitutional Court with a request to revoke the election results from May 12, 2013, since the law was broken. The request is initiated by 97 members of GERB and two smaller political parties RZS and NFSB.

    Facebook is the most popular place where we can express our opinion and organize ourselves for better future.
    Please don’t take away our hope for justice. Bulgaria is part of the European Union and we don’t want to be a dictator country like Belarus or North Korea!
    Thank You

    Други хора от групата пратиха доста по строги писма със предупреждение че ако се изтрие страницата ще предявим жалба до съответните Европейски институции

    С общи усилия се опитваме да се противопоставим на това което се слува, но трябва всеки един да помага, не може няколко души да се нагърбват с всичко. Все повече хора в групата предлагат помоща си и се включват активно и смятам че лека по лека всичко ще заработи добре и ще получим гластност.
    Едно нещо трябва да се знае – нямаме нищо общо с тези които Феруари опорочиха справедливия гняв на народа и се самопоставиха на чело на гражданските протести.
    При нас няма лидери, всеки един е лидер със своето мнение и предложения. Най-хубавото че ние излъганите и смачкани граждани на своя глава и със свои собствени сили се опълчваме на олигарсията. Можем да успеем само ако сме много и сплотени

    Reply
  65. Григор Post author

    @Tony: Предупредете хората си, ако се случи пак подобно нещо, да питат задължително за имената на полицаите и да си ги записват. Полицаите са безусловно длъжни да се легитимират. Може да се опитат да дадат служебен номер вместо име – това също е ОК. Добре е хората също да разпитват по чие нареждане им се сервира този протокол и да не приемат за отговор откази и увъртания. Ако ги получат, да казват директно: „Питам, защото това е нарушение на закона. И виждам, че и вие го знаете. Ако мислехте, че е законно, нямаше да имате никакъв проблем да ми кажете. Очевидно сте наясно.“ И да искат отново точните имена и длъжности на хората зад това нареждане…

    Преди няколко години бях писал една серия записи как да се процедира, когато полицията се опитва да сплашва активисти на каузи. Ето ги: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Не са идеални, но все са някакво начало. Извадете си от тях добрите идеи, направете ги на ръководство и го разпространете на всички, да го изучат много внимателно. Погрижете се за необходимата организация, за да бъде изпълнявано то добре – юристи и свидетели, които да са готови да се отзоват по всяко време, и т.н.

    Писмото до Фейсбук, което сте изпратили, може и да помогне да не бъде свалена тази страница, а може и да не помогне. Очевидно вие не предприемате инициатива да издирите защо са били свалени предишните – тоест, може да не предприемете и за тази. Също, пропускате възможността да научите кой точно стои зад свалянето на предишните страници с юридическа доказуемост – Фейсбук понякога отговарят по чие оплакване и прочее е свалена страницата. Задължително им пишете с искане за информация кой е искал сваляне на предишната страница и какви оплаквания е имал. Пуснете оплакването от акаунта и с данните, с които страницата е била направена. Пратете копия от него до всякакви медии, вече ви дадох предложения. Направете същото за всяка от страниците ви, която е била сваляна. Добър начин е да получите юридически доказателства срещу противниците си, с които да можете да ги изложите пред света или да ги съдите където решите.

    Reply
  66. Делибалтова

    Ели, благодаря! Точно от такава информация имах нужда. И Харалан Александров изскочи от там.

    Тони, всъщност Джиджи спомена за теб и пръв посочи твоя сайт. Ако някой реши да помага, чрез bgprotesta@abv.bg ли да се свърже?

    Reply
  67. +0

    Много забавно, че някой е наел турски хахори да флудят раишли наш’те свети каузи. Толкова забавно, че чак тъжно ти става.

    @Тони: Добре да кажем, че човек преглътне някои неща, които не му се нравят от изложените на сайта и да ви гласува частично доверие. Хората които живеят на село как могат да помогнат, примерно по нета ?

    Reply
  68. Tony

    Аз лично нямам достъп точно до този е-майл. Той е направен от един от тези които са направили групата във Facebook така че може и на него да пращате предложения. Адреса до който аз имам достъп и от който пращам писмата до медиите и Facebook e
    info@ostavkaoresharski.com

    Reply
  69. Джиджи

    @Тони, ценни неща ви е казал и показал Григор (1 до 8 ги чета и аз в момента). Възползвайте се максимално, без да претупвате / подценявате нищо от написаното. Успех – и благодаря.

    @Делибалтова, оф-топик уточнение – от един пол сме.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *